Канадската златна мина в Халкидики ще има сериозен проблем със СИРИЗА

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/02/01/2463480_kanadskata_zlatna_mina_v_halkidiki_shte_ima_seriozen/?ref=rss


Новото гръцко правителство на крайнолявата партия СИРИЗА ще сложи крайна на плановете за продажба на държавната газова фирма и се противопоставя на канадска златна мина, която е сред най-големите инвестиционни проекти в страната, съобщи пред "Ройтерс" министърът на енергетиката.

Панайотис Лафазанис е представител на радикалното крило на лявата партия, а изказването му е знак, че СИРИЗА ще се придържа към обещанията, дадени пред избирателите преди парламентарния вот, които отблъснаха...

Ураган удари Гърция

http://www.grreporter.info/uragan-udari-grtsiya/16775

В Арта е обявено бедствено положение, не пътуват фериботи в Егейско и Йонийско море, залети са земеделски площи

прочети повече

Язовир "Елешница" преля, река Ана излезе от коритото си, заля стопански двор и стадион

http://pik.bg/язовир-елешница-преля-река-ана-излезе-от-коритото-си-заля-стопански-двор-и-стадион-news279848.html

Язовир "Елешница" преля, река Ана излезе от коритото си, заля стопански двор и стадион

Язовир „Елешница” е започнал да прелива още през нощта. Това съобщи Явор Димитров, директор на Басейнова дирекция за Черноморски район – Варна, пише "Фокус".

След язовира, река Елешница се влива в река Камчия и по поречието нивото на реката се е покачило сериозно. Най-вероятно до час контролираното изпускане на язовир „Георги Трайков” /Цонево/ ще бъде спряно, за да може водоемът да поеме прииждащите води и нивото на река Камчия да спадне.

Река Ана дере, която е приток на река Провадийска, е излязла от коритото си на две места при село Блъсково в община Провадия и е заляла спотански двор и стадион. Към момента екипи на Гражданска защита към общината са на място и правят оглед.

Спряно е изпускането на язовир „Снежина” в община Провадия, за да се поема високата вълна, продължава контролираното изпускане на язовир „Черковна”. В община аврен в момента се извършва проверка в района на село Дъбравино при река Камчия.

30 дни арест за превратаджиите в Скопие

http://www.bnews.bg/article-128283

Основният съд в Скопие определи мярка задържане под стража от 30 дни за трима души, които са разследвани за участие в сваляне на правителството.

33 литра на квадратен метър дъжд са се изсипали във Варна за денонощие

http://www.moreto.net/novini.php?n=278748

Близо 24 часа продължава да вали във Варна. 33 литра на квадратен метър са падналите валежи във Варна за последните 24 часа. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от НИМХ – филиал Варна. През последните 12 часа валежите във Варна са 25 литра на квадратен метър.

Цитат на деня: Бойко ме търпя повече, отколкото очаквах

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2015/02/01/2463906_citat_na_denia_boiko_me_turpia_poveche_otkolkoto/?ref=rss


Бойко ме търпя повече, отколкото очаквах.

Вицепремиерът и министър на финансите в първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков пред Би Ти Ви. 

Дянков разказа, че е обичайно преди избори от правителство да бъдат отстранявани непопулярни министри и е имало уговорката той да напусне още в края на 2012 г., а не през февруари 2013 г., за да има време нов човек да навлезе и да продължи неговата политика. 

Запитан защо оттегли оставката си (подадена на 18 февруари 2013...

МВнР: Задържаните българи в Судан са на сигурно място

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4571363

Министерството на външните работи информира, че българските граждани, които на 26 януари бяха задържани от групировката „Sudan People’s Liberation Movement-North“ (SPLM-North) в южната част на Република Судан, се намират на сигурно място на територията на Република Южен Судан и са в ръцете на екип на Световната продоволствена организация на ООН.
Министерството на външните работи информира, че българските граждани, които на 26 януари бяха задържани от групировката „Sudan People’s Liberation Movement-North“ (SPLM-North) в южната част на Република Судан, се намират на сигурно място на територията на Република Южен Судан и са в ръцете на екип на Световната продоволствена организация на ООН.

Цветанов на молитвена закуска при Обама

http://pik.bg/цветанов-на-молитвена-закуска-при-обама-news279873.html

Цветанов на молитвена закуска при Обама

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще участва в Националната молитвена закуска във Вашингтон, организирана от президента на САЩ Барак Обама.

Бившият вътрешен министър ще бъде ще бъде придружаван от народния представител Пламен Нунев, съобщиха от пресцентъра на партията.

По време на посещението си в Съединените американски щати, заместник-председателят на ГЕРБ ще проведе редица работни срещи.

Бареков осъзна: Не съм желан, предадоха ме всички

http://frognews.bg/news_85266/

Последните 5 месеца не живея в България. Не съм желан на политическата сцена. Няма политик, включително Нешка Робева, който да не се отрече от мен, заяви в „На светло” Николай Бареков.

Цветан Цветанов ще участва в Националната молитвена закуска с Барак Обама

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4571360

Председателят на Парламентарната група на ПП ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще участва в Националната молитвена закуска във Вашингтон, организирана от президента на САЩ Барак Обама. Цветанов ще бъде придружаван от народния представител от ГЕРБ Пламен Нунев.
По време на посещението си в Съединените американски щати,
Председателят на Парламентарната група на ПП ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще участва в Националната молитвена закуска във Вашингтон, организирана от президента на САЩ Барак Обама. Цветанов ще бъде придружаван от народния представител от ГЕРБ Пламен Нунев. По време на посещението си в Съединените американски щати,

Наводнени улици и дворове в Добричко

http://pik.bg/наводнени-улици-и-дворове-в-добричко-news279847.html

Наводнени улици и дворове в Добричко

Наводнена е улица в село Батово в резултат на дъждовете. Има залети и дворове в селата Опанец, Драганово, Богдан, съобщи дежурният от Областния съвет за сигурност.

Засега не се налага евакуация на живеещи там.

 

Серджиу Буш: Горд съм, че съм част от семейството на ЦСКА

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/02/01/2463909_serdjiu_bush_gord_sum_che_sum_chast_ot_semeistvoto_na/?ref=rss


Нападателят Серджиу Буш изрази радостта си от това, че е имал възможност да играе в ЦСКА. Румънецът подписа с английския "Шефилд уензди".

"ЦСКА е голямо семейство. Гордея се и съм щастлив, че съм част от него. Вече ми липсвате момчета", написа Буш в профила си в Instagram.

Той пожела на бившите си съотборници всичко най-хубаво. "През лятото ще сме шампиони. Само ЦСКА", добави той.

Румънецът публикува и снимка с фланелката на новия си отбор. "Това е голяма крачка...

Пленените в Судан българи са освободени

http://www.cross.bg/sydan-piloti-bulgarski-1450708.html

/КРОСС/ Шестимата български пилоти на „Хели ер", които бяха пленени в Судан, вече са на свобода, съобщи Нова телевизия. Министерството на външните работи разполага с информация от Световната продоволствена програма на ООН, че българските пилоти вече се намират на сигурно място на територия на Република Судан, в която оперира програмата на ООН, заяви говорителят на МВнР Бетина Жотева. Сънародниците ни се намират в град Ида, Южен Судан. Те ще бъдат транспортирани с хеликоптер до Джуба, пише „24 часа". На 26 януари хеликоптер на българска авиокомпания, изпълняващ полети по договор със Световната продоволствена програма на ООН, е извършил принудително кацане в района на град Кадугли в южната част на Република Судан. Хеликоптерът е изпълнявал полет по маршрут Румбек (Република Южен Судан) - Хартум (Република Судан). За изпълнението на полета има издадени надлежни разрешения от суданските и южносуданските власти. Намиращите се на борда шестима български граждани - трима души екипаж и трима служители на компанията, са задържани от групировката Sudan People's Liberation Movement-North (SPLM-North), която води военни действия срещу правителствените сили в района. Новината предизвика силно притеснение на фона на заложническата драма от 2011 г., когато трима български пилоти на същата фирма бяха отвлечени в Судан и бяха държани 175 дни в плен.    

Пленените в Судан българи са освободени

http://www.cross.bg/plenenite-v-sydan-bulgari-sa-osvobodeni-1450708.html

/КРОСС/ Шестимата български пилоти на „Хели ер", които бяха пленени в Судан, вече са на свобода, съобщи Нова телевизия.  Сънародниците ни се намират в град Ида, Южен Судан. Те ще бъдат транспортирани с хеликоптер до Джуба, пише „24 часа".  

БСП се сдоби с усещане за предсрочни избори

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4571356

БСП се сдоби с усещане за възможност за предсрочни парламентарни избори у нас. Това стана на сбирка на червените в Пловдив вчера, на която се обсъждаха перспективите пред столетницата и бъдещото и участие на местните избори.
"Предсрочните избори ще дойдат заради некадърната икономическа политика на правителството на ГЕРБ",
БСП се сдоби с усещане за възможност за предсрочни парламентарни избори у нас. Това стана на сбирка на червените в Пловдив вчера, на която се обсъждаха перспективите пред столетницата и бъдещото и участие на местните избори. "Предсрочните избори ще дойдат заради некадърната икономическа политика на правителството на ГЕРБ",

Стотици граждани, църковно опело и военни почести изпратиха д-р Желю Желев

http://www.mediapool.bg/stotitsi-grazhdani-tsarkovno-opelo-i-voenni-pochesti-izpratiha-d-r-zhelyu-zhelev-news230034.html

Стотици граждани, български и чуждестранни лидери се събраха в Деня на национален траур в катедралния храм "Св. Александър Невски" поклонението пред починалия на 30 януари първи демократично избран президент на България д-р Желю Желев. Президентът Желев беше изпратен с военна церемония с участието на Националната гвардейска част, а опелото беше отслужено от патриарха на Българската православна църква Неофит.Така  Д-р Желев е първият държавен глава след цар Борис Трети, изпратен с опело в катедралния храм. В негова памет националните флагове на държавните институции са свалени наполовина. Траурната церемония съвпадна с отбелязвания на същата дата  Ден на почит към жертвите на комунизма. Патриарх Неофит говори за честността, добротата и скромността на покойния президент. Той мислеше винаги като обединител на нацията, надмогна политическите боричкания и показа загриженост към народа, църквата и отечеството. В трудното време на тоталитаризма и при неспокойния период на прехода към демокрация той остана непроменен човеколюбец, понесъл идеала за доброто и съхранил чувството за доблест, каза българският патриарх. Поклон и вечна памет пред личността и достойнството на незабравимия демократ и държавник, потрудил се много на олтаря на отечеството за демократичното устройство и благоденствието на народа, завърши словото си главата на Българската православна църква.  До последния си ден Желю Желев, "един от най-смелите и сърцати борци за свобода и демокрация, символ на мирния преход толерантността и търсенето на национално съгласие", водеше активно своя кръстоносен поход за истината, каза в словото си президентът Росен Плевнелиев. Всички ние като граждани, като общество, имаме какво да научим и да почерпим от примера на д-р Желю Желев, от неговата решителност и далновидност на истински държавник и обединител на нацията, посочи Плевнелиев. Нека никога не забравяме неговото верую, че мнозинството от българския народ знае цената на демокрацията и винаги ще я защити. Нека докажем, че сме научили урока, на който той ни учеше - язвите на демокрацията могат да се лекуват само с повече демокрация, посочи държавният глава. С категоричната проевропейска позиция и подадената ръка към съседите на балканите спечели значителен международен авторитет, изтъкна Плевнелиев. Сред присъстващите бяха действащите президенти на Албания - Буяр Нишани, на Косово - Атифете Яхяга и на Македония - Георге Иванов, председателстващият предстедателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич, Бившият президент на Румъния Емил Константинеску и бившият албански премиер Сали Бериша. Сред присъствалите български политици бяха президентите Георги Първанов и Петър Стоянов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, вицепрезидентът Маргарита Попова, премиерът Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова, еврокомисар Кристалина Георгиева, министри от правителството, бившия премиер Симеон Сакскобургготски, бившите премиери Филип Димитров, Ренета Инджова, Стефан Софиянски, Симеон Сакскобургготски, Георги Близнашки, лидерите на ДПС Лютви Местан и на БСП Михаил Миков, министри, депутати, дипломати, представители на вероизповеданията, съратници на д-р Желев. Погребението ще е в понеделник в тесен семеен кръг и, по желание на близките на д-р Желев, без топовни салюти, каквито по протокол се предвиждат за върховния главнокомандващ.

Ден на траур в памет на д-р Желю Желев

http://www.mediapool.bg/den-na-traur-v-pamet-na-d-r-zhelyu-zhelev-news230034.html

Днес е ден на национален траур в памет на първия демократично избран президент на България д-р Желю Желев (1990-1997 г.), който почина на 30 януари на 79-годишна възраст. В негова памет националните флагове на държавните институции са свалени наполовина. Поклонението ще започне от 12.00 часа в патриаршеския храм "Св. Александър Невски". Опелото ще отслужи патриархът на Българската православна църква Неофит. Прощално слово ще произнесе президентът Росен Плевнелиев. Траурната церемония съвпада с отбелязвания на същата дата  Ден на почит към жертвите на комунизма. Министерският съвет създаде правителствена комисия, ръководена от вицепремиера румяна Бъчварова, която да организира погребението на д-р Желев. Членове са президентите Петър Стоянов (1997-2002 г.) и Георги Първанов (2002-2012 г.), както и Екатерина Захариева – началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев. Само преди няколко дни д-р Желев участва в Съвета на президентите заедно с Росен Плевнелиев, Петър Стоянов и Георги Първанов, което бе последната му публична изява. Д-р Желю Желев е първият демократично избран президент на България. През 1982-ра година е отпечатана книгата му "Фашизмът", в която той отправя своята остра критика срещу комунистическа идеология. Шест години по-късно той създава Съюза за гласност и преустройство. След демократичните промени д-р Желев става депутат във Великото народно събрание, а в началото на 1992-ра година е избран за президент на България.

Цветан Цветанов ще участва в Националната молитвена закуска, организирана от Барак Обама

http://www.cross.bg/gerb-tzvetanov-obama-1450707.html

/КРОСС/ Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще участва в Националната молитвена закуска във Вашингтон, организирана от президента на САЩ Барак Обама. Цветанов ще бъде придружаван от народния представител от ГЕРБ Пламен Нунев, съобщава партийният пресцентър. По време на посещението си в Съединените американски щати, заместник-председателят на ГЕРБ ще проведе редица работни срещи.  

Румен Овчаров: Винаги е имало политическа намеса в ДКЕВР

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/rumen-ovcharov-vinagi-e-imalo-politicheska-namesa-v-dkevr-188420/

Според бившия енергиен министър никой не предприема реални мерки за дефицита в НЕК, а само "камуфлажни мероприятия"

Бедственото положение за градовете Вършец и Берковица остава

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4571353

Остава бедственото положение за градовете Вършец и Берковица. Това съобщи за  „Фокус” Ивайло Петров – областен управител на Монтана. „Положението в тези градове остава сериозно. „Във Вършец има две населени места със средно напрежение на електропроводите, в които не е възстановено електрозахранването.
Остава бедственото положение за градовете Вършец и Берковица. Това съобщи за  „Фокус” Ивайло Петров – областен управител на Монтана. „Положението в тези градове остава сериозно. „Във Вършец има две населени места със средно напрежение на електропроводите, в които не е възстановено електрозахранването.

Ал. Симов: Левият език в България е скопен

http://frognews.bg/news_85265/

Левият език в България е скопен. Трябва да намерим необходимия лексикон, за да дадем крила и енергия на посланията си.Това каза на червения семинар с участието на председетеля на ПЕС Сергей Станишев и на лидера на БСП Михаил Миков в Пловдив журналистът Александър Симов.

Освободиха шестимата българи в Судан

http://offnews.bg/news/n_1/n_455990.html

Шестимата българи, които бяха задържани в Судан, са освободени и вече се намират на сигурно място . Това каза пред OFFNews говорителят на външно министерство Бетина Жотева. "Операцията по спасяването им се е провела буквално преди минути. Преди малко информацията ни беше потвърдена от ООН", каза тя.  Българите се намират на територията на Република Южен Судан и са в ръцете на екип на Световната продоволствена организация на ООН. Екипажът на български хеликоптер, изпълнявал благотворителни мисии на ООН, е бил принудително свален и задържан от судански бунтовници, които воюват с властта в страната. Екипажът беше пленен от групировката „Sudan People’s Liberation Movement-North“ (SPLM-North). Случаят е от 26 януари, но за него от Министерството на външните работи (МВнР) съобщиха чак на 28 януари. Тогава хеликоптер на българска авиокомпания, изпълняващ полети по договор със Световната продоволствена програма на ООН (СПП), е извършил принудително кацане в района на град Кадугли, южната част на Република Судан. Хеликоптерът е изпълнявал полет по маршрут Румбек (Република Южен Судан) – Хартум (Република Судан). За изпълнението на полета има издадени надлежни разрешения от суданските и южносуданските власти.

Остава бедственото положение за градовете Вършец и Берковица, Монтанско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4571349

Остава бедственото положение за градовете Вършец и Берковица. Това съобщи за  „Фокус” Ивайло Петров – областен управител на Монтана. „Положението в тези градове остава сериозно. „Във Вършец има две населени места със средно напрежение на електропроводите, в които не е възстановено електрозахранването.
Остава бедственото положение за градовете Вършец и Берковица. Това съобщи за  „Фокус” Ивайло Петров – областен управител на Монтана. „Положението в тези градове остава сериозно. „Във Вършец има две населени места със средно напрежение на електропроводите, в които не е възстановено електрозахранването.

Делян Добрев: Санкциите от ДКЕВР няма да влязат в сметките за ток

http://www.cross.bg/dobrev-komentar-delyan-1450706.html

/КРОСС/ „Санкцията, която ДКЕВР може да наложи на „Енерго-Про", е между 20 хил. и 1 млн. лева. С промените в Закона за енергетиката смятаме да увеличим тази санкция 10 пъти, за да има превантивно действие", заяви председателят на енергийната комисия в парламента и бивш енергиен министър Делян Добрев в интервю за Нова телевизия. Санкциите няма да влязат в сметките за ток, те не са допустим разход, който ДКЕВР ще вземе под внимание, посочи той. Влагаме всички усилия. Поех този ангажимент, така че се чувствам лично отговорен, подчерта Добрев. Преговорите се водят в ресорното министерство, а не в парламента. Ако бяха инвестирали в т. нар. „умни електромери", нямаше да се стигне дотук. Всеки абонат с такъв електромер може да види консумацията на платформата, отбеляза Добрев. Рискът е по отношение на цената, която плаща бизнесът, каза Добрев в коментар на рисковете за цената на тока при евентуално либерализиране на пазара. „Рискът за домакинствата е ограничен", категоричен е той. „Не съм съгласен с оправданията на ЕРП, че в инвестиционните програми няма достатъчно пари", подчерта бившият енергиен министър. „Не зная, а и силно се съмнявам да има такъв. Струва ми се доста несериозно", каза Делян Добрев в коментар на информацията за кувейтски инвеститор за АЕЦ „Белене". „Толкова са отчаяни, че се чудят какви аргументи да намерят

Дянков: Борисов ме търпя много повече, отколкото очаквах

http://www.cross.bg/borisov-dyankov-pari-1450705.html

/КРОСС/ „Повече реформи щяха да станат, ако медиите бяха по-реформистки настроени", каза бившият финансов министър Симеон Дянков в интервю за ВTV, в което разказа за отношенията си с премиера Бойко Борисов и последните си дни като министър. „Бойко ме държа, търпя много повече, отколкото очаквах. И на него му беше много тежко да защитава мен лично и политиките, които се опитвахме да водим. Така че останах много по-дълго, отколкото бяха очакванията ми", посочи Дянкоов. „Всеки ден спорехме за пари, буквално всеки ден, особено уикендите", добави той.  Част от причината да напусне поста си е договорката с Борисов и Мирослав Найденов да не се изплащат по-рано пари на зърнопроизводителите от новия бюджет за 2012 година, разказа Дянков. „Това решение се промени докато бях на път и бях изправен пред необходимостта да бъде взет заем от 800 милиона", спомня си той. След това, по ирония на съдбата, му се наложило да защитава точно този заем, който по думите му „не вървеше добре". „Банките си мислеха, че стават трусове и не даваха пари", обясни той. „Говорим си рядко. Не си позволявам да го притеснявам", каза Дянков в отговор на въпрос за отношенията му с Борисов и уточни, говорят три-четири пъти в годината - за финанси, а напоследък и за банкови дела.  

Скален къс удари линейка в прохода Предел

http://pik.bg/скален-къс-удари-линейка-в-прохода-предел-news279843.html

Скален къс удари линейка в прохода Предел

Опасност от падащи камъни има в Кресненското дефиле, скален къс удари и извади от строя линейка в прохода Предел на пътя Разлог-Симитли, предаде БГНЕС 

Към 22.30 часа снощи линейка на ФСМП-Разлог, движеща се в посока Благоевград, за да внесе кръвни продукти от Кръвна банка в областния град бе ударена от камък. В резултат на удара се е разкъсала гумата на спешния автомобил. Доставката до Разлог е извършена от специализиран автомобил на ЦСМП-Благоевград. При инцидента няма пострадали.

Голям скален къс е паднал тази нощ и на ГП Е-79 в Кресненското дефиле, за щастие не се е потвърдил първоначалният сигнал, че камъкът е ударил преминаващ автомобил.

В дефилето и прохода Предел има предпоставки за пътнотранспортни произшествия заради падащи камъни. Вече 12 часа в района на Благоевград вали проливен дъжд, който през нощта премина в сняг. Образува се 10-сантиметрова снежна покривка. Към 4 часа обаче снегът премина в пороен дъжд, който стопи образувалата се снежна покривка, валежите продължават.

Силно е повишена лавинната опасност в Рила и Пирин, предпоставки за свличане на снежни маси има и на пътя от Благоевград за ски-писта "Картала" в Рила планина. Преди три години там падна огромна лавина, пътя бе затворен за над седмица.

Бедствено положение е обявено в Смолян и частично - в Бургас

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/02/01/2463904_bedstveno_polojenie_e_obiaveno_v_smolian_i_chastichno/?ref=rss


Бедствено положение е обявено в няколко общини в страната в следствие на обилните валежи през нощта. Много пътища са блокирани от паднали дървета.

Река Поповска в ямболската община Болярово е преляла, съобщава агенция "Фокус". В село Попово са наводнени дворовете и приземните етажи на 15 къщи. Хората са изведени от домовете си и няма пострадали. Блокиран е пътят Елхово-Болярово при село Златиница, заради прелялата вода. Очаква се тя да се оттегли до обяд и движението да бъде...

Нов многохиляден протест в Хонконг

http://www.mediapool.bg/nov-mnogohilyaden-protest-v-honkong-news230033.html

Хиляди протестиращи излязоха отново по улиците на Хонконг в неделя при първата голяма демонстрация след мащабните протести, които разтърсиха бившата британска колония в края на миналата година, предаде Ройтерс. Близо 2000 полицаи обградиха около 3000 протестиращи, които преминаха през луксозни търговски и финансови райони. Властите се опитват да предотвратят повторение на ситуацията от миналата година, когато демонстранти блокираха ключови улици за над два месеца. Организаторите посочват, че продължават да настояват за пълна демокрация в полуавтономната китайска територия, но обещаха, че днешните протести ще бъдат мирни и няма да се стига до окупация на обекти. Някои участници в демонстрацията се опасяват, че по-късно вечерта могат да се сблъскат с насилие от страна на анти-протестни групи и носят щитове. Мнозина са с жълти чадъри, които станаха символ от миналогодишната кампания, след като протестиращите ги използваха, за да отблъскват полицейските атаки със сълзотворен газ. Хонконг се върна под управлението на Китай през 1997 година и се ползва с големи граждански свободи според т. нар. споразумение "една страна две системи". Пекин разреши избори за следващ ръководител на изпълнителната власт в Хонконг, но иска първо да "пресее" кандидатите, припомня Ройтерс.

Водата "отскача" от нов материал (ВИДЕО)

http://interest.actualno.com/Vodata-otskacha-ot-nov-material-VIDEO-news_454253.html

Учени от университета на Рочестър създадоха метал, който е толкова хидрофобен, че водата отскача от него, сякаш е отблъсната от магично силово поле, пише Sploid, цитиран от „Обекти&rdquo...

Дъщерята на Уитни Хюстън е в изкуствена кома

http://www.bnews.bg/article-128282

Боби Кристина Браун, единствена дъщеря на покойната попзвезда Уитни Хюстън и певеца Боби Браун, е била поставена в състояние на изкуствена кома.

Много общини бедстват, обявен е оранжев код

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/mnogo-obshtini-bedstvat-obiaven-e-oranzhev-kod-6030978

Най-тежко към момента е в община Смолян - там е обявено бедствено положение заради наводнение

Оранжев код: Бедствено в Смолян, евакуирани в Бургас

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/oranzhev-kod-bedstveno-v-smolian-evakuirani-v-burgas-6030978

Най-тежко към момента е в община Смолян - там е обявено бедствено положение заради наводнение

Реквием за една страна

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/02/01/2460804_rekviem_za_edna_strana/?ref=rss


 

Целите на "Народния съд"

На 1 октомври 1944 г. ЦК на българската комунистическа партия изпраща следното писмо до Георги Димитров, който по това време се намира в Москва:

"Във връзка с известно недоволство, изразено от нашите мекушави съюзници по повод революционното ликвидиране на фашистката агентура, решихме: чистката да продължи още една седмица, след което ще започнат да работят народните съдии и чистката ще тръгне по законни пътища. Работата ще се провежда...

Порой пак удави Бургас, евакуираха 20 души от кв. Долно Езерово

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4571343

Порой удави Бургас тази нощ, в пожарната са получени над 150 сигнала за наводнени помещения, съобщи за 24 часа шефът на областната служба за пожарна безопасност Васил Василев.
„Служителите ни са помогнали на десетки хора и са ги измъкнали от водата. Няма обаче бедстващи и пострадали“, уточни Василев.
20 човека са били евакуирани през нощта от кв.
Порой удави Бургас тази нощ, в пожарната са получени над 150 сигнала за наводнени помещения, съобщи за 24 часа шефът на областната служба за пожарна безопасност Васил Василев. „Служителите ни са помогнали на десетки хора и са ги измъкнали от водата. Няма обаче бедстващи и пострадали“, уточни Василев. 20 човека са били евакуирани през нощта от кв.

Дъщерята на Уитни Хюстън е открита в безсъзнание

http://www.cross.bg/hyustun-namerena-yitni-1450704.html

/КРОСС/ Дъщерята на покойната певица Уитни Хюстън - Боби Кристина Браун, е откарана в болница, след като била намерена във вана в безсъзнание, съобщават световните агенции. Боби Кристина била намерена тази сутрин от съпруга си и от приятел. До идването на медиците от „Спешна помощ" й бил направен сърдечен масаж и изкуствено дишане, каза говорителка на полицията, която уточни, че Браун е била докарана в болницата жива. Случаят се разследва. Самата Уитни Хюстън почина на 48-годишна възраст през 2012 година. Тя е носителка на шест награди „Грами", включително песен и албум на годината - за саундтрака към филма „Бодигард". Хюстън бе намерена мъртва в хотел „Бевърли Хилтън" в Лос Анжелис.  

"Шеврон" съкращава газовите проекти в Полша

http://svetoven.pogled.info/news/62026/SHevron-sakrashtava-gazovite-proekti-v-Polsha

/Поглед.инфо/ Американската енергийна компания "Шеврон" обяви решението си да се откаже от проекти за разработка на газови находища в Полша, най-вече на шистов газ, съобщи "Ню Йорк таймс".

Преговорите в Минск завършиха без успех, Киев и сепаратистите се обвиняват взаимно

http://www.mediapool.bg/pregovorite-v-minsk-zavarshiha-bez-uspeh-kiev-i-separatistite-se-obvinyavat-vzaimno-news230032.html

Мирните преговори между Киев и проруските сепаратисти  в Минск претърпяха провал, след като за близо четири часа не бе постигнат осезаем напредък към ново примирие, а представителите на Киев и на сепаратистите си отправиха остри взаимни обвинения в саботиране на срещата, предаде Ройтерс. Пратеникът на украинското правителство, бившият президент Леонид Кучма, си тръгна от разговорите, като заяви пред агенция Интерфакс, че сепаратистките представители са саботирали срещата, като поставили ултиматуми и отказали да обсъдят план за мерки за бързо прекратяване на огъня и изтегляне на тежкото въоръжение. Един от представителите на сепаратистите - Денис Пушилин - каза пред руската агенция РИА, че те са готови за диалог, но не и за ултиматуми от страна на Киев, докато властите обстрелват градове в Донбас.

Най-четеното през седмицата - Григор Димитров и гръцките избори

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/02/01/2463796_nai-chetenoto_prez_sedmicata_-_grigor_dimitrov_i/?ref=rss


Победата на радикалната лява партия СИРИЗА на парламентарните избори в Гърция миналата неделя и сформирането на коалиция с десните популисти от партия "Независими гърци" е темата, предизвикала най-голям интерес у читателите на "Дневник" през седмицата. Четири от десетте най-четени статии в изданието са посветени на тази тема.

Все пак най-голям читателски интерес предизвика информацията за загубата на тенисиста Григор Димитров от Анди Мъри на осминафинала на турнира Australian...

Съдят британец, изнасилил пони

http://frognews.bg/news_85264/

Продължава съдебният процес срещу 44-годишния британец Алън Бърнфилд, жител на Денкастър, който е обвинен в зоофилия и нарушение на обществение ред. Следователите твърдят, че мъжът е насилил сексуално шотландско пони. Този вид коне са сред най-малките, но са силни и издръжливи.

Европейската комисия изпрати съболезнования за кончината на Желю Желев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4571336

ЕК отправя съболезнователен адрес към България по повод смъртта на бившия президент Желю Желев, заяви Комисията в свое прессъобщение.
„C прискърбие научих за смъртта на д-р Желю Желев. Той ще остане в историята не само на България, но и на Европа, като първият демократично избран български президент,
ЕК отправя съболезнователен адрес към България по повод смъртта на бившия президент Желю Желев, заяви Комисията в свое прессъобщение. „C прискърбие научих за смъртта на д-р Желю Желев. Той ще остане в историята не само на България, но и на Европа, като първият демократично избран български президент,

Покачва се нивото на водата в коритото на река Добричка

http://pik.bg/покачва-се-нивото-на-водата-в-коритото-на-река-добричка-news279837.html

Покачва се нивото на водата в коритото на река Добричка

Община Добрич информира гражданите, че тази сутрин започна покачване на нивото на водата в коритото на река Добричка от посока село Богдан.

Непрекъснато се прави обход и оглед на територията.

Община Добрич е в непрекъсната връзка с дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

По пътя към село Богдан вече има разлив.

Умоляват се гражданите да предприемат мерки за безопаност и наблюдение на обстановката, за да реагират при нужда.

 

Внимание! Опасност от лавини в Рила

http://pik.bg/внимание-опасност-от-лавини-в-рила-news279835.html

Внимание! Опасност от лавини в Рила

През изминалото денонощие е паднал сняг по планините, който е с различна дебелина. В Рила също е навалял сняг, който е предпоставка за увеличаване на лавинната опасност.

Това съобщиха от Планинска спасителна служба към БЧК, цитирани от Фокус.

Тази степен е значителна, особено по стръмните части на високата планина със северно, североизточно и източно изложение там, където вятърът е навял и е направил големи натрупвания от сняг. Все още липсва подробна информация за опасността в останалите планини.

ПСС препоръчва, ако хората излизат в планината да не излизат по високите части, а да се задоволят с ниската гориста част, която е по-безопасна.



Симеон Дянков: Бойко ме държа повече, отколкото очаквах, всеки ден спорихме за пари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4571330

Бившият финансов министър Симеон Дянков е доволен като цяло от свършеното през неговия мандат, макар че смята, че би могло да се постигне и повече. „Повече реформи щяха да станат, ако медиите бяха по-реформистки настроени“, каза той в предаването „Тази неделя“ по bTV. Там той разказа за отношенията си с премиера Бойко Борисов и последните си дни
Бившият финансов министър Симеон Дянков е доволен като цяло от свършеното през неговия мандат, макар че смята, че би могло да се постигне и повече. „Повече реформи щяха да станат, ако медиите бяха по-реформистки настроени“, каза той в предаването „Тази неделя“ по bTV. Там той разказа за отношенията си с премиера Бойко Борисов и последните си дни

Нахалството на гърците

http://www.moreto.net/novini.php?n=278727

Съвсем очаквано крайнолявата партия Сириза спечели предсрочните парламентарни избори в Гърция и предизвика паника както на финансовите пазари, така и сред политическите кръгове в Европа. Казвам очаквано, защото присъдата на премиера консерватор Адонис Самарас бе произнесена в момента, в който каза, че Гърция вече няма да иска пари.

Европейската комисия изпрати съболезнования за кончината на Желю Желев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4571333

ЕК отправя съболезнователен адрес към България по повод смъртта на бившия президент Желю Желев, заяви Комисията в свое прессъобщение.
„C прискърбие научих за смъртта на д-р Желю Желев. Той ще остане в историята не само на България, но и на Европа, като първият демократично избран български президент,
ЕК отправя съболезнователен адрес към България по повод смъртта на бившия президент Желю Желев, заяви Комисията в свое прессъобщение. „C прискърбие научих за смъртта на д-р Желю Желев. Той ще остане в историята не само на България, но и на Европа, като първият демократично избран български президент,

Симеон Дянков: Бойко ме държа и търпя много повече, отколкото аз очаквах

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4571326

Бившият финансов министър Симеон Дянков е доволен като цяло от свършеното през неговия мандат, макар че смята, че би могло да се постигне и повече. „Повече реформи щяха да станат, ако медиите бяха по-реформистки настроени“, каза той в предаването „Тази неделя“ по bTV. Там той разказа за отношенията си с премиера Бойко Борисов и последните си дни
Бившият финансов министър Симеон Дянков е доволен като цяло от свършеното през неговия мандат, макар че смята, че би могло да се постигне и повече. „Повече реформи щяха да станат, ако медиите бяха по-реформистки настроени“, каза той в предаването „Тази неделя“ по bTV. Там той разказа за отношенията си с премиера Бойко Борисов и последните си дни

"Ислямска държава” екзекутира японски заложник

http://www.mediapool.bg/islyamska-darzhava-ekzekutira-yaponski-zalozhnik-news230031.html

Бойци на джихадистката групировка "Ислямска държава" публикуваха видео, в което твърдят, че са екзекутирали японския заложник Кенджи Гото. Видеото показва мъж с качулка, който стои над Гото, опрял нож в гърлото му. В следващия кадър се вижда тяло с поставена върху него глава, съобщи американският център за следене на ислямистите в интернет САЙТ (SITE), цитиран от Ройтерс. Обръщайки се към японския премиер Шиндзо Абе, мъжът казва: "Заради безразсъдното ви решение да се включите във война, която не можете да спечелите, този нож не само ще убие Кенджи, но също така ще продължи да лее кръв навсякъде, където намери ваши хора. Нека кошмарът за Япония започне". Видеото "с голяма степен на вероятност" е автентично, заяви японският министър на отбраната Ген Накатани. Премиерът на Япония Шиндзо Абе свика извънредно заседание на Националния съвет за сигурност на страната. Абе осъди предполагаемото убийство на журналиста и обеща сътрудничество с други страни, за да бъдат подведени под отговорност виновните. "Япония няма да се предаде пред тероризма", подчерта той. Съединените щати работят за потвърждаване на автентичността на видеото на "Ислямска държава", показващо предполагаемото обезглавяване на японския заложник Кнеджи Гото, заяви Белият дом. Гото беше заловен от "Ислямска държава" през октомври, след като замина за Сирия, за да се опита да издейства освобождаването на друг японски пленник, Харуна Юкава. Заложническата драма започна миналата седмица, след като бойците заплашиха да убият Гото и Юкава в рамките на 72 часа, ако Япония не плати 200 милиона долара откуп. Американският президент Барак Обама осъди "отвратителното убийство" на японския заложник Кенджи Гото от бойците на "Ислямска държава" и обеща, че САЩ ще продължат действията си за разбиването на радикалната ислямска групировка. "Заедно с широката коалиция от съюзници и партньори Съединените щати ще продължат да предприемат решителни действия за отслабването и пълното унищожаване на ИДИЛ", добави Обама. От своя страна френският президент Франсоа Оланд също "осъди с максимална твърдост бруталната смърт" на японския заложник, екзекутиран от "Ислямска държава", предаде Франс прес, цитирайки съобщение на Елисейския дворец.

Ексклузивно в BLife: Галин за наградите, колажите и клюките

http://www.bnews.bg/article-128174

Фолк звездата Галин разкри пред камерата на BLife, че не участва във войните, развихрили се между изпълнителите, седмици преди наградите на „Планета”.

Дянков призна: Борисов дълго ме държа, бях неопитен

http://frognews.bg/news_85263/

Сега виждам, че съм бил неопитен. В същото време не завиждам на тези, които са на мое място, заяви в „Тази неделя” бившият финансов министър Симеон Дянков.

Освободени са българите, държани в плен в Судан

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/osvobodeni-sa-bylgarite-dyrzhani-v-plen-v-sudan-6030977

Сънародниците ни се намират в град Ида, Южен Судан, откъдето с хеликоптер ще бъдат транспортирани до Джуба - столицата на Южен Судан

Свлачище затвори пътя Кърджали - Ардино

http://pik.bg/свлачище-затвори-пътя-кърджали---ардино-news279832.html

Свлачище затвори пътя Кърджали - Ардино

Свлачище затвори пътя Кърджали – Ардино за няколко часа в нощта срещу неделя. Тонове земна маса се свлекли на пътя в района на разклона за село Ленище. Аварийна група разчиства пътното платно от 2.00 часа, съобщава 24rodopi.com.Към 8.00 часа преминаването през компрометирания участък бе затруднено.

Ограничено бе движението и по път ІІІ-8652 Неделино-Ардино, както и по едната лента на път ІІІ-867 Златоград-Печинско

Обявено е бедствено положение в община Смолян. Според Красимир Шотаров – директор на регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - Смолян. Бедственото положение е само за Смолян. Имало е прелели реки в Триград и Змеица. Населението е оповестено, изтеглено е и няма опасност за хора и техника. Електрозахранването в град Смолян е възстановено.

Бедствено пложение бе обявено в Смолян, Черна река излезе от коритото си (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4571320

Бедственото положение бе обявено в Смолян тази сутрин от кмета Николай Мелемов. Река Черна излиза на няколко места от коритото и се правят диги на кризисните точки. Навсякъде по протежение на реката сме разположили хора и техника. Засега няма опасност за хората
Бедственото положение бе обявено в Смолян тази сутрин от кмета Николай Мелемов. Река Черна излиза на няколко места от коритото и се правят диги на кризисните точки. Навсякъде по протежение на реката сме разположили хора и техника. Засега няма опасност за хората", каза шефът на обсластната пожарна комисар Красимир Шотаров.

Над 120 къщи са наводнени в Бургас, обявено е бедствено положение

http://offnews.bg/news/n_1/n_455984.html

Частично бедствено положение е обявено в град Бургас, съобщи кметът на общината Димитър Николов пред агенция "Фокус". Той обясни, че положението в кварталите „Долно Езерово” и „Лозово” е най- тежко. Там има общо 120 наводнени къщи. В квартал „Сарафово” също има наводнени къщи. Някои от улиците в града са под вода. Снощи са евакуирана 10 души от кв. „Долно Езерово” и вилно селище „Черниците”. Те са настанени в общинските социални домове. Затворен до сутринта е бил пътят Ветрен – Бургас, Бургас – Долно Езерово – Лукойл и пътят за с. Извор. Към момента затворен остава пътят за кв. Долно Езерово, тъй като от единия до други си край кварталът е непроходим, заради многото вода.  В момента кметът Николов пътува към „Черниците” и Ченгене скеле.

Частично бедствено положение е обявено на територията на град Бургас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4571318

Частично бедствено положение е обявено на територията на град Бургас, особено за кварталите „Долно Езерово” и „Лозово”. Това съобщи за „Фокус” кметът на общината Димитър Николов.
Снощи са евакуирана 10 души от кв. „Долно Езерово” и вилно селище „Черниците”. Те са настанени в общинските социални домове.
Частично бедствено положение е обявено на територията на град Бургас, особено за кварталите „Долно Езерово” и „Лозово”. Това съобщи за „Фокус” кметът на общината Димитър Николов. Снощи са евакуирана 10 души от кв. „Долно Езерово” и вилно селище „Черниците”. Те са настанени в общинските социални домове.

Симеон Дянков призна: Бойко ме търпя повече отколкото очаквах

http://pik.bg/симеон-дянков-призна-бойко-ме-търпя-повече-отколкото-очаквах-news279834.html

Симеон Дянков призна: Бойко ме търпя повече отколкото очаквах

Бившият финансист номер 1 в кабинета Борисов - 1 Симеон Дянков, радетел за финансова дисциплина, станал популярен със сравнението на бюджета с "малка постна пица", призна че бил неопитен във властта, предаде Би Ти Ви.

Вижда се голяма неопитност, каза той по повод кадри от времето на неговия мандат като миниостър. От друга стана сега изпитва облекчение, че други са на ход.

"Повече реформи щяха да станат, ако медиите бяха по-реформистки настроени", каза още Дянков.

На въпроса защо е подал оставка от Вашингтон, Дянков заяви: Беше труден период, Бойко ме търпя повече отколкото очаквах, призна Дянков и допълни, че не изпитва горчилка към Бойко, както и че оставката му трябвало да стане по-рано.

 

 

БСП обяви курс към предсрочни избори, засилва се като опозиция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4571398

БСП ще работи за предсрочни избори. Това заяви депутатът Валери Жаблянов като обобщение след един от панелите на червения семинар, който се провежда в Пловдив. „Всяка партия в опозиция работи за предсрочни избори, а това управление е пагубно за България“, заяви Жаблянов. „Предсрочните избори в България ще дойдат заради липсата на икономическа
БСП ще работи за предсрочни избори. Това заяви депутатът Валери Жаблянов като обобщение след един от панелите на червения семинар, който се провежда в Пловдив. „Всяка партия в опозиция работи за предсрочни избори, а това управление е пагубно за България“, заяви Жаблянов. „Предсрочните избори в България ще дойдат заради липсата на икономическа

Моуриньо отказа среща с медиите, Пелегрини е недоволен от точката

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/02/01/2463886_mourinyo_otkaza_sreshta_s_mediite_pelegrini_e/?ref=rss


Мениджърът на "Челси" Жозе Моуриньо отказа да говори пред медиите след мача с "Манчестър сити". Двата състава завършиха 1:1 на "Стамфорд бридж" и лондончани остават с пет точки преднина на върха.

Това е второ поредно провинение на Специалния, който не се срещна с журналистите и преди двубоя. Португалецът рискува нова глоба или наказание, тъй като според правилата на Висшата лига е длъжен да говори пред медиите, които държат правата.

Миналата седмица Моуриньо беше глобен...

Частично бедствено положение е обявено на територията на град Бургас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4571316

Частично бедствено положение е обявено на територията на град Бургас, особено за кварталите „Долно Езерово” и „Лозово”. Това съобщи за „Фокус” кметът на общината Димитър Николов.
Снощи са евакуирана 10 души от кв. „Долно Езерово” и вилно селище „Черниците”. Те са настанени в общинските социални домове.
Частично бедствено положение е обявено на територията на град Бургас, особено за кварталите „Долно Езерово” и „Лозово”. Това съобщи за „Фокус” кметът на общината Димитър Николов. Снощи са евакуирана 10 души от кв. „Долно Езерово” и вилно селище „Черниците”. Те са настанени в общинските социални домове.

Дянков призна: Бойко ме търпя повече отколкото очаквах

http://www.bnews.bg/article-128280

Бившият финансист номер 1 в кабинета Борисов - 1 Симеон Дянков, радетел за финансова дисциплина, станал популярен със сравнението на бюджета с "малка постна пица", призна че бил неопитен във властта.

Икономист: Очаквам СИРИЗА да промени целия ЕС

http://pik.bg/икономист-очаквам-сириза-да-промени-целия-ес-news279833.html

Икономист: Очаквам СИРИЗА да промени целия ЕС

Новото гръцко правителство на Алексис Ципрас не иска да спре инвестициите и приватизацията, а настоява за ревизия на всичко направено през последните години. Причината – има спекула при т.нар инвеститори и в приватизацията. Това мнение изрази в студиото на „Тази неделя” гръцкият икономист и бизнесмен д-р Йоаким Каламарис.

„Ципрас има морален ангажимент (...), защото ние влязохме в програма за оздравяване със 120 млрд. евро дълг, а сега сме с 400 – за какво оздравяване говорим?”, запита Каламарис.

По думите му реформите, които са адаптирани в гръцката икономика, не са надеждни – увеличава се дефицитът на всички нива и това не е приятно за джоба на обикновените хора.

„Виждам една динамика на една единствена икономика – немската, която съветва другите да приватизират успешни държавни предприятия, докато в Германия единственото частно предприятие е BMW”, подчерта икономистът.

С 4 жълти лалета в ръка, Каламарис подчерта: „Ние, балканските страни, внасяме и лалетата. Износът за нас е мираж, станахме потребители на немски и френски стоки”. Той призова управниците да дотират местното производство.

Икономистът коментира, че СИРИЗА и партньорите й от АНЕЛ не са „Троянски кон” на Русия, даже обратното – Вашингтон подкрепял новата власт заради находищата от нефт и газ в Егейско море. Каламарис подчерта, че позицията на Атина е балансирана между великите сили.

Той изрази мнение, че Гърция ще получи не само последния транш от Тройката, но и ще започне нова епоха на социално развитие в целия Европейски съюз.

Обстановката в област Бургас се нормализира

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/N9kSnIMVzWA/

Екипи на отговорните институции са по всички критични точки след падналите обилни дъждове тази вечер. Няма данни за бедстващи или пострадали хора, нито за населени места останали изцяло без ток, съобщиха от Областна администрация. По пътните артерии, за които по-рано  ви подадох информация, че са наводнени, вече е възможно преминаването на автомобили със съобразена с климатичните условия скорост.
Затворени са пътищата: Бургас- Варна поради преливане на р. “Двойница” в района на гр. Обзор; в община Поморие са затворени пътищата с.Гълъбец- с.Горица и с. Страцин- с. Просеник, където р. Хаджийска е заляла отсечките; в община Созопол е затворен пътят с.Зидарово- с. Димчево, заради излязлата от коритото си р. “Факийска”- обходният маршрут е през с. Извор.
Остават затворени и пътищата Ахелой- Каблешково и пътят Бургас- Средец- Ямбол в частта му около “Аврамов мост”, като алтернативните маршрути са през  Дюлево и Суходол.

Към настоящия момент на територията на област Бургас единствено частично бедствено положение е обявено на територията на община Бургас за кварталите “Долно езерово” и “Лозово”.

Бедствено положение обяви Смолян, реки и язовири преливат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4571311

Бедствено положение обяви тази сутрин община Смолян. В областния град река Черна излиза на няколко места от коритото си и от Гражданска защита правят диги на кризисните точки. "Реките са вдигнали нивата си с над 2 метра.
Най-притеснително е положението в община Смолян. Навсякъде по протежение на реките сме разположили хора и техника.
Бедствено положение обяви тази сутрин община Смолян. В областния град река Черна излиза на няколко места от коритото си и от Гражданска защита правят диги на кризисните точки. "Реките са вдигнали нивата си с над 2 метра. Най-притеснително е положението в община Смолян. Навсякъде по протежение на реките сме разположили хора и техника.

Дъщерята на Уитни е в изкуствена кома

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/dyshteriata-na-uitni-e-v-izkustvena-koma-6030976

Боби Кристина бе докарана в болница в Атланта, след като съпругът ѝ Ник Гордън я намерил в безсъзнание във ваната

Почитаме паметта на жертвите на комунизма

http://www.moreto.net/novini.php?n=278737

1 февруари е обявен за ден в памет на жертвите на комунизма в България. Това стана през 2011 година с правителствено решение по предложение на президентите Желю Желев и Петър Стоянов. В нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 г. комунистическата власт убива 147 души – тримата регенти, осем царски съветници, двадесет и двама министри, шестдесет и седем народни представители и 47 генерали и висши офицери.

Св. мъченица Фивия Перпетуа

http://celebrate.actualno.com/Sv-mychenica-Fivija-Perpetua-news_454242.html

Фивия Перпетуа била млада майка с малко дете; произхождала от знатен род в Картаген (Северна Африка). Тъкмо се готвела заедно с единия си брат, с някои домашни и познати да приеме свето кръщение, к...

Днес Желев не би бил възможен

http://viewpoint.actualno.com/Dnes-Jelev-ne-bi-bil-vyzmojen-news_454223.html

Желю Желев беше представител на най-доброто, което онази система породи - или по-точно, което се породи въпреки онази система. Днес България е друга и в нея Желев не би бил възможен, твърди Александ...

Частично бедствено положение е обявено в Бургас

http://burgas.actualno.com/Chastichno-bedstveno-polojenie-e-objaveno-v-Burgas-news_454227.html

Частично бедствено положение е обявено на територията на град Бургас, особено за кварталите „Долно Езерово” и „Лозово”. Това съобщи кметът на общината Димитър Н...

Дянков: Бойко ме търпя повече, отколкото очаквах

http://politics.actualno.com/Djankov-Bojko-me-tyrpja-poveche-otkolkoto-ochakvah-news_454229.html

Бившият финансов министър Симеон Дянков е доволен като цяло от свършеното през неговия мандат, макар че смята, че би могло да се постигне и повече. „Повече реформи щяха да станат, ако медии...

Пленените в Судан българи са освободени

http://society.actualno.com/Plenenite-v-Sudan-bylgari-sa-osvobodeni-news_454239.html

Шестимата български пилоти на „Хели ер", които бяха пленени в Судан, вече са на свобода, съобщи Нова телевизия.  Сънародниците ни се намират в град Ида, Южен Судан. Те ще бъд...

Може да те пазят от лъжесвидетелстване за Костинброд, Николай

http://cite.actualno.com/Moje-da-te-pazjat-ot-lyjesvidetelstvane-za-Kostinbrod-Nikolaj-news_454240.html

На въпрос в предаването на Люба Кулезич по Нова телевизия как Николай Бареков е получил информацията за Костинброд, залязващият политик отвърна, че получил данни от две места и разбрал, че всичко е ис...

25% ръст на жилищните кредити

http://business.actualno.com/25-ryst-na-jilishtnite-krediti-news_454234.html

Жилищното кредитиране изживява ренесанс. По данни на БНБ, отпуснатите заеми през декември счупиха рекорда от началото на имотната криза. Общата им стойност е 172,6 млн. лв. Това е 25% повече спрямо съ...

Язовир "Елешница" в община Дългопол прелива

http://varna.actualno.com/Jazovir-Eleshnica-v-obshtina-Dylgopol-preliva-news_454238.html

Язовир „Елешница” в Община Дългопол прелива. Това съобщи областният управител на Варна Стоян Пасев. Обстановката в община Дългопол е усложнена. Екипи са изпратени на място, от ад...

Огнеборците се готвят за протест

http://society.actualno.com/Ogneborcite-se-gotvjat-za-protest--news_454236.html

Намаленият състав на служба "Пожарна безопасност и защита на населението" и липсата на нормативна база са на път да вдигнат огнеборци и спасители на протест. Това обяви пред бТВ президент...

Северна Корея е готова за ядрена война

http://asia.actualno.com/Severna-Koreja-e-gotova-za-jadrena-vojna-news_454245.html

Ким Чен Ун оглави упражненията на ВВС и ВМС на Корейската народна армия, предаде ТАСС. Лидерът на Северна Корея заяви, че страната е „готова да се противопостави на всякаква война, в това ч...

Подиграват ЮКИП - българин раздава брошурите й

http://europe.actualno.com/Podigravat-UKIP---bylgarin-razdava-broshurite-j-news_454246.html

Опонентите на Британската партия за независимост (ЮКИП) взеха антиимиграционната политическа сила на подбив, след като българин беше нает да раздава брошурите й в Дувър, съобщава Dover Express. Минал...

Пътническият влак София - Карлово дерайлира

http://society.actualno.com/Pytnicheskijat-vlak-Sofija---Karlovo-derajlira-news_454248.html

Локомотивът и двата вагона на пътническия влак София – Карлово са дерайлирали във входните стрелки на гара Стряма, съобщиха от БДЖ. Около 09:15 ч. във входните стелки на гара Стряма са дер...

Лозан Панов: Туморите и гнилите ябълки в съдебната система са навсякъде

http://society.actualno.com/Lozan-Panov-Tumorite-i-gnilite-jabylki-v-sydebnata-sistema-sa-navsjakyde-news_454250.html

Новият председател на ВКС трябваше да стъпи на твърда основа и да няма никакви съмнения в избора му, затова предложих да се гласува с бюлетини. За съжаление, моето предложение не бе прието, въпреки че...

Ден на национален траур в памет на Желю Желев (обновена)

http://www.cross.bg/zhelev-prezident-iztukna-1450703.html

/КРОСС/ Стотици граждани дойдоха за поклонението пред починалия преди ден първи демократично избран президент на България д-р Желю Желев. За траурната церемония в София дойдоха действащите държавни глави на Македония Георге Иванов, на Албания - Буяр Нишани, и на Косово - Атифете Яхяга, председателят на Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванишич Президентът Желев беше изпратен с военна церемония с участието на Националната гвардейска част. Опелото беше отслужено от патриарха на Българската православна църква Неофит. Д-р Желев е първият държавен глава след цар Борис Трети, изпратен с опело в катедралния храм „Св. Александър Невски". Бившият президент на Румъния Емил Константинеску също присъства на траурната церемония в София, макар по време на мандата си да работи с наследника на Желев - Петър Стоянов. Камерите показаха и бившия албански премиер и лидер на демократите Сали Бериша. Патриарх Неофит изтъкна честността, добротата и скромността на покойния президент, който мислеше винаги като обединител на нацията, надмогна политическите боричкания и показа загриженост към народа, църквата и отечеството. В трудното време на тоталитаризма и при неспокойния период на прехода към демокрация той остана непроменен човеколюбец, понесъл идеала за доброто и съхранил чувството за доблест, изтъкна българският патриарх

Ден на национален траур в памет на Желю Желев

http://www.cross.bg/zhelev-zhelyu-demokratichno-1450703.html

/КРОСС/ Първи февруари е ден на национален траур в памет на първия демократично избран президент на България д-р Желю Желев. Националните флагове на държавните институции ще бъдат свалени наполовина. Поклонението ще е в Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски" в столицата от 12 часа. Опелото ще бъде отслужено от българския патриарх Неофит. Президентът Желев почина на 30 януари, месец преди да навърши 80 години. Желю Желев е първият демократично избран президент след промените от 10 ноември 1989 година. Философ и дисидент, общественик и държавник.

И река Поповска преля, има наводнени имоти

http://pik.bg/и-река-поповска-преля-има-наводнени-имоти-news279830.html

И река Поповска преля, има наводнени имоти

Река Поповска в село Попово, близо до Ямбол, е преляла. Наводнила е и имоти, съобщи Нова телевизия.

Ситуацията е критична, аварийните групи са вдигнати на крак.

Очаква се кметът да обяви бедствено положение.

САЩ нямат интерес Европа да се развива икономически

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/62024/SASHT-nyamat-interes-Evropa-da-se-razviva-ikonomicheski

/Поглед.инфо/ Джон Кери идва да ни говори за енергийна независимост, а реално никъде по света няма енергийно независими страни

Прокуратурата плете мрежа за "големите риби"

http://www.bnews.bg/article-128281

До момента няма висш политик или министър в затвора, защото не е залагана мрежа за „голяма риба”. Сега обаче има поискани имунитети, започнахме да плетем мрежата и се надявам това да се промени. Това каза в интервю за Нова тв главният прокурор Сотир Цацаров.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1450702.html

/КРОСС/ О. р. ген. Михо Михов, бивш началник на ГЩ на БА, бивш посланик в Македония Даниела Петрова, депутат от ГЕРБИван Кючуков, треньор по футбол Комисар Милчо Енев, зам.-директор на ГД „Национална полиция"Николай Михайлов, лекар психиатър, бивш депутатПетър Василев, бивш директор на ГД „Изпълнение на наказанията"

Родителите на малолетни майки няма да получават детски

http://www.cross.bg/detza-nadbavki-dete-1450701.html

/КРОСС/ Промени в Закона за семейното подпомагане, касаещи намаляването на детската раждаемост и по-справедливото получаване на детски надбавки, готви правителството, заяви социалният министър Ивайло Калфин, цитиран от Дарик радио. Той предлага пакет от мерки, които да ограничат случаите на ранни раждания. „Битува мнението, че в момента това е една несправедлива система, която стимулира някои хора да раждат повече деца и да живеят от това. Истината е, че човек няма как да забогатее от социални помощи, нито има как да се гледа едно дете с 35 лева. Опитваме се да въведем някакъв ред в Закона за семейно подпомагане на деца, като предлагаме някои конкретни промени", посочва социалният министър. На първо място той очерта нуждата детските надбавки да се дават на семейство, а не както досега - на дете. Идеята е, ако се запази сегашният размер на помощите, за семейство с едно дете да се дават 35 лв., за семейство с две - 80 лв., а за три - 130 лв. По този начин ще се отговори и на поетия ангажимент да се стимулират семейства с три деца. Предвижда се сумата да намалява за четвърто и пето дете, като най-вероятно ще се дават по 20 лева. Друга мярка срещу ранните раждания е прекратяване на практиката да се получават детски надбавки два пъти. Калфин коментира, че в момента има случаи, в които непълнолетни майки получават надбавки, а заедно с тях и родителите им вземат такива

Джихадистите убиха и втория японски заложник

http://www.cross.bg/yukava-goto-kendzhi-1450700.html

/КРОСС/ „Ислямска държава" обяви, че е екзекутирала и втория японски заложник Кенджи Гото. Миналата неделя джихадистите убиха Харуна Юкава. За двамата те искаха откуп от 200 млн. долара. Японският министър-председател Шиндзо Абе осъди „подлия и отвратителен терористичен акт" и заяви, че Япония няма да спре борбата си срещу тероризма. Ислямистите разпространиха в Тwitter видео за екзекуцията, чиято достоверност бе потвърдена от SITE - специализиран американски сайт, наблюдаващ техните интернет изяви. Сайтът смята, че екзекуторът е познатият главорез с лондонски акцент, който се е появявал и друг път в подобни сцени. Той заявява, че японското правителство носи вина за смъртта на заложника. 47-годишният журналист Кенджи Гото бе пленен през октомври, когато отиде в Сирия с намерението да помогне за освобождаването на Харуна Юкава.

Предстоящи събития в страната за днес, 1 февруари

http://www.cross.bg/zhertvite-zhelyu-bulgariya-1450696.html

/КРОСС/ Ден на национален траур по повод кончината на първия демократично избран президент на Република България в периода 1990-1997 г. д-р Желю Желев.  В негова памет националните флагове на държавните институции ще бъдат свалени наполовина.***София От 11.30 ч. пред Мемориала на жертвите на комунизма (пред НДК) ще се проведе възпоменателна церемония по случай Деня на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим в България.***София От 12 ч. в храм-паметника „Свети Александър Невски" ще започне поклонение пред тленните останки на първия демократично избран президент на Република България д-р Желю Желев.***СофияОт 11 ч. в конферентната зала в сградата на КНСБ ще се проведе пресконференция, на която ще бъдат обявени предстоящите протестни действия на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец" - КНСБ.***ВарнаОт 11 ч. в Пленарна зала на Община Варна министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова ще представи етапите на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради и ще отговоря на въпроси.***Плевен От 10 ч. пред Паметника на жертвите на тоталитарния режим в градинката пред жп гара Плевен членове и симпатизанти на партиите от КП „Реформаторски блок" - Плевен ще почетат паметта на жертвите от комунизма.

1 февруари в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-narodniya-repyblika-1450697.html

/КРОСС/ 1587 г. - Кралицата на Англия Елизабет I подписва смъртната присъда на Мария Стюарт. 1788 г. - В САЩ е патентован параходът.1800 г. - Наполеон Бонапарт е провъзгласен за пожизнен консул чрез референдум на новата конституция.1810 г. - Преброяването на населението в САЩ показва, че броят на жителите е 7,2 милиона души.1851 г. - Извършено е изпитание на първата подводница (Le Plongeur-Marine), конструирана от баварския офицер Вилхелм Бауер.1926 г. - Образувана е Киргизка автономна република в състава на СССР.1944 г. - Втората световна война: Започва масирана атака на американската армия срещу японските сили, която завършва на 7 февруари с превземането на Маршалските острови.1945 г. - Произнесени са и са изпълнени смъртните присъди срещу осъдените български политици по Дело № 1 на Народния съд. До завършването на процесите на Народния съд през април 1945 г., на смърт са осъдени 2 730 души. 1946 г. - Норвежкият дипломат Тригве Ли става първият Генерален секретар на ООН.1950 г. - Народното събрание избира Вълко Червенков за министър-председател на България.1957 г. - Главно управление на пътищата преминава към Министерството на комуналното стопанство и благоустройството и се преименува на Министерство на комуналното стопанство, благоустройството и пътищата.1958 г. - Изстрелян е първият американски изкуствен спътник на Земята.1958 г. - Египет и Сирия се обединяват във федерация, наречена Обединена арабска република, която просъществува до 1961 година.1969 г

Свети мъченик Трифон

http://www.cross.bg/trifon-boga-svetetzut-1450699.html

/КРОСС/ Свети Трифон се е родил във фригийската страна, близо до град Апамея. Още от ранна възраст върху него почивала Божията благодат и Господ му дарувал сила на чудотворство, за да Си стъкми похвала не само от устата на този младенец, но и от чудесните му дела. Във Великите Чети-Минеи много се разказва за изцеленията от всякакви болести, извършвани от светия отрок Трифон, и за изгонването на бесове от хората, обръщащи се към него. Ние най-напред ще разкажем за едно от многото негови чудеса, свидетелстващи за голямата Божия благодат, почиваща върху него, а след това и за страданията му за Христовата вяра. В двеста тридесет и осма година на римския престол се възкачил император Гордиан, който, въпреки че бил идолопоклонник, не преследвал християните. Този цар имал голяма дъщеря на име Гордиана - девица, отличаваща се с ум и красота, така че много велики и славни князе желаели да я вземат за жена за своите синове. Но тази девица, а заедно с нея и цялото й семейство, я постигнало голямо нещастие: по Божие допущение в нея влязъл дяволът, който жестоко я мъчел, хвърляйки я в огън и във вода; водените при болната девица лекари, известни със своята мъдрост, не могли да й помогнат. Но ето, обитаващият в девицата нечист дух сам, по Божия заповед, проговорил: - Никой не може да ме изгони оттук, освен юношата Трифон. Царят веднага изпратил навсякъде да го търсят. При царя били водени много хора, носещи това име, но нито един от тях не могъл да изгони беса от царската дъщеря

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/tema-gost-ministur-1450698.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: „Карай направо" с Диана НайденоваГост: Сотир Цацаров, главен прокурор Тема: Саниране в енергетиката. Енергетика в саниранетоГост: Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика в НСТема: „Седмица от въпросителни" Гости: Антоанета Христова, политически психолог, Миглена Тачева бивш министър на правосъдието, Дончо ДудевТема: За Майстора от първо лице - Момичето сред ябълките разказва... Нова телевизия, „На светло с Люба Кулезич" Тема: Процесите в „България без цензура"Гост: Николай Бареков. Тема: За дълга и отговорността на постаГост: Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд Нова телевизия, Дикoff Тема: Паметта, мътното и мъчно минало и архивите, които все още са живи Гост: Христо Христов, разследващ журналист, собственик и автор на сайта Desebg.comТема: Как се правят пари в България? Гост: Петър Клисаров, бизнесменТема: Клуб „Богати българи"Гост: Богомил Манчев БНТ, „Денят започва с Г

Щастливият брак на брадатите лешояди

http://www.dnevnik.bg/zelen/jiva_planeta/2015/02/01/2463427_shtastliviiat_brak_na_bradatite_leshoiadi/?ref=rss


Двата брадати лешояди в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора са и единствените представители на вида си в България.

Тези величествени птици са изчезнали от страната ни през 60-те години на миналия век, предимно заради незаконния отстрел и практиките на отравяне на грабливите птици.

Тази година обаче експертите в центъра са свидетели на "историческо събитие", свързано именно с уникалната двойка птици. След цели осем години на очакване, те...

Освободиха нашите заложници в Судан

http://frognews.bg/news_85262/

Шестимата пилоти на "Хели ер" в Судан са освободени. Тe се намират в град Ида, Южен Судан. Новината потвърди шефът на "Хели ер" Георги Спасов.

Цацаров: Не познавам Сертов и не го оправдавам

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4571300

"Аз не познавам Сертов. Не го оправдам, но си питам - не изпада ли човек в състояние, в което един ден да поиска да се качи на колата и да изчезне", заяви главният прокурор Сотир Цацаров по повод изчезването и последвалото завръщане на първия шеф на ДАНС Петко Сертов.
"Сертов не е жертва на престъпление и не е извършил престъпление.
"Аз не познавам Сертов. Не го оправдам, но си питам - не изпада ли човек в състояние, в което един ден да поиска да се качи на колата и да изчезне", заяви главният прокурор Сотир Цацаров по повод изчезването и последвалото завръщане на първия шеф на ДАНС Петко Сертов. "Сертов не е жертва на престъпление и не е извършил престъпление.

Цацаров: Не познавам Сертов, но не изпада ли човек в състояние, в което иска да изчезне за един ден

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4571295


"Аз не познавам Сертов. Не го оправдам, но си питам - не изпада ли човек в състояние, в което един ден да поиска да се качи на колата и да изчезне", заяви главният прокурор Сотир Цацаров по повод изчезването и последвалото завръщане на първия шеф на ДАНС Петко Сертов. "Сертов не е жертва на престъпление и не е извършил престъпление.

Къде ще следят днес - 1 февруари за превишена скорост във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=278743

Във Варна продължава засиленото присъствие на пътна полиция по най-натоварените места в града, съобщиха от полицията за Moreto.net. За последното денонощие във Варна са станали 11 катастрофи с един тежко пострадал пешеходец. От КАТ напомнят на водачите да се движат по мокрите пътища със скорост, съобразена с пътните условия.

Кукери, мечки и дяволи на "Сурва" в Перник (снимки)

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kukeri-mechki-i-diavoli-na-surva-v-pernik-snimki-6030975

Българските участници на фестивала в Перник са 5048, групите от чужбина са 12 с 325 участници. Около 100 хил. гости очакват в дните на фестивала в община Перник

Айтоски проход е затворен за движение поради наводнение

http://pik.bg/айтоски-проход-е-затворен-за-движение-поради-наводнение-news279825.html

Айтоски проход е затворен за движение поради наводнение

Айтоски проход е затворен за движение поради наводнение. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Обходен маршрут: Вишна - Планиница - Дъскакотна.

Цацаров: Не знаем какво е в душата на Сертов, да не ровим

http://frognews.bg/news_85261/

Не може ли човек да изпадне в положение, в което да запали колата и да обикаля по Черноморието. На мен ми се е искало да го направя. Не знаем какво е в душата на Петко Сертов. И понеже е бивш шеф на ДАНС, направихме световна конспирация. Така коментира изчезването на Сертов главният прокурор Сотир Цацаров.

Снегът във Вършец вали през изпотрошените покриви

http://pik.bg/снегът-във-вършец-вали-през-изпотрошените-покриви-news279824.html

Снегът във Вършец вали през изпотрошените покриви

Ден след разрушителните ветрове, във Вършец заваля мокър сняг. Това е ново бедствие за жителите на курортното градче, домовете на които са с тежко пострадали покриви, съобщи Би Ти Ви.

Най-тежко е положението в квартал Заножене. Кметът Емил Истатков каза пред bTV, че „всяка къща е все едно е минала авиацията” и покривите са надупчени. „Хората са безпомощни, лошото е, че започва да вали”, каза той, като допълни, че повечето пострадали са възрастни и получават минимална пенсия.

Пострадали разказаха, че ураганът започнал с отнасяне на керемидите, изгорял коминът, след това вятърът отнесъл целия покрив заедно с дървената конструкция.

Хората се опитват да си покрият покъщнината с найлон, но водата влиза вътре. Повечето семейства чак на пролет ще могат да възстановят домовете си, като даже и това не е напълно сигурно, защото нямат пари за строителни материали, а местната власт има ограничени възможности.

Бедственото положение във Вършец остава в сила.

През февруари намираме силни съюзници

http://www.grreporter.info/prez-fevruari-namirame-silni-syuznitsi/16774

Колкото и да е странно обаче, февруари е месец и на големите любовни страсти. Затова за много хора ще има сериозно раздвижване на любовния фронт

прочети повече

Гръцкият външен министър ще се срещне с Джон Кери

http://www.investor.bg/evropa/334/a/gryckiiat-vynshen-ministyr-shte-se-sreshtne-s-djon-keri-188419/

Премиерът Алексис Ципрас пък ще обсъди въпроса за гръцкия дълг и предстоящите реформи с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер

Конкурс за търсене на девствена миска - пълен провал, оказа се, че такива няма

http://www.zapernik.com/hailaif/konkurs-za-tursene-na-devstvena-miska-pulen-proval-okaza_37077/

Конкурсът за търсене на девствена миска в Бургас се провали, след като на него се яви само една кандидатка, при това непълнолетна, пише „Телеграф”. Затова тя не беше допусната до участие, тъй като условието на организаторите бе кандидатките трябва да са между 18 и 28 години.

Не е било предвидено девствеността да се доказва по медицински път, а да се приеме само думата на съответната мераклийка за титлата, но и това не доведе желаещи. А наградата за „Мис...

Продължава

Психично болен се е барикадирал в София, замерл полицаи с мебели

http://offnews.bg/news/n_1/n_455957.html

Психично болен мъж от София вече почти половин денонощие се е барикадирал в дома си, а на крак е цялата полиция, съобщава Нова телевизия. Районът, в който живее психично болният Константин Ляков, е отцепен и няма достъп до жилищната кооперация. Мъжът не е въоръжен. Всичко започва малко след 19 часа в събота, когато Константин разхождаш кучето си и изведнъж започнал да чупи витрини и коли в близост до сградата, в която живее. Идва полиция, но не го задържа. Час по-късно мъжът започва да изхвърля покъщнина през прозореца си и да замеря както минувачите така и свои съседи. Отново идват полицаи, като един от тях пострадал леко, докато Константин изхвърля покъщнината си.  Съседи на мъжа разказват, че от години ги тормози и вдига скандали. Хората са предупредени да не излизат от домовете си. Според тях домоуправителят е звъннал на бащата на мъжът, който обяснил, че синът му не си пие редовно хапчетата. По неофициална информация барикадиралият се е син на бивш депутат от СДС - Панайот Ляков, който тази нощ малко след седем часа се е барикадирал в дома си в центъра на София. Психично болният все още е в апартамента си.

Потоп в Бургас, вадят на ръце повлечени от водата в подлез

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4571290

Силният дъжд е на път да докара нов потоп в Бургаско. Не тръгвайте по бул. "Транспортна", пътят за мол „Бургас Плаза” е залят от вода, кал и тиня, предупреждава flagman.bg. Има закъсал автомобил, който е изоставен насред пътното платно. На място няма полицейски патрул, който да спира движението.
Улицата,
Силният дъжд е на път да докара нов потоп в Бургаско. Не тръгвайте по бул. "Транспортна", пътят за мол „Бургас Плаза” е залят от вода, кал и тиня, предупреждава flagman.bg. Има закъсал автомобил, който е изоставен насред пътното платно. На място няма полицейски патрул, който да спира движението. Улицата,

Потоп в Бургас, вадят на ръце повлечени от водата в подлез

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4571281

Силният дъжд е на път да докара нов потоп в Бургаско. Не тръгвайте по бул.
Силният дъжд е на път да докара нов потоп в Бургаско. Не тръгвайте по бул. "Транспортна", пътят за мол „Бургас Плаза” е залят от вода, кал и тиня, предупреждава flagman.bg. Има закъсал автомобил, който е изоставен насред пътното платно. На място няма полицейски патрул, който да спира движението. Улицата,

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/02/01/2463793_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето събитията, които днес ще следи обществената телевизия. 


Феновете на Миньор и ЦСКА спряха за кратко волейболния мач в Перник, миньорци паднха с 3:1

http://www.zapernik.com/sport/fenovete-na-minior-i-cska-spryaha-za-kratko-voleibolniya-mach_37076/

ЦСКА победи Миньор (Перник) с 3:1 (25:19, 23:25, 25:23, 25:15) л мач от 12 кръг на волейболната Суперлига. Заради поведението на фенове на двата тима в зала „Борис Гюдеров“ срещата беше прекратена за пет минути, пише БЛИЦ.

Още при влизането в залата на гостуващата агитка, започна напрежение с местните фенове. Последваха разменени обиди и неприлични жестове. Полицията се намеси и раздели двете агитки, но въпреки това напрежението продължи и доведе до прекъсването на...

Продължава

Кошмар! Обявено е бедствено положение в община Смолян

http://pik.bg/кошмар-обявено-е-бедствено-положение-в-община-смолян-news279816.html

Кошмар! Обявено е бедствено положение в община Смолян

Обявено е бедствено положение в община Смолян. Това съобщи  Красимир Шотаров – директор на регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - Смолян, пише "Фокус".

Бедственото положение е само за Смолян.

Имало е прелели реки в Триград и Змеица. 

За последното денонощие пожарникарите и спасителите са извършили над 200 аварийно-спасителни дейности

http://press.mvr.bg/NEWS/news150201_01.htm

По разпореждане на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков е активиран централния оперативен щаб на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“

Не намериха девствени миски за конкурс в Бургас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4571283

Конкурсът за търсене на девствена миска в Бургас се провали, след като на него се яви само една кандидатка, при това непълнолетна, пише „Телеграф”. Затова тя не беше допусната до участие, тъй като условието на организаторите бе кандидатките трябва да са между 18 и 28 години. Не е било предвидено девствеността да се доказва по медицински път,
Конкурсът за търсене на девствена миска в Бургас се провали, след като на него се яви само една кандидатка, при това непълнолетна, пише „Телеграф”. Затова тя не беше допусната до участие, тъй като условието на организаторите бе кандидатките трябва да са между 18 и 28 години. Не е било предвидено девствеността да се доказва по медицински път,

Огнеборците се готвят за протест

http://pik.bg/огнеборците-се-готвят-за-протест-news279815.html

Огнеборците се готвят за протест

Намаленият състав на служба "Пожарна безопасност и защита на населението" и липсата на нормативна база са на път да вдигнат огнеборци и спасители на протест. Това обяви в студиото на „Тази неделя” президентът на техния синдикат Любомир Еленков.

По повод мизерните условия, в които работят огнеборците във Вършец, той посочи: „Нашият синдикат о дълго време се опитва да каже на обществото и управляващите, че така структурирана, тази служба, с този минимален състав и тази техника трудно можем да се справим и да покрием изискванията на обществото към нас”.

По думите му, въпреки доставките на нови автомобили, все още се използват и брезентови облекла от 60-те години, които нямат никаква пожароустойчивост.

Еленков коментира, че службата е била „разпарчетосана” през годините, а заради несигурността в системата на МВР много служители напускат. Това става на фона на все още липсваща нормативна база и невъзможност да се изпълнят критериите за безопасни условия на труд.

Синдикалистът даде ден-два на вътрешния министър Веселин Вучков за спешна среща, на която да бъде гарантирано, че ще се проведе спешен конкурс за попълване на състава на службата.

„Ще обявим протест на 7 февруари, на който протест ще бъдем, надявам се, подкрепени от обществото”, каза Еленков.

Не намериха девствени миски за конкурс в Бургас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4571279

Конкурсът за търсене на девствена миска в Бургас се провали, след като на него се яви само една кандидатка, при това непълнолетна, пише „Телеграф”. Затова тя не беше допусната до участие, тъй като условието на организаторите бе кандидатките трябва да са между 18 и 28 години. Не е било предвидено девствеността да се доказва по медицински път,
Конкурсът за търсене на девствена миска в Бургас се провали, след като на него се яви само една кандидатка, при това непълнолетна, пише „Телеграф”. Затова тя не беше допусната до участие, тъй като условието на организаторите бе кандидатките трябва да са между 18 и 28 години. Не е било предвидено девствеността да се доказва по медицински път,

Трима души задържани на българо-гръцката граница заради наркотици

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4571274

Двама мъже и една жена са били задържани по подозрение за пренасяне на наркотици на границата между България и Гърция, съобщава вестник Kathimerini.
Тримата са арестувани в събота при полицейска операция на българо-гръцката граница. Полицията заяви, че заподозрените са се опитвали да внесат в Гърция наркотици.
Двама мъже и една жена са били задържани по подозрение за пренасяне на наркотици на границата между България и Гърция, съобщава вестник Kathimerini. Тримата са арестувани в събота при полицейска операция на българо-гръцката граница. Полицията заяви, че заподозрените са се опитвали да внесат в Гърция наркотици.

70 къщи са наводнени в бургаския кв. Долно Езерово, 7 души са евакуирани от „Черниците”

http://pik.bg/70-къщи-са-наводнени-в-бургаския-кв-долно-езерово-7-души-са-евакуирани-от-„черниците”-news279814.html

70 къщи са наводнени в бургаския кв. Долно Езерово, 7 души са евакуирани от „Черниците”

70 къщи са наводнени в бургаския кв. Долно Езерово, двама души са евакуирани от домовете си и са настанени в кметството. Друго потчленно семейство също ще бъде изведено от жилището си, след напоителния дъжд, който до преди час валя над Бургас, предаде "Флагман".

Сред най-пострадалите райони е и кв. Лозово. „Около 1 часа посред нощ беше направо страшно, улица „Ружа” беше като буйна река. Някога там е имало дере, което е събирало водата при дъжд, но днес всичко е застроено, вероятно това е причината постоянно да смепод тревога при дъжд”, каза неформалният кмет на Лозово Недка Стойкова.

Седем души са евакуирани от вилна зона „Черниците”, съобщиха от Община Бургас. Администрацията започва раздаването на абсорбиращи чували на най-потърпешите жители.

 

Кметът Димитър Николов в момента обикаля пострадалите райони, за да огледа сам щетите.

70,5 литра на квадратен метър дъжд са паднали за по- малко от 24 часа

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/APFa_zp9XX8/

След падналите обилни дъждове тази вечер, в община Поморие са затворени пътищата с.Гълъбец- с.Горица и с. Страцин- с. Просеник, където р. Хаджийска е заляла отсечките.

Временно е ограничено движението по пътя Поморие – Ахелой, където платното е залято. Наводнени са участъците Ахелой – Каблешково, както и Каблешково, Медово, Лъка.

От пътната агенция препоръчват на шофьорите да използват маршрута Каменар – Каблешково. От Каблешково в посока към Ахелой пътят е отворен.

Обстановката в област Бургас е усложнена, предимно в общините Бургас, Камено, Средец. Затворен е и пътят Карнобат- Шумен.

Наводнени пътища в областта:

-Входът от към Автомагистрала Тракия, алтернативнит път е през Българово – Камено – Братово – Горно Езерово

-В района на Университет “Асен Златаров” и “Метро”

- Пътят Бургас – Средец /в частта около с.Новоселци/, както и пътят Средец – Ямбол, който към настоящия момент е затворен.

Населените места, от които са дошли редица сигнали за наводнени улици, дворове, мазета са Лозово и Долно Езерово в Бургас. Полски извор, Ливада, Новоселци в община Камено. Факия, Момина църква, Граничар, Кирково (Средец), съобщават от областна администрация. Затворен е пътят Бургас- Варна поради преливане на р. “Двойница” в района на гр. Обзор.

В община Созопол е затворен пътят с.Зидарово- с. Димчево, заради излязлата от коритото си р. “Факийска”- обходният маршрут е през с. Извор. Остават затворени и пътищата Ахелой- Каблешково и пътят Бургас- Средец- Ямбол в частта му около “Аврамов мост”, като алтернативните маршрути са през Дюлево и Суходол. Ограничено е движението за леки автомобили по път І-9 Варна-Бургас в района на Обзор поради наводнен участък

Кметът на Община Бургас Димитър Николов обяви тази сутрин частично бедствено положение. То касае най- засегнатите от проливния дъжд квартали – „Долно Езерово“ и „Лозово“.

70,5 литра на квадратен метър дъжд са паднали за по- малко от 24 часа. Според прогнозата интензивните валежи ще продължат следобед.

 

Няма данни за бедстващи или пострадали хора, нито за населени места останали изцяло без ток. По пътните артерии, които са наводнени, вече е възможно преминаването на автомобили със съобразена с климатичните условия скорост.

 

Прощаваме се с президента Желев (видео и снимки)

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/proshtavame-se-s-prezidenta-zhelev-video-i-snimki-6030973

В този ден България се прощава с президента Желю Желев в Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" в столицата

Прощаваме се с президента Желев

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/proshtavame-se-s-prezidenta-zhelev-6030973

В този ден България ще се прости с президента Желю Желев в Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" в столицата

Трима души задържани на българо-гръцката граница заради наркотици

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4571272

Двама мъже и една жена са били задържани по подозрение за пренасяне на наркотици на границата между България и Гърция, съобщава вестник Kathimerini.
Тримата са арестувани в събота при полицейска операция на българо-гръцката граница. Полицията заяви, че заподозрените са се опитвали да внесат в Гърция наркотици.
Двама мъже и една жена са били задържани по подозрение за пренасяне на наркотици на границата между България и Гърция, съобщава вестник Kathimerini. Тримата са арестувани в събота при полицейска операция на българо-гръцката граница. Полицията заяви, че заподозрените са се опитвали да внесат в Гърция наркотици.

Национален траур в памет на президента Желю Желев

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/nacionalen-traur-v-pamet-na-prezidenta-zheliu-zhelev-6030973

В този ден България ще се прости с президента Желю Желев в Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" в столицата

Желю Желев дарявал една трета от заплатата си за сираци от 25 години

http://pik.bg/желю-желев-дарявал-една-трета-от-заплатата-си-за-сираци-от-25-години-news279813.html

Желю Желев дарявал една трета от заплатата си за сираци от 25 години

Стипендия, която помага на деца без родители и имат талант да получат образование, е била учредена от фондация след като президента Желю Желев започнал да дарява една трета от заплатата си за тази кауза. Това каза в студиото на Нова телевизия Венцеслав Луканов от фондация „Сирак”, пише "24 часа".

Според него, 120 деца имат стипендии тази година, от тази година ще има и персонална стипендия на името на първия ни демократично избран президент. Първите, които ще получат тези пари са студенти по философия.

"Честността и добронамереността на д-р Желев ни накара да съобразим изцяло дейността си с неговите принципи и не сме допуснали през всичките тези години да има някакво съмнение върху нашата работа", каза още представителят на фондацията.

Луканов смята приноса на президента за децата без родители за особено важен и показателен."Загубихме един наистина добър човек", изказа съболезнования на близките на д-р Желев представителят на "Сирак"

Пореден психотормоз: Депутатски син буйства в столицата, полицай е ранен!

http://www.bnews.bg/article-128278

Отново драма с психично болен мъж в столицата, който буйства цяла нощ и рани полицай.

Иво Ангелов - шампион в Колорадо Спрингс, след като размаза на тепиха двама американци и един японец!

http://www.zapernik.com/sport/ivo-angelov-shampion-v-kolorado-springs-sled-kato-razmaza_37075/

Златен, сребърен и два бронзови медала спечелиха българските борци в класически стил на турнира „Дейвид Шулц“ в Колорадо Спрингс (САЩ).

Българският отбор завърши на трето място в отборното класиране с актив от 19 точки. Лидер е тимът на Казахстан с 49 точки.

Шампион в категория до 59 килограма стана Иво Ангелов. Той трябваше да се бори с друг българин - Александър Костадинов, който обаче се отказа от битката поради контузия.

Бронзови медали спечелиха бесарабският българин...

Продължава

Вдигат надбавките за второ и трето дете, намаляват за четвърто, пето и т.н.

http://www.moreto.net/novini.php?n=278742

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин обяви във Варна, че се подготвят промени в Закона за семейно подпомагане. Чрез тях ще се насърчи раждаемостта. Надбавките за едно дете ще бъдат 30 лв., за две деца - 80 лв.

Добрев: Санкциите към ЕРП-тата ще ги определи ДКЕВР, те са от 20 000 лв. до 1 млн. лв

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4571265

Санкциите към ЕРП-тата ще ги определи ДКЕВР, те са от 20 000 лв. до 1 млн. лв. Ние в енергийната комисия ще предложим да ги увеличим, за да ги сплашим. Това обяви пред Нова телевизия председателят на енергийната комисия в парламента и бивш енергиен министър Делян Добрев.
Санкциите няма да влязат в сметките за ток, те не са допустим разход,
Санкциите към ЕРП-тата ще ги определи ДКЕВР, те са от 20 000 лв. до 1 млн. лв. Ние в енергийната комисия ще предложим да ги увеличим, за да ги сплашим. Това обяви пред Нова телевизия председателят на енергийната комисия в парламента и бивш енергиен министър Делян Добрев. Санкциите няма да влязат в сметките за ток, те не са допустим разход,

Издирват 3 момчета, загубили се в Рила

http://offnews.bg/news/n_1/n_455954.html

3 момчета са се загубили в Рила планина около местност „Раздела". От 05:00 сутринта екип на Планинска спасителна служба (ПСС) е започнал да издирва момчетата. Момчетата са тръгнали вчера към обяд от хижа „Рилски езера" към хижа „Иван Вазов", съобщават от ПСС пред агенция "Фокус". От ПСС смятат, че това е било грешка, защото метеорологичните условия са били лоши и е имало бурен вятър.  Майката на едно от момчетата е осъществявала периодична връзка с тях. Вечерта към 20:00 часа връзката е изчезнала, а след това те са успели да се свържат с един от хижарите около местност „Раздела". Момчетата са имали проблем с намирането на пътя към хижа „Иван Вазов". В момента пет души от ПСС търсят момчетата. По-късно се очаква и втора група, която евентуално ще се включи в акцията.

Добрев: Санкциите от ДКЕВР няма да влязат в сметките за ток

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4571263

Санкциите към ЕРП-тата ще ги определи ДКЕВР, те са от 20 000 лв. до 1 млн. лв. Ние в енергийната комисия ще предложим да ги увеличим, за да ги сплашим. Това обяви пред Нова телевизия председателят на енергийната комисия в парламента и бивш енергиен министър Делян Добрев.
Санкциите няма да влязат в сметките за ток, те не са допустим разход,
Санкциите към ЕРП-тата ще ги определи ДКЕВР, те са от 20 000 лв. до 1 млн. лв. Ние в енергийната комисия ще предложим да ги увеличим, за да ги сплашим. Това обяви пред Нова телевизия председателят на енергийната комисия в парламента и бивш енергиен министър Делян Добрев. Санкциите няма да влязат в сметките за ток, те не са допустим разход,

Съмнения за ебола в Русия

http://www.investor.bg/aziia/336/a/symneniia-za-ebola-v-rusiia-188418/

Сътрудник на Червения кръст, работил в Сенегал и Гвинея, е настанен в специализирана болница в Усурийск

"Борусия" (Дортмунд) вече е последен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4571270

"Борусия" (Дортмунд) вече е на последно място в Бундеслигата. По традиция треньорът Юрген Клоп не пада като гост на "Байер" в Леверкузен вече в седми мач - 0:0. Но едната точка означаваше, че финалистът в Шампионската лига от 2013 година ще падне с още едно място.

"Не изиграхме перфектен, но добър мач - каза Клоп. - Срещу този съперник и за
"Борусия" (Дортмунд) вече е на последно място в Бундеслигата. По традиция треньорът Юрген Клоп не пада като гост на "Байер" в Леверкузен вече в седми мач - 0:0. Но едната точка означаваше, че финалистът в Шампионската лига от 2013 година ще падне с още едно място. "Не изиграхме перфектен, но добър мач - каза Клоп. - Срещу този съперник и за

Шестимата пилоти на "Хели ер" в Судан са освободени!

http://pik.bg/шестимата-пилоти-на-хели-ер-в-судан-са-освободени-news279809.html

Шестимата пилоти на "Хели ер" в Судан са освободени!

Шестимата пилоти на "Хели ер" в Судан са освободени, съобщи "24 часа".

Тe се намират в град Ида, Южен Судан, откъдето с хеликопрер ще бъдат транспортирани до Джуба -столицата на Южен Судан.

Новината беше потвърдена от шефа на "Хели ер" Георги Спасов.

8 спортни постижения, повод за истинска българска гордост

http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/8-sportni-postizheniia-povod-za-istinska-bylgarska-gordost-6030972

Чудели ли сте се кои са осемте най-големи български спортни постижения за последните осем години?

Осем за осем

http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/osem-za-osem-6030972

Чудели ли сте се кои са осемте най-големи български спортни постижения за последните осем години?

Тиери Анри: "Челси" ще спечели титлата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4571268

Легендарният нападател на "Арсенал" Тиери Анри заяви, че "Челси" ще е шампионът във Висшата лига този сезон. В новото си амплоа като телевизионен анализатор французинът говори след равенството с "Манчестър Сити" (1:1) на върха.

"Трябва да отдадем заслуженото и на гостите, защото никой друг не спечели точка на "Стамфорд Бридж" - каза Анри. -
Легендарният нападател на "Арсенал" Тиери Анри заяви, че "Челси" ще е шампионът във Висшата лига този сезон. В новото си амплоа като телевизионен анализатор французинът говори след равенството с "Манчестър Сити" (1:1) на върха. "Трябва да отдадем заслуженото и на гостите, защото никой друг не спечели точка на "Стамфорд Бридж" - каза Анри. -

Лиляна Павлова кани варненци на разяснителна среща за безплатното саниране

http://www.moreto.net/novini.php?n=278739

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще се срещне днес - 1 февруари с варненци във връзка с националната програма за саниране. Срещата с министъра ще се проведе от 11 часа в зала „Пленарна“ на общината, припомня Moreto.

Галена пак е най-заслужилата певица, не очаквам наградата за “Певица на годината”

http://www.bnews.bg/article-128234

Емилия споделя, че изминалата година наистина е била силна за нея и занапред има мечти и цели, свързани с това да работи и да се развива.

3 момчета са се загубили вчера в местността Раздела

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4571249

3 момчета са се загубили в планината около местност „Раздела”, съобщават от Планинска спасителна служба (ПСС) към БЧК. Момчетата са тръгнали вчера към обяд от хижа „Рилски езера” към „Иван Вазов”. Според ПСС това е било грешка, тъй като лошите метеорологични условия са били придружени с бурен вятър.
3 момчета са се загубили в планината около местност „Раздела”, съобщават от Планинска спасителна служба (ПСС) към БЧК. Момчетата са тръгнали вчера към обяд от хижа „Рилски езера” към „Иван Вазов”. Според ПСС това е било грешка, тъй като лошите метеорологични условия са били придружени с бурен вятър.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване