02/01/15 05:02
(http://www.klassa.bg/)

След ураганния вятър: Оценяват щетите, държавата ще помогне

 Възстановяване след опасна за живота нощ. Хората във Вършец буквално не можеха да излязат от домовете си, заради ураганния вятър.

Хиляди прекараха цялата нощ и целия ден без ток. Изкоренени са огромни дървета, отнесени са покриви.

За щастие, пострадали хора няма. Денонощие по-късно обстановката се нормализира.

Цял ден продължи разчистването на падналите дървета и разрушените покриви на къщи от ураганния вятър снощи, разказваНова ТВ.

Аварийни екипи режеха падналите дървета и разчистваха пътищата. Най-засегнати са две жилищни сгради, на една от тях покрива е паднал в съседния двор. Друг покрив се е стоварил върху паркиран лек автомобил.

Междуведомствена комисия ще започне да оценява щетите в града.

Вицепремиерът Томислав Дончев посети днес Вършец по повод ураганната буря, нанесла днес много щети в курортния град. Дончев заяви, че правителството планира да преодолее дисбаланса между отделните региони и изоставането на северозападна България чрез т.н. "интегрирани териториални инвестиции".

Това означава от всички програми с европейско и национално финансиране да се заделя определена част, която да се инвестира в северозападна България.

По този начин общини като Вършец, Берковица и Якимово няма да се съревновават за европейските средства с Бургас, Варна и Стара Загора, коментира Дончев.

По повод зачестилите напоследък бедствия в страната и многото искания на частни стопани за възстановяване на къщи и други имоти Дончев съобщи, че се готви създаването на специален фонд за подпомагане в такива случай, който няма да е основан на задължително застраховане.

Със закон ще бъдат уточнени случаите, в които стопаните ще имат право на подпомагане от този фонд, обяви вицепремиерът.

Бедственото положение в община Вършец остава. Все още  има населени места без електричество. Бедственото положение в община Вършец остава. Все още  има населени места без електричество. 



Източник: NovaNews.bg, БТА  

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване