03/01/15 15:29
(http://www.dnevnik.bg/)

Асоциацията на прокурорите: Къде живее Горанов?


Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) реагира също срещу позицията на финансовия министър Владислав Горанов за искането на магистратите за увеличение на заплатите.

В становище, адресирано до Висшия съдебен съвет (ВСС), премиерът Бойко Борисов и правосъдния министър Христо Иванов, прокурорирте казват, че не приемат поведението на Горанов, демонстрирано пред кадровия орган на Темида миналия четвъртък, когато той заяви, че няма как възнагражденията да бъдат увеличени, просто защото това изисква закона.

"Асоциацията на прокурорите в България не може нито да приеме, нито толерира подобно отношение към законността. Ако в една държава министър не приема за нормално да спази закона, то този министър не живее в правова държава", се казва в позицията на прокурорите.

Магистратите поискаха увеличение с 12 %, защото възнагражденията им не са били актуализирани от три години. По този повод ВСС да покани Горанов. На заседанието финансовият министър отказа исканията с иронична реч, като дори предложи да отпадне текста от закона, който регламентира актуализирането на заплатите.

Първи срещу позицията реагираха от най-голямата магостратска организация - Съюза на съдиите.

Днес Асоциацията на прокурорите, които не реагират често по важни теми, припомнят на министъра, че разпоредбата, която той не приема за нормално да спази, е предвидена в закона гаранция за независимостта на съдебната от изпълнителната власт.

От асоциацията изтъкват още, че не е възможно политически активните законодателна и изпълнителна власт да гарантират правата на човека без третата власт – съдебната.

Прокурорите влизат в тона на Горанов, който на заседанието на ВСС използваше много сравнения и литературни цитати и предпочитат Монтескьо: "Не може да има също така свобода, ако съдебната власт не е отделена от законодателната и изпълнителната. Ако тя е съединена със законодателната, животът и свободата на гражданина ще се окажат във властта на произвола, защото съдия ще бъде законодателят. Ако съдебната власт е съединена с изпълнителната, съдията би могъл да има силата на угнетителя".

"Асоциацията на прокурорите в България наред с други професионални организации не може да се съгласи с възглед, който разглежда закона като лесно преодолима пречка от позицията на силата. Считаме за уместно да Ви припомним и, че правовата държава не е държава, в която само се спазва законът. Това не е достатъчно една държава да се нарече правова. Човешката история познава нечовешки беззакония, извършени въз основа на закона. Правовата държава е нещо повече от държава на законността. Правовата държава изисква законите в нея да пазят правото, да са създадени в интерес на обществото. А това значи да зачитат разделението на властите и баланса между тях, защото само такова разпределение, както е казал Монтескьо, е "благоприятно за свободата на отделния човек", дори когато не е "благоприятно за свободата на държавния организъм", се казва още в становището на прокурорите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване