03/03/15 13:35
(http://pik.bg)

Бедността принуждава все повече пенсионери да живеят в домове за стари хора

Бедността принуждава все повече пенсионери да живеят в домове за стари хора

Повече от половината български пенсионери – 1,2 милиона българи в пенсионна възраст получават пенсии под линията на бедността. Данните са на социалния министър Ивайло Калфин, предаде Би Ти Ви.

Според статистиката на социалното министерство издръжката на един затворник е 1300 лева, издръжката на едно бездомно куче е 300 лева, а минимална пенсия е 155 лева.

С такава сума на практика е невъзможно да се оцелее. Затова за да преживеят без лишения старините си, стотици българи са принудени да живеят в домове за стари хора. В най-големия дом в Южна България живеят 200 пенсионери.

„Ако съм отвън, в къща да съм, с тези 156 лева ток, вода, закуска, обяд, вечеря – всичко това, без да мисля, че ако трябва да дойде внуче и ако трябва да дойде комшийка или да купя, ако всичко това сложим и да живеем сами, не можем да посрещнем издръжката”, коментира пенсионерка, настанена там.

Издръжката на пенсионерите в дома е 70 на сто от пенсията им, без значение каква е тя. Според статистиката все повече се увеличава броят на бедстващите пенсионери, чиито деца живеят в чужбина.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване