03/03/15 12:30
(http://www.klassa.bg/)

Велизар Енчев: Ако не беше руският народ, щяхме да сме кюрдите на Европа

 

Коя нация празнува зачеването си, а не рождения си ден, репликира го Иво Инджев

 

Ако не беше руският народ, щяхме да сме кюрдите на Европа.

Това заяви пред Нова телевизия независимият депутат Велизар Енчев. Той и журналистът Иво Инджев бяха поканени в студиото, за да коментират съвременния прочит на датата 3 март, на която честваме Освобождението на България. Според Инджев Турция не е искала да даде повод за война и е „правила всичко, каквото им каже Русия в Истанбул. Русия ни освобождава, за да ни приобщи към своята православна империя“.

„Не е хубаво да се смесват борбите на българския народ за църковна независимост и ролята на великия граф Игнатиев. Трябва да му свалим шапка за това, което е направил за българския народ. Ние не успяхме да отстоим своите позиции на Берлинския конгрес. Там Русия не успя да отстои и българската независимост, опасявайки се от нова Кримска катастрофа. Гледа се крайният резултат, а не намеренията. По никакъв начин не бива да омаловажаваме ролята на Русия“, подчерта Велизар Енчев и допълни: „Санстефанският мирен договор е предварителен, не окончателен“.

„Коя нация празнува зачеването си, а не рождения си ден?“, репликира го Инджев.

„Аз бих свел този спор до самия факт, че има опозиция – освободители-окупатори. Самият факт, че държавният глава Росен Плевнелиев си позволи да произнесе слово, в което не спомена нито веднъж думата Русия, означава, че българският народ съзнателно е готов да загърби миналото си, да плюе на историята си и да „прегърне евроатлантическите ценности“, заяви Велизар Енчев.

 

Блиц

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване