Неправоспособен шофьор загина при тежък инцидент на околовръстния път

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4682373

Неправоспособен водач загина при пътен инцидент снощи на надлез на околовръстния път на Първомай, съобщиха от ОД на МВР - Пловдив.   Сигналът за произшествието е подаден в полицията около 20.40 часа. Според информацията, поради загуба на контрол лек автомобил преминал в насрещната лента и се блъснал в мантинелата.
Неправоспособен водач загина при пътен инцидент снощи на надлез на околовръстния път на Първомай, съобщиха от ОД на МВР - Пловдив. Сигналът за произшествието е подаден в полицията около 20.40 часа. Според информацията, поради загуба на контрол лек автомобил преминал в насрещната лента и се блъснал в мантинелата.

Реформата в съдебната власт като ... спасяване на Петьо Еврото

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/03/28/2501039_reformata_v_sudebnata_vlast_kato_spasiavane_na_petyo/?ref=rss


Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да заведе дисциплинарно производство срещу следователя, до скоро началник на столичния следствен отдел Петьо Петров с мотива, че е изтекла предвидената от Закона за съдебната власт 3-годишна давност от момента, когато са били оповестени в медиите неговите действия, уронващи престижа на съдебната власт.

А визираните действия са участието на Петров в полицейската операция, на която бе построено делото за подкуп срещу бившия военен министор Николай...

Десислава Атанасова: БНБ на българските данъкоплатци струва малко по-малко от 100 млн лева.

http://pik.bg/десислава-атанасова-бнб-на-българските-данъкоплатци-струва-малко-по-малко-от-100-млн-лева-news306690.html

Десислава Атанасова: БНБ на българските данъкоплатци струва малко по-малко от 100 млн лева.

Десислава Атанасова, народен представител от ГЕРБ, председател на Временната анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и противодействат на източването на Корпоративна търговска банка в периода 2009-2014 г., в разговор с Илиана Беновска в предаването „На 6-я ден“ в ефира на Радио К2 заяви:

Десислава Атанасова заяви, че до момента не е чула някой да поеме отговорността за това, което се е случило в КТБ. Беновска попита кой трябва да поеме отговорността. Председателят на комисията за КТБ отговори, че това са пряко отговорните и натоварените с подобни задължения, съгласно закона, това са гуверньорът на БНБ, нейният Управителен съвет и Банков надзор. Нели Кордовска в момента е изпълняващ длъжността банков надзор, уточни Атанасова.

„Това ли е тази г-жа Кордовска, която си е изтеглила в извънработно време, в деня преди да бъдат обявени проблемите с КТБ официално, си е изтеглила депозита от нея?“, попита Беновска.

„Същата госпожа. Тя дойде на заседанието на комисията и каза, че през този период може да отговаря единствено след като е назначена“, сподели председателят на комисията за КТБ. Атанасова каза, че за нея и колегите й е необяснимо как може в продължение на толкова месеци тази афера, катастрофа КТБ, която е в центъра на общественото внимание, някой да не разбере какви са му били правата и задълженията, съгласно закона, и дали ги е упражнил своевременно, пълноценно.

Десислава Атанасова заяви, че БНБ на българските данъкоплатци струва малко по-малко от 100 млн лева. В нея работят около 1000 души и целият този апарат, който в момента не поема отговорност за нищо, защото някой друг носел отговорността, предстои да видим кой, народният представител от ГЕРБ.

„Какво са работили лицата Искров, Кордовска и Управителният съвет, казвам го с известна ирония, като гуверньор и управители на Народна банка през този период, защото ние не чуваме някой да е виновен, освен обвиняемият Гунев, който е изпълнявал банковия надзор, като началник?“, попита Беновска.

„Това беше една от основните бележки на голяма част от колегите ми, че Законът за БНБ дава правомощия на Управителния съвет, т.е. на всичко, но не само това, задължава ги да контролират стабилността на цялата банкова система в държавата“, отговори Десислава Атанасова. Тя каза, че посочването само на един виновник, на Цветан Гунев, който е обвиняем, не е колегилано и коректно с оглед на вложителите, които получиха гарантираните си депозити, изплатени от държавата чрез Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

„В държави, като България, които са във Валутен борд първо – няма такива разходи по издръжката на управляващите Валутния борд, защото БНБ се явява такъв субект и второ, няма такава численост на работещите в подобна институция. Обърнете внимание на това, може да Ви снабдя с данни и Вашите експерти да направят проучване. Може би си струва, докато сме във Валутен борд, всичко това да се минимализира като разходи и като численост, за да не размива отговорността“, допълни Беновска.

Десислава Атанасова каза, че в момента Народното събрание е фокусирано върху изясняването на това дали периода 2009-2014 г., който проучва комисията, дали да не бъде удължен назад във времето, от момента,в който КТБ функционира като банка – 2000 г., и напред във времето до 2015 г. Комисията за КТБ трябва да предложи законодателни промени, които да станат факт, по отношение на промени в Закона за кредитните институции, Закона за БНБ и на Закона за банковата несъстоятелност, за да се гарантира за в бъдеще стабилност на банковата система.

В комисията за КТБ, която е едва на една седмица, са изслушани длъжностните лица, от БНБ и банков надзор, имащи отношение към ефективността на упражнявания контрол, съгласно Закона за кредитните институции и Закона за БНБ. Тя се състои от 20 народни представители, от всички 8 парламентарни групи. Предстои пред следващата седмица да бъдат изслушани квесторите, Управителният съвет и Банков надзор на БНБ, гуверньорът, Цветан Гунев и Румен Симеонов.

Станислав Лютов и Елена Костадинчев, които са квестори на КТБ, назначени от БНБ, са били на заседанието на комисията за КТБ. Председателят на комисията Десислава Атанасова каза, че за съжаление те не са имали възможност да отговорят на всички въпроси на комисията, затова през следващата седмица ще се явят отново. Периодът на квестурата е период след предмета на дейност на комисията. През този период са започнали да действат промени в законодателството по отношение на цесиите и прихващанията, уточни още народният представител.

Сделката за 1 евро, с която компанията LIC 33 купи "Виваком", военните заводи "Дунарит", "Авионамс", мултиплекса НУРТС и пийпълметричната компания за изследване на телевизионната аудитория ГАРБ Аудиенс Рисърч, е заплаха за националната сигурност, заяви Десислава Атанасова.


Десислава Атанасова заключи, че трябва да се види капиталът на инвеститора и произходът на средствата му, Комисията за защита на конкуренцията да се произнесе за наличие или липса на концентрация и да се даде разрешение от ЕК за подобна сделка.

В Бразилия ще глобяват за забрана на кърмене на обществено място

http://america.actualno.com/V-Brazilija-shte-globjavat-za-zabrana-na-kyrmene-na-obshtestveno-mjasto-news_464644.html

Общинският съвет на най-големия град в Бразилия Сао Паоло ще въведе глоба за предприятията и организациите, които не позволяват на майките да кърмят на обществени места. Очаква се решението да бъде о...

Единствената болна от "Ебола" в Африка почина

http://petel.bg/Edinstvenata-bolna-ot-Ebola-v-Afrika-pochina-__106327

Жената, която беше единственият останал известен пациент, заразен с вируса "Ебола" в Либерия, умря в болница в столицата Монровия. Тя се е...

Разкриха медицинското минало на Лубиц, мистерията с болестта остава

http://petel.bg/Razkriha-meditsinskoto-minalo-na-Lubits--misteriyata-s-bolestta-ostava__106328

Все още не е известно какво точно е било заболяването на втория пилот Андреас Лубиц, което го е подтикнало да преидзика катсатрофата на...

Варненски проект представя съвременното изкуство на Скандинавието

http://www.moreto.net/novini.php?n=284394

Как държавите от Скандинавския полуостров успешно развиват културата си – това ще се опита да анализира проектът на варненското Сдружение за култура "Морско синьо" - „5 и 1|2 скандинавски визии за култура”, научи Moreto.net.

Цачева: Всякакви законови промени, за да се развърже възела около КТБ, ще се случат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4682363

Всякакви промени в закони, които се изискват заради развързване на възела около КТБ, ще се случат в Народното събрание. Това заяви пред Дарик председателят на парламента Цецка Цачева на въпрос дали ще има още законови промени заради КТБ. Хубавото в случая е, че има изключително широк консенсус. По темата КТБ не се говори за управляващо мнозинство
Всякакви промени в закони, които се изискват заради развързване на възела около КТБ, ще се случат в Народното събрание. Това заяви пред Дарик председателят на парламента Цецка Цачева на въпрос дали ще има още законови промени заради КТБ. Хубавото в случая е, че има изключително широк консенсус. По темата КТБ не се говори за управляващо мнозинство

Проф. Миланов: Новата методика за разплащане с НЗОК е убийствена

http://www.cross.bg/milanov-metodika-patzientite-1458717.html

/КРОСС/ Сегашното ръководство на Българския лекарски съюз не разбира, че целите на лекари и пациенти не се различават", каза завеждащият централната реанимация в „Пирогов" проф. Милан Миланов в интервю за Нова телевизия.  „В понеделник имаме медицински съвет на болниците, ще бъдат налагани изключително тежки лимити, които буквално обричат пациентите", разказа проф. Миланов. „Три месеца ръководството на БЛС зад гърба на лекарите води преговорите с НЗОК и се съгласи на тази убийствена, престъпна методика на разплащане. Те са виновни, че доведоха нещата до ситуация, в която в третия месец от годината да се обсъжда намаляване на пътеките", коментира той. „Няма държава в света, в която единствено пациентът да е в центъра на здравната система, пациентът и лекарят са в центъра на системата, те са сиамски близнаци. Методиката удря едновременно пациентите и лекарите, защото проблемът ще отиде и към доболничната помощ. Тази методика е престъпна и проблемът не е само в лимитите", добави той. „Не може болницата да бъде лимитирана по бюджет, винаги рамковият договор да се сключва на база обем и цени на услугата, а сега не се лимитира услугата, а се лимитира бюджетът", коментира проф. Миланов. „Бюджетът на НЗОК е лош и през август или септември ще се наложи актуализация", прогнозира той. „Най-потърпевши ще бъдат пациентите. За първи път касата закова бюджетите

Цачева: Всякакви промени в закони, които се изискват заради развързване на възела около КТБ, ще се случат в парламента

http://pik.bg/цачева-всякакви-промени-в-закони-които-се-изискват-заради-развързване-на-възела-около-ктб--news306688.html

Цачева: Всякакви промени в закони, които се изискват заради развързване на възела около КТБ, ще се случат в парламента

Всякакви промени в закони, които се изискват заради развързване на възела около КТБ, ще се случат в Народното събрание. Това заяви в интервю за предаването „Седмицата” по Дарик председателят на парламента Цецка Цачева на въпрос дали ще има още законови промени заради КТБ.

Хубавото в случая е, че има изключително широк консенсус. По темата КТБ не се говори за управляващо мнозинство и за опозиция, тъй като няма парламентарна група, която да не е заявила, че желае да се стигне до край и истината такава, каквато е тя, да стане ясна не само на държавните учреждения и институции, но и на обикновените граждани”, посочи тя.

Във връзка с предложението на депутата от Реформаторския блок Гроздан Караджов ДАНС да налага вето на прехвърляне на компании с национално значение, Цачева обясни, че ако такава поправка е необходима и има съгласието в парламента, е възможно да се случи. „Към днешна дата това няма как да се случи, защото нямаме законовата предпоставка за това”, коментира тя.

Председателят на парламента изтъкна, че има принципи в законодателството, има разделение на властите, съотношение между компетенциите на различните институции. 

„Това са неща, които трябва комплексно да се обсъждат, ако постъпи в парламента такава законодателна инициатива. На този етап мисля, че е още много рано за тази идея”, заяви Цецка Цачева.

„Мисля, че и в сега действащото законодателство, ако то стриктно се прилага, ако органите, институциите, си бяха свършили работата на време, или на време бяха сигнализирали с червена лампа какво се случва и някъде има проблем, нямаше да го имаме този резултат днес”, каза още тя.

Депутатът от РБ Петър Славов: Няма да махаме паметника на съветската армия, а ще го местим

http://pik.bg/депутатът-от-рб-петър-славов-няма-да-махаме-паметника-на-съветската-армия-а-ще-го-местим-news306686.html

Депутатът от РБ Петър Славов: Няма да махаме паметника на съветската армия, а ще го местим

Петър Славов от Реформаторския блок и колегия искат преместване на паметника на съветската армия в столицата.

„Това е историческа памет. Мястото на този паметник очевидно е в музей“, обясни той в предаването „На Светло“ по Нова телевизия. За първи път се поставя тази възможност – да се премести в музей на социалистическото изкуство, където са паметниците на Ленин и на Георги Димитров, изтъкна той. Въобще не става дума за разрушаване, уточни той. Мисля, че има доста хора, които ни подкрепят, на мнение е реформаторът.


Реформатор: Паметникът с шмайзера до Ленин и Димитров

http://frognews.bg/news_88525/

Петър Славов от Реформаторския блок и колегия искат преместване на паметника на съветската армия в столицата. „Това е историческа памет. Мястото на този паметник очевидно е в музей“, обясни той в предаването „На Светло“ по Нова телевизия.

Ямболски огнеборец спаси 4-ма от пожар, сред тях две деца

http://pik.bg/ямболски-огнеборец-спаси-4-ма-от-пожар-сред-тях-две-деца-news306687.html

Ямболски огнеборец спаси 4-ма от пожар, сред тях две деца

При пожар в жилищна сграда в Ямбол огнеборецът Марио Христов, с риск за живота си, спаси четири човешки живота - на свой колега, на възрастна жена и на две деца, съобщи говорителят на ОД на МВР Татяна Павлова, цитирана от БТА.

Христов е командирът на екип в регионалната служба "Противопожарна безопасност и защита на населението" в Ямбол.

За проявената смелост и висок професионализъм при изпълнение на служебните му задължения е отличен с "Почетен знак на МВР".

НАП е запорирала дяловете в шестте компании, продадени от Цветан Василев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/28/2501322_nap_e_zaporirala_dialovete_v_shestte_kompanii/?ref=rss


Националната агенция по приходите (НАП) е запорила дялове в шестте компании БТК, "Дунарит", "Авионамс", ГАРБ, НУРТС и "Фърст диджитал" продадени на регистрираната в Люксембург компания LIC33.

Това съобщава в. "Труд", позовавайки се на информация от източници и потвърждение от агенцията. За подобно действие призова преди ден от парламентарната трибуна съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев. 

Според Кънев са налице съмнения за сериозен...

Критично е нивото на река Струма край село Струмяни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4682349

Критично е нивото на река Струма край село Струмяни. Това каза за "Фокус" Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград. По думите на областния управител, към момента на място са изпратени екипи на "Напоителни системи", тъй като дигата на реката, в този участък, е доста застрашена от високата вода.
Критично е нивото на река Струма край село Струмяни. Това каза за "Фокус" Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград. По думите на областния управител, към момента на място са изпратени екипи на "Напоителни системи", тъй като дигата на реката, в този участък, е доста застрашена от високата вода.

Критично е нивото на река Струма край село Струмяни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4682336

Критично е нивото на река Струма край село Струмяни. Това каза за
Критично е нивото на река Струма край село Струмяни. Това каза за "Фокус" Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград. По думите на областния управител, към момента на място са изпратени екипи на "Напоителни системи", тъй като дигата на реката, в този участък, е доста застрашена от високата вода.

Кунева: Очаквам съдебната власт да работи на принципа „не правим и не искаме услуги”

http://www.cross.bg/sudebnata-kyneva-raboti-1458716.html

/КРОСС/ Очаквам съдебната власт да работи на принципа „не правим услуги и не искаме услуги" и също да работи без страх. Това заяви днес в ефира на радио К2 вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева в отговор на въпрос какви очаква да са действията на съдебната власт в казуса КТБ. Тя беше категорична, че това трябва да е принцип не само по отношение на този конкретен случай, но и изобщо. Кунева призова ВСС да разпознае своята отговорност при провеждането на съдебната реформа и посочи, че залогът е доброто функциониране на съдебната система, а не неща както кой ще спечели в противопоставянето между съвета и правосъдния министър. Вицепремиерът изрази подкрепа за искането на Христо Иванов за разделянето на ВСС на две и изтъкна, че трябва да се промени начинът, по който работи системата. Очаква се в началото на април правосъдното министерство да обяви пакета законодателни промени за съдебната власт. Меглена Кунева съобщи още, че идната седмица ще бъде представена и стратегията за борба с корупцията. По думите й той не е каталог от мерки, а фокусиране на усилията в няколко сфери. Тя посочи, че анализът е показал, че в България има много антикорупционни органи без връзка помежду си, който работят разпокъсано и на парче. необходим е единен орган, който да усвои потенциала на сега съществуващите и за започне да прави реални проверки за корупция, коментира още тя

Акинфеев се чувства добре, Капело разочарован от късното прекратяване на мача

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/28/2501312_akinfeev_se_chuvstva_dobre_kapelo_razocharovan_ot/?ref=rss


Вратарят на руския национален отбор по футбол Игор Акинфеев е в добро състояние. Той беше улучен във врата със сигнална ракета по време на гостуването в Черна гора в среща от квалификациите за Евро 2016.

"Благодаря на всички, които преживяха този момент с мен. В момента се чувствам нормално", заяви Акинфеев пред сайта на Руския футболен съюз.

"Оказа се, че това се случва във футбола. Надявам се това да се не се повтаря никога повече нито в Черна гора, нито другаде по...

Поискаха от европейските авиокомпании по двама души в пилотската кабина

http://www.vesti.bg/poiskaha-ot-evropejskite-aviokompanii-po-dvama-dushi-v-pilotskata-kabina-6033738

Европейската агенция за авиационна безопасност (ЕАСА) отправи препоръка към авиокомпаниите да въведат правилото

Камерън към Меркел: „Моля не ми давайте за пример българите!“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/249782_%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%8A%D0%BD+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB%3A+%E2%80%9E%D0%9C%D0%BE%D0%BB%D1%8F+%D0%BD%D0%B5+%D0%BC%D0%B8+%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5+%D0%

 В интервю за ВВС британският премиер се обърна към германския канцлер Ангела Меркел с думите: “Моля не ми давайте за пример българите!”. Това той стори в отговор на въпроса на водещия журналист защо не е подкрепил договора за спасяването еврото. По долу предаваме пълният отговор на Дейвид Камерън, тъй като той засяга много аспекти от живота в България и Европа като цяло:

”Питате ме защо не подкрепих опитите на Меркел и Саркози да успокоят ситуацията около еврото. Отговорът ми е еднозначен и ясен: защото са на грешен път. Те са се паникьосали и в паниката си творят и говорят глупости. Това особено ясно изпъкна, когато Меркел даде за пример страна като България и заяви, че едва ли не ние трябва да се учим от нейните политици и да следваме техния пример. Съжалявам, че трябва да го кажа, но тези думи издават липса на здрав разум,  опити за евтина манипулация и най-важното – липса на поглед върху проблема от хуманна гледна точка. Затова се обръщам към Меркел така: “Моля ви, не ми давайте за пример българите!”

За да стане по-ясно на нашите съграждани за какво точно говори Меркел и към каква участ ги призова, то аз ще си позволя да опиша състоянието и ситуацията, която цари в тази малка и слабо позната на нашите сънародници и на европейците като цяло балканска държава. И така, Меркел ни дава за пример нейната макроикономическа рамка и финансови показатели. Ако се вгледаме само в тях, то наистина България е достойна за пример: нисък бюджетен дефицит, малък външен дълг – но на каква цена и кой я плаща?

Ако се вгледаме внимателно под булото на тези макроикономически показатели, то ние ще открием, че България е страната на мизерията – това е най-бедната страна в Европейския съюз, а и в голяма част от света. Освен това, тя е най-корумпираната държава в Съюза. Не случайно холандците са непреклонни и твърдо отказват да приемат българите в шенгенското пространство. Как може такава държава да ни бъде давана за пример? На България ли трябва да заприлича Европейският съюз? Ако е така, то ние начаса сме готови да го напуснем.

Знаете ли, че голяма част от българските пенсионери живеят с малко над две евро на ден, че минималната заплата е малко над 6 евро на ден, като по-голямата част от работещите получават не повече от 10 евро на ден? Да, и това е държава членка на Европейския съюз. Че една голяма част от населението, поради етническия си произход и липсата на каквато и да е адекватна политика, е оставено да затъне в мизерия, неграмотност и тотална безперспективност. Тази част от населението живее при условия, които надали са били характерни и за живота през 18 век, но не само това, тази част от населението става все по-голяма като численост, с което проблемът относно бъдещото икономическо състояние на България се явява във все по-тъмни краски.

И още: населението на тази държава се топи по-бързо отколкото в държави, където се водят военни действия. За последните десет години населението на България се е стопило с над един милион или близо с 13%. Пенсионерите са близо една трета от цялото население и делът им ще се увеличава в бъдеще, като се има предвид ниската раждаемост. Емиграцията също е отнела голяма част от трудоспособното, активно и интелигентно население на България. Неграмотността, липсата на образование и моралният упадък в тази страна се разпростират заплашително извън рамките на определена етническа група и обхващат цялото общество, което го прави неспособно да реагира на различни политически манипулации и фалшификации. Така ли трябва да изглежда средният европеец, за да бъде Европа стабилна и еврото спасено?

Тази държава ни дава Меркел за пример, но моля бъдете търпеливи, има и още! Да видим и техните политици – тези, които са сътворили тази чутовна макроикономическа финансова стабилност с цената на мизерията и безпътицата на собствения си народ. Кои са те и как са успели? Не ще се впускам в излишни детайли как тази държава е била разграбена, а икономиката й разпродадена на безценица по времето на така наречената демократизация, или как политиците й трупат капитали като консултанти, спомагащи разграбването на страната им от различни сенчести офшорни групировки. Консултантските услуги в момента там са на мода сред политическата класа. Ще си позволя само да коментирам настоящия им премиер, чието минало се губи из тъмните сенки на явление, което българите наричат мутри, а ние – организирана престъпност. Не са един и два дипломатическите доклади и други анализи, в които има податки относно участието на настоящия им премиер в трафик на наркотици и друга престъпна дейност. Наскоро в България избухна скандал заради записи, уличаващи премиера им в покровителство над отделни бизнесмени чрез възпрепятстване на държавните служители да си вършат работата и пряко нареждане да прекратят разследването си относно определен бизнесмен, който скоро след огласяването на записите почина. В записите изплуваха имената и на други политици от управляващата партия, опитващи се и успяващи да кадруват, използвайки именно своята моментна властова позиция. Не случайно България, както споменах, е най-корумпираната държава в Европа. Към това ли трябва да се стремим?

Този пример, г-жо Меркел, който вие ни дадохте, е лош, глупав, недомислен и опасен. Опасен за Съюза, за обществото, за европейските ценности и морал, за стремежите и основните идеи, залегнали в устоите на създаването на Евросъюза. И така, да обобщим: имаме за пример държава с добри  моментни финансови макроикономически показатели, постигнати благодарение на мизерията, неграмотността, апатията и моралния упадък на обществото, и корупцията, грабителството, безнаказаността и огромната наглост на политиците им, което при един задълбочен анализ се вижда, че води към заличаване на държавността, срутване на икономиката и унищожаване на нацията. Това ще бъдат дългосрочните резултати от тази прехвалена макроикономическа стабилност, постигната чрез гореописаните методи. Е, г-жо Меркел, това аз като премиер на една държава като Великобритания не бих могъл да приема, защото звучи налудничаво.

Нима трябва да закриваме училища и болници, да направим недостъпно качественото образование и медицински услуги, да обезлюдим обширни територии, така както това се случва в България , за да успеем да се преборим с кризата. Не е ли подигравка със здравия разум, да закриеш селското училище и болниците в малките населени места, като в същото време даваш пари на църквата по програма за развитие на селските райони? Да наливаш пари в асфалт и пътища, които хората да използват само и единствено за да напуснат границите на държавата? Да наливаш пари в мегаломански спортни съоръжения, за проявите в които малка част от населението може да си позволи да си купи билет, докато младежите, доколкото ги има, са оставени да висят пред компютрите и по дискотеките, без да им се осигури друга алтернатива.

Нима, г-жо Меркел, сте забравили какво образувание е Държавата? Нека ви напомня –  Държавата е обществено образувание. Тя е силна тогава, когато обществото е образовано, активно и здраво. Икономиката е силна тогава, когато обществото е съставено от образовани, предприемчиви, търсещи, мислещи, морални и здрави индивиди. Държавата служи на обществото, а не на икономиката. Обществото създава икономиката, а не икономиката – общество. Да лишаваме гражданите от възможност за образование и развитие, за да спасим финансови институции, техните собственици и управители, които със своята алчност доведоха до настоящата финансово-икономическа криза, не без помощта на алчността и безхаберието на политиците, е меко казано цинизъм.

Цената на тази криза трябва да бъде платена не от средностатистическия гражданин, а от тези, които са използвали Държавата, сигурността, протекцията и закрилата, която това обществено образувание дава, за да просперират и да трупат печалби. Това е солидарността. Тежестта, отговорността и цената на тази криза трябва да бъдат платени от тези, които измислиха  кухи финансови инструменти и спекулативни техники, които търгуваха с илюзии, страх и лъжи, а не да ги спасявате с цената на упадъка на обществото. Защото тези мерки, които искате да се въведат, водят до удължаване на агонията, до упадък и унищожение, до война.

Ако България, която ни давате за пример, все още съществува, то това е благодарение на емигрантите, които подпомагат своите близки, като им изпращат част от заработените в изгнание пари. Знаете ли, че в момента в така прехвалената ви България чуждестранните инвестиции са по-малко от парите, които емигрантите пращат на близките си? Ако това е моделът ви за финансова стабилност, то кажете ми къде да емигрира средният европеец – на Луната, на Марс, на Плутон?

Г-жо Меркел, съвземете се! Градете общество, финансирайте науката, образованието, културата и здравеопазването. Наблегнете на морала и хуманизма, образовайте гражданите в исконните европейски ценности, върнете философията, реториката и етиката в училищата. Накарайте хората да мислят. Създавайте човеци, а не роби подтиснати и унижени. И тогава тези човеци, възпитани в духа на хуманизма, солидарността и морала, ще създадат общество, а обществото ще създаде икономика – стабилна и просперираща. Всичко останало е България. Затова, моля ви, не ми давайте за пример българите!”

Андреас Лубиц искал светът да запомни името му

http://www.cross.bg/lybitz-katastrofata-andreas-1458715.html

/КРОСС/ Пилотът Андреас Лубиц, за когото разследващите съобщиха, че е разбил самолета на Germanwings, е казвал, че ще направи нещо, с което историята ще го запомни, съобщава германският вестник Bild. Бившата приятелка на Лубиц, наречена само с малкото име Мари, е разказала пред изданието, че миналата година той й е казал: „Един ден ще направя нещо, което ще промени цялата система и всички ще научат името ми и ще го запомнят".„Така и не разбрах какво има предвид, но сега всичко придобива смисъл", споделя тя. Вчера разследващите съобщиха, че са открили медицински документи, доказващи, че младият мъж е страдал от медицинско заболяване, което не му е позволявало да лети, без да уточнят какво е естеството му. Прокуратурата е открила скъсани болнични листове, включително такъв от деня на катастрофата, които Лубиц е скрил от работодателите си. Междувременно стана известно, че застрахователите на самолета Airbus A320 ще изплатят обезщетения за жертвите и разрушаването на машината на Germanwings, въпреки че катастрофата е била предизвикана умишлено. „Фактът, че това е самоубийство, не променя нищо в застраховката. Няма изключения", обясни източник от застрахователния сектор пред AFP. Застрахователното покритие не се поставя под въпрос дори ако от работодателя е било скрито заболяване на служител, отбелязва юристът на авиокомпанията

Фенове на ЦСКА приклещиха Томов пред тв студио

http://offnews.bg/news/n_1/n_481994.html

Фенове на ЦСКА притиснаха главния акционер Александър Томов в колата му на път към сградата на bTV, където участва в предаването „Тази събота”. Привържениците обградиха автомобила му и препречиха пътя му. Наложи се Томов да слиза от колата и да дава обяснения. Александър Томов слезе след заявено обещание от страна на феновете, че ще бъдат „нормални”. Лице в лице с феновете той беше призован да излезе от клуба. „Искаме си отбора, как ще го финансираме... Искаме първо да направим един отчет – да видим какво има да се дава и да решаваме какво ще правим. Ако ще се затърква ЦСКА, ще го затъркаме ние, феновете. Не искаме вече никой да ни спасява”, заяви един от тях. На свой ред Томов попита: „Има да се направят плащания в следващите дни. Кой ще ги направи?”. Отговорът беше: „Вие. Ние плащаме след 1 април, след като прехвърлите акциите”. Видео от инцидента може да видите на този линк. 

Министър Ангелкова: Излишно се драматизира казусът с руските туристи

http://www.moreto.net/novini.php?n=284420

9,2% е ръстът на туристите през зимния сезон. Тази зима 80 000 туристи повече са посетили страната ни в сравнение с предходния период. Данните представи в предаването „Седмицата" по Дарик министърът на туризма Николина Ангелкова.

Нивото на Струма е критично

http://pik.bg/нивото-на-струма-е-критично-news306681.html

Нивото на Струма е критично

Критично е нивото на река Струма край село Струмяни, казва областният управител Бисер Михайлов, предаде "Фокус". По думите на областния управител, към момента на място са изпратени екипи на "Напоителни системи", тъй като дигата на реката, в този участък, е доста застрашена от високата вода.

"През изминалото денонощие е регистрирано съществено покачване на реките Струма и Места, като към момента нивото на река Струма е 2 метра и 32 сантиметра и вече достигаме високи стойности на водата, по същия начин е и с река Места", каза още Михайлов. Той добави, че засега няма постъпили сигнали за залели земеделски земи и селскостопански площи. Областния управител допълни, че е създадена необходимата организация и се поддържа постоянна връзка с "Напоителни системи", "Пожарна безопасност и защита на населението" и с "Басейнова дирекция". 

Бургас: Няма наводнения въпреки дъждовете

http://pik.bg/бургас-няма-наводнения-въпреки-дъждовете-news306674.html

Бургас: Няма наводнения въпреки дъждовете

На територията на област Бургас обстановката е нормална, след падналите валежи през изминалото денонощие, съобщи Севдалина Турманова, заместник-областен управител на област Бургас, предаде "Фокус". Тя обясни, че по данни на кметовете от региона, общинските язовири имат свободни обеми до 60 куб.м.

„Това означава, че падналите валежи през изминалото денонощие не биха предизвикали преливане. Метеорологичната прогноза за следващото денонощие е за краткотрайни валежи, които не биха предизвикали кризисна ситуация“, каза Турманова. Тя добави, че Областна администрация следи и има готовност за реакция в случай на критична ситуация. 

Станишев: Не е моментът за промени в Устава на БСП

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4682354

Сергей Станишев иска да остане лидер на Партията на европейските социалисти и няма планове да оглави БСП.
Той коментира плановете на ръководството на Столетницата, начело с Михаил Миков, за промени в Устава на партията.
Промените имат за цел ограничаване на мандатите на общински и областни партийни лидери,
Сергей Станишев иска да остане лидер на Партията на европейските социалисти и няма планове да оглави БСП. Той коментира плановете на ръководството на Столетницата, начело с Михаил Миков, за промени в Устава на партията. Промените имат за цел ограничаване на мандатите на общински и областни партийни лидери,

Станишев: Не е моментът за промени в Устава на БСП

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4682348

Сергей Станишев иска да остане лидер на Партията на европейските социалисти и няма планове да оглави БСП.
Той коментира плановете на ръководството на Столетницата, начело с Михаил Миков, за промени в Устава на партията.
Промените имат за цел ограничаване на мандатите на общински и областни партийни лидери,
Сергей Станишев иска да остане лидер на Партията на европейските социалисти и няма планове да оглави БСП. Той коментира плановете на ръководството на Столетницата, начело с Михаил Миков, за промени в Устава на партията. Промените имат за цел ограничаване на мандатите на общински и областни партийни лидери,

Лорчето дундурка бебе и издържа мъжа си

http://www.bnews.bg/article-132155

Блондинката, която роди преди няколко месеца, освен бебе, дундурка и приятеля си Валентин.

На нож срещу искането за "доживотните" депутати в БСП

http://frognews.bg/news_88524/

Революционното предложение на червения народен представител Кирил Добрев за премахване на доживотните депутати и партийни шефове не е сред предложенията , които ще се обсъждат за новия устав на партията. На днешния пленум срещу него са се обявили част от членовете на националния съвет. Има и други спорни предложения.

Fitch понижи рейтинга на Гърция

http://www.cross.bg/gurtziya-spisuk-reformi-1458714.html

/КРОСС/ Международната рейтингова агенция Fitch понижи дългосрочния рейтинг на Гърция от B на CCC. Агенцията обоснова решението си с това, че държавните финанси на Гърция са подложени на значително напрежение, предаде БНР. То породено от липсата на пазарен достъп, несигурните перспективи за навременно плащане от официалните институции и строгите ликвидни условия в банковия сектор. Гърция обяви вчера, че няма да бъде в състояние да обслужва дълга си, ако кредиторите веднага не отпуснат изостаналите траншове от финансовата помощ. Днес гръцка делегация от финансовото министерство ще представи списък с 18 реформи пред т. нар. Брюкселска група от представители на кредиторите. Страната не е получавала транш от август. Кредиторите обаче отказаха да изплатят последните 7 милиарда, докато правителството не представи приемлив списък с икономически реформи.

ООН евакуира персонала си от столицата на Йемен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4682341

Организацията на обединените нации е започнала евакуация на своя персонал от йеменската столица Сана, съобщи Ройтерс, цитиран от Фокус. 
Решението е взето, след като Саудитска Арабия извърши серия въздушни удари срещу завзелите властта в Йемен въстаници. От ООН добавят, че евакуацията е с цел осигуряване на безопасността на нейните сътрудници.
Организацията на обединените нации е започнала евакуация на своя персонал от йеменската столица Сана, съобщи Ройтерс, цитиран от Фокус.  Решението е взето, след като Саудитска Арабия извърши серия въздушни удари срещу завзелите властта в Йемен въстаници. От ООН добавят, че евакуацията е с цел осигуряване на безопасността на нейните сътрудници.

Ексклузивно в ПИК! Цвета Караянчева проговори за скандала "гяур"! Депутатката разкри защо ГЕРБ загуби изборите в Сърница!

http://pik.bg/ексклузивно-в-пик-цвета-караянчева-проговори-за-скандала-гяур-депутатката-разкри-защо-герб-news306649.html

Ексклузивно в ПИК! Цвета Караянчева проговори за скандала "гяур"! Депутатката разкри защо ГЕРБ загуби изборите в Сърница!

"Когато се говори истината няма за какво да се извиняваш, защото това е политиката на ДПС в смесените региони". Това заяви само пред ПИК депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева. Потърсихме я за коментар относно факта, че Цветан Цветанов отказа да се извини на ДПС за твърдението си, че кандидат-кметът на ГЕРБ в Сърница Мустафа Аликанов е бил наречен „гяур“ на събрание на партията.

"Точно по този начин от ДПС наричат хората, които вече са разбрали, че има и друга алтернатива и че партията не е единствената алтернатива в момента в смесените региони. Аз много отдавна алармирам, че в Кърджалийско хората, които се кандидатират дори за кандидат-кметове от ГЕРБ биват наричани по този начин", категорична е Караянчева.

"Още от 2009 година аз разказвам какво се случва при нас и това, че сега се акцентира вниманието точно върху Сърница не е прецедент", допълни основателят на ГЕРБ в Кърджали.

На въпрос на медията ни на какво се дължи загубата на изборите на ГЕРБ от ДПС в Сърница депутатката отговори така:

"Отдавам това на машината на ДПС за избори. Партиите има още какво да учат, за да се достигне до хората. Защото те използват абсолютно всички прийоми, включително и наричайки хората друговерци. ДПС използват често притискането и заплахите. В крайна сметка важното е, че резултатът на ГЕРБ в Сърница се е повишил. И аз мисля, че няма да има причина в следващи избори наистина да отбележим още по-добри резултати и във всички смесени региони. Защото на хората им омръзна една партия да им обяснява как тя ги представлява навсякъде и във всичко. Как им пазите правата, а същевременно не прави нищо за тях. Във всичките тези години, в които ДПС е на власт, а те са на власт още от началото на прехода, тази партия не е направила нищо конкретно", посочи Караянчева.

И призова: Отидете в едни смесени региони, в едни села, където хората 100 % гласуват за ДПС и дори нямат път, нямат канализация.

"И когато тези хора напуснат родните си места и видят как нормално живеят останалите хора в Европа, те също имат вече претенции. И виждат, че независимо от коя партия си и къде членуваш ти не можеш да изземваш правата на един етнос, че ги представляваш. Всички хора които живеят на територията на република България са български граждани. Те имат право да избират и да живеят по европейски", завърши Цвета Караянчева.

ООН евакуира персонала си от столицата на Йемен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4682337

Организацията на обединените нации е започнала евакуация на своя персонал от йеменската столица Сана, съобщи Ройтерс, цитиран от Фокус. 
Решението е взето, след като Саудитска Арабия извърши серия въздушни удари срещу завзелите властта в Йемен въстаници. От ООН добавят, че евакуацията е с цел осигуряване на безопасността на нейните сътрудници.
Организацията на обединените нации е започнала евакуация на своя персонал от йеменската столица Сана, съобщи Ройтерс, цитиран от Фокус.  Решението е взето, след като Саудитска Арабия извърши серия въздушни удари срещу завзелите властта в Йемен въстаници. От ООН добавят, че евакуацията е с цел осигуряване на безопасността на нейните сътрудници.

Проф. Милан Миланов: Новатата методика е убийствена

http://pik.bg/проф-милан-миланов-новатата-методика-е-убийствена-news306676.html

Проф. Милан Миланов: Новатата методика е убийствена

"Сегашното ръководство на Българския лекарски съюз не разбира, че лекари и пациенти нямат различия в целите си".

Това заяви по Нова тв проф. Милан Миланов, който завежда централната реанимация в "Пирогов". "В понеделник имаме медицински съвет на болниците и ще бъдат налагани изключително тежки лимити, които буквално обричат пациентите", разказа проф. Миланов. "Три месеца ръководството на БЛС зад гърба на лекарите водиха преговорите с НЗОК и се съгласиха на тази убийствено престъпна методика на разплащане. Те са виновни, че доведоха нещата до ситуацията, в която в третия месец от годината да се обсъжда намаляване на пътеките", коментира той.

"Няма държава в света, в която единствено пациентът да е в центъра на здравната система, пациентът и лекарят са в центъра на системата, те са сиамски близнаци. Методиката удря едновременно пациентите и лекарите, защото проблемът ще отиде и към доболничната помощ. Тази методика е престъпна и проблемът не е само в лимитите", добави той.

"Не може болницата да бъде лимитирана по бюджет, винаги рамковият договор да се сключва на база обем и цени на услугата, а сега не се лимитира услугата, а се лимитира бюджета", коментира проф. Миланов. "Бюджетът на НЗОК е лош и през август или през септември ще се наложи актуализация", убеден е той. 

За 10-те сантиметра на Горския

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4681180

КОЛКО са 10-те сантиметра на Горския, се питаше сума ти народ в един иначе спокоен неделен ден. Тази сакрална дължина изправи косите на немалка част от 2-та милиона столичани, уплашени, че “Искър” ще ги залее всеки момент. А причината за всичко се оказа прозаична. Пиар акция, която да покаже, че горските не са само пазители на дърветата,
КОЛКО са 10-те сантиметра на Горския, се питаше сума ти народ в един иначе спокоен неделен ден. Тази сакрална дължина изправи косите на немалка част от 2-та милиона столичани, уплашени, че “Искър” ще ги залее всеки момент. А причината за всичко се оказа прозаична. Пиар акция, която да покаже, че горските не са само пазители на дърветата,

Според експерти законопроектът застрашава приобщаващото образование

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/03/28/2501024_spored_eksperti_zakonoproektut_zastrashava/?ref=rss


Тревога от опасността промените между първо и второ четене да изменят смисъла на законопроекта за предучилищно и училищно образование в частта, която се отнася за приобщаващото образование изразиха неправителствени организации. Опасенията си те изложиха на провелата се в петък кръгла маса на тема "Приобщаващо образование – образованието на 21 век".

Неправителствените организации подкрепят първоначалната философия на проектозакона, според който отговорността за приобщаващото...

Летище София с лятно разписание

http://pik.bg/летище-софия-с-лятно-разписание-news306672.html

Летище София с лятно разписание

Лятното разписание на столичното летище влиза в сила от 29 март. То предлага полети по 50 директни линии до различни градове в Европа и Близкия изток. За сезона са заявени над 10 500 полета. Редовна полетна програма до българската столица ще изпълняват 22 авиокомпании.

Две авиокомпании предлагат удобна ежедневна връзка от Летище София до Виена с 34 полета седмично. Полетите до най-популярната дестинация Лондон са 31 седмично. Пътниците могат да избират между четирима превозвача и три летища. През новия сезон предлаганите полети до Франкфурт са 22, а до Париж – 18.

Трите ежедневни полета до Мюнхен се запазват, както и двата до Истанбул. Линиите до Атина и Рим са с по 16 честоти на седмица. До Милано, Брюксел, Москва, Варшава, Букурещ, Мадрид, Тел Авив и Амстердам ежедневните полети са повече от един. Всеки ден от седмицата се предлагат и полети до Белград, Берлин, Дортмунд, Ларнака. Две авиокомпании стартират сезона до Барселона с 6 честоти, които през летните ваканции нарастват до 9 седмично. Избор може да бъде направен между трима превозвача.

Разписанието на откритата от авиокомпания flydubai в края на 2014 г. линия с два полета седмично София - Дубай Интернешънъл се запазва. От началото на март директният маршрут на Qatar Airways от София до Доха предлага удобни връзки до екзотични дестинации пет пъти в седмицата през цялото лято.

Георги Милчев-Годжи: Да ми омръзне бендът, е все едно да ми писне да съм щастлив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4681771


- Как върви организацията на предстоящия концерт на 25 април?
- Добре. Репетираме. Слави включи и два хора - един народен и една вокална група от Горна Оряховица. Ще бъде интересно със сигурност. Още е далеч и все още не знам какви промени ще се наложат, но както винаги ще има такива заради факта, че сме в много различен състав.
- Как върви организацията на предстоящия концерт на 25 април? - Добре. Репетираме. Слави включи и два хора - един народен и една вокална група от Горна Оряховица. Ще бъде интересно със сигурност. Още е далеч и все още не знам какви промени ще се наложат, но както винаги ще има такива заради факта, че сме в много различен състав.

Саудитските ВМС евакуираха десетки дипломати от Аден

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/sauditskite-vms-evakuiraha-desetki-diplomati-ot-aden-6033737

Телевизия "Ал Арабия" уточнява, че става въпрос за повече от 80 дипломати от арабски и западни страни

Подкрепят с протест край Варна създателката на „Приятели на четири крака“

http://www.moreto.net/novini.php?n=284392

С мирен протест, група варненци планират да подкрепят вдъхновителката на каузата „Приятели на четири крака“ Вера Трендафилова. Събитието ще се състои днес в 14 часа пред двора на фермата й за животни във вилната зона на село Орешак, научи Moreto.

Луфтханза въвежда правилото за двама души в самолетната кабина при полет

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/03/28/2501318_lufthanza_vuvejda_praviloto_za_dvama_dushi_v/?ref=rss


"Луфтханза" и дъщерната й компания Germanwings, чийто самолет със 150 пасажери на борда бе разбит във Френските Алпи, въвеждат правилото за постоянно присъствие на двама души в пилотската кабина на нейните самолети по време на полет.

Решението е обявено дни, след като разследващите самолетната катастрофа обявиха, че вторият пилот на самолета Андреас Лубиц, е разбил машината, докато колегата му е бил заключен извън пилотската кабина. Прокурорите предполагат, че Лубиц е блокирал...

Шофьор без книжка се натресе в мантинела и загина

http://www.bnews.bg/article-132154

26-годишният водач от Първомай е бил сам в колата. Починал е в линейката на път за местната болница.

Най-много икономически престъпления се извършвали при сделки със зърно

http://petel.bg/Nay-mnogo-ikonomicheski-prestapleniya-se-izvarshvali-pri-sdelki-sas-zarno__106326

Най-много икономически престъпления в Добричко се извършват при сделки със зърно. Те обаче се доказват трудно заради електронния обмен...

Здравка Евтимова: Той и други аномалии

http://offnews.bg/news/n_1/n_481816.html

- Ще ти призная нещо и те моля да ми простиш. Сигурно се досещаш какво правя с кожата й... – гласът оставя парчета лед в мислите ми. - Нямам тайни от теб – продължава Арсений. – Когато те излъжа за нещо, след минути вдигам температура. Повръщам. Не мога да си обясня защо става така. – Той е висок, тънък, сякаш накъсан на парчета, като  осева линия по средата на път, който не води до никъде.  – Тя диша поезия. Научи ме да правя кашица от брашно и мед. Залепям бели листове върху кожата й. И те не падат. Странно. Преди седмица разкъсах четири бели хартии - зацапани със засъхнало брашно. От тях се носеше мирис на мед. - Къде точно залепваш листовете върху кожата й? – попитах. – Срамувам се да кажа – Арсений се усмихна измъчено. Имаше бяло обло лице, с фини черти. – Само върху тази ухаеща на кожа и мед хартия пиша силна поезия. – След миг добави: – Критиците се възхищават от стиховете ми, но всъщност нейната кожа ми ги подарява. Наблюдавах го дълго, проницателно. - Затова ли и мен накара да лепна онзи лист формат А4? Знаеш къде. Отново валеше. Дъждът бе сърдит на покривите и ги блъскаше, губеше се по улиците като щастлив хлапак. Лицето на Арсений изглежда красиво, когато вали. - Уви – избъбри той. – Твоята кожа  не ми подари нито едно стихотворение. - Изведнъж размаха ръце. -  Но ти ме заведе на Козел хребет.       Арсений често изпада в паника, страхува се, че ще започне да пише глупости както всички останали. Сутрин, точно в десет, идва в мансардата ми, застава с гръб към терасата, защото изпитва ужас от височината, и чете стиховете си. Много ми е трудно да ги изслушвам докрай. Опитвам да се скрия в кухнята. - Не излизай! – прошепва Арсений. Друга негова особеност е парализиращият страх да остава сам. Неизменно подчертава: - Тя никога не напуска гарсониерата си, когато й гостувам. Може би затова аз и кожата й се чувстваме добре заедно. Някои личности, за разлика от мен, се раждат в семейство на адвокати. Те пишат поезия, която други изтънчени личности харесват във Фейсбук. – В мансардата ти е тъмно – Арсений пуска всички лампи, но светлината им не го успокоява. Беше купил прожектор и окъпан в ослепително сияние, рецитира пред мене новото си творчество. Защото аз съм анализатор. Днес стискаше цяло снопче листа, миришещи на кашица от брашно и мед. - Кожата ти не ражда стихове като нейната – въздъхна той.- Но Козел хребет… Благодарен съм ти, че ме заведе на това място. Там пиша! Представям си Козел хребет. Отвесните склонове – залпове, изстреляни от Бога към всички страхове в кръвта; реката в клисурата, дълбока стара рана от строшено стъкло. - Ти си полезна – изрича Арсений. – Тя има кожа, ти не – започва да шепти, това е навик, какъвто би следвало да притежава всеки творец. – Но след Козел хребет спечелих Приза на списание „Поезия“ – мъничка подробност – лелята на Арсений, самотна стара дама, живееща от ренти и наеми, беше основният спонсор на въпросния приз. - Не ще забравя, че ти ме заведе там, Ана – продължи напред артистичният шепот. - Възнамерявам да участвам в международен конкурс. Закарай ме на хребета. Бързо. Козелът е мощно, агресивно животно. Ненаситността му дава мощ на поезията ми. Да тръгваме! Веднага. Искам да спечеля тази награда! - Какво ти е интересно на Козел хребет? – попитах. - Пропастта – отвръща той. - Заета съм – подхващам. - Знаеш какво работя. Анализаторът на рискови активи е претоварен човек. Но това ми допада, признавам. - Глупости – прекъсна ме Арсений. - За разлика от теб ненавиждам всякакви рискови активи и авоари. Нейната кръв й не мисли за пари. Затова поезията, която пиша върху кожата й, е чиста и неподправена. - Ще те заведа в пропастта - казах. - Тя замина за Италия. Сега не мога да залепя хартия там… - лицето му отведнъж набра сили и храброст. - Но ако наистина цениш моите стихове, заведи ме на Козел хребет. Козел хребет е яма, издълбана в скалите. Склонът се втурва към реката като вълк към стадо овце, канари висят от небето, в шепа пръст стърчат гигантски борове, по-черни от пропастта. Те закрилят пътниците. Никой не закриля мен. Подозирам, че ако във вселената има висша сила, нея никак не я е грижа за мен. Отношенията ми с божеството са по-скоро делови. Арсений ме бе запознал с родителите си, видни юристи, които останаха възхитени от възгледите ми за управлението на риска. - Благодаря, че дойде да се срещнеш с тях – отбеляза след няколко дни той. – Не можеш да си представиш колко са ограничени. Не я харесват…Разказах им за кожата й. Въпреки това не могат да я понасят. Когато му прилошее,  Арсений целува пръстите ми. - Преди малко те излъгах и сега се задушавам – обвинява ме той. - Не съм в състояние да имам тайни от теб. Жалко. Други хора мамя без никакво затруднение, сигурно затова поезията ми е така дълбока. Посветил съм й стихове. На Арсений не се налагаше да се бори за хляба, за солта, за данъците, за болните си зъби, за дрехите си. Арсений никога не бе плащал сметки през живота си. Като анализатор на рискови активи се бях осведомила за всички аспекти на съвременната поезия: освен кожа, въпросната млада дама притежаваше фирма за фотографски услуги. Правило номер едно още в началната фаза на анализа гласи: ако вложенията надвишават приходите, става дума или за фалит, или за хоби. В нейния случай приходи не съществуваха. Родителите на Арсений покриваха всичките разходи на младата жена. В замяна на щедростта им кожата й вдъхновяваше Арсений. - Защо не тръгваме към козел Хребет? - гласът на Арсений, упорита гладна ларва в края на лятото, звучеше твърде недоволно. – Ти не искаш да победя. – Той замълча за миг, тръсна глава и извика: – Не съм споделял с тебе този факт, но сега ще го сторя. Да, залепих бял лист върху кожата ти – знаеш къде. Два месеца след това не бях в състояние да напиша нито ред. Помнех, разбира се. Родителите му ни платиха великолепна екскурзия с цел Арсений да излезе от депресивното си състояние. Посетихме редица културни и природни забележителности в Холандия и Швеция. Поетът наддаде три килограма. Отново не бе споделял с мене, но аз, анализаторът на непредвидими активи, открих, че Арсений разполага с плакат, на който госпожицата фотограф бе заснета в естествен ръст. Не коментирам пълната липса на облекло в плаката. Очевидно обаче възпроизведен върху хартия, организмът й не генерираше поезия. Тръгнахме към Козел хребет. Пътят бе тесен. Остри завои бягаха като гущери към сенките. Времето беше прекрасно, жегата не бе успяла да изпълзи толкова високо в планината. Въпреки това шофирах внимателно. - Хребетът е мой – прошепна Арсений. – Ще спечеля! – Замълча, вперил поглед в гигантските борове. – Не мога да си го обясня. Тя преспива с хартията. От мене блика поезия. В седем следобед стихнахме до Козел хребет. Водата на реката бе гъста, склонът се изсипваше от небето – скали, забили зъби в рехавите облаци. Борове на сто зими, яки клони, готови за бягство. Пътят, притиснат до реката, бе толкова тесен, че докато обърна моя малък опел, маневрирах четвърт час. Стигнахме до любимото място на Арсений –скамейка и маса, сглобени от дървени трупи. Менюто бе мусака от зеленчуци, кисело мляко, праскови и малини – знаех и споделях привързаността му към здравословното хранене. Арсений прекоси пътя и реши, че това е напълно достатъчно, за да се вдъхнови. Седна на скамейката, извади лаптопа си и започна да твори. - Ще спечеля – прошепна той, когато му занесох айран. Изпи го и избърса устните си в моята тениска. Знаех какво означава това: любовта ще се случи бързо и делово под отсечената глава на Козел хребет, върху острите игли на боровете. Изводите ми и този път бяха коректни. Любовта беше хладна. Изведнъж, без никакво предупреждение, мракът сгъсти въздуха над клисурата. Козел хребет искаше да спи. Реката потъна в бреговете си. - Страхът е поезия! – прошепна Арсений и от очите му потече сребро. Поетът наричаше „сребро“ сълзите си. - Липсва ми кожата й – кресна той. Скочи и захвърли в тревата кофичката с малини, които му бях подала току що. – Можем да опитаме още веднъж. Но сме само приятели. Нищо повече. - Така е – потвърдих аз и станах. - Къде тръгна? - Ще ти донеса пуловер от колата. - Тичай. Много ми е студено. Направо замръзвам. Пуловерът на Арсений беше на задната седалка заедно с якето, шапката, сакото и аноракът му. В моя малък, но мощен Опел Агила имаше всичко необходимо за писане на стихове. Запалих двигателя и осъществих трудна маневра по тесния път. Автомобилът ми се плъзна бавно и грациозно край скамейката и масата от дървени трупи. Там седеше мъжът с най-прецизно изгладената риза, която въпреки стремежа му да я изцапа, както подобава на истински творец, блестеше с ослепителна чистота. Не очаквах да го стори, но той затича след колата. Аз, възпитана в традиции на състрадание и хуманизъм, намалих скоростта. Мъжът стигна до предната врата на опела. Започна да блъска с юмруци по стъклото. Забелязах, че цялото му чело е оросено с блестящи капчици пот. Отново сребро. Отворих пет милиметра от прозореца. - Луда! - кресна Арсений. – Прилошава ми, когато съм сам. - Искаш ли да спечелиш наградата? – попитах. - Нощта! Нощта нахлува! - Ще бъдем добри приятели - прошепнах. Натиснах педала на газта. Малкия автомобил светкавично набра скорост. Направо да не повярва човек. Клоните на безкрайните борове танцуваха, тъмни и гъсти под черния поглед на небето. Не бях сигурна дали сянката на Арсений се стопи, или продължи са се огъва край реката - вече бях твърде далече от масата и скамейката. В клисурата се разнесоха викове. Но може би само си въобразявах.

Проф. Милан Миланов: Новата методика за разплащане с НЗОК е убийствена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4682327

Сегашното ръководство на Българския лекарски съюз не разбира, че лекари и пациенти нямат различия в целите си”, коментира  пред Нова ТВ проф. Милан Миланов, който завежда централната реанимация в „Пирогов”.„В понеделник имаме медицински съвет на болниците и ще бъдат налагани изключително тежки лимити, които буквално обричат пациентите”,
Сегашното ръководство на Българския лекарски съюз не разбира, че лекари и пациенти нямат различия в целите си”, коментира  пред Нова ТВ проф. Милан Миланов, който завежда централната реанимация в „Пирогов”.„В понеделник имаме медицински съвет на болниците и ще бъдат налагани изключително тежки лимити, които буквално обричат пациентите”,

Проф. Милан Миланов: Новата методика за разплащане с НЗОК е убийствена

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4682330

Сегашното ръководство на Българския лекарски съюз не разбира, че лекари и пациенти нямат различия в целите си”, коментира  пред Нова ТВ проф. Милан Миланов, който завежда централната реанимация в „Пирогов”.
„В понеделник имаме медицински съвет на болниците и ще бъдат налагани изключително тежки лимити, които буквално обричат пациентите”,
Сегашното ръководство на Българския лекарски съюз не разбира, че лекари и пациенти нямат различия в целите си”, коментира  пред Нова ТВ проф. Милан Миланов, който завежда централната реанимация в „Пирогов”. „В понеделник имаме медицински съвет на болниците и ще бъдат налагани изключително тежки лимити, които буквално обричат пациентите”,

Нова техника за 3D принтиране изглежда като научна фантастика

http://www.investor.bg/harduer/459/a/nova-tehnika-za-3d-printirane-izglejda-kato-nauchna-fantastika-191151/

Carbon3D използва нов метод, с който принтираните обекти растат и времето за производство е драстично намалено

Първо в ПИК! Пострадалите от КТБ организират извънредна пресконференция

http://pik.bg/първо-в-пик-пострадалите-от-ктб-организират-извънредна-пресконференция-news306667.html

Първо в ПИК! Пострадалите от КТБ организират извънредна пресконференция

На 30 март от 11:00 часа в пресцентъра на БТА ще бъде дадена пресконференция, относно скандала с Корпоративно търговска банка. Организатори са членовете на Управителния съвет на Асоциацията на пострадалите от КТБ.

На пресконференцията ще бъде изказана твърдата позиция на Асоциацията за разследване и наказателна отговорност на виновните за създалата се ситуация и за връщане на лиценза на финансовата институция. Нейните членове ще зададат и редица въпроси: кой ще отмени цесиите в КТБ, какво се случва с връщането на лиценза на банката и кои са новите собственици на „Виваком“, „Дунарит“ и „Авионамс“.

„С безпокойство следим действията и по-скоро бездействието на отговорните български институции по случая“, коментира Божидар Томалевски, председател на Асоциацията. Той заяви, че зад плътните завеси на разигравания от доста време пред очите на обществото театър се редят схеми и договорки за пълното източване на активите на банката.

„Кои са апетитните хапки и кой иска да ги грабне?“ питат и пострадалите от безпрецедентния случай с КТБ.

На пресконференцията ще присъстват и специалисти от адвокатските кантори „Скочев и партньори“, „Кинкин и партньори“ и „Нидермайер“.

 

Речните нива се покачват заради дъждовете

http://www.moreto.net/novini.php?n=284415

Продължават валежите в цялата страна и това ще доведе до повишаване на речните нива, предупреждават от Министерството на околната среда и водите. Очакваните валежи в събота са между 5 и 15 литра на квадратен метър, в отделни райони - до 20 литра на квадратен метър.

От НАП наложиха запор върху продажбата на “Виваком”

http://econ.bg/Новини/От-НАП-наложиха-запор-върху-продажбата-на-Виваком-_l.a_i.663840_at.1.html

От Националната агенция за приходите (НАП) са наложили запор върху акциите и дяловете във “Виваком”, НУРТС, "Дунарит" , "Авионамс", "Гарб" и ...

"Лъвовете" излизат срещу Италия, променят движението заради мача

http://www.bnews.bg/article-132153

„Адзурите гостуват на ст. „Васил Левски” днес от 21:45 часа в двубой от Евроквалификациите за Франция 2016 г.

Уили Нелсън пуска собствена марка марихуана

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/uili-nelsyn-puska-sobstvena-marka-marihuana-6033736

Тревата ще се продава в комплект с бонг за пушене в аптеките в тези щати, където употребата на марихуана за медицински цели е разрешено

Хората в трудоспособна възраст в Германия ще намалеят с 1/3 до 2050 г.

http://www.investor.bg/evropa/334/a/horata-v-trudosposobna-vyzrast-v-germaniia-shte-namaleiat-s-13-do-2050-g-191914/

За да запази просперитета и икономическа си активност страната трябва да увеличи имиграцията от страни извън ЕС

Агенти на ФБР се срещали с проститутки за сметка на наркобосове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4682317

Отделът за вътрешни разследвания към министерството на правосъдието на САЩ публикува доклад, според който служители на федералното бюро за разследвания, Управлението за борба с наркотиците, Службата на маршалите и Бюрото за контрол за изпълнението на законите за алкохолните напитки, тютюневи изделия,
Отделът за вътрешни разследвания към министерството на правосъдието на САЩ публикува доклад, според който служители на федералното бюро за разследвания, Управлението за борба с наркотиците, Службата на маршалите и Бюрото за контрол за изпълнението на законите за алкохолните напитки, тютюневи изделия,

Внимание! Опасност от свличане на скална маса по пътя Суходол - Мало Бучино - Перник

http://pik.bg/внимание-опасност-от-свличане-на-скална-маса-по-пътя-суходол---мало-бучино---перник-news306662.html

Внимание! Опасност от свличане на скална маса по пътя Суходол - Мало Бучино - Перник

Възстановено е движението в едната лента на път III-861 Лъки-Здравец. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”. По-рано то беше ограничено поради свличане на земна маса.

Поради опасност от свличане на скална маса по път III-1801 Суходол - Мало Бучино - Перник водачите на моторни превозни средства да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. 

Божидар Димитров е бил освиркан и изгонен от обсъждане за Небет тепе

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/28/2501308_bojidar_dimitrov_e_bil_osvirkan_i_izgonen_ot_obsujdane/?ref=rss


Директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров беше освиркан и изгонен по време на петъчното обществено обсъждане за бъдещето на Небет тепе, предаде dariknews.bg Димитров се опита да вземе думата, за да защити идейния проект на архитект Юлий Фърков, но не е успял да се изкаже. Проектът на стана повод за дебата, за който дойдоха над 200 души.

При опит на Димитров да вземе думата, част от хората започнаха да го освиркват, други да викат "Вън", а трети да ръкопляскат...

Русия и Китай ще запълнят вакуума, оставен от ЕС на Балканите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4682309

Русия и Китай се стремят да запълнят политическия вакуум, оставен от ЕС на Балканите, особено в Сърбия, твърди EUobserver.  Според изданието, ЕС пренебрегва балканските страни, в това число Сърбия, съсредоточвайки цялото си внимание върху украинската криза. Например председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви спирането на разширяването на
Русия и Китай се стремят да запълнят политическия вакуум, оставен от ЕС на Балканите, особено в Сърбия, твърди EUobserver. Според изданието, ЕС пренебрегва балканските страни, в това число Сърбия, съсредоточвайки цялото си внимание върху украинската криза. Например председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви спирането на разширяването на

Агенти на ФБР се срещали с проститутки за сметка на наркобосове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4682310

Отделът за вътрешни разследвания към министерството на правосъдието на САЩ публикува доклад, според който служители на федералното бюро за разследвания, Управлението за борба с наркотиците, Службата на маршалите и Бюрото за контрол за изпълнението на законите за алкохолните напитки, тютюневи изделия,
Отделът за вътрешни разследвания към министерството на правосъдието на САЩ публикува доклад, според който служители на федералното бюро за разследвания, Управлението за борба с наркотиците, Службата на маршалите и Бюрото за контрол за изпълнението на законите за алкохолните напитки, тютюневи изделия,

Влаковете по новия лъч на метрото вече се движат

http://pik.bg/влаковете-по-новия-лъч-на-метрото-вече-се-движат-news306661.html

Влаковете по новия лъч на метрото вече се движат

Всички влакове по новия лъч на метрото вече се движат експериментално между "Цариградско шосе" и "Летище София", но без пътници, за да може участъкът да бъде проверен и обезопасен. Новите станции са "Дружба", "Искърско шосе" , "Софийска света гора" , "Летище".

На станция "Искърско шосе" е изградена и малка жп гара, на която спират влаковете по линия София- Пловдив-Бургас. По разписание в пиковите часове от деня влакчетата ще са на всеки 6 мин. Новата линия на метрото стартира през идната седмица, предаде Kmeta.bg.

С новата линия от центъра до летището ще се стига за 20 минути, а жителите на квартал "Дружба" ще могат да слизат до центъра за 15-16 минути. Предвиждат се и промени в движението на някои автобусни линии, които ще предоставят на гражданите на столицата най-доброто придвижване до метростанция.

В ход са и процедурите по реализация на третия лъч на подземната железница. Строежът трябва да започне през есента.

Миков: Правителството води към икономическата безпътица

http://politics.actualno.com/Mikov-Pravitelstvoto-vodi-kym-ikonomicheskata-bezpytica-news_464642.html

Все повече се утвърждава усещането за икономическа безпътица към, която правителството води страната. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков по време на заседание на НС на БСП, съобщи БГНЕС. &q...

Станишев няма претенции към БСП, държи на ПЕС

http://politics.actualno.com/Stanishev-njama-pretencii-kym-BSP-dyrji-na-PES-news_464643.html

Сергей Станишев иска да остане лидер на Партията на европейските социалисти и няма планове да оглави БСП. Той коментира плановете на ръководството на Столетницата, начело с Михаил Миков, за промени в...

Пилотът, разбил самолета на Germanwings, искал светът да запомни името му

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/03/28/2501313_pilotut_razbil_samoleta_na_germanwings_iskal_svetut_da/?ref=rss


Пилотът Андреас Лубиц, за когото разследващите съобщиха, че е разбил самолета на Germanwings, е казвал, че ще направи нещо, с което историята ще го запомни, съобщава британският в. "Гардиън", като цитира германският "Билд".

Бившата приятелка на Лубиц, наречена само с малкото име Мари, е разказала пред изданието, че миналата гоидина той й е казал: "Един ден ще направя нещо, което ще промени цялата система и всички ще научат името ми и ще го запомнят".

"Така и не разбрах...

Две опасни свлачища са се активизирали в община Сатовча

http://www.mediapool.bg/dve-opasni-svlachishta-sa-se-aktivizirali-v-obshtina-satovcha-news232268.html

Две опасни свлачища са се активизирали след проливните дъждове и снеготопене в община Сатовча. Кметът Арбен Мименов вече е издал заповед за евакуация на три семейства в село Осина, чиито къщи са с големи пукнатини, съобщи БНР. От 2013 година свлачището в село Осина, което е с площ около 30 декара, е в списъка на Междуведомствената комисия към Министерския съвет, но до момента финансиране за неговото укрепване не е осигурено. Продължава да виси на косъм и единственият път за селото, който в началото на февруари бе нарушен на три места. В събота сутринта кметът Мименов е изпратил спешна комисия с представители от "Геозащита" и служба "Пожарна безопасност и защита на населението" на място. "Пътят е пред прекъсване. Най-лошото, което за момента се случва е, че са се увеличили процепите в къщите. Още от преди има издадена моя заповед за евакуация. Днес сутринта съм издал друга заповед за спешна евакуация на семействата", каза Мименов. Две къщи са застрашени от разрушаване след активирало се свлачище в село Долен. До понеделник се очаква да е готов проектът за спешни аварийно-спасителни дейности и на голямото свлачище в селао Плетена, което се активизира в началото на февруари. Община Сатовча е получила разрешение дейностите по укрепването да се извършат чрез пряко възлагане, а не с обществена поръчка, с оглед сериозността на проблема.   Свлачище ограничи движението по пътя Лъки-Здравец в събота и бе въведен обходен маршрут  Асеновград-Смолян.

Свлачище и катастрофа са причина за обходни маршрути около Лъки и Новачане

http://www.mediapool.bg/svlachishte-i-katastrofa-sa-prichina-za-obhodni-marshruti-okolo-laki-i-novachane-news232268.html

Свлачище ограничава движението по пътя Лъки-Здравец, като обходният маршрут е Асеновград-Смолян, съобщи БНР. Катастрофа с ТИР е наложила временно спиране на движението в района на Новачане. Обходен маршрут и в двете посоки е Нови Искър- Своге-Мездра.

Правят огнено и LED шоу за “Часът на Земята” днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=284390

Прожекция на образователния филм DamNation за проблемите в реките ще бележи тазгодишното издание на кампанията „Часът на Земята“ във Варна, научи Moreto.net. Лентата ще бъде показана от 18 часа във Фестивалния комплекс днес. От 20:30 часа пък, организаторите от международната природозащитна организация WWF, Сдружение “Криейт”, Неформална група Play for kill и “Варна на младите”, са предвидили огнено и LED шоу под съпровода на акустична музика.

Ангелкова: Излишно се драматизира казуса с руските туристи

http://offnews.bg/news/n_1/n_481989.html

9,2% е ръстът на туристите през зимния сезон. Тази зима 80 000 туристи повече са посетили страната ни в сравнение с предходния период. Данните представи в ефира на "Дарик" министърът на туризма Николина Ангелкова. Министър Ангелкова подчерта, че абсолютни стойности може да очакваме през април, когато ще излязат финалните резултати за зимния сезон. По думите й благодарение на благоприятните метеорологични условия в планинските курорти тази година сезонът ще се увеличи. Прогнозите са зимният сезон да продължи до 15 април. Относно темата с отлива на руските туристи, министър Николина Ангелкова посочи, че темата се драматизира излишно. „Спадът на руските туристи е минимален. Освен това отдавна сме ги компенсирали, говорейки за зимния туризъм. Спадът на руски туристи е около 15 000 души", подчерта министърът на туризма. През този сезон най-голям е ръстът на турските туристи - 30%, в сравнение с предишния период. По думите на министър Ангелкова това се дължи на облекчаването на визовите процедури. Според цифрите с около 34 милиона лева в повече са приходите в сравнение с миналата година само от зимен туризъм. Най-успешните зимни курорти и тази година са Банско, Пампорово и Боровец. Пампорово е на първо място по брой на български туристи, Банско е първенец по брой на чуждестранни туристи.

Министър Василева: Трябва да се насочим към превантивни мерки, справянето с щетите е по-тежко

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4682300

Трябва да се насочим към превантивни действия и мерки, защото е много по-тежко и опасно да се справяме в последствие с възникнали щети. Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, във връзка с идеята за общински фонд за бедствията и дали държавата трябва да се включи в него, съобщи Фокус.
Трябва да се насочим към превантивни действия и мерки, защото е много по-тежко и опасно да се справяме в последствие с възникнали щети. Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, във връзка с идеята за общински фонд за бедствията и дали държавата трябва да се включи в него, съобщи Фокус.

Ивелина Василева: Насочваме се към превенцията, защото по-тежко е да се справяме с вече възникнали щети

http://pik.bg/ивелина-василева-насочваме-се-към-превенцията-защото-по-тежко-е-да-се-справяме-с-вече-възн-news306651.html

Ивелина Василева: Насочваме се към превенцията, защото по-тежко е да се справяме с вече възникнали щети

Трябва да се насочим към превантивни действия и мерки, защото е много по-тежко и опасно да се справяме в последствие с възникнали щети. Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, във връзка с идеята за общински фонд за бедствията и дали държавата трябва да се включи в него, предаде "Фокус". „Доста идеи се лансират. Всъщност макар и да няма такъв учреден фонд, това беше факт при наводнението във варненския квартал Аспарухово”, обясни Василева. „Някои от общините заделиха от бюджетите си и дариха на община Варна средства, за да могат да се справят с щетите. Това е една нормална форма на взаимодействие и солидарност между кметовете и общинските съвети”, допълни тя. „Дали е необходимо държавата да се включи, това е предмет на обсъждания. Държавата разполага с един фонд, колкото и да е ограничен - на Междуведомствената комисия, обсъждат се и решения за така наречения катастрофичен пул, където водещи са Министерството на финансите и Министерството на вътрешните работи. Доколкото знам има сформирана и работна група, която се очаква да излезе с предложение за законодателни инициативи", уточни министър Василева.

„Всяка една възможност трябва да бъде използвана, защото безспорно това е предизвикателство. Щетите са големи, финансовите ресурси са ограничени. Възможности трябва да бъдат търсени. Финансовият инструмент Европейски фонд „Солидарност” също трябва да бъде използван така, че да се подпомогне справянето с щетите”, допълни още тя. „Не само аз, но и много експерти споделят мнението, че трябва да се насочим към превантивни действия и мерки. Включително и по отношение на инфраструктурата, превантивно да се предприемат действия, а не да се справяме в последствие с щетите, защото е много по-тежко и опасно да се справяме в последствие с възникнали щети”, каза още Ивелина Василева. Министърът уточни, че това е въпрос, който ще продължава да се обсъжда и да бъдат търсени възможности, защото само за няколко месеца сме станали свидетели на поредица от бедствия. „Тоест трябва да се мобилизират всички механизми и възможности за справяне и превенция с щетите”, коментира министър Василева.

Германия предлага и ислямски финансови услуги

http://www.cross.bg/islyamski-predlaga-bank-1458713.html

/КРОСС/ Германия, която преди повече от десет години продаде първата си емисия от ислямски облигации (sukuk) в провинция Саксония-Анхалт, даде и първия лиценз в еврорегиона за дейност на ислямска банка. Това е „КТ Банк" - поделение на кредитора от Истанбул Kuveyt Turk Katilim Bankasi, която предлага съобразени с Шериата банкови услуги, съобщава „Банкер". Тя ще отвори врати на 1 юли и ще се стреми да привлече като клиенти най-вече населението от турски произход, живеещо в Германия, но и другите мюсюлмани с германска националност. (Бел. ред. - под 5% от германското население от 81 млн. души са мюсюлмани.) „КТ Банк" започва работа с капитал от 45 млн. евро и половината от него е внесена. Все повече държави извън мюсюлманския свят се надпреварват за комат от съобразения с Корана финансов сектор, който оценяват на 1,8 трлн. щатски долара. Английската кредитна агенция (U.K. Export Finance) бе гарант на емисия от sukuk с номинал 913 млн. щ. долара, която регистрираната в Дубай авиокомпания Emirates продаде през тази седмица. Това се случи по-малко от година, след като Обединеното кралство стана първата немюсюлманска страна - емитент на държавни ислямски облигации. Люксембург, който направи дебютна продажба на sukuk миналата година, планира втора такава емисия през 2016 година. „КТ Банк" ще предлага отговарящи на Шериата депозити и финансово кредитиране от централата си във Франкфурт. Планира да открие и офис в Манхайм

Петър Кормушев - българинът, който вае тяло за изкуствения интелект

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4681936

МАРГАРИТА ВАСИЛЕВА

Дори и да не сте запален любител на киното, сигурно вече сте чули за невероятната съдба на Алън Тюринг и начина, по който той повлиява на Втората световна война - история, която послужи за сюжет на касовия филм „Игра на кодове”. Това, което навярно липсва сред впечатленията ви от лентата, е,
МАРГАРИТА ВАСИЛЕВА Дори и да не сте запален любител на киното, сигурно вече сте чули за невероятната съдба на Алън Тюринг и начина, по който той повлиява на Втората световна война - история, която послужи за сюжет на касовия филм „Игра на кодове”. Това, което навярно липсва сред впечатленията ви от лентата, е,

Американска компания купи български предприятия за 200 млн. евро

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4682289

Американският световен гигант Mohawk Industries купи производителя на керамични плочки „Хан Аспарух” в Исперих. До момента това е най-голямата сделка за тази година, съобщава economic.bg.
Американската компания ще плати около 195 млн. евро за двете производствени предприятия - фабриките „Хан Омуртаг” в Шумен и „Хан Аспарух” в Исперих.
Американският световен гигант Mohawk Industries купи производителя на керамични плочки „Хан Аспарух” в Исперих. До момента това е най-голямата сделка за тази година, съобщава economic.bg. Американската компания ще плати около 195 млн. евро за двете производствени предприятия - фабриките „Хан Омуртаг” в Шумен и „Хан Аспарух” в Исперих.

Американска компания купи български предприятия за 200 млн. евро

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4682285

Американският световен гигант Mohawk Industries купи производителя на керамични плочки „Хан Аспарух” в Исперих. До момента това е най-голямата сделка за тази година, съобщава economic.bg.
Американската компания ще плати около 195 млн. евро за двете производствени предприятия - фабриките „Хан Омуртаг” в Шумен и „Хан Аспарух” в Исперих.
Американският световен гигант Mohawk Industries купи производителя на керамични плочки „Хан Аспарух” в Исперих. До момента това е най-голямата сделка за тази година, съобщава economic.bg. Американската компания ще плати около 195 млн. евро за двете производствени предприятия - фабриките „Хан Омуртаг” в Шумен и „Хан Аспарух” в Исперих.

Сестрата на Младен: Искам да вярвам, че се е обесил

http://frognews.bg/news_88523/

Предпочитам да вярвам, че се е обесил. Така, сестрата Велика на обесилия се разследващ журналист Младен Дочев, отговори на въпрос в предаването "На светло" по Нова телевизия.

Китайската банка ICBC отчете първи спад на тримесечната печалба от 2009 г.

http://www.investor.bg/aziia/336/a/kitaiskata-banka-icbc-otchete-pyrvi-spad-na-trimesechnata-pechalba-ot-2009-g-191913/

Най-големият кредитор в света има проблеми поради забавящата се икономика на страната, която води до увеличение в дела на лошите кредити

Съдът забрани да се изнасят данни за царските имоти

http://www.moreto.net/novini.php?n=284413

Вещите лица, които изготвят експертизи по делата за т. нар. царски имоти, да не изнасят становищата си, преди да бъдат защитени в съдебната зала, определи Софийският окръжен съд, съобщава „Труд". Предупреждението идва, след като преди седмица на медиите стана известно заключението на специалиста по лесотехника Борислав Попов - че Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза са спечелили 2 191 688 лв.

Пускат метрото до летището на 2 април

http://offnews.bg/news/n_1/n_481983.html

Новата отсечка на метрото до летище София ще бъде открита на 2 април, съобщи "24 часа" позовавайки се на кмета на града Йорданка Фандъкова. Тогава ще бъдат пуснати четирите нови станции, които освен аерогарата ще обслужват квартал “Дружба” и индустриалната зона в района. Очаква се лентата да бъде прерязана от премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на транспорта Ивайло Московски. "Метрото ще се разшири с още 5 км, но това е най-важната му отсечка, защото ще направи София туристическа дестинация и ще облекчи софиянци", заяви Фандъкова. С пускането на тази отсечка ще бъде направена връзка между летището, Централна гара и с автогарата. На 8 май пък тържествено ще бъде открита линията до Бизнеспарка в Младост 4. Двата нови участъка със 7 станции ще обслужват общо 90 000 души.

Би Би Си: На Русия и САЩ им е тясно на една планета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4682273

На 6 февруари тази година Белият дом огласи новата стратегия за национална сигурност на САЩ /предишната беше разработена през 2010 г./. Месец и половина след това Съветът за сигурност на Руската федерация /ССРФ/ даде своята оценка на документа, виждайки в него
На 6 февруари тази година Белият дом огласи новата стратегия за национална сигурност на САЩ /предишната беше разработена през 2010 г./. Месец и половина след това Съветът за сигурност на Руската федерация /ССРФ/ даде своята оценка на документа, виждайки в него "активен антируски заряд", пише за Би Би Си Артьом Креченников, цитиран от БГНЕС.

Цитат на деня: Александър Томов никога в живота не пипа чуждо

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/28/2501305_citat_na_denia_aleksandur_tomov_nikoga_v_jivota_ne/?ref=rss


"Никога не съм откраднал и една стотинка. Точно обратното. Това беше само даване. Александър Томов никога в живота не пипа чуждо."

С тези думи с ръка на сърцето главният акционер на ЦСКА Александър Томов отговори на въпрос дали е взимал от клуба, за да се облагодетелства лично. Той гостува в сутрешния блок на Би Ти Ви, където каза, че се води атака срещу ЦСКА.

"Радостта от моите очи изчезна заради това, което се случва. Има кампания срещу ЦСКА, която се води от месец и...

Откриха човешки череп и кости край Велико Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4682276

Човешки череп и кости установиха великотърновски криминалисти в необитаем имот в село Ново село, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на полицията във Велико Търново.
Останките са иззети и предадени на специалисти за извършване на експертиза. По случая е започнато досъдебно
Човешки череп и кости установиха великотърновски криминалисти в необитаем имот в село Ново село, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на полицията във Велико Търново. Останките са иззети и предадени на специалисти за извършване на експертиза. По случая е започнато досъдебно

Откриха човешки череп и кости край Велико Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4682279

Човешки череп и кости установиха великотърновски криминалисти в необитаем имот в село Ново село, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на полицията във Велико Търново.
Останките са иззети и предадени на специалисти за извършване на експертиза. По случая е започнато досъдебно
Човешки череп и кости установиха великотърновски криминалисти в необитаем имот в село Ново село, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на полицията във Велико Търново. Останките са иззети и предадени на специалисти за извършване на експертиза. По случая е започнато досъдебно

Китай напира да обучава наши инженери

http://petel.bg/Kitay-napira-da-obuchava-nashi-inzheneri__106324

Китайски университет иска да обучава българи за инженери, архитекти и финансисти. За пръв път висше училищет от азиатската фържава идва...

Пилот: Преднамерените действия на втория пилот е само версия, но не е доказана

http://petel.bg/Pilot--Prednamerenite-deystviya-na-vtoriya-pilot-e-samo-versiya--no-ne-e-dokazana__106325

Във фазата на разследването нищо не е ясно до последния момент”. Така пред Нова тв. капитан Стефан Стефанов коментира наличната до този...

Маями 2015: Григор няма оправдание срещу Поспишил

http://tennis.actualno.com/Majami-2015-Grigor-njama-opravdanie-sreshtu-Pospishil-news_464637.html

Не по-рано от 22:00 часа българско време ще започне първият мач на първата ни ракета при мъжете Григор Димитров. Григор излиза срещу канадеца Васек Поспишил – номер 60 в ранглистата при мъже...

7000 продадени билета за България - Италия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4681749


Около 7000 билета бяха продадени ден преди евроквалификацията България - Италия. Дори да има ентусиазъм на свикналите да купуват пропуски директно преди началото на двубоите български фенове, едва ли на “Васил Левски” ще се съберат много повече от 10 000 зрители.
По принцип за двубоя със “скуадра адзура” можеха да се съберат до 38 000
Около 7000 билета бяха продадени ден преди евроквалификацията България - Италия. Дори да има ентусиазъм на свикналите да купуват пропуски директно преди началото на двубоите български фенове, едва ли на “Васил Левски” ще се съберат много повече от 10 000 зрители. По принцип за двубоя със “скуадра адзура” можеха да се съберат до 38 000

Сомалийската полиция отблъсна нападение на ислямисти в Могадишу

http://www.mediapool.bg/somaliyskata-politsiya-otblasna-napadenie-na-islyamisti-v-mogadishu-news232267.html

Сомалийската полиция пое контрол над хотел "Мака Мукарамах" в столицата Могадишу, който в продължение на 12 часа бе обсаден от ислямистки бойци. При престрелките бяха убити 17 и ранени над 20 души, съобщи Асошиейтед прес. Отговорност за нападението срещу хотела пое ислямистката групировка Аш Шабаб, свързана с Ал Каида. Хотелът е посещаван от висши сомалийски представители и от чужденци. Сред убитите са сомалийският посланик в Женева, войници, цивилни и охранители на хотела", съобщи на Ройтерс висш полицейски служител.

Проверяват 6000 души от високите етажи по нов модел

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4682264

Новата антикорупционна структура, която ще проверява високопоставените чиновници, трябва да заработи от ноември 2015 г. Това е записано в Проект на актуализирана стратегия за противодействие и превенция на корупцията, която правителство трябва да приеме на заседанието на 1 април 2015 г., предаде  БГНЕС.
Новата антикорупционна структура, която ще проверява високопоставените чиновници, трябва да заработи от ноември 2015 г. Това е записано в Проект на актуализирана стратегия за противодействие и превенция на корупцията, която правителство трябва да приеме на заседанието на 1 април 2015 г., предаде  БГНЕС.

Готвят мирен протест днес срещу изсичането на горите край „Аспарухово“

http://www.moreto.net/novini.php?n=284397

Мирен протест, подписка и поход с мотото „Да спасим горите край „Аспарухово“ се организират варненци в социалната мрежа Фейсбук. Началото му е насрочено за 11 часа днес, научи Moreto.net. Сборният пункт ще е в центъра на квартала, в района на първата спирка на тролей 88 в посока към моста.

Нивото на реките в България застрашително расте

http://pik.bg/нивото-на-реките-в-българия-застрашително-расте-news306646.html

Нивото на реките в България застрашително расте

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) днес валежите ще продължат.

Очаквани количества между 5 и 15 л/кв.м, в отделни райони до 20 л/кв.м., съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите, цитиран от BNews.

Утре все още ще превалява слаб дъжд, привечер ще спира, с количества 3-10 л/кв.м. В понеделник - без валежи. През нощта срещу вторник на отделни места ще превали слаб дъжд - количествата ще са 1-5 л/кв.м.
Водните количества в реките в цялата страна са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, тенденцията за повишаване на речните нива в страната ще се запази през следващите няколко дни. Оттокът, формиран от прогнозирани валежи, интензивно снеготопене и висока почвена влага се очаква да бъде значителен и ще доведе до съществени повишения на речните нива в цялата страна.


Дунавски басейн – очакват се повишения от прогнозни валежи от дъжд и снеготопене в горните и средни течения на реките:р. Арчар, р. Лом, р. Огоста и р. Янтра;
• река Искър - Притокът към яз. Искър ще се увеличи в резултат на частично снеготопене и очакваните по-значителни валежи днес.
По- значителни ще бъдат водните количества, формирани във водосборите на р. Палакария и р. Шипошница.
Ще се увеличи и притокът към яз. Панчарево в резултат на частично снеготопене и очакваните по-значителни валежи днес и утре във водосбора на р. Искър след яз. Искър до яз. Панчарево.
По значителни ще бъдат водните количества, формирани във водосборите на р. Бистрица Витошка, р. Егуля и р. Планщица.
След яз. Панчарево по- значителни повишения ще има във водосборите на р. Владайска, р. Лесновска, р. Банкенска, р. Блато, р. Батулийска, р. Искрецка, р. Малък Искър, р. Златна Панега.
Значително ще се повиши нивото на основната река в участъка след яз. Панчарево.
Черноморски басейн: очакват се повишения, в резултат на прогнозирани валежи и снеготопене в горното течение на река Камчия (реките Голяма и Луда Камчия);
Източнобеломорски басейн – повишение на водните нива от прогнозирани значителни валежи и снеготопене:
• река Тунджа – съществено повишение в горното течение, вследствие от значително снеготопене, както и в долното течение на реката (след яз. Жребчево), вследствие от прогнозирани по-съществени валежи от дъжд,. Очаква се и повишение на водните нива на притоците й: р. Мочурица, р. Азмак, р. Куруджа, р. Синаповска;

• река Марица – очакват се повишения в целия водосбор, като повишенията в северните притоци на реката ще са вследствие на снеготопене. По-значителни повишения са вероятни по Родопските й притоци, като резултат от снеготопене и прогнозирани валежи от дъжд, както и на притоците й в долното течение след вливането на р. Сазлийка (като се очаква и нейното ниво да се повиши).

• река Арда – в целия водосбор на реката се очакват повишения от снеготопене, прогнозирани валежи от дъжд и висока подпочвена влага. По – съществени повишения се очакват по горното течение на основната река и притоците й - р. Елховска, р. Черна, р. Малка Арда, р. Ардинска, р. Давидковска, р. Върбица и р. Крумовица;

• река Бяла – тенденцията към покачване на водните нива ще се задържи.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира:

Река Тунджа:

Нивото на р. Мочурица при Воденичане ще премине жълтия код на предупреждение през нощта срещу неделя.

Нивото на р. Тунджа при гр. Ямбол е над жълтия праг (предупреждение) и плавно се повишава, без да преминава оранжевия праг.

Нивото на р. Тунджа при гр. Елхово е над оранжевия праг (риск за тревога), като ще продължи плавно да се понижава до 29-ти март. късно вечерта, след което отново се очаква повишение.

Река Марица:

Нивото на р. Марица при гр. Пловдив е над жълтия праг на предупреждение, като по прогноза се очаква в късните часове на 31 март. да премине под него.

Нивото на р. Марица при гр. Първомай по прогноза да премине жълтоия праг за предупреждение на 28-и март и да остане над него до следобедните часове на 31 март.

Нивото на р. Марица при гр. Харманли ще достигне и премине жълтия праг на предупреждение утре на обяд, където ще се задържи до следобедните часове на 31 март..

Нивото на р. Марица при Свиленград се очаква да премине жълтия праг за предупреждение в следобедните часове на 29 март., като по прогноза ще се задържи над него до обедните часове на 31 март.

Река Арда:

Според системата за предупреждение за басейна на р. Арда нивото на река Черна река при гр. Смолян е достигнала жълтия праг за предупреждение и се очаква да се задържи над него до днес след обяд.

Нивото на река Елховска при гр. Рудозем е над жълтия праг за предупреждение до края на това денонощие.

Нивото на река Ардинска при Ардино е над жълтия праг за предупреждение до днес на обяд.

Нивото на река Върбица при гр. Златоград е над жълтия праг за предупреждение до края на това денонощие.

Нивото на реката при Върли дол ще достигне и премине жълтия праг за предупреждение в началото на следващото денонощие.

Западнобеломорски басейн: в резултат на снеготопене и прогнозирани значителни валежи от дъжд, тенденцията към плавно покачване на водните нива ще се запази и през следващите дни:

река Струма – целия водосбор. По съществено повишение се очаква по притока й р. Струмешница;

река. Места – целия водосбор;

Повишено внимание за водосборите на реките Искър, Тунджа, Марица, Арда, Места и Струма.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Mohawk купува български заводи за 200 млн. евро

http://www.cross.bg/han-asparyh-evro-1458712.html

/КРОСС/ Американският гигант Mohawk Industries купи производителя на керамични плочки „Хан Аспарух" в Исперих. До момента това е най-голямата сделка за тази година, съобщава Еconomic.bg. Американската компания ще плати около 195 млн. евро за двете производствени предприятия - фабриките „Хан Омуртаг" в Шумен и в Исперих. Освен тях в „Каи груп" влизат „KAI серамикс-Румъния", „КАИ керамика - Гърция", както и транспортната компания „Хан Аспарух транспорт". Консолидираните приходи на групата за 2014 г. са от порядъка на 80 млн. евро, пише Stroitelstvoimoti.com Според данните към края на 2013 г. приходите на „Хан Аспарух" възлизат на 114,4 млн. лв., а година по-рано те са били 106,8 млн. лв. Приходите на „Хан Омуртаг" за 2014 г. са били 57,9 млн. лв., а през 2013 г. - 51,7 млн. лева.

Реките продължават да пъплят нагоре

http://www.bnews.bg/article-132151

Водните количества в реките в цялата страна са над праговете за високи води.

Русия се присъединява към Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции

http://svetoven.pogled.info/news/63396/Rusiya-se-prisaedinyava-kam-Aziatskata-banka-za-infrastrukturni-investitsii

/Поглед.инфо/ Русия реши да се присъедини към Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции, заяви първият вицепремиер Игор Шувалов на тържественото откриване на Азиатския икономически форум в Боао, Китай.

Крадец отмъкна над 6 хиляди лева от незаключена къща в Благоевград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4682260

Крадец си тръгна с плячка от 6200 лв., след като влезе в незаключена къща на ул. „Панайот Волов“ в благоевградския квартал „Струмско“, и необезпокояван преровил шкафове и гардероби. В едно от чекмеджетата намерил няколко плика, в които домакините били скътали парите. Апашът се измъкнал с хилядарките по най-бързия начин, съобщава struma.bg.
Крадец си тръгна с плячка от 6200 лв., след като влезе в незаключена къща на ул. „Панайот Волов“ в благоевградския квартал „Струмско“, и необезпокояван преровил шкафове и гардероби. В едно от чекмеджетата намерил няколко плика, в които домакините били скътали парите. Апашът се измъкнал с хилядарките по най-бързия начин, съобщава struma.bg.

Крадец отмъкна над 6 хиляди лева от незаключена къща в Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4682258

Крадец си тръгна с плячка от 6200 лв., след като влезе в незаключена къща на ул. „Панайот Волов“ в благоевградския квартал „Струмско“, и необезпокояван преровил шкафове и гардероби. В едно от чекмеджетата намерил няколко плика, в които домакините били скътали парите. Апашът се измъкнал с хилядарките по най-бързия начин, съобщава struma.bg.
Крадец си тръгна с плячка от 6200 лв., след като влезе в незаключена къща на ул. „Панайот Волов“ в благоевградския квартал „Струмско“, и необезпокояван преровил шкафове и гардероби. В едно от чекмеджетата намерил няколко плика, в които домакините били скътали парите. Апашът се измъкнал с хилядарките по най-бързия начин, съобщава struma.bg.

Самоубилият се журналист помагал на Би Би Си за филма за Батето

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4682266

Журналистът на свободна практика Младен Дочев, който бе намерен обесен в Берковица, е бил в основата на филма на Би Би Си
Журналистът на свободна практика Младен Дочев, който бе намерен обесен в Берковица, е бил в основата на филма на Би Би Си "Да купиш игрите", който доведе до изгонването на Иван Славков-Батето от МОК и до свалянето му като шеф на БОК и БФС през 2004-2005 г. "Най-силното нещо, което Младен е направил,

Mетрото до „Младост 4“ тръгва на 8 май

http://frognews.bg/news_88522/

Новият участък на метрото до Бизнес центъра в „Младост 4“ ще бъде официално открит на 8 май. Това съобщи за „Преса“ шефът на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев. Датата е била определена вчера, а изборът й не е случаен – търси се символиката с Деня на Европа – 9 май, и с факта, че двете продължения на първия лъч – до летището и Бизнес парка, са построени с европейски пари.

Експерти: Физическото натоварване предотвратява депресията

http://www.moreto.net/novini.php?n=284412

С физически натоварвания можем да предотвратим депресивни състояния, които се обострят от прехода през зимните към пролетните месеци, съветват експертите. Ако в седмицата два пъти отделяме време за бързо ходене или бягане поне 3 километра, няма да изпадаме в депресия, коментира за БТА началникът на отделението "Депресии, неврози и гранични състояния" в Държавната психиатрична болница в Ловеч д-р Иван Иванов.

Fitch: Сериозен риск за фалит на Гърция без перспектива за бързо възстановяване

http://www.grreporter.info/fitch-seriozen-risk-za-falit-na-grtsiya-bez-perspektiva-za-brzo-vzstanovyavane/17049

Няма да има заседание на Еврогрупата другата седмица въпреки очакванията на гръцкото правителство. От Брюксел настояват за конкретни действия, а не за обещания за реформи

прочети повече

Томов: Нека видим кои са феновете и как ще финансират ЦСКА

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/03/28/2501284_tomov_neka_vidim_koi_sa_fenovete_i_kak_shte_finansirat/?ref=rss


Главният акционер на ЦСКА Александър Томов отказа да отговори на въпроса дали би дал акциите си на привържениците на клуба. От фенклуб "Сектор Г" призоваха него, Юлиян Инджов и семейство Манджукови да подарят акциите си на трима души, които те посочат.

Инджов обяви, че заедно с Манджукови ще го направят символично срещу 1 лев.

"Въпросът е да видим кои са, как ще финансират ЦСКА", каза Томов пред Би Ти Ви. По думите му по принцип е добра идеята привържениците да поемат...

Аз ще съм новият разказвач на истории, казва Стив Джобс през 1994 г.

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/03/28/2500812_az_shte_sum_noviiat_razkazvach_na_istorii_kazva_stiv/?ref=rss


Според Apple биографичната книга "Да се превърнеш в Стив Джобс" е най-точното описание на основателя на компанията. Тя е написана от Брент Шлендер и Рик Тецели, които са дългогодишни журналисти, покриващи всичко около Apple.

Самият Шлендър е бил и добър приятел с Джобс. В книгата си двамата автори поместват и множество цитати, които гарантират, че са на Стив Джобс. Онлайн изданието BusinessInsider помества някои от тях. Ето няколко от по-интересните.

"Не исках да съм...

Продължава повишението на нивата на реките в цялата страна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4682242

Днес валежите продължават. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН), цитирани от Фокус, очаквани количества между 5 и 15 л/кв.м, в отделни райони до 20 л/кв.м., съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите. Утре все още ще превалява слаб дъжд, привечер ще спира,
Днес валежите продължават. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН), цитирани от Фокус, очаквани количества между 5 и 15 л/кв.м, в отделни райони до 20 л/кв.м., съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите. Утре все още ще превалява слаб дъжд, привечер ще спира,

На 2 април пускат метрото до летище "София", на 8 май - до Бизнес парка

http://news.ibox.bg/news/id_982498892

Метрото и градският транспорт в София не се предвижда да станат денонощни, тъй като това изобщо не е рентабилно, общината прави периодично анализи, увери кметът Йорданка Фандъкова

Това само Ибрахимович го може (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_481977.html

Нападателят на Швеция Златан Ибрахимович отбеляза куриезен гол по време на Евро квалификацията между неговия национален отбор и този на Молдова снощи.  При резултат 0:0 още в началото на второто полувреме, вратарят на молдовци прави опит за изчистване на топката. Още при началото на летежа си обаче, кълбото среща главата на Ибрахимович, който само с едно движение насочва топката към празната врата. Така нападателят на ПСЖ отбеляза първото от двете попадения за Швеция до края на двубоя. Отборът на Ибрахимович е на второ място в група "G" с 9 точки от 5 изиграни мача. Видео: 

Светът отбелязва Часа на Земята

http://society.actualno.com/Svetyt-otbeljazva-Chasa-na-Zemjata-news_464635.html

Днес, 28 март от 20,30 ч., със символично гасене на осветлението, светът за пореден път ще отбележи Часа на Земята – международната акция на WWF за опазване на природни ресурси и популяризир...

Стигаме с метро до летището от 2 април

http://www.bnews.bg/article-132150

Интересът към нощен градски транспорт е малък, каза в телевизионно интервю столичният кмет Йорданка Фандъкова

С промени в устава на БСП: Националният съвет вече ще уволнява местни лидери

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4682246

Националният съвет на БСП вече ще може да прекратява предсрочно мандата на местните си лидери. Това е едно от предложенията за промяна на партийния устав, коити ще бъдат обсъдени от червения пленум на
Националният съвет на БСП вече ще може да прекратява предсрочно мандата на местните си лидери. Това е едно от предложенията за промяна на партийния устав, коити ще бъдат обсъдени от червения пленум на "Позитано" 20 днес. В него е записано, че мандата на председателите на областни, общински, градски и районни съвети се прекратява вече не само с

Капитан Стефанов: Липсват пилоти на пазара, версията за Лубиц е прибързана

http://frognews.bg/news_88521/

Липсват пилоти на пазара. „Поколението на възраст около 60-те вече заминава. Ние сме имали изключително добра подготовка", каза капитан Стефан Стефанов. Според него сега има капитани, които веднъж в живота си не са направили една фигура. Това каза по Нова телевизия опитният пилот Стефан Стефанов

Метрото до летище София тръгва на 2 април

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/28/2501283_metroto_do_letishte_sofiia_trugva_na_2_april/?ref=rss


Още следващата седмица – на 2 април, ще бъде пуснато метрото до летище "София", а до Бизнес парка – на 8 май. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред Би Ти Ви. Тя допълни, че датите са били уточнени вчера с шефа на "Метрополитен" Стоян Братоев.

"Знакова е линията до летището. Това означава, че София вече придобива съвсем друга роля като туристическа дестинация", коментира Фандъкова. По думите й след пускането на линията другата седмица стигането от летището до централните...

Критично е нивото на река Струма край село Струмяни

http://petel.bg/Kritichno-e-nivoto-na-reka-Struma-kray-selo-Strumyani__106320

Критично е нивото на река Струма край село Струмяни. Това каза за "Фокус" Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград. По думите на...

Краят на света тръгва от Русия, предсказват православни отци

http://petel.bg/Krayat-na-sveta-tragva-ot-Rusiya--predskazvat-pravoslavni-ottsi-__106321

Петър Марчев, "Труд" „На 1 ноември 2014 година, някъде около 10,30 ч предиобед, в духовно състояние, близко до унинието, аз излязох от...

Мъгла и инциденти затрудняват движението в страната

http://petel.bg/Magla-i-intsidenti-zatrudnyavat-dvizhenieto-v-stranata__106322

Заради мъгла е ограничена видимостта до 50 м на прохода "Шипка", съобщава АПИ. До 100 метра е намалена видимостта на "Петрохан", до 150 м - в...

Кола излетя в дере, за да избегне сблъсък с ТИР между Мездра и Ботевград (снимки)

http://petel.bg/Kola-izletya-v-dere--za-da-izbegne-sblasak-s-TIR-mezhdu-Mezdra-i-Botevgrad--snimki-__106323

Снимки: Маргарита Стефанова Катастрофа затвори за движение международния път Е-79 между Мездра и Ботевград за часове.  Към 8.30 часа...

Семинар за бъдещи доброволци и лидери ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=284388

Днес и утре във Варна ще се проведе семинар за насърчаване на доброволчеството и активното гражданство сред младежите, научи Moreto.net. Събитието носи името Z Academy и е насочено към ученици между 15 и 18-годишна възраст. По време на семинара ще бъдат разгледани теми, свързани с доброволчеството и развиването на лидерски умения, активното гражданство и ролята на неправителствения сектор за благото на обществото.

Suzuki България приветства изцяло новата Vitara!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4680824

?EW VITARA. LEGEND. REBORN
Още с появата на първото поколение Vitara на пазара през 1988 г., Suzuki печели признание като пионер в изграждането на компактен SUV автомобил с изискан дизайн, безупречно задвижване на четирите колела за повишена проходимост и забележителна лекота на шофиране. През годините моделът се разви чрез промени в размера и
?EW VITARA. LEGEND. REBORN Още с появата на първото поколение Vitara на пазара през 1988 г., Suzuki печели признание като пионер в изграждането на компактен SUV автомобил с изискан дизайн, безупречно задвижване на четирите колела за повишена проходимост и забележителна лекота на шофиране. През годините моделът се разви чрез промени в размера и

Томов отказа да даде акциите на феновете, те го чакат пред bTV

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4682232

Председателят на надзорния съвет на ЦСКА Александър Томов обяви в студиото на bTV, че няма намерение да предаде акциите си на феновете, както това направи соченият за бъдещ най-голям акционер в клуба Юлиян Инджов ден по-рано.
Томов бе гост в предаването
Председателят на надзорния съвет на ЦСКА Александър Томов обяви в студиото на bTV, че няма намерение да предаде акциите си на феновете, както това направи соченият за бъдещ най-голям акционер в клуба Юлиян Инджов ден по-рано. Томов бе гост в предаването "Тази събота", а пред входа на телевизията го очакваха "червени запалянковци".

Спорт по телевизията днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4681555

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Suzuki България приветства изцяло новата Vitara!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4680876

?EW VITARA. LEGEND. REBORN
Още с появата на първото поколение Vitara на пазара през 1988 г., Suzuki печели признание като пионер в изграждането на компактен SUV автомобил с изискан дизайн, безупречно задвижване на четирите колела за повишена проходимост и забележителна лекота на шофиране. През годините моделът се разви чрез промени в размера и
?EW VITARA. LEGEND. REBORN Още с появата на първото поколение Vitara на пазара през 1988 г., Suzuki печели признание като пионер в изграждането на компактен SUV автомобил с изискан дизайн, безупречно задвижване на четирите колела за повишена проходимост и забележителна лекота на шофиране. През годините моделът се разви чрез промени в размера и

В неделя местим стрелките с час напред

http://www.cross.bg/vreme-chasovo-ideyata-1458711.html

/КРОСС/ На 29 март (неделя) в 3 ч. се въвежда лятното часово време. Тогава часовниците се преместват с един час напред, съобщиха от Института по метрология. Връщането към астрономическото часово време ще бъде в 4 ч. на 25 октомври 2015 г., когато часовниците ще бъдат върнати с един час назад. Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци. Идеята за смяна на времето хрумва на Бенджамин Франклин, който през 1784 г. пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал" с предложение парижани да стават и да си лягат по-рано. Първата сериозна аргументация е направена от Уилям Уилет през 1907 г в „Пилеене на дневна светлина", но не успява да убеди британския парламент. Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 година. Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.

Цяла нощ работници укрепват диги около София заради дъждовете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4682226

Цяла нощ работници са укрепвали дигите около София заради обилния дъжд. Това каза в предаването „Тази събота” по bTV кметът на София Йорданка Фандъкова.   Тя благодари на всички, които неуморно работили за безопасността на града. Изградени са диги около всички рискови участъци. „Няма опасност от наводнения”, увери Фандъкова.
Цяла нощ работници са укрепвали дигите около София заради обилния дъжд. Това каза в предаването „Тази събота” по bTV кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя благодари на всички, които неуморно работили за безопасността на града. Изградени са диги около всички рискови участъци. „Няма опасност от наводнения”, увери Фандъкова.

Фандъкова успокои, София е защитена от наводнения

http://frognews.bg/news_88520/

Цяла нощ работници са укрепвали дигите около София заради обилния дъжд. Това каза в предаването „Тази събота” по Би Ти ВИ кметът на София Йорданка Фандъкова. Изградени са диги около всички рискови участъци. „Няма опасност от наводнения”, увери Фандъкова.

Шойбле: Излишъкът на Германия не е проблем за еврозоната

http://www.investor.bg/evropa/334/a/shoible-izlishykyt-na-germaniia-ne-e-problem-za-evrozonata-191912/

Излишък по текущата сметка на страната се равнява на над 7 процента от брутния й вътрешен продукт

Местим стрелките на часовника с час напред

http://www.moreto.net/novini.php?n=284411

В 3.00 ч. сутринта в неделя - 29 март, преместваме стрелките на часовниците с час напред. Така преминаваме към лятното часово време. Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина.

Мъгла и инциденти затрудняват движението в страната

http://pik.bg/мъгла-и-инциденти-затрудняват-движението-в-страната-news306631.html

Мъгла и инциденти затрудняват движението в страната

Заради мъгла е ограничена видимостта до 50 м на прохода "Шипка", съобщава АПИ. До 100 метра е намалена видимостта на "Петрохан", до 150 м - в района Пазарджик и Свищов.

Поради предстоящ ремонт на виадукт "Елешница" на магистрала "Хемус" е въведена временна организация, като движението изцяло се насочва от активната лента в изпреварващата лента на ляво платно в посока Варна-София.

Временно е затворена за движение магистрала "Тракия" в участъка между пътен възел Стара Загора и пътен възел Нова Загорa в посока Бургас за отстраняване на аварирал ТИР. Движението се насочва по обходен маршрут път. Временно е затворен за движение пътят Ботевград-Мездра в района на Новачане поради обърнал се ТИР. Обходен маршрут е осигурен в двете посоки по пътя Нови Искър- Своге-Мездра.

През април стесняват част от ул. „Манастирска”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/DqNiCTX_MlY/

Частично ще бъде стеснен пътният участък по ул. „Манастирска” в Поморие, в отсечката между кръстовището й с ул. „Мусала” и кръгово кръстовище „Север” (изходът за Варна), за периода от 01.04 до 30.04.2015 г. Това се налага, поради ремонтните дейности по ВиК мрежата, съобщават от ВиК-Поморие и предупреждават шофьорите да карат внимателно, с ограничена скорост.

Фандъкова: Интересът към нощен градски транспорт е малък

http://www.cross.bg/fandukova-transport-izklyuchitelno-1458709.html

/КРОСС/ Метрото до Летище София ще бъде пуснато на 2 април, съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в интервю за BTV. „Пробите вече се правят. До Бизнес парка предстои да бъде пуснато на 8 май. Определихме датите с г-н Братоев, очакваме да бъдем заедно с премиера г-н Борисов, който изключително помогна, заедно с министрите на транспорта и европейските фондове", уточни тя и посочи, че линията до летището е знакова, тъй като София придобива съвсем друга роля като туристическа дестинация. Опитът, направен в столицата преди няколко години, е установил изключително слаб интерес на пътниците към нощния градски транспорт, отбеляза Йорданка Фандъкова. Фандъкова обясни, че е започнала усилена подмяна на транспортните средства по специална програма. Новите двойни автобуси са 66, до средата на годината ще бъдат въведени още 60. Кметът на Столична община отчете, че 90% от тролейбусния парк е подменен. „Умните светофари" ще дават предимство не просто на най-голямата колона, за да може да се съкращава времето за престой и да се пази околната среда, а на градския транспорт. Това е европейска практика, която се надявам следващата година да започне изцяло, посочи тя.

НС на БСП ще обсъди документите за предстоящия конгрес на партията

http://www.cross.bg/partiyata-ystava-suvet-1458710.html

/КРОСС/ Националният съвет на БСП ще обсъди документите за предстоящия конгрес на партията на 5 април. Освен политическа декларация, социалистите ще утвърдят резолюция за стандарти за ляво управление в местната власт. Тя включва 10 приоритета, сред които по-висока заетост и доходи, равен достъп до образование и здравеопазване, сигурен живот за хората и тяхното имущество. БСП предлага засилен граждански контрол върху изразходването на европейските и национални средства, включително и по програмата за саниране. Социалистите ще разгледат и предложения за промени в устава за включване на младежки квоти в органите на партията.Националният съвет на БСП вече ще може да прекратява предсрочно мандата на местните си лидери - това е едно от предложенията за промяна на партийния устав, които ще бъдат обсъдени от червения пленум на „Позитано". В него е записано, че мандата на председателите на областни, общински, градски и районни съвети се прекратява вече не само с решение на структурите, които са ги избрали, но и на Националния съвет. Това ще важи и за шефовете на общински, районни и градски контролни комисии, посочва „24 часа". Националният съвет и общинските съвети на партията вече ще могат да констатират прекратяване на членство в случаите, когато социалист е влязъл в друга партия или организация, кандидатира се на избори от името на такава или като независим, както и когато системно нарушава програмата и устава, е записано още в промените в устава

НС на БСП ще обсъди документите за предстоящия конгрес на партията

http://www.cross.bg/partiyata-kongres-obsudi-1458710.html

/КРОСС/ Националният съвет на БСП ще обсъди документите за предстоящия конгрес на партията на 5 април. Освен политическа декларация, социалистите ще утвърдят резолюция за стандарти за ляво управление в местната власт. Тя включва 10 приоритета, сред които по-висока заетост и доходи, равен достъп до образование и здравеопазване, сигурен живот за хората и тяхното имущество. БСП предлага засилен граждански контрол върху изразходването на европейските и национални средства, включително и по програмата за саниране. Социалистите ще разгледат и предложения за промени в устава за включване на младежки квоти в органите на партията.

Откъс от "Линдберг. Приключенията на мишлето летец"

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/03/28/2500038_otkus_ot_lindberg_prikljucheniiata_na_mishleto_letec/?ref=rss


Днес в рубриката "Четиво" на "Детски Дневник" ви предлагаме откъс от "Линдберг. Приключенията на мишлето летец" на Торбен Кулман , предоставен ни от издателство "Ентусиаст". 

Книгата разкрива една нова представа за първия полет без кацане над Атлантическия океан, извършен не от известния американски пилот Чарлз Линдберг, а от едно малко и безстрашно мишле, което иска да отиде при приятелите си.

Приятно четене!

Великото преселение

Един ден, след дълги...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване