Емил Кабаиванов: Срещу мен се упражнява полицейска и прокурорска репресия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/14/2590795_emil_kabaivanov_sreshtu_men_se_uprajniava_policeiska_i/?ref=rss


Кметът на Карлово Емил Кабаиванов очаква прокуратурата да му повдигне смехотворно обвинение, да бъде зрелищно арестуван и впоследствие отстранен от длъжност. В разпратена до медиите позиция кметът на Карлово заявява, че срещу него се упражнява полицейска и прокурорска репресия.

На 6 август от пловдивската окръжна прокуратура съобщиха, че Кабаиванов ще бъде привлечен под наказателна отговорност за безстопанственост. Той е призован да се яви в прокуратурата в понеделник, на 17...

Борисов успокои ЦСКА, данъчни ще препитват Левски

http://offnews.bg/news/n_1/n_546224.html

Данъчните са привикали представители на футболния Левски и други отбори, които са просрочили плащания към НАП. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на откриване на спортна площадка в столицата. "ЦСКА да не ме призоват, защото надали друг е правил толкова, колкото аз.", каза премиерът. "Всеки ще си плаща данъците, никой не може да ги отмени", подчерта министър-председателят. Той допълни, че държавата може единствено да подпомогне спортната база с терени и условия. Премиерът коментира пред журналисти и вчерашната трагедия от с. Лесидрен, в която две деца бяха прегазени от шофьор по време на автомобилна гонка. "Законите са достатъчно ясни. Кой закон позволява да караш с превишена скорост, да нарушаваш обществения ред, да вдигаш шум? Кой закон го позволява? По-интересно ми е кой родител позволява детето му да отиде там. Кой родител? Искате ли да приложим репресия, да накараме полицията да бъде по-твърда с тези хора и да видите по сутрешните блокове, че ще бъде "Държавата , децата, те отишли да се повозят, а някой ги тормозел". Това ли искате? Да си влязат родителите в ролята", заяви Борисов.

Щатът Кънектикът отмени смъртното наказание

http://www.mediapool.bg/shtatat-kanektikat-otmeni-smartnoto-nakazanie-news237965.html

Американският щат Кънектикът отмени смъртното наказание, съобщиха световните агенции.   Върховният съд на щата постанови, че вече не може да се налага смъртно наказание, защото то нарушавало заложените в конституцията на щата разпоредби за забрана на жестоките и необичайни наказания. Преди три години щатът прие премахване на смъртното наказание, но само за бъдещи престъпления. Така 11 осъдени на смърт за минали престъпления продължиха да чакат изпълнението на присъдите им.   Адвокатите на един от тях се обърнаха към щатския Върховен съд, който с 4 гласа "за" и 3 "против" обяви, че смъртното наказание се премахва. От 50 американски щати в 31 има все още смъртно наказание, а 19 го премахнаха. През май това направи щатът Небраска.

3D спектакъл на воден екран за Деня на Варна, вижте пълната програма за 15 август!

http://petel.bg/3D-spektakal-na-voden-ekran-za-Denya-na-Varna--vizhte-palnata-programa-za-15-avgust-__123281

Уникално триизмерно водно шоу ще радва варненци и гостите на града на празника на морската столица - 15-ти август. Спектакълът, наречен...

Почина благоевградският журналист Ангел Мощанск

http://pik.bg/почина-благоевградският-журналист-ангел-мощанск-news382310.html

Почина благоевградският журналист Ангел Мощанск

Почина известният благоевградски журналист Ангел Мощански, съобщава struma.bg.

Той е издъхнал рано тази сутрин след кратко боледуване.

Ангел Мощански е сред първите журналисти работил в Радио телевизионния център - Благоевград, свекър е на лидерката на БСП жени д-р Екатерина Чакалска.

Бан Ки-мун: Сексуалното насилие от страна на миротворци е раков тумор за ООН

http://www.mediapool.bg/ban-ki-mun-seksualnoto-nasilie-ot-strana-na-mirotvortsi-e-rakov-tumor-za-oon-news237964.html

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун настоя да бъдат съдени миротворците, извършили сексуално насилие, и заплаши да накаже техните командири, носещи пряка отговорност за действията на подчинените си, съобщиха световните агенции. На закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано на фона на скандала с изнасилването на 12-годишно момиче в Централноафриканската република, генералният секретар нарече подобни престъпни действия "раков тумор" в организма на световната организация. "Дойдох в Съвета за сигурност с тежко сърце, за да изпълня едно непросто задължение - открито и директно да обсъдя с вас раковия тумор в нашия организъм, който нанася вреда на хората, които сме длъжни да защитаваме и на които сме длъжни да служим", се казва в текста на изказването на Бан Ки-мун, разпространен в централата на ООН. Генералният секретар признава, че изпитва срам за постъпилите през последните месеци обвинения по адрес на "сините каски" в ЦАР и други страни. Той припомня, че в сряда е уволнил ръководителя на мисията на ООН в Централна Африканска Република (ЦАР) Бабакар Гайе, но дава да се разбере, че сенегалският генерал не е последният, който ще понесе отговорност за действията на миротворците. Преди заседанието Бан Ки-мун проведе видеоконференция с ръководителите на миротворческите операции. Генералният секретар заяви, че именно те носят пряка отговорност за поддържане на дисциплината вътре в мисиите. Страните, предоставящи персонал за миротворческите мисии на ООН, носят отговорност за равнището на дисциплина на своите военни и полицаи, изтъкна Бан-Ки мун.

Арестуваха гълъб наркотрафикант в Коста Рика

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923521

Гълъб наркотрафикант беше арестуван докато пренасяше марихуана и кокаин в близост до затвор в Коста Рика, съобщава агенция ЮПИ.
Полицията кръсти пернатото "наркогълъб". То бе заловено на местопрестъплението в близост до затвора Ла Реформа, най-големия в страната, разположен в Сан Рафаел де Алахуела.
Гълъб наркотрафикант беше арестуван докато пренасяше марихуана и кокаин в близост до затвор в Коста Рика, съобщава агенция ЮПИ. Полицията кръсти пернатото "наркогълъб". То бе заловено на местопрестъплението в близост до затвора Ла Реформа, най-големия в страната, разположен в Сан Рафаел де Алахуела.

Арестуваха гълъб наркотрафикант в Коста Рика

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4923537

Гълъб наркотрафикант беше арестуван докато пренасяше марихуана и кокаин в близост до затвор в Коста Рика, съобщава агенция ЮПИ.
Полицията кръсти пернатото "наркогълъб". То бе заловено на местопрестъплението в близост до затвора Ла Реформа, най-големия в страната, разположен в Сан Рафаел де Алахуела.
Гълъб наркотрафикант беше арестуван докато пренасяше марихуана и кокаин в близост до затвор в Коста Рика, съобщава агенция ЮПИ. Полицията кръсти пернатото "наркогълъб". То бе заловено на местопрестъплението в близост до затвора Ла Реформа, най-големия в страната, разположен в Сан Рафаел де Алахуела.

Варненска болница отбелязва Деня на спасението

http://www.moreto.net/novini.php?n=298533

Хората виждат малко от работата, която върши българският лекар. Обикновено голяма част са недоволни. Имат основание, но емоциите и чувствата, които влагат лекарите, безсънните нощи – тези неща остават настрани и когато хората останат по-дълго в болницата, тогава виждат и оценяват това нещо.

Бойко Борисов: А къде са родителите на нарушителите?

http://www.cross.bg/premierut-roditelite-borisov-1477149.html

/КРОСС/След редица коментари за ролята на МВР и местната власт по отношение на незаконните автогонки и лансираните идеи за промяна в законодателството с цел предотвратяването на смъртни случаи по пътищата в страната премиерът Бойко Борисов попита къде са родителите на нарушителите.  Според него за гонките са отговорни и родителите на нарушителите. Ролята на семейството е изключително важна за предотвратяване на войната по пътищата, каза премиерът.  Тези, които карат вечерно време по пътищата и полицията ги преследва от едно място на друго, за да предотврати организираните гонки, те също имат родители вкъщи, каза Борисов и допълни, че участниците в гонките подготвят колите си в къщи и родителите им виждат това. „Майките, бащите, бабите и дядовците им ги гледат. Къде са им децата посред нощ? И защо карат така?", попита премиерът. „Ние всеки ден строим нови пътища. Това значи ли, че на всеки един ремонтиран участък трябва да поставяме по един патрул денонощно да пази заради това, че родителите не искат да знаят вечерно време къде са им децата", отбеляза още Борисов. "Искате ли да приложим малко репресия, да накараме полицаите да бъдат по-твърди с тези хора и да видите по сутрешните ви блокове ще бъде: Децата, ми те милите отишли малко да се повозят, някой ги тормозил. Това ли искате?", продължи с въпросите премиерът

Прокуратурата иска постоянен арест за шофьор, прегазил мъж на пешеходна пътека в Пловдив

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/14/2590792_prokuraturata_iska_postoianen_arest_za_shofyor/?ref=rss


Окръжната прокуратура в Пловдив днес е внесла искане в Окръжния съд да остави за постоянно в ареста шофьор, прегазил мъж на пешеходна пътека.

Произшествието е станало на 12 август, когато 24-годишният водач е блъснал с автомобила си 63-годишен мъж на пешеходна пътека на бул. "Никола Вапцаров". Вследствие на удара възрастният пешеходец е починал.

На водача на автомобила е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост при пътно-транспортно произшествие на...

Безработицата за второто тримесечие е 9,9%

http://www.vesti.bg/pari/biznes/bezraboticata-za-vtoroto-trimesechie-e-99-6041050

Едва 62,4%, от българите между 15 и 64 години през второто тримесечие на 2015 г. са отчетени като работещи

Зори, която си "легна" с Роби Уилямс на "Спирита": Срещата ни беше Космос

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923515

31-годишната млада майка Зорница Спирова от Благоевград, още не може да се успокои от вълнението след срещата с Роби Уилямс пред 35 000 меломани в Бургас, пише E-79.com.
След 7 август Зори вдига телефона си само на познати номера, които са на най-близките й хора. „В София живея от 2003 година. Човекът до мен се казва Иван Иванов,
31-годишната млада майка Зорница Спирова от Благоевград, още не може да се успокои от вълнението след срещата с Роби Уилямс пред 35 000 меломани в Бургас, пише E-79.com. След 7 август Зори вдига телефона си само на познати номера, които са на най-близките й хора. „В София живея от 2003 година. Човекът до мен се казва Иван Иванов,

Зори, която си "легна" с Роби Уилямс на "Спирита": Срещата ни беше Космос

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4923526

31-годишната млада майка Зорница Спирова от Благоевград, още не може да се успокои от вълнението след срещата с Роби Уилямс пред 35 000 меломани в Бургас, пише E-79.com.
След 7 август Зори вдига телефона си само на познати номера, които са на най-близките й хора. „В София живея от 2003 година. Човекът до мен се казва Иван Иванов,
31-годишната млада майка Зорница Спирова от Благоевград, още не може да се успокои от вълнението след срещата с Роби Уилямс пред 35 000 меломани в Бургас, пише E-79.com. След 7 август Зори вдига телефона си само на познати номера, които са на най-близките й хора. „В София живея от 2003 година. Човекът до мен се казва Иван Иванов,

Унгария ще убеждава имигрантите да не влизат на територията ѝ с обществена кампания на Балканите

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/08/14/2590751_ungariia_shte_ubejdava_imigrantite_da_ne_vlizat_na/?ref=rss


Унгария ще започне обществена кампания в няколко балкански държави, чиято цел ще бъде да убеди бежанците да не влизат в Европейския съюз (ЕС) през територията ѝ. Решението беше взето, след като Будапеща удвои броя на очакваните имигранти за годината, предаде "Уолстирйд Джърнъл".

До началото на август в страната пристигнаха 120 000 души. Унгария сега очаква общо 300 000 души до края на 2015 г. Населението на страната е 10 млн.

"Според данни на разузнаването, от 120 000 до...

Фандъкова: Превърнахме бунище в многофункционален спортен комплекс

http://pik.bg/фандъкова-превърнахме-бунище-в-многофункционален-спортен-комплекс-news382306.html

Фандъкова: Превърнахме бунище в многофункционален спортен комплекс

Превърнахме едно бунище в многофункционален спортен комплекс, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, предаде novini.bg.

Днес столичният градоначалник откри съоръжението в район "Възраждане". "Комплексът е подходящ за семеен отдих. Съоръжението има и платени, и безплатни зони. В околностите на съоръжението ще бъде изграден и парк, който ще бъде продължение на сега съществуващия", поясни тя.

На откриването присъстваха премиерът Бойко Борисов и спортният министър Красен Кралев. След официалната церемония бившият футболен национал Наско Сираков и Тити Папазов си спретнаха импровизиран баскетболен мач.

Дейвид Гилмор: Пинк Флойд умря

http://frognews.bg/news_96177/Deivid-Gilmor-Pink-Floid-umria/

Пинк Флойд (Pink Floyd) изминаха своя път и с групата отдавна е свършено. Това казва в интервю за Classic Rock magazine Дейвид Гилмор. Певецът и китарист на легендарната група признава, че след почти половин век заедно, нито един от членовете ѝ няма планове за повторно събиране.

Тежък нокдаун за Ципрас, СИРИЗА загуби мнозинството си

http://frognews.bg/news_96172/Tejak-nokdaun-za-TSipras-SIRIZA-zagubi-mnozinstvoto-si/

Тежки загуби за правителството в Атина след гласуването днес. Управляващите са загубили парламентарното си мнозинство. С тежки загуби за правителството в Атина е приключило гласуването в гръцкия парламент на новото трето поред споразумение с кредиторите на стойност 85 млрд. евро, а управляващата партия СИРИЗА е загубила парламентарното си мнозинство, съобщават гръцките медии.

"Епъл" е наел с 65 процента повече жени миналата година

http://www.mediapool.bg/epal-e-nael-s-65-protsenta-poveche-zheni-minalata-godina-news237963.html

Технологичният гигант "Епъл" (Apple) обяви, че е наел 11 000 жени в целия свят миналата година, което е с 65 процента повече спрямо предходната година, за да увеличи дела на жените сред служителите си, съобщи Ройтерс. "През първите шест месеца на годината близо 50 процента от хората, които наехме в САЩ са жени, чернокожи, латиноамериканци или индианци", посочи в съобщение на сайта на компанията главният изпълнителен директор Тим Кук. Според него обаче в това отношение все още трябва да се направи много. Към септември миналата година за компанията са работили 92 600 служители на пълно работно време. Напоследък информациите за по-слабото наемане на жени, чернокожи и латиноамериканци в технологичните компании от Силициевата долина предизвикаха дебати. "Гугъл" (Google) обяви през юни, че 21 процента от наетите на технически позиции миналата година са били жени, което е довело до увеличаване на броя на жените, изпълняващи технически функции, с 1 процента като част от усилията да се увеличи присъствието на жените в компанията.

Дадохме васална клетва на американските си господари

http://www.cross.bg/valyta-frantziya-gurtziya-1477148.html

/КРОСС/Интервю с Жан-Пиер Шевенман за сп. «Мариан» Превод: a-specto Жан-Пиер Шевенман e роден през 1939 г. Съратник на президента Франсоа Митеран, той е автор на управленската програма на социалистите от 1981 г. Заема последователно постовете на министър на отбраната, образованието и вътрешните работи. Кандидат-президент на Франция през 2002 г., когато получава 5,5% от гласовете на французите. Изявен критик на „Европа на технократите", противник на признаването на Косово и на двете войни в Ирак, определян от политолозите като ляв голист, Шевенман отстоява идеята за необходимото политическо еманципиране на ЕС от САЩ. Неотдавна научихме, че американската Национална агенция за сигурност (NSA) е подслушвала последните трима френски президенти (Жак Ширак, Никола Саркози и Франсоа Оланд). В резултат наблюдавахме само няколко театрално намръщени физиономии. Адекватна ли е такава реакция? Генерал Дьо Гол щеше да се намръщи доста по-убедително. От онова време досега, най-вече след 11 септември 2001 г., бе внедрена система за всеобщо подслушване, почиваща на развитието на космическите и телекомуникационните технологии. Борбата с тази система е трудна. В цялата афера най-много ме смути ролята на BND, немското разузнаване, което е извършвало подслушвания по поръчка на NSA

“Умно” бельо предпазва мъжката плодовитост от облъчването на смартфоните

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4923516

Британски учен представи “умно” бельо, създадено да предпазва мъжката плодовитост от радиацията, която излъчват смартфоните и преносимите компютри, пише The Telegraph, цитиран от "Фокус".  Подробности четете в "Хай
Британски учен представи “умно” бельо, създадено да предпазва мъжката плодовитост от радиацията, която излъчват смартфоните и преносимите компютри, пише The Telegraph, цитиран от "Фокус". Подробности четете в "Хай

Ципрас: Не съжалявам, че се борих за народа и се съгласих на компромис

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/66821/TSipras-Ne-sazhalyavam-che-se-borih-za-naroda-i-se-saglasih-na-kompromis

/Поглед.инфо/ "Гръцкото правителство изпълнява договореностите, постигнати на срещата на върха на еврозоната на 12 юли", заяви премиерът Алексис Ципрас пред депутатите в края на пленарната сесия, която продължи цяла нощ.

България с 2.2% годишен ръст на икономиката през второто тримесечие

http://offnews.bg/news/n_1/n_546206.html

2.2% годишен ръст през второто тримесечие на 2015 г. отбеляза икономиката ни. На тримесечна база ръстът е 0.4%, а брутната добавена стойност - с 0.5% за тримесечието и с 1.8% на годишна база, сочат експресните оценки на НСИ. В номинално изражение Брутният вътрешен продукт достига 20.920 млрд. лева през второто тримесечие. Основен принос за икономическия растеж има крайното потребление (78.3% от БВП), което нараства с 0.7% на тримесечна и с 2.1% на годишна база и в стойностно изражение достига 16.380 млрд. лева. Инвестициите на компаниите са 4.787 млрд. лв. и заемат 22.9% относителен дял в БВП. Те се увеличават с 0.4% на тримесечна и 1.4% на годишна база. Външнотърговското салдо е отрицателно. Вносът (ръст 7.5%) е за 14.22 млрд. лева през периода, а износът (ръст 3.6%)- за 13.972 млрд. лева. Прогнозата на Министерството на финансите е за ръст на БВП до 1.4% през 2015 г.

“Умно” бельо предпазва мъжката плодовитост от облъчването на смартфоните

http://www.mediapool.bg/umno-belyo-predpazva-mazhkata-plodovitost-ot-oblachvaneto-na-smartfonite-news237962.html

Британски учен представи “умно” бельо, създадено да предпазва мъжката плодовитост от радиацията, която излъчват смартфоните и преносимите компютри, пише британският вестник "Телеграф" (The Telegraph). Бельото, наричано от сър Ричард Брансън “гащи за супергерои”, съдържа мрежа от чисто сребро, втъкана в плата. Тя спира 99.9 процента от електромагнитното облъчване на устройства като смартфони, таблети и лаптопи, което се свързва с проблеми с репродуктивното здраве. Изобретателят Джоузеф Пъркинс казва, че нарастващата популярност на интелигентните, но излъчващи радиация устройства го е провокирала да предприеме действия. “Като при толкова много други хора, и при мен използването на смартфон и лаптоп драматично се е увеличило в последните години, а това ме кара да осъзная, че се излагам на големи количесва електромагнитна радиация, насочена предимно към слабините ми”, посочва Пъркинс. “Благодарение на квалификацията ми в областта на физиката съм наясно, че трябва да има просто решение за предпазване от електромагнитната радиация.” Тестове на бельото показват, че то осигурява защита срещу 99.9 процента от радиацията, излъчена в диапазона между 100 MHz и 2.6GHz, посочва Пъркинс. “Просто казано, това покрива целия диапазон от радиация, излъчвана от безжични устройства, от телефонни разговори и текстови съобщения до 4G и Wi-Fi - почти всичко е блокирано”. Тъй като среброто е проводник на електричество, сребърната мрежа в бельото отклонява потока на електромагнитната радиация. Според изследване на Ексетърския университет в Англия в световен план 70 милиона двойки се сблъскват с репродуктивни проблеми, като има връзка между излагането на електромагнитна радиация и пониженото качество на семенната течност при мъжете.

9.9% безработица за второто тримесечие, едва 62,4% от българите работят

http://pik.bg/99-безработица-за-второто-тримесечие-едва-624-от-българите-работят-news382300.html

9.9% безработица за второто тримесечие, едва 62,4% от българите работят

Коефициентът на безработица през второто тримесечие на 2015 г. е 9.9%, или с 1.5 процентни пункта по-нисък в сравнение със същия период на 2014 година. Едва 62,4 процента, пък от българите между 15 и 64 години през второто тримесечие на 2015 г. са отчетени като работещи.

69.4% от българите на между 15 и 64 години са икономически активни, което означава, че или са заети или търсят работа, като процентът е по-висок с 0.6 процентни пункта в сравнение с второто тримесечие на 2014 година, става ясно от статистиката на НСИ за второто тримесечие на 2015 г. Икономически неактивните лица на 15 - 64 г. са 1 449.8 хил., или 30.6% от населението в същата възрастова група. От тях 165.7 хил., или 11.4%, са обезкуражени лица. В сравнение с второто тримесечие на 2014 г. броят на обезкуражените лица (15 - 64 навършени години) намалява с 26.2 хиляди.

През второто тримесечие на 2015 г. общият брой на заетите лица на 15 и повече навършени години е 3 011.2 хил., а относителният им дял от населението на същата възраст - 48.7%. Заети са 53.7% (1 595.5 хил.) от мъжете и 44.2% (1 415.7 хил.) от жените на възраст 15 и повече навършени години.

В сравнение с второто тримесечие на 2014 г. относителният дял на заетите лица се увеличава с 0.8 процентни пункта, като при мъжете увеличението е с 1.0 процентeн пункт, а при жените - с 0.7 процентни пункта. През периода второ тримесечие на 2014 - второ тримесечие на 2015 г. заетостта се увеличава предимно в сектора на услугите, като броят на заетите в този сектор достига 1 897.8 хил., или 63.0% от всички заети лица, в индустрията са заети 897.4 хил. души (29.8%), а в селското, горското и рибното стопанство - 216.0 хиляди (7.2%).

От всички заети 3.5% (104.5 хил.) са работодатели, 8.0% (240.9 хил.) - самостоятелно заети (без наети лица), 87.9% (2 646.7 хил.) - наети лица, и 0.6% (19.1 хил.) - неплатени семейни работници. От наетите лица 1 945.4 хил. (73.5%) работят в частния сектор, а 701.4 хил. (26.5%) - в обществения. В сравнение с второто тримесечие на 2014 г. броят на наетите в частния сектор се увеличава с 2.5%, а този на наетите в обществения сектор намалява с 2.0%.

От всички наети лица 121.6 хил., или 4.6%, са с временна работа. През второто тримесечие на 2015 г. заетите лица на възраст 15 - 64 навършени години са 2 955.5 хиляди. Коефициентът на заетост за населението в същата възрастова група е 62.4% (65.4% за мъжете и 59.5% за жените). Коефициентът на заетост за населението на възраст 15 - 29 навършени години е 39.8% (45.1% за мъжете и 34.3% за жените).

Коефициентът на заетост за населението на възраст 20 - 64 навършени години е 66.6% - с 1.6 процентни пункта по-висок спрямо същото тримесечие на 2014 година. Коефициентът на заетост (20 - 64 навършени години) се увеличава с 1.8 процентни пункта при мъжете и с 1.5 процентни пункта при жените, като достига съответно 69.8 и 63.4%. Заетите лица на възраст 55 - 64 навършени години са 517.9 хил., или 51.6% от населението в същата възрастова група (55.3% от мъжете и 48.3% от жените).

В сравнение с второто тримесечие на 2014 г. коефициентът на заетост за населението на възраст 55 - 64 години се увеличава с 2.4 процентни пункта, като увеличението при мъжете и при жените е съответно с 1.1 и 3.6 процентни пункта. През второто тримесечие на 2015 г. безработните лица са 330.9 хил., а коефициентът на безработица - 9.9%. В сравнение със същото тримесечие на 2014 г. броят на безработните лица намалява с 50.9 хил., а коефициентът на безработица - с 1.5 процентни пункта.

През този период безработицата намалява и при мъжете, и при жените, като коефициентът на безработица достига 10.9% за мъжете и 8.8% за жените. От общия брой на безработните лица през второто тримесечие на 2015 г. 195.0 хил. (58.9%) са мъже и 135.9 хил. (41.1%) - жени. През второто тримесечие на 2015 г. продължително безработни (от една или повече години) са 208.8 хил., или 63.1% от всички безработни лица.

Коефициентът на продължителна безработица е 6.2%, като в сравнение със съответното тримесечие на 2014 г. намалява с 0.4 процентни пункта. По пол коефициентът на продължителна безработица е 7.0% за мъжете и 5.4% за жените. От общия брой на безработните лица 48.6 хил., или 14.7%, търсят първа работа. През второто тримесечие на 2015 г. коефициентът на безработица за възрастовата група 15 - 29 навършени години е 13.9% (14.2% за мъжете и 13.3% за жените). В сравнение с второто тримесечие на 2014 г. стойността на този коефициент е по-ниска с 2.9 процентни пункта, като намалението е по-голямо при мъжете в сравнение с жените (съответно 3.3 и 2.6 процентни пункта). 

Румен Овчаров: Енергетиката в България е на доизживяване

http://www.moreto.net/novini.php?n=298542

Енергетиката в България на практика е фалирала сфера и е на доизживяване. Минаха годините, когато тя концентрираше финансовия ресурс на държавата в себе си. Това заяви в „Тази сутрин” бившият министър на енергетиката Румен Овчаров.

За половин час руснак ограби два магазина и поща и уби жена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923499

Жител на руската столица Москва успя за половин час да ограби два магазина, поща, а и да убие жена, съобщи „Интерфакс”, като се позова на източник от московската полиция.
Вчера, около 15 часа московско време мъжът нахлул в магазин, ранил намираща се там жена на възраст 55 години с нож и продавача. Жената починала от раните си.
Жител на руската столица Москва успя за половин час да ограби два магазина, поща, а и да убие жена, съобщи „Интерфакс”, като се позова на източник от московската полиция. Вчера, около 15 часа московско време мъжът нахлул в магазин, ранил намираща се там жена на възраст 55 години с нож и продавача. Жената починала от раните си.

28 светкавици удрят всяка минута езеро във Венецуела

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923489

От десетилетия езерото Маракайо във Венецуела е магнит както за туристите, така и за местните хора – в района, в който р. Кататумбо се влива в езерото, всяка година има по 260 дни бури, по време на които по 28 светкавици се стоварват всяка минута върху водата.
Уникален атмосферен феномен създава по 1,2 млн.
От десетилетия езерото Маракайо във Венецуела е магнит както за туристите, така и за местните хора – в района, в който р. Кататумбо се влива в езерото, всяка година има по 260 дни бури, по време на които по 28 светкавици се стоварват всяка минута върху водата. Уникален атмосферен феномен създава по 1,2 млн.

Бойко Борисов: ЦСКА да си плати данъците, НАП проверява "Левски" и "Славия"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4923487

Премиерът Бойко Борисов призова ръководството на ЦСКА да плати данъците на клуба. Той добави, че Националната агенция за приходи започва проверка в "Левски" и "Славия".
"За ЦСКА толкова съм направил, колкото някой друг надали е направил. Да бъдат така добри да се занимават със спортно-технически неща, а не с държавата,
Премиерът Бойко Борисов призова ръководството на ЦСКА да плати данъците на клуба. Той добави, че Националната агенция за приходи започва проверка в "Левски" и "Славия". "За ЦСКА толкова съм направил, колкото някой друг надали е направил. Да бъдат така добри да се занимават със спортно-технически неща, а не с държавата,

Гърция ратифицира споразумението с кредиторите

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/66820/Gartsiya-ratifitsira-sporazumenieto-s-kreditorite

/Поглед.инфо/ Мнозинството от гръцките депутати одобриха третия спасителен план за страната, след като прекараха нощта в дебати в парламента, съобщи АФП.

Таен код се появява в почти всички филми на Дисни! Ето какво означава...

http://curious.actualno.com/Taen-kod-se-pojavjava-v-pochti-vsichki-filmi-na-Disni-Eto-kakvo-oznachava-news_490000.html

Кодът „А113“ се появява във всеки филм, продуциран от Пиксар и в доста от тези на Дисни. Той показва номера на стаята за анимации в Калифорнийския институт по изкуствата, където много от аниматорите в Дисни и Пиксар са завършили своето обучение. Тя е била първата стая за графичен дизайн и анимация и чрез показването на номера й във всеки филм те изразяват своя почит към нея. Кодът наистина се появява в много филми. Вижте някои примери.. „Колите“-Регистрационния номер

"Съдърланд Глобал Сървисиз" представи разширяването на дейността си в България

http://pik.bg/съдърланд-глобал-сървисиз-представи-разширяването-на-дейността-си-в-българия-news382298.html

"Съдърланд Глобал Сървисиз" представи разширяването на дейността си в България

3000 нови работни места се очаква да открие в следващите три години у нас международната компания за аутсорсинг на бизнес процеси "Съдърланд Глобал Сървисиз".

Това съобщи търговският й директор К. С. Кумар на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски и заместника му Любен Петров, съобщиха от министерството. "Съдърланд" разглежда България като център за обслужване на европейските й клиенти и предвижда сериозни бъдещи инвестиции у нас от порядъка на 10 млн. евро в следващата година, стана ясно по време на срещата. Компанията проучва нови локации за бъдещата си дейност у нас и търси възможности за сътрудничество с български висши учебни заведения.

"Съдърланд Глобал Сървисиз" цели създаването на Центрове за върхови постижения в университетите, за да може да се обучат и подготвят квалифицирани кадри в областта на високотехнологичните бизнес-процеси, допълни търговският директор на фирмата. Дейността на "Съдърланд Глобал Сървисиз" в България е високо ценена и Министерство на икономиката с готовност подкрепя бъдещите планове за разширяване на дейността на компанията у нас, бе заявено от страна на ръководството на министерството.

Заместник-министър Любен Петров представи пред ръководството на компанията възможностите на "София Тех парк" като център за иновации и нови технологии, където може да бъдат реализирани съвместни проекти с квалифициран експертен персонал. Възможни области за бъдеща дейност на международната компания са още дуалното обучение, работа с ръководствата на общините, както и възможностите, които дават оперативните програми, посочи заместник-министър Петров.

Дейността на "Съдърланд" в България стартира през 2008 г. със създаването на кол център в София, обслужващ европейския пазар на водещи световни компании. През 2013-2014 г. компанията откри два нови центъра за аутсорсинг на бизнес процеси в София и Бургас. В момента в трите центъра на "Съдърланд" у нас работят 1100 човека, като техният брой е нараснал двойно за една година.

През 2014 г. компанията е добавила 5 нови клиенти, които се обслужват от центровете й в България и 3 нови аутсорсинг дейности, като социални медии (social media), управление на пътувания (journey management), дистанционно управление на ИТ инфраструктура (remote infrastructure management). Откритият през 2014 г. офис на компанията в Бургас осигурява заетост на 150 човека (към декември 2014 г.). Офисът е създаден с цел осигуряване на възможност за хората, ангажирани в летния туристически бизнес в морските курорти да останат да работят в Бургас, без да се налага да търсят работа в зимните курорти или да останат без работа след края на летния сезон. 

Ято птици очертаха образа на Владимир Путин в небето (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923469

В Русия образът на президента Владимир Путин не е необичайна гледка. Вестници, плакати, тениски, корици, графити – държавният глава е буквално навсякъде. Но руският телевизионен канал „Звезда“ видя лика на Путин и в небето над Ню Йорк. Вестник „Вашингтон поуст" пише, че телевизията е известна със строгите си патриотични възгледи.

Абсурдна грешка в ТЕЛК ощети болен мъж

http://www.cross.bg/ivan-komisiyata-greshka-1477137.html

/КРОСС/55-годишен мъж от Плевен е решен да търси правата си в Страсбург заради допусната техническа грешка в ТЕЛК-овото си решение. Иван Димитров периодично ходи на прегледи за подновяване на издадените му документи. Твърди обаче, че при последното посещение комисията го е ощетила с пет процента. Цял живот Иван работи в машиностроително предприятие в Плевен, а през 2002 г., разказва ТВ7. Започва като електротехник в Червен бряг. Малко след това обаче получава мини инфаркт. Следва операция. А от фирмата му обясняват, че не могат да му намерят по-лека работа. Затова го пращат да си почива. Тогава Иван е на 49 години. Пробва да работи на друго място, но и там не се получава. Така решава да се яви на ТЕЛК, за да получава помощ. През 2006 г. комисията му определя 72%, вторият ТЕЛК пада на 70%, след това процентите вървят надолу - 60 - 50. И така до 2013 година, когато ТЕЛК-овото решение на Иван става от 50 на 55%. При последния преглед мъжът твърди, че комисията му определила още 4%, които трябвало да бъдат прибавени и новото решение да бъде 59%. Заради загубените 4% мъжът подава жалба в НЕЛК комисията в София. Обяснили му, че е станала техническа грешка. Няма обаче кой да я коригира. Отговор Иван ще получи чак в края на 2016 г. Ако и тогава резултатите са същите, мъжът е решен да се обърне към Европейския съд за правата на човека.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/08/14/2590769_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите от обедната емисия:

Няма санкции за участниците и организаторите на гонки, признаха от "Пътна полиция". 

Кола прегази 10-годишно момиченце в центъра на Ловеч тази нощ. 

Спасителни екипи намериха един оцелял след серията от два мощни взрива в пристанищния китайски град Тянцзин.

Служителите на американския...

9,9% е безработицата в страната за второто тримесечие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4923476

Коефициентът на безработица през второто тримесечие на 2015 г. е 9,9%, или с 1,5 процентни пункта по-нисък в сравнение със същия период на 2014 година. Едва 62,4 процента, пък от българите между 15 и 64 години през второто тримесечие на 2015 г. са отчетени като работещи, съобщи БГНЕС.
69.4% от българите на между 15 и 64 години са икономически
Коефициентът на безработица през второто тримесечие на 2015 г. е 9,9%, или с 1,5 процентни пункта по-нисък в сравнение със същия период на 2014 година. Едва 62,4 процента, пък от българите между 15 и 64 години през второто тримесечие на 2015 г. са отчетени като работещи, съобщи БГНЕС. 69.4% от българите на между 15 и 64 години са икономически

Ято птици очертали образа на Владимир Путин в небето над Ню Йорк, видя руска тв

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4923482

В Русия образът на президента Владимир Путин не е необичайна гледка. Вестници, плакати, тениски, корици, графити – държавният глава е буквално навсякъде. Но руският телевизионен канал „Звезда“ видя лика на Путин и в небето над Ню Йорк. Вестник „Вашингтон поуст" пише, че телевизията е известна със строгите си патриотични възгледи.

9,9% е безработицата в страната за второто тримесечие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923471

Коефициентът на безработица през второто тримесечие на 2015 г. е 9,9%, или с 1,5 процентни пункта по-нисък в сравнение със същия период на 2014 година. Едва 62,4 процента, пък от българите между 15 и 64 години през второто тримесечие на 2015 г. са отчетени като работещи, съобщи БГНЕС.
69.4% от българите на между 15 и 64 години са икономически
Коефициентът на безработица през второто тримесечие на 2015 г. е 9,9%, или с 1,5 процентни пункта по-нисък в сравнение със същия период на 2014 година. Едва 62,4 процента, пък от българите между 15 и 64 години през второто тримесечие на 2015 г. са отчетени като работещи, съобщи БГНЕС. 69.4% от българите на между 15 и 64 години са икономически

Новата печатница на Делян Пеевски е най-големият длъжник на Партнер лизинг АД

http://frognews.bg/news_96180/Novata-pechatnitsa-na-Delian-Peevski-e-nai-golemiiat-dlajnik-na-Partner-lizing-AD/

След кратко разследване разбрахме, защо медиите на Пеевски така бурно отразиха продажбата на няколко камиона от Партнер лизинг АД, което дружество от своя страна е длъжник на КТБ АД. Още повече, че тези камиони са заложени в полза на банката и всяко тяхно прехвърляне си върви със залога, т.е. банката не е ощетена в този случай.

Гълъб наркотрафикант е задържан в Коста Рика

http://www.mediapool.bg/galab-narkotrafikant-e-zadarzhan-v-kosta-rika-news237961.html

Гълъб наркотрафикант е арестуван, докато пренася марихуана и кокаин в близост до затвор в Коста Рика, съобщи агенция ЮПИ. Полицията е кръстила пернатото "наркогълъб". То е било заловено на местопрестъплението в близост до затвора "Ла Реформа", най-големият в страната, разположен в Сан Рафаел де Алахуела. Крилатият пласьор пренасял 14 грама марихуана и 14 грама кокаин. Полицията е задържала контрабандната дрога. Това е първият опит за вкарване на наркотици в затвора "Ла Реформа" по този неконвенционален начин. Преди това с подобна цел са били използвани котки, към чиито опашки били прикрепени дозите. По този начин писаните пренасяли дрогата в различни отделения на затвора. Арестуваният гълъб бил прибран в кафез, след което бил закаран в приют за птици. В Туитър се появиха шеговити коментари относно арестуването на птицата. "Хиляди гълъби излязоха на протест, за да бъде освободен техния нарко-събрат!", написа потребител, като изпрати и фотомонтаж на хиляди гълъби, събрали се протестно на площада на културата в Сан Хосе.

Ето защо джиесемът на Путин не може да бъде подслушван

http://petel.bg/Eto-zashho-dzhiesemat-na-Putin-ne-mozhe-da-bade-podslushvan__123280

Не стихва шпионският скандал с подслушването от ЦРУ на разговорите на първите хора в Европа. Кореспондентът на АиФ.ru Виталий Колбасин...

Петимата полицаи отново се изправят пред съда за смъртта на Ангел Димитров - Чората

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923444

Петимата антимафиоти от Благоевград Мирослав Писов, Иво Иванов, Янко Граховски, Борис Механджийски и Георги Калинков застават отново пред съда след 4 години от края на процеса за смъртта на Ангел Димитров - Чората, пише struma.com.
Върховния касационен съд възстанови делото  след като съдът в Страсбург откри множество нарушения при воденето на
Петимата антимафиоти от Благоевград Мирослав Писов, Иво Иванов, Янко Граховски, Борис Механджийски и Георги Калинков застават отново пред съда след 4 години от края на процеса за смъртта на Ангел Димитров - Чората, пише struma.com. Върховния касационен съд възстанови делото  след като съдът в Страсбург откри множество нарушения при воденето на

От началото на годината 17 деца са загинали при катастрофи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/14/2590753_ot_nachaloto_na_godinata_17_deca_sa_zaginali_pri/?ref=rss


От началото на годината до юли 17 деца са загинали при катастрофи в България, съобщи директорът на КАТ - "Пътна полиция" Бойко Рановски, цитиран от БНР. Ръководството на пътната полиция поиска законодателни промени, насочени срещу организаторите на надбягвания с автомобили.

За първите седем месеца на 2015 година от КАТ отчитат 3 994 тежки катастрофи с 368 загинали и над четири хиляди ранени. Това са с 88 повече катастрофи и двеста повече ранени в сравнение със същия период на...

След 17 загинали в катастрофи деца МВР обмисля криминализиране на гонките

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/14/2590753_sled_17_zaginali_v_katastrofi_deca_mvr_obmislia/?ref=rss


От началото на годината до юли 17 деца са загинали при катастрофи в България, съобщи директорът на КАТ - "Пътна полиция" Бойко Рановски, цитиран от БНР. Ръководството на пътната полиция поиска законодателни промени, насочени срещу организаторите на надбягвания с автомобили.

За първите седем месеца на 2015 година от КАТ отчитат 3 994 тежки катастрофи с 368 загинали и над четири хиляди ранени. Това са с 88 повече катастрофи и двеста повече ранени в сравнение със същия период на...

Петимата полицаи отново се изправят пред съда за смъртта на Ангел Димитров - Чората

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4923465

Петимата антимафиоти от Благоевград Мирослав Писов, Иво Иванов, Янко Граховски, Борис Механджийски и Георги Калинков застават отново пред съда след 4 години от края на процеса за смъртта на Ангел Димитров - Чората, пише struma.com.
Върховния касационен съд възстанови делото  след като съдът в Страсбург откри множество нарушения при воденето на
Петимата антимафиоти от Благоевград Мирослав Писов, Иво Иванов, Янко Граховски, Борис Механджийски и Георги Калинков застават отново пред съда след 4 години от края на процеса за смъртта на Ангел Димитров - Чората, пише struma.com. Върховния касационен съд възстанови делото  след като съдът в Страсбург откри множество нарушения при воденето на

3D спектакъл на воден екран за Деня на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=298535

Уникално триизмерно водно шоу ще радва варненци и гостите на града на празника на морската столица - 15-ти август. Спектакълът, наречен „Фата моргана – светлини над залива“, е част от концерта, който започва в 21.30 ч. до новата пешеходна зона край Морска гара, съобщиха от Общината за Moreto.

Балкански филми от престижен парижки фестивал прожектират в Плевен

http://pik.bg/балкански-филми-от-престижен-парижки-фестивал-прожектират-в-плевен-news382293.html

Балкански филми от престижен парижки фестивал прожектират в Плевен

Втора седмица при висок зрителски интерес в Плевен продължават Дните на балканското кино. Прожекциите са в петък и събота във възобновения Летен амфитеатър в парк "Кайлъка". През първата седмица плевенските зрителите имаха възможност да видят черногорския "Местният вампир" и турския "Плодовете на нара". За края на тази седмица организаторите от Община Плевен и Фондация "Балканика" са предвидили българска и словенска продукции.

Всички филми са част от престижната селекция на фестивала за филми от Югоизточна Европа "See a Paris" във френската столица. Тази вечер от 21.00 часа предстои прожекцията на българския мюзикъл "Малка нощна приказка" на режисьора Николай Акимов. Сценарист е Людмил Станев, камера Димитър Гочев и Ненад Бороевич, музика - Румен Тосков. В ролите плевенската публика ще види Калофер Христов, Александър Косев, Николай Урумов, Мая Новоселска, Тодор Колев, Димитър Рачков, Надя Конакчиева, Стефания Колева, Радослава Сентова и Ваня Щерева.

Малкият Мишо и баща му живеят в голяма къща с много наематели. След скандал между родителите, майка му напуска дома и десет дни преди Коледа двамата мъже трябва сами да се справят с живота. Докато бащата – лекар хирург – работи на смени през нощта в болницата, съседите се редуват да се грижат за момчето. Мишо си представя всеки от тях като герой на фантастични истории-приказки, които сам си измисля и заедно с това прави различни планове с надеждата да върне майка си вкъщи.

В събота, 15 август, ще бъде прожектирана словенската трагикомедия "Циганският Шанхай". Филмът е получил награда за сценарий на MontrealWorldFilmFestival. Режисьор и сценарист е Марко Набережник. В ролите са Вишар Вишка, Асли Байрам, Сенад Басич и Марюта Сламич. "Циганският Шанхай" е любовна история, създадена по романа на Фери Лайншек. Основните действащи лица са членове на циганския клан Мирга. Лютвия Белмондо Мирга разказва история за четири поколения от него. Белмондо – главнят герой на филма – е цигански барон, който решава да създаде свое собствено село, което кръщава Шанхай.

Белмондо има успешна търговия с контрабандни стоки и властта и влиянието му растат непрекъснато. Той дори успява да спечели местната полиция и местната власт, на своя страна те му помагат да стане недосегаем за закона. Но с разпадането на Югославия контрабандата на стоки се заменя с контрабанда на оръжие. Макар и доходоносен, бизнесът заплашва да застраши живота му. Белмондо се озовава на кръстопът. Дали да защити собственото си семейство, или да жертва личното си щастие заради печалбите?... "Циганският Шанхай" е една история за копнеж по щастието, разказ за любов и семейни връзки, в който сълзите са преплетени със смях. И всичко това се случва във времето когато Югославия се свива като "шагренова кожа". Прожекциите в Дните на балканското кино в Плевен са безплатни. 

Апартамент горя във Враца (снимки)

http://pik.bg/апартамент-горя-във-враца-снимки-news382291.html

Апартамент горя във Враца (снимки)

Апартамент във Враца е пламнал призори, предаде „Конкурент”. Жилището се намира в блок в близост до пл. Руски. Опушено е и стълбището на втория етаж, където е изгорелият дом. От улицата се виждат изпепелените дограми на прозорците. Според разказа на съседи инцидентът е станал около 4 ч. днес. Комшиите обясниха, че в апартамента живее младо семейство и пламъците са тръгнали от кафе-машина. Писъците на младата жена са се чували още от улицата, но за щастие се е разминала само с уплаха.

„Успяла е да сигнализира на тел. 112. През нощта е била сама, но веднага се е опитала да изгаси лумналия огън”, допълниха съседи. 

Наемите в САЩ покоряват нови висини

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/naemite-v-sasht-pokoriavat-novi-visini-200521/

Жилищата под наем в Страната на неограничените възможности стават все по-недостъпни

Едуард Ераносян е на път да смени Рибейро в "Лудогорец"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/14/2590750_eduard_eranosian_e_na_put_da_smeni_ribeiro_v_ludogorec/?ref=rss


Едуард Ераносян вероятно ще е новият треньор на "Лудогорец". Шампионите обявиха, че водят преговори с Бруно Рибейро и неговите помощници Марсело Чагас и Анди Смит за прекратяване на договорите им.

"От днес в треньорския екип влиза Едуард Ероносян. Опитният специалист е бил шампион на България и Ангола. Треньор на годината е през 2004 г.", пише в сайта на разградчани.

Според информацията Радослав Здравков, който за кратко беше помощник на Рибейро, е подал оставка. Тя е...

Доходът на лице от домакинството у нас е нараснал до 1203 лв.

http://econ.bg/Новини/Доходът-на-лице-от-домакинството-у-нас-е-нараснал-до-1203-лв-_l.a_i.690933_at.1.html

Доходът на лице от домакинството у нас е нараснал с 3,7% до 1203 лв. през второто тримесечие на 2015 г. в сравнение със същото на миналата година....

Бойко Рановски: Осъществяваме засилени проверки и максимално присъствие на пътя в рамките на възможностите на областните дирекции на МВР

http://press.mvr.bg/NEWS/news150814_07.htm

Междуведомствена работна група от представители на МВР, МТИТС, МРРБ и Прокуратурата изработва предложение за спешни законодателни мерки, насочени към подобряване на пътната обстановка в страната

Светослав Аргиров: Благовест се роди 30 мин по-рано, за да "огледа положението"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923439

Точно когато в България най-силно „Замириса на море“, звездният дует Благовест и Светослав Аргирови предпочете пред плажа участието си в третото издание на шоуто „В кухнята на Алхимика“, което продуцентска къща „Golden Crown production“ снима в Alhemist Residence в с. Белащица край Пловдив.
Двамата са избрали да приготвят свежа паста с чери домати
Точно когато в България най-силно „Замириса на море“, звездният дует Благовест и Светослав Аргирови предпочете пред плажа участието си в третото издание на шоуто „В кухнята на Алхимика“, което продуцентска къща „Golden Crown production“ снима в Alhemist Residence в с. Белащица край Пловдив. Двамата са избрали да приготвят свежа паста с чери домати

Бойко Борисов: НАП привика футболните клубове, които не са си плащали данъците

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/14/2590745_boiko_borisov_nap_privika_futbolnite_klubove_koito_ne/?ref=rss


Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че футболните клубове, които имат задължения към държавата, са извикани за проверка. По думите му днес трябвало да се явят "Левски" и "Слаивя"

"Тези, които са просрочили плащания, днес са извикани. Всеки си плаща данъците. Никой не може да ги отмени", каза Борисов.

"Сега с министър Кралев и г-н Горанов мислим къде спортната база да подпомогнем с осветление, с терени. Това, което държавата може да го направи, ще го направи",...

Унгария подготвя антимиграционна кампания в транзитните страни

http://www.mediapool.bg/ungariya-podgotvya-antimigratsionna-kampaniya-v-tranzitnite-strani-news237960.html

Унгария ще разпростре антимиграционната си кампания върху страни като Гърция, Македония и Сърбия, през които миналата година в Унгария са влезли над 120 000 мигранти, заяви вчера унгарското правителство, цитирано от Асошиейтед прес. Правителството иска да убеди мигрантите, че не си струва да влизат в Унгария, защото тя строи ограда по границата със Сърбия и въведе по-строги правила за миграцията на 1 август, заяви началникът на премиерския кабинет Янош Лазар. Повечето от влизащите в Унгария мигранти се насочват към по-богати дестинации в ЕС като Германия или Швеция. Кампанията има за цел също да прекъсне пътищата на организирания трафик на хора, които минават през Унгария към ЕС, каза Лазар, добавяйки, че правителството в Будапеща е заимствало идеята от подобна кампания, водена на Балканите от Германия. "Искаме да информираме мигрантите, че трафикантите на хора ще вземат парите им, най-вероятно без да могат да изпълнят обещанията си, ако идват към Унгария", заяви Лазар. Решение за подробностите по кампанията ще се вземе на заседание на правителството идния вторник. Унгарска кампания с билбордове с послания като "ако идвате в Унгария, трябва да уважавате нашата култура", както и разпратеният въпросник до гласоподавателите, свързващ миграцията с тероризма, бяха определени като ксенофобски от правозащитни организации.   По-строгите правила за миграцията, включително ускоряване на решенията за предоставяне на убежище и възможността за по-дългосрочно задържане, също бяха подложени на критика от правозащитници, според които те не спазват международните принципи за отношението към бежанците. Планира се оградата, която се строи по 175-километровата граница със Сърбия, да бъде с височина 4 метра. Янош Лазар потвърди, че прерязването на телените заграждения с цел влизане в Унгария предстои да бъде криминализирано.

Камери спипаха хулигани да трошат парка в "Дъбника" (видео)

http://pik.bg/камери-спипаха-хулигани-да-трошат-парка-в-дъбника-видео-news382287.html

Камери спипаха хулигани да трошат парка в "Дъбника" (видео)

Записи показват хлапетата, трошили съоръженията в новооткрития парк в ж.к. „Дъбника” във Враца, пише „Конкурент”. Заснетите кадри са от камерите, разположени по цялата територия на общественото място и на тях ясно се вижда как деца и тийнейджъри увреждат седалките на амфитеатъра, една лампа и дюза за поливане на тревата.

При преглед на записите служители от община Враца са установили, че първият инцидент е станал на 5 август, когато две момчета и момиче седят на пейките в амфитеатъра. На кадрите, които ни предоставиха от местната администрация се вижда, че минути преди 20 ч. момчетата чупят седалката и след това спокойно си тръгват. На запис от 9 август пък се вижда, че вече липсват 3 от местата за сядане в същия сектор.

В заснетите кадри на 6 август се вижда, че момче с колело удря дюзата в края на градинката. След това се опитва да я изправи и тя се троши.

Според видеото, следващата поразия е станала в 21.15 ч. на 8 август, когато отново дете с колело чупи общинската собственост. На записа се вижда момиче, които преминавайки между 2 лампи удря едната и тя пада.

Зам.-кметът на община Враца Красимира Георгиева обясни, че записите ще бъдат предадени на органите на реда. 

"Ханделсблат": На Балканите Путин е като Бог

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/66819/Handelsblat-Na-Balkanite-Putin-e-kato-Bog

/Поглед.инфо/ В Сараево младежите носят тениски с изображението на Владимир Путин. В Белград на плакатите се възпява "по-големият брат Русия". На Балканите Русия се възприема все още като световна сила. Причината е проста.

Тръгва отново тежка сага: Петимата полицаи отново пред съда на Димитровден за смъртта на Чората

http://pik.bg/тръгва-отново-тежка-сага-петимата-полицаи-отново-пред-съда-на-димитровден-за-смъртта-на-чо-news382288.html

Тръгва отново тежка сага: Петимата полицаи отново пред съда на Димитровден за смъртта на Чората

Петимата антимафиоти от Благоевград, Мирослав Писов, Иво Иванов, Янко Граховски, Борис Механджийски и Георги Калинков застават отново пред съда след 4 години покой от тежкия процес за смъртта по време на арест на Ангел Димитров -Чората. Възобновеното дело срещу тях стартира на 26 ноември - Димитровден. Това съобщи struma.com.

За тогава Върховния касационен съд насрочи първото заседание по случая след като съдът в Страсбург откри множество нарушения при воденето на съдебния процес у нас и се разпореди делото да бъде прегледано отново. Пред нов състав на ВКС отново ще започне излагането на доводите на защитата и семейството на загиналия около това -има ли виновни за смъртта на Чората.. Емблематичното дело бе най-наблюдаваният процес у нас в продължение на години. През юни 2011 г. Върховният касационен съд (ВКС) стигна до заключението, че петимата полицаи са невинни.

Европейският съд по правата на човека в Страсбург обаче обяви, че в случая българската държава е нарушила чл. 2 от ЕКПЧ – право на живот и чл. 3 – забрана за нехуманно и унизително отношение.
Жалбата бе подадена на 5 декември 2011 г. от четирима роднини на Ангел Димитров. Това са двамата му родители, синът му Райчо, роден през 2000 г. и жената, с която живял на съпружески начала. Държавата ще плати общо 50 000 евро обезщетение на четиримата и близо 35 000 лева за разноски.

Ангел Димитров издъхна на 10 ноември 2005 г. в Благоевград по време на злополучната полицейската операция "Респект", по времето на от тогавашния вътрешен министър Румен Петков. Делото три пъти стига до ВКС. Първоначално майор Мирослав Писов бе осъден на 19 години лишаване от свобода, а капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски на по 18 години. Присъдите бяха неколкократно намалявани, докато най-накрая ВКС ги оправда.

100 състава на национален събор в село Добрич

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923438

Около 100 участници във фолклорни танцови и певчески групи и индивидуални изпълнители очакваме да се съберат на традиционния събор
Около 100 участници във фолклорни танцови и певчески групи и индивидуални изпълнители очакваме да се съберат на традиционния събор "По стъпките на Богородица", съобщи за "24 часа онлайн" кметът на димитровградското село Добрич Марин Маринов. Първите гости на тридневния празник до тази неделя се очаква да започнат да пристигат още днес.

Родители глобени за хулиганство в болницата в Кърджали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923440

Мъж и жена са глобени с решение на районния съд в Кърджали за предизвикан скандал в детско отделение в болницата на града и отправени заплахи към персонала. 180 лв. е наложената административна санкция на 18-годишната С.М. и 200 лв. на И.С./26/. Двамата предизвикали разправията във вторник около 19,30 часа.
Мъж и жена са глобени с решение на районния съд в Кърджали за предизвикан скандал в детско отделение в болницата на града и отправени заплахи към персонала. 180 лв. е наложената административна санкция на 18-годишната С.М. и 200 лв. на И.С./26/. Двамата предизвикали разправията във вторник около 19,30 часа.

Токио отглежда зеленчуци в подземията на метрото си

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2015/08/14/2590550_tokio_otglejda_zelenchuci_v_podzemiiata_na_metroto_si/?ref=rss


Евтини, напълно чисти, без нитрати и съвсем свежи. Това може да се каже за зелените салати, които се отглеждат насред Токио, но сред бетона на мегаполиса, а в подземията на метрото му.

Продукцията се произвежда от януари чрез методите на хидропонното градинарство, при което не се използва почва, а само вода. Зеленчуците растат в специално пригодени помещения, които запълват празните пространства на подземните тунели. Там растат марули, босилек, цикория, рукола и други листни...

Бойко Борисов разпореди тежката военна техника да мине по АМ "Хемус" след 22.00 ч.

http://www.moreto.net/novini.php?n=298537

Лично премиерът Бойко Борисов е разпоредил тежката военна техника, която трябваше да преминава днес в 18.00 часа за военно учение в Шабла по автомагистрала „Хемус” да започне да се движи след 22.00 часа. Това научи Агенция „Фокус” от свои източници от Армията.

Дейвид Гилмор: С Пинк Флойд е свършено

http://offnews.bg/news/n_1/n_546207.html

Пинк Флойд (Pink Floyd) изминаха своя път и с групата отдавна е свършено. Това казва в интервю за Classic Rock magazine  Дейвид Гилмор.  Певецът и китарист на легендарната група признава, че след почти половин век заедно, нито един от членовете ѝ няма планове за повторно събиране.  "Приключих с това. Дадох 48 години от живота си на Пинк Флойд. Тези години, които считаме за нашия разцвет, в 95% бяпа изпълнени с музика, забавление и смях. Със сигурност няма да позволя останалите 5 % да променят виждането ми за фантастично прекараното време. Ние обаче извървяхме своя път, приключихме с това и ако се върнем обратно, това би било просто една имитация.  Гилмор продължава: "Приемам, че има хора, които искат да отидат и да видят и чуят тази легенда Pink Floyd, но се страхувам, че това не е моя отговорност. За мен, това са само две думи, които свързват работата, свършена от четирима души. Това е просто една поп група. Аз не се нуждаят от нея. Не искам да се върна там." Гилмор смята също, че повторно събиране на групата след смъртта на кийбордиста Ричард Райт през 2008 година е още по-неуместно.  Последното събиране на групата на концерт беше през 2005 година. 

Франция назова сумата, която ще плати за разтрогването на договора за „Мистрал“

http://www.cross.bg/dogovora-rysiya-frantziya-1477145.html

/КРОСС/ Сумата, която Франция трябва да плати за разтрогването на договора с Русия за доставката на двата хеликоптероносача тип „Мистрал“ ще бъде по-малко от един милиард евро, заяви в петък френският министър на финансите Мишел Сапен, предаде РИА Новости. По-рано сатиричният вестник Canard enchaine публикува информация, според която Франция ще понесе загуба от над два милиарда евро заради това, че не е доставила на Русия двата хеликоптероносача. „Това се случва понякога с Canard, да предоставя неточна информация. Всички цифри ще бъдат предоставени, те са прозрачни… Вие ме питате, дали това ще бъдат два милиарда. Отговарям ви, че не…тази сума ще бъде под един милиард“, каза Сапен в ефира на радио France Inter, като добави, че документът за разтрогването на договора с Русия ще бъде разгледан от съвета на министрите до края на август.

4-годишен пострада при катастрофа в Кърджалийско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923434

4-годишно пострада леко при катастрофи в Кърджалийско, съобщиха от полицията. Момчето било блъснато в село Равен от “Ситроен” с водач К.П. на 63 години, който не съобразил, че в близост до пътя играят деца и не успал да реагира, когато едно от тях изскочило на платното. Пострадалото дете било прегледано в Центъра за спешна помощ в Кърджали и
4-годишно пострада леко при катастрофи в Кърджалийско, съобщиха от полицията. Момчето било блъснато в село Равен от “Ситроен” с водач К.П. на 63 години, който не съобразил, че в близост до пътя играят деца и не успал да реагира, когато едно от тях изскочило на платното. Пострадалото дете било прегледано в Центъра за спешна помощ в Кърджали и

Къде ЧЕЗ спира тока?

http://frognews.bg/news_96179/Kade-CHEZ-spira-toka/

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Сближаването между Хавана и Вашингтон тревожи дисидентите в Куба

http://www.mediapool.bg/sblizhavaneto-mezhdu-havana-i-vashington-trevozhi-disidentite-v-kuba-news237959.html

Те се страхуват, че ще бъдат забравени от историята: кубински дисиденти демонстрираха в неделя срещу американския президент - за пръв път от 1959 г. Разтревожени са, че ще загубят основния си поддръжник, щом двете страни подновяват дипломатическите отношения. Протестът открои безпокойството сред опозиционерите дни преди историческото посещение на американския държавен секретар Джон Кери, който ще открие днес посолството на САЩ в Куба и отново ще издигне над него звездното знаме, изчезнало от пейзажа на 3 януари 1961 г. Този символичен жест ще изтрие и последните следи от студената война осем месеца, след като на 17 декември Барак Обама и кубинският му колега Раул Кастро обявиха сближаването между двете страни. На протеста в неделя бяха арестувани за кратко 90 опозиционери, които участваха в шествие с маски с лика на Барак Обама. САЩ осъдиха арестите. "Той (Обама) носи отговорност за ставащото (в Куба) - кубинското правителство набра смелост след преговорите" с Вашингтон, заяви минути преди да бъде арестуван политическият анализатор Анхел Моя. Той е съпруг на Берта Солер, водачка на Дамите в бяло - най-известното опозиционно движение в Куба. "Носим маски с неговия лик, защото той носи отговорността", подчерта наблюдателят. Дисидентите са загрижени, че диалогът между Вашингтон и Хавана не бе последван от дискусия за правата на човека. "След 17 декември кубинският въпрос изцяло се промени и мнозина наистина приветстват (тази промяна), но според нас процесът трябваше да е съобразен" с напредъка в сферата на човешките права, обясни пред АФП дисидентът Антонио Родилес, един от организаторите на протеста в неделя. "Темата за насърчаване на демокрацията остана на заден план, а се изговори много за насърчаване на чуждестранния бизнес и инвестициите", добави той. Опозицията е разделена Над половин столетие демонстрациите срещу поредния американски президент в Куба бяха организирани от самото комунистическо правителство на Фидел Кастро, а после на брат му Раул, който пое властта през 2006 г. Днес критики срещу северния съсед отправят опозиционерите, обзети от опасения да не изгубят основния си политически и икономически покровител от последните десетилетия, когато федералният бюджет отпускаше всяка година милиони долари за "насърчаване на демокрацията в Куба". Голяма част от средствата обаче не стигат никога до дисидентите от острова - утаяват се пътьом в касите на антикастристките групировки в Маями като Радио и телевизия "Марти", получаваща годишно 27 милиона долара. В самата Куба не всички опозиционери са против неотдавнашното сближаване с Вашингтон. Така изпъкват разногласията в кубинските дисидентски среди, неуспели до днес да се сплотят около обща платформа след революцията от 1959 г. "Споделям мнението, че това е добре за Куба, защото премахва натиска, който режимът се опитваше да поддържа цели 50 години, за да мотивира своята закостенялост - натиска заради разногласията със САЩ", заяви за АФП умереният дисидент Мануел Куеста Моруа. Таня Бругера се представя като "майстор на пластичните изкуства, който е с несъгласните" - и също одобрява затоплянето. "Нормализирането на връзките със САЩ е полезен за Куба етап, защото създава едно очакване, обезсилва инерцията и отваря пространство, за да си представят хората, че може да се действа по друг начин, дори ако в крайна сметка това не става", обясни тя за АФП. Таня е наясно с нещата - в края на декември тя се опита да организира "артистичен пърформанс", на който всеки кубинец можеше да заяви каквото пожелае пред микрофон, поставен на Площада на революцията в Хавана. Акцията приключи с арести - задържани бяха 51 дисиденти и самата Бругера.   По БТА.

Икономиката нарасна с 2.2% през второто тримесечие

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/08/14/2590727_ikonomikata_narasna_s_22_prez_vtoroto_trimesechie/?ref=rss


През второто тримесечие икономиката на България е нараснала с 2.2 на сто спрямо същия период на миналата година. В сравнение с януари-март брутният вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с 0.4 на сто. Това показват сезонно изгладените експресни оценки на Националния статистически институ (НСИ).

В сравнение с постигнатото през януари-март растежът се ускорява с 0.2 процентни пункта.

От данните се вижда, че крайното потребление се увеличава с 2.1 на сто. Ръстът при бруто...

Конкурс за дизайн и реализация на зелен инфопункт в „Нощ / Пловдив"

http://www.cross.bg/festivala-infopynkt-plovdiv-1477146.html

/КРОСС/Ежегодният фестивал „Нощ на музеите и галериите - Пловдив" ще се проведе на 11 и 12 септември. Фондация „Отворени Изкуства", базов организатор на „Нощ / Пловдив", е разделила събитията в три основни тематични направления: „Музеи и галерии", „Култура и клуб", „Град и публични пространства". Централен фокус е поставен още върху Кураторската и Детската програма на Нощта. С международни проекти, създадени специално за тазгодишното издание на фестивала, към програмата ще се включат участници от САЩ, Австрия, Израел, Чехия, Франция, Япония и Италия. Локациите, където ще се разгръщат изложби, инсталации, концерти, пърформанси и визуализации, надхвърлят 70, а общият брой на всички събития, които ще се реализират в рамките на НОЩ/Пловдив 2015 е около 100. Жанровото разнообразие, което обхваща предстоящото издание на фестивала ще направи избора на публиката труден. Именно затова в програмата от тази година ще присъства едно важно нововъведение - тематични турове с гид по различните програми, които ще тръгват от Зеления инфопункт на „НОЩ"-та. Самият инфопункт е друга нова и ключова инициатива от „нощната" програма, тъй като той ще бъде построен в съответствие със съвременните тенденции на устойчивото строителство

САЩ върнаха картина на Пикасо на Франция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923397

Властите на САЩ върнаха на Франция открадната преди 17 години картина на Пикасо, съобщи Ройтерс. Платното „Фризьорката
Властите на САЩ върнаха на Франция открадната преди 17 години картина на Пикасо, съобщи Ройтерс. Платното „Фризьорката" датира от кубистичния период на известния художник и е оценено на 15 млн. долара. Картината е част от колекцията на Държавния музей за модерно изкуство в Париж и изчезна през 1998 г. при неизяснени обстоятелства.

Обръщение на министъра на здравеопазването Петър Москов по случай Деня на спасението

http://pik.bg/обръщение-на-министъра-на-здравеопазването-петър-москов-по-случай-деня-на-спасението-news382284.html

Обръщение на министъра на здравеопазването Петър Москов по случай Деня на спасението

"На 15 август обществото ни ще отбележи Деня на спасението. На тази дата, преди половин век, 26-годишният д-р Стефан Черкезов изнася от горящ автобус 47 души и спасява живота им. На следващия ден самият той умира от раните си."

Това се казва в обръщение на министъра на здравеопазването Петър Москов по повод 15 август - Деня на спасението, цитирано от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. В обръщението към колегите си лекари министър Москов ги призовава, както и цялото българско общество, на 15 август, в 12.00 ч. "да притихнем в минута мълчание пред доблестта и високия морал на българския лекар".

"Саможертвата на д-р Черкезов е доказателство, че нашата професия е не само най-хуманната, както тривиално сме свикнали да я определяме, но е най-вече призвание и дълбоко лично усещане за дълг, което ние, лекарите посрещаме достойно. Поклон пред подвига на д-р Стефан Черкезов и на всички български герои, жертвали без колебание собствения си живот, за да спасят чуждия", се допълва в обръщението.

Пиян шофьор с кола без номера уби приятел

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923405

Пиян шофьор, карал кола без номера, уби приятел в района на гоцеделчевското с. Копривлен. Тежката катастрофа станала тази вечер около 1,30 часа на път край селото. Лек автомобил
Пиян шофьор, карал кола без номера, уби приятел в района на гоцеделчевското с. Копривлен. Тежката катастрофа станала тази вечер около 1,30 часа на път край селото. Лек автомобил "Рено", без регистрационни табели, движейки се с несъобразена с пътните условия скорост, излиза в ляво от платното за движение, блъска се в скат и се преобръща на шосето.

Азиатските борси приключиха сесията разнопосочно

http://www.investor.bg/aziia/336/a/aziatskite-borsi-prikliuchiha-sesiiata-raznoposochno-200517/

Акциите на компаниите от добивния сектор поевтиняха успоредно със спадащите цени на суровините

Мъртвопиян шофьор убил 19-годишното момче край Гоце Делчев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4923425

Мъртвопиян шофьор зад волана е убил 19-годишното момче на пътя край село Копривлен, пише Struma.bg. Това установи полицейското разследване на тежкия пътен инцидент, който стана тази нощ. Пробата с дрегер е отчела резултат от 1,96 промила алкохол.
Tрагичният инцидент станал около 01.30 часа тази нощ.
Мъртвопиян шофьор зад волана е убил 19-годишното момче на пътя край село Копривлен, пише Struma.bg. Това установи полицейското разследване на тежкия пътен инцидент, който стана тази нощ. Пробата с дрегер е отчела резултат от 1,96 промила алкохол. Tрагичният инцидент станал около 01.30 часа тази нощ.

"Ханделсблат": На Балканите Путин е бог

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4923423

Щефан Крайтефолф, "Ханделсблат"
В Сараево младежите носят тениски с изображението на Владимир Путин. В Белград на плакатите се възпява "по-големият брат Русия". На Балканите Русия се възприема все още като световна сила. Причината е проста.
Ако попитате 23-годишният младеж за Европа, той само ще изрази своето отрицателно отношение,
Щефан Крайтефолф, "Ханделсблат" В Сараево младежите носят тениски с изображението на Владимир Путин. В Белград на плакатите се възпява "по-големият брат Русия". На Балканите Русия се възприема все още като световна сила. Причината е проста. Ако попитате 23-годишният младеж за Европа, той само ще изрази своето отрицателно отношение,

28 светкавици удрят всяка минута езеро във Венецуела

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/28-svetkavici-udriat-vsiaka-minuta-ezero-vyv-venecuela-6041047

Уникален атмосферен феномен създава по 1,2 млн. светкавици на година, като най-големите огнени мълнии могат да бъдат видяни от 400 км., пише в. "Дейли мейл"

Лазер в помощ на оптичните датчици (ВИДЕО)

http://sciencelogy.actualno.com/Lazer-v-pomosht-na-optichnite-datchici-VIDEO-news_489984.html

Учени от университета Карнеги-Мелън (САЩ) и университета на Торонто (Канада) са разработили метод, който позволява на оптичните сензори за дълбочина да работят при всякакво осветление. Оптичният датчик за дълбочина има нужда от източник на светлина, тъй като при работа той сканира светлинната мрежа, която се проектира върху обекта. Прекалено ярката светлина нарушава работата на сензора, "ослепява" камерата и затруднява анализа. Новата технология обединява камерата и лазера в едно устройство, к

Иван Портних: Доказахме, че Варна може да се развива с различна скорост

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923430

Интервю на Пламен Енев

- Г-н Портних, каква е Варна през 2015 г., коя е ключовата дума?
- Думите са “промяна” и “развитие”! 2015-а може да бъде представена като година, в която Варна динамично се обновява. Още с встъпването ми в мандат през юли 2013 г. наложихме ударен темп на реализация на редица мащабни инфраструктурни проекти.
Интервю на Пламен Енев - Г-н Портних, каква е Варна през 2015 г., коя е ключовата дума? - Думите са “промяна” и “развитие”! 2015-а може да бъде представена като година, в която Варна динамично се обновява. Още с встъпването ми в мандат през юли 2013 г. наложихме ударен темп на реализация на редица мащабни инфраструктурни проекти.

"Ханделсблат": На Балканите Путин е бог

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923419

Щефан Крайтефолф, 
Щефан Крайтефолф, "Ханделсблат" В Сараево младежите носят тениски с изображението на Владимир Путин. В Белград на плакатите се възпява "по-големият брат Русия". На Балканите Русия се възприема все още като световна сила. Причината е проста. Ако попитате 23-годишният младеж за Европа, той само ще изрази своето отрицателно отношение,

Иван Портних: Доказахме, че Варна може да се развива с различна скорост

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4923418

- Г-н Портних, каква е Варна през 2015 г., коя е ключовата дума?
- Думите са “промяна” и “развитие”! 2015-а може да бъде представена като година, в която Варна динамично се обновява. Още с встъпването ми в мандат през юли 2013 г. наложихме ударен темп на реализация на редица мащабни инфраструктурни проекти.
- Г-н Портних, каква е Варна през 2015 г., коя е ключовата дума? - Думите са “промяна” и “развитие”! 2015-а може да бъде представена като година, в която Варна динамично се обновява. Още с встъпването ми в мандат през юли 2013 г. наложихме ударен темп на реализация на редица мащабни инфраструктурни проекти.

Овчаров: Енергетиката в България е на доизживяване, управляващите са некомпетентни

http://www.bnews.bg/article-140088

Когато влизаш в енергетиката, само за да откраднеш, получаваш този резултат, заяви бившият министър на енергетиката.

Битов скандал завърши с убийство в Поморие

http://www.mediapool.bg/bitov-skandal-zavarshi-s-ubiystvo-v-pomorie-news237958.html

Мъж на 45 години е бил убит след битов скандал снощи в Поморие, съобщи ОД на МВР в Бургас.   Загиналият е бил намушкан с нож. Смъртта е настъпила в следствие на кръвозагуба. Помориецът е починал в линейката по път за болницата.   Инцидентът е станал малко след 21 часа. 45-годишният мъж и негов познат са пиели заедно. След като се скарали обаче единият извадил нож и намушкал с него своя познат.   Извършителят е задържан. Той е на 44 години.

Полицаи разкриха мобилна нарколаборатория

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/U3D6KA69OHM/

В резултат на съвместните полицейски действия на служители от отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас и Районно управление – Несебър е задържан криминално проявения К.Ч., 39 годишен от Несебър. При претърсване на жилището му, разположено в к-с „Стария възел” в Слънчев бряг, са намерени и иззети : 18 полиетиленови пликчета, съдържащи около 20 гр. бяло прахообразно вещество, реагирало при извършения полеви нарко-тест на метамфетамин, сумата от 850 лв., метален бокс и газов пистолет. К.Ч. е задържан за срок от 24 часа.
Екипите извършили проверка и по сигнал за наличие на мобилна лаборатория за производство на синтетични наркотици / метамфетамин или «пико»/, разположена в хотел «Сънсет Бийч 3» в Слънчев бряг. По време на производство на наркотимни вещества са задържани : 27 годишния П.Д. от Свети влас, 21 годишния А.Р. и 21 годишния А.С., и двамата от Бургас. Намерени и иззети са : прекурсори, множество И съоръжения, служещи за производство на наркотик / ефедрин, червен фосфор, тулол, йод и др./, еднолитрова колба, съдържаща светлокафеникаво течно вещество, заготовка за производство на метамфетамин, електронна везна, йенско стъкло със светлокафеникаво кристаллообразно вещество, реагирало при полевия нарко-тест на метамфетамин. Открити са още : полиетиленов плик с бяло кристалообразно вещество с тегло около 25 грама / амфетамин/, множество пликчетата, съдържащи светлокафеникаво кристалообразно вещество / метамфетамин/. Тримата младежи са задържани за срок от 24 часа.
Работата и по двата случая пордължава от служители на отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас и Районно управление – Несебър.
Припомняме, че за по-малко от месец на територията, обслужвана от ОДМВР – Бургас са разкрити още две лаборатории за производство на наркотици – едната в Несебър – за производство на синтетични наркотици, а втората в Бургас – за производство на марихуана.
Несебърската лаборатория се помещаваше в жилищен апартамент, разположен в комплекс «Черно море-2» №49, където непосредствено след произвеждане на синтетични наркотици – метамфетамин /пико/ бяха задържани криминално проявените : Я.Т., 33 годишен от Бургас и 43 годишния Н.Д. от Несебър. Иззета бе мобилна лаборатория за производство на синтетични наркотици, състояща се от : колба, термометър, газов котлон, фунии, ел. везна и др., както и прекурсори, служещи за производството на метамфетамин / йод на кристали, натриева основа, остатъци от червен фосфор и др./. Намерено бе жълтеникаво кристалобразно вещество с тегло около 40 гр, реагирало при извършения полеви нарко-тест на метамфетамин. В ползвания от Н.Д. л.а. «Мерцедес», бе открито и иззето пликче с жълтеникаво кристалообразно вещество / метамфетамин/.
Бургаската лаборатория се помещаваше в апартамент в бл. 165 в к-с „Славейков”, пригоден за цялостен процес по производство на марихуана / засяване, отглеждане, поливане и сушене на готовата продукция/, нает под наем от 31 годишния бургазлия В.Т. При извършения му личен обиск бе намерено и иззето полиетиленово пликче, съдържащо суха зелена тревна маса с тегло около 1 гр. / марихуана/ и полиетиленов плик, съдържащ жълтеникаво кристалообразно вещество с тегло около 1 гр. / метамфетамин/. В лабораторията за отглеждане на марихуана, оборудвана с необходимите съоръжения / осветителни тела, таймери, система за капково напояване, термометри и др./, бяха открити 58 саксии с канабисови растения с различна височина и в различен стадий на растеж. Намерени и иззети са още четири кассетки със суха зелена тревна маса, четири картонени кути със суха зелена тревна маса и чувал със суха зелена тревна маса. Общото тегло на намерената суха тревна маса / марихуана/ е около 4 кг. В.Т. бе задържан за срок от 24 часа.

Самоубилата се от 6-ия етаж благоевградчанка била трайно безработна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923406

Районна прокуратура пое разследването за самоубийството на 32-годишната благоевградчанка Силвия Мицанова. Тя скочи от 6-ия етаж на 12-етажния блок на ул. „Иван Шишман“ №18.
Досъдебното производство е образувано по работното обвинение - склоняване към самоубийство. На този първоначален етап е известно, че младата жена е изпаднала в депресия.
Районна прокуратура пое разследването за самоубийството на 32-годишната благоевградчанка Силвия Мицанова. Тя скочи от 6-ия етаж на 12-етажния блок на ул. „Иван Шишман“ №18. Досъдебното производство е образувано по работното обвинение - склоняване към самоубийство. На този първоначален етап е известно, че младата жена е изпаднала в депресия.

Гардове пребиха две ромски семейства от Долни Цибър

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4923409

Две ромски семейства от Долни Цибър са пребити от гардове, които пресрещнали каруците им във сряда вечерта край село Игнатово, съобщи tribali.info. По данни на полицията първото нападение е станало около 18 часа.
43-годишният Ганчо Н., съпругата му Малина и 15-годишният им син се придвижвали с каруца към Долни Цибър.
Две ромски семейства от Долни Цибър са пребити от гардове, които пресрещнали каруците им във сряда вечерта край село Игнатово, съобщи tribali.info. По данни на полицията първото нападение е станало около 18 часа. 43-годишният Ганчо Н., съпругата му Малина и 15-годишният им син се придвижвали с каруца към Долни Цибър.

Задържаха автокрадец, издирват съучастника му

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/BVRiSsBdCpk/

В резултат на съвместните полицейски действия на служители от отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас и Районно управление – Поморие на 13.08.т.г. около 19.30 ч. в землището на с. Порой, общ. Поморие в момент на качването си в л.а. «Мерцедес Е 250», със софийска регистрация /противозаконно отнет от територията, обслужвана от Районно управление – Созопол/, е задържан криминално проявеният В.С., 39- годишен от Бургас. От проведените множество действия по разследването /оглед на местопроизшествие, разпити пред съдия и др./, е констатирана и съпричастността в извършеното престъпление на криминално проявения Д.Л., 34- годишен / обявен за местно издирване/. Работата по случая продължава.

Издирват извършител на пожар, спрян на метри от село Тюленово

http://web.barometar.net/81324/

Днес беше започнато досъдебно производство срещу неизвестен извършител на палеж – престъпление по член 331, ал. 1 от Наказателния кодекс, разпоредено от Районната прокуратура в Каварна. Престъплението се наказва с лишаване до три години. Около 11 часа днес е предизвикан палеж в землището на село Тюленово – между морето и пътя, свързващ селото с нос […]

Гардове пребиха две ромски семейства от Долни Цибър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923399

Две ромски семейства от Долни Цибър са пребити от гардове, които пресрещнали каруците им във сряда вечерта край село Игнатово, съобщи tribali.info. По данни на полицията първото нападение е станало около 18 часа.
43-годишният Ганчо Н., съпругата му Малина и 15-годишният им син се придвижвали с каруца към Долни Цибър.
Две ромски семейства от Долни Цибър са пребити от гардове, които пресрещнали каруците им във сряда вечерта край село Игнатово, съобщи tribali.info. По данни на полицията първото нападение е станало около 18 часа. 43-годишният Ганчо Н., съпругата му Малина и 15-годишният им син се придвижвали с каруца към Долни Цибър.

Откриха мъртво 17-годишно момче от Берковица

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923396

17-годишно момче от Берковица е открито мъртво вчера преди обяд в подножието на високи скали в района на стадиона в града, научи tribali.info.  По първоначални данни на полицията детето е скочило от 20-метрова скала. Криминалисти смятат, че става дума за самоубийство. По случая тече
17-годишно момче от Берковица е открито мъртво вчера преди обяд в подножието на високи скали в района на стадиона в града, научи tribali.info. По първоначални данни на полицията детето е скочило от 20-метрова скала. Криминалисти смятат, че става дума за самоубийство. По случая тече

Община Шабла открива биваци с площ 195 декара за почитателите на дивия туризъм

http://www.moreto.net/novini.php?n=298536

Временни биваци за почитателите на природния туризъм ще бъдат изградени по Черноморското крайбрежие на община Шабла. За целта са определени четири терена с обща площ от 195 декара, съобщиха от крайморската община. В началото на месеца е получено становището на РИОСВ Варна, според което разполагането на биваците не подлежи на оценка за въздействие върху околната среда.

Лека катастрофа стана голям проблем за Варна! Ето как стотици усетиха неудобството

http://petel.bg/Leka-katastrofa-stana-golyam-problem-za-Varna--Eto-kak-stotitsi-usetiha-neudobstvoto__123278

Дори и съвсем лека катастрофа може да стане причина за огромно задръстване, в което стотици варненци да се изнервят, особено в петъчния...

Моторист без книжка ранен при сблъсък с "Фолксваген"

http://petel.bg/Motorist-bez-knizhka-ranen-pri-sblasak-s-Folksvagen__123277

Моторист бе ранен при пътен инцидент вчера в жк “Тракия” в Пловдив, съобщиха от ОД на МВР. Сигналът за произшествието, настъпило на...

Запалиха колата на известен интелектуалец в Казанлък

http://petel.bg/Zapaliha-kolata-na-izvesten-intelektualets-v-Kazanlak__123279

Тази сутрин, около 04:30 часа, неизвестен подпали автомобила на казанлъшкия интелектуалец Румен Сомов, съобщи БГНЕС. Автомобилът...

Фидел Кастро отпразнува 89-ия си рожден ден

http://www.cross.bg/kastro-havana-fidel-1477143.html

/КРОСС/Историческият лидер на кубинската революция Фидел Кастро вчера отпразнува 89-ия си рожден ден с двама от най-близките си леви съюзници от Латинска Америка, ден преди историческа визита на американски държавен секретар на острова, съобщи Ройтерс. Кастро, който предаде властта на брат си Раул поради влошаващо се здраве, се срещна с венецуелския президент Николас Мадуро и боливийския му колега Ево Моралес, и двамата твърди защитници на комунистическото правителство в Хавана. Рожденият ден на Фидел се падна в навечерието на визитата на Джон Кери в Хавана - първо посещение на американски държавен секретар на острова след 1945 година. Шефът на американската дипломация ще ръководи официална церемония по откриване на посолство и издигане на знамето на САЩ в Хавана.  

Томислав Дончев: Преговарящият

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4922517

“На предишните им ги спираха, на нас ни ги пускат” - популярната реплика на премиера Бойко Борисов за еврофондовете от първия му мандат се оказа валидна и през втория. След изпълнената с политически сътресения 2013 г. и спрените плащания от Брюксел по програмите “Околна среда” и “Регионално развитие” с идването на новото правителство те бяха
“На предишните им ги спираха, на нас ни ги пускат” - популярната реплика на премиера Бойко Борисов за еврофондовете от първия му мандат се оказа валидна и през втория. След изпълнената с политически сътресения 2013 г. и спрените плащания от Брюксел по програмите “Околна среда” и “Регионално развитие” с идването на новото правителство те бяха

Гръцкият парламент подкрепи проекта на третата спасителна програма

http://www.cross.bg/sporazymenieto-tzipras-atina-1477142.html

/КРОСС/С 222 гласа "за", 64 "против" и 11 "въздържали се" гръцкият парламент одобри новото споразумение, постигнато от правителството в Атина с кредиторите по трети пакет финансова помощ за страната, съобщават гръцките медии. Предложението беше прието след продължили цяла нощ дебати, само часове преди срещата на финансовите министри от еврозоната, които трябва да дадат "зелена светлина" на споразумението и отпускането на първите средства от програмата в размер на 85 млрд. евро. Минути преди решаващото гласуване премиерът Алексис Ципрас призова депутатите да одобрят споразумението с кредиторите, за да гарантират способността на страната да оцелее. Ципрас определи споразумението като принудителен избор и изтъкна, че до него се е стигнало, тъй като страната е била изправена пред дилемата или меморандум с еврото, или меморандум с драхмата, съобщава БТА. Ципрас заяви, че финансовият министър Евклидис Цакалотос ще води битка на срещата на Еврогрупата по-късно днес, за да избегне заплахата от мостов заем. Според Ципрас мостовият заем, който се предлага на Гърция вместо спасителната програма, би означавал връщане към безкрайна криза. Гръцкият премиер ще поиска гласуването на вот на доверие на правителството след 20 август, когато Атина трябва да плати задължение от 3,8 милиарда евро към Европейската централна банка

Алексис Ципрас изгуби подкрепата на СИРИЗА в парламента

http://www.investor.bg/evropa/334/a/aleksis-cipras-izgubi-podkrepata-na-siriza-v-parlamenta-200520/

Премиерът ще поиска вот на доверие в края на август, след като бъде извършено плащането на задълженията към ЕЦБ

Борисов: Семействата трябва да спрат войната по пътищата

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-semejstvata-triabva-da-sprat-vojnata-po-pytishtata-6041045

Според Борисов за гонките са отговорни и родителите на нарушителите. По думите му те не влизат в ролята си и не искат да знаят къде са децата им

Руски тв канал видя лика на Путин сред ято птици (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_546200.html

Руският тв канал "Звезда" съзря лика на президента Владимир Путин сред ято птици. След като Путин се усмихва от всеки вестник, билборд и дори графити, патриотизмът и любовта на руснака към президента си не спира само до там. В любителски кадри, заснети в Ню Йорк, лика на Путин сякаш наистина се показва за части от секундата, образуван от ятото птици. След показването на видеото в "Звезда", ятото птици обиколиха руските медии.  Съмненията за манипулация на видеото обаче остават, а според коментатори в мрежата руският президент е подкупил птиците. Други смятат, че това е предупреждение от Русия към САЩ. Видео:

Олег Чулев - един от основателите на КТ "Подкрепа", в кома в "Пирогов"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923390

Бившият шеф на Националната агенция по заетостта Олег Чулев се бори за живота си в „Пирогов”, съобщава
Бившият шеф на Националната агенция по заетостта Олег Чулев се бори за живота си в „Пирогов”, съобщава "Блиц". По информация на негови колеги от КТ „Подкрепа” той е настанен в интензивното отделение и лекарите го поддържат в изкуствена кома. Състоянието му се определя като много тежко и засега никой не дава прогноза какви са шансовете му да оцелее.

МЕЖДУ ДВА СЕЗОНА, или Извънстоличен театрален релеф

http://www.cross.bg/teatur-smolyan-kyltyrnoto-1477123.html

/КРОСС/Шест спектакъла за възрастни и 4 за деца е равносметката на Родопския драматичен театър за първия сезон от неговото ново рождение. Той завърши с отворено писмо на своя директор, режисьора Крум Филипов, за което ДУМА информира. Писмото предизвика емоционален отклик, но дали ще има прагматични решения и помощ от страна на културното министерство и местната общественост - ще видим. Съпричастието към РДТ продължава, ето какво е написала живеещата в чужбина Александрина Делова, авторка на пиеси и на публицистични текстове: (Тук курсив!!!)Пътувах неотдавна за Смолян, по път, който ми е скъп, и при скъпи ми хора. Наместо големия автобус от отминалите времена, на сектор "Осем" в Пловдив паркира маршрутка, която остана полупразна след Бачковския манастир! На Нареченски бани се качи възрастна жена, която протегна на шофьора петдесет стотинки. "До разклона!", въздъхна тя и намести бастуна си до древната пазарска чанта. До табелката за Косово жената бавно слезе и поде по трикилометровата си Голгота под адското слънце сама, посред гората. Не успях да я попитам дали не я е страх от мечки. После се замислих, че въпросът е безпредметен, и да я е страх, и да не я е страх, друг път за Косово няма. Шофьорът продължи слалома между паднали камъни и незапълнени дупки, а аз се замислих за "мечките", за които говори в неотдавнашното си писмо директорът на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов"

Вандали повредиха арт инсталации на млади творци във Велико Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923387

В нощта срещу петък вандали са посегнали на инсталацията
В нощта срещу петък вандали са посегнали на инсталацията "Мост на светлината", която ученици от художествени училища в страната правят на Стамболовия мост в Търново. Повредени са част от конструкциите, които днес трябваше да бъдат окончателно завършени. За инцидента е подаден сигнал в РУ Полиция - Велико Търново.

Гърция одобри третата спасителна програма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4923289

Гръцкият парламент одобри третата спасителна програма след цяла нощ на дебати, съобщи АФП.
След бурни дебати гръцкият парламент ратифицира споразумението за третата спасителна програма на стойност 85 млрд. евро.
Документът се състои от две статии, едната, от които включва списък с около 40 реформи, изисквани от кредиторите за освобождаване на
Гръцкият парламент одобри третата спасителна програма след цяла нощ на дебати, съобщи АФП. След бурни дебати гръцкият парламент ратифицира споразумението за третата спасителна програма на стойност 85 млрд. евро. Документът се състои от две статии, едната, от които включва списък с около 40 реформи, изисквани от кредиторите за освобождаване на

Чак рано сутринта бе възстановено движението на магистрала "Хемус"

http://www.mediapool.bg/chak-rano-sutrinta-be-vazstanoveno-dvizhenieto-na-magistrala-hemus-news237957.html

Рано тази сутрин е възстановено движението в двете посоки на автомагистрала "Хемус", съобщиха от МВР в петък.   Това е станало след като са били приключени действията на специализираните екипи за обезопасяване на цистерната, надвиснала в четвъртък преди 18 часа на 80 м височина на виадукта в района на Витиня.   Спасен беше шофьорът на тежкото превозно средство, след като близо 3 часа бе в безпомощно състояние в кабината на цистерната, припомнят от МВР.   В продължителната операция участваха четири автомобила - два пожарни, един спасителен, един химически и влекач, с петнайсет души екип от спасители и пожарникари. На мястото бяха и пътни полицаи, които спираха автомобилния поток в двете посоки на магистралата.   Образуваха се огромни задръствания както в района на инцидента, така и на входовете на "Хемус" откъм София и Ябланица.   Подробности за спасителната операция на автомагистрала "Хемус" снощи ще бъдат изнесени по-късно в петък на специален брифинг в ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Шофьорът на катастрофиралата на "Хемус" цистерна висял на раменете си близо 2 часа

http://www.mediapool.bg/shofyorat-na-katastrofiralata-na-hemus-tsisterna-visyal-na-ramenete-si-blizo-2-chasa-news237957.html

Шофьорът на цистерната, която катастрофира вчера на автомагистрала "Хемус", висял на раменете си близо два часа през отворения прозорец на превозното средство. Това разказа пред журналисти Кирил Дикански, един от спасителите, участвал в акцията.   Дикански влязъл в кабината, където видял как върху висящия шофьор имало натрупани изпочупени предмети, дори и спален дюшек. Кабината на цистерната се крепяла само на един от четирите болта, с които трябвало да бъде захваната. Другите три били скъсани при инцидента с превозното средство. След като Дикански успял да влезе в кабината при шофьора, той го вързал и така двайсет и осем годишният водач бил изтеглен от камиона.   След катастрофата движението в двете посоки на автомагистрала "Хемус" бе възстановено чак рано сутринта в петък.   Това е станало след като са били приключени действията на специализираните екипи за обезопасяване на цистерната, надвиснала в четвъртък преди 18 часа на 80 м височина на виадукта в района на Витиня.   В продължителната операция участваха четири автомобила - два пожарни, един спасителен, един химически и влекач, с петнайсет души екип от спасители и пожарникари. На мястото бяха и пътни полицаи, които спираха автомобилния поток в двете посоки на магистралата.   Образуваха се огромни задръствания както в района на инцидента, така и на входовете на "Хемус" откъм София и Ябланица. Цистерната не е била пълна с газ, каза в петък директорът на Националната пожарна Николай Николов. В камиона е имало само десет процента от количеството, което цистерната е можела да превозва. Операцията по изтеглянето на камиона е продължила до два през нощта.   Николай Николов посочи, че първоначално е обмислян вариантът спасителната операция да бъде извършена с хеликоптер. Ветровете в прохода Витиня обаче, както и опасността от завихрянето на въздуха над кабината на камиона, биха били фатални, както за откъсването й, така и за самия вертолет. Затова и на мястото на инцидента били изпратени спасителни екипи от София, Елин Пелин и Ботевград.

Водачът на катастрофиралата на "Хемус" цистерна висял на раменете си близо 2 часа

http://www.mediapool.bg/vodachat-na-katastrofiralata-na-hemus-tsisterna-visyal-na-ramenete-si-blizo-2-chasa-news237957.html

Шофьорът на цистерната, която катастрофира вчера на автомагистрала "Хемус", висял на раменете си близо два часа през отворения прозорец на превозното средство. Това разказа пред журналисти Кирил Дикански, един от спасителите, участвал в акцията. Дикански влязъл в кабината, където видял как върху висящия шофьор имало натрупани изпочупени предмети, дори и спален дюшек. Кабината на цистерната се крепяла само на един от четирите болта, с които трябвало да бъде захваната. Другите три били скъсани при инцидента с превозното средство. След като Дикански успял да влезе в кабината при шофьора, той го вързал и така двайсет и осем годишният водач бил изтеглен от камиона. След катастрофата движението в двете посоки на автомагистрала "Хемус" бе възстановено чак рано сутринта в петък. Това е станало след като са били приключени действията на специализираните екипи за обезопасяване на цистерната, надвиснала в четвъртък преди 18 часа на 80 м височина на виадукта в района на Витиня. В продължителната операция участваха четири автомобила - два пожарни, един спасителен, един химически и влекач, с петнайсет души екип от спасители и пожарникари. На мястото бяха и пътни полицаи, които спираха автомобилния поток в двете посоки на магистралата. Образуваха се огромни задръствания както в района на инцидента, така и на входовете на "Хемус" откъм София и Ябланица. Цистерната не е била пълна с газ, каза в петък директорът на Националната пожарна Николай Николов. В камиона е имало само десет процента от количеството, което цистерната е можела да превозва. Операцията по изтеглянето на камиона е продължила до два през нощта. Николай Николов посочи, че първоначално е обмислян вариантът спасителната операция да бъде извършена с хеликоптер. Ветровете в прохода Витиня обаче, както и опасността от завихрянето на въздуха над кабината на камиона, биха били фатални, както за откъсването й, така и за самия вертолет. Затова и на мястото на инцидента били изпратени спасителни екипи от София, Елин Пелин и Ботевград.

Гръмнаха журналист и наркобос в Мексико

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923381

Най-малко шестима души бяха убити, след като петима въоръжени мъже нахлуха и откриха стрелба в бар в мексиканския град Орисаба, съобщи АФП. Нападателите влезли в заведението и се отправили директно към жертвите, които седяли на една маса. Сред загиналите са репортерът на телевизия
Най-малко шестима души бяха убити, след като петима въоръжени мъже нахлуха и откриха стрелба в бар в мексиканския град Орисаба, съобщи АФП. Нападателите влезли в заведението и се отправили директно към жертвите, които седяли на една маса. Сред загиналите са репортерът на телевизия "Телевер" Хуан Ериберто Сантос и наркотрафикантът - Хосе Маркес

Овце в пиесата "Крал Лир" – само в Лондон (видео)

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/ovce-v-piesata-kral-lir-samo-v-london-video-6041044

Един смел актьор и девет овце излизат на сцената, за да представят пиесата на Уилям Шекспир

Венецуела е на ръба на социална криза заради недостига на храни

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/14/2590722_venecuela_e_na_ruba_na_socialna_kriza_zaradi_nedostiga/?ref=rss


Малко преди изгрев слънце пред супермаркет във венецуелския град Маракайбо се извива опашка. Млади майки, както и няколкоко деца са прекарали нощта отпред с надеждата първи да успеят да купят ориз, мляко или каквото има по рафтовете. Заради недостига на стоки от първа необходимост и увеличаващите се грабежи от магазините, все повече венецуелци прибягват до среднощно редене на опашка пред магазините, разказва агенция "Ройтерс".

54-годишната Лейда Силва е дошла пред магазина в...

Един от основателите на "Подкрепа" се бори за живота си в "Пирогов"!

http://pik.bg/един-от-основателите-на-подкрепа-се-бори-за-живота-си-в-пирогов-news382274.html

Един от основателите на "Подкрепа" се бори за живота си в "Пирогов"!

Бившият шеф на Националната агенция по заетостта Олег Чулев се бори за живота си в „Пирогов”. По информация на негови колеги от КТ „Подкрепа” той е настанен в интензивното отделение и лекарите го поддържат в изкуствена кома. Състоянието му се определя като много тежко и засега никой не дава прогноза какви са шансовете му да оцелее, съобщиха негови близки пред БЛИЦ.

От "Пирогов" потвърдиха информацията, като уточниха, че Чулев е на апаратно дишане и е приет този месец в болницата.65-годишният Чулев, който е един от създателите на КТ „Подкрепа” и от 1990-а до 1994 г. беше вторият човек там след д-р Тренчев, е разведен, с голям син, но на мобилния му телефон отговарял непознат за колегите му женски глас. 

Според официалната версия някогашният втори човек в КТ „Подкрепа” е пострадал, докато оказвал помощ на хора след катастрофа между два автомобила. И тогава изневиделица се появил трети, който връхлетял върху Чулев, блъснал го и той загубил съзнание. 

МВР иска да се криминализират гонките по пътищата

http://www.moreto.net/novini.php?n=298534

След двудневното мълчание по трагичния случай в село Лесидрен, при което три деца бяха пометени от шофьори, които по всяка вероятност са се състезавали на пътя, от МВР дадоха нарочен брифинг. От силовото ведомство обявиха, че обмислят да се криминализират гонките по пътищата.

Видео: Кавър на Лейди Гага от Мерил Стрийп

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/08/14/2590711_video_kavur_na_leidi_gaga_ot_meril_striip/?ref=rss




Безспорната кралица на Холивуд Мерил Стрийп вече е позната като глас с изпълненията си в екранния мюзикъл "Мама миа!" и приказната история "Вдън горите", но за най-новия си филм претърпява пълна метаморфоза с китарен кавър на... попзвездата Лейди Гага.

В Ricky and the Flash, режисиран от Джонатан Деми ("Мълчанието на агнетата", "Филаделфия") и написан от сценариста на оскаровия независим хит "Джуно" Диабло Коди, тя ще играе неуспяла музикантка, която се опитва да оправи...

Пак велопротест в Перник

http://pik.bg/пак-велопротест-в-перник-news382273.html

Пак велопротест в Перник

Нов протест организират днес велосипедисти от Перник, пише "Мироглед".

 Те се заканиха да блокират пешеходната пътека пред общината в Перник точно в 12 ч. на обяд.

Протестът се организира от „Колоездене Перник“ чрез социалната врежа. Мотото на недоволните е „С лйжи велоалея не се строи“. Велосипедистите съобщават, че поредният им протест е бил провокиран от изявление на кмета пред национална медия, в което той заявил, че велоалеята се изгражда и в момента.

Проблемът с липсата на обезопасено трасе за колоездене в Перник е от години. Периодично велосипедисти се събират на протест пред общината. Това принуди управляващите да започнат изграждане на велоалея. Строителството обаче бе спряно заради промяна на трасето й.

Mercedes-Benz представя новия C-Class Coupe през септември

http://www.cross.bg/coupe-c-class-pokolenie-1477141.html

/КРОСС/Mercedes-Benz официално показа новото поколение на C-Class Coupe. Моделът ще има премиера във Франкфурт през септември, а на пазарите в Европа ще се появи преди края на тази година. Дизайнът на купето до голяма степен е повлиян от по-големия S-Class Coupe, показан по-рано тази година. В сравнение с предишното поколение на C-Class Coupe новият модел е с 95 мм по-дълъг, с 40 мм по-широк и има увеличено с 80 мм междуосие. Към момента от германската компания не са разкрили подробности за моторите на модела, но се очаква те да бъдат аналогични с предлаганите при седана и комбито C-Class от ново поколение. На официалните снимки се виждат две от модификациите - C300 и C250d 4MATIC Coupe. Ще бъдат налични и спортните версии на AMG - C63 Coupe и C63 S Coupe, като те ще бъдат показани на 19 август. За конкурента на BMW 4 Series Coupe се знае, че ще предлага опции като задвижване към четирите колела и въздушно окачване. По отношение на сигурността моделът ще разполага с редица екстри, сред които адаптивен автопилот, система за автоматично паркиране, 360-градусова камера и интелигентен климатик, който работи съвместно с навигацията. Всички подробности за новия C-Class Coupe ще бъдат разкрити в средата на септември, когато ще се състои официалната премиера на модела. Продажбите в Европа ще стартират преди края на тази година, докато в САЩ моделът ще бъде наличен през пролетта на следващата година.  

Разходка на гърба на кон из старопланинските пътища

http://pik.bg/разходка-на-гърба-на-кон-из-старопланинските-пътища-news382269.html

Разходка на гърба на кон из старопланинските пътища

Чудите ли се накъде да поемете през наближаващия уикенд? Вижте Стара планина от метър и половина височина и я преоткрийте! В последния работен ден за седмицата, ви предлагаме една алтернативна разходка из Балкана, далеч от горещия асфалт в града, тълпите и шума от уличните заведения.

В Априлци свършват асфалтираните пътища. В края на града шосето преминава в чакълест път. Чакълестият път се превръща в два коловоза. А оттам започва Стара планина – колко сурова, толкова прекрасна и непокътната. Тук на границата на Национален парк "Централен Балкан", се намира конна база "Балкан". Мястото е като пощенска картичка – зад базата има малко изворче, планинско езеро, зелени поляни, диви цветя и вековни дървета.

Разкрива се най-прекрасната гледка към връх Ботев. Каква по-добра отправна точка за изследване на тайните пътеки на Балкана върху гърба на кон? Изкачете на кон 2376-метровия връх Ботев, стигнете до хижа Рай, резервата Северен Джендем, водопада Видимско пръскало, връх Марагидик, красивата местност Пенкина Стружна. Ще се движите по древни пътища, използвани за пресичане на планината от най-стари времена.

Ако досега не сте яздили, вероятно ще поискате спокойна разходка, но има и безброй адреналинови маршрути. Преходите могат да са от няколко часа до няколко дни с нощуване из красивите старопланински хижи. Естествено, най-важно е с вас през цялото време да има професионален водач. Ако не всички в компания яздят, може да изберете пешеходен или велопреход в планината. /Материалът е написан по книгата "50 места, които да посетите в България през 2015 година" на Peika.bg. Книгата е предоставена на БГНЕС от книжарница "Хеликон".

11 млн. лева повече приходи отчетоха горските предприятия след мерките на МЗХ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4923376

Мерките, въведени от Министерство на земеделието и храните, за опазване на горските територии дават резултати. Общият ръст на приходите е над 12 % по-голям в сравнение със същия период на 2014 г., благодарение на ограничаване на незаконните дейности в горите.
Видно от отчетните данни на Държавните горски предприятия те носят 11 млн. лв.
Мерките, въведени от Министерство на земеделието и храните, за опазване на горските територии дават резултати. Общият ръст на приходите е над 12 % по-голям в сравнение със същия период на 2014 г., благодарение на ограничаване на незаконните дейности в горите. Видно от отчетните данни на Държавните горски предприятия те носят 11 млн. лв.

В Деня на Спасението да запазим минута мълчание за загиналите медици

http://pik.bg/в-деня-на-спасението-да-запазим-минута-мълчание-за-загиналите-медици-news382268.html

В Деня на Спасението да запазим минута мълчание за загиналите медици

Освен Успение Богородично на 15 август се отбелязва и Деня на Спасението.

Преди 52 години на тази дата 26-годишният д-р Стефан Черкезов спасява 47 души, след като ги изнася от горящ автобус. На следващия ден той умира от раните си. От 2004 г. насам на 15 август в много лечебни заведения в страната се отдава почит към д-р Черкезов и към всички медици, които са издъхнали при изпълнение на своя професионален и човешки дълг.

С Решение на Министерски съвет от декември 2012 г., 15 август е обявен за Ден на Спасението. С този документ България е първата страна в Европейския съюз, която официално отбелязва паметта и делото на своите сънародници, загинали по време на спасителни акции. За първи път Деня на спасението е отбелязан пред ВМА в столицата, а следващите две години – 2006 и 2007 г., ритуалът е пред бюст-паметника на д-р Стефан Черкезов в двора на областната болница във Велико Търново.

Оттогава този ден се отбелязва в десетки болници в цялата страна. Днес министърът на здравеопазването Петър Москов призова в Деня на Спасението да запазим минута мълчание в 12:00 часа в памет на д-р Стефан Черкезов и в памет на всички медици, издъхнали, изпълнявайки служебните си ангажименти.

Министър Московски ще открие бреговия център за управление на корабоплаването

http://www.cross.bg/koraboplavaneto-varna-ypravlenie-1477140.html

/КРОСС/Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще открие бреговия център за управление на корабоплаването в град Варна. Събитието ще се състои утре (15 август 2015 г.), от 11:30 часа, пред сградата на Брегови Център - Варна, Аспарухов парк. Изграждането на бреговия център е част от дейностите по проект „Информационна система за управление трафика на плавателни съдове (VTMIS) - фаза 3". Проектът се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г., по приоритетна ос 4 „Подобряване на корабоплаването по морските и вътрешните водни пътища". Общата стойност на проекта е близо 40 млн. лева, а изграждането на двата брегови центъра във Варна и Бургас възлиза на почти 4 млн. лева.

11 млн. лева повече приходи отчетоха горските предприятия след мерките на МЗХ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923369

Мерките, въведени от Министерство на земеделието и храните, за опазване на горските територии дават резултати. Общият ръст на приходите е над 12 % по-голям в сравнение със същия период на 2014 г., благодарение на ограничаване на незаконните дейности в горите.
Видно от отчетните данни на Държавните горски предприятия те носят 11 млн. лв.
Мерките, въведени от Министерство на земеделието и храните, за опазване на горските територии дават резултати. Общият ръст на приходите е над 12 % по-голям в сравнение със същия период на 2014 г., благодарение на ограничаване на незаконните дейности в горите. Видно от отчетните данни на Държавните горски предприятия те носят 11 млн. лв.

Илияна Беновска: Защо „Америка за България“ не плати на Гинес да отрази как се нарече „копеле“?!

http://web.barometar.net/81322/

Журналистката Илиана Беновска буквално попиля Радан Кънев заради вояжите му в Америка, по време на важните реформи в страната и заради грандиозния му провал в българската политика. Вижте коментара на Беновска, който публикуваме без редакторска намеса: Радан Кънев, който заяви по К2, че бил „по -нисък от премиера 2-ри мандат Бойко Борисов“…. За съжаление, видимо […]

23-годишен бере душа след тежката катастрофа на пътя Албена-Добрич

http://pik.bg/23-годишен-бере-душа-след-тежката-катастрофа-на-пътя-албена-добрич-news382267.html

23-годишен бере душа след тежката катастрофа на пътя Албена-Добрич

23-годишен мъж е с опасност за живота след тежката катастрофа, станала вчера на пътя Албена-Добрич. 

На 13 август около 06:30 часа е получено съобщение за възникнала катастрофа по главен път II-29 на около 500 метра след кръстовището за село Стефаново, посока град Добрич, съобщиха от ОД на МВР. На място е установено, че водач на лек автомобил „Фолксваген” със силистренска регистрация, поради движение с несъобразена скорост, губи контрол над МПС, напуска пътното платно и се удря в крайпътно дърво. При извършената проверка за употреба на алкохол е констатирано наличието на 2,13 промила в издишания от водача въздух. Вследствие на инцидента са пострадали водачът с инициали С.М. на 33 години от град Алфатар, който е настанен в МБАЛ - Добрич с рана на главата, без опасност за живота и возещият се на задна дясна седалка с инициали Д.М. на 23 години от град Алфатар, който е настанен в окръжна болница „Св. Анна” град Варна с контузия на главата, с опасност за живота.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на Второ Районно управление "Полиция" - МВР Добрич.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване