Ревизоро: Изборите - не мерене на идеи, а на портфейли

http://frognews.bg/news_97015/Revizoro-Izborite---ne-merene-na-idei-a-na-portfeili/

Депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров-Ревизоро заяви в сутрешния блок на Нова телевизия , че тази година изборите няма да са конкурс на идеи, а ще са мерене на портфейли.

Член на доброволчески батальон е заподозрян за взрива на граната по време на протестите в Киев

http://www.cross.bg/granata-vreme-kiev-1479074.html

/КРОСС/ Член на доброволческия батальон „Сич" към украинското министерство на вътрешните работи е задържан по подозрение за взривяване на граната по време на протестите вчера пред парламента в Киев. При взрива загина един служител на националната гвардия. Командирът на батальона каза, че задържаният е бил в отпуск по време на безредиците, но не можа да обясни как се е сдобил с бойна граната.  Вътрешният министър Арсен Аваков заяви, че задържаният - Игор Гуменюк, е казал, че е член на националистическата партия „Свобода". 122 души пострадаха при вчерашните безредици при сблъсъците между демонстранти и силите за сигурност пред парламента в Киев. Повод за възникналото напрежение стана приемането на първо четене на конституционните промени, с които трябва да бъде дадена по-голяма автономия на източните райони на Украйна.

Стартът на “Киномания” едновременно в София и в Париж с “Каръци”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4953638

С филма “Каръци” на режисьора Ивайло Христов се открива “Киномания” на 12 ноември в София. В същия ден с видеовръзка на голям екран до Триумфалната арка с него започват и Дните на българското кино в Париж. Това е инициатива на Националния дворец на културата, българското посолство там и Националния филмов център.
С филма “Каръци” на режисьора Ивайло Христов се открива “Киномания” на 12 ноември в София. В същия ден с видеовръзка на голям екран до Триумфалната арка с него започват и Дните на българското кино в Париж. Това е инициатива на Националния дворец на културата, българското посолство там и Националния филмов център.

Пожарникари и полицаи носиха носилка с пострадал 5 км - бил с прободна рана на врата

http://petel.bg/Pozharnikari-i-politsai-nosiha-nosilka-s-postradal-5-km---bil-s-probodna-rana-na-vrata-__125155

Илюстрация Булфото Полицаи и пожарникари носиха по планинска пътека близо 5 км пострадал на носилка. Сигналът за бедстващия мъж е...

Разкриха причината за екшъна със самолета на Бойко

http://petel.bg/Razkriha-prichinata-za-ekshana-sas-samoleta-na-Boyko-__125154

Колаж "Пик" "По първоначални данни причината за повредата на правителствения "Фалкон" е счупена пластина в заключващото устройство на...

150 фенове присъстваха на първата тренировка на ФК Спартак

http://petel.bg/150-fenove-prisastvaha-na-parvata-trenirovka-na-FK-Spartak__125139

Над 150 фенове присъстваха на първата тренировка на ФК Спартак в понеделник вечерта на спортен комплекс „Локомотив“. Ултрасите бурно...

До броени дни стартира ремонта на стадион "Тича"

http://petel.bg/Do-broeni-dni-startira-remonta-na-stadion-Ticha__125153

Снимка: bgclubs.eu До броени дни стартира ремонтът на стадион “Тича”. В първия етап от ремонта на клубното съоръжение на ПФК Черно море са...

И възрастен мъж се изгуби в планината - излязъл на разходка и не се прибрал

http://petel.bg/I-vazrasten-mazh-se-izgubi-v-planinata---izlyazal-na-razhodka-i-ne-se-pribral__125152

Илюстрация Булфото Полицаи, спасители, пожарникари и доброволци издирват мъж от село Крупник, община Симитли. Това съобщи Пирин Григор...

Градският транспорт в столицата се движи по разписание

http://pik.bg/градският-транспорт-в-столицата-се-движи-по-разписание-news391566.html

Градският транспорт в столицата се движи по разписание

Градският транспорт се движи по разписание. Това съобщиха от Центъра за градска мобилност.

Няма задръствания по основите пътни направления на столицата. Според ЦГМ все още е сезона на отпуските и за това няма да натоварване в движението. 

Каратанчева приключи бързо участието си на US Open

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/01/2601244_karatancheva_prikljuchi_burzo_uchastieto_si_na_us_open/?ref=rss


Втората ракета на България Сесил Каратанчева приключи бързо участието си в индивидуалния турнир на US Open. 26-годишната софиянка взе само три гейма на Белинда Бенчич и след 1:6, 2:6 записа третото си отпадане в първи кръг от четири влизания в основната схема в Ню Йорк.

Най-прогресиращата тенисистка в света през 2015 г. не даде никакви шансове на Каратанчева и приключи двубоя само за 57 минути. 

Българската тенисистка допусна пробив още в първото си подаване, за да...

31 катастрофи и един пострадал за денонощие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=300105

Един човек е пострадал при катастрофа през денонощието във Варна. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният от КАТ – Варна. Пострадалият е с леки контузии и без опасност за живота. Във Варна са регистрирани общо 31 катастрофи през денонощието.

Най-много мигранти идват през зелената граница с Турция

http://news.ibox.bg/news/id_1847849645

Засега основният маршрут към Европа не минава през България, успокои Бъчнарова

Никита Михалков сравни политиката на Украйна с тази на фашистка Германия

http://www.cross.bg/ykraiina-mihalkov-mihail-1479053.html

/КРОСС/ Председателят на Съюза на кинематографистите на РФ Никита Михалков коментира информацията за това, че е попаднал в списъка с лицата, за които е забранено влизането на територията на Украйна, съобщи ТАСС. “Питате ме какви чувства изпитвам, когато разбрах, че ми е забранен достъпът до Украйна, – каза Михалков. – Изпитвам същото чувство, което ми се струва, че би изпитал Сергей Михайлович Айзенщайн, ако му бяха забранил достъпа до фашистка Германия през 1939 година“. По-рано стана известно, че Службата за безопасност на Украйна (СБУ) е забранила достъпа до страната на 16 културни дейци и журналисти. За “персона нон грата” в Украйна са обявени руският режисьор Никита Михалков, публицистите Владимир Кучеренко, Егор Холмогоров, икономистът Михаил Хазин. Освен Михалков в забранителния списък личат имената на Олег Газманов, Йосиф Кобзон, Валерия Перфилова, Йосиф Пригожин, Сергей Безруков, Михаил Боярски, Николай Расторгуев, Иван Охлобистин, Михаил Пореченков, Григорий Лепс, Жерар Депардийо и Станислав Пиеха.

За да се докаже картел при горивата, някой от участниците трябва да натопи останалите

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/09/01/2601238_za_da_se_dokaje_kartel_pri_gorivata_niakoi_ot/?ref=rss


Доказването на картел става много трудно, обикновено, ако някой от участниците в него се окаже недоволен и натопи останалите. Това коментира пред Би Ти Ви говорителят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Марио Гаврилов. Той подчерта, че такъв е и световният опит.

Гаврилов коментира темата във връзка с подозренията за съществуващ картел на пазара на горива, какъвто КЗК изследва. В хода на разговора бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков коментира, че "да имаш бензиностанция в България е шест пъти по-печелившо отколкото в западния свят" и че "средният марж за богатия свят е около 5-10 стотинки на литър гориво, а в България е 30-40 ст. за литър". "Лятото бяха извънредно надути цените, за да се приберат най-много пари от хората. Предвиждам, че цената на горивото ще падне до под два лева, където й е мястото", прогнозира Трайчо Трайков.

"За да има картел, трябва да докажем, че тези фирми са обменяли информация", коментира Марио Гаврилов. По думите му е много трудно да се събере информация за картел, която да послужи успешно пред съда. "Ако от КЗК решим да влезем в една компания да проверим документите й, съдът информира тази компания предварително", допълни той.

"От КЗК ще изследваме маржовете, но нямаме правомощия да кажем на някого защо продава на по-висока цена", каза Гаврилов. Той предложи с промяна в закона да се въведе и сериозна лична наказателна отговорност за управителите и собствениците на компании, участвали в картел.

В интервю за БНТ министърът на икономиката Божидар Лукарски каза, че при извършени 1000 проверки в бензиностанциите нарушенията, свързани с отчитането на горивото, са около 1%, а тези с качеството - около 7 на сто. Той подчерта, че нарушителите са в цялата страна. Лукарски изрази надежда, че Народното събрание ще попълни дупките в закона, така че да позволи на КЗК да действа по-ефективно. 

Очаква се днес в страната да се проведат протести срещу високите цени на горивата. 

Трайчо Трайков: Да имаш бензиностанция в България е шест пъти по-печелившо

http://pik.bg/трайчо-трайков-да-имаш-бензиностанция-в-българия-е-шест-пъти-по-печелившо-news391564.html

Трайчо Трайков: Да имаш бензиностанция в България е шест пъти по-печелившо

Да имаш бензиностанция в България е шест пъти по-печелившо отколкото в западния свят. Това каза бившият министър на икономиката Трайчо Трайков в студиото на Би Ти Ви.

„Средният марж за богатия свят е около 5-10 стотинки на литър гориво, а в България е 30-40 ст. за литър”, допълни още Трайков. По повод съмненията за картел между големите вериги у нас Марио Гаврилов от Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) каза:

„За да има картел, трябва да докажем, че тези фирми са обменяли информация”. По думите му е много трудно да се събере информация за картел, която да послужи успешно пред съда.

„Ако от КЗК решим да влезем в една компания да проверим документите й, съдът информира тази компания предварително”, допълни още той.

„За да се докаже картел на горивата, трябва някоя от фирмите да се почувства недоволна и да натопи другите фирми”, допълни той. По думите му трябва да има много сериозна лична наказателна отговорност на управителите на компании, участвали в картел.

„Лятото цените бяха извънредно надути, за да се приберат най-много пари от хората. "Предвиждам, че цената на горивото ще падне до под два лева, където й е мястото”, прогнозира Трайчо Трайков.

„От КЗК ще изследваме маржовете, но нямаме правомощия да кажем на някого защо продава на по-висока цена”, каза Гаврилов. Той подчерта, че от комисията няма да влизат в политически диалог по повод спекулациите за картел на горивата.

Живко Миланов се завръща в "Левски"

http://bgfootball.actualno.com/Jivko-Milanov-se-zavryshta-v-Levski-news_492994.html

Живко Миланов се завръща на „Герена". Юношата на клуба се надяваше на нов трансфер в Русия, но до такъв не се стигна. Бившият национал ще подпише договор до края на сезона. Мирчо Димитров, който мениджър на футболиста също потвърди новината. Той сподели, че Миланов е имал три варианта в Русия - Кубан, Том и Мордовия, но нито един от тях е няма как да се осъществи "Надявам се "Левски" да прояви разбиране и ако се отвори възможност през зимата да го пусне в Русия, за да изкара по-добри пар

Евакуираха гарата в Будапеща заради бежанския поток

http://europe.actualno.com/Evakuiraha-garata-v-Budapeshta-zaradi-bejanskija-potok-news_492995.html

Унгарската полиция евакуира всички хора от основната железопътна гара в Будапеща. Заповедта за евакуация дойде, след като стотици бежанци се опитаха едновременно да се качат на влакове за Австрия и Германия, информира БНР. Унгарските власти осигуриха масово полицейско присъствие, за да предотвратят блъсканица. Гарата остава затворена за неопределено време. Междувременно стана ясно, че вчера във Виена от Унгария са пристигнали с влакове 3650 бежанци. Според местната полиция това е рекорд от нач

Конституцията пази Пеевски!

http://actualno.actualno.com/Konstitucijata-pazi-Peevski-news_492993.html

И този път изборите няма да са конкурс на идеи, а мерене на порфейли. За да участваш, трябва да платиш на медиите на Пеевски, за да те отразят. Публична тайна беше, че Пеевски е медиен магнат, че го гласят за шеф на ДАНС – сега всички изненадани. Притежаването на медия не е необходимо условие по Конституция, за да напуснеш парламента. Това бяха част от репликите на едно от лицата на „Патриотичния фронт” – бившият шеф на Агенция „Митници” и настоящ депутат Емил

"Ислямска държава" вече е със собствена валута

http://asia.actualno.com/Isljamska-dyrjava-veche-e-sys-sobstvena-valuta-news_492990.html

„Ислямска държава” вече е със собствена валута. Тя ще бъде пусната в обращение в териториите, които са завзети от джихадистката групировка, съобщава bTV. Предполага се, че сеченето на монетите е започнало през юни. Изсечени са златни, сребърни и медни монети с номинал един, пет и десет ислямски динара. Съгласно шeриата, върху монетите няма изображения на хора или животни. Вместо това са изобразени житни класове, минаре, копие, както и карта на света. Доходите на групировката са гла

На това му се вика часовник с дрегер (ВИДЕО)

http://sciencelogy.actualno.com/Na-tova-mu-se-vika-chasovnik-s-dreger-VIDEO-news_492929.html

Основателят на индийската софтуерна компания Cnaptic е разработил ръчен часовник с вграден дрегер. Според замисъла дрегерът във всеки момент ще определя съдържанието на алкохол в кръвта и ако нормата е превишена, устройството незабавно ще уведомява своя притежател със звуков сигнал, което ще помогне да се избегне шофиране в нетрезво състояние. Необичайният часовник е направен с 3D печат и се управлява от микрокомпютър Arduino. Корпусът и гривната на часовника представляват един детайл, напечат

Русия започва да следи гражданите си законно

http://asia.actualno.com/Rusija-zapochva-da-sledi-grajdanite-si-zakonno-news_492989.html

Русия започва да събира личните данни на своите граждани, предаде "Би Би Си". От днес в страната влиза закон за личните данни, който задължава чуждестранните и руски компании да пазят и обработват данни на своите потребители. Новият закон трябваше да влезе в сила през 2016 година, но Държавната дума гласува процедурата да бъде задействана ускорено. Според него интернет операторите трябва да „осигурят записване, систематизиране, натрупване, съхранение, уточняване и извличане на лични данн

Иван Иванов: ГЕРБ и ДПС се заиграват в местната власт

http://offnews.bg/news/n_1/n_553276.html

ДПС продължават да дърпат конците в местната власт, там където има кметове на ГЕРБ, също се заиграват. Знаем какво се случи с целувката на ДПС по отношение на управлението на СДС, по отношение на НДСВ... и ми се струва, че на места някои кметове ще ядат не само меда, но и жилото. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия зам.-председателят на Реформаторския блок Иван Иванов . Заедно с Десислава Атанасова от ГЕРБ и Емил Димитров-Ревизоро от Патриотичния фронт той коментира местните избори и твърденията, че партията на Бойко Бориосов опитвала да отмъкне кметове на РБ. По думите на Иванов не е тайна, че ДПС продължава да бъде основен фактор в местната власт чрез разпределението на еврофондовете. "На местно ниво, аз бих казал, че текат всякакъв тип разговори. Най-вероятно кметове на ГЕРБ са провеждали разговори с наши кандидати да ги увещават да влязат в листата на ГЕРБ", каза Иванов и посочи, че има два такива случаи в общини във Велико Търново. Там кандидати на Реформаторския блок са били увещавани да се кандидатират от листата на ГЕРБ като общински съветници.   „Дори да ни ги подаряват от Реформаторския блок, ние не ги искаме“, контрира Атанасова. Тя даде пример с кмета на Хасково Георги Иванов . "Никой не искаме да крадем. Имаме достатъчно на брой хора, които са достойни кандидати, които имат визия за развитие на собствените си градове. Аз не мисля, че с г-н Вельо Илиев от Петрич могат да ни подмамят или с кой друг реформатор, който да е толкова успял, че ГЕРБ да иска да го открадне?", коментира Атанасова. На въпрос на водещия обаче дали ГЕРБ ще продължава да покрепя скандалния кмет на с. Галиче Ценко Чоков тя не даде отговор, като обясни, че това е свързано с друг избирателен район. По отношение на това дали с напускането на Пеевски от ДПС партията ще стане приемлив партньор, както твърди премиерът Борисов, Атанасова отговори, че подобни разговори не са водени.  "Да си акционер във фирма не е тема и това е позволено. Изобщо не съм говорител на ДПС и няма да съобщя новината дали Пеевски ще е в парламента или извън него. Това не е коментирано изобщо, нито пък напускането или оставането на народен представител от всички 240", беше лаконичният отговор на "тежката артилерия" на ГЕРБ. Атанасова обясни, че не смята, че ще има прегрупиране на политическите формации в парламента.  "Няма да е лошо да си дадат сметка колегите от РБ колко депутата имат и каква подкрепа считат че ще имат на изборите", каза Атанасова. Иванов отвърна, че парламентарните избори не могат да се съпоставят с местните.  Според Емил Димитров "и тази година изборите ще бъдат мерене на портфейли". "В момента, за да участваш в изборите, трябва да плаши на Пеевски", каза той по отношение на официално придобитата собственост на медии от страна на депутата от ДПС. Патриотът обясни също, че е нормално кметове от други партии да се "присламчват" към ГЕРБ, защото изборът им би бил по-лесен и "ще има еврофондове". "Затова доста от кметовете се опитавт да се отъркат във властта. Една обикновена игра със желанието на хората да бъдат с победителя", обясни Димитров. 

Валутният борд в България- средство за колониална експлоатация или гнездо за политическа корупция

http://frognews.bg/news_96976/Valutniiat-bord-v-Balgariia--sredstvo-za-kolonialna-eksploatatsiia-ili-gnezdo-za-politicheska-koruptsiia/

На 5 ноември 213 година известният като баща на българският валутен борд Стив Ханке пусна за Cato Institute статия „Вulgaria the next 20 years”. В нея професор Ханке, твърде раздразнен от управленския елит на България тогава /Станишев-Орешарски/, поставя най-важният въпрос за съвремието ни-корупцията в държавата. За нас българите корупцията е ежедневие, а за професор Ханке, след 1997 година-близо 17 години, е предизвикала изненада.

Интерактивни сайтове помагат за уроците по математика и история

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4952548

Двата предмета са първа стъпка към едни от най-престижите професии
Трескавата подготовка за първия учебен ден неминуемо сблъсква и родителите, и децата с тежката учебна програма, която ги очаква през следващите месеци. С всеки клас нагоре учебниците стават по-обемни, а помагалата към тях - още повече на брой.
Двата предмета са първа стъпка към едни от най-престижите професии Трескавата подготовка за първия учебен ден неминуемо сблъсква и родителите, и децата с тежката учебна програма, която ги очаква през следващите месеци. С всеки клас нагоре учебниците стават по-обемни, а помагалата към тях - още повече на брой.

Психолози откроиха 4 типа пияни хора

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4953621

ПРОУЧВАНЕПсихолози откроиха4 типа пияни хораМоделът “Хемингуей” - не им личи, моделът “Мистър Хайд” - стават враждебниСпоред промяната в поведението им пияните хора могат да бъдат разделени на четири основни групи, са установили американски психолози от университета Мисури-Колумбия, пише The Telegraph.
ПРОУЧВАНЕПсихолози откроиха4 типа пияни хораМоделът “Хемингуей” - не им личи, моделът “Мистър Хайд” - стават враждебниСпоред промяната в поведението им пияните хора могат да бъдат разделени на четири основни групи, са установили американски психолози от университета Мисури-Колумбия, пише The Telegraph.

Sound of the Ages разтърсва Пловдив със зрелищни спектакли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4953205

Музикалният форум привлича рок фенове от цяла Европа в Пловдив
Магическа атмосфера, епично музикално шоу с атрактивни светлинни ефекти и великолепен звук. Всичко това ни очаква по време на годишния култов фестивал Sounds of the Ages през септември в Пловдив. Фестивалът се организира от Тангра Мега Рок с подкрепата на Община Пловдив и е част от
Музикалният форум привлича рок фенове от цяла Европа в Пловдив Магическа атмосфера, епично музикално шоу с атрактивни светлинни ефекти и великолепен звук. Всичко това ни очаква по време на годишния култов фестивал Sounds of the Ages през септември в Пловдив. Фестивалът се организира от Тангра Мега Рок с подкрепата на Община Пловдив и е част от

Интерактивни сайтове помагат за уроците по математика и история

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4952595

Двата предмета са първа стъпка към едни от най-престижите професии
Трескавата подготовка за първия учебен ден неминуемо сблъсква и родителите, и децата с тежката учебна програма, която ги очаква през следващите месеци. С всеки клас нагоре учебниците стават по-обемни, а помагалата към тях - още повече на брой.
Двата предмета са първа стъпка към едни от най-престижите професии Трескавата подготовка за първия учебен ден неминуемо сблъсква и родителите, и децата с тежката учебна програма, която ги очаква през следващите месеци. С всеки клас нагоре учебниците стават по-обемни, а помагалата към тях - още повече на брой.

Експерти на Световната банка ще помагат за усвояването на еврофондовете

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/09/01/2601236_eksperti_na_svetovnata_banka_shte_pomagat_za/?ref=rss


Вицепремиерът Томислав Дончев и вицепрезидентът на Световната банка за Европа и Централна Азия Сирил Мюлер ще подпишат днес меморандум, който ще регламентира помощта на финансовата институция за усвояването на еврофондовете в България.

Експерти от Световната банка ще съветват страната за структурните и инвестиционни фондове за периода от 2014 до 2020 г., предаде БНР.

Това е вторият меморандум в областта на европейските фондове. Първият бе подписан през януари 2012 г. и в...

Шестима ще живеят една година в пълна изолация, готвят се за Марс

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4954194

Екип, избран от Националната космическа агенция на САЩ (NASA) постави начало на едногодишния си престой край загаснал вулкан в Хавай, който ще симулира живот на Марс, пише BBC News. Експериментът ще бъде най-дългият по рода си, предприеман досега. Според изчисления на експерти човешка експедиция до Червената планета би продължила между една и три

Петричанин получи условна присъда за контрабандни цигари за 80 000 лв.

http://pik.bg/петричанин-получи-условна-присъда-за-контрабандни-цигари-за-80-000-лв-news391563.html

Петричанин получи условна присъда за контрабандни цигари за 80 000 лв.

31-годишен петричанин бе осъден на година условно за контрабандни цигари. Кашоните с папироси са намерени в микробус „Фиат Дукато”, управляван от Славей Димитров, при полицейска операция на главен път Е-79, пише struma.bg.

На 29 март тази година около 20:15 часа в района на пътен възел Симитли ченгета спрели за проверка микробуса и открили 40 кашона с цигари без бандерол. Шофьорът бе задържан и обвинен за незаконно държане на акцизната стока на стойност 80 000 лв. Пет месеца след това той предпочете да се признае за виновен и сключи споразумение с прокуратурата, което стана възможно, тъй като е неосъждан и с чисто съдебно минало.

Условната присъда е с изпитателен срок от 3 години, през които петричанинът трябва да внимава да не стъпи накриво, за да не се озове в затвора. Конфискуваните цигари ще бъдат унищожени.

 
 

Шестима ще живеят една година в пълна изолация, готвят се за Марс (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4954186

Екип, избран от Националната космическа агенция на САЩ (NASA) постави начало на едногодишния си престой край загаснал вулкан в Хавай, който ще симулира живот на Марс, пише BBC News. Експериментът ще бъде най-дългият по рода си, предприеман досега. Според изчисления на експерти човешка експедиция до Червената планета би продължила между една и три

Здравна реформа ще има, ама друг път

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4953940

 Ако има, тя няма да се нарича „Реформата на Москов“
Ако Москов остане министър, причините няма да са експертен потенциал, а „дизайнерски” характеристики на управляващата коалиция…

Очевидно ефективна и последователна реформа не е по силите на министъра на здравеопазването. В политиката непропорционалното на вота на избирателя консумиране на
 Ако има, тя няма да се нарича „Реформата на Москов“ Ако Москов остане министър, причините няма да са експертен потенциал, а „дизайнерски” характеристики на управляващата коалиция… Очевидно ефективна и последователна реформа не е по силите на министъра на здравеопазването. В политиката непропорционалното на вота на избирателя консумиране на

Църквата чества Симеоновден

http://pik.bg/църквата-чества-симеоновден-news391561.html

Църквата чества Симеоновден

На 1 септември православната църква отбелязва Симеоновден. Християнският празник в чест на св. Симеон Стълпник и неговата майка Св. Марта.

С него се полага началото на църковната Нова година. Симеоновден се счита за земеделската нова година, когато започват есенната оран и сеитба и събирането на орехи. Преподобният Симеон е роден през 357 г. в Мала Азия. Той бил смирен и благ християнин.За да се отдели от хорската суета си построил каменна кула, висока 40 лакти. Живял в тясна килия на върха й и затова бил наречен Стълпник.

Починал на 103-годишна възраст. Сред българите денят е известен още като “Симеон орач”, „Симеон сърп”, “Симеон брульо”, „Летен полазник”. Народните обичаи повеляват сутринта на 1 септември жените да замесят пшенично тесто и да направят питки, с които захранват ритуално воловете и биволите, с които ще се оре. Приготвят се и малки кравайчета, които се нанизват на рогата им.

Орачите и сеячите са облечени празнично, а жените обикалят около тях и ръсят жар, за да е спорна работата. След изораването на първата бразда обредната пита се разчупва на четири части едното парче се хвърля на изток, второто се дава на воловете, третото се заравя в нивата, а четвъртото се изяжда от стопанина.

Народната традиция изисква на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не "излезе берекетът от дома". Не се готви, не се пере и простира.

Гледа се кой ще дойде в къщата - ако е добър, реколтата ще е плодовита. По същия начин и орачът, отивайки към нивата, смята, че ако срещне човек с "пълно", житото ще роди много зърно. На този ден имен ден празнуват: Симеон, Симеона, Симон, Симона, Симо, Сима, Симана, Мона, Марта.

"Осветляването" на Пеевски не е край на модела "Кой", а по-скоро опит за запазването му

http://www.cross.bg/peevski-gerb-modela-1479073.html

/КРОСС/"Осветляването" на Пеевски не е край на модела "Кой", а по-скоро опит за запазването му, твърди политологът Даниел Смилов. По повод заявката на премиера Бойко Борисов, че диалогът на ГЕРБ с ДПС би бил приемлив, ако Делян Пеевски напусне, Смилов заяви обратната позиция - според него  ДПС би станала "приемлива" за коалиционен партньор не при "излизане" на Пеевски, а при реално разграждане на модела "Кой". Това са две съвсем различни хипотези, пише във Фейсбук профила си той и допълва, че едно продължаващо сближаване с ДПС е директен път към провал на втория мандат на Борисов.  Ето пълния текст: 1) "Осветляването" на Пеевски не е край на модела "Кой", а по-скоро опит за запазването му; 2) ДПС би станала "приемлива" за коалиционен партньор не при "излизане" на Пеевски, а при реално разграждане на модела "Кой": това са две съвсем различни хипотези; 3) Вторият мандат на Борисов е "поправителен" изпит за дефектите на първия му мандат. Едно продължаващо сближаване с ДПС е директен път към провал на поправителния изпит; 4) Мнозина се надяват местните избори да доведат до такова объркване, че вече никой да не помни кой управлява и кой е в опозиция. Много медии съзнателно генерират подобно объркване

Бъчварова: Неуместно е да говорим за гражданска война в Гърмен

http://frognews.bg/news_97006/Bachvarova-Neumestno-e-da-govorim-za-grajdanska-voina-v-Garmen/

Определение като гражданска война в Гърмен е неуместно. Местната власт и органите на реда се намесиха, за да решат проблем, който е от години. Държавата се опитва да влезе в ролята си и да предложим на жителите решение. Работим за спазване на сигурността в региона. Там показахме, че държавата има ресурс да се справи. Това заяви по bTV Румяна Бъчварова.

Лукарски: Горивото по бензиностанциите е по-качествено

http://pik.bg/лукарски-горивото-по-бензиностанциите-е-по-качествено-news391559.html

Лукарски: Горивото по бензиностанциите е по-качествено

Горивото, което се продава по бензиностанциите е по-качествено. Проверките за качеството на горивата продължават. Искам да уточня - 1% са нарушенията които са отчетени по броячите. По отношение на качеството – нарушенията, открити при проверките са 7%. Това каза пред БНТ министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Нарушенията не са концентрирани в някакъв регион - те са в София, Варна, Пловдив – навсякъде, подчерта министърът.

Проверките са 1000, както вече казах. Проверките се правят регулярно, целта на проверките не е кампанийна, увери той. За срива на цената на бензина веднага след проверките Лукарски свърза това с понижаването на цените на международните пазари. Цената на горивото в България се определя на пазарен принцип, каза той.

В Австрия има държавни фирми, които дистрибутират горива и там може такива фирми да държат цени близки до производствените. В България не е така, обясни Лукарски и изрази удовлетвореност, че българинът е започнал да има отношение за цените на горивата.

Част от нарушенията, които засякохме, са от сървъра на бензиностанциите към сървъра на НАП. Искаме да има контрол, който да засича данните по зареденото гориво и това, което постъпва в НАП. В момента двете агенции – по метрология и Митници не могат да контролират този процес, поясни още икономическият министър. 

6 септември е срокът за записване в ЧСОУ „Юрий Гагарин“ в СОК „Камчия“

http://www.moreto.net/novini.php?n=300103

На 6 септември приключва кампанията по прием на деца от І до XІІ клас за учебната 2015/2016 в Средното общообразователно училище „Юрий Гагарин“ в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“, до Варна. За удобство на родителите, администрацията на училището ще приема документи и през почивните дни.

Сателитни снимки доказват унищожаването на главния храм в Палмира

http://www.cross.bg/hram-snimki-palmira-1479072.html

/КРОСС/ Сателитни снимки потвърждават, че главният храм в древния сирийския град Палмира е унищожен, обяви Организацията на обединените нации.   По-рано беше съобщено, че силна експлозия, дело на терористите от „Ислямска държава", е нанесла значителни поражения на храма на Бел, но информацията за степента на разрушенията беше противоречива. Според ООН нови сателитни снимки показват, че главната сграда на храма е разрушена. „Ислямска държава", която превзе Палмира през май, миналата седмица унищожи и по-малкия храм в комплекса.

100 работещи издържат 78 пенсионери

http://www.moreto.net/novini.php?n=300102

100 работещи издържат 78 пенсионери, показват данните на Националния осигурителен институт за миналата година. Въпреки мрачните прогнози, че това съотношение се влошава и след време на един работещ ще се пада по един пенсионер, всъщност този показател се подобрява през последните години.

Бъчварова за камиона на смъртта: Всички, свързани със случая, са задържани

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4954179

Основният поток на нелегалното преминаване на имигранти е през зелена граница с Турция. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в предаването „Тази сутрин” по БТВ.   „Следим много внимателно на границата с Македония, Сърбия и Гърция. В Гърция са най-големите преминаващи маси. Всеки ден има между 1000 и 3000 души, които пристигат.
Основният поток на нелегалното преминаване на имигранти е през зелена граница с Турция. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в предаването „Тази сутрин” по БТВ. „Следим много внимателно на границата с Македония, Сърбия и Гърция. В Гърция са най-големите преминаващи маси. Всеки ден има между 1000 и 3000 души, които пристигат.

Бъчварова с тежко признание: Няма бързи резултати в МВР!

http://www.bnews.bg/article-140942

Бъчварова обяви, че автократорът Яро не е зад решетките, а причина за това са редица проблеми.

Черно море-Бриз с 2 титли от държавното

http://petel.bg/CHerno-more-Briz-s-2-titli-ot-darzhavnoto__125151

Черно море-Бриз спечели нови две титли от държавно първенство, този път в олимпийските класове по ветроходство. В състезанието в Бургас...

Той ходеше до бензиностанцията и зареждаше редовно, но без да плаща

http://petel.bg/Toy-hodeshe-do-benzinostantsiyata-i-zarezhdashe-redovno--no-bez-da-plashha__125149

Илюстрация Булфото  Криминално проявен мъж от Ямбол извършил три кражби на гориво на територията на Сливен, съобщиха от пресцентъра на...

Камион с 20 тона слънчоглед премаза шофьора си

http://petel.bg/Kamion-s-20-tona-slanchogled-premaza-shofora-si__125147

Снимка Блиц Инцидентът е станал вчера следобед край Раднево Мъж загина при нелеп пътен инцидент, станал вчера между селата...

Ето какво може да ви се случи, ако си оставите прозорците или балконите отворени

http://petel.bg/Eto-kakvo-mozhe-da-vi-se-sluchi--ako-si-ostavite-prozortsite-ili-balkonite-otvoreni__125146

Снимка Булфото Две кражби на крупни суми пари са били извършени в понеделник от хотел на Златните и вила в кв. „Чайка“. И при двете...

Буруджиева: ДПС ще бие БСП на местните избори

http://frognews.bg/news_97007/Burudjieva-DPS-shte-bie-BSP-na-mestnite-izbori/

Ще продължи горещото парламентарно лято, заяви политологът Татяна Буруджиева в сутрешния блок на ТВ7. БСП не успя да се адаптира към новото време. ДПС със сигурност ще има по-голям резултат, коментира още тя.

Атанасова: Кмет на РБ искаше да е и наша кандидатура, отказахме му

http://www.cross.bg/gerb-atanasova-depytat-1479071.html

/КРОСС/„Когато говорим, за политическа коректност, най-малко Радан Кънев трябва да дава оценки на свой колега от парламента или лидер на партия". С тези думи Десислава Атанасова - депутат от ПГ на ГЕРБ - отвърна на коментарите за това отправял ли е Цветан Цветанов предложения към Реформатори да станат част от ГЕРБ, както твърдеше Кънев.  В сутрешния блок на Нова телевизия Атанасова съобщи, че кметът на Монтана, който е от РБ - Злати Живков, тази година пожелал да е обща кандидатура с ГЕРБ и РБ. „Той няма да получи подкрепата от ГЕРБ, но го поиска. Ние имаме наш кандидат. Има хора, които дори да ни ги подаряват Реформаторите, няма да ги вземем. Такъв е например кметът на Хасково. Той продаде културна ценност. Никого не искаме да крадем. Имаме достатъчно на брой хора, които са достойни кандидати, които имат визия за развитие на собствените си градове", допълни тя. След като я изслуша, Иван Иванов, който е от Реформаторския блок, направи асоциация с песента на Лили Иванова „Панаири". „Атанасова със своите изказвания сякаш искат да каже какво очакват ГЕРБ да се случва на тези избори. От думите й изглежда все едно цялата местна власт я държи РБ", каза още той. Иванова заяви, че поне в две от общините във Велико Търново кметове на ГЕРБ са провеждали разговори с Реформаторите

Влак премаза лимузина в САЩ (ВИДЕО)

http://curious.actualno.com/Vlak-premaza-limuzina-v-SASht-VIDEO-news_492987.html

Видео на влак, който размаза лъскава и скъпа лимузина, стана хит в каналите за видео споделяния в цял свят. Случката се е разиграла в американския град Елкхарт Каунти , щата Индиана. На видеото се вижда как огромна бяла лимузина е заседнала на релсите и въпреки ръкомахането и виковете на хората, влакът не успява да спре навреме и премазва лъскавото возило.  

Подписите на лидери от РБ са фалшифицирани в община Родопи

http://politics.actualno.com/Podpisite-na-lideri-ot-RB-sa-falshificirani-v-obshtina-Rodopi-news_492986.html

Администрацията на община Родопи, в която се правят консултациите за състава на бъдещата общинска избирателна комисия, сезира дирекцията на МВР-Пловдив за съмнения във фалшификация, предаде БГНЕС. Под въпрос са подписите на лидерите от Реформаторския блок- Николай Ненчев, Меглена Кунева, Корман Исмаилов, Божидар Лукарски и Радан Кънев. Съмнителните подписи са поставени под документ, който упълномощава членове от квотата на Реформаторския блок в ОИК- Родопи. Графологичната експертиза доказва, ч

Голф туризмът е сред приоритетите на Министерство на туризма

http://society.actualno.com/Golf-turizmyt-e-sred-prioritetite-na-Ministerstvo-na-turizma-news_492985.html

Голф туризмът е един от приоритетите на Министерство на туризма. Това заяви по време на пресконференция в Лайтхаус Голф енд Спа Ризорт министър Николина Ангелкова малко преди откриването на турнира „Среща на шампионите”, предаде „Фокус”. Според министър Ангелкова за да се постигне конкурентноспособност на туристическия сектор у нас, ще бъдат подготвени основите за изграждане на нови голф комплекси в България при проявен инвеститорски интерес. А за вече създадените, минис

Повикаха нов вратар в националния

http://bgfootball.actualno.com/Povikaha-nov-vratar-v-nacionalnija-news_492981.html

Заради контузията на Владислав Стоянов, която той получи на вчерашната тренировка, вратарят на Берое Благой Макенджиев беше повикан по спешност в националния отбор. БФС оповести на сайта си за заместника на Стоянов: "Вратарят на Берое Благой Макенджиев ще се присъедини към лагера на "А" националния отбор на България за европейските квалификации с Норвегия на 3 септември и Италия на 6 септември. Стражът е повикан от селекционера Ивайло Петев, след като Владислав Стоянов получи травма по време н

Средният успех влиза в успеха за приемане след 7-и клас

http://education.actualno.com/Srednijat-uspeh-vliza-v-uspeha-za-priemane-sled-7-i-klas-news_492980.html

Промени в балообразуването след 7-и клас ще влязат в сила от началото на новата учебна година. Те предвиждат включването на средния успех, който ще представлява 1/6 от общия бал на учениците, информира БНР. До този момент училищата избираха само два балообразуващи предмета от удостоверението за завършен 7-и клас, а сега ще се спират само един. Другата оценка ще бъде от общия среден успех от удостоверението. "Средният успех отдавна е трябвало да бъде включен в приемния бал на всички ученици, а

Писмо от една българска пенсионерка, което ще ви трогне

http://curious.actualno.com/Pismo-ot-edna-bylgarska-pensionerka-koeto-shte-vi-trogne-news_492971.html

Един лист хартия, изписан с молив, лежеше на земята пред пощенски клон 1373 в София. За малко да го подмина, но ми направи впечатление, че е написан от много възрастнен човек (нали знаете онзи интересен почерк на нашите баби и дядовци) и го взех. Оказа се писмо до началника на пощенската станция. Беше номериран и продупчен, явно е бил в папка. Защо и как се е оказал на улицата не е ясно... Писмото не е оплакване, не е жалба, то е един много мъдър отговор на възрастен човек, изпитал на гърба си

Трансферът на Де Хеа в "Реал" се провали заради забавени документи

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/01/2601233_transferut_na_de_hea_v_real_se_provali_zaradi_zabaveni/?ref=rss


Считаният за сигурен трансфер на Давид де Хеа oт "Манчестър юнайтед" в "Реал" (Мадрид) се провали, тъй като необходимите документи не са били подадени в срок преди затварянето на трансферния прозорец в Испания снощи в 01.00 часа. 

Двата клуба постигнаха споразумение, като белите трябваше да платят 29 милиона паунда и да изпратят на "Олд трафорд" Кейлор Навас. Испанската професионалната футболна лига обаче е получила документите от "Реал" в 01.28 часа, което стопира трансфера, oбяви...

Десислава Атанасова: ГЕРБ няма да краде кметове от реформаторите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4954166

Опитва ли ГЕРБ да привлече за предстоящите местни избори кметове от Реформаторския блок. Този въпрос предизвика спор в ефира на Нова тв.
"ГЕРБ няма да краде кметове на Реформаторския блок. Има такива, които дори да ни молят да ги дадат, няма да ги вземем. Става въпрос за хора като кмета на Хасково Георги Иванов, на Монтана - Злати Живков.
Опитва ли ГЕРБ да привлече за предстоящите местни избори кметове от Реформаторския блок. Този въпрос предизвика спор в ефира на Нова тв. "ГЕРБ няма да краде кметове на Реформаторския блок. Има такива, които дори да ни молят да ги дадат, няма да ги вземем. Става въпрос за хора като кмета на Хасково Георги Иванов, на Монтана - Злати Живков.

Симеоновден е. Не давай нищо назаем

http://www.cross.bg/simeonovden-zhenite-nivata-1479070.html

/КРОСС/На 1 септември православната църквата отбелязва Симеоновден. Християнският празник в чест на св. Симеон Стълпник и неговата майка Св. Марта. На този ден имен ден празнуват: Симеон, Симеона, Симон, Симона, Симо, Сима, Симана, Мона, Марта. Симеоновден се счита за земеделската нова година, когато започват есенната оран и сеитба и събирането на орехи. Народните обичаи повеляват сутринта на 1 септември жените да замесят пшенично тесто и да направят питки, с които захранват ритуално воловете и биволите, с които ще се оре. Приготвят се и малки кравайчета, които се нанизват на рогата им. Орачите и сеячите са облечени празнично, а жените обикалят около тях и ръсят жар, за да е спорна работата. След изораването на първата бразда обредната пита се разчупва на четири части едното парче се хвърля на изток, второто се дава на воловете, третото се заравя в нивата, а четвъртото се изяжда от стопанина. Народната традиция изисква на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не "излезе берекетът от дома". Не се готви, не се пере и простира. Гледа се кой ще дойде в къщата - ако е добър, реколтата ще е плодовита. По същия начин и орачът, отивайки към нивата, смята, че ако срещне човек с "пълно", житото ще роди много зърно.  

Трайчо Трайков: Да имаш бензиностанция в България е 6 пъти по-печелившо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4954167

Да имаш бензиностанция в България е шест пъти по-печелившо отколкото в западния свят. Това каза Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката, пред bTV.
„Средният марж за богатия свят е около 5-10 стотинки на литър гориво, а в България е 30-40 ст. за литър”, допълни още Трайков.
„За да има картел, трябва да докажем,
Да имаш бензиностанция в България е шест пъти по-печелившо отколкото в западния свят. Това каза Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката, пред bTV. „Средният марж за богатия свят е около 5-10 стотинки на литър гориво, а в България е 30-40 ст. за литър”, допълни още Трайков. „За да има картел, трябва да докажем,

Член на доброволчески отряд е заподозрян за взрива на протестите в Киев

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/01/2601229_chlen_na_dobrovolcheski_otriad_e_zapodozrian_za_vzriva/?ref=rss


Член на доброволческия батальон "Сич" към украинското министерство на вътрешните работи е задържан по подозрение за взривяване на граната по време на протести вчера пред парламента в Киев, при което беше смъртоносно ранен боец от Националната гвардия, потвърди командирът на батальона Олександър Писаренко, цитиран от ТАСС, предаде БТА.

"Той наистина е от батальона "Сич". Той е в отпуск", каза Писаренко по телевизионния канал "Громадске" .

На въпрос как е било възможно в...

Трайчо Трайков: Цената на горивото ще падне под 2 лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4954169

Да имаш бензиностанция в България е шест пъти по-печелившо отколкото в западния свят. Това каза Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката, пред bTV.
„Средният марж за богатия свят е около 5-10 стотинки на литър гориво, а в България е 30-40 ст. за литър”, допълни още Трайков.
„За да има картел, трябва да докажем,
Да имаш бензиностанция в България е шест пъти по-печелившо отколкото в западния свят. Това каза Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката, пред bTV. „Средният марж за богатия свят е около 5-10 стотинки на литър гориво, а в България е 30-40 ст. за литър”, допълни още Трайков. „За да има картел, трябва да докажем,

Ексклузивно! Десислава Атанасова изригна срещу Радан Кънев: Най-малко той може да дава оценки за политическа коректност

http://pik.bg/ексклузивно-десислава-атанасова-изригна-срещу-радан-кънев-най-малко-той-може-да-дава-оценк-news391547.html

Ексклузивно! Десислава Атанасова изригна срещу Радан Кънев: Най-малко той може да дава оценки за политическа коректност

Най-малко Радан Кънев трябва да дава оценки относно политическа коректност, това заяви депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова в ефира на Нова.

''Кметът на Монтата, който е от Реформаторския блок и 16 години управлява този град, тази година пожела да бъде общ кандидат на ГЕРБ и РБ. Няма да стане, защото ние имаме наш кандидат, нали трябва да сме прозрачни", допълни Атанасова.

"Снощи случайно слушах песента ''Панаири''. Имам чувството, че цялата местна власт се управлява от РБ, слушайки г-жа Атанасова", опита се да се защити Иван Иванов от РБ.

"Кметове на ГЕРБ вероятно са говорили с наши кандидати, за да ги убеждават да бъдат в листата им. Тази тема предлагам да не се преекспонира. Тук е малко гузен негонен бяга", допълни той.

Запитана за Ценков Чоков, Атанасова отказа да коментира, защото това е в обл. Враца, а тя е от Монтата, но уточни, че "като броим резултатите от изборите, колегите от РБ да сметнат колко депутати имат и каква подкрепа мислят, че ще получат на местните избори".

Иванов заяви, че ДПС продължават да дърпат конците в местната власт и в "някои общини кметовете ще ядат жълто".

Атанасова от своя страна заяви, че ГЕРБ издига кандидат на ГЕРБ и той е подкрепен от други партии, докато РБ на места издигат хора, кандидати на ДПС.

Емил Димитров (Ревизоро) от Патриотичния фронт пък заяви, че тази година изборите няма да са конкурс на идеи, а ще са мерене на портфейли. 

Опасната политика на централните банки

http://www.investor.bg/analizi/91/a/opasnata-politika-na-centralnite-banki-201484/

Ръководителите на централните банки достатъчно смело изразяват мнението си, за да разстроят много хора

Завръщане в бяло с мирис на руски газ

http://web.barometar.net/81447/

Троянският кон Кирил Йорданов стъпи на манежа за до преброи подръжниците си във Варна

Национален протест срещу високите цени на горивата

http://www.cross.bg/gorivata-varna-dovolni-1479069.html

/КРОСС/ Национален протест срещу високите цени на горивата ще се проведе в София и други градове у нас тази вечер.  "Българи, дойде време отново да сме задружни. В цяла Европа горивата са по-евтини отколкото в България.В цяла Европа доходите им са в пъти по-големи отколкото в България.Всички заедно можем да променим това.Виновните са в Парламента и е време да им потърсим сметка", мотивират се организаторите на протеста във Фейсбук. "Не сме доволни от цената на горивата. Не сме доволни от качеството на горивата. Не сме доволни от борбата с монополи. Тя е неефективна. Високата цена на горивата пряко завишава цената на всички продукти от първа необходимост. Така се срива икономиката на страната ни.Свалете Цената на ГОРИВАТА!" - пишат протестиращите. Във всички градове демонстрациите са с начален час 18:00. В столицата участниците в тях ще се съберат пред НС, от където ще тръгнат към централата на Лук Ойл.В Бургас демонстрантите ще блокират магистралата под и над детелината при Българово. От там те ще се отправят към Камено, Бургас, София. Шествието във Варна ще премине също по магистралата - от летище Варна към Варна и София.В Пловдив протестиращите ще се съберат при пътен възел "Кемера" и ще поемат към Хасково и магистралата за София

Национален протест срещу високите цени на горивата

http://www.cross.bg/gorivata-ikonomikata-proverkite-1479069.html

/КРОСС/ Национален протест срещу високите цени на горивата ще се проведе в София и други градове у нас тази вечер. "Българи, дойде време отново да сме задружни. В цяла Европа горивата са по-евтини отколкото в България.В цяла Европа доходите им са в пъти по-големи отколкото в България.Всички заедно можем да променим това.Виновните са в Парламента и е време да им потърсим сметка", мотивират се организаторите на протеста във Фейсбук. "Не сме доволни от цената на горивата. Не сме доволни от качеството на горивата. Не сме доволни от борбата с монополи. Тя е неефективна. Високата цена на горивата пряко завишава цената на всички продукти от първа необходимост. Така се срива икономиката на страната ни.Свалете Цената на ГОРИВАТА!" - пишат протестиращите. Във всички градове демонстрациите са с начален час 18:00. В столицата участниците в тях ще се съберат пред НС, от където ще тръгнат към централата на Лук Ойл.В Бургас демонстрантите ще блокират магистралата под и над детелината при Българово. От там те ще се отправят към Камено, Бургас, София. Шествието във Варна ще премине също по магистралата - от летище Варна към Варна и София.В Пловдив протестиращите ще се съберат при пътен възел "Кемера" и ще поемат към Хасково и магистралата за София

Реформаторите се разбрали за 20 минути за единната регистрация

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/01/2601219_reformatorite_se_razbrali_za_20_minuti_za_edinnata/?ref=rss


Двайсет минути са се оказали достатъчни за петимата лидери на партиите от Реформаторския блок, за да стигнат до общото решение да се явят с единна регистрация на предстоящите през октомври местни избори. Това съобщи пред БНТ лидерът на СДС Божидар Лукарски. 

"За 20 минути максимум се разбрахме за явяване заедно на избори, не трябва да се правят скандали", каза Лукарски и призова колегите си да не си говорят през медиите. 

До срещата вчера се стигна след като ден по-рано...

Лидерите на гръцката и турската част на Кипър ще преговарят за обединяването на страната

http://www.cross.bg/pregovorite-kipur-kipurski-1479068.html

/КРОСС/ Днес в защитената зона на ООН в Никозия ще бъдат възобновени преговорите между лидерите на гръцката и турската част на Кипър - Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ. И двете страни декларираха, че периодът до края на годината ще бъде решаващ за обединяването на страната, съобщава БНР. С днешната първа среща преговорите за решаването на Кипърския въпрос навлизат в нова фаза. В следващите месеци трябва да се постигнат конкретни споразумения по най-спорните и ключови глави.Двамата лидери ще продължат обсъждането на изключително важния и чувствителен въпрос за собствеността. Постигането на договореност за процедурата за връщане на имоти или обезщетяване на бежанците от двете части на разделената страна се оценява като ключово за напредъка в преговорите и по други аспекти на Кипърския проблем, като заселниците от Турция, територията на двете общности, икономиката и мястото на гарантите Великобритания, Турция и Гърция. На последната си среща през юли Анастасиадис и Акънджъ се договориха за признаването на индивидуалното право на собственост и декларираха, че правата на всички собственици на имоти, както и на сегашните им ползватели ще бъдат спазени в рамките на споразумение. На днешния кръг от преговорите ще се дискутира формулата и специфичните критерии, по които ще се уреждат тези въпроси. Преговорните глави за територията, управлението на бъдещата обединена държава, сигурността и гаранциите ще бъдат основните акценти в следващите заседания на двамата лидери

Цв. Караянчева: В изборния кодекс на М. Манолова има куп недомислия

http://frognews.bg/news_97008/TSv-Karaiancheva-V-izborniia-kodeks-na-M-Manolova-ima-kup-nedomisliia/

Нямахме време да поправим недомислията, допуснати в Изборния кодекс, предложен от Мая Манолова, а те никак не са малко. Това каза пред БНТ Цвета Караянчева. Депутатката посочи, че в резултат от тези недомислия ще има села, където при регистрирани над 300-400 души реално живеят двама-трима и те ще трябва да определят кой да е кмет.

Продължава издирването на 21-годишният Тодор Думбев

http://www.cross.bg/todor-izdirvaneto-godishniyat-1479067.html

/КРОСС/Подновяват издирването на 21-годишният Тодор Думбев, който се изгуби малко под Черни връх. Все още няма следи от момчето. „Обиколихме района, а късно вечерта друга група слезна и до Железница, но нямаше и следа от Тодор", каза Йордан Карканьов, дежурен спасител. По думите му има доста райони, които предстои да се изминат. „Времето е много добро, така че момчето може да издържи и няколко дни", допълни още Карканьов, цитиран от бТВ. По информация от бащата, Тодор многократно е изкачвал Витоша и е в добра кондиция. „Ходил е много и мисля, че не е проблем, имал е някаква храна в себе си", допълни още спасителят. Все още не е ясно дали в издирването ще се включат и кучета. Група от 10 човека ще издирва Тодор. Родителите призовават всеки, който може да го е видял, да се обади на телефон 112.  

Песков: Проявата на насилие пред сградата на Върховната рада е абсолютно неприемливо

http://www.cross.bg/nasilie-vurhovnata-rada-1479052.html

/КРОСС/ Кремъл осъжда проявите на насилие в Киев и смята такива действия за неприемливи, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, предаде РИА Новости, цитиран от “Руски дневник”. „Във връзка със събитията в Киев мога да кажа, че ние несъмнено сме разтревожени, като наблюдаваме тези прояви на насилие, каза той. Разбира се, че осъждаме тези прояви на насилие, те са абсолютно неприемливи“. Песков се въздържа от коментари във връзка с промените в конституцията на Украйна във връзка с децентрализацията, които са приети от Върховната рада на първо четене. „Засега няма да коментирам. Трябва да мине време“, отбеляза той. При това  представителят на Кремъл подчерта, че „във всички случаи каквото и да се случва там, това е вътрешна работа на Украйна“. Над 20 души пострадаха от огнестрелни рани при сблъсъците край Върховната рада, съобщиха от пресслужбата на здравното министерство на Украйна. „Към 17:05 към бригадите за спешна медицинска помощ са се обърнали 44 човека (граждани и служители на закона), които са пострадали на 31 август при сблъсъци между протестиращи и служители на закона край Върховната рада на Украйна“,  се казва в съобщението. Преди това над 3 хил

Бъчварова: Основният поток на нелегалните имигранти е през зелена граница с Турция (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4954164

Не може да се гарантира на 100%, че в страната ни няма да влизат нелегални имигранти, но се прави всичко необходимо това да бъде предотвратено, каза Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи в студиото на
Не може да се гарантира на 100%, че в страната ни няма да влизат нелегални имигранти, но се прави всичко необходимо това да бъде предотвратено, каза Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи в студиото на "Тази сутрин" по Би Ти Ви. Основният поток на нелегалното преминаване на имигранти е през зелена граница с Турция.

Арестуваха британски журналисти в Турция, помагали на Ислямска държава (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4954148

Двама британски журналисти и преводачът им са арестувани в Турция. Те са обвинени в сътрудничество с терористичната групировка
Двама британски журналисти и преводачът им са арестувани в Турция. Те са обвинени в сътрудничество с терористичната групировка "Ислямска държава", съобщи БиБиСи. Тримата са били задържани заедно със шофьора им в четвъртък. По-късно шофьорът е бил освободен. Арестуваните понастоящем се намират в затвора в Диарбекир и очакват да бъдат разпитани пред

За да се докаже картел, някоя от фирмите трябва да е недоволна

http://news.ibox.bg/news/id_497272253

Трудно е да се събере информация за картел, която да послужи успешно пред съда, призна говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов по темата за цените на горивата у нас

България е съдействала за разкриването на случая с бежанците в Австрия, заяви Бъчварова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/01/2601224_bulgariia_e_sudeistvala_za_razkrivaneto_na_sluchaia_s/?ref=rss


България е участвала активно в разкриването на международната група за трафик на хора, която е разследвана в Австрия и Унгария за смъртта на 71 души в хладилен камион, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова пред Би Ти Ви.

Късно в понеделник бяха съобщени имената на трима от задържаните. Това са Методи Г., на 29 години, Цветан Т., на 32 години и Касим С., на 50 години, предаде "Шпигел". Тримата са част от по-голяма престъпна мрежа за трафик на хора, но са на най-ниското ниво в...

Арестуваха британски журналисти в Турция, помагали на Ислямска държава

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4954159

Двама британски журналисти и преводачът им са арестувани в Турция. Те са обвинени в сътрудничество с терористичната групировка "Ислямска държава", съобщи БиБиСи.
Тримата са били задържани заедно със шофьора им в четвъртък. По-късно шофьорът е бил освободен. Арестуваните понастоящем се намират в затвора в Диарбекир и очакват да бъдат разпитани пред
Двама британски журналисти и преводачът им са арестувани в Турция. Те са обвинени в сътрудничество с терористичната групировка "Ислямска държава", съобщи БиБиСи. Тримата са били задържани заедно със шофьора им в четвъртък. По-късно шофьорът е бил освободен. Арестуваните понастоящем се намират в затвора в Диарбекир и очакват да бъдат разпитани пред

Снимка как Борисов гушка куче събра хиляди лайкове

http://offnews.bg/news/n_1/n_553257.html

Премиерът Бойко Борисов пусна снимка на страницата си във фейсбук, на която прегръща голямо бяло куче. Снимката събра почти 17 000 харесвания 7 часа след пускането си.  Беше малък, но вече стана 60 кг. Каракачанките си ги гледам също, обяснява Борисов под снимката. Сред коментарите под нея дама е написала: "утре комунягите ще напишат Бойко се прегръща с кучка". Премиерът лаконично отговаря: Мъжко е. 

Неолитното селище в „Слатина” става туристическа атракция

http://www.cross.bg/fandukova-kmetut-selishte-1479066.html

/КРОСС/Прочутото неолитното селище в столичния квартал „Слатина" ще се превърне в една от туристическите атракции на столицата през следващата година. Това съобщи за "Новинар" кметът Йорданка Фандъкова. Селището е на 8000 години и е най-старото в Софийското поле. Някога е било много голямо - около 80 дка, но е разрушено през 70-те години при строителството на спортния комплекс „Червено знаме", а след това и на трамвайна линия номер 20. Сега са останали около 8 дка. Според учените уникалното при него е, че в резултат на археологическите проучвания бяха разкрити останките от 9 сгради с много големи размери, което не е характерно за подобни селища. Плановете на общината са следващата година да бъде одобрен проект за разкриване и консервация на античните руини и облагородяване на мястото. За целта в момента се изготвя подробен устройствен план на района. Ще бъде изработен и специален туристически маршрут, който ще включва селището, съобщи за „Новинар" кметът Фандъкова. Част от откритите там експонати - брадви, тесли, брусове, точила, стотици кремъчни ножове, стъргалки за кожа, прасърпове за жътва и косене, тежести за тъкачни станове пък ще бъдат изложени в новия Музей за история на София, който ще бъде открит на 17 септември. Непосредствено до селището ще бъде изграден и туристически център. Идеята е в него ученици да провеждат занятията си по история

Преглед на варненския печат - 1 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=300100

Жители на Изгрев поискаха вода и по-ниски данъци, четем на първа страница на вестник Народно дело. Те блокираха околовръстното шосе на града. Отговорът, който получиха от общината е, че зоните, въз основа на които се определят местните данъци са описани в ОУП.

Лукарски: За по-малко от 20 минути се разбрахме за единната регистрация (Обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4954120

Проблемите от вчера в Реформаторския блок бяха от не добре премерени стъпки от страна на колегите. Това беше едно неприятно недоразумение, коментира пред БНТ министърът на икономиката Божидар Лукарски относно конфликтите в РБ от вчера. Той добави още: „Вчера се събрахме и както съм апелирал да си говорим очи в очи,
Проблемите от вчера в Реформаторския блок бяха от не добре премерени стъпки от страна на колегите. Това беше едно неприятно недоразумение, коментира пред БНТ министърът на икономиката Божидар Лукарски относно конфликтите в РБ от вчера. Той добави още: „Вчера се събрахме и както съм апелирал да си говорим очи в очи,

Лукарски: За по-малко от 20 минути се разбрахме за единната регистрация

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4954151

Проблемите от вчера в Реформаторския блок бяха от не добре премерени стъпки от страна на колегите. Това беше едно неприятно недоразумение, коментира пред БНТ министърът на икономиката Божидар Лукарски относно конфликтите в РБ от вчера. Той добави още: „Вчера се събрахме и както съм апелирал да си говорим очи в очи,
Проблемите от вчера в Реформаторския блок бяха от не добре премерени стъпки от страна на колегите. Това беше едно неприятно недоразумение, коментира пред БНТ министърът на икономиката Божидар Лукарски относно конфликтите в РБ от вчера. Той добави още: „Вчера се събрахме и както съм апелирал да си говорим очи в очи,

100 работещи издържат 78 пенсионери

http://www.cross.bg/pensiya-dannite-mlrd-1479065.html

/КРОСС/100 работещи издържат 78 пенсионери, показват данните на Националния осигурителен институт за миналата година. Въпреки мрачните прогнози, че това съотношение се влошава и след време на един работещ ще се пада по един пенсионер, всъщност този показател се подобрява през последните години. За 2013 г. например осигуровките на 100 работещи са стигали за пенсиите на 78.3 възрастни българи, пише "Сега". Това подобрение обаче не помага на пенсионната система - дефицитът в държавното обществено осигуряване става все по-значителен. През 2014 г. над 52 на сто от разходите са платени от държавата. Положителната промяна в баланса се дължи на затягането на условията за пенсиониране. В началото на пенсионната реформа през 2000 г. коефициентът на заместване стига 103%, т.е. пенсионерите са били повече от осигурените. От 2004 г. насам обаче съотношението се подобрява постоянно. Миналата година отбелязва още една положителна тенденция - броят на осигурените българи леко се увеличава. От друга страна, възрастните хора намаляват. Според данните на НОИ м.г. хората, които са внасяли осигуровки, са малко над 2.735 млн. души. Те са се увеличили с близо 6 хил. души. Пенсионерите са 2 181 896. Въпреки че те намаляват с по-бързо темпо - с около 14 хил. за година, пенсионерите вече са повече от всички хора в масовата трета категория труд с постоянен трудов договор (те са 2.141 млн.)

Буруджиева: Ще продължи горещото парламентарно лято

http://pik.bg/буруджиева-ще-продължи-горещото-парламентарно-лято-news391548.html

Буруджиева: Ще продължи горещото парламентарно лято

Ще продължи горещото парламентарно лято, заяви политологът Татяна Буруджиева в сутрешния блок на Тв7.

БСП не успя да се адаптира към новото време. ДПС със сигурност ще има по-голям резултат, коментира още тя. Що се отнася към грешките - те могат да се видят след изборите, поясни Буруджиева.

Тя смята, че хората, които имат активен бизнес, не трябва да участват в която и да е партия. Предсрочните избори са оправдани само, ако искаш да сменят коалиционните партньори, посочи тя.

Французин почина в хотел в Банско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4954141

53-годишен френски гражданин издъхна в хотелската си стая в Банско. Мъжът бил на почивка в курорта заедно със съпругата си. Вечерта двамата се оттеглили в стаята си в известен хотел, тъй като французинът не се чувствал добре.
В ранните сутрешни часове в неделя жената подала сигнал на рецепцията на хотела, че съпругът й е починал.
53-годишен френски гражданин издъхна в хотелската си стая в Банско. Мъжът бил на почивка в курорта заедно със съпругата си. Вечерта двамата се оттеглили в стаята си в известен хотел, тъй като французинът не се чувствал добре. В ранните сутрешни часове в неделя жената подала сигнал на рецепцията на хотела, че съпругът й е починал.

Apple обмисля да стане продуцент на филми и предавания

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/09/01/2601221_apple_obmislia_da_stane_producent_na_filmi_i/?ref=rss


Apple обмисля да стане продуцент на филми и предавания, които да са достъпни само през услугите на компанията, съобщава сп. Variety. Компанията от Купертино вече дори е започнала преговори с някои студиа в Холивуд.

Желанието на Apple е съдържанието да се предлага чрез Apple TV и iTunes и да създаде конкурент на Netflix. Технологичният гигант вече търси и подходящи служители за изграждае на екип, който да реализира услугата.

Източниците на изданието са разнопосочни в...

Reuters: САЩ разглеждат възможността за въвеждане на санкции срещу РФ и Китай заради киберзаплахите

http://www.cross.bg/reuters-litza-kiberataki-1479055.html

/КРОСС/ САЩ разглеждат възможността за въвеждане на икономически санкции по отношение на руски и китайски физически лица, заподозрени в кибератаки срещу американски предприятия, съобщи в понеделник агенция Reuters, предаде ТАСС. „Съединените щати разглеждат възможността за въвеждане на санкции както по отношение на руски, така и на китайски физически лица и компании, подозирани в кибератаки срещу американски търговски предприятия“, отбелязва агенцията. Според информация на Reuters, засега американските власти „не са приели окончателно решение относно въвеждането на санкциите, които биха могли да обострят отношенията с Русия, или да помрачат визитата на председателят на КНР Си Дзинпин през септември“. Санкциите, които Вашингтон разглежда в момента, не се отнасят до хакерите, заподозрени в кражба на правителствени данни, пояснява още агенцията. Ограниченията могат да бъдат въведени срещу чужди лица и компании, които САЩ смятат за отговорни за взлом и достъп до данни на търговски предприятия. Според Reuters, тези ограничителни мерки могат „да ги лишат от достъп до американската финансова система“, което може да се оцени като „смъртна присъда за едно сериозно предприятие“. „Компании и лица от други държави, освен Русия и Китай, също могат да се сблъскат със санкциите“, пише агенцията. Напоследък администрацията на САЩ е положена на чести кибератаки

Французин почина в хотел в Банско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4954143

53-годишен френски гражданин издъхна в хотелската си стая в Банско. Мъжът бил на почивка в курорта заедно със съпругата си. Вечерта двамата се оттеглили в стаята си в известен хотел, тъй като французинът не се чувствал добре.
В ранните сутрешни часове в неделя жената подала сигнал на рецепцията на хотела, че съпругът й е починал.
53-годишен френски гражданин издъхна в хотелската си стая в Банско. Мъжът бил на почивка в курорта заедно със съпругата си. Вечерта двамата се оттеглили в стаята си в известен хотел, тъй като французинът не се чувствал добре. В ранните сутрешни часове в неделя жената подала сигнал на рецепцията на хотела, че съпругът й е починал.

Спасители трети ден издирват изгубилия се младеж на Витоша

http://www.mediapool.bg/spasiteli-treti-den-izdirvat-izgubiliya-se-mladezh-na-vitosha-news238670.html

Трети пореден ден продължава издирването на изгубилия се младеж на Витоша, съобщи БНТ във вторник. Освен спасители в търсенето се включват и кучета. 21-годишният мъж се загуби в неделя в района на Черни връх, след като бе отишъл на излет с баща си, който подаде сигнала, че синът му се е отдалечил на 100-на метра и повече не са се намерили. Вече е претърсен районът на Конярника и хижа Кумата, както и пътеката към Сухото езеро и Чуйпетльово. Остава само района към Ярлово и Железница.

Голяма ВиК авария на най-възловия булевард в Пловдив променя маршрута на 11 автобусни линии

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4954129

Поради авариен ремонт на магистрален водопровод пред ПУ „Паисий Хилендарски” – стара сграда, на 01. 09. 2015 г. /вторник/ от 9:00 ч. до 14:00 ч. се затваря за движение западното платно на бул. „Цар Борис ІІІ Обединител” в участъка от ул. „Света Петка” до бул. „Христо Ботев”. Това предупредиха от пловдивската община.
Поради авариен ремонт на магистрален водопровод пред ПУ „Паисий Хилендарски” – стара сграда, на 01. 09. 2015 г. /вторник/ от 9:00 ч. до 14:00 ч. се затваря за движение западното платно на бул. „Цар Борис ІІІ Обединител” в участъка от ул. „Света Петка” до бул. „Христо Ботев”. Това предупредиха от пловдивската община.

"Дизелът трябва да е с 40 ст. по-евтин, дори и с австрийски заплати"

http://offnews.bg/news/n_1/n_553234.html

"Средното  за богатия свят печалбата от литър продадено гориво е около 5-10 стотинки - толкова се печели в САЩ, в Германия, а при нас маржът е 30-35 стотинки. 6 пъти по-повече. Кое в пазарната среда позволява да се поддържат тези маржове", попита бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма  Трайчо Трайков  в коментар за цените на горивата пред bTV. Той бе категоричен, че "дизелът трябва да е с 40 ст. по-малко, отколкото е в България, дори и с австрийски цени и заплати в бензиностанциите". Според него няма друго обяснение за цените в България освен картел.  "Няма друго обяснение освен картел. Ако има, нека да го видим." "Не е достатъчно цените да са близки, за да се докаже картел. Картелът не е въпрос на усещане. Правим секторен анализ, но ще си позволя да не бъда особено обстоятелствен, защото фирмите попиват всяка троха информация, която излиза от Комисията", каза пък говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов в тв студиото и веднага бе разкритикуван от бившия министър. "Чудесно е, че КЗК се е наела със задачата да го установи, но не съм съгласен, че е толкова трудно събирането на информация. В закона е предвидено задължение за всички физически, юридически лица и държавни органи да съдействат с информация. Комисията има право не само да изисква любезно и да чака, а да отиде, да провери, да запечата, да проверява компютри", каза Трайков и попита Гаврилов: "Всички в един ден свалят цените - от 2.40 на 2.20. Това не ви ли прави впечатление?" На въпроса кой предизвиква картел, Трайков отговори: "Не мога да кажа кой предизвиква този картел. Аз нямам право да глобявам с 50 000 лева лице, което не ми даде тази информация, за разлика от Комисията". Бившият министър прогнозира, че през септември цените ще паднат драстично. "Лятото бяха извънредно надути цените, вероятно за да приберат най-много пари от хората - ден година храни. Предвиждам, че от септември цената ще падне драстично, под 2 лева, където й е мястото. 

Срив на цените на петрола! Вижте!

http://www.bnews.bg/article-140940

По бензиностанциите у нас накараха някои от търговците да свалят цената на бензина до почти 2 лева за литър.

Караянчева: Заради недомислията в кодекса на Манолова ще има села, в които 2-3 ще избират кмет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4954131

Нямахме време да поправим недомислията, допуснати в Изборния кодекс, предложен от Мая Манолова, а те никак не са малко. Това каза в студиото на БНТ Цвета Караянчева, депутат от ГЕРБ.
Тя посочи, че в резултат от тези недомислия ще има села, където при регистрирани над 300-400 души реално живеят двама-трима и тези хора ще трябва да определят кой да
Нямахме време да поправим недомислията, допуснати в Изборния кодекс, предложен от Мая Манолова, а те никак не са малко. Това каза в студиото на БНТ Цвета Караянчева, депутат от ГЕРБ. Тя посочи, че в резултат от тези недомислия ще има села, където при регистрирани над 300-400 души реално живеят двама-трима и тези хора ще трябва да определят кой да

Симеоновден е, не давайте пари на заем

http://www.moreto.net/novini.php?n=300099

На 1 септември Православната църква отбелязва Симеоновден. В християнския календар се чества паметта на св. Симеон Стълпник и неговата майка св. Марта – на този ден се полага началото на църковната Нова година. В много краища на страната денят се смята за начало на новата година - 1 септември, когато започват есенната оран и сеитба.

Бербатов е в Бирмингам. Води финални преговори с Астън Вила

http://petel.bg/Berbatov-e-v-Birmingam--Vodi-finalni-pregovori-s-Astan-Vila__125145

Снимка: Булфото архив Българският нападател Димитър Бербатов е пристигнал рано тази сутрин в Бирмингам, където до края на деня трябва...

Бой във Варна! Пръснаха черепа на мъж. Лекарите го връщат от оня свят

http://petel.bg/Boy-vav-Varna--Prasnaha-cherepa-na-mazh--Lekarite-go-vrashhat-ot-onya-svyat__125144

Илюстрация: Булфото Вчера около 13:30 часа, от болнично заведение, е постъпил сигнал за това, че е приет за лечение, с опасност за живота,...

Караянчева: Заради недомислията в кодекса на Манолова ще има села, в които 2-3 ще избират кмет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4954137

Нямахме време да поправим недомислията, допуснати в Изборния кодекс, предложен от Мая Манолова, а те никак не са малко. Това каза в студиото на БНТ Цвета Караянчева, депутат от ГЕРБ.
Тя посочи, че в резултат от тези недомислия ще има села, където при регистрирани над 300-400 души реално живеят двама-трима и тези хора ще трябва да определят кой да
Нямахме време да поправим недомислията, допуснати в Изборния кодекс, предложен от Мая Манолова, а те никак не са малко. Това каза в студиото на БНТ Цвета Караянчева, депутат от ГЕРБ. Тя посочи, че в резултат от тези недомислия ще има села, където при регистрирани над 300-400 души реално живеят двама-трима и тези хора ще трябва да определят кой да

Трайков: В България бензиностанциите печелят 6 пъти повече

http://frognews.bg/news_97009/Traikov-V-Balgariia-benzinostantsiite-pecheliat-6-pati-poveche/

Да имаш бензиностанция в България е шест пъти по-печелившо отколкото в западния свят. Това каза Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката, в предаването „Тази сутрин” по bTV.

В Русия започна новата учебна година

http://www.cross.bg/novata-ychebna-rysiya-1479063.html

/КРОСС/ В Русия днес започва новата учебна година и се отбелязва Денят на знанието, предаде ТАСС. Над 22 милиона ученици и студенти започват учебната година в страната. Повечето училища в Русия са на една смяна, но някои работят на две и дори три смени. Предвижда се от 2016 г. да започне специална програма за прехвърляне на учениците на едносменно обучение. От новата учебна година във всички училища освен традиционните книжни учебници ще има и електронни. По структура и съдържание електронните учебници са като печатните, но включват и мултимедийни елементи. Руският президент Владимир Путин ще отбележи Деня на знанието с посещение в образователния център за даровити деца “Сириус” в Сочи и ще играе хокей на лед с възпитаници на учебното заведение.

Спират еврофондове за върнати бежанци

http://www.cross.bg/avstriya-yngariya-mikul-laiitner-1479064.html

Страните от ЕС, които не искат да приемат справедлив дял от безпрецедентната вълна бежанци, да не получават еврофондове, призова австрийският вътрешен министър Йохана Микъл-Лайтнер, чиято страна от вчера започна засилени проверки на превозните средства по източниците си граници, което доведе до километрични задръствания. Само преди няколко дни в Австрия бе открит камион, влязъл от Унгария, със 71 тела на бежанци. По случая бяха арестувани четирима български граждани и един афганистанец. Пред телевизия ZDF министър Микъл-Лайтнер заяви, че държавите от Евросъюза трябва да работят заедно за справяне с наплива от имигранти. Натискът върху правителствата трябва да бъде по-голям, каза министърката и изтъкна като възможност намаляването или пълното спиране на финансовите помощи, отпускани от Брюксел. „В европейската общност не можем просто да запазваме за себе си най-хубавото, а трябва да поемаме и отговорност", каза Микъл-Лайтнер. Във вчерашния си брой германският вестник Bild, който предприе кампания в защита на търсещите убежище, критикува Франция, Великобритания, Италия, Литва и Словения, че не приемат толкова бежанци, колкото биха могли. Германия, която очаква да приеме 800 хиляди кандидати за убежище през 2015 г. - четири пъти по-голям брой в сравнение с 2014 г. - настоява за по-равномерно разпределение на бежанците между страните членки, които обаче не са единодушни по този въпрос

Човещина на квотен принцип

http://www.euinside.eu/bg/analyses/croatia-is-preparing-for-a-refugee-wave

През последните седмици, откакто бежанската и емигрантска криза започна да ни залива и през други маршрути, много се изговори и изписа за най-засегнатите страни, за изграждането на стени, за провала на Дъблинския регламент, за опасността за Шенген, за несъвършенствата на предложението за квотно ...

Септември започва с предупреждение за високи температури в 20 области

http://www.mediapool.bg/septemvri-zapochva-s-preduprezhdenie-za-visoki-temperaturi-v-20-oblasti-news238669.html

Жълт код за високи температури е обявен в 20 области на страната за 1 септември, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Жегата ще е опасна в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Габрово, Русе ,Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Кърджали, Хасково и Ямбол. В по-голямата част на тези райони максималните температури ще са между 34 и 38 градуса. При подобни температури е възможна появата на здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

От 1 септември руската рубла се превръща в основна валута в ЛНР

http://www.cross.bg/valyta-ryblata-rybli-1479059.html

/КРОСС/ От 1 септември основната валута в Луганската народна република (ЛНР) ще бъде руската рубла, съобщи РИА Новости. Решението е прието от Съвета на министрите на републиката на 18 август, като председателят Генадий Ципкалов поясни, че мярката е свързана с икономическата блокада от страна на Киев. По думите му, мултивалутната система в ЛНР ще си остане, но за основна валута ще се счита руската рубла. Изплащането на работните заплати, пенсиите и социалните помощи ще се осъществява в рубли без курса й да бъде обвързан с украинската валута. По-рано изчисляването се основаваше на курс от две рубли за една гривна. Планирането, бюджетната, финансовата и данъчната отчетност също ще се формират в рубли. Над 52% от жителите на ЛНР са съгласни с това, че рублата трябва да бъде основна валута в републиката, показва проучване на центъра за изследване на общественото мнение „Особен статут“. По време на допитването стана ясно също, че 63,3% от анкетираните използват именно рублата при извършването на покупки и плащането на сметки в търговските центрове. Лидерът на ЛНР Игор Плотницки увери, че преминаването към рублата няма да доведе до повишаване на цените.

Радан Кънев да мълчи, няма един успял от РБ!

http://www.bnews.bg/article-140939

"РБ нека сметнат колко депутати имат и какво може да очакват на изборите“, „тактично“ се изказа Атанасова.

Разстреляха бивш младежки активист пред аптеката му в Турция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4954121

В турския град Диарбекир е бил убит бившият лидер на младежкото крило на управляващата Партия на справедливостта и развитието, съобщи
В турския град Диарбекир е бил убит бившият лидер на младежкото крило на управляващата Партия на справедливостта и развитието, съобщи "Хюриет Дейли нюз". Юнус Коджа е бил разстрелян на вратата на собствената си аптека. Той е бил закаран в тежко състояние в болница, където по-късно е починал от раните си.

Разстреляха бивш младежки активист пред аптеката му в Турция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4954124

В турския град Диарбекир е бил убит бившият лидер на младежкото крило на управляващата Партия на справедливостта и развитието, съобщи "Хюриет Дейли нюз".
Юнус Коджа е бил разстрелян на вратата на собствената си аптека. Той е бил закаран в тежко състояние в болница, където по-късно е починал от раните си.
В турския град Диарбекир е бил убит бившият лидер на младежкото крило на управляващата Партия на справедливостта и развитието, съобщи "Хюриет Дейли нюз". Юнус Коджа е бил разстрелян на вратата на собствената си аптека. Той е бил закаран в тежко състояние в болница, където по-късно е починал от раните си.

"Фалкон"-ът е кацнал аварийно заради повреден заключващ механизъм

http://society.actualno.com/Falkon-yt-e-kacnal-avarijno-zaradi-povreden-zakluchvasht-mehanizym-news_492977.html

Повреден заключващ механизъм на носовия колесник е причината за принудителното кацане на правителствения самолет „Фалкон“, преди два дни във Варна. Това установиха инженерите от Авиоотряд 28, след като вчера извършиха необходимите проверки и тестове на самолета, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Заключението на експертите е, че най-вероятно повредата е станала във въздуха в момента на прибиране на колесника. От Авиоот

Вижте Диона на фона на Сатурн

http://cosmos.actualno.com/Vijte-Diona-na-fona-na-Saturn-news_492928.html

Уникална снимка на Сатурновия спътник Диона, преминаващ през "лицето" на гигантската планета, са получили учените с помощта на космическия апарат "Касини", съобщава НАСА. Това изображение е било получено във видимия зелен спектър с помощта на тесноъгълната камера на сондата на 21 май 2015 година от разстояние около 1,4 млн. километра. Резолюцията на изображението е 14 км на пиксел. Мисията "Касини-Хюйгенс" е съвместен проект на космическите агенции на САЩ, Европа и Италия по изучаване на Сату

Бербатов е на часове от трансфер в Астън Вила

http://football.actualno.com/Berbatov-e-na-chasove-ot-transfer-v-Astyn-Vila-news_492974.html

Българският нападател Димитър Бербатов е в Бирмингам за финални преговори за трансфер в Астън Вила, съобщава Sky Sports. 34-годишният български футболист е свободен агент, след като договора му с Монако изтече. Името му неведнъж това лято беше свързвано с преминаване на "Вила Парк", като дори Стилиян Петров потвърди, че се водят преговори. През изминалия сезон във Франция Димитър Бербатов изигра 35 мача за Монако в първенството на Франция и в турнира Шампионска лига, като вкара 6 гола в първе

5 неща, които незабавно трябва да спрете да правите във Facebook

http://curious.actualno.com/5-neshta-koito-nezabavno-trjabva-da-sprete-da-pravite-vyv-Facebook-news_492385.html

1. Спрете с абстракциите Някои хора публикуват неща без обяснение, вярвайки, че ние можем да четем мислите им. Защо? Това би могло да бъде интересно първите няколко пъти, но когато се превърне в перманентна практика, става най-малкото досадно. 2. Нужда от внимание? Какво да кажем за тези статуси, които са двусмислено объркващи? По всяка вероятност, те са просто пасивно-агресивни викове за помощ. Ако ни е грижа?! 3. Статуси за наивни Някои хора ежедневно изтъкват своя „висок интелект&l

Летувах по препоръка на премиера и благодаря за отношението

http://viewpoint.actualno.com/Letuvah-po-preporyka-na-premiera-i-blagodarja-za-otnoshenieto-news_492623.html

Сламени чадъри, заспали шезлонги, тълпи по камъните, пренаселена свободна зона, уморени викачи, кисели продавачи, скандални чистачи. Времето хубаво, мрачно в главите. Полупразни улици, дремещи кафенета, самотни ресторанти, затворени таверни, прашасали магнитчета, скъпа стока. Излишен кич. Във въздуха се носи аромат на море, бензинови изпарения и дюнер. Тук-там - полъх на фризьорски салон. Царевица има. И цаца. Сладоледът - върви. Надписи "свободни стаи и апартаменти". Пълно пристанище с яхти, п

В Индия разрешиха ритуалната смърт чрез глад

http://asia.actualno.com/V-Indija-razreshiha-ritualnata-smyrt-chrez-glad--news_492972.html

Индийският върховен съд отмени решението на съда в щата Раджастан, забранил по-рано т.нар. сантхара - ритуална смърт вследствие продължително гладуване, предаде БГНЕС. На 10 август съдът в Раджастан приравни ритуала към самоубийство, което предизвика недоволството на джайнистите, привърженици на сантхара. "Самоубийството става под влиянието на емоции, докато сантхара е ритуал за очистване на кармата, в резултат на което човек угасва в пълно съзнание, без да причинява вреда на никое живо

Румъния проведе парасъстезание по тенис през изминалия уикенд

http://europe.actualno.com/Rumynija-provede-parasystezanie-po-tenis-prez-izminalija-uikend-news_492970.html

40 атлети с физически увреждания от 13 различни държави пристигнаха през изминалата седмцица в столицата на северната ни съседка Румъния – Букурещ. Причината – за първи път в столицата отвъд Дунав се провежда отворено състезание за игра на тенис за хора с двигателни проблеми. Събитието се проведе между 28 и 30 август в Националния тенис център в Букурещ. Участниците в състезанието се състезаваха в няколко серии, като общите им награди възлизаха на 2 500 евро. 160 са атлетите по цел

Веселин Топалов без шанс за спечелване на Купа Синкфийлд

http://moresport.actualno.com/Veselin-Topalov-bez-shans-za-spechelvane-na-Kupa-Sinkfijld-news_492967.html

Веселин Топалов завърши реми с Уесли Со в предпоследния, осми кръг на супертурнира по шахмат в Сейнт Луис, САЩ. Българският гросмайстор е с актив от 4 точки и няма шансове за спечелване на надпреварата. Едноличен лидер с 5,5 точки е Левон Аронян от Армения. С по 4,5 т. са трима шахматисти - Максим Вашие-Лаграв, Аниш Гири и Магнус Карлсен. В последния кръг днес съперник на Веско ще бъде лидера Аронян. Надпреварата в Сейнт Луис се явява втори етап от сериите Grand Chess Tour. В първия супе

Министър Бъчварова проговори за бежанците и за камиона-ковчег

http://pik.bg/министър-бъчварова-проговори-за-бежанците-и-за-камиона-ковчег-news391538.html

Министър Бъчварова проговори за бежанците и за камиона-ковчег

"Ситуацията с бежанците непрекъсното се обсъжда." Това заяви в ефира на Би Ти Ви вътрешният минисътр Румяна Бъчварова.

"Нито за минута не спре пропускали възможността да следим ситуацията", добави тя.

Бъчварова коментира и камиона-ковчег. " Такива случаи имаше и с бежанци, опитващи се да прекосят Средиземно море. Ние активно участваме в процеса на разкриване на тази група, виновна за смъртта на мигрантите. Няма повод да кажа, че има проблем."

"Следим информацията ден за ден и се опитваме да предвиждаме ситуацията", заяви за заплахата от бежанци министърката.

Очаквайте подробности!


Ев. Славкова: Трудно се изкоренява идеята за месия у бг-избирателя

http://frognews.bg/news_97021/Ev-Slavkova-Trudno-se-izkoreniava-ideiata-za-mesiia-u-bg-izbiratelia/

Българският избирател има къса памет и са необходими много повече „пътни знаци“ в съзнанието на обществото, които да изкоренят идеята за необходимостта от месия. ГЕРБ са демонстрирали и на предходни избори, че са силни в организацията и вертикалната структура е добре смазана машина.БСП е капсулирана във вътрешните си проблеми и мудно реагира на външни събития. Това казва за Фрог социологът Евелина Славкова.

Десислава Атанасова: Няма да крадем кметове от реформаторите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4954122


"ГЕРБ няма да краде кметове на Реформаторския блок. Има такива, които дори да ни молят да ги дадат, няма да ги вземем. Става въпрос за хора като кмета на Хасково Георги Иванов, на Монтана - Злати Живков, който открадна културна ценност и това е 100 години затвор. С Вельо Илиев от Петрич ще ни изкушат",

КЗП: Мамят туристите по морето с дублирани резервации

http://www.moreto.net/novini.php?n=300098

От дублирани резервации и несъответствие между обявите в интернет и действителността в хотелите са се жалвали най-често през това лято туристите в приемните на Комисията за защита на потребителите. Освен това по традиция в чашите на курортистите са попадали разредени питиета, а при една от проверките е установено, че алкохолният градус на напитката надхвърля значително обозначеното на етикета.

Kучета помагат в издирването на момче във Витоша

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/kucheta-pomagat-v-izdirvaneto-na-momche-vyv-vitosha-6041945

Претърсен е районът на Конярника и хижа "Кумата", както и пътеката към Сухото езеро и Чуйпетльово. Остава само районът към Ярлово и Железница

Премиерът Борисов показа любимото си куче

http://frognews.bg/news_97010/Premierat-Borisov-pokaza-liubimoto-si-kuche/

Министър-председателят Бойко Борисов публикува снимка на страницата си във "Фейсбук" с едно от любимите си кучета. То е кавказка овчарка.До момента снимката с кучето е събрала над 12 хиляди харесвания и над 200 споделяния.

Трайчо Трайков: Да имаш бензиностанция в България е 6 пъти по-печелившо

http://www.cross.bg/kartel-traiikov-gavrilov-1479062.html

/КРОСС/Да имаш бензиностанция в България е шест пъти по-печелившо отколкото в западния свят. Това каза Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката, пред bTV. „Средният марж за богатия свят е около 5-10 стотинки на литър гориво, а в България е 30-40 ст. за литър", допълни още Трайков. „За да има картел, трябва да докажем, че тези фирми са обменяли информация", коментира Марио Гаврилов от КЗК. По думите му е много трудно да се събере информация за картел, която да послужи успешно пред съда. „Ако от КЗК решим да влезем в една компания да проверим документите й, съдът информира тази компания предварително", допълни още той. „За да се докаже картел на горивата, трябва някоя от фирмите да се почувства недоволна и да натопи другите фирми", каза Гаврилов. По думите му трябва да има много сериозна лична наказателна отговорност на управителите на компании, участвали в картел. „Лятото бяха извънредно надути цените, за да се приберат най-много пари от хората. Предвиждам, че цената на горивото ще падне до под два лева, където й е мястото", прогнозира Трайчо Трайков. „От КЗК ще изследваме маржовете, но нямаме правомощия да кажем на някого защо продава на по-висока цена", каза Гаврилов. Той подчерта, че от комисията няма да влизат в политически диалог по повод спекулациите за картел на горивата.  

Решават дали един от биячите на малкия Христо да излезе от ареста

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4954102

Във вторник Апелативният съд в София трябва да реши дали Патрик Първев, едно от двете момчетата, обвинени за побоя над 3-годишния Христо, да остане в ареста, пише Нова тв.
В края на юли Патрик и приятелят му Александър бяха арестувани, след като малкия Христо беше приет с опасност за живота в
Във вторник Апелативният съд в София трябва да реши дали Патрик Първев, едно от двете момчетата, обвинени за побоя над 3-годишния Христо, да остане в ареста, пише Нова тв. В края на юли Патрик и приятелят му Александър бяха арестувани, след като малкия Христо беше приет с опасност за живота в "Пирогов".

Софийската опера с три гастрола за два месеца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4953449


На 4 септември Софийската опера ще гостува със свой спектакъл в Словения, съобщи директорът Пламен Карталов. “Тристан и Изолда” ще бъде показан в рамките на Дните на София в Любляна. От 12 до 17 септември трупата ще бъде в Германия, където във Фюсен, българските артисти ще представят “Пръстенът на нибелунга”.
На 4 септември Софийската опера ще гостува със свой спектакъл в Словения, съобщи директорът Пламен Карталов. “Тристан и Изолда” ще бъде показан в рамките на Дните на София в Любляна. От 12 до 17 септември трупата ще бъде в Германия, където във Фюсен, българските артисти ще представят “Пръстенът на нибелунга”.

От днес започват нови протести за цените на горивата

http://offnews.bg/news/n_1/n_553009.html

За днес е организиран нов протест срещу цените на горивата. Недоволните граждани ще се съберат в 18:00 на площада пред Народното събрание. Очаква се това да е само първата демонстрация, а идеята е протестите да станат ежедневни. Протестът се организира във Facebook , където вече над 3,5 хил. души са заявили, че ще присъстват. "Българи дойде време отново да сме задружни. В цяла Европа горивата са по-евтини отколкото в България. В цяла Европа доходите им са в пъти по - големи отколкото в България. Всички заедно можем да променим това. Виновните са в парламента и е време да им потърсим сметка", пишат организаторите на събитието в социалната мрежа. Протестиращите изтъкват пет основни причини за недоволството си: "1. Не сме доволни от цената на горивата 2. Не сме доволни от качеството на горивата 3. Не сме доволни от борбата с монополи. Тя е неефективна. 4. Високата цена на горивата пряко завишава цената на всички продукти от първа необходимост. Така се срива икономиката на страната ни. 5. Ако не може да се свалят цените на горивата, то да се вдигнат заплатите по среден европейски стандарт! Минимална заплата 800 лева!" Припомняме, че през 2011 г. в София отново бяха организирани протести срещу цените на горивата, а след това и срещу цената на тока. Точно тези демонстрации доведоха до падането на първото правителство на министър-председателя Бойко Борисов .

Нов маршрут проследява горските прилепи в Странджа

http://www.dnevnik.bg/zelen/jiva_planeta/2015/09/01/2601016_nov_marshrut_proslediava_gorskite_prilepi_v_strandja/?ref=rss


Прилепите не обитават единствено пещерите. За съществена част от тях най-важното местообитание са всъщност горите. Доказва го нов маршрут "Прилепи в гората" в природен парк "Странджа", който беше открит в края на миналата седмица.

Най-новият интерпретативен маршрут в парка отвежда посетителите в непознатия свят на летящите бозайници. От всички 33 вида прилепи в България 10 се отнасят към категорията "горски" и някои от тях могат да бъдат срещнати в Странджа по всяко време на...

Въпреки трагедията: Хиляди девойки танцуваха голи за краля на Свазиленд (Снимки)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4954110

Трагедията с катастрофата, в която загинаха над 60 девойки, не попречи на краля на Свазиленд да се радва на хиляди полуголи млади жени и момичета, които пяха и танцуваха отново Танца на тръстиките. Нямаше никаква промяна в традиционната церемония в чест на последния африкански абсолютен монарх крал Мсвати Трети от Свазиленд,

"Черно море Бриз" с 2 титли от държавното първенство по ветроходство

http://www.moreto.net/novini.php?n=300058

"Черно море Бриз" спечели 2 титли от държавно първенство по ветроходство, научи Moreto.net. В състезанието в Бургас участваха 2 варненски клуба - "Компас" и "Черно море Бриз". Даниел Николов от "Черно море Бриз" взе шампионската купа при младежите в клас "Лазер Стандарт".

Опасно високи температури в 20 области на страната днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4954086

Жълт код за високи температури е обявен в 20 области на страната за 1 септември, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, цитирана от
Жълт код за високи температури е обявен в 20 области на страната за 1 септември, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, цитирана от "Фокус". Предупредителният код е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Монтана, Габрово, Русе ,Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Кюстендил,

Сесил Каратанчева отпадна на старта на US Open

http://offnews.bg/news/n_1/n_553228.html

Сесил Каратанчева отпадна в първия кръг на Откритото първенство на САЩ. Тази нощ тя загуби с 1:6, 2:6 от 18-годишната швейцарка Белинда Бенчич, която е поставена под №12 в основната схема на турнира от Големия шлем и е №12 в световната ранглиста, където Каратанчева заема 102-та позиция. Мачът приключи след по-малко от час игра - 58 минути. Той беше на корт №5, където в първия двубой за деня Григор Димитров се наложи над австралийския квалификант Матю Ебдън и във втория кръг на турнира на твърда настилка очаква Михаил Кукушкин, Казахстан - №55 в света. Димитров - №17 в света, и Кукушкин са играли два пъти един срещу друг досега (през 2012 г.) и са си разменили по една победа. Днес за първи мач на US Open излиза и първата ни ракета при жените Цветана Пиронковаq №44 в света. Тя ще играе срещу Мона Бартел, Германия - №53 в света. Мачът между 27-годишната пловдивчанка и 25-годишната й съперничка е вторият в програмата за корт №10 и ще започне не по-рано от 20:30 ч. българско време. Първият ден на първенството поднесе и първите изненади и в женския, и в мъжкия турнир. В първия кръг отпадна бившата №1 в света Ана Иванович, победена от непоставената в основната схема Доминика Цибулкова. Миналогодишният финалист Кей Нишикори също напусна надпреварата още в първия кръг. Поставеният под №4 в схемата японец загуби петсетовата битка с французина Беноа Пер, №41 в световната ранглиста. Още преди началото на турнира пък отказа си от участие в него обяви №3 в схемата и в света Мария Шарапова.

Психично болни подпалиха блок, евакуираха десетки жители

http://www.bnews.bg/article-140938

Изгорели са мебели, дограми и техника. От кметството обещаха да осигурят временно общински жилища на пострадалите.

Русия поема председателството на Съвета за сигурност на ООН през септември

http://www.cross.bg/sigyrnost-suveta-rysiya-1479051.html

/КРОСС/ От 1 септември Русия става председател на Съвета за сигурност на ООН, предаде РИА Новости. Централната тема в предложената от РФ програма за работа за месеца е разрешаването на конфликтите в Близкия Изток и Северна Африка, както и борбата с терористичната заплаха. Изборът на държавата-президент сред 15-те члена на Съвета се извършва на ротационен принцип по английския азбучен ред. Председателството на Русия в Съвета за сигурност – органа на ООН, отговорен за поддържането на международния мир и сигурност, се пада през един от най-активните месеци от работата на Световната организация. На 15 септември се открива юбилейната 70-та сесия на Генералната асамблея на ООН, а на 28 стартира сесията на високо равнище, събираща на едно място болшинството от президентите, министър-председателите и външните министри. На специална среща на върха на 25-17 септември световните лидери предстои да приемат програма за Глобално развитие след 2015 г.

Въпреки трагедията: Хиляди девойки танцуваха голи за краля на Свазиленд (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4954075

Трагедията с катастрофата, в която загинаха над 60 девойки, не попречи на краля на Свазиленд да се радва на хиляди полуголи млади жени и момичета, които пяха и танцуваха отново Танца на тръстиките.
Нямаше никаква промяна в традиционната церемония в чест на последния африкански абсолютен монарх крал Мсвати Трети от Свазиленд,
Трагедията с катастрофата, в която загинаха над 60 девойки, не попречи на краля на Свазиленд да се радва на хиляди полуголи млади жени и момичета, които пяха и танцуваха отново Танца на тръстиките. Нямаше никаква промяна в традиционната церемония в чест на последния африкански абсолютен монарх крал Мсвати Трети от Свазиленд,

Колко са българите във Великобритания?

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/09/01/2599048_kolko_sa_bulgarite_vuv_velikobritaniia/?ref=rss


Научихме отговора на въпроса, който си задавах във Великобритания, докато слушах някои британски политици да говорят за опасността от вълна на мигранти от България и Румъния след падането на ограниченията за работа на гражданите на двете страни на 1 януари 2014 г.

Въпросът беше: Колко българи наистина ще се възползват от възможността за свободна работа във Великобритания?

Спомням си, че докато четях прогнозите в някои британски медии в навечерието на 2014 г., си представях...

Черна прокоба! По-малко от седмица след смъртта на Мехмед трети ден издирват младеж на същата възраст, загубил се на Витоша

http://pik.bg/черна-прокоба-по-малко-от-седмица-след-смъртта-на-мехмед-трети-ден-издирват-младеж-на-съща-news391531.html

Черна прокоба! По-малко от седмица след смъртта на Мехмед трети ден издирват младеж на същата възраст, загубил се на Витоша

Продължава издирването на 21-годишния Тодор Тумбев, изгубил се в района на Черни връх. Това съобщиха за "Фокус" от Планинска спасителна служба (ПСС) към БЧК. 15 спасители ще претърсват местността около Торфения резерват, където има голям брой извори и горски местности. Очаква се и СДВР да предостави обучено куче.

Момчето се е изгубило онзи ден, сигналът е подаден от баща му. Момчето се е отдалечило от баща си на около 100 м , след което е изчезнало. Издирването е започнало още в неделния ден, но тъй като в претърсвания район е имало много хора, локализирането на един човек е било трудно. 

Преди по-малко от седмица друг младеж на същата възраст бе издирван в планината Рила. 21-годишният Мехмед от село Света Петка бе открит от местни хора мъртъв. Момчето се бе изгубило, макар че перфектно е познавало района. Счупване на врата довело до смъртта му.

Трафикант от Лом е единият от задържаните за смъртта на бежанци в Австрия

http://offnews.bg/news/n_1/n_553248.html

Единият от задържаните за смъртта на 71 бежанци в Австрия българин е познат на властите в страната и е бил издирван за различни престъпления, включително и за трафик на хора. Това става ясно от публикация на германското издание Der Spiegel, което оповести имената и на останалите арестувани българи. На 27 август в Австрия, в близост до границата с Унгария, бе открит камион, пълен с мъртви емигранти, най-вероятно от Сирия. Българите и един афганистанец ще останат в ареста за един месец.  Рецидивистът е 29-годишен мъж от Лом. Името му е Методи Г. Другите задържани са Цветан Т. на 32 години и Касим С. на 50 години. Към момента самоличността на на афганистанеца не е потвърдена. Появи се информация, че това е Самсурямал Л. (28 г.). Методи е успял да се измъкне от полицията през юли, когато полицията в Бавария открила в превозно средство 38 нелегални мигранти от Афганистан. При друг случай, през август 2013 г. той е заловен да шофира без книжка.  Прокуратурата в Дагендорф е стартирала разследване срещу него. 

Куче се включва в издирването на изчезналия младеж

http://www.bnews.bg/article-140937

15 спасители ще претърсват местността около Торфения резерват, където има голям брой извори и горски местности.

Опасно високи температури в 20 области на страната днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4954089

Жълт код за високи температури е обявен в 20 области на страната за 1 септември, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, цитирана от "Фокус".   Предупредителният код е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Монтана, Габрово, Русе ,Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Кюстендил,
Жълт код за високи температури е обявен в 20 области на страната за 1 септември, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, цитирана от "Фокус". Предупредителният код е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Монтана, Габрово, Русе ,Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Кюстендил,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване