МВР и ДАНС задържаха над 130 чужденци в София

http://www.cross.bg/germaniya-adresi-sekretar-1479395.html

/КРОСС/Над 130 са задържаните тази нощ при операция на ДАНС и МВР срещу нелегалните мигранти и трафика на хора. Операцията се провежда от доста време на територията на София и днес е бил поредният етап от нея, посочи пред БНР Георги Костов, главен секретар на МВР.  Чужденците са без документи и информацията за националността им е противоречива.  Те всички са от Сирия, когато биват задържани, а после се оказва, че от тях има доста от Афганистан и от африкански държави. Тоест има и скрита миграция, каза пред Нова телевизия главният секретар на МВР.  Задържаните не притежават и документи, които да доказват статута им на бежанци. Проверки се извършват в районните поделения на МВР, след което ще бъдат решени по-нататъшните действия спрямо тях. На един от проверените адреси се намира хостел, в който има стаи, наети от чужденци. Собственикът на хостела твърди, че при полицейската операция е счупена бравата на външната врата, както и една от стените. Някои от хората в района на булевард „Мария Луиза" твърдят, че срещу 200 лева таксиметрови шофьори са докарвали хора и са ги настанявали в хостели и хотели, но не в стаи, а в скрити ниши. Продължават действията на органите на реда на различни адреси в столицата, информира Нова.  По данни на Евростат България е най-гостоприемната държава към бежанците.Страната ни е казала „да" на най-много молби за статут. Цели 94 % от тях са одобрени

Германия, Франция и Италия искат промяна на правилата за бежанците

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/67324/Germaniya-Frantsiya-i-Italiya-iskat-promyana-na-pravilata-za-bezhantsite

/Поглед.инфо/ Външните министри на Германия, Франция и Италия подписаха съвместен документ, изискващ преразглеждане на действащите правила в ЕС за предоставяне политическо убежище на имигрантите.

ЕС удължава санкциите срещу Русия до 15 март 2016г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257017_%D0%95%D0%A1+%D1%83%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%BE+15+%D0%BC%D0%B0%D

 Първоначално срокът на санкциите срещу 150 руснаци и украински сепаратисти изтичаше на 15 септември тази година, но ЕС го удължава с надеждата Русия да изпълни всичките си ангажименти по споразумението от Минск до края на 2015 година, съобщава The Wall Street Journal.

 
Решението за удължаване на санкциите трябва да бъде взето на среща днес и да бъде прието на министерско ниво в средата на септември. В списъка на санкционираните влизат вицепремиера Дмитрий Козак, който според ЕС отговаря за интеграцията на Крим след анексирането му от Русия, както и Дмитрий Рогозин, който публично подкрепяще присъединяването на бившата украинска територия. 

Франция издига 13-километрова ограда край жп релсите в Кале заради мигрантите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4958060

Mерки срещу трафикантите на хора в Средиземно море ще обсъдят днес министрите на отбраната на страните от Евросъюза. Броят на бежанците, достигнали Европа се е увеличил 6 пъти от юни месец, това съобщи европейският комисар Йоханес Хаан.
Вчера, само за ден, край бреговете на Либия, италианските власти са спасили 3 хиляди мигранти.
Mерки срещу трафикантите на хора в Средиземно море ще обсъдят днес министрите на отбраната на страните от Евросъюза. Броят на бежанците, достигнали Европа се е увеличил 6 пъти от юни месец, това съобщи европейският комисар Йоханес Хаан. Вчера, само за ден, край бреговете на Либия, италианските власти са спасили 3 хиляди мигранти.

Лятна жега през септември, до 36°

http://frognews.bg/news_97127/Liatna-jega-prez-septemvri-do-36°/

Времето ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността в следобедните часове. На отделни места, главно в планинските райони на Западна България, ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен вятър от север-северозапад.

Жестока катастрофа край Петрич! Двама младежи загинаха

http://frognews.bg/news_97131/Jestoka-katastrofa-krai-Petrich!-Dvama-mladeji-zaginaha/

Двама младежи загинаха тази нощ при жестока катастрофа край град Петрич, водачът на лекия автомобил е невредим, но в шок. Сигналът за пътния инцидент е подаден в 23.10 часа снощи от пътя Петрич - село Първомай.

Вероятна химическа атака в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/67323/Veroyatna-himicheska-ataka-v-Siriya

/Поглед.инфо/ Няколко жители на сирийската провинция Идлиб са се отровили с газ, съдържащ се в снарядите, които са били изстреляни по провинцията.

Деси Тенекеджиева снима филм за 77-те автопортрета в изложбата “Образ и подобие”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4957357

Деси Тенекеджиева направи късометражен документален филм за изложбата “Образ и подобие”. Актрисата е продуцент и режисьор на лентата. Видеото върви на големи екрани в Националната галерия, където са изложени 77 автопортрета на известни български художници от колекцията на мецената Николай Неделчев. Филмът показва фрагменти от картините и разказва
Деси Тенекеджиева направи късометражен документален филм за изложбата “Образ и подобие”. Актрисата е продуцент и режисьор на лентата. Видеото върви на големи екрани в Националната галерия, където са изложени 77 автопортрета на известни български художници от колекцията на мецената Николай Неделчев. Филмът показва фрагменти от картините и разказва

4 дни без вода и храна е издържал Тодор, който изчезна под Черни връх (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4958070

След 4-дневно издирване планинските спасители във Витоша намериха 21-годишният Тодор. Младежът се изгуби в неделя под Черни връх и през цялото време нямаше никаква следа от него.
Спасителите разказват, че вълнението да го намерят е голямо.  
„Заслугата да го намерим е обща на целия екип. Първо го попитах дали е добре, има ли нужда от нещо.
След 4-дневно издирване планинските спасители във Витоша намериха 21-годишният Тодор. Младежът се изгуби в неделя под Черни връх и през цялото време нямаше никаква следа от него. Спасителите разказват, че вълнението да го намерят е голямо.   „Заслугата да го намерим е обща на целия екип. Първо го попитах дали е добре, има ли нужда от нещо.

Икономическият растеж на САЩ - последната отбранителна линия

http://www.investor.bg/sasht/337/a/ikonomicheskiiat-rastej-na-sasht-poslednata-otbranitelna-liniia-201633/

Скорошните сътресения на пазарите засенчват краткосрочните перспективи, но дали са признак за рецесия в САЩ

МВнР на Русия обещава ответни мерки на новите санкции на САЩ

http://www.cross.bg/vashington-rysiya-sanktzii-1479377.html

/КРОСС/ Москва ще отвърне на разширяването на антируските санкционни списъци на САЩ, и този отговор няма задължително да бъде огледален, заявиха от Министерството на външните работи на Русия, предаде ТАСС. „Обявеното от Вашингтон на 2 септември разширяване на санкционните списъци, в които попадат руски компании и организации, както и някои юридически лица с руско участие извън страната ни, не е просто поредната проява на неспособността на администрацията на САЩ да оцени адекватно случващото се в Украйна”, констатираха от руското външно министерство. „Това е отражение на вкоренената в управляващите кръгове в САЩ линия на осъзнато, последователно разрушаване на основата за нормализиране на руско-американските отношения”. Мащабната криза в Украйна, „до голяма степен подклаждана от Америка, се използва от администрацията на САЩ като предлог за създаване на неприемлив за нас „поведенчески модел”. „Този път в допълнение към непрестанните опити за „монтиране” на санкции срещу руски физически и юридически лица в трагичния контекст на случващото се в Украйна, са обявени нелегитимни ограничения срещу нас в рамките на действащото американско законодателство спрямо Иран, Сирия и Северна Корея”, гласи съобщението

Преглед на печата

http://www.cross.bg/miliona-moskov-detza-1479394.html

/КРОСС/КапиталDaily акцентира върху решението на ресорната парламентарна комисия да одобри на първо четене промените в конституцията, засягащи съдебната власт. „Промените бяха одобрени с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БДЦ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Изненадващо обаче един от вносителите от „АБВ" гласува против. Това може да отложи окончателното им приемане след местния вот, което крие риск от нови отстъпки във и без това смекчения проект", допуска Капитал Daily. Труд пише за нови проблеми в управляващата коалиция. „ГЕРБ и ДПС не приемат реформите, предложени от Москов". Това е изводът на вестника от вчерашното заседание на парламентарната комисия по здравеопазване. Депутатите от двете партии „формираха твърдо звено при гласуването на второ четене на промените в Закона за лечебните заведения. Не се прие идеята на министър Петър Москов да се създаде информационна база данни за българите с психични разстройства за нуждите на националните медицински регистри. Пак ГЕРБ и ДПС въстанаха срещу текста на Москов здравният министър да изпраща на областния управител предварително изчислен брой легла за болнично лечение за съответния регион", пише Труд. Стандарт помества на първа страница цитат от премиера след откриването на есенния политически сезон

4 дни без вода и храна е издържал Тошко, който изчезна под Черни връх

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4958074

След 4-дневно издирване планинските спасители във Витоша намериха 21-годишният Тодор. Младежът се изгуби в неделя под Черни връх и през цялото време нямаше никаква следа от него.
Спасителите разказват, че вълнението да го намерят е голямо.  
„Заслугата да го намерим е обща на целия екип. Първо го попитах дали е добре, има ли нужда от нещо.
След 4-дневно издирване планинските спасители във Витоша намериха 21-годишният Тодор. Младежът се изгуби в неделя под Черни връх и през цялото време нямаше никаква следа от него. Спасителите разказват, че вълнението да го намерят е голямо.   „Заслугата да го намерим е обща на целия екип. Първо го попитах дали е добре, има ли нужда от нещо.

Жълт код за горещини е в сила за 20 области от страната

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/03/2602694_jult_kod_za_goreshtini_e_v_sila_za_20_oblasti_ot/?ref=rss


Жълт код за високи температури е обявен в 20 области на страната, показва справка на сайта на института по метеорология и хидрология при БАН.

Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Монтана, Ловеч, Русе ,Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Кърджали, Хасково и Ямбол. Там се очаква максималните температури да достигнат 35-36 градуса.

Жълтият код е най-ниската степен на...

Емил Димитров-Ревизоро: Монополът държи хранилищата на горивата в България

http://pik.bg/емил-димитров-ревизоро-монополът-държи-хранилищата-на-горивата-в-българия-news392831.html

Емил Димитров-Ревизоро: Монополът държи хранилищата на горивата в България

Монополът държи хранилищата на горивата в Българи. Това заяви Емил Димитров - Ревизоро в ефира на Би Ти Ви по повод цените на горивата. 

По думите само гражданите губят от търговията с горива.

Очаквайте подробности!

Хиляди без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=300305

Голям район от централната част на Варна ще остане днес - 3 септември - четвъртък без вода, съобщиха от ВиК-дружеството за Moreto.net Причината за плановото спиране е реконструкция на съществуващи водопроводи от фирма "Хидрострой".

Четирима задържаните българи в Солун за трафик на хора с камион

http://www.moreto.net/novini.php?n=300291

Четирима са задържаните българи от полицията в Солун за участие в мрежа за трафик на хора, съобщи grreporter.info. Начело на групата бил един от задържаните българи. В ареста са и двама турски граждани. По-рано БНР съобщи, че полицията в Солун е задържала днес един българин за нелегалeн трафик на имигранти.

Емил Димитров-Ревизоро: Монополът държи хранилищата на горивата в България (обновена)

http://pik.bg/емил-димитров-ревизоро-монополът-държи-хранилищата-на-горивата-в-българия-обновена-news392831.html

Емил Димитров-Ревизоро: Монополът държи хранилищата на горивата в България (обновена)

Монополът държи хранилищата на горивата в Българи. Това заяви Емил Димитров - Ревизоро в ефира на Би Ти Ви по повод цените на горивата. 

По думите само гражданите губят от търговията с горива.

Димитров посочи, че обикновено рафинериите се правят до море или река, за да може да е удобно за доставки. По думите му, у нас не може да има две рафинерии. „България е малка, дистрибуцията липсва, как ще избиеш инвестицията”, обясни той. Наличието на една рафинерия, обаче, би следвало автоматично да означава по-ниски цени.

Според Ревизоро, голям проблем, който оказва влияние върху цените, са митническите складове, които честа са с неуреден статут. „Монополът държи хранилищата на горивата в България”, добави той.

Като аргумент защо цените по всички бензиностанции не може да са еднакви той посочи, че горивата се превозват от едно място до различни точки в страната. Това означава, че транспортните разходи са различни.

Освен това вносителят определя цената. „Той решава за колко да продаде на едро и на търговецът му остава един марж за печалба от 10 стотинки”, поясни Димитров.

Ревизоро коментира и проблема с бежанците в Европа. „Не считам, че всички недоволни от положението си от африкански страни трябва да пристигнат в Европа”, заяви той. На въпрос защо Германия толкова лесно приема имигрантите, той отговори: „Мама Меркел много скоро ще си промени мнението”.

 

Бахрие ще избира сама себе си за кмет на Сладкодум - само тя има право да гласува

http://www.cross.bg/ibryam-bahrie-kmet-1479392.html

/КРОСС/Като ще командва, първо да оправи тока, казва бившият съпруг Ибрям, другият жител на селото 73-годишната Бахрие Ибрямова ще трябва да стане кмет по задължение на бъдещото кметство Сладкодум след изборите на 25 октомври. Жената е единствената, която има право на глас, и може да бъде избрана в откъснатото от света крумовградско селце. Освен Бахрие в Сладкодум живее и бившият ѝ съпруг, 78-годишният Ибрям Кадир. Той обаче няма право да гласува, защото по документи живее в Ерзурум, Турция. До абсурдната ситуация Бахрие да се самоизбере за кмет се стига заради недомислици в законодателството ни. Според чл. 16 от Закона за административно-териториалното устройство условия за създаване на кметство са наличие на население над 100 души. По документи броят на населението в Сладкодум е 192, разказва "24 часа". "Хората тук ги няма отдавна. Заминаха, пръснаха се по целия свят, а беше голямо и хубаво село. Турското му име е Татлъ кьой (сладко село - б.а.), защото хората са били добри и благи", казва бай Ибрям. Според него преди 30-40 г. в трите махали на Сладкодум е имало над 70 къщи. "Имаше пълна детска градина и училище, в което се учеше до VIII клас", казва възрастният мъж. И допълва, че сега единствените хора, които идват в опустялото село, са или ловци, или иманяри. "Авджиите са хубави хора, правим мухабет с тях. Алтънджиите (златотърсачите - б.а.) не са такива - гледат страшно и не говорят

Валентин Димов в три думи: Напред, И, Нагоре

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/09/03/2582901_valentin_dimov_v_tri_dumi_napred_i_nagore/?ref=rss


Задача: Дадени са думи на езика суахили и техните преводи, представени в друг ред:

mtu, mbuzi, jito, mgeni, jitu, kibuzi 
великан, козичка, гост, коза, човек, голяма река 

Определете преводните съответствия.

Решение: Виждаме, че думите са съставени от корен и представка. Корените са tu, buzi, to и geni, а представките- m-, ji-, ki-. В българските преводи забелязваме, че обектите биват 3 вида - малки, средни и големи. Ако приемем, че по тази логика "великан"...

Как институциите са в поза щраус за децата на улицата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/03/2602680_kak_instituciite_sa_v_poza_shtraus_za_decata_na_ulicata/?ref=rss

"Дневник" публикува статуса на Александър Нейчев от "Фейсбук". В него той разказва за дете на 10 години - Камен, което живее на улицата и за което никоя институция не може да се погрижи. Нейчев е видял как детето е в особено състояние и се е свързал със  спешния тел. 112. Оттам му благодарят за сигнала, а полицията казва, че "го знаят тоя". В крайна от толкова  много институции отговорни за децата в риск, се оказва, че никоя не може да реагира адекватно спрямо 10 годишното момче. 
...

Горещо време - 36 градуса!

http://www.bnews.bg/article-141030

По Черноморието максималните температури ще са 26°-28°. Вълнение морето 1-2 бала.

Двама министри идват за бизнес форум в Пловдив

http://pik.bg/двама-министри-идват-за-бизнес-форум-в-пловдив-news392829.html

Двама министри идват за бизнес форум в Пловдив

Министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на икономиката Божидар Лукарски ще вземат участие в бизнес форум на тема „Пловдив 2020 – какво е нужно за развитието на индустрията, културния туризъм и инвестициите".

Събитието, което е организирано от вестниците „24 часа”, „Труд” и община Пловдив, ще се проведе от 11.00 часа в Дома на културата „Борис Христов“.

Поканени са всички районни кметове, представители на местната власт от съседни общини, на индустрията и туризма в региона, ректори на университети в града,както и културни деятели. Очаква се в рамките на  събитието община Пловдив да награди водещи инвеститори от региона.

Съдът гледа делото срещу четиримата предполагаеми джихадисти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4958054

Съдът в Кюстендил ще гледа делото на 4-мата чужденци, за които се появиха съмнения, че са джихадисти, съобщи Нова телевизия.
Те са обвинени в това, че са влезли нелегално в страната ни. Обвинение за опит за подкуп на граничен полицай пък беше повдигнато на петия от групата. Неговото дело, обаче ще се гледа от Апелативния съд.
Съдът в Кюстендил ще гледа делото на 4-мата чужденци, за които се появиха съмнения, че са джихадисти, съобщи Нова телевизия. Те са обвинени в това, че са влезли нелегално в страната ни. Обвинение за опит за подкуп на граничен полицай пък беше повдигнато на петия от групата. Неговото дело, обаче ще се гледа от Апелативния съд.

ГЕРБ и ДПС намекнаха за нова формула във властта

http://www.cross.bg/gerb-borisov-mestan-1479391.html

/КРОСС/Реформаторският блок се очертава преодолимо препятствие в съвместния път на ГЕРБ и ДПС, стана ясно на старта на новия политически сезон. При откриването на есенната сесия на Народното събрание вчера лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на ДПС Лютви Местан един след друг направиха намек за несигурното бъдеще на Реформаторския блок във властта, с което затвърдиха подозренията, че партньорството им ще бъде легализирано. Премиерът намекна, че бъдещето на РБ в управлението зависи от това как ще се представи на изборите, а Местан направо заяви, че е необходима нова формула на властта без "ултранационалистически и рекетьорски примеси", което собствените му депутати разтълкуваха пред "Сега" като Патриотичния фронт и РБ. В неделя самият лидер на ДСБ Радан Кънев обяви: "Не трябва да отхвърляме и голямата опасност ГЕРБ и ДПС да управляват заедно", а политолози отдавна предупреждават, че всъщност ГЕРБ и ДПС са гръбнакът на управлението. Изказването на Борисов дойде след среща с двамата съпредседатели на парламентарната група на РБ - Радан Кънев (ДСБ) и Найден Зеленогорски (ДБГ). От срещата знаково отсъстваха другите двама партньори на ГЕРБ в парламентарното мнозинство - ПФ и АБВ. След разговорите Радан Кънев се похвали с постигнатите договорености по законодателните приоритети и за по-добра организация на работата на мнозинството

Седми блок на "Козлодуй" може да има най-рано след 10 години

http://www.cross.bg/kozlodyii-reaktor-ploshtadkata-1479389.html

/КРОСС/Въпреки затихналите дебати около съдбата на бъдещия седми блок на АЕЦ "Козлодуй" изграждането на реактора е включено в редовния доклад на КЕВР до Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори и Европейската комисия (ЕК) за миналата година. В документа е записано, че в най-оптимистичният евентуален нов реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй" се очаква да влезе в редовна експлоатация след 2025 година. Причината за това са дългите съгласувателни процедури, които тепърва предстоят, разясняват експертите. "Това се подкрепя и от прогнозата на ЕК до 2050 г., в която допълнителна ядрена мощност в България се предвижда едва след 2035 година", пишат от КЕВР. Комисарите допълват, че вариантът със седми реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде взет предвид при следващи обновявания на плана за развитие на електропреносната мрежа, пише "Сега".  

Готвят скок в цената на хляба

http://www.cross.bg/brashnoto-tzenata-melnitzite-1479388.html

/КРОСС/ Хлябът вместо да поевтинее заради ниските цени на пшеницата, до нова година е по-вероятно да поскъпне, казват хлебопроизводители. Една от причините, която посочват те, е повишаването на таксата "социална отговорност" в цената на тока. Друга съществена причина е очакваното вдигане на цената на брашното, което предлагат мелниците. Председателят на регионалната браншова организация на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов заяви, че само преди дни представителите на варненска мелница, от която пазарят всички в региона, са предупредили, че е възможно да има вдигане на цената на брашното заради сериозното отражение на поскъпналия от 1 август ток в процеса на мелене на зърното, информира "Стандарт". "Друг сериозен фактор е това, че тази година в Добруджа 90% от пшеницата е с влошени показатели. Не може да се купи качествена пшеница. Най-сериозно на качеството на брашното се отразява ниското съдържание на глутен в зърното. За да стане хубав хляб, глутенът трябва да е минимум 24, а той е по-нисък и се налага да се добавя сух глутен, както и други подобрители, които оскъпяват брашното", обясни Няголов. В момента все още тон хлебно брашно се предлага от мелниците за 660 лв., като тази цена се задържа близо 10 месеца.  

Кметицата на Гърмен иска лична охрана

http://www.bnews.bg/article-141029

"Опасявам се за моя живот, както и за живота на служителите в кметството", добави тя.

Спасителите, открили Тодор: Почувствахме се чудесно!

http://pik.bg/спасителите-открили-тодор-почувствахме-се-чудесно-news392825.html

Спасителите, открили Тодор: Почувствахме се чудесно!

Акцията бе трудна, защото имаше едно ясно в нея - Тодор Тумбев е бил на Черни връх. Цяла Витоша беше обходена, територията е огромна. Повече от 50 планински спасители и полицейски кучета. Tова разказаха в ефира на Би Ти Ви спасителите, намерили изгубения Тодор. 

Беше трудно, споделят още те и добавят, че на места районът не е и много проходим.

"След като го намерихме се почувствахме много добре. Чувството е чудесно!", споделиха още планинските спасители.

Подновяваме винетките си, без да се редим на гише

http://www.cross.bg/zelena-dokymenti-sinya-1479387.html

/КРОСС/ Столичани могат да подновят валидността на годишните си стикери за паркиране пред дома изцяло онлайн. Това съобщи за „Новинар" шефката на дирекция „Паркиране и транспорт" към Центъра за градска мобилност Румяна Милова. В момента активните винетки за "синя" и "зелена" зона са общо 10 412 броя. От тях на 4719 срокът изтича през октомври. Очакванията са да се извият големи опашки пред офисите за подаване на документи на ул. „Будапеща" 17 и на площад „Възраждане" 1. За целта заявленията и сканираните документи трябва да се подадат на адрес www.sofiatraffic.bg. След като бъдат одобрени, се заплащат на посочената в сайта сметка. За "синя" зона цената остава 150 лева, а за "зелена" 100 лева.  

Ревизоро: 2 милиарда остават в монополистите при горивата

http://offnews.bg/news/n_1/n_554145.html

"Касае се за около два милиарда лева, които остават в монополистите. Много е трудно Комисията за защита на конкуренцията би се изправила срещу такава сума. Предпочита да не вижда проблема." Така Емил Димитров-Ревизоро отговори на въпрос на bTV защо, ако има картел, КЗК не реагира. Отговорът на КЗК, дадено преди няколко дни беше, че не е толкова лесно да се докаже картел и че картелът не бил въпрос на усещане. Високите цени у нас предизвикаха дебат, когато стана ясно, че в България се продава най-скъпият дизел - с 35-40 ст. повече например от Австрия. "Някой като даде висока цена, всички се нареждат до него. От това държавата не печели, а гражданинът губи. Цялата печалба се генерира от много малка група хора и по никакъв начин КЗК не е казала: "Вие сте монополисти, вие не сте", защото има бензиностанции, които нямат бази и там горивото ще е по-скъпо, но има бензиностанции, които имат. Едно гориво от "Лукойл" да го доставиш от базата на 20 км е едно, цената е много по-ниска, друго е да го доставиш от Констанца. В студиото Димитров коментира и темата за наплива на бежанци. "Трябва да положим всички усилия бежанците ни заобикалят и да не смятат, че България е добро място за живеене", каза той.

Божидар Димитров кратък и ясен по Нова тв: САЩ, Англия и Франция са виновни бежанците

http://petel.bg/Bozhidar-Dimitrov-kratak-i-yasen-po-Nova-tv--SASHH--Angliya-i-Frantsiya-sa-vinovni-bezhantsite__125360

В умните държави когато има проблем, търсят причината. Ние обсъждаме бежанската вълна, без да търсим причината. Фундаменталната причина...

Важно! Затварят ключов варненски булевард! Вижте къде ще се образува тапата

http://petel.bg/Vazhno--Zatvaryat-klyuchov-varnenski-bulevard--Vizhte-kade-shhe-se-obrazuva-tapata__125361

От 7-ми септември /понеделник/ се затваря за движение източното платно по бул. „Ян Хунияди“ в участъка от бул. „Сливница“ до бул. „Трети...

От последните минути! Камион прегази и уби на място млад служител на ДАИ

http://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Kamion-pregazi-i-ubi-na-myasto-mlad-sluzhitel-na-DAI__125362

За тежък инцидент на пътя от Божурище към Сливница съобщи читател на "Блиц". Близо до разклона за Пролеша при проверка е загинал служител...

Служители на КАТ-Варна следят днес за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=300294

Служители на пътната полиция във Варна ще следят днес - 3 септември, за превишена скорост на ключови кръстовища в града и извън него, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 11:00-12:00 гр.Варна кв.Аспарухово ул.Първи май до автомивкаAMG 14:10-15:00 гр.

Акция на ДАНС и МВР: Задържаха 130 души!

http://www.bnews.bg/article-141028

В МВР тече непрекъсната дейност по противозаконното проникване в страната, каза гл. комисар на страната.

Преглед на печата - 3 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=300304

Акция. "Труд": Спецоперация срещу нелегалните имигранти в центъра на София, 130 задържани Специализирана полицейска операция срещу нелегалните имигранти се провежда в центъра на София. Повече от 130 души са задържани до момента, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов пред "Фокус".

Предстоящи събития

http://www.cross.bg/provede-preskonferentziya-sofiya-1479386.html

/КРОСС/ *** София. Президентът Росен Плевнелиев ще присъства на активирането на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България. ***Пловдив. От 11.00 часа министърът на икономиката Божидар Лукарски и министърът на туризма Николина Ангелкова ще участват в бизнес форум „Пловдив 2020 - какво е нужно за развитието на индустрията, културния туризъм и инвестициите"в Дома на културата „Борис Христов". ***Тутракан. От 12.30 часа министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще присъства на официалното откриване на Крайдунавския парк в град Тутракан. От 13.00 часа в залата на Общинския съвет в град Тутракан министър Танева ще проведе среща със земеделски производители. ***Казанлък. От 17.00 часа министърът на околната среда и водите Ивелина Василева ще открие реконструираната и модернизирана градска пречиствателна станция за отпадъчни води на Казанлък. ***София. От 09.00 часа започва редовното заседание на Народното събрание. ***София. От 10.00 часа в заседателната зала на Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти" ще бъде отворена ценовата оферта на участника в процедурата за сключване на рамково споразумение с предмет: „Извършване на спасителни археологически проучвания по трасето на транспортни инфраструктурни обекти. ***София. От 11.00 часа в хотел „Бест Уестърн Плюс Сити" зам

Кметицата на Гърмен Минка Капитанова поиска лична охрана

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4958047

Не знаем кой потроши прозорците в Гърмен. Надявам се скоро полицията да открие извършителите. Това заяви пред Нова телевизия кметът на Гърмен Минка Капитанова.
Не знаем кой потроши прозорците в Гърмен. Надявам се скоро полицията да открие извършителите. Това заяви пред Нова телевизия кметът на Гърмен Минка Капитанова. "Опасявам се за моя живот, както и за живота на служителите в кметството", добави тя. Вчера Гърмен осъмна с изпочупени прозорци на кметския кабинет в общината.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1479385.html

/КРОСС/ Александър Станков - футболен треньор Атанас Мерджанов - политик Васил Найденов - певец Жасмина Тошкова - модел Йордан Владев - композитор, инструменталист Лидия Вълкова - актриса Малина Петрова - актриса, сценарист и режисьор Мария Донева - поетеса  

На живо от Северна Корея

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257016_%D0%9D%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE+%D0%BE%D1%82+%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%8F

 „С какво можеш да впечатлиш хора, чиято страна ги учи да вярват, че имат всичко“, попита комикът Джон Оливър по време на шоуто си Last Week Tonight. Отговорът се оказа Laibach – словенската индъстриъл група с 35-годишна история изнесе два концерта в Пхенян през август и това се превърна в първия случай, в който западни музиканти получават подобен достъп. Изявата им стана част от празненствата по случай 70-годишнината от обявяването на независимост от Япония.

Работата по ексцентричната идея продължава година, а основен инициатор е работилият нееднократно с Laibach норвежки режисьор Мортен Травик, вече реализирал проекти в Северна Корея. Когато запознава местните власти с работата си, групата изненадващо получава покана. Те веднага се отзовават, тъй като „няма да имаме втори шанс да свирим в Пхенян за първи път“, както казва съоснователят Иво Салигер пред сп. Rolling Stone.

„Никога не сме разисквали темата дали е правилно да заминем, нито дали така изразяваме отношение към режима. Всичко беше заради преживяването да свирим в една от най-изолираните страни в света“, казва пред Light Примоз Хладник, периодичен кийбордист на групата за турнетата й заедно с често гостуващия в редиците им вокалист Борис Бенко, „за когото разбрахме, че с гласа си е имал голяма заслуга в съблазняването на комисията“. Двамата имат отделна група, също с дълга история – композиралите от електро-поп до класическа музика Silence. Макар и далеч от политизираността на Laibach, дуото също се е заигравало с концептуални теми – през 2004 г. издават албум, представен като неиздадената музика на починал при мистериозни обстоятелства млад поет и музикант. До издаването никой не знае, че историята е фикция. Последният им студиен проект от 2012 г. е своеобразен „саундтрак“ към очаквания тогава апокалипсис.

edis1 (1)  4x3

 

Борис Бенко, Мина Шпилер и Примоз Хладник преди да излязат на сцена. Борис и Примоз, които имат самостоятелен музикален проект под името Silence, са периодично част от проектите на Laibach след 2006 г.

 

Започват да работят често с Laibach покрай албума Volk (2006), съставен от преработени национални химни. Участват и в пуснатата малко преди гостуването нова песен – изпятата на английски и корейски We Will Go To Mt. Paektu, в която става въпрос за върха Пектусан, най-високия на Корейския полуостров. „Гледам на концерта като на културен обмен между Словения и Северна Корея. Ще се радвам, ако това стане повод в бъдеще корейски музиканти да гостуват в Любляна. Между другото всички, с които работихме на място, бяха изключителни професионалисти.“

 

edis1 (1)  4x3

 

За двата си концерта в Пхенян, всеки един пред 1500 души, те подготвят авторски песни, кавър на Across The Universe на The Beatles, така и композиции от популярния в страната американски мюзикъл The Sound of Music.

Примоз разказва, че задължително изискване на музикалния комитет е Laibach да подготвят три народни севернокорейски песни. „Но комисията не можеше да разбере смисъла на кавър версията и ни забраниха да изпълним две от трите подготвени. Оказа се, че всичко, което се различава от оригинала, е неприемливо за така наречените им музикални експерти.“ Също така комисията е съкратила сетлиста им от осемнадесет песни на едва девет.

Цялата комуникация между режисьора на шоуто Мортен Травик и севернокорейските власти протича по имейл. Когато пристигат, те се запознават и с вече селектираните за концерта местни музиканти и вокалисти.

Част от екипа на Laibach и местните музиканти, с които са работили по двата си концерта в Пхенян.

Част от екипа на Laibach и местните музиканти, с които са работили по двата си концерта в Пхенян.

 

Освен местното население на концерта присъстват официални гости (сред които не е забелязан Ким Чен Ун), както и туристи от Китай. „Трудно е да се каже колко дипломатически посетители имаше, но със сигурност представителите на елита заемаха солидна част от залата. Но забелязах и много млади хора. Със сигурност всички бяха изненадани, тъй като никога не са чували подобна музика, може би дори е имало шок. Но се държаха много учтиво и накрая публиката ни аплодира на крака.“

edis1 (1)  4x3

 

Всички посетители на концерта са с официално облекло

Всички посетители на концерта са с официално облекло

 

По време на шоуто

По време на шоуто

 

За съжаление те не получават възможност да говорят с посетителите в залата, но има коментари, записани за предстоящото DVD издание.

Примоз Хладник не иска да дава бързи оценки на видяното в страната, често свързвана с брутално нарушаване на човешките права, жестоки политически убийства и силна цензура. На чужденците не се позволява да се разхождат из столицата без местен придружител и преводач.

В подготовка

В подготовка

„Да прекараш една седмица там не ти дава особена информация за ежедневния живот, нито за политическата система. Честно казано, вероятно дори няколкогодишен престой няма да ти стигне, за да разбереш Северна Корея.“

Пианистът се връща в Словения с няколко находки – дискове с нова и фолклорна музика. „Като източноазиатска държава народната им музика не е толкова различна от тази в Япония например. Намерих и електронна музика, която изключително напомня за италодиското и ранните Modern Talking. Но бях най-много впечатлен от поведението на местните: все скромни и учтиви хора. Пхенян изглежда като много сигурно място и всъщност доста красиво.“

edis1 (1)  4x3

 

Момент от празненствата по случай Деня на независимостта

 

Макар и изключително скъп като цена, музикантите имат право на интернет. „Нямахме рестрикции в достъпа. Всъщност в Китай имахме повече трудности, тъй като оттам например не можеш да влезеш в YouTube. Интересно дали това беше, защото сме чужденци, и до каква степен всъщност са ограничавани местните.“

Вокалистката и кийбордистка Мина Шпилер заедно с местния хор

Вокалистката и кийбордистка Мина Шпилер заедно с местния хор

За музиканта, зает предимно с театралните проекти на титулярната си група, посещението задоволява отдавнашния му интерес към Северна Корея. Когато преди година разбира за гостуването, то се оказва изключително приятна тайна за пазене.

„А, щях да забравя нещо“, добавя Примоз. „Жените им са невероятно красиви.“

„С Laibach не се шегуваме, а само показваме едно смъртоносно чувство за хумор.“ Така неотдавна вокалистът Иво Салигер описа групата си.

Биографично погледнато: Laibach са създадени през 1980 г., а името им идва от старото название на Любляна от периода на Хабсбургската монархия и окупацията на Югославия по време на Втората световна война. Визуалният елемент и провокативното смесване на различни влияния винаги е било важна част от присъствието им: първите им концерти са своеобразни пърформънси като част от често достигащата до крайности дисидентска сцена в града. Нещо повече – „Ново словенско изкуство“ раздава свои паспорти и знамена. В средата на 80-те се местят временно в Лондон. Международната известност идва, след като са забелязани от легендарния британски диджей и радиоводещ Джон Пийл. Голяма част от проектите им през 90-те са коментар върху размирните събития на Балканите и Източна Европа. Нацистките и тоталитарни елементи в облеклото често са повод за обвинения едновременно в крайнодесни и крайнолеви пристрастия – но както биха обяснили почитателите им, всичко това е с цел пародия и гротеска на репресивните режими.

Историята им е обект на четири документални филма, a Rammstein и Type O Negative са сред групите, цитирали ги като вдъхновение. Записват за Mute Records, компания, в чийто каталог попадат Depeche Mode, New Order, Моби. Laibach са посещавали три пъти София.

 

Серина Уилямс продължава в трети кръг на US Open

http://tennis.actualno.com/Serina-Uiljams-prodyljava-v-treti-kryg-na-US-Open-news_493378.html

Серина Уилямс се класира в трети кръг на US Open, след като победи представителката на Холандия Кики Бертенс. Най-добрата в женския тенис се наложи над Бертенс със 7-6, 6-3 и продължи напред в турнира с награден фонд от 42,3 милиона долара. Това е 50-ата победа на Уилямс в турнири на WTA през този сезон и 30-ата в турнири от Големия шлем. Следващата опонентка на Серина ще е сънародничката й Бетани Матек-Сандс.  

Мъжете трябвало да избират по-малката сестра

http://curious.actualno.com/Myjete-trjabvalo-da-izbirat-po-malkata-sestra-news_493353.html

Медици от Нова Зеландия и Швеция са провели изследване, което сочи връзка между това, кое поред дете в семейството е момичето и неговия индекс на телесната маса в бъдеще. Жените, които имат по-големи сестри, са по-малко склонни към пълнеене и са способни да създадат здраво потомство. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Journal of Epidemiology and Community Health, пише New Scientist. В своята работа учените наблюдавали корелация между поредността на момичето и неговия индекс на те

България посреща на полупразен стадион Норвегия

http://bgfootball.actualno.com/Bylgarija-posreshta-na-poluprazen-stadion-Norvegija-news_493389.html

Около 10 000 зрители се очакват довечера на ключовата европейска квалификация България - Норвегия. Мачът на стадион "Васил Левски" е от 21,45 ч. До снощи обаче не повече от 4000-5000 билета бяха продадени, пише вестник "Труд". Към тях може да се прибавят и около 900 привърженици на гостите, които са купили пропуски и ще викат за своите. Ако спечелим срещата, то може да останем в играта за бараж преди Евро 2016. Ще посрещнем съперника на нов терен, с реновирани трибуни и ложи на стадион "Васил

Св. свщмчк Антим, еп. Никомидийски

http://www.cross.bg/antim-sveti-hrista-1479384.html

/КРОСС/ Св. свщмчк Антим, еп. Никомидийски. Преп. Теоктист. Св. Фива дякониса. Св. мчца Василиса Никомидийска. Св. Йоаникий II, патр. СръбскиЖитие и страдание на свети свещеномъченик Антим, епископ Никомидийски, и много други с него Свети Антим се родил в град Никомидия. Още в младите си години проявявал навици на съвършен мъж и се отличавал с незлобие. Израствайки телесно, той израствал и духовно. Като достигнал пълнолетие, той започнал да се откроява сред всички с добродетелния си живот; и в тези години от човешкия живот, когато обикновено страстите израстват в човека като плевели сред пшеница, Антим бил пример за високо безстрастие. Плътта с греховните си пожелания била умъртвена в него, а духът му бил изпълнен със смирение. Той напълно изкоренил от душата си всякаква завист, гневливост и леност, недавайки и на тялото да се пресища с храна и питие. Напротив, с примера си показвал въздържание във всичко, любов и мир с всички, благоразумие и усърдна грижа за славата Божия. За такъв благочестив и добродетелен живот след непродължително време той бил удостоен със свещенически сан. В този сан свети Антим с цялото си сърце се трудел над богомислената молитва и душеполезните трудове, с думи и дела наставлявайки всички на спасителния път на добродетелта. Когато се преставил архипастирят на Никомидийската църква свети Кирил, на негово място бил възведен свети Антим

От Живков до Кунева - нищо ново в борбата с корупцията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4957667

Ако корупцията можеше да бъде убита с хартия, досега щеше да е размазана като муха под тоновете нормативни и стратегически документи по проблема, приети от няколко български правителства.

Поредният "хит" в този жанр са етичните правила за почтеност в публичния сектор, написани от безсмисления орган БОРКОР,
Ако корупцията можеше да бъде убита с хартия, досега щеше да е размазана като муха под тоновете нормативни и стратегически документи по проблема, приети от няколко български правителства. Поредният "хит" в този жанр са етичните правила за почтеност в публичния сектор, написани от безсмисления орган БОРКОР,

Фирми вземат варненския боклук, само ако се почистват пътните знаци

http://pik.bg/фирми-вземат-варненския-боклук-само-ако-се-почистват-пътните-знаци-news392822.html

Фирми вземат варненския боклук, само ако се почистват пътните знаци

Осем фирми, сред които 5 софийски и 3 варненски, са подали оферти за участие в обществената поръчка за сметосъбирането и сметоизвозването във Варна. Това показват протоколите на комисията, прегледала документите и допуснала кандидатите за участие в наддаването, съобщава „Монитор”.Поръчката е на стойност 61,3 млн. лв., като най-голямо финансиране е предвидено за най-големия жилищен район “Приморски”, за който сумата е около 22 млн. лв.

Сред участниците в новия конкурс са 2 от фирмите, които и досега бяха ангажирани с поддържането на чистотата в града - “Адиан”, която отговаря за район “Приморски”, и “Омега Интерклиър”, която извозва отпадъците от Владиславово. За поддържането на чистотата в “Одесос”, Аспарухово и “Младост” в момента все още отговаря “Титан АС”, с която е подписан допълнителен анекс за удължаване на срока за първите два района, тъй като договорите изтекоха в края на юли.

Повечето от новите фирми, кандидатстващи да почистват Варна, са прясно регистрирани дружества по закона за задълженията и договорите, като обединяват 2 или повече фирми с граждански договор и не се отразяват в Търговския регистър.

По-познати са два от новите кандидати - “Грийн партнърс БКС”, свързвано неофициално с дългогодишния монополист в сметопочистващия сектор Румен Гайтански-Вълка, и ЗМБГ АД, доскоро познато и като “Заубермахер България”, което в момента чисти в 5 от най-големите жилищни райони на София.

Пред­вижда се с новите изпълнители да бъдат сключени 5-годишни договори вместо досегашните, които бяха за двойно по-голям срок и създаваха пречки при контрола на качеството на работата.

Съгласно поставените изисквания фирмите трябва да събират и извозват боклуците от контейнерите и кошчетата, както и разпилените около тях, а също и едрогабаритните отпадъци. Местата за обществено ползване също трябва да се почистват.

Предвидено е миене с автоцистерни на улици, площади, тротоари, спирки, паркинги, подлези, алеи и др., както и ръчно почистване на улиците от отпадъци, като смеси за зимното обезопасяване, наноси, пясък, пръст, треви и др.

Сметопочистващите фирми ще имат и допълнителни задължения да хигиенизират пътните знаци, предпазните парапети и огради, платформите за инвалиди и майки с детски колички, както и да почистват графитите. Поставя се и специално условие за почистването на рекламни и агитационни материали в районите им.

Георги Костов: 125 души без документи са задържани при снощната операция в София (обновена)

http://pik.bg/георги-костов-125-души-без-документи-са-задържани-при-снощната-операция-в-софия-обновена-news392823.html

Георги Костов: 125 души без документи са задържани при снощната операция в София (обновена)

Трафикът на бежанци е привлекателна дейност за криминалния контингент. Това заяви главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов в ефира на Би Ти Ви по повод вчерашната акция на МВР и ДАНС в София.

"Задържаните при акцията снощи са 125 души. Те са били без документи", обясни още той.„Вчера е извършена регулярна операция, тя не е нещо изолирано. В рамките на тази операция в централна градска част на столицата задържаните при първоначалните беседи с колегите не са могли да дадат обяснение за правния си статут”, обясни той. По думите му, в последствие около 8-9 от тях са освободени, тъй като са с предоставен статут на бежанци.

„В момента имаме 125 задържани, за които към момента разполагаме с информация, че са незаконно пребиваващи и колегите от Дирекция „Миграция” ще ги настанят в приемните центрове на „Миграция”, ще проведат необходимите беседи и ще установят как са проникнали в страната, дали следва да им бъде предоставен статут на бежанци и ще се вземат необходимите административни мерки”, заяви гл. секретар Костов.

Той посочи, че от началото на годината през пунктовете на Дирекция „Миграция” са преминали 16 хил. души, като числата на задържаните незаконно проникнали в страната са относително съизмерими на вход, на изход и във вътрешността на страната. „Грубо около 5 хил. души са задържани от началото на годината на вход на българо-турска граница, на изход на българо-сръбска граница и във вътрешността на страната”, уточни той.

Относно това какво ще се случи с тези хора и дали ще бъдат върнати в Турция например, гл. комисар Костов заяви, че с Турция нямаме сключена реадмисионна спогодба. „Ако са проникнали през Гърция има правна възможност да бъдат върнати. Ако не може да се установи начина, по който са проникнали в страната, но установим етническия им произход и родната им държава не е включена в списъка на държавите, от които би следвало да им предоставим хуманитарен статут на убежище, тогава има механизъм, който използваме и ги връщаме в родните им държави”, каза още той.

„От началото на годината имаме над 200 привлечени български граждани за каналджийска дейност. Определено това е една престъпна дейност, която е привлекателна за престъпния контингент”, заяви гл. комисар Костов и добави, че в МВР тече непрекъсната дейност по противодействие на незаконното проникване и пребиваване в страната.

Слънце и до 36° днес, на места може да превали

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257015_%D0%A1%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%86%D0%B5+%D0%B8+%D0%B4%D0%BE+36%C2%B0+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81%2C+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0

 Времето ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността в следобедните часове. На отделни места, главно в планинските райони на Западна България, ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 31° и 36°. Такава е прогнозата за времето, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН), предаде "Фокус".

Атмосферното налягане ще е малко по-ниско от средното за месеца. В сутрешните часове по Черноморието ще има ниска слоеста облачност или мъгла. През деня ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са 26°-28°. Вълнение морето 1-2 бала. Температурата на морската вода е 25°-27°.

Над планините ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността, главно в масивите от Западна България. На места ще има слаби превалявания. Ще духа слаб до умерен вятър предимно от север. Максималната температура на 1200 м ще е 27°-28°, на 2000 м около 19°.

Sony представи официално новия си смартфон Xperia Z5

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/09/03/2602679_sony_predstavi_oficialno_noviia_si_smartfon_xperia_z5/?ref=rss


Sony представи официално своя нов смартфон Xperia Z5 по време на пресконференция в Берлин два дни преди началото на изложението IFA 2015. Една от версиите на телефона ще разполага с "първия 5.5-инчов 4К екран" до сега.

Ако това ви звучи объркващо, защото вече на пазара има телефони с такива размери на екрана и 4К резолюция, не сте единствените. Твърдението на Sony е базирано на факта, че резолюцията на екрана е 3840х2160 пиксела, която е доста по-голяма от повечето модели, които...

Нищо не е по-лошо от щастието, което идва прекалено късно

http://www.cross.bg/prekaleno-kusno-shtastieto-1479383.html

/КРОСС/ Иван Тургенев (1818-1883)- руски белетрист, първият голям романист в руската литература.: Нищо не е по-лошо от щастието, което идва прекалено късно.

САЩ се стремят към постоянно присъствие в Черно море

http://svetoven.pogled.info/news/67322/SASHT-se-stremyat-kam-postoyanno-prisastvie-v-CHerno-more

/Поглед.инфо/ Военно-морските сили на САЩ се стараят да съхранят почти постоянно присъствие в Черно море, заяви американският вицеадмирал Джеймс Фого.

Над три трилиона дървета има на Земята

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257014_%D0%9D%D0%B0%D0%B4+%D1%82%D1%80%D0%B8+%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%97%D0%B5%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%B0

 На Земята има над три трилиона дървета, което е седем пъти повече, отколкото се смяташе досега, пише АBC News. Дърветата на планетата ни обаче са и с трилиони по-малко, отколкото са били в миналото, сочи ново изследване. 

Младежка организация към ООН има за цел да засади един милиард дървета. В тази връзка изследователят от Йейл Томас Кроутър е запитан дали засаждането на такъв брой дървета би помогнало за справяне с предизвиканите от хората климатични промени. Дърветата улавят и складират задържащия топлина въглероден двуокис. 
Кроутър казва, че най-напред трябва да разбере колко дървета има на Земята и цифрата значително надхвърля очакванията. Според изследването, публикувано в журнала Nature и цитирано от "Фокус", дърветата на Земята наброяват 3.04 трилиона. 

Според предишни изчисления, базирани на сателитни изображения, на Земята има 400 милиарда дървета. Кроутър и колегите му използват 429 775 наземни измервания наред със сателитни данни и компютърни модели, за да стигнат до по-точна цифра. Планетата е била покрита с далеч по-голям брой дървета. С помощта на компютърните модели екипът от Йейл изчислява, че преди развитието на човешката цивилизация е имало приблизително 5.6 трилиона дървета. Това означава, че броят им е намалял почти наполовина. 

Кроутър посочва, че главна вина за изчезването на дърветата носят хората. Той установява, че всяка година се отсичат 15 милиарда дървета, а 5 милиарда се засаждат. Това е загуба от 10 милиарда на година. С това темпо дърветата ще изчезнат от Земята за около 300 години. 

Ако има 3.04 трилиона дървета на планетата, един милиард повече няма да допринесе много за борбата с климатичните промени, заключава Кроутър. Това не обезкуражава екологичната организация Planet for the Planet. Напротив, тя увеличава целта си на 18 милиарда.

Откриват щаба на НАТО в България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257013_%D0%9E%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%89%D0%B0%D0%B1%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

 С официална церемония днес ще бъде обявена активацията на Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО в България.

На церемонията ще присъстват президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев и заместник-помощник генералният секретар на НАТО Джеймс Апатурай, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Решението за създаването на щабни елементи за интегриране на силите на НАТО (NATO Force Integration Unit – NFIUs) в страните-членки на Алианса, с приоритет България, Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония, беше взето на Срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г.

Създаването на щабните елементи е част от общата адаптация на структурата на силите на НАТО и на командната система и е най-голямата промяна в организацията след края на Студената война. Активирането на Щабния елемент на 3 септември е юридически акт, с който се стартира процедура по изграждане, окомплектоване, оборудване и достигане на пълни способности.

Церемонията за официалното активиране на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България ще се проведе на 3 септември в сградата на Министерството на отбраната на бул. „Тотлебен“ № 34.

Мечка разби кола и задигна дамска чанта в Тенеси (Снимки и видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4958031

Необичайно престъпление регистрираха в Тенеси - колата на местна жена била разбита и ограбена от мечка. Потърпевшата заснела как мечката рови из колата й.
Предполага се, че животното е било провокирано от пакет храна, забравен на предната седалка. По-късно към мечката се присъединило и малкото й, което също опитало от обяда на собственичката на
Необичайно престъпление регистрираха в Тенеси - колата на местна жена била разбита и ограбена от мечка. Потърпевшата заснела как мечката рови из колата й. Предполага се, че животното е било провокирано от пакет храна, забравен на предната седалка. По-късно към мечката се присъединило и малкото й, което също опитало от обяда на собственичката на

Кметът на Гърмен: Притеснена съм за живота и здравето на служителите си

http://pik.bg/кметът-на-гърмен-притеснена-съм-за-живота-и-здравето-на-служителите-си-news392817.html

Кметът на Гърмен: Притеснена съм за живота и здравето на служителите си

"Притеснена съм за живота и здравето на служителите си  заради този вандалски акт. Като кмет и общинска администрация си вършим работата. Ромите недоволстват, заради бутането на къщите им, но това е законът". Това заяви кметът на Гърмен Минка Капитанова в ефира на Би Ти Ви по повод вандалския акт с изпотрошаването на прозорците в сградата на Общината. 

По думите й трябва да има засилена охрана в града, защото може да се стигне до саморазправа с ромите от квартала.

Георги Костов, главен секретар на МВР, заяви по телефона, че охрана в града има. "Говорено е с нея и е изяснено как със съответния общински бюджет може да се създаде звено на "Общинска охрана", заяви още той.

Карантината в селата, където върлува антракс продължава

http://pik.bg/карантината-в-селата-където-върлува-антракс-продължава-news392820.html

Карантината в селата, където върлува антракс продължава

Наложената карантина във варненските села Млада гвардия и Бозвелийско заради установените случаи на антракс през юли и август остава в сила. Това съобщи временният шеф на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна д-р Даниел Денев, цитирна от новини.бг.

Той коментира обаче, че не е изключено вдигането на карантината да се случи още тази седмица. Това обаче трябва добре да се обмисли, защото все още има притеснения от шетащите из района незаконни джамбази. Наложената забрана в селата сега е точно за транспортирането и търговията с животни за други райони на страната. Обстановката в двете села е спокойна, ваксинирани са всички домашни животни, които имат вече и изграден имунитет.

„Няма и нови смъртни случаи”, уточни д-р Денев. Според него заболяването е овладяно, но от превантивна гледна точка през следващите 30 години ще се извършва ежегодна ваксинация за предпазване на селата.

Лични карти с чип от 2017-та година

http://www.bnews.bg/article-141027

В системния интегратор ще се съхранява информацията, постъпила от всички регистри за един човек.

В село без хора ще избират... кмет

http://news.ibox.bg/news/id_1922839672

В друго крумовградско село единствената кандидатка ще гласува за себе си. Само 73-годишната Бахрие Ибрямова има право на глас. Освен Бахрие в Сладкодум живее и бившият й съпруг, 78-годишният Ибрям Кадир, но той по документи живее в Ерзурум. Двамата си помагат да оцелеят, но не си говорят.

Андреев: Антикорупционният закон да е много радикален

http://frognews.bg/news_97125/Andreev-Antikoruptsionniiat-zakon-da-e-mnogo-radikalen/

Преформатирания в управлението няма как да се случат. Възможно е обаче за определени гласувания ДПС да се намести на мястото на реформаторите в празнотата, заяви по НТВ Методи Андреев, депутат от ГЕРБ.

3 септември в историята

http://www.cross.bg/voiina-svetovna-velikobritaniya-1479382.html

/КРОСС/ 590 г. - Григорий I е избран за римски папа. 1189 г. - Ричард Лъвското сърце е коронован за крал на Англия в Уестминстър.1260 г. - Води се Битката при Айн Джалут.1783 г. - Подписан е Парижкия мир между Великобритания и 13 нейни северноамерикански колонии, с който се слага край на Американската война за независимост. 1791 г. - Френското законодателно събрание приема първата френска конституция.1877 г. - Руско-турска война (1877-1878): Битка при Ловеч: Руските войски превземат града за втори път.1877 г. - Руско-турска война (1877-1878): Румънският княз Карол I е назначен за главнокомандващ на руско-румънските части при Плевен. 1878 г. - Край бреговете на Англия потъва корабът "Принцеса Алиса", в резултат на което загиват 645 човека.1901 г. - Четници на Яне Сандански и Христо Чернопеев отвличат протестантската мисионерка мис Елен Стоун и бременната Катерина Цилка за откуп от 100 000 щатски долара.1903 г. - Вселенският патриарх Йоаким III с послание настоява Турция възможно най-бързо да потуши въстанието и да възстанови реда в Македония. 1905 г. - В Барселона по време на военноморски парад при бомбен взрив загиват около 30 човека.1914 г. - Започва понтификата на папа Бенедикт XV.1916 г. - Първата световна война: В битката при Кочмар и Гешаново конната дивизия на ген. Иван Колев удържа бляскава победа над румънските армейски части. 1925 г. - Над Охайо претърпява катастрофа американският дирижабъл Шенъндоу, който е първият летателен апарат с хелий.1939 г

Всичко или нищо за българските национали срещу Норвегия

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/03/2602616_vsichko_ili_nishto_za_bulgarskite_nacionali_sreshtu/?ref=rss


Българският национален отбор по футбол излиза с ясната мисъл за победа срещу Норвегия в среща от квалификациите за Евро 2016. Пълният успех е единственото, което би задоволило водения от Ивайло Петев състав.

Националите са четвърти в група Н с осем точки. Скандинавците са трети с десет, а до края на квалификациите остават четири кръга, в които България има гостувания на Хърватия и Италия.

Селекционерът има проблеми заради отсъствието на няколко футболисти. Сред тях...

Над 130 души са задържани при акция срещу нелегални имигранти в София (обновена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/03/2602683_nad_130_dushi_sa_zadurjani_pri_akciia_sreshtu/?ref=rss


Над 130 души са задържани при акция на Държавната агенция "Национална сигурност" и МВР срещу нелегалните имигранти и трафика на хора, съобщи Би Ти Ви. Акцията е проведена в района на Женския пазар и Лъвов мост, като задържаните не са имали документи за самоличност и не владеели български език.  Засега няма информация сред тях да има издирвани от други държави, съобщава Нова ТВ. 

Задържаните първоначално не са могли да дадат обяснения пред органите на реда за пребиваването си у нас....

Обама отиде отвъд Северния полярен кръг

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/obama-otide-otvyd-severniia-poliaren-kryg-6042059

Tой посети арктическото градче Коцебу, за да привлече вниманието към промените в климата

Над 130 души са задържани при полицейска акция срещу нелегални имигранти в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/03/2602683_nad_130_dushi_sa_zadurjani_pri_policeiska_akciia/?ref=rss


Над 130 души са задържани при акция на Държавната агенция "Национална сигурност" и МВР срещу нелегалните имигранти и трафика на хора, съобщи Би Ти Ви. Акцията е проведена в района на Женския пазар и Лъвов мост, като задържаните не са имали документи за самоличност и не владеели български език.  Засега няма информация сред тях да има издирвани от други държави, съобщава Нова ТВ.  От МВР определиха акцията като рутинна, като уточняват, че тепърва ще се установява дали сред задържаните има регистрирани като бежанци или са нелегално пребиваващи в страната.

Проверени са били и гости на малки хотели и хостели в района на бул. "Мария Луиза".

Собственикът на гаража обвини пострадалите за тежкия инцидент

http://www.bnews.bg/article-141026

„Те не са имали право да стоят на тази платформа, единият е заварчик, а другият е бояджия”, заяви Тодор Вергилов.

7.8% среден ръст на осигурителните прагове за 39 бранша през 2016 г. (списък)

http://offnews.bg/news/n_1/n_554135.html

Увеличение на минималните осигурителни прагове през 2016 г. средно със 7.8% в 39 бранша (от общо 85) договориха работодателите и синдикатите, съобщи Българската стопанска камара. В тези 39 бранша работят 956 075 души на трудов договор, по данни на Националния осигурителен институт. При постигнатите споразумения най-голям е скокът в праговете за заетите в производство на мелничарски и нишестени продукти – 18,1%. Те ще бъдат осигурявани върху 100 лева повече от сега. Сериозен е ръстът при пощенските и куриерските дейности – 17,6%, където средният праг догодина ще бъде 427,60 лв. Двуцифрени са увеличенията също в производствата на дървен материал и мебели, на изделия от слама, на хартия и картон, на електрически съоръжения, както и във всички видове строителство. Социалните партньори са се договорили за още две икономически дейности – „Горско стопанство“ и „Хотелиерство, ресторантьорство, туристическа агентска и операторска дейност“, но точните данни за тях все още не са огласени. Не се очаква постигане на договореност между социалните партньори в сферата на производството на безалкохолни напитки, минерални и други бутилирани води. Вчера Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки разпространи становище, в което аргументира отказа си да приеме исканията на синдикатите за ръст през следващата година. В същото време, работодателите са приели изцяло синдикалните предложения в икономическите дейности „Производство на мелничарски продукти, нишесте и нишестени продукти“, „Производство на готови храни за животни“ и „Производство и преработка на месо от домашни птици“. Преговорите за останалите браншове продължават до 10 септември. След тази дата социалният министър ще реши дали да упражни правото си за административно увеличение на праговете в дейностите без споразумения. БСК ще настоява за нулев ръст на МОД в секторите без споразумения.

Над три трилиона дървета има на Земята

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4957995

На Земята има над три трилиона дървета, което е седем пъти повече, отколкото се смяташе досега, пише АBC News. Дърветата на планетата ни обаче са и с трилиони по-малко, отколкото са били в миналото, сочи ново изследване. 
Младежка организация към ООН има за цел да засади един милиард дървета. В тази връзка изследователят от Йейл Томас Кроутър е
На Земята има над три трилиона дървета, което е седем пъти повече, отколкото се смяташе досега, пише АBC News. Дърветата на планетата ни обаче са и с трилиони по-малко, отколкото са били в миналото, сочи ново изследване.  Младежка организация към ООН има за цел да засади един милиард дървета. В тази връзка изследователят от Йейл Томас Кроутър е

Само заедно Европа може да намали жертвите на пътя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4957487

България отбеляза негативен обрат при смъртоносните инциденти през 2014 г., ЕС помага с опита на Испания

Всеки ден по пътищата на Европа загиват 70 човека. Десетки други получават тежки травми при катастрофи и това променя живота им завинаги. Зад тези сухи числа стоят скърбящи семейства и човешко страдание.
България отбеляза негативен обрат при смъртоносните инциденти през 2014 г., ЕС помага с опита на Испания Всеки ден по пътищата на Европа загиват 70 човека. Десетки други получават тежки травми при катастрофи и това променя живота им завинаги. Зад тези сухи числа стоят скърбящи семейства и човешко страдание.

Най-важното от Варна във вчерашния 2 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=300293

Осем фирми в битка за над 61 милиона лева от варненския боклук Три варненски и пет софийски фирми са кандидатствали за сметосъбирането и сметоизвозването в петте варненски районни кметства. Това сочи справка в протокола от заседанието на комисията, разгледала офертите за участие в обществената поръчка, провери Moreto.

Франция прекрати делото за смърта на Ясер Арафат

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/03/2602677_franciia_prekrati_deloto_za_smurta_na_iaser_arafat/?ref=rss


Френските съдии, натоварени с разследването за убийство, започнато след смъртта на бившия палестински лидер Ясер Арафат във Франция, която според съпругата му била предизвикана от отравяне, решиха да не дават ход на делото и да прекратят разследването поради липса на достатъчни доказателства, съобщи "Ройтерс".

"Не е доказано, че Ясер Арафат е бил убит чрез отравяне с полоний 210 и не съществуват достатъчни доказателства за намесата на друго лице, което да е извършило покушение срещу него", се казва в изявление на прокурора на Нантер.

Адвокат на вдовицата на Арафат, Суха, която твърди, че смъртта на Ясер Арафат през 2004 г. е била политическо убийство, обяви, че ще обжалва решението.

Арафат почина на 75-годишна възраст във френска болница четири седмици след като се разболя.
Официалната причина за смъртта е масиран инсулт, причинен от силен вътрешен кръвоизлив. Предизвикалата кръвоизлива инфекция обаче остава с неизвестен произход и не е правена аутопсия на тялото, отбелязва "Ройтерс".

През август 2012 г. започна разследване по искане на Суха Арафат и останките на Ясер Арафат бяха ексхумирани за тестове, проведени поотделно от френски, руски и швейцарски експерти.

Според швейцарските експерти, техните резултати "разумно подкрепят хипотезата за отравяне" с полоний, френските експерти заключиха, че Арафат не е умрял от отравяне, а руските експерти заявиха, че не са открили следи от полоний в тялото.
Френските експерти са използвали и суровите данни от извършения от радиологичната служба на френската армия анализ на проби от урина, взети от Арафат при приемането му в болница, отбелязва АФП.

234 млн. лв. за екопроекти дава правителството

http://pik.bg/234-млн-лв-за-екопроекти-дава-правителството-news392814.html

234 млн. лв. за екопроекти дава правителството

Правителството отпусна вчера 234 млн. лв. за завършването на проекти от оперативната програма “Околна среда” (2007-2013 г.), които се изпълняват в момента. Те бяха договорени над бюджета на програмата, за да не се допусне загуба на евросредства от стария програмен период заради проекти, които изостават със сроковете за завършване.

Наддоговарянето на средства беше одобрено в началото на 2013 г. от първото правителство на Бойко Борисов, като условието беше да не се надвишава с повече от 10% общият бюджет на програмата, който е 3,5 млрд. лв. Според данните на системата за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България към момента договорените средства са за над 4,8 млрд. лв., което е с 37% отгоре.

Сред рисковите проекти бяха изграждането на нови депа за отпадъци, които трябваше да заменят старите и неотговарящи на европейските изисквания сметища. Довършването им най-вероятно ще стане с пари от бюджета. Европейската комисия не отпуска вече пари за сметища, тъй като те трябваше да бъдат готови още през 2009 г.

Рискови са и проектите за изграждането на водопроводи, канализация и пречиствателни станции в много общини, включително и по морето. За довършването им ще се търсят средства от новия програмен период.

За да се гарантира, че парите по ОПОС ще се усвоят през 2014 г., в програмата бяха заделени близо 100 млн. лв. за купуване на 274 пожарни коли за борба с пожарите в природни паркове и резервати, както и средства за нови автобуси за по-големите градове.

По данни към 15 август по “Околна среда” (2007-2013 г.) са разплатени 88% от средствата, или над 3,1 млрд. лв. По този показател тя е на второ място от седемте оперативни програми, които се финансират от структурните и кохезионния фонд на ЕС. На първо място е програма “Развитие на човешките ресурси”, по която са разплатени 2,2 млрд. лв., или 93% от бюджета за периода 2007-2013 г.

Порошенко обвини Москва за сблъсъците пред Радата

http://svetoven.pogled.info/news/67321/Poroshenko-obvini-Moskva-za-sblasatsite-pred-Radata

/Поглед.инфо/ "Русия провежда кампания по дестабилизация на Украйна", заяви за пореден път украинският президент Пето Порошенко.

Вижте грандиозния военен парад в Китай (Снимки и видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4957989

Грандиозен военен парад по случай 70-годишнината от победата на Китай срещу японските окупатори и края на Втората световна война се проведе в Пекин. Парадът се състоя на пл. "Тянанмън", като започна в 10,00 местно време и продължи около 70 минути. Гости бяха президенти, премиери и представители на близо 50 държави,
Грандиозен военен парад по случай 70-годишнината от победата на Китай срещу японските окупатори и края на Втората световна война се проведе в Пекин. Парадът се състоя на пл. "Тянанмън", като започна в 10,00 местно време и продължи около 70 минути. Гости бяха президенти, премиери и представители на близо 50 държави,

Младеж загина заради селфи с пистолет

http://offnews.bg/news/n_1/n_554131.html

19-годишен младеж от американския град Хюстън се прострелял смъртоносно, при опит да си направи селфи с пистолет, съобщи Daily Express.  Делеон Алонсо Смит загинал в собствената си стая, баща му открил оръжието ден по-рано, уточнява Фокус. Полицията разследват инцидента. 

Войници като роботи и балистична ракета показа Китай на грандиозен парад

http://petel.bg/Voynitsi-kato-roboti-i-balistichna-raketa-pokaza-Kitay-na-grandiozen-parad-__125359

С впечатляващ военен парад в столицата Пекин Китай отбеляза 70-годишнината от края на Втората световна война и капитулирането на Япония. 12...

Депутатите трябва да довършат антикорупционния закон на Кунева на първо четене

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/03/2602597_deputatite_triabva_da_dovurshat_antikorupcionniia/?ref=rss


Депутатите ще започнат работа днес с това, което не успяха да довършат в последния си работен ден преди ваканцията - новият антикорупционен закон. Разглеждането на проекта и гласуването му на първо четене беше отложено заради процедурни хватки от страна на ДПС и БСП.

Законът за предотвратяване на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, известен като закона на Кунева, е част от новата антикорупционна стратегия и с приемането му трябва да се даде знак, борбата с корупцията ще се води по нов начин и с нов орган. Новото звено ще обедини БОРКОР, Комисията за конфликт на интереси и отдели от Сметната палата.

Идеята е  то да започне работа от 2016 година и да проверява проверява декларациите за имущество и конлфикт на интереси; да прави задълбочени проверки там, където има разминаване или по сигнал; да анализира законодателството.

"Този законопроект не ни е необходим, защото ни го искат от Брюксел. Не ни е необходим, защото е политически актив. Той ни е необходим, защото корупцията е тежък проблем", заяви при представянето на проекта в зала вицепремиерът Меглена Кунева. След като той беше отложен тя изрази недоволство и написа във фейсбук профила си:

""В тази сесия парламентът можеше да покаже какво значи избор на приоритети и какво политическа воля. Волята минава през доказателство какво и кога е важно да стане. Антикорупционният закон беше оставен за последния ден, в последния момент. Не стигна време. Изглежда символично. Не можем да отлагаме живота си и нормалността в България".

Пръскат за кърлежи в училищните дворове

http://pik.bg/пръскат-за-кърлежи-в-училищните-дворове-news392812.html

Пръскат за кърлежи в училищните дворове

Екипите от ОП „Дезинфекционна станция” ще пръскат тревните площи срещу акари/кърлежи в Пловдив до 15 септември. При благоприятни метеорологични условия, днес ще се обработят дворовете на училищата в шестте района на града.

На 4-ти (петък) и 7-ми септември ще се обработят тревните площи на детските ясли и градини в Пловдив, а в останалите дни ще се третират паркове, градини, площадките за разхождане на домашни кучета и междублоковите  пространства.

Пръскането ще става по следния график :

08.09   Тревни площи район „Централен“ и район „Северен“

09.09   Тревни площи район „Северен“ и район „Южен“

10.09   Тревни площи район „Южен“

14.09   Тревни площи район „Тракия"

15.09   Тревни площи райони „Източен“ и „Западен“ .

Екипите на ОП „Дезинфекционна станция”, ще работят с препарата „Айкън 10 СК” в разрешената за употреба концентрация. Карантинният срок е 24 часа, информират експертите от общинската дирекция „Екология и управление на отпадъците“.

КЗК отвърна на удара: Защо държавата не прави нищо за скъпите акцизни складове?

http://business.actualno.com/KZK-otvyrna-na-udara-Zashto-dyrjavata-ne-pravi-nishto-za-skypite-akcizni-skladove-news_493359.html

Още преди четири години КЗК в секторния си анализ за пазара на горива направи извода, че пречките пред вноса стопират конкуренцията и съответно по-ниските цени на бензина и дизела за крайните потребители. Така говорителят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Марио Гаврилов започна изложението си за очевидните проблеми на пазара на горива, по които държавата не взема отношение. Теоритично можете да внасяте горива в България, но в анализа ни сме посочили, че към периода преди четири годи

На сайта на ЦИК можем да проверим кой подкрепя регистрацията на партиите за изборите

http://politics.actualno.com/Na-sajta-na-CIK-mojem-da-proverim-koj-podkrepja-registracijata-na-partiite-za-izborite-news_493376.html

Централната избирателна комисия уведомява, че в раздел „За избирателите" на сайта на ЦИК, гражданите могат да извършат проверка в списъка на лицата, подкрепящи регистрацията на партия/коалиция за участие в изборите за общински съветници и за кметове, насрочени на 25 октомври 2015 г. За да се извърши проверката, трябва да се получи персонален идентификационен код /ПИК/ на заявен електронен адрес /Email/. След получаване на кода е необходимо той да бъде активиран чрез натискане върху връзк

Маккейн: Докато Обама умува за климата, Русия завзема Арктика

http://svetoven.pogled.info/news/67320/Makkein-Dokato-Obama-umuva-za-klimata-Rusiya-zavzema-Arktika

/Поглед.инфо/ "Докато президентът Обама пътешества из Аляска и умува върху измененията в климата, Русия завзема Арктика", заяви сенаторът републиканец и бивш кандидат-президент Джон Маккейн, известен с критиките си към Кремъл.

Тийнейджър се гръмна, докато си правеше селфи с пистолет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4957982

19-годишният младеж Делеон Алонсо Смит от американския град Хюстън е загинал в собствената си стая, след като инцидентно се прострелял в гърлото, правейки си селфи, пише Daily Express, цитиран от
19-годишният младеж Делеон Алонсо Смит от американския град Хюстън е загинал в собствената си стая, след като инцидентно се прострелял в гърлото, правейки си селфи, пише Daily Express, цитиран от "Фокус". Бащата на момчето е намерил огнестрелното оръжие ден преди фаталния инцидент. „Чувствам се ужасно глупаво.

ИД осъди на смърт президента на Турция

http://svetoven.pogled.info/news/67319/ID-osadi-na-smart-prezidenta-na-Turtsiya

/Поглед.инфо/ Екстремистката групировка "Ислямска държава" разпространи в интернет фетва (ислямско религиозно предписание), с която осъжда на смърт турския президент Реджеп Ердоган.

Пътна обстановка в страната - 3 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=300300

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: област Пазарджик: поради ремонтно-възстановителни работи на виадукта при км 67 на АМ “Тракия“, се въвежда ВОБД за улеснение на трафика: - в началото на почивните дни /от петък 16:00 до неделя 10:00 часа/ две ленти в посока София-Бургас, една в посока Бургас-София, - в края на почивните дни /от неделя 10:00 часа до понеделник 10:00 часа/ две ленти в посока Бургас-София и една в посока София-Бургас в отбитите участъци.

"Карай своя велосипед!" за 400 хил. лв.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/03/2597497_karai_svoia_velosiped_za_400_hil_lv/?ref=rss


Близо 800 хил. лв. е сумата, с която в момента се осъществява т.нар. задание "публичност по проекта за "Интегриран градски транспорт на Варна"". Той е на стойност 110 млн. лв., по-голямата част от които са осигурени от програма "Регионално развитие" на ЕС и е една от най-мащабните публични инвестиции в града през последните 25 години.

Макар и представляваща само около 1% от общата стойност на проекта сумата, предвидена за рекламирането му, заслужава внимание, тъй като сериозна част...

"Карай своя велосипед!" за 400 000 лева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/03/2597497_karai_svoia_velosiped_za_400_000_leva/?ref=rss


Близо 800 хил. лв. е сумата, с която в момента се осъществява т.нар. по задание публичност по проекта за "Интегриран градски транспорт на Варна". Той е на стойност 110 млн. лв., по-голямата част от които са осигурени от програма "Регионално развитие" на ЕС и е една от най-мащабните публични инвестиции в града през последните 25 години.

Макар и представляваща само около 1% от общата стойност на проекта сумата, предвидена за публичност по реализацията му, заслужава внимание, тъй като...

Безпрецедентно: "Позитано" 20 разпусна БСП в Пазарджик

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257012_%D0%91%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%BD%D0%BE%3A+%22%D0%9F%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%22+20+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%A1%D

 Безпрецедентно решение на "Позитано" 20 за своеобразно разпускане на местната структура на БСП в Пазарджик 50 дни преди изборите буквално взриви днес редиците на червените в страната. Социалистите разбрали за решението на Изпълнителното бюро от партийния вестник "Дума". Както и че на пленум в петък ще се гласува да се "прекрати мандатът на общинския съвет на партията в Пазарджик заради лошото й организационно-политическо състояние и номинацията за кмет на областния управител от АБВ Трендафил Величков".

Информацията от "Позитано" 20 гласи, че в Пазарджик ще се подготвят "пълен цикъл отчети и избори в срок до 6 месеца". Специален щаб от 5 души начело със зам.-председателя на БСП Янаки Стоилов ще следят изкъсо структурата. "Обявил съм награда за журналист или за някой от "Позитано" 20, ако намерят община в страната, където БСП е подкрепила кандидат за кмет на АБВ", реагира по-късно и лидерът на АБВ Георги Първанов. Призът за своеобразната "партийна малинка" на БСП е заради факта, че от 130 общини в 35 АБВ е в коалиция с подкрепа за кандидат-кмет, излъчен от БСП, коментираха още от АБВ.

Слънце и до 36° днес, на места може да превали

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4957976

Времето ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността в следобедните часове. На отделни места, главно в планинските райони на Западна България, ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 31° и 36°.
Времето ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността в следобедните часове. На отделни места, главно в планинските райони на Западна България, ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 31° и 36°.

Едвин Сугарев: Борисов да се пази - ДПС е прегръдката на смъртта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257011_%D0%95%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%BD+%D0%A1%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B8+-+%D0%94%D0%9F%D0%A1+%D0%B5+%D0%BF%D1%

 - Г-н Сугарев, виждате ли връзка между осветяването на бизнеса на Делян Пеевски и предстоящите избори?

- Първата хипотеза, която за мен е най-реална, е, че Делян Пеевски вече не се нуждае от защитата, която му дава депутатският имунитет. Той може да се изплези на държавата и да каже, че е спокоен за своето бъдеще, тъй като цялата съдебна система стои зад него и никой не може да го докосне с пръст. Според самия Пеевски той излиза чисто бял от политиката, смята, че вече не му е нужна и става явен олигарх. Втората причина е свързана с изказването на премиера Бойко Борисов, който казва, че ДПС може да бъде партньор, ако се лиши от услугите на Делян Пеевски. Тази стъпка предполага по-близки отношения между партията на почетния председател Ахмед Доган и сега управляващите. От една страна партията на Сокола става гарант, че управлението в страната няма да се разпадне, но от друга страна се ограничават правомощията на Реформаторския блок в коалицията, например. Т.е., тази опция е свързана с предупреждение към реформаторите в коалицията, че нямат много опции и трябва да бъдат по-внимателни в действията си. Има и трета хипотеза, за която много хора не говорят. Възможно е тя да е свързана с бъдещи амбиции на самия Делян Пеевски, които налагат легитимирането на неговия бизнес с оглед на това да играе по-ясна роля в бъдещия икономически живот на България. Като се има предвид огромните финансови ресурси, които той заграби в голямата битка за КТБ с Цветан Василев, това е напълно възможно да се случи.

- Възможно ли е бизнесът на Ирена Кръстева и синът й да бъде смачкан, ако той напусне политиката, както твърди Емил Димитров – Ревизоро?

- Никой до този момент не си е позволил да смачка бизнеса на Делян Пеевски. Никой не си позволява да каже хипотезата, че името му е свързано с фалита на КТБ, което отдавна е доказвано от какви ли не източници. Зад Пеевски стои с пълна сила главният прокурор Сотир Цацаров, който очевидно е толкова зависим, че и през ум няма да му мине да посегне на Пеевски. Не трябва да се забравя, че депутатът е финансовият гуру на ДПС и много трудно партията на Местан може да си позволи подобен жест на банкрут. Такъв опит не би бил възможен заради това равнище, на което се намира съдебната система в България заради позициите на Пеевски в нея. Събитията, които се развиха около КТБ, доказват тезата ми.

- По какъв начин толкова млад човек се оказва съсобственик на „Булгартабак”, на медийна империя и е заподозрян в общественото пространство като съучастник в източването милиарди от КТБ?

- Мисля, че на всички вече им стана ясно, че приходите на Делян Пеевски идват от КТБ. Той самият се осмели да извади онова, което притежава. Оказа се, че е собственик на един стар Опел и на апартамент в не много престижен столичен квартал. Сега става ясно официално, че Пеевски е притежавал медиите, които са важна страна в коалицията КТБ, както наричам силата, крепяща правителството на Пламен Орешарски. За самия „Булгартабак” не става дума за 5-те процента, които има в компанията, а за цялата фирма и за „мистериозния” собственик, когото финансовите институции и тайните служби у нас отказаха да идентифицират. В същото време не трябва да забравяме, че държавата ни е партньор на „Булгартабак” в срамни реклами, които представят цигарите. Не трябва да се забравя обаче и още един факт. Сделката за „Булгартабак” минава през руските пари и интереси. За да не е собственик руската банка „ВТБ Кепитъл”, холдингът беше прехвърлен на непознато физическо лице, зад което се крие Делян Пеевски.

- Ще съвпадне ли сценарият „Булгартабак” с телекомуникационната сделка на Цветан Василев, който продаде БТК за едно евро?

- Цветан Василев беше изведен силово от играта и смачкан с помощта на БНБ и прокуратурата. Той нямаше никакъв избор и нямаше да продаде всичките си собствености за едно евро. Това беше цената за неговото оцеляване. Чрез сделката за едно евро Василев се опита да предотврати цялостното поглъщане на своята империя. Руската банка ВТБ се беше прицелила към неговата собственост. Интересен е фактът, че медиите, които той притежаваше и имаше тяхното страхопочитание, веднага след сблъсъка му с Делян Пеевски обърнаха палачинката по такъв начин, че той се оказа финансовият джингиби за всички далавери в държавата.

- Означава ли това, че в хибридната война в България Русия взима превес?

- Хибридната война тече с пълна сила. Телевизията, която беше овладяна от Цветан Василев (ТВ7 – б.а.), и с която той се опита да направи политическа структура, която да подмени това, което прави ДПС до този момент, е руска медия. Вероятно това е и една от хипотезите, заради които Василев беше преследван и принуден да напусне страната. Т.е., руската хибридна война има още една опорна точка у нас освен медиите на Делян Пеевски. Неслучайно до този разрив между двамата се стигна след провала на проекта „Южен поток”, тъй като коалицията „КТБ” се крепеше на това, Делян Пеевски и Цветан Василев да изпълняват функциите на защитници на руските интереси в енергийния сектор.

- Кой от кого е зависим – Пеевски от ДПС, или финансовото гуру на партията я държи под контрол?

- Ако трябва да бъдем честни, Делян Пеевски държи финансовия контрол в ДПС, доколкото тя беше политическото лице и институционалната опора около тандема между Пеевски и Цветан Василев. Благодарение на тях КТБ събираше при себе си парите на държавните предприятия и благодарение на тях фирмите, кръжащи около КТБ имаха преференции при получаването на обществени поръчки и приватизационни сделки.

- Как си обяснявате поведението на ДПС, която по наивен начин днес обяснява, че не знае за империята на своя депутат?

- От ДПС разбира се, че са знаели за империята на Делян Пеевски. Най-малкото защото и самата партия се е възползвала от парите му. Подобно поведение е обяснимо с оглед на това, че ДПС не обича да бъде извън властта. Тя е партия, която паразитира над всяко едно управление и има интерес да има слаби правителства в България. Моделът на коалицията „КТБ” всъщност беше римейк на правителството на Любен Беров, когато на нейно място стоеше „Мултигруп”, а ДПС беше лицето на групировката. В момента партията отново търси път към властта и от тази гледна точка очевидно иска да изглежда по-прилично и да не бъде засенчвана и загрозявана от лица като Делян Пеевски и Христо Бисеров. ДПС иска да се покаже като нормален политически субект, какъвто не е, защото представлява една мощна корпорация, която използва властта за финансовите си интереси. Въпреки обаче, че хора като Христо Бисеров ги няма, ДПС не си е променила нрава и характера, както ще се случи и със скриването на Пеевски.

- Какви ще бъдат щетите за ГЕРБ, ако подаде ръка за управление на Лютви Местан и може ли да се стигне до нови протести и предсрочни избори?

- Бойко Борисов трябва да си даде ясна сметка за това, че ДПС е прегръдката на смъртта – който се прегърне с нея, умира. Това се случи БСП, ГЕРБ трябва да внимава да не се случи същото и с ГЕРБ. За съжаление има признаци, които говорят за подобна опасност. Прекалено предпазливият начин, по който премиерът се отнася по казуса с КТБ и Делян Пеевски, говори за това, както и странните явления като странно назначение за омбудсман на Мая Манолова. То де факто провали самата институция. ГЕРБ не направи нищо, за да предотврати този избор. Не трябва да забравяме, че Манолова беше сред главните действащи лица в аферата „Костинброд”, която беше един не много тих държавен преврат. ДПС провали и НДСВ. Тя обаче беше една партия, която имаше за задача да осигури добро финансово бъдеще на Симеон Сакскобургготски. Останалите неща, за които са мислили нейните последователи, въобще нямаха никакво значение за лидера на тази политическа пирамида.

- Заговори се за създаването на нова русофилска партия у нас, финансирана от Кремъл. Каква ще бъде функцията на подобна фракция, свързана с Москва?

- Ако бъде създадена подобна нова партия, най-вероятно всички подобни формации ще се изпокарат отново, тъй като станаха твърде много у нас. Не вярвам, че нова русофилска формация може да изсмуче и да обедини традиционния червен електорат на останалите. Нито Георги Първанов, нито БСП, нито Волен Сидеров са хора, които ще се предадат лесно и ще отстъпят територията си. Ако бъде създадена нова русофилска партия, тя ще бъде набързо задушена, ще бъде превърната за смях, както стана с новата СИРИЗА в Гърция, или ще се стигне до битка между всички леви формации, което ще бъде добре за България. Колкото по-скарани са русофилите, толкова повече водят битки помежду си кой да обслужва интересите на Путин. Това е по-добре и за самия руски президент. Смешно и жалко е в една суверенна държава да съществуват партии, които да утвърждават нечие чуждо влияние върху вътрешната й политика. Това обаче е положението в България. Където родоотстъпниците се чувстват като у дома си. 

Слънце и до 36° днес, на места може да превали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4957974

Времето ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността в следобедните часове. На отделни места, главно в планинските райони на Западна България, ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 31° и 36°.
Времето ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността в следобедните часове. На отделни места, главно в планинските райони на Западна България, ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 31° и 36°.

Грандиозен военен парад в Пекин

http://svetoven.pogled.info/news/67318/Grandiozen-voenen-parad-v-Pekin

/Поглед.инфо/ В Пекин се проведе грандиозен военен парад по случай 70-годишнината от победата на Китай срещу японските окупатори и края на Втората световна война.

Георги Коритаров: Страдаме от русофилски далтонизъм, той е в основата на всичките ни заблуди

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257010_%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8+%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BB%D1%81%D0%

 - Г-н Коритаров, покрай трагедиите с мигрантите констатирахте, че страната ни има цивилизационен проблем. В какво точно се изразява обществената криза, за която сигнализирате?

- В България наистина има цивилизационен проблем. Според моите разбирания и според това, което наблюдавам, като че ли се засилва една тенденция на изолационционистки настроения сред ключови слоеве на обществото, които биха могли да бъдат продиктувани от най-различни причини. От една страна аз не изключвам икономическото неравенство, което българите изпитват като усещане спрямо европейците. От друга страна имаме една много сериозна десетилетна линия на натрупване на различните, на другостта, като се започне от вътрешния изолацизиоализъм, който преминава през неприемане на другите. Той преминава през отхвърлянето на останалите етнически и езиково различните хора, които населяват страната ни и преминава през неприемането на носителите, които имат друг тип цивилизационни модели. В този смисъл, ние имаме един комплексен и много по-сложен, отколкото изглежда на повърхността, национален проблем на толерантността, който аз определям като цивилизационен. Ако човек се опита да изследва неговите компоненти, може да се окаже с пропорции, които биха ни изненадали.

- В каква степен историята ни - от Освобождението от османско робство, войните, социализма, та до прехода е въздействала за формирането на тези комплекси?

- Историята и нашите унаследени формули, по които си я четем, също вероятно са изиграли определена роля, както и натрупването на комплекси. Забележете в момента каква разрушителна тенденция се случва. Ако данните, че България намалява демографски с перспектива и до 2100 г. ще бъде само с 3 млн. български граждани, са верни, означава, че ние сме ярък пример на загиваща нация. Това означава, че сме нация, която не е намерила стратегически мотив да се възпроизвежда, да оцелява и да се развива. От тази гледна точка също може да се каже, че имаме цивилизационен проблем.

- Излиза, че болшинството от нацията е неадекватно, а нормалните хората, които мислят за бъдещото съществуване на българите са малцинство?

- Аз не разделям обществото на „нормално“ и „ненормално“. То най-вероятно е неориентирано и неподготвено да прави в личен план собствените си анализи. По-кратко казано – мързеливи хора, защото ако не бяхме такива, най-вероятно бихме последвали милионните вълни на българи, които напунаха тази територия и отидоха да търсят успеха си на друго място. Казвам това с нотка на черен хумор, защото сравнението между нормалност и адекватност - не знам до колко е уместно в подобна ситуация. Не знам дали, ако си нормален, е достатъчно да се каже, че си мотивиран. Националната мотивация за развитие е нещо много по-сложно. Една от причините тези млади хора, които напускат България, е в това, че не виждат националната искра на общност, която иска да тръгне взривно напред в развитието си, не виждат интелект. Не става въпрос за личния интелект, а за националния и обществения, чрез който да станем разпознаваеми и да ни направи съпричастни към тази общност. Проблемът от тази гледна точка не опира до нормалност или ненормалност, а до една особена поредица от исторически грешки, които ни се случиха по време на период, който не знам доколко след години ще бъде сполучливо да продължаваме да го наричаме „преход”. Това бяха годините, през които българите, в пъстротата на съвременното политическо понятие за общност на българските граждани от различни религиозни и типологически групи, трябваше да намерим политически мотив да съществуваме чрез активно развитие. Ние това не го направихме. Ние не осмислихме в истинските измерения същността на думи като демокрация, пазарна икономика и разбирателство. Сега можем само да наблюдаваме.

- Кои от балканските страни успяха да постигнат целите, за които говорите след падането на „Желязната завеса”?

- Прави ли ви впечатление кой държавник от балканските страни се държи най-отворено и най-демократично, европейски и хуманно в момента? Колкото и да ви звучи странно, това е Александър Вучич, министър-председателят на Сърбия, който каза: „Скъпи бежанци, добре дошли”. Каквото и послание да се крие зад думите му, той беше единственият политик на Балканите и дори в Европа, който намери начин да се отнесе човешки към различните от нас. Нещо, което никой и никъде не изговори. Никой не си дава сметка за изключителната стойност на политическия език като състояние на отправяне на послания и на политики. Този човек очевидно знае какъв е смисъла на демократизма, облечен в думи. В тази връзка, у нас е изчезнал смисълът на съдържателния, политическия и гражданския език, чиито думи имат смисъл. Ако българският премиер беше казал такива думи, с неговия авторитет, с безпрекословност и беше заявил, че хуманизмът няма алтернатива, нямаше да има протести.

- Подобно изявление от страна на Бойко Борисов като това на Вучич няма ли да разпали нови протестни вълни от страна на Атака, Патриотичния фронт и дори от опозиционерите в БСП?

- Да, ще има протести, защото подобни организации не само, че съществуват, а им е позволено да са част от управлението на страната, макар и като разширена формула от четири партии. Това е отговорност на тези, които излъчиха правителството и имаха много други опции за управление, различни от това да си партнират с Патриотичния фронт. Това, че Патриотичният фронт е в позиции да прави политики и да поставя ултиматуми, да се големее и да има претенции, не е тяхна заслуга, а на тези, които им позволиха подобен периметър на подобно влияние в обществото.

- Прави ли пореден опит Кремъл чрез бежанската криза в Македония и Сърбия да се настани на Балканите?

- Доколкото в това има логика, то тя е свързана с много особена първопричина за трагедията на бежанците и за многомилионните вълни. Кризата в Близкия Изток, и специално руската подкрепа за Башар Асад, който наскоро призна, че Москва го подкрепя, не е била някаква тайна. Неспособността на цивилизования свят да се справи с явлението „Ислямска държава” направи така, че руската дипломация да заговори чрез свои представители, най-ярък от които е външният им министър Лавров, че в крайна сметка Русия трябва да бъде част от фронта срещу „Ислямска държава” и на практика да се намери решение за отстраняването й. Това е нещо, с което режимът на Путин, окупацията на Крим и другите му амбиции, които стават все по-видими, са нещо, което може да бъде приравнено с опита му да се включи в обща формула или коалиция с нормалния свят срещу ислямска държава. С други думи той се опитва да изиграе същия сюжет, който опита да направи след 11-и септември 2001 г. Тогава Ал Кайда „подари” на путинския режим, току-що премазал Чеченската република и избил стотици хиляди хора, да се преоблече в демократичните антитерористични одежди и да започне партньорство със САЩ срещу талибаните. Сега обаче светът трябва да бъде особено внимателен, защото лично за мен агресивната политика на Путин, която си позволи да окупира територия на суверенна държава, каквато е Украйна, както прави „Ислямска държава”, качествена разлика между тези две явления като потенциал и тероризъм няма. Светът е достатъчно сериозен и смел, за да се справи и с двете злини едновременно – и с агресивната политика на Путин, и с „Ислямска държава”.

- В България се подготвя нова партия на русофилите, за която се твърди, че ще бъде спонсорирана от кръговете на Владимир Путин. Каква функция може да има у нас подобна нова фракция на Кремъл?

- Функцията на една подобна партия ще бъде единствено изразяването на проруски интереси и на ярки русофилски настроения. Аз мисля, че за една демокрация е по-добре определени обществени настроения да си имат политическо представителство, което да функционира на повърхността. Много по-добре е да има партии, отколкото много по-дълбоко и мощно политическо и икономическо задкулисие. Ако приемем, че има една такава партия, която изразява такива настроения, няма проблем. Нека тя да бъде част от политическия дебат и да води легитимни демократични политики и да се явява на избори. Ако обаче това е опит да се замаскира онова разширено пространство, което така или иначе винаги е било под подозрението, че се контролира от мощни руски финансови и икономически интереси, пространството на „големия шлем”, тогава трябва да бъдем доста предпазливи. Не съм убеден, че ако такава хипотеза е достоверна, можем да се противопоставим. От десетилетия руското финансово, икономическо и политическо задкулисие е проникнало в България много надълбоко и нашироко. То контролира медии, изхвърля журналисти, затваря и отваря производство, прави партии и като цяло каквото си иска. От тази гледна точка мисля, че имаме много по-голям проблем с нашия национален суверенитет отколкото ни се струва. Една допълнителна русофилска партия, ако не е продукт на някакъв наивитет или зад нея да стоят хора, които да покажат пред обществото руските си пристрастия, тя ще има стойността на фактор за отклоняване на вниманието от много по-големия проблем със задкулисието от Кремъл.

- Възможно ли е Москва да се опитва да търси нова комбинация и нови играчи заради провала на досегашната пета колона?

- Според мен е напълно възможен подобен замисъл, тъй като БСП в момента е една напълно парализирана от липса на политически идеи партия, която е в дълбока стагнация и в процес на сливане. АБВ и Атака също са специфични по своята не толкова голяма територия от избиратели, които контролират. Най-вероятно Русия вече не си търси, а вече има по-голяма структура в България. Тъй като започнахме от факта, че имаме цивилизационен проблем, няма да бъде неискрено, ако кажа, че една от големите причини за него е криворазбраното русофилство. Ако си русофил, когато Русия е част от СССР, това има една политическа стойност. Ако си русофил, когато Русия е оглавявана от президента либерал Борис Елцин и екипа му, тогава понятието има друго измерение. Съвсем различно е да подкрепяш Русия, когато тя се управлява от един недемократичен режим, какъвто е сегашният. В този смисъл имаме цивилизационен проблем, при който не се прави разлика между едно политическо състояние на тази държава. Постоянно русофилите у нас се изтъкват, че знаели кой е Толстой и Достоевски. Ако бяха ги прочели обаче, сигурно щяха да влагат много по-различно съдържание в понятието. Да вземем Георги Първанов и АБВ – русофили по всяко време, без значение каква политика води Кремъл. С какво те са русофили? Винаги съм давал пример с Хайнрих, Клаус и Томас Ман. Когато те са писали антинацистка литература и са били прогонени от Германия, това прави ли ги антигерманци? Когато критикуваме режима на Путин, това прави ли ни русофоби само защото се отнасяме критично към един антидемократичен режим. Ние не правим разлика между демокрация, антидемокрация и зараждащ се нацизъм. Именно това е част от нашия цивилизационен проблем. Русофилският далтонизъм, от който страдаме, е в основата на всичките ни заблуди, защото от русофилски той се превръща в такъв и за нормалните ни човешки ценности.

- Трябва ли по тази логика да бъдат създавани партии на филите към западните страни?

- Това е един въпрос, на който трябва да се отговаря. Какво означава да си русофил? Политиката на съответната държава ли е критерий, или не. През Първата световна война Италия е от страната на победителите. Дълги години това състояние продължава при управлението на Бенито Мусолини. В един момент обаче Италия сменя политиката си и отива на страната на Хитлер. Нека да пренесем понятието русофил в италофил. Означава ли, че трябва да харесвате Мусолини на всяка цена? В този смисъл понятието русофил е дълбоко безсмислено. Хрумна ми идея да поканя някой път русофили и да ги изпитам по руска литература, за да видите какви катастрофи ще се получат. Поканете Георги Първанов и Румен Петков да направят анализ на „Бесове” и на Братя Карамазови и да направят разликата в отношението на Николай Бедряев към Достоевски и анализите на Набоков за Достоевски. Много ми е интересно тези русофили какво биха казали, защото те все повтарят, че обичат руската култура. 

Всеки десети бездомник иска да емигрира

http://pik.bg/всеки-десети-бездомник-иска-да-емигрира-news392807.html

Всеки десети бездомник иска да емигрира

Всеки десети бездомник в София иска да емигрира. Това показва проучване на “Градски номади” сред скитници в столицата. Оказва се, че освен висококвалифицираните кадри и хората останалите без покрив над главата виждат емиграцията като решение на проблемите си.Статистиката показва, че една част от скитниците също са образовани хора, като 24% от тях притежават диплома от ВУЗ. Всеки трети клошар в София е попаднал на улицата след като е загубил работата си, пише "Монитор".

“Често остават без покрив над главите си заради семейни конфликти жилищни измами или младежи от домове за сираци, които трябва да напуснат институциите след като навършат пълнолетие”, обясни  една от организаторите на проекта Елеонор Генова. Изследването показва, че 32% от живеещите на софийските улици са без подслон повече от година. За 14 на сто тротоарите и изоставените сгради са дом повече над 10 г. Почти половината изкарват прехраната си като събират отпадъци за рециклиране. С ровене в кофите за хартия и стъкло част от клошарите си докарват между 5 и 10 лв. на ден. Немалка част от бездомниците работят за ден-два като чистачи по строежи или продавачи на цветя. 16 на сто припечелват с просия, показват данни  от проучването. Половината от изкараните пари скитниците дават за хвана, а другата – за цигари и алкохол.

“Най-голямата трудност, която срещат е намирането на работа, чак след това се нарежда липсата на подслон. Част от бездомните имат и здравословни проблемикоито заради липсата на средства не могат да решат”, се казва в резултатите от проучването. Из­­следването показва, че средностатистическият бездомник в София е мъж над 50 г. от български произход. Почти половината скитници в столицата са софиянци, разведени и без деца. Тези, които имат деца обаче не разчитат на тях. Затова повечето бездомници разчитат на милостинята на непознати и на неправителствени организации. Само 4% от клошарите се надяват на помощта на държавата.

Близо 70% от населението смята, че скитниците живеят на улицата, защото страдат от физическо или психическо заболяване. Това показват данни на проучване за обществените нагласи към бездомните на “Градски номади”. Всеки трети от 679 анкетирани смятат, че клошарският живот е личен избор. Половината от анкетираните са на мнение, че броя на бездомниците се увеличава, защото всеки ден виждат по един скитник. 55% от софиянци твърдят, че са помагали на скитник, а 10 на сто признават, че редовно общуват с бездомници. Гражданите са категорични, че клошарите се нуждаят от социални помощи и обществено разбиране. 1% са убедени, че сред най-важното, което трябва да получат хората без покрив е образование.

Цв. Цветанов: Коалиционните партньори разбраха колко важни са компромисите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257009_%D0%A6%D0%B2.+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9A%D0%BE%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D1%80%D0

 От новия политически сезон ще стане ясно дали формулата за днешното управление е успешна и ще се види кой е искрен в намеренията за реални реформи и за просперитет на държавата. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в студиото на ТВ Европа. Въпреки, че управлението е стабилно, ГЕРБ залага основни приоритети, които са свързани с промяна на Конституцията. „Трябва да направим взаимните компромиси, за да можем да имаме 180 гласа, които да гласуват за тези конституционни промени, които са част от реализирането на последващите стъпки в съдебната реформа. И ако това се препънем, това означава, че ние сме не в тази добра среда, за която говорим постоянно, за да можем да правим такива сериозни стъпки за реформи в определени сектори”, аргументира се Цветанов.

Той изрази задоволство, че и коалиционни партньори са разбрали, че без взаимен компромис няма как да се постигнат начертаните политически цели, както в коалиционното споразумение, така също и от министрите, които трябва да реализират съответните реформи в техните области.

На въпрос кои други законопроекти са важни, Цветанов изброи няколко приоритета, като даде пример с първия законопроект, който влезе днес в пленарна зала след ваканцията – за предучилищното и училищното образованието.

„Убеден съм, че това ще даде едно сериозно начало и много ясен знак за акцента на правителството и на парламента в България за образованието и това, което трябва да се постигне като цел. Разбира се, че антикорупционният закон също ще бъде разглеждан тази седмица на първо четене, също така за здравеопазването – реформите, които трябва да продължат. Но тук имаме и определени изисквания всичко това, което се прави, все пак да се търси някакъв консенсус, както обществен, така и политически” напомни председателят на ПГ на ГЕРБ

„И в момента виждате, че има определено напрежение по места, но аз съм убеден, че с разумни действия, с разговори, с представяне на цялостна концепция за това какво предстои да се случи, какви са очакваните резултати, ще можем действително да подкрепяме тази реформа, която осъществява министър Москов” посочи Цветанов.

Той припомни, че в началния вариант, в който беше внесен законопроектът имаше и текст за приватизацията. „А ние живеем още със спомена за Столичния медицински холдинг, който беше в София. Знаете, че когато господин Борисов беше кмет на София това беше една от основните теми и всъщност нямаше абсолютно никаква ефективност, а имаше създадени механизми и схеми, които всъщност създаваха източване на средствата за здравеопазване в столицата. И дори до ден-днешен, мисля че все още се потушават тези проблемни зони, които имаше в сектор „Здравеопазване“ в София. Това ни бяха притесненията и затова искахме просто да се презастраховаме да не вървим в такава посока, но тук искам също така да благодаря на министър Москов, когато беше на председателски съвет заедно с премиера Борисов, той оттегли тези си намерения. И смятам, че това даде една по-добра работна атмосфера и в комисията, но също така и в пленарна зала” обясни Цветанов поведението на депутатите от ГЕРБ по въпроса за здравните промени.

Как изчезва човек в бедствено състояние и какво (не) прави държавата по въпроса

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/03/2597089_kak_izchezva_chovek_v_bedstveno_sustoianie_i_kakvo_ne/?ref=rss


Човек във видимо тежко здравословно състояние живее върху стар матрак на тротоара на улица "Цар Иван Асен ІІ" в центъра на София в продължение на няколко дни. На многократните позвънявания на спешния номер 112 от минувачи и хора от квартала, Спешна помощ отговаря, че не може да поеме случая защото вероятно мъжът е неосигурен и нелегален. Той се представя като бежанец от Либия, но няма лични документи. Нито Държавната агенция за бежанците нито други компетентни органи се отзовават.  
...

Curiosity откри лъжица на Марс

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257008_Curiosity+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%81

  Марсоходът Curiosity усърдно изпълнява задачите си, придвижвайки се по повърхността на Червената планета. В момента сондата изследва местност, известна като планината Шарп, пише CNET. Изследователските екипи са заети да анализират данните и изображенията, изпращани от роувъра към Земята, търсейки нещо, което представлява интерес за науката. Останалите пък търсим интересни форми на релефа, приличащи на срещащи се на родната ни планета предмети. 
Наблюдателен участник във форумите на сайта Unmanned Spaceflight с потребителско име Fredk е забелязал забавнo формирование в едно от суровите изображения, заснети от Curiosity през марсиански ден 1089, което се превежда като 30 август. Формированието прилича на лъжица с дълга дръжка, която стърчи над марсианския пейзаж. 
Условията на Червената планета са съвсем различни от тези на Земята. Гравитацията тук е 2.66 пъти по-голяма от гравитацията на Марс. Благодарение на това крехки формирования, които биха се срутили на нашата планета, остават непокътнати на Марс. 
Устояващото на гравитацията образувание заслужава вниманието ни с грациозната си красота и приликата си със сребърен прибор за хранене, но вероятно някои неголеми кръгове в интернет ще видят в него признак за извънземен живот.

Въпроси: Защо всяка вечер в кв. Тева се носи миризма на запалено сметище? Защо след ремонти на ВиК водата тече по улиците?

http://www.zapernik.com/obshtestvo/vuprosi-zashto-vsyaka-vecher-v-kv-teva-se-nosi-mirizma_39788/

Защо в кв.Тева всяка нощ мирише страшно на сметище, не може да се спи на отворен прозорец? Тия тровят ли ни , какво става , къде са службите и още нещо: докога ВиК, ще копаят из целия град и след ремонтите им отново тече, така е на Пашов , така е и на Тева Какви некадърници работят там , при тези жеги и суша вода си тече на воля

Блясъкът на извънземни океани би могъл да разкрие съществуването на обитаеми светове

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257007_%D0%91%D0%BB%D1%8F%D1%81%D1%8A%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D0%BA%D0%B5%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%B1%D0%B8+%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D1%8A%D0%BB+%D0%B

 Ярките отблясъци от извънземни океани да са видими отдалече, давайки възможност на астрономите да открият потенциално обитаеми планети извън Слънчевата система, пише Space.com. При движението си около Слънцето Земята преминава през различни фази като тези на Луната. Океаните на планетата отразяват голямо количество светлина, особено по време на фазата, когато едната половина е осветена. Същото би трябвало да важи и за извънслънчевите планети, посочват учени. 
“Засичането на ярка светлина по време тези фази би могло да е знак за наличие на планети с океани”, казва Тейлър Робинсън от Националната космическа агенция на САЩ (NASA). Въпреки че Земята се наблюдава от множество сателити, малко от тях виждат планетата като едно цяло. Учените в областта на извънслънчевите планети използват модели, за да разберат как би изглеждала Земята, ако беше далечен непознат свят. Тези модели обаче трудно могат да са точни без наблюдения, които да ги потвърдят. Правени са различни опити да се намери решение на проблема. През 1993 година, например, Карл Саган и екипът му са използвали наблюдения на космическия апарат Galileo, който изследва Юпитер. През 2009 година спътникът LCROSS, изпратен от NASA да проучва лунната повърхност, е наблюдавал няколко фази на Земята при настройката на инструментите си. 
Робинсън и колегите му са анализирали тези данни и са открили, че наблюденията в диапазона на близката инфрачервена, ултравиолетовата и видимата светлина дават представа за това как би могла да изглежда Земята. Резултатите са показали, че макар по време на фазата на полуосветеност да се вижда по-малка повърхност, яркостта на планетата се увеличава, благодарение на отразената от океаните светлина. В диапазона на видимата светлина яркостта се увеличава с 40 процента, а в диапазона на близкото инфрачервено излъчване Земята блести с 80 процента по-ярко, подчертава Робинсън. 
Подобни резултати от наблюдения на екзопланети не биха означавали автоматично, че там има океани, предупреждава ученият. Облаци или лед също могат да повлияят на яркостта на една планета, затова ще са необходими допълнителни изследвания. Все пак засичането на светлина, която прилича на отблясък от океан на екзопланета би било вълнуващо откритие, допълва Робинсън.

Гришо отпадна от Ю Ес Оупън

http://petel.bg/Grisho-otpadna-ot-YU-Es-Oupan__125357

Григор Димитров напусна турнира от Големия шлем Ю Ес Оупън още във втория кръг на надпреварата след загуба от Михаил Кукушкин с 3:6, 6:7(2), 6:2,...

Ислямска държава осъди на смърт Реджеб Ердоган

http://petel.bg/Islyamska-darzhava-osadi-na-smart-Redzheb-Erdogan__125358

Групировката "Ислямска държава" осъди на смърт турския президент Реджеп Ердоган, предадоха световните информационни агенции. Това...

Безжично устройство зарежда електрически автомобили в движение или на паркинг

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257006_%D0%91%D0%B5%D0%B7%D0%B6%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE+%D1%83%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D

 В момента зареждането на електрически автомобили изисква кабел и контакт, но в бъдеще може да е достатъчно просто да шофираме или да паркираме, пише Discovery News. Изследователи от Института „Фрауенхофер“ в Касел, Германия, са разработили безжична зарядна система, която не само презарежда батерията, но и връща излишната енергия обратно в мрежата.
Системата съдържа две намотки – едната е вградена в пътна настилка или паркомясто, а другата в автомобила. Те правят възможно пренасянето на електричество без контакт и изцяло по въздуха или както обясняват учените „чрез променливо магнитно поле“. Технологията функционира при разстояние между двете намотки до 20 сантиметра, като колкото по-близо са, толкова по-ефективен е преносът на енергия. „Дори при разстояние от 20 сантиметра постигаме ефективност между 93 и 95 процента и то в целия енергиен диапазон между 400 вата и 3.6 киловата“, посочва Рене Марклейн, мениджър на проекта.
Наред с индуктивното зареждане системата предлага и възможност за едно- и трифазово свързване, така че шофьорите да са в състояние да използват и нормални електрически контакти. За разлика от други технологични решения, системата на германските изследователи може да пренася електричество и от батерията на автомобила към мрежата.
Цената на устройството е ниска, тъй като учените са използвали стандартни компоненти при конструирането му, отбелязва Марко Юнг от Института „Фрауенхофер“. Прототипът ще бъде представен на Международното автомобилно изложение във Франкфурт в средата на септември.

МВР отчита намаляване на престъпността след въвеждането на видеонаблюдение

http://pik.bg/мвр-отчита-намаляване-на-престъпността-след-въвеждането-на-видеонаблюдение-news392802.html

МВР отчита намаляване на престъпността след въвеждането на видеонаблюдение

Все още високите нива на безработица в някои части на страната, както и концентрацията на многобройно население в големите градове и трайното обезлюдяване на малките и отдалечените населени места са сред факторите, обуславящи състоянието на престъпността в страната. Това отчитат от МВР в анализа си за първата половина на 2015 г.

След пускане в експлоатация на система за видеонаблюдение в централната част на София, някои от големите градове и курортни комплекси се отчита намаляване на престъпността вследствие от наличието на видеонаблюдение, отбелязват от ведомството.
Към момента има изградена система за видеонаблюдение на обществени места с изнесени контролни пунктове в оперативните дежурни части към областните дирекции в 57 населени места. От тях 32 са села, посочват от МВР.

За повишаване на полицейското присъствие, с акцент към малките населени места и отдалечените райони, в МВР е направен преглед на възможностите за оптимално използване на служителите с полицейски правомощия.

В ход е процес по оптимизиране на оперативното дежурство в МВР. Като резултат 307 полицейски служители допълнително са насочени към малките и отдалечени населени места.

Броят престъпления на 100 хил. души за първото полугодие на 2015 г. е 753,5 и бележи намаление от 69,2 престъпления в сравнение със същия период на 2014 г., посочват от МВР.
Над средната интензивност за страната е престъпността в областите - София-град, Враца, Варна, Бургас, Плевен, Видин, Кюстендил, София-област, Перник, Добрич, Сливен и Стара Загора, отбелязват в анализа си от МВР.

Нивото на разкриваемост през първите 6 месеца на 2015 г. се е увеличило с 6,3 пункта спрямо същия период на 2014 г., добавят от МВР.

В повечето области на страната има намаление на престъпленията в сравнение с първото полугодие на 2014 г., като най-значително то е в областите Русе, Сливен, Пловдив, Добрич и Плевен. В столицата е отчетен спад от 10,6 процента, показват данните.

Анализът на статистическите данни за регистрираните престъпления през първото полугодие на 2015 г. извежда тенденцията, че по-голямата част от престъпленията са извършени в областните центрове и в градовете - около 65,8 процента.

Установени са 29 270 извършители на престъпления. Основната част от тях - 38 процента са на възраст между 18 и 30 години. Непълнолетните са 8,4 процента, а малолетните съставляват 2,6 процента.

С 20 процента са се увеличили умишлените убийства през периода спрямо същия период на 2014 г., добавят от МВР. От регистрираните умишлени убийства са разкрити 55, или 65,5 процента от случаите, като процентът на разкриваемост е значително увеличен - от 24,3 процента през същия период на 2014 г. на 65,5 процента.

Увеличават се обаче измамите с 21,2 процента, като при телефонните измами е налице тенденция към постоянно усъвършенстване и модифициране на схемите и начина на извършване, отбелязват от МВР.

За противодействие на организираната престъпност ГДБОП е извършила 25 специализирани операции, като 17 от тях съвместно с други служби на МВР и чужди партньори.

От службата наблюдават 277 организирани престъпни групи с 1 319 участници, извършващи престъпления на територията на страната и в чужбина.

Неутрализирани са 17 престъпни групи с 82 участници, като две от тях са били неутрализирани в Холандия - за трафик на хора и в Судан за производство на амфетамин, информират от МВР.

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=300295

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 3 септември, ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - От 8.30 до 16.30 часа - Варна, кв.

Роботът Baxter помага на незрящи хора

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257005_%D0%A0%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%82%D1%8A%D1%82+Baxter+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D1%80%D1%8F%D1%89%D0%B8+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0

 Голяма част от хората със зрителни увреждания разчитат на помощта на кучета водачи, за да се придвижват и справят с препятствия, пише Technology Review. Дори и най-добре обученото куче обаче не може да различи банкноти, да прочете разписанието на автобус или да даде упътвания. Изследователи от Университета Карнеги Мелън са създали робот, който да помага на незрящите да пътуват и да се ориентират в съвременния свят. „Част от работата ни е да изобретяваме бъдещето“, казва Бернандин Диас, преподавател в Института по роботика към университета. „Смятаме, че роботите ще бъдат част от обществото в умните градове и искаме да сме сигурни, че хората със зрителни и други увреждания няма да останат извън бъдещето.“
Диас и сътрудникът му Аарон Стайнфилд проучват най-ефективните начини за взаимодействие между робота Baxter и хора с увредено зрение. В дискусия с членове на незрящата общност в Питсбърг двамата учени са се спрели на концепцията за робот в информационно бюро, който ще оказва помощ, когато служителите отсъстват или са заети.Изследването, финансирано от Националната научна фондация на САЩ е във втората си фаза и вече поднася изненади. „Зрящите хора са склонни да изпитват безпокойство, когато за пръв път се срещнат с интелигентен хуманоиден робот“, казва Стайнфилд. „За разлика от това, изглежда, че слепите хора взаимодействат съвсем спокойно с робот. Те се чувстват по-добре, когато държат пластмасовите пръсти на робот, отколкото при физически контакт с друго човешко същество.“ Роботът се представя и след това се изключва, за да даде възможност на незрящите хора да опознаят формата и конструкцията му. Когато те са готови да продължат, могат да включат Baxter с гласова команда. Машината е в състояние бързо да заучава нови задачи като копира начина, по който потребителите си служат с него.
Диас и Стайнфилд възнамеряват да интегрират в робота мобилно приложение за навигация, което да предупреждава за възможни опасности и препятствия в даден район. Крайната цел на изследователите е да създадат робот, който физически да придружава хора, подобно на куче водач.

Автомобил горя в "Младост" през нощта

http://frognews.bg/news_97126/Avtomobil-goria-v-Mladost-prez-noshtta/

Автомобил горя в столичния квартал Младост 3, близо до бул. Александър Малинов. Не се уточнява дали колата е горяла в движение или спряла, но пострадали няма, предаде НТВ.

Вергиния Мичева-Русева: Централно звено ще свързва осиновени с биологичните им родители

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4957473

С Вергиния Мичева-Русева, заместник-министър на правосъдието, разговаря Ана Михова
 - Г-жо Русева, Министерството на правосъдието (МП) предлага да отпадне тайната на осиновяването. Защо?
- Идеята за дискусия по темата за отпадане на пълната тайна на осиновяването не дойде от МП. Проблемът назрява с години.
С Вергиния Мичева-Русева, заместник-министър на правосъдието, разговаря Ана Михова - Г-жо Русева, Министерството на правосъдието (МП) предлага да отпадне тайната на осиновяването. Защо? - Идеята за дискусия по темата за отпадане на пълната тайна на осиновяването не дойде от МП. Проблемът назрява с години.

Слаба демокрация - скъпи избори

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4957468

Партиите не желаят промяна на правилата на вота
 Фалшифицирането на бюлетини не е проблем на отпечатването им, а на политическите партии
Антоний Гълъбов
Организирането и провеждането на избори става все по-скъпо, а избирателната активност на гражданите бележи траен спад. Разходите на партиите стават все по-високи,
Партиите не желаят промяна на правилата на вота  Фалшифицирането на бюлетини не е проблем на отпечатването им, а на политическите партии Антоний Гълъбов Организирането и провеждането на избори става все по-скъпо, а избирателната активност на гражданите бележи траен спад. Разходите на партиите стават все по-високи,

Парад в Пекин за 70-годишнината от капитулацията на Япония - възхвала на Комунистическата партия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257004_%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4+%D0%B2+%D0%9F%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+70-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%82%D1%83%D0%BB%D

 Семейството му е било в центъра на борбата за отблъскване на

японския нашественик от Китай през Втората световна война. Но
само при споменаването на военния парад, с който утре в Пекин ще
се чества победата, сладкарят Чън не скрива възмущението си.
“Не смятам този парад за патриотичен, а за демонстрация на
невежество”, заяви 69-годишният занаятчия. Неговият баща и
чичовците му са били високопоставени кадри в националистическото
правителство и армия, сражавали се срещу японските сили.
В цялата страна екраните на кината и телевизорите бълват
кадри, показващи японските нашественици, с наближаването на
парада - зрелищна кулминация на тържествата, организирани от
комунистическия режим по случай 70-ата годишнина от японската
капитулация.

Безспорният герой на тази дата, обявена неотдавна с указ за
“Ден на победата”, и на многобройните съпътстващи я телевизионни
и кинопродукции, е самата Китайска комунистическа партия (ККП)
- самозваният фактор за победата, извоювана предимно от други.
За президента на Китай и главнокомандващ на въоръжените сили
Си Цзинпин този парад, в който ще участват 12 000 военнослужещи
и бойни машини - като започнем от танкове и ракети и стигнем до
200 самолета, които ще прелитат над площад “Тянанмън”, ще
затвърди статута му на лидер на партията, която уж е спасила
Китай от японското нахлуване, въпреки че според историците
истината е съвсем различна.

Между 15 и 20 милиона китайци загиват през осемгодишната
окупация (1937-1945 г.) и в боевете срещу по-добре въоръжената
японска имперска армия, която извършва много военни престъпления
и дори днес навява неприятни спомени. Предоставената на медиите официална информация за парада описва ККП като “лидер” на китайската съпротива и на
партизанската кампания, водена от партията като “основна форма
на война срещу Япония”.

Повечето големи битки са водени от силите, съюзени с
националистите на заклетия враг на комунистите генерал Чан
Кайши, възразява историкът Рана Митер, специалист по този период
в Оксфордския университет. “Международната помощ, оказана от
съюзниците, е решаващ фактор за победата”, припомня той.
Истината е известна на висшите ешелони в комунистическата
йерархия. Ли Нанян, дъщеря на бившия секретар на Мао Цзедун - Ли
Жуй, който сега е на 98 години, каза миналата седмица за АФП:
“Според разказите на баща ми е ясно, че войната срещу Япония не
е водена от комунистическата партия”. Баща й, който се е укривал с Мао в комунистическата база в Янан, “не е направил нищо, за да атакува директно японците”,
казва дъщеря му.

ККП, която цензурира всяка обществена дискусия за историята,
нареди по случая да се направят много игрални и документални
филми и творби, възвеличаващи ролята на комунистите.
Вчера президентът Си Цзинпин обаче призна пред тайвански
политик на посещение в страната му, че националистите и
комунистите “са сътрудничели и са координирали действията си”
през войната, тъй че и “и двете страни имат значителен принос за
победата”.

Истината за събитията “продължава да е слабо известна на
китайското общество”, изрази съжаление Чан Ли, тайвански историк
в националната академия на науките в Тайван.
Утрешният парад трябва да затвърди легитимността на ККП,
“като изрази идеята, че без комунистическата партия, нямаше да
има нов Китай”, каза Уили Лам, експерт по Китай от Хонконгския
университет. “Си Цзинпин и комунистическата партия искат да си присвоят
заслугата за победата над японците. Но над тази претенция стои
голяма въпросителна”, смята той.

“Военният парад е утвърден политически ритуал и докато не го
изпълни, новият върховен ръководител не може да бъде безспорен
лидер”, размишлява Уили Лам. Според него утрешният военен парад
ще е “коронацията” на дошлия на власт през 2012 г. китайски
президент.

След победата през 1945 г. комунистите и националистите
подновяват гражданската война. С помощта на СССР, ККП завзема
властта през 1949 г., а националистите бягат в Тайван.
Тайпе нарече парада в Пекин “изопачаване на историята”.
Сладкарят Чън пристига в Тайван на тригодишна възраст със
семейството си - една от “четирите големи фамилии” на
националистическото правителство. Преди десетина години се връща
в Китай и отваря сладкарница в Пекин.

Той и всички останали търговци в столицата са задължени да
затворят магазините си, докато трае парадът. Според него “всичко
се прави в полза на комунистическата пропаганда”.

Донка Байкова: 80% от българите не се движат достатъчно

http://health.actualno.com/Donka-Bajkova-80-ot-bylgarite-ne-se-dvijat-dostatychno-news_493366.html

80% от българите в активна физическа възраст – 18 до 60 години, не се движат достатъчно. А 75% нямат осъзнателна двигателна култура, подчерта проф. Донка Байкова, която коментира общоевропейско изследване в ефира на Нова телевизия. Съгласно него един от четирима души в Европа е физически обездвижен. Надявам се с помощта на медиите да се обърне сериозно внимание на проблема, подчерта и бившият треньор на националния отбор по баскетбол Константин Папазов-Тити. За него решението е да се науч

САЩ се стремят към постоянно присъствие в Черно море

http://america.actualno.com/SASht-se-stremjat-kym-postojanno-prisystvie-v-Cherno-more--news_493370.html

Военно-морските сили на САЩ се стараят да съхранят почти постоянно присъствие в Черно море, заяви американският вицеадмирал Джеймс Фого, предаде БГНЕС. "Съединените щати се стремят към почти постоянно присъствие в Черно море, възползвайки се от правилото за свобода на мореплаването в международни води", заяви адмиралът, командващ 6-и флот от ВМС на САЩ. Фого предлага и изработването на черноморски "кодекс на поведение" на военните моряци от различни страни, какъвто кодекс действа и в Ти

Автомобил с пловдивска регистрация е брандиран със знамето на "Ислямска държава"

http://plovdiv.actualno.com/Avtomobil-s-plovdivska-registracija-e-brandiran-sys-znameto-na-Isljamska-dyrjava-news_493371.html

Автомобил с пловдивска рефистрация е брандиран със знамето на терористичната групировка "Ислямска държава". За това съобщава чрез профила си в социалната мрежа Facebook евродепутатът Ангел Джамбазки от ВМРО. За снимките Джамбазки обяснява, че е получил от свой приятел "родолюбец от Пловдив". "Няма друг пророк освен Аллах и Мухаммад и неговия пророк", гласи надписът на задното стъкло на колата, преведоха за Actualno.com арабисти. Текстът е от Шахадата, което е един от петте стълба на исляма и п

Автокрадците задигат по 12 коли на ден

http://society.actualno.com/Avtokradcite-zadigat-po-12-koli-na-den-news_493372.html

Апаши крадат по 12 коли на ден от всякакви марки и модели. Това сочи полицейската статистика за първите 6 месеца на тази година, цитирана от "Труд". Тенденцията се запазва за юли и август, като през есента се очаква нова серия от бандитски удари, предупреждават криминалисти. Полицаите водят нещо като двойно счетоводство за автокражбите. Те броят поотделно "Посегателства спрямо МПС" и "Кражби на МПС", но и в двата случая става въпрос за изчезнали и обявени за издирване автомобили. 2057 са посе

Готвят поскъпване на хляба

http://society.actualno.com/Gotvjat-poskypvane-na-hljaba-news_493373.html

Хлябът вместо да поевтинее заради ниските цени на пшеницата, до нова година е по-вероятно да поскъпне, казват хлебопроизводители. Една от причините, която посочват те, е повишаването на таксата "социална отговорност" в цената на тока. Друга съществена причина е очакваното вдигане на цената на брашното, което предлагат мелниците. Председателят на регионалната браншова организация на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов заяви, че само преди дни представителите на варненска

Газовият дар на фараона

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257003_%D0%93%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D0%B0%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D1%84%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BE%D0%BD%D0%B0

 Италианската петролногазова компания “Ени” (Eni) откри ново

находище на природен газ на средиземноморския шелф, в
териториалните води на Египет. Според първоначалните оценки това
може да са най-големите запаси от горивото в региона. Очертава
се възможност да бъдат задоволени газовите нужди на всички
египетски потребители за няколко десетилетия напред; друг
вариант е “Газпром” да бъде поизместен на горивния пазар в
Европа.
 
* * *
 
Находката не изненада италианците. Още през 2013-2014 г.,
когато те се бореха да спечелят обявения от египетските власти
конкурс за геоложки проучвания, експерти предположиха, че става
дума за находище, съпоставимо с разработваното на шелфа
съвместно от Кипър и Израел. Според изявления на представители
на “Ени”, реалността е надминала най-смелите им очаквания.
Оптимистичната им оценка гласи, че Зохр - така бе наречено
новото газово находище, “е най-голямото, откривано някога в
Египет и в Средиземно море”.
 
По данни на специалисти от “Ени”, потенциалът на находището
с площ близо 100 квадратни километра достига може би към 850
милиарда кубически метра газ (равностойни на 5,5 милиарда барела
петрол). Теоретично, този газ може да тръгне към египетския
пазар. Той обаче няма такива нужди от природен газ. Тъй че е
най-вероятно скоро да се повдигне въпросът за износ, съответно
изграждане на газопровод по дъното на Средиземно море. Или пък
(което в днешни условия може да е по-изгоден вариант) на
терминал за втечняване на египетския газ, за да може да бъде
доставян в който и да било регион от света, както впрочем вече
прави Катар.
 
На първо място обаче се очертават все пак доставки за
Европа. Например за Гърция, за която египетският газ до няколко
години може да стане съвсем реална алтернатива на тръбопровода
“Турски поток”. Ще припомним, че този руски проект все още не е
съгласуван между Турция и Русия, при все че Москва вече обсъжда
с гърците евентуално изграждане на негово продължение към
Европа.
 
Тук не е зле да напомним, че тъкмо от “Ени” започна и
“погребението” на друг руски тръбопроводен суперпроект - “Южен
поток”. В началото италианците бяха сред ключовите участници в
него. Сетне обаче започнаха лека-полека да разпродават своя дял
и в крайна сметка почти единствени излязоха на печалба, когато
“Газпром” закри проекта по нареждане на Владимир Путин. Така
“Южен поток” падна жертва на продължителната политическа
конфронтация между Русия и Еврпейската комисия. Сега нищо чудно
“Ени” да погребе и “Турския поток”, който смени “Южния”.
 
На сайта си “Ени” описва подробно бъдещите условия за добив.
За разлика от руските си колеги, италианците не се хвърлят в
боя, без да пресметнат всички възможни последици и изгоди.
Затова се знае отсега, че онази част от шелфа, където се намират
газовите запаси, на практика е идеално подходяща за подводно
сондиране. Условията в субтропически Египет са къде по-добри,
отколкото, да речем, по северните находища като Щокманското в
Русия, добивът от което в момента е признат за нерентабилен.
Същевременно има шанс египетският газ да тръгне и към
Европа, независимо от спада в цените на горивата. “Ени”
естествено не разкрива засега каква е очакваната себестойност на
добива от находището Зохр. Според експерти обаче, египетското
“синьо гориво” ще е с 15-20 на сто по-евтино от газа, който
Русия би могла да доставя през Турция.
 
Може ли днес “Газпром” да конкурира някак този проект?
Най-вероятно не. За Европейската комисия той със сигурност много
скоро ще се превърне в политически като предпоставка да се
намали зависимостта на Южна Европа от руското “синьо гориво”.
Бездруго обаче “Газпром” няма инструменти, за да повлияе било
върху “Ени”, било върху властите в Кайро. Да, Египет има силна
нужда от доставки на руско зърно, но Москва едва ли ще реши да
ги спре с цел натиск върху новия си енергиен конкурент. Но дори
в бъдеще събитията да тръгнат в тази посока, Египет доста бързо
ще намери алтернативни източници на зърно.
Тъй че “Газпром” вероятно трябва да се подготви, че през
2018 г. ще изгуби още едно твърде перспективно международно
направление - газовия пазар на Южна Европа.

Евтиният петрол винаги стимулира световния растеж

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257002_%D0%95%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB+%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%B8+%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BC%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%

 Резките колебания на цената на петрола дестабилизират

икономиките и финансовите пазари по света. Когато
петролът поевтиня наполовина миналата година от 110
долара на 55 долара за барел, причината бе ясна:
решението на Саудитска Арабия да разшири дела си на
световния петролен пазар, като увеличи добива. Какво обаче
предизвика допълнителния спад на цената на черното злато
през последните няколко седмици до минимуми, отчитани
непосредствено след световната финансова криза през
2008 и как това ще се отрази на световната икономика?

Стандартното обяснение е слабото търсене от Китай, а сривът
на цената на петрола се възприема от мнозина като предвестник на
рецесия или в Китай, или в цялата световна икономика. Това
обаче почти със сигурност е неправилно, макар че изглежда
потвърдено от тясната връзка между петрола и фондовите пазари,
които отчитат спадове до най-ниските си равнища от 2009 година
не само в Китай, но и в Европа и в повечето развиващи се
икономики.

Предсказуемото значение на цените на петрола всъщност е
впечатляващо, но само като противоположен показател:
Понижаващите се цени на петрола никога не са предсказвали
правилно икономически спад. При всички неотдавнашни случаи,
когато цената на петрола е спадала наполовина 1982-1983,
1985-1986, 1992-1993, 1997-1998 и 2001-2002 - е следвал по-бърз
световен растеж.

И обратно, всяка световна рецесия през последните 50 години е
била предхождана от рязко повишение на цената на петрола.
Най-скорошен пример е, когато цената на петрола почти се утрои
от 50 долара до 140 долара в годината преди срива от 2008
година. След това потъна до 40 долара през шестте месеца
непосредствено преди икономическото възстановяване, започнало
през април 2009 година.

Важна последица за развиващите се страни, произвеждащи суровини,
е че цените на промишления метал, които наистина са водещи
показатели за икономическата активност, могат доста да нараснат
след срив на цените на петрола. През 1986-87 година например
цените на металите се удвоиха, година след като петролът
поевтиня наполовина.

Мощен икономически механизъм лежи в основата на
универсалната взаимна връзка между цените на петрола и световния
растеж. Тъй като светът изгаря 34 милиарда барела петрол всяка
година, спад на цената от 10 долара прехвърля 340 милиарда
долара от производителите на петрол към потребителите. Така
поевтиняването с 60 долара от миналия август ще преразпредели
над 2 трилиона долара годишно на потребителите на петрол,
осигурявайки по-голямо увеличение на приходите, отколкото
бюджетните стимули на САЩ и Китай през 2009 година.

Тъй като потребителите на петрол като цяло харчат
допълнителните приходи доста бързо, докато правителствата (които
събират основната част от световните петролни приходи)
обикновено поддържат държавните разходи чрез кредитиране или
чрез намаляване на резервите, нетният резултат от спада на
петролните цени винаги е бил положителен за световния растеж.
Според Международния валутен фонд понижаването на цената на
петрола тази година би трябвало да увеличи икономическия растеж
догодина с 0,5-1 % в световен мащаб, включително с 0,3-0,4% в
Европа, с 1-1,2% в САЩ и с 1-2% в Китай.

Ако обаче има вероятност растежът да се ускори догодина в
страните потребителки на петрол като Китай, какво обяснява
рязкото понижение на цените на петрола? Отговорът не се крие в
китайската икономика и търсенето на петрол, а в геополитиката на
Близкия изток и предлагането на черно злато.

Докато производствената политика на Саудитска Арабия
очевидно стоеше зад поевтиняването наполовина на петрола
миналата година, последният спад на цените започна на 6 юли,
няколко дни след споразумението за вдигането на международните
санкции срещу Иран. Иранското ядрено споразумение опроверга
широкоразпространеното, но наивно схващане, че геополитиката
може да насочва цените на петрола само в една посока. Дилърите
изведнъж си спомниха, че геополитическите събития могат да
увеличат предлагането на петрол, не само да го намаляват и че
също така са вероятни още увеличения на предлагането,
предизвикани от геополитически събития, през идните години.

Условията в Либия, Русия, Венецуела и Нигерия вече са
толкова лоши, че е трудно да си представим да бъдат нанесени
допълнителни вреди на петролното им производство. Обратното,
като се има предвид колко много от районите, произвеждащи
най-големите количества петрол, са обхванати от политически
хаос, всеки признак на стабилизиране може бързо да увеличи
предлагането. Така стана в Ирак миналата година, а Иран сега
извежда този процес на по-високо равнище.

Щом бъдат вдигнати санкциите, Иран обещава да удвои добива
на петрол почти незабавно до два милиона барела дневно и след
това да удвои износа отново до края на десетилетието. За да
изпълни обещанието, Иран ще трябва да увеличи общия си добив
(включително вътрешното потребление) до 6 милиона барела дневно,
което е горе-долу равнището на пиковото му производство от
70-те години. Като се има предвид огромният напредък на
технологиите за добив на петрол спрямо 70-те години и огромните
резерви на Иран (четвърти по големина след резервите на
Саудитска Арабия, Русия и Венецуела), възстановяването на добива
на равнище от преди 40 години изглежда скромна цел.

За да намери купувачи за всичкия този допълнителен петрол,
който грубо е колкото допълнителното количество, произведено от
шистовата революция на САЩ, Иран ще трябва да се конкурира
ожесточено не само със Саудитска Арабия, но и с Ирак, Казахстан,
Русия и други производители с ниски разходи. Всички тези страни
също са решени да възстановят производството си до предишни
пикови равнища и би трябвало да могат да добиват повече петрол,
отколкото през 70-те и 80-те години, използвайки нови
производствени технологии, изпробвани за първи път в САЩ.
В тази новосъздадена конкурентна среда петролът ще се
търгува като всяка друга нормална суровина, като нарушеният
саудитски монопол и производствените разходи на Северна Америка
ще установят дългосрочен ценови таван от около 50 долара за
барел по причини, които изложих през януари.

Така че ако искате да разберете спадащите петролни цени,
забравете за китайското потребление и се съсредоточете върху
добива на Близкия изток. А ако искате да разберете световната
икономика, забравете за фондовите пазари и се съсредоточете
върху факта, че евтиният петрол винаги стимулира световния
растеж.

Миграцията ражда страх от неизвестността и от тероризъм в Източна Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257001_%D0%9C%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%85+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B5%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%

 Страх от неизвестността и от тероризма, ксенофобия,

самозащита от бедността от миналото и прочие - причините за
неохотата на страните от Изтока да приемат бежанци са
многобройни, подчертават експерти от региона.
В Полша негативните емоции бяха обобщени от
изследователите от Полския институт за международни въпроси.

Клишетата са десетина: “няма пари, няма място”, “терористична
заплаха”, “Полша е прекалено бедна”, “ислямът носи насилие”,
“полското общество трябва да съхрани хомогенността си”,
“мултикултурният модел не работи”, “мигрантите ще отнемат
работни места от поляците” или “Полша трябва да приема с
предимство украински бежанци”. Последният аргумент беше
използван дори от новия полски президент консерватор Анджей
Дуда.
Основните политически партии застават повече или
по-малко зад общественото мнение, което се страхува, че ЕС не
може да се справи с имигрантската вълна, заяви една от авторките
на изследването Патриция Саснал.

Освен това, смятайки, че ситуацията в Либия и Сирия е
била създадена от ЕС, политическите среди са на мнение, че
Полша, която няма колониално минало, изобщо не е отговорна за
това, допълва експертката.

Малка част от полското общество е ксенофобски настроена и
тъй като антисемитизмът вече не е политически коректен,
арабофобията заема мястото му, припомня изследователката. Тя
отбелязва също, че проблемът с бежанците се приема с растящо
разбиране в Полша - голяма страна на границата на ЕС.
Полската премиерка Ева Копач обяви в понеделник, че
Полша е готова да увеличи броя на бежанците, които ще приеме.

Тази по-гъвкава позиция няма как да не окаже влияние на срещата
на правителствените лидери на страните от Вишеградската четворка
в петък в Прага. Чехите, словаците и унгарците искат да
консолидират “фронта на отказ” на европейските бежански квоти.
Няколко западни представители, сред които германският
канцлер Ангела Меркел и френският външен министър Лоран Фабиюс
неотдавна критикуваха източноевропейските страни, че не бързат
да се включат в усилията за приемане на мигранти.

“Чехите се страхуват от неизвестността”, заяви
социоложката от Академията на науките в Прага Яна Леонтиева,
която критикува паникьорския тон на медиите по този въпрос.
През миналия февруари допитване показа, че чехите са
отворени към идеята за приемане на мигранти, но през юни 70
процента от чехите заявяват, че са против идването на хора от
Сирия и Северна Африка, отбелязва Леонтиева.

Съседна Словакия също е по принцип враждебна към
приемане на мигранти, казва специалистът от консултантското
дружество “Публикус” Абел Раваш. “Кой обича промяната?”, пита
той. “Допитванията показват, че словаците не се интересуват
изобщо от този проблем”, допълва експертът.
Изглежда премиерът Роберт Фицо не мисли така. В понеделник
той каза, че Братислава никога няма да се съгласи с квоти за
приемане на мигрантите в ЕС.

По на север, Литва е “хомогенно общество с ограничен
опит в интеграцията на неевропейци”, подчертава преподавателят
от Университета във Вилнюс Кестутис Гирниус. Той критикува
пресиления страх на политическите среди от промяна на модела на
обществото, което предизвиква яростна реакция на хората с
най-консервативна нагласа.

Латвия би се съгласила по-лесно да отвори вратите си,
ако половината от бежанците, които трябва да приеме, дойдат от
Украйна, “чийто агресор заплашва също и балтийските страни”,
казва директорът на офиса в Рига на Международната организация
за миграцията Илмарс Меш.

Ситуацията в Естония не е много различна, защото според
изследователя от Института за управление и политически науки в
Тарту Андрес Касекамп, споменът за съветската окупация и за
руската имиграция оказва влияние върху обществените нагласи.
“Естонците и латвийците бяха свидетели на масови миграции, които
не успяха да ги превърнат в малцинства в собствените им страни.
Но това историческо наследство намира израз в техните емоции”,
обяснява той.

Още по темата: Хладното посрещане на мигрантите в
Унгария ярко контрастира с отношението към тях в Германия

Откъслечните опити на Европа да овладее най-тежката в
историята си миграционна криза доведоха до размяна на реплики
между отделните държави, а все по-видим става сблъсъкът по
въпроса дали трябва да се търси общо решение на проблема, пише
в. “Гардиън”.

Берлин получи аплодисменти за това, че взе решително морално
преимущество пред останалите, като отвори безусловно вратите си
за бежанци от Сирия, но Австрия и Унгария го обвиниха, че е
всял хаос по железопътните гари, пътищата и границите им, през
които хиляди хора се опитват да преминат, за да стигнат до
Германия, допълни британският вестник.

Хладното посрещане, което мигрантите получават в Будапеща, е
в ярък контраст с начина, по който ги посреща Мюнхен, където
вчера полицията съобщи за 2500 новодошли с влакове от унгарската
столица, през Виена, за последните 24 часа. Сцените на
объркване и отчаяние на будапещенската гара “Келети” и
язвителната размяна на реплики между правителствата подчертават
предизвикателството, пред което е изправена Европа в момент,
когато хиляди мигранти бягат от военните конфликти в Близкия
изток, пише в. “Ню Йорк таймс”.

Кордони от унгарски полицаи бяха препречили пътя на мигрантите, за да не се качат на влаковете, въпреки че имаха закупени билети. Попарените надежди на стотици
мигранти да стигнат до Западна Европа доведоха до протест,
когато движението на влаковете в “Келети” бе възстановено, но до
тях бяха допускани само хора с европейски паспорти, пише в.
“Файненшъл таймс”. Коренно различна бе картината в Мюнхен,
където улиците около централна гара бяха блокирани, за да могат
властите да преведат пристигащите мигранти от влаковете до
центрове, където да бъдат регистрирани и да подадат молба за
убежище, отбеляза “Ню Йорк таймс”.

Политиката на ЕС през последните 10 години и левичарския
подход на Еврокомисията доведоха до тази ситуация, заяви Янош
Лазар, началник на канцеларията на премиера на Унгария Виктор
Орбан, според когото ЕС е неспособен да опази собствените си
граници. Чешкият президент Милош Земан направи подобен коментар
в понеделник, а словашкият премиер Роберт Фицо обвини Западна
Европа в стил Кремъл за гражданските войни в Сирия и Либия и за
последвалата бежанска криза, отбеляза “Гардиън”.

Вдигат заплатите в Спешна помощ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257000_%D0%92%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%A1%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89

 Сливането на спешните медицински центрове в София-град и София-област бе одобрено от правителството вчера. Така на територията на София-област ще заработят пет допълнителни екипа, обясни здравният министър Петър Москов. Той допълни, че ще се спестят и 520 хил. лв. годишно, които ще се насочат към увеличаване на възнаграждението на  медиците.

 

„Не ми се говори за начина, по който досега се е управлявал Центърът за спешна помощ в София-област. По какъв начин са били разпределяни ДМС по формула, по която ръководството е взимало стотици хиляди левове, а пък работещите на линейки са взимали на шест месеца по 30 лева. Всичко това ще бъде променено. Това е обяснено на хората”, обясни Москов.

 

Той обеща да има освен по-високи заплати за медиците и промени в допълнителното материално стимулиране. Москов допълни, че в момента в повечето екипи от София-област няма лекар, което обаче ще се промени след обединението на центровете.

 

Петте нови екипа ще са разположени в Божурище, във Вакарел, в община Мирково, един сезонен екип ще има в курорта „Боровец” и още един в триъгълника Ихтиман – Костенец – Самоков, който ще осигурява малка, но логистично много трудна за обслужване територия”, обясни здравният министър.

 

Москов допълни, че  притесненията, че ще се увеличи натоварването с обаждания на колцентъра на Центъра за спешна медицинска помощ на  София-град и ще се затрудни работата на екипите, не са основателни.

 

„Отчитам собствената си вина, че преди да предприемем това абсолютно безспорно действие, нямахме предварителни срещи с екипите от София-област”, добави Москов. Той каза още, че неговият заместник  Ваньо Шарков вече се е срещнал с всички екипи на Спешна помощ в София-област и са обсъдени притесненията на хората.

Асфалтът се топи от жегата! Забраняват на камионите над 20 тона да се движат през деня по пътищата

http://pik.bg/асфалтът-се-топи-от-жегата-забраняват-на-камионите-над-20-тона-да-се-движат-през-деня-по-п-news392794.html

Асфалтът се топи от жегата! Забраняват на камионите над 20 тона да се движат през деня по пътищата

Въвеждат се ограничения за товарни автомобили в София, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Ето каква е актуалната обстановка в момента: 

Въвежда се забрана за движение на тежкотоварни автомобили с обща маса над 20 тона по републиканските пътища, при температури на въздуха над 35 градуса по Целзий, от 13.00 до 21.00 часа.
Целта е да се опазят асфалтовите настилки от образуване на трайни деформации от тежкотоварния трафик и рязкото повишение на температурите през летните месеци.
Забраната ще отпадне при прогнозни температури по-ниски от 35 градуса за 10-дневен период, но не по-рано от 01.09.2015 г.
При действие на забраната автомобилите да изчакват извън пътното платно, на указаните от длъжностите лица места, без да пречат на останалите участници в движението.
Изключение ще се прави за пътни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), бързоразвалящи се хранителни продукти на температурен режим и живи животни.
Ограничението ще бъде сигнализирано с необходимите пътни знаци.
С цел осигуряване на по-висока безопасност, ще се ограничава движението по участъци от републиканската пътна мрежа на тежкотоварни автомобили над 12 тона (включително ремаркета и полуремаркета) с повече от две оси, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника:
1) За периода от 01 юни 2015 г. до 15 септември вкл. 2015 г. за дните: петък – от 17:00 часа до 20:00 часа и неделя – от 14:00 часа до 20:00 часа;
2) Целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници – от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден – от 14:00 часа до 20:00 часа.
Ограниченията важат само по участъците от републиканската пътна мрежа, както следва:
- автомагистралите, с изключение на участъка Харманли-ГКПП „Капитан Андреево“ от АМ „Марица“;
- път I-1 граница ОПУ Видин – ОПУ Монтана – Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково-Своге-София.
- път I-1 с. Ребърково-Ботевград;
- път I-1 етапна връзка на ЛОТ 1 на АМ „Струма” при п.в. Дупница север-ГКПП „Кулата”;
- път I-4;
- път I-5 Русе-Велико Търново;
- път I-8 Пловдив-Харманли;
- път I-9 Дуранкулак-Варна-Бургас;
- път II-18 Околовръстен път София, участък „Южна дъга“ от км 26+100 до км 62+007;
- път II-19 Симитли-Гоце Делчев;
- път II-86 Пловдив-Смолян;
- път II-99 Бургас-Царево.
Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един почивен или празничен ден.
Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързо развалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.

ІІ. Състояние на автомагистралите:

АМ „Тракия”: област Пазарджик: поради ремонтно-възстановителни работи на виадукта при км 67 на АМ “Тракия“, се въвежда ВОБД за улеснение на трафика:
- в началото на почивните дни /от петък 16:00 до неделя 10:00 часа/ две ленти в посока София-Бургас, една в посока Бургас-София,
- в края на почивните дни /от неделя 10:00 часа до понеделник 10:00 часа/ две ленти в посока Бургас-София и една в посока София-Бургас в отбитите участъци. Срок до 25.09.2015г. 
Участниците в движението да карат с повишено внимание и съобразена скорост, и да спазват указанията на контролните органи; във връзка с подготовка за извършване на превантивен ремонт, поради направа на прозорци в СПО /мантинела/ – затворени за движение са изпреварващите лента в двете посоки за участъка от км 74+900 до км 75+100. Движението се извършва в интензивна /активна/ и аварийна лента; подготовка за извършване на превантивен ремонт, поради направа на прозорци в СПО /мантинела/, затворени за движение са изпреварващите ленти в двете посоки за участъка от км 89+450 до км 89+490. Движението се извършва в интензивна /активна/ и аварийна лента; област Бургас: при км 335+000 – почистване на паркинг; област София: от км 34+000 до км 38+000 на двете пътни платна ( ляво и дясно) поетапно ще се извършва ремонт на пътната настилка.Движението ще се пренасочва в свободната лента за движение; на км 1+000 /„Черна котка”/ ще се монтира преброителна система. Движението ще бъде временно затруднено.

АМ „Хемус“: област Шумен и Варна: от км 349+820 до км 367+120 /ляво платно/ и от км 349+820 до км 369+320 /дясно платно/, и от км 379+500 до 391+500 – ограничава се скоростта на движение до 90 км/ч; област София: от км 34+000 до км 38+000 на двете пътни платна (ляво и дясно) поетапно ще се извършва ремонт на пътната настилка. Движението се пренасочва в свободната лента за движение; поради извършване на ремонтно-възстановителни работи на лявото платно на три виадукта: виадукт „Бебреш” при км 39+134, виадукт при км 41+160 и виадукт при км 41+350 се въвежда частично затваряне на лявото платно и прехвърляне на движението (посока Ботевград-София) в платното за насрещно движение/ една лента в посока София и една лента в посока Варна/; движението в дясната тръба на тунел „Топли дол” се извършва в една лента-крайната дясна лента (посока София-Ботевград), а в тунел „Ечемишка” – лява тръба (посока Ботевград-София) движението се извършва в крайната дясна лента; авариен ремонт на км 15+160 виадукт „Елешница” с пълно затваряне на лявото платно и движението се прехвърли в дясното платно, като се обособяват две ленти за движение в посока София-Ботевград и една лента в посока Ботевград-София. Срок до 30.10.2015 г; поради ремонтно възстановителни работи на лявото платно посока Варна-София на виадукт „Бебреш” при км 39+134 движението ще се осъществява двупосочно в дясното платно – една лента в посока София и една лента в посока Варна. Ремонтните работи ще продължат до 16.09.2015 г. ВОБД на км 41+350 в посока София – ремонтни дейности, движението се извършва в дясното платно; област Шумен: от км 362+723 до км 369+271 – ремонтните работи в дясното платно. Движението се пренасочва в лявото платно, като са обособени по една лента за движение в двете посоки; област Варна: от км 379+500 до км 385+800 – дясно, движението се осъществява с пълно затваряне на едното платно и прехвърляне на движението в платното за насрещно движение. Срок до 04.09.2015 г.

АМ „Люлин: без ограничения.

АМ „Марица”: движението от лявото платно на АМ „Марица” при ПВ „Димитровград” на км 38+800 се пренасочва в локалното платно на АМ „Марица” по пътна връзка АМ „Марица” гр. Хасково- път І-5 гр. Димитровград-гр. Хасково - на ПВ „Хасково” /пресичане на път І-8 и І-5/ по пътна връзка Димитровград-София.

АМ “Черно море” : без ограничения.

АМ „Струма”: без ограничения.

ІІI. Въведени ограничения по основните пътни направления:

1. Проходи:
- „Златишки” - затворен за всички МПС;
- „Върбишки” - затворен за всички МПС; 
- „Ришки” - отворен за всички МПС;
- „Обзорски” - отворен за всички МПС;
- „Републиката” - отворен за всички МПС;
- „Айтоски” - отворен за всички МПС; 
- „Предела” - отворен за всички МПС;
- „Печинско” - отворен за всички МПС;
- „Пампорово” - отворен за всички МПС;
- „Рожен” - отворен за всички МПС;
- „Превала” - отворен за всички МПС;
- „Троянски” - отворен за всички МПС;
- „Петрохан” - отворен за всички МПС;
- „Котленски” - отворен за всички МПС;
- „Твърдишки” - забранено е движението на МПС над 10 т;
- „Дюлински” - забранено за тежкотоварни автомобили;
- „Вратник” - забранено е движението на МПС над 10 т;
- „Шипка” - отворен за движение. Забранено е движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4 до 31.03.2016 г.

Ограничения в движението на МПС по първокласната пътна мрежа: 

- път I-1 /Е79/ Граница Румъния-Видин-Монтана-Враца-София-Благоевград-Кулата-граница Гърция: област София: /Ботевград-София/ временно е затворен в двете посоки, в участъка от км 205+000 /местност „Рибни вир”/ до км 213+000 /разклон за с. Горно Камарци/, поради укрепително-възстановителни работи на анкерна стена при км 34+310 на АМ „Хемус“ и опасност от срутване върху път І-1, а така също и във връзка с извършващи се ремонтни-възстановителни работи на виадукт „Бебреш” на АМ ”Хемус”, поради възникване на опасност от падащи късове строителни материали. За обходен маршрут да се ползва Ботевград /път І-1/-път ІІ-17-АМ Хемус /п.в. Ботевград-п.в. Витинска река/. Ограничението ще продължи до приключване на ремонтно-възстановителните работи; Мездра-Ботевград при км 178+000 - местността Копяновец, в посока Ботевград, водачите на МПС да пътуват с повишено внимание; временно е затворен в двете посоки в участъка от км 205+000 /село Врачеш-язовир Бебреш/ до км 213+000 /разклон за с. Горно Камарци/. Мярката се налага поради укрепително-възстановителни работи на анкерна стена, при км 34+310 на АМ „Хемус”. За обходен маршрут да се ползва Ботевград /път І-1/ - път ІІ-17-АМ „Хемус” /п.в. Ботевград-п.в. Витинска река/; от км 276+162 до км 281+061 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка и косене на тревни площи. Движение с повишено внимание; област София и Перник - забранено е движението на тежкотоварни автомобили над 15 т; област Монтана: обходен път на гр. Монтана – затворен за движение на МПС от км 102+060 до км 114+512,20
Обходен маршрут:
- гр. Монтана-ул. „Димитър Ерийски” през кв. ”Кошарник” гр. Монтана – за и от път III-112 Арчар-Монтана. Срок до 01.10.2015 г. 
Пътен възел „Долна Вереница” при км 102+753 – движението на МПС да се извършва по еднопосочна връзка Видин-Монтана двупосочно без спиране или отбиване на движението и с ограничаване на скоростта на 40 км/ч; от км 102+060 до км 114+512,20, подобект обходен път на гр. Монтана, кръстовище за кариера „Долна Вереница” – движението на МПС в зоната на кръстовището на път І-1 с кариера „Долна Вереница” се извършва с ограничаване на скоростта на 40 км/ч; област Благоевград: във връзка с изграждането на ЛОТ 4 от АМ „Струма” по път І-1 София-Кулата в участъка от с. Ново Делчево до с. Кулата, от км 423+800 до км 440+000 се въвежда временна организация на движението до 11.09.2015 г. както следва:
За посоката София-Кулата: Движението от км 424+140 до км 425+300 се извършва двупосочно по лявото платно на АМ „Струма“, след което се използват двете платна на автомагистралата. За отклонение към път III-108, посока град Петрич и град Мелник се използва връзката при км 425+300 –дясно.
За посоката Кулата-София: Движението от ГКПП „Кулата“ се извършва по уширен участък на път І-1 София-Кулата, след което продължава по новоизграденото дясно платно на АМ „Струма“ до км 425+300. След км 425+300 движението се извършва двупосочно по лявото платно на АМ „Струма“; област Кюстендил: във връзка със строителството на виадукт на км 352+180 и съоръжения на АМ „Струма” ЛОТ 2 се ограничава скоростта на движение до 50 км/ч и се въвежда забрана за изпреварване; във връзка със строежа на АМ „Струма” ЛОТ 2 в участъка Дупница-Благоевград при км 323+000 в зоната на временния вход-изход чрез пътна сигнализация, предвиждаща намаление на скоростта на движение на МПС на 50 км/ч; от км 354+600 до км 356+000 – поради прекратяване на досегашната ВОБД по временната варианта (байпас) и пускане на движението по новоизградения пътен надлез при км 353+400 над АМ „Струма” /километрично положение по АМ „Струма“/ и част от п.в. Кочериново-отклонение за с. Бараково се ограничава скоростта на движение до 40 км/ч в участък от път I-1 от км 354+600 до км 356+000; във връзка със строеж на АМ „Струма” ЛОТ 2 в участъка Дупница-Благоевград от км 322+000 до км 359+482,59 се въвежда ВОБД на път I-1 при км 334+380. ВОБД се налага за достъп на строителна механизация до обекта и подобряване на безопасността на движение по първокласен път I-1. Пресичането с железопътната линия се извършва в междугарието Дупница-Бобошево. В тази зона е обособено кръстовище със статут на „Вход/изход от строителен обект”. Изходът от строителния обект и достъпът на автомобили се допуска само при десен завой от близката до ж.п. линия пътна лента за движение. Излизането от строителната площадка към път I-1/Е-79 става и в двете посоки. При км 334+386 на изхода при ж.п. прелеза е поставен пътен знак Г2 – излизащите от обекта пътни превозни средства да завиват задължително надясно. Срок до 30.10.2015 г.; 

- път І-2 Граница Румъния-Русе-Цар Калоян-Разград-Шумен-Девня-Варна: няма.
- път І-3 Гара Бяла-Плевен-Луковит-Коритна-Ябланица-Ботевград: област София: Правец-с. Разлив-Трудовец-Ботевград се въвежда забрана за движение на МПС над 12 т в участъка от км 193+345 /отклонение за п.в. „Правец”/ до км 204+200 /заустване в път І-1 Видин-Враца-Ботевград/.
Обходен маршрут: АМ „Хемус” /за п.в. „Правец”/-път ІІ-17/(Мездра-Ботевград)-п.в. І-3-п.в. „Ботевград” на АМ „Хемус”/ и обратно; от км 194+000 до км 195+200 (с. Разлив) се извършва асфалтиране на пътната настилка след извършена реконструкция на водопроводната мрежа на село Разлив;

- път І-4 Коритна-Български Извор-Микре-Севлиево-В.Търново-Омуртаг-Търговище-Шумен: област Габрово: Граница Ловеч-обходен път Севлиево-граница В.Търново са въведени ограничения на скоростта за движение в участъците от км 70+000 до км 70+500; от км 84+200 до км 85+600; от км 93+300 до км 93+700 с ограничение на скоростта до 30 км/ч, поради пропадане и от км 95+000 до км 95+300 – ремонтни дейности. Поставена е необходимата временна сигнализация за неравности и ограничение на скоростта; Граница Ловеч-о.п. Севлиево-граница В. Търново при км 80+900 – косене на тревни площи и рязане на храсти. Движение с повишено внимание; област Търговище: от км 214+492,74 /Търговище-Белокопитово/ – ремонтни дейности на пътната настилка, като движението от София посока Варна си остава по път І-4, а движението на транзитно преминаващите се пренасочват еднопосочно по обходен маршрут (посока Варна-София) от кръстовище с път III-4009 - с. Лиляк - с. Пайдушко - с. Божурка по общински път TGV 1053 излиза отново на път І-4. Срок до 28.10.2015 г. област Ловеч: при км 50+955 (пътен възел “Абланица”) – изпълнение на фундамент за монтаж на пътен знак с възможност за дистанционно управление. Водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.

- път І-5 Русе-В.Търново-Шипка-Стара Загора-Хасково-Кърджали-Маказа-граница Гърция: област Русе: до 15.12.2015 г. – ремонт на мост над р. Дунав между Русе-Гюргево /Дунав мост 1/. Ремонта е в Румънската част на съоръжението. Движението на МПС се извършва с пропускателен режим в едната лента, регулира се със светофарна уредба. Участъка е сигнализиран с пътни знаци. Ограничение на скоростта 10 км./ч; Русе-В.Търново от км 3+970 до км 4+020 /при изхода от магазин „Метро” в чертите на гр.Русе/ – движението е пренасочено двупосочно в лявата лента в посока В. Търново, поради пропадане и деформация на пътното платно с дължина около 30 м; затворена за движение дясна лента посока В. Търново-Русе от км 52+200 до км 52+600 в урбанизираната територия на град Бяла във връзка с изграждане на проект „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води“ в град Бяла, област Русе. Движението се пренасочва в лява изпреварваща лента. Участъка е сигнализиран с пътни знаци. Ограничение на скоростта 40 км/ч; област Кърджали: забранено е движението на МПС с тегло над 15 т в участъка Черноочене-Кърджали; забранено е движението на МПС с тегло над 3.5 т в участъка Подкова-Маказа; област Велико Търново: при км 69+970 /гр. Полски Тръмбеш/ от 07.00 часа до 16.00 часа ще се извършва монтаж на брояч за автоматизирано събиране и анализ на данни от пътния трафик. Движение в едната лента чрез последователно пропускане на автомобилите.
- път І-6 Граница Македония-Гърляно-Кюстендил-Перник-София-Пирдоп-Карлово-Сливен-Карнобат-Бургас: област Перник: при км 72+600 между махала „Арбанас“ и п.в. Батановци – поради свличане на земна маса движението на МПС да се извършва само в изпреварващата лента; област София: Временно се ограничава движението на МПС на път І-6 София-Бургас по платното в посока София при км 173+250 /паметник на „Васил Левски”/, поради активиране на свлачище. Движението на МПС е урегулирано и се осъществява двупосочно по платното в посока Бургас; при км 494+942 – изграждане на автоматичен преброителен пост; област Стара Загора: Гурково-Сливен – провеждане на Международен колоездачен тур България поетапно ограничение на движението между 15.00 ч. до 16.00 ч.; област Сливен: Гурково-Сливен – провеждане на Международен колоездачен тур България поетапно ограничение на движението между 15.00 ч. до 16.00 ч.

- път І-7 Граница Румъния-Силистра-Дулово-Преслав-Върбишки проход-Петолъчката-Елхово-Лесово-граница Турция: област Ямбол: от км 289+000 до 297+000 – ремонтни дейности в едната лента. Движението на МПС се осъществява двупосочно в свободната лента; от км 249+000 до км 265+000 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Движението се осъществява двупосочно в едната лента; област Силистра: от км 0+180 до км 1+776,66 (чертите на гр. Силистра) ВОБД ще се осъществява с поетапно изпълнение на ремонтните дейности на асфалтовата настилка. Докато се работи по дясното платно на съответните улици, движението ще се осъществява двупосочно в лявото платно и обратно. СМР ще се извършват на четири етапа, както следва: първи етап-ул. „Добрич”, втори етап-ново кръгово кръстовище на бул. ”Седми септември” и ул. ”Добрич”, трети етап-бул. ”Седми септември”, четвърти етап-пътно кръстовище на бул. ”Седми септември” с ул. ”Дръстър”.

- път І-8 Граница Сърбия-Драгоман-София-Ихтиман-Пазарджик-Пловдив-Хасково-Капитан Андреево-граница Турция: област Хасково: от км 370+500 до км 377+900 /района на Свиленград до ГКПП/ – временно затворен поради пропадане на част от пътното платно. Обход през АМ „Марица“; от км 333+835 до км 334+100 в гр. Харманли – пътното платно се стеснява отляво във връзка с изграждането на нов пешеходен подлез при реконструкцията на ж.п. линията Харманли-Свиленград. 

- път І-9 граница Румъния-Дуранкулак-Балчик-Варна-Бургас-Звездец-Малко Търново-граница Турция: област Варна: Кранево-Варна при км 83+100 – ограничение на тежкотоварното движение над 10 т и ограничение на скоростта до 60 км/ч, поради свлачище; Кранево-Варна от 84+500 до км 85+000 – ограничение на скоростта до 30 км/ч, поради свлачище и при км 83+300; Кранево-Варна от км 84+000 до км 86+000 – частични ремонти на асфалтовата настилка, движение в свободната лента; област Бургас: „к.к. Слънчев бряг” до п.в. ”Бургас-север” – ограничава се движението на товарни МПС над 12 т. Обходен маршрут: път І-9 км 202+307 пътно кръстовище Тънково-път ІІІ-9061-п.кр. с път ІІІ-906 при км 43+421-фково-п.в. ”Бургас-север”, на път І-9 при км 229+639 и обратно. Срок до 30.06.2016 г.; Слънчев бряг-Бургас от км 222+849 до км 225+522 по проект обход Поморие и от км 222+289 до км 224+962 по съществуващ път – изграждане на второ пътно платно. Движението на МПС се организира в двете ново изградени платна, скоростта на движение е 50 км/ч в участъците на съществуващите кръстовища; Поради свличане на дясната лента в участъка Малко Търново-ГКПП Малко Търново при км 316+400 – движението на МПС се извършва в една лента. Въведено е ограничение на скоростта на движение до 50 км/ч; обход гр. Малко Търново от км 2+603,73 до включването в път І-9 от км 314+400 до км 364+331,10 – скоростта на движение на МПС се ограничава на 50 км/ч. Срокът на временната организация на движението е до 15.10.2015 г.; изграждане на автоматичен преброителен пост; км 208+700, км 225+750 и км 232+906.

ІV. Състояние на републиканската пътна мрежа:

1. Ремонтни дейности и временна организация на движението /ВОД/: 

ОПУ-Благоевград:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: 
Път II-19 Разлог-Банско-Гоце Делчев – затворен за движение от км 63+700 /отклонение за с. Кремен/ до км 64+290, поради ремонтно възстановителни работи на деформиран пътен насип при км 63+700. Срок до 24.09.2015 г.
Обходен маршрут: посока Симитли-Гоце Делчев движението се отбива от път II-19 при км 63+690, в дясно, по общински път 2004/II-19 Добринище-Господинци/ - Кремен и след кръстовището на км 0+300 продължава в ляво, по общински път, до вливане в път II-19 Симитли-Разлог-Гоце Делчев при км 64+290.
Обходен маршрут: Гоце Делчев-Симитли движението се отбива от път II-19 при км 64+290 по общински път, и след кръстовището с път 2004/II-19 Добринище-Господинци/ - Кремен, продължава в дясно, до вливане в път II-19 Симитли-Разлог-Гоце Делчев при км 63+690.
Път ІІІ-198 Гоце Делчев-Катунци-Петрич – /във връзка с въведена ВОБД на АМ „Струма“ Лот 4/
Посока Гоце Делчев-София: Движението от път ІІІ-198 Гоце Делчев-Петрич-Граница Македония се пренасочва през с. Кулата по уширен участък на път І-1 София-Кулата след което продължава по новоизграденото дясно платно на АМ „Струма“ до км 425+300. След км 425+300 движението се извършва двупосочно по лявото платно на АМ „Струма“; път ІІІ-1903 на мост при км 1+550 – поради опасност от изменение /деформиране/ на връхната конструкция от тежкотоварни MПС, движението на лекотоварни МПС се извършва в едната лента и се въвежда забрана за движение на МПС с тегло над 20 т.; 
Ремонтни дейности: 
Път II-19 Симитли-Разлог-Гоце Делчев – във връзка с укрепване на пътни откоси движението на МПС е затруднено в участъка от км 3+000 до км 21+000 – движението в едната лента за движение; път ІІ-84 Якоруда-Разлог от км 61+000 до км 71+000 (от отклонението за с.Аврамово до отклонението за с.Черна Места) – ремонтни дейности на асфалтовата настилка; път ІІІ-106 О.п.Благоевград-Зелен дол-Селище-Станке Лисичково-граница Македония от км 1+500 до км 2+500 – ремонтни дейности, движението ще извършва по изградена временна пътна връзка; път III-198 Гоце Делчев-Катунци-Петрич при км 22+300 – движение в едната лента, поради свлачищe; път III-198 Гоце Делчев-Катунци-Петрич при км 38+380 – затруднено движение, поради разрушена подпорна стена. Движението е регулирано с необходимите пътни знаци; път III-1007 Полето-Брежани – заради прокарване на водопровод, движението на МПС ще бъде затруднено в участъка от км 3+000 до на км 5+700. Движението ще се регулира с необходимите пътни знаци; път ІІІ-1972 Дъбница-Вълкосел-Сатовча км 7+700 – стеснен участък поради активизирало се свлачище. Движението да се извършва с повишено внимание. 

ОПУ-Бургас:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІІ-992 Веселие-Ясна Поляна в участъка на аварирал мост над р. Ропотамо при км 16+257 е изграден временен път с временен брод през коритото на реката, въведено е временно ограничение на скоростта до 20 км/ч и забрана за движение на МПС над 12 т; път ІІІ-7306 Черница-Сунгурларе-Чубра – ограничава се движението на тежкотоварни автомобили с общо тегло над 10 т; път ІІІ-9901 Царево-Резово /на км 9+975 - стоманобетонен мост с отвор 10.00 м на река Чифчиево дере/ – ограничава се движението на тежкотоварни автомобили с общо тегло над 20 т.
Ремонтни дейности: 
Път ІІ-53 от км 184+800 до км 210+000 – косене на банкети; път ІІ-99 Бургас-Царево при км 52+300 – частични ремонтни дейности. Движение с повишено внимание; път ІІІ-908 от км 14+000 до км 39+000 – частични ремонтни дейности; път ІІІ-992 от км 0+000 до км 10+000 – частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка; 
ОПУ-Варна:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: 
Път ІІ-29 Варна-Добрич от км 20+000 до км 22+800 ограничение на скоростта на 50 км/ч поради неравности на асфалтовата настилка; 
Ремонтни дейности: 
Път ІІІ-207 Ветрино-Калоян Векилски от км 10+000 до км 30+000 – отстраняване на дефекти по асфалтовата настилка – движение в свободната лента; път IІІ-208 Провадия-Айтос от км 0+000 до км 51+000 – ръчно и машинно косене, движение в свободната лента.

ОПУ-В. Търново:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: 
Път ІІІ-551 Дебелец-Средни колиби-Елена от км 13+299 до км 21+879 – поради лошо експлоатационно състояние е ограничено движението за товарни автомобили над 10 т.
Обходен маршрут: Дебелец-В. Търново-Лясковски кантон-Мерданя-Златарица-Златаришки кантон-Елена и обратно.
Път ІІІ-4073 Царски извор-Драганово от км 0+000 до км 5+5000 – затворен поради свлачище.
Обходен маршрут: Царски извор-Сушица-Драганово и обратно. 
Път ІІ-55 Дебелец-Гурково от км 34+900 до км 0+000 и на път І-5 „Полски Тръмбеш-Велико Търново- о.п. Дебелец-Дряново” от км 108+825- /начало път ІІ-55/ до км 101+541-/за гр. В. Търново/, от 16,50часа до 17,55 часа, ще се проведе колоездачна обиколка на България, с поетапно ограничение на движението.
Ремонтни дейности: 
Път ІІ-53 „Поликраище-Първомайци-Горна Оряховица-Елена” при км 6+450 /с. Първомайци/ от 07.00 часа до 16.00 часа ще се извършва монтаж на брояч за автоматизирано събиране и анализ на данни от пътния трафик. Движение в едната лента; път ІII-4072 Стражица-Николаево от км 1+000 /след гр. Стражица/ до км 6+000 /с. Николаево/ – изсичане на ненужната растителност. Движение в едната лента чрез последователно пропускане на автомобилите и ограничаване на скоростта до 50км/ч. Срок до 30.10.2015г.

ОПУ-Видин:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Ремонтни дейности:
Път II-14 Видин-Кула-Връшка чука-граница Сърбия при км 10+500 – движението е пренасочено по обходен път непосредствен до участъка (старият път), поради свличане на пътното платно. Скоростта е ограничена на 40км/ч и е обозначено с пътни знаци.

ОПУ-Враца:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Път ІІ-11 Оряхово-Лесковец-граница Плевен – забрана за движение на МПС над 3.5 т, поради свлачищни процеси и големи деформации в асфалтовата настилка от км 118+000 до км 119+000.
Обходен маршрут: Оряхово-Селановци /път ІІІ-306/ Галово-Остров /пътища ІV-ти клас/-път ІІ-11-граница Плевен.
Път II-16 Мездра-Ребърково-Елисейна – ремонтни работи км 0+000 до км 22+540. Движение с повишено внимание. Срок до 05.09.2015 г.
Обходни маршрути: 
- Своге-Бучин проход-Враца-Мездра;
- Мездра-Враца-Миланово-Гара Лакатник; 
- Люти брод-Челопек-Враца-Гара Лакатник; 
- Ребърково-Люти дол-Ботевград-София – само за леки МПС. 
Път ІІІ-161 Ребърково-Лютидол от км 0+000 до км 8+700 – стеснение в двете посоки и ограничаване на движението за МПС над 10 т от км 0+000 до км 5+900 и над 3.5 т от км 5+900 до км 8+700, поради свлачищни процеси; път ІІІ-308 Своде-Караш-Хубавене-Роман в участъка от село Караш до село Хубавене – затворен за движение на МПС, поради свлачище от км 25+000 до км 25+200.
Обходен маршрут: Роман-Ябланица-Осикова Лъкавица-Правешка Лъкавица-Караш за пътуващите от Роман за Караш. Ябланица-Роман-Хубавене за пътуващите от София и Ловеч.
Ремонтни дейности: 
Път ІІ-16 стеснение на част от лявото платно посока Елисейна-Ребърково, поради свличане на земни маси при км 8+000. Ограничение на скоростта до 40 км/ч; път ІІІ-1306 Вировско-Върбица-Горно Пещене от км 62+000 до км 62+300 – поставена сигнализация за стесняване на дясното платно за движение и ограничаване на скоростта до 50 км/ч поради възникнали свлачищни процеси. 

ОПУ-Габрово:
Временно са въведени следните ограничения за движението на МПС:
Път III-403 Кормянско-Малък Вършец-Крамолин при км 10+080 – забранено е движението на МПС с ширина по-голяма от 3.5 м /включително и товара/, заради стеснен участък при мост над река Крапец. 
Обходен маршрут:
За МПС с ширина над 3.5 м по път III-401 Кормянско-Малък Вършец при км 46+800, след това в дясно по общински път до път III-403 в с. Малък Вършец; 
Път ІІІ-4404 Габрово-Дебел дял – в участъка от разклона за к.к. ”Люляците” до с. Дебел дял е затворен за движение на МПС, поради пропадане на пътното платно.
Обходен маршрут: Габрово-Гъбене-Музга-Дебел Дял.
Път III-5004 от км 8+000 /след пътен възел „Поповци”/ до км 10+940 /кв. „Чехлевци”-ул. „Малина”/ – затворен за движение, поради ремонтни дейности.
Обходен маршрут: път II-44 и път III-4404 през град Габрово.
Ремонтни дейности: 
Път III-4404 Габрово-Дебел дял от км 1+382 до км 2+882 – демонтаж, полагане на бетонови бордюри и ремонт на асфалтовата настилка. Движението да се извършва с повишено внимание; път III-5006 Габрово-Узана от км 2+800 до км 3+100 – ремонтни дейности на водосток. Движението се осъществява поетапно в едната пътна лента. Срок до 30.09.2015 г.

ОПУ-Добрич:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: 
Път ІІІ-2077 от км 0+000 /с. Честименски/ посока Каблешково-Межден се въвежда ограничение на движението на тежкотоварни автомобили над 3,5 т /по искане на ОПУ-Силистра/. 
Обходен маршрут: път ІІІ-207 Честименско-Алеково.
Ремонтни дейности: 
Път III–293 Добрич-Крушари от км 0+000 до км 12+300 – частични ремонти на асфалтовата настилка. Въведена е организация на движението със смяна на посоките на пропускане.

ОПУ-Кюстендил:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: 
Път III-602 Коняво-Горна Козница-Мала Фуча-Бобов дол при км 25+200 /след село Бабино в посока гр. Бобов дол – забранява се движението на товарни автомобили над 12 т. Движението на МПС до 12 т и автобуси се осъществява по временен път.
Обходен маршрут за МПС над 12 т:
- с. Коркина-с. Паничарево-път II-62 Кюстендил-Дупница-път III-623 Големо село-Мало село- Мламолово-Бобов дол и обратно;
- с. Бабино-с. Долистово-път II-62 Кюстендил-Дупница-път III-623 Големо село-Мало село-Мламолово-Бобов дол и обратно.
Път ІІІ-6222 Смоличано-Пелатиково – забранено е движението на товарни МПС.
Ремонтни дейности: 
Път ІІІ-601 в участъка от км 13+000 до км 27+000 с. Горановци-Граница Сърбия – оформяне корони на дървета. Водачите на МПС да се движат с повишено внимание; път ІІІ-622 Ваксево-Църварица – активизирало се срутище при км 24+850, движението е сигнализирано с ограничителна лента и пътни знаци; път III-623 (о.п. Кюстендил-о.п. Дупница)-Мламолово-Бобов дол-Жедна в участъка от км 9+600 до км 9+700 /край с. Мламолово/ – откъсване на банкета вследствие на обилните дъждове, движението се извършва в дясната лента за движение в посока Бобов дол. Сигнализирано е с пътни знаци; път III-623 Бобов дол-Жедна при км 14+900 – активизирало се свлачище, движението се извършва само в едната лента за движение. Сигнализирано е с пътни знаци.

ОПУ-Кърджали:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: 
Движението по път II-59 Момчилград-Крумовград-Ивайловград в участъка от км 18+540 до км 18+820 да се извършва по новоизградения временен обходен път; път ІІ-59 спирка Джебел-Момчилград Звездел-Крумовград в участъка от км 24+245 до км 24+895 – поради свличане на земни маси е засегнат банкета и част от лявото платно за движение. Движението в двете посоки се осъществява в дясното платно в посока Момчилград-Крумовград; път ІІІ-5009 Бели пласт-Стремци-Рани лист-Кърджали в участъка от км 8+000 до км 10+155 (между с. Бели пласт и р-н с. Соколяне) – забранено е движението на товарни МПС. 
Обходен маршрут през с. Черноочене; 
Път ІІІ-5071 Чифлик-Мургово-Стремци-Три могили-Черноочене – поради образувало се свлачище е затворен в двете посоки за движение в участъка от км 10+000 до км 11+000 (между с. Стремци и с. Стремово). 
Обходен маршрут през с. Черноочене; 
Път ІІІ-5071 между с. Стремци и с. Черноочене в участъка от км 9+470 до км 17+466 – забранено е движението на товарни МПС. 
Обходен маршрут през гр. Кърджали.
Път III-5902 (Момчилград-Звездел)-п.к.Звездел-п.к.Голяма Чинка-(Токачка-Крумовград) – забранено движението на всички видове МПС в участъка от км 0+000 до км 16+668. Забраната се въвежда за възстановяване на нормалното технико-експлоатационно състояние на участъка и осигуряване безопасността на движението. 
Обходен маршрут: път II-59 Момчилград-Крумовград и път I-5 Момчилград-Подкова-Маказа и път III-509 (Подкова-Маказа)-Кукуряк-Токачка-Крумовград.
Ремонтни дейности: 
Път ІІІ-508 Джебел-Рогозче-Фотиново при км 18+000 – поради свличане на земни маси е затворена дясната лента за движение. Движението в двете посоки се осъществява в лявото платно в посока Джебел-Фотиново; път ІІІ-865 п.к. Стояново-Ардино-Кърджали /при км 30+740 и при км 47+820/ – затворена лявата лента за движение. Движението в двете посоки се осъществява в дясното платно в посока Ардино-Кърджали.

ОПУ-Ловеч: 
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Ремонтни дейности: 
Път ІІ-35 при км 55+867 (пътен възел “Абланица”) – изграждане на фундамент за монтаж на пътен знак с възможност за дистанционно управление. Водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост; път ІІІ-607 при км 60+674 – ремонт на мост над река Острешка в гр. Априлци. Движението на МПС се осъществява в силно стеснен участък от пътя и е регулирано с необходимите пътни знаци. Движение с повишено внимание; път ІІІ-6072 Априлци (кв. Острец)-Кръвеник от км 3+440 до км 3+455 – укрепване на участък в дясно. Движението на МПС се осъществява в една лента за движение. Регулирано е с необходимите пътни знаци и средства за сигнализиране. Водачите да се движат с повишено внимание.

ОПУ-Монтана:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Ремонтни дейности:
Път II-11 при км 70+950 /Горни Цибър/ – ремонтни дейности на асфалтовата настилка; път ІІ-11 с. Сливата на км 28+150 – изграждане на водосток и оформяне земни окопи. Движение с повишено внимание; път ІІ-81 обходен път на гр. Берковица от км 72+685,15 до км 73+150 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка, движение двупосочно в едната лента. Срок до 15.09.2015 г; път ІІІ-101 с. Мърчево-гр. Бойчиновци от км 38+000 до км 40+000 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка; път ІІІ-816 гр. Бойчиновци-с. Мърчево от км 10+000 до км 11+020 – локален ремонт. Движение с повишено внимание; път ІІІ-1024 Говежда-Дълги Дел от км 16+500 до км 18+500 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка.

ОПУ-Пазарджик: 
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Ремонтни дейности: няма.

ОПУ-Плевен:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: 
Път ІІ-11 граница област Враца-с. Крушовене – временно се забранява движението на пътни превозни средства с общо тегло над 3,5 т, поради свлачищни процеси и големи деформации в асфалтовата настилка от км 118+000 до км 119+000. Обходен маршрут: Крушовене-Кнежа-Селановци; път ІІІ-301 от км 1+750 /край регулация с. Козар Белене/ до км 5+753 /начало регулация гр. Левски/ – забранява се движението на пътни превозни средства с общо тегло над 7 т. Обходен маршрут: път III-303 Българене-Малчика-Аспарухово-Левски; път ІІІ-304 Изгрев-Трънчовица-Бацова махала-Новачене-Дебово от км 0+030 до км 24+650 – целогодишно е забранено транзитното движение на МПС над 15 т. Обходен маршрут: по път ІІ-34 Плевен-Никопол; път ІІІ-3004 Опанец-Долна Митрополия от км 0+000 до км 6+125 - в района на с. Опанец – целогодишно пренасочено транзитно движение на МПС над 3,5 т. Обходен маршрут: по път І-3 Бяла-Плевен-Ботевград (от п.в. "КАТ" на км 88+973 към п.в. на км 95+099); път ІІІ-3005 от км 1+793 до км 4+223 Ясен-Търнене-Градина-в района на с. Ясен – целогодишно пренасочено транзитно движение на МПС над 3,5 т, осигурен е сигнализиран обходен маршрут; път ІІІ-3005 от км 21+062 д

Орбан иска в Брюксел помощ за имигрантската криза

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/09/03/2602483_orban_iska_v_brjuksel_pomosht_za_imigrantskata_kriza/?ref=rss


В суетенето как да се справят с безпрецедентната имигрантска вълна към Европейския съюз, държавите членки се отказаха от своите провалени политики в областта на убежището, пише "Ройтерс". Кризата, съпоставима с последвалата войните от разпадането на бивша Югославия през 1990-те, силно поляризира държавите от ЕС, които до този момент не разполагаха с механизъм, способен да издържи на натиска на стотици хиляди отчаяни бежанци.

На фона на неспиращия поток от хора, прииждащи по т.нар....

ДПС се цели в 40 кметове на общини

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256999_%D0%94%D0%9F%D0%A1+%D1%81%D0%B5+%D1%86%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B2+40+%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B8

 40 кметове на общини, избрани с листата на ДПС. Това е целта, която партията си поставя за местния вот. Заявката направи лидерът на формацията Лютви Местан, след като движението се регистрира в ЦИК за участие в местния вот на 25 октомври.  „Целта ни е минимум запазване на позициите, с реална възможност за разширяване на позициите на ДПС в местната власт”, коментира Местан. Той обясни, че партията му ще разчита основно на силната мотивация на избирателите им и на огромния експертен потенциал, който партията има в местното самоуправление. ДПС ще издигне свои кандидати за кметове в много голяма част от общините. Не се ангажираме с издигане на кандидати във всички, но в огромната част ще имаме собствени кандидати, включително и в столицата, обясни Местан.

 

10 000 подписа внесе по-късно вчера пък БСП при регистрацията си за местния вот в ЦИК. Атанас Мерджанов поясни, че в момента социалистите имат над 74 кметове на общини. „Нашите усилия ще бъдат насочени към разширяване на това влияние и ще имаме сериозно участие в местната власт”, категоричен бе той.

3 септември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=300296

Събития: 590 г. — Григорий I е избран за римски папа. 1189 г. — Ричард Лъвското сърце е коронован за крал на Англия в Уестминстър. 1260 г. — Води се Битката при Айн Джалут. 1783 г. — Подписан е Парижкия мир между Великобритания и 13 нейни северноамерикански колонии, с който се слага край на Американската война за независимост.

Депутатите зарязват зрелищата и уличния тон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256998_%D0%94%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8+%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%

 При старта на новия политически сезон вчера депутатите дадоха заявка, че ще зарежат цирковете и уличния тон в пленарната зала. Обещанието за изцяло нов модел на поведение при дебатите бе дадено при задаването на приоритетите от парламентарните групи с декларации от трибуната. Като потвърждение на думите си народните представители не си спретнаха дори традиционния скандал, който бележи по принцип началото на всяка сесия на НС. Осемте парламентарни групи представиха възпитано приоритетите си, без това да прераства в обиди и нападки между отделните депутати.

 

„Мина времето, когато хората имаха нужда от парламентарни зрелища и това ги засищаше. Сега подобни спектакли

 

водят само до омраза и отчуждение

 

обърна се пръв шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов към колегите си в НС.

 

За по-висок морал в парламента настояха на свой ред и от РБ. От другата партия в коалицията – АБВ, също подчертаха, че конфронтацията в НС се пренася като модел в цялото общество. Шефът на групата на азбукарите Борислав Борисов настоя да се спре с „невъзпитания език, заядливите изрази и неприятната улична фразеология”.

 

Лидерът на БСП Михаил Миков също заговори за необходимост от нов тон, макар и да го обвърза повече с местните избори. Той настоя за повече политика и по-малко мускули и атракция при агитацията.

 

С декларациите бяха зададени вчера и приоритетите на НС през новата парламентарна сесия – продължаване на реформите в ключови сектори като съдебната система, здравеопазването, образованието, социалната сфера.

 

Като задача номер 1

 

от ГЕРБ посочиха приемането на промените в конституцията, а зад тази позиция застанаха и коалиционните им партньори от РБ. След постигнатия крехък компромис за прекрояване на основния закон в страната лидерът на ДПС Лютви Местан подчерта, че може да се разчита на движението и за по-нататъшна подкрепа.

 

Темата с бежанците, която придоби особена острота през последните седмици, също бе сред акцентите в декларациите на политическите сили. От ГЕРБ настояха да се говори открито по темата, за да не се буди излишен страх в обществото. В отговор обаче от БСП посочиха, че властта твърде дълго е мълчала по този въпрос. А Лютви Местан разкритикува факта, че България се гордее пред международните си партньори с телените мрежи.

 

Стартът на новата парламентарна сесия бе белязан и с технически гаф. Заради повреда част от мониторите в парламента, които трябва да предават случващото се в пленарната зала, не проработиха.

Ремонтите в София, които започват от 15 септември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/03/2601311_remontite_v_sofiia_koito_zapochvat_ot_15_septemvri/?ref=rss


След ремонтите на основни пътни артерии, Столичната община ще продължи с още реконструкции, макар и по-малко на брой. Предстоят и довършителни работи по някои от централните булеварди, но не се очакват задръствания.

След 15 септември се очаква да започнат ремонтите по мостовете на бул. "Владимир Вазов". Ремонтът трябваше да започне по-рано, но се забави заради обжалване на процедурата за избор на изпълнител.
Вече започнаха довършителни работи по бул. "Цариградско шосе", който от април досега беше цялостно ремонтиран в участъците от Околовръстното шосе до надлеза над бул. "Ал. Малинов" и от  Четвърти километър до "Алея Яворов". Основните дейности ще бъдат в локалните платна.

При подходящи условия на времето ще продължи и ремонтът на бул. "Витоша" - до входа на Южния парк. В момента се асфалтира улицата и се подменят релсите на трамвай от ул. "Гургулят" до ул. "Пенчо Славейков".

След първия учебен ден се очаква да започне работата и по продължението на ул. "Обиколна" в кв. "Дружба". Част от нея беше изградена от "Метрополитен". Строителството на другата се бави заради неприключили отчуждителни процедури. В момента се изграждал и тунел, който да свърже "Дружба" и "Цариградски комплекс" със станцията на метрото при "Интер експо център".

"Ислямска държава" осъди на смърт турския президент

http://news.ibox.bg/news/id_405906202

Причината за гнева им е сътрудничеството на държавния глава със САЩ и евреите, както и ударите

Жабокът Кърмит с ново гадже

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256997_%D0%96%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%9A%D1%8A%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%82+%D1%81+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%B3%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B5

 В новия сезон на „Кукленото шоу“, който през есента стартира по Ей Би Си, жабокът Кърмит ще има нова приятелка – Дениз. Новият обект на чувствата на Кърмит е от същата порода, както и неговата „екс” - Пиги. Тя е свиня, но, както мнозина могат да се досетят, е по младолика.

 

Жабокът наскоро се разведе с Пиги след няколко десетилетия заедно. Тогава Пиги заяви, че ще останат в приятелски отношения с Кърмит. Все пак неговата солова кариера, така да се каже, не продължи дълго и сега нова звезда ще грее на неговия небосклон.

Чешка моделка приземи самолет заради котето си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256996_%D0%A7%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B8+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%BA%D0%BE

 Самолет на международен полет от Лас Вегас до Франкфурт трябваше да бъде ескортиран от два изтребителя Ф-16 и приземен принудително в Денвър заради „безредици на борда”. Оказа се, че безредиците са причинени от капризна чешка моделка и котенцето й, съобщава „Дейли мейл”.

 

34-годишната Жанета Хучикова беше арестувана след принудителното кацане заради това, че е ударила човек от екипажа на самолета, защото й отказал да види котката й, която пътувала в специална кутия за превозване на животни. Заради агресивното си поведение и заплахи, че ще свали самолета, се наложило кацане на международното летище в Денвър. На чехкинята няма да бъдат повдигнати обвинения, но тя вече ще има проблеми с визата си за САЩ.

 

Жанета влязла в самолета с котката си, която била в дамската й чанта. Когато се наложило животинчето да бъде поставено в специална кутия, тя много се разстроила, като нападнала и ударила един от членовете на екипажа.

 

Пасажери описват чехкинята като „леко луда” и „психично разстроена”.

Германец изобрети заключалка за “Нутела”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256995_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%86+%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%E2%80%9C%D0%9D%D1%83%D1%82%D0%B5%D0%

 Шокохолици, внимавайте - на пазара вече има ново изобретение, което ще ви попречи да бъркате безогледно в бурканчетата “Нутела”, пише в. “Дейли експрес”.

 

Заключващият механизъм е изобретен от германския дизайнер на мебели Даниел Шоблох. Идеята го е осенила на шега, след като негов приятел се оплакал, че децата му постоянно бъркат в бурканчетата с любимото му шоколадово изкушение. Оказало се, че това е масов проблем. Интересът към изобретението му скоро станал толкова голям, че германецът решил да предложи продукта си за продан в „иБей” на цена от 10 евро. Досега той е продал 1000 “катинара” за бурканчета “Нутела”.

 

Според описанието си в интернет аукциона джаджата е “изобретението, което светът дълго време очакваше”. Заключващият механизъм, обещаващ “драстично да намали шоколадовите престъпления”, представлява акрилно стъкло с катинар, което се поставя върху буркана, предотвратявайки отвъртането на капачката му.

Суперлунно затъмнение на 28 септември

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256994_%D0%A1%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%BB%D1%83%D0%BD%D0%BD%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D1%8A%D0%BC%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+28+%D1%81%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8

 Пълното лунно затъмнение на 28 септември ще е много зрелищно, защото за пръв път от 30 години ще съвпадне със суперлуние, когато Луната се доближава максимално до Земята, съобщи в. “Дейли мейл”. Луната на 28-и септември ще е необичайно голяма и ярка, обагрена в червено. Затъмнение, съвпадащо със суперлуние, не е имало от 1982 г. Следващото ще е през 2033 г., посочи НАСА.

 

Пълното лунно затъмнение ще се вижда от Северна и Южна Америка, Африка, Западна Азия, Източния Тихи океан и Европа.

 

Специалист на НАСА обяснява явлението по следния начин: “Първо имаме пълнолуние, добавете към него най-близката точка на Луната по елиптичната й орбита около Земята, заради което ще изглежда до 14 процента по-голяма в диаметър. Това е суперлуна. Комбинирайте това със затъмнение, когато Луната минава зад Земята в сянката и получава червеникав оттенък”.

 

 При преминаването на Луната през перигея на нейната орбита тя ще се доближи на минималното разстояние от 363 700 км до Земята. Суперлуната в перигей може да изглежда до 30 пъти по-ярка в сравнение с апогея – най-отдалечената точка на орбитата.

 

При лунно затъмнение Луната не изчезва от небето, но внезапно потъмнява и става червена заради пречупване на светлината в земната атмосфера. Затова и такава Луна често се нарича кървава.

Италия се стяга да ни бие след Малта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4957565

Селекционерът на италианците Антонио Конте обяви задължителната програма за своите национали - 2 победи от двата домакински мача срещу Малта довечера и срещу България в неделя. Треньорът прокламира, че това е решителната седмица за класирането на “адзурите” на Евро 2016 и спечелването на 6 точки ще гарантира виза за европейското.
Селекционерът на италианците Антонио Конте обяви задължителната програма за своите национали - 2 победи от двата домакински мача срещу Малта довечера и срещу България в неделя. Треньорът прокламира, че това е решителната седмица за класирането на “адзурите” на Евро 2016 и спечелването на 6 точки ще гарантира виза за европейското.

По 109 мигранти на час влизат в Германия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/256993_%D0%9F%D0%BE+109+%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%87%D0%B0%D1%81+%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F

 Няколкостотин мигранти пристигнаха в Германия вчера сутринта, повечето натъпкани в пътуващи за Мюнхен влакове, след рекордния прилив във вторник, предаде Франс прес.

 

Средно 109 незаконни мигранти са пристигали всеки час в Германия от полунощ до 6 ч сутринта местно време, съобщи германската полиция.

 

Във вторник в Германия

 

пристигнаха

 

3709  души без виза

 

Това е двойно повече от средното за предишните седмици. Повечето пристигнаха с влакове за Мюнхен през Унгария и Австрия.

 

Според говорител на федералната полиция само в Южна Бавария, която обхваща Мюнхен и съседните на Австрия региони, са пристигнали 3170 кандидати за убежище.

 

От завчера Унгария спира мигрантите на централната гара в Будапеща и не им позволява да се качват във влаковете за Австрия или Германия. Предишния ден унгарските власти взеха обратното решение, което допринесе за пристигането на рекордния брой от 3650 мигранти във Виена само за понеделник.

 

Германия е страната с най-силна икономика в Европа. Тя стана и основна дестинация за бежанците и мигрантите, бягащи от войната и мизерията. Страната очаква да посрещне

 

800 000 кандидати  за убежище

 

тази година - четири пъти повече от предишната.

 

Германската полиция съобщи за над 125 000 случая на незаконно влизане на германска земя от януари. Това е повече от два пъти от общо 57-те хиляди случая за цялата минала година. През 2013 г. е имало само 26 000 случая.

 

Миналата година сирийците бяха най-много сред желаещите убежище. Те са и сред кандидатите с най-високи шансове, изпреварващи еритрейците, афганистанците, косоварите и сърбите.

 

Междувременно нов товарен камион бежанци бе открит край Виена, предаде Би Би Си. 24-мата бежанци от Афганистан, на възраст 16-20 години, за малко да се задушат, разкриха за медията от имиграционната полиция във Виена. Камионът е бил открит още през нощта във вторник, но за него бе съобщено едва в сряда по обяд.

 

Бежанците се намирали в каросерията с площ от едва 6 квадратни метра. В момента на откриването на камиона много от младежите се чувствали зле, не са могли да отворят прозорец или да излязат навън. Вратата на каросерията била заключена отвън, прозорците също били затворени. “Намиращите се в камиона хора на практика

 

са седели един  

 

върху друг

 

Те не са имали никаква възможност да отворят вратата. Вратата е била заключена с катинар, на прозорците е имало решетки. Тези хора не биха могли сами да излязат от камиона”, каза пред британската медия полицаят Томас Кайблингер.

 

Арестуван е шофьорът на камиона, 30-годишен румънец.

 

АФП припомня, че в края на август на магистрала в Австрия, недалеч от границата с Унгария, бе открит камион морга със 71 починали бежанци от Сирия, сред които и 4 деца. По случая са задържани общо 7 души в Унгария и България, сред които и четирима българи. Полицията смята, че те са хора на ниско ниво от престъпна организация, занимаваща се с трафик на хора. Разследващите обаче се надяват чрез тях да стигнат до ръководителите на бандата.

Координационен щаб на НАТО ще бъде открит днес в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/03/2602362_koordinacionen_shtab_na_nato_shte_bude_otkrit_dnes_v/?ref=rss


С официална церемония днес ще бъде открит координационният щаб на НАТО в София. Активацията на щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България ще се проведе днес сутринта в присъствието на президента Росен Плевнелиев и заместник-помощник генералният секретар на НАТО Джеймс Апатурай, съобщи Министерството на отбраната.

Партия "Атака" пък организира протест пред сградата на бул. "Тотлебен" № 34, където ще е базирана новата структура.

Решението за създаването на щабовете за интегриране на силите на НАТО в страните-членки на Алианса, с приоритет България, Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония, беше взето на Срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г., припомнят от министерството на отбраната.

Това е част от общата адаптация на структурата на НАТО и на командната система и е най-голямата промяна в организацията след края на Студената война. С церемонията днес  на практика започва процедура по изграждане, окомплектоване, оборудване на щаба до достигане на пълните му способности.

В координационния център в България ще работят 40 души, като половината от тях ще са българи и половината ще са чужденци. Структурата ще се занимава с планирането и координирането на ученията на българска територия и няма да има командни и управленски функции.

Е, поне балотаж няма да има

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4957600

РЕДАКЦИОННИ
Е, поне балотаж
няма да има
Бъдещият демократично избран кмет на село Сладкодум отсега е известен - 73-годишната Бахрие Ибрямова. Просто защото тя е единствената с право да избира и да бъде избирана в селото. (Виж 1-а стр.) Другият жител на селото - бившият ѝ съпруг, по документи живее в Турция.
РЕДАКЦИОННИ Е, поне балотаж няма да има Бъдещият демократично избран кмет на село Сладкодум отсега е известен - 73-годишната Бахрие Ибрямова. Просто защото тя е единствената с право да избира и да бъде избирана в селото. (Виж 1-а стр.) Другият жител на селото - бившият ѝ съпруг, по документи живее в Турция.

Евро 2016: България срещу Норвегия на "Васил Левски" тази вечер

http://offnews.bg/news/n_1/n_553955.html

Тази вечер националният ни отбор по футбол излиза срещу Норвегия в мач от квалификациите за Европейското първенство по футбол през 2016 г. Срещата на стадион "Васил Левски" започва в 21:45 ч. Италия и Хърватия пращат представители на националните си отбори на евроквалификацията България - Норвегия. В БФС вече са пристигнали заявки за места в ложата на хора от треньорските щабове на двете страни. На трибуните ще има мениджъри и от Турция, Англия, Германия, Холандия и Франция. Двубоят ни с Италия е на 6 септември. Съперникът на България за третото място в групата ни Норвегия няма да може да разчита на централния нападател Джошуа Кинг, който е контузен. Заради мача временно бе закрит паркингът на стадион "Васил Левски". Автомобили не да могат да бъдат паркирани там от 8 ч. на 31 август до 8 ч. на 4 септември. Забранява се От 12 до 24 часа на 3 септември се забранява престоят и паркирането на автомобили на моста пред стадиона, на ул. "Ген. Гурко" между булевардите "Васил Левски" и "Евлоги и Христо Георгиеви". От 20.45 часа на 3 септември до приключване на футболната среща, само при необходимост и по преценка на ръководството на СДВР се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки, с изключение на автобусите на масовия градски транспорт по: - ул. „Ген. Гурко” между бул. „Васил Левски” и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”; - бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” между пл. „Орлов мост” и бул. „Черни връх”; - бул. „Драган Цанков” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „П.К. Яворов”. От 20.30 часа на 3 септември до приключване на мача се променя частично маршрутът на автобусна линия № 75, той се скъсява до Военна академия.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване