Стари познайници изплуваха в търга за варненската синя зона

http://www.dnevnik.bg/morski/2015/11/12/2647267_stari_poznainici_izpluvaha_v_turga_za_varnenskata/?ref=rss


Шест компании са подали документи за участие в търга за изпълнител на синята зона във Варна. Това показва съдържанието на протокола от проведеното първо заседание на комисията за разглеждане на документите. То се състоя на 23 октомври – два дни преди проведените тогава избори за местна власт, но информацията за него беше публикувана едва в сряда.

Шестимата участници в процедурата са "Балистик сел" ЕООД, "Войском" АД, "Тера комюникейшънс" АД, Дружеството по закона за задълженията и договорите "Иновативни паркинг решения 2014", "Телелинк" ЕАД и "Дейта системс инженеринг" ЕООД.

Тъй като в документите на четирима от участниците - "Балистик сел", "Тера комюникейшънс", "Иновативни паркинг решения 2014" и "Дейта системс инженеринг" са открити пропуски, те получават правото да ги попълнят в срок от пет дни, след получаване на протокола от заседанието на комисията.

След това тя ще се събере отново, за да провери съответствието на допълнително подадените документи.

Като участник в обединението "Модерен транспорт" през декември м.г. дружеството "Балистик сел" спечели търга за доставка и монтаж на машините за продажба на автобусни бели във Варна. Те са компонент от проекта за "Интегриран градски транспорт", по който в момента работи местната администрация.

През лятото на м.г. "Балистик сел" беше свързана в публикация на "Капитал" със съмненията, че е била  предизвестения победител в търга за доставка и гаранционен сервиз на компютърна, периферна техника и системи за видеонаблюдение и сигурност, обявен от Министерството на образованието. При отварянето на офертите тогава кандидатите бяха двама- консорциумите "Балистик сел" - Blackboard и HP - "Сиела" - Siveco. Втория участник в търга обаче се оказа отстранен още на ниво технически изисквания, при преглеждането на офертите.

В началото на януари т.г. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) прекрати търг за доставка на електронна платформа за нуждите на Министерството на образованието, тъй като договорът по нея беше обявен за незаконосъобразен. Той беше сключен с компанията "Балистик Блекборд" - обединение между "Балистик Сел" и офшорното дружество, регистрирано в Холандия "Блекборд Интернешънъл Б.В.".

Още при първото обявяване на този търг през юли 2012 г. източници от IT индустрията коментираха, че критериите му отговарят на един определен софтуерен продукт - платформата Blackboard, която се използва от по-голямата част от университетите в САЩ и Великобритания. Тогава търгът беше спрян от КЗК заради дискриминационни условия, които бяха леко занижени при повторното му пускане две години по-късно.

В търга за доставка на билетните автомати във Варна миналата година участва и "Телелинк". Сега дружеството е и сред подалите оферта за изграждане на синята зона.

То е свързвана със Спас Русев, станал известен като "царски лобист" от времето на кабинета "Сакскобургготски", а сега собственик на софийските хотели "Радисън" и "Хилтън" Спас Русев.

Други двама от участниците в процедурата за варненската синя зона - "Войском" и "Иновативни паркинг решения 2014" бяха конкуренти в спорно наддаване за малко под пет милиона лева за надграждане и управление на SMS системата за синята зона в София.

Търгът беше загубен от "Войском" на която не достигнаха 31 стотни от процента , за да измести конкурента си – обединението "Иновативни паркинг решения 2014".

В него влизат пет фирми, сред които най-голям дял имат "Инфосистемс интернешънъл" (40%), свързаната с КТБ "Целум България" (30%), "Ситизен сосайъти груп" АД (20%) и две унгарски дружества ("МПП Зрт" и "Целум Глобал Зрт") с минимално участие от по 5%. Разследване на "Капитал" от август т.г. разкри, че като свързани фирми част от тези дружества са усвоили общо 15 млн. лв. от публични търгове за транспорт и паркиране в София.

"Тера комюникейшънс" ("Теракомм") също е сред познатите участници в процедури за възлагане на дейности по платено паркиране в страната.

През 2012г. например Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи на компанията глоба от 210 хил. лв." заради сключените договори за "нула лева" с общините Пазарджик и Русе, където трябваше да събира таксите от SMS паркиране. В жалбата си до КЗК тогава конкурентът на "Теракомм" "Велти"съобщи, че по неофициални данни, получени от дружества със сходен предмет на дейност, подобни методи са използвани от "Теракомм" с години, за да заеме на по-голям пазарен дял чрез елиминиране на конкуренти .

Шестият участник в търга за организирането на синята зона във Варна е местната и сравнително неизвестна компания "Дейта системс инженееринг".

Според информацията, поместена на сайта й, тя е създадена през 2007 г. с цел изпълнение на проекти в областта на структурните кабелни системи. В портфолиото на услугите, предлагани от компанията влиза изграждането на "системи за сигурност, проектирането на слаботокови системи, консултиране и одит на информационни системи и информационна сигурност".

Поредната, втора процедура за възлагане на обществена поръчка за изграждане на синя зона във Варна беше обявена на 11 септември т.г. - четири години, след фалстарта на първата през есента на 2011 г.

Прогнозната стойност на поръчката е 1.65 млн. лв. без ДДС. Срещу тази сума бъдещият победител ще трябва да изработи централизирана софтуерна система за управление на платено улично паркиране във Варна (765 хил. лв. ), да достави и инсталира елементите за нейното функциониране (80 хил. лв.), да обучи служители за работа със системата (31 хил. лв.) и да я поддържа в продължение на 3 години (общо за 774 хил. лв.).

Според публикуваната документация цената, предложена в офертите на шестте фирми участнички в наддаването, ще има "тежест" от 30%, а техническото предложение – 70%.

Но мнението на експерти в подготовката на обществени поръчки е, че два от компонентите на техническото предложение могат да бъдат оценени единствено и само на базата на субективното мнение на комисията, назначена от новия – стар кмет на Варна Иван Портних. Става дума за позициите, определени като "добавена стойност" и "конкретни инструменти".

Точките, които ще бъдат присъдени за тези позиции, ще обезсилят напълно процентната тежест на критерия "цена". Така, дори  при по-скъпа оферта, участникът в търга, който успее да си ги осигури, ще разполага с по-висока оценка. За нейното присъждане няма как да бъдат посочени обективни критерии, защото не са подробно описани в заданието по поръчката, твърдят специалисти. А пак по тази причина ту няма и как да бъдат оспорени.

Според консултанта по реализацията на проекта за синя зона във Варна - компанията "Мотт Макдоналд" броят на платените паркоместа в града трябва да нараства постепенно до 23 500.

В обществената поръчка, по която в момента работи кметската администрация, дейностите по изграждане на бъдещата синя зона включват и техническата поддръжка на хардуера и софтуера за управлението й в продължение на три години. Но размерът на сума от 774 хил. лв., предвидени за това подсказва, че те ще покрият само първия етап от изграждането на системата с около 3200 - 3500 места за паркиране в централната част на Варна.

С други думи, още в следващите няколко години броят на платените паркоместа в града трябва да нарасне около 7 пъти. А с толкова ще се увеличи и сумата, която общинският бюджетът ще трябва да отделя всяка година за поддръжката на електронната система за управлението им.

Практиката до момента показва, че такива поръчки се възлагат "без обявление" на един и същи изпълнител заради авторските права, които той има върху внедрения софтуер.

Обявяването на търга за организиране на синята зона във Варна в средата на септември даде повод за коментари, че решение не е било гласувано от предишния състав на Общински съвет в града. Той беше разпуснат още през август след скандално заседание, прераснало в ръкопашна схватка.

Сега, новият състав на Общинския съвет, доминиран отново от ГЕРБ, също няма да стигне до обсъждане на процедурата поне в близките два месеца, тъй като ще бъде зает със структуриране на комисиите и дейността си.

Така при добро темпо на работа по обществената поръчка в началото на следващата година Варна може да осъмне със синя зона, организирана без обществено обсъждане и без идеята за създаването и изобщо да е коментирана от Общинския съвет.

Полицаите на протест пред парламента

http://offnews.bg/news/n_1/n_590045.html

Полицайски протест е насрочен пред парламента днес, униформените се събират час преди бюджетната комисия да започне разглеждането на проектобюджета за догодина и ще ост Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова заяви, че параграфите от преходните и заключителни разпоредби, които предизвикаха недоволството на сектор "Сигурност" ще бъдат оттеглени от председателя на комисията Менда Стоянова. 

Най-важното от Варна във вчерашния 11 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=306215

Чужда компания влага до 1 млн. евро на ден в търсене на нефт и газ в Черно море Първият сондаж за наличие на нефт и газ в блока „Хан Аспарух" ще започне в периода февруари-май следващата година. Територията се намира в дълбоководието на „Черно море".

Лекарите от ТЕЛК остават без заплати, готвят оставки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260227_%D0%9B%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%A2%D0%95%D0%9B%D0%9A+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%2C+%D0%B3%D0%BE%D

 Ще ни ликвидират и ще ни принудят всички да напуснем. Няма как да живеем със 700 лева заплата и 1000 лева глоби. Това казаха пред „Монитор“ председатели на столичните трудово-експертни лекарски комисии, които заседават тайно, за да решат какви мерки ще предприемат.
Причината за недоволството на медиците от ТЕЛК е, че много от тях остават без заплати заради глоби, които НОИ им налага след обжалване на решенията им. Както вече писахме, в Пловдив и Русе вече заваля лавина от лекарски оставки, а част от докторите там дължат по 3 бона санкции.

„Същото е и с нас, затова искаме да последваме примера на колегите. Съсипаха ни от ревизорни актове. Само за тази година сме платили по 2000 лева всеки член на комисията, а до края не се знае колко още може да станат. Ето заради това искаме промяна в закона“, обясняват представителите на ТЕЛК-овете в София.

В закона е записано, че след като ТЕЛК издаде решение, то се изпраща в НОИ, който от своя страна преценява дали да обжалват. Ако прецени, че решението на комисията е спорно, от института изпращат казуса до Националната експертна комисия (НЕЛК). Тя от своя страна е длъжна в 3-месечен срок да разгледа обжалването и да съобщи решението си. Проблемът е, че поради липса на кадри НЕЛК-овете са претрупани от работа и не спазват заложените срокове. „Имали сме случаи, в които ни съобщават за обжалване чак след година и половина. През това време обаче НОИ не спира изплащането на пенсиите и накрая търсят комисиите, за да покрият разликата“, обясняват медиците. По думите им работещата в момента наредба е заложила проценти например от 30 до 50%.

Те обаче смятат, че това прави експертната преценка субективна и е трудно да се докаже дали е правилна или не.

„Ако например ние сме написали 48%, а след обжалването НЕЛК реши, че са 32%, материалната разлика се покрива от нас“, жалват се експертите. Това, за което те настояват, е парите за пенсиите да не се изплащат преди решение на НЕЛК.
След лекарите от Пловдив, Русе и София, готовност за протести и оставки изявиха и медици от Шумен, Нови пазар, Добрич, Сливен и Хасково. Вчера Българският лекарски съюз излезе с официална декларация в подкрепа на колегите си от ТЕЛК. Според становището на БЛС нормативните правила са спорни и недостатъчно обмислени.

„Незаконосъобразното им прилагане ще доведе до страх от вземане на експертни медицински решения, до масово напускане на лекарите от структурите на ТЕЛК, както и до напрежение в системата и противопоставяне на лекари срещу пациенти“, пише в становището си БЛС. По думите им за да не залагат заплатата си, експерти от комисиите умишлено ще залагат по-нисък процент на инвалидност за пенсиите, което ще бъде в ущърб най-вече на пациентите.

Скандал! В Пловдивския университет бившите политически офицери стават шефове политолози

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260226_%D0%A1%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%21+%D0%92+%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82+%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D1%

 Преди години, като започнаха да излизат списъците с доносници, ми стана доста тъжно. На едно от предните места по брой преподаватели-доносници се оказа стария, добър и любим Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, дори за капак се оказа, че цели два ректора са били служили в зловещата ДС. Годините минаваха, а от ПУ излизаха все нови и нови служители на тайната, задкулисна власт. Факултетите на ВУЗ-а се превърнаха в удобен пристан на какви ли не бивши комунистически слуги без никакъв академичен запас и задължително кухи като тъпани дейци на комсомола или „нашата партия”. Отмина още време докато се разбра, че това е трайна тенденция в един от най-старите нашенски висши училища, но последният случай наистина „кърти мивки” с пълната си абсурдност.

От няколко месеца в ПУ”П. Хилендарски” е създадена нова катедра и тя е с модерното и гръмко наименование „Политология” или по-точно „Политически науки”. Задачите на катедрата са да готви кадри за политически анализатори, за партиите, социологически агенции, общини, министерства, дори за европейските структури. И тук идва пълния шок и ужас. За ръководител на катедрата е назначен бивш политически офицер от БНА, който е внедрен в системата на висшето образование от Главно политическо управление. Този изключително ценен академичен кадър се казва Драгомир Генов и е завършил ВНВУ ”Васил Левски” със

специалност… „Химически войски”

Оказва се, че от химия и химически войски този ценен кадър нещо не разбира и той бързо след като е станал младши офицер се е преквалифицирал в по-перспективната специалност от времето на комунизма и става политически офицер. В редиците на БНА Генов се подвизава като политически инструктор/?!/ и след това като политически офицер в отдела на Главно политическо управление във Втора армия в Пловдив. Назначен е за щатен комсомолски секретар, после като партиен секретар, в същото време е и партиен инструктор по поделенията и така военният му живот преминава цели 15 години. Които са били в армията преди 1989 год. знаят, че това бяха възможно най-тъпите хора в армията, които нямаха никаква работа и се занимаваха с напълно безсмислени дейности, които често граничеха с пълния абсурд. Да, но настоящият академик в ПУ смело изкарва 15 год. като вещ и отговорен партиен работник в редовете на БНА. Разбира се, през това време Генов се свързва и с една известна служба от ДС в структурите на военното министерство, но това си беше в реда на нещата тогава.

Но … идва 10 ноември 1989 год. и политическата кариера на Драгомир Генов в армията секва, защото все пак и военните разбират, че е напълно излишно подобни люде да се подвизават в редиците им. Но не си мислете, че този човек се е покаял и е преминал тихо и кротко в редовете на цивилните и с труд е решил да изкупи греховете си като комунистически инструктор от Втора българска армия. Офицерът Генов решава, че има и интелекта, и възможностите да направи университетска кариера и се лепва към отговорни кадри в пловдивския университет. През 2001 г. завършва ПУ като студент на дърти години, после нещо учи в Благоевград и светкавично е назначен за асистент в Пловдив, за да щурмува смело и по военному висините на академизма. Следват дълги години на подмазвачество и угодничене и той е назначен за асистент по … икономика. Дори идва докторантура по „социология на икономиката” – една напълно измислена дисциплина, но 

за политическите офицери няма невъзможни неща

И така тихо и кротко безличният, неизвестен и с нулев научен принос политически офицер скоро се оказа начело на катедра „Политически науки” във факултет „Икономически и социални науки” в Пловдивския университет „П. Хилендарски”. Просто свят да ти се завие! Студентите получават за ръководител пенсиониран политически офицер от армията, който се е оказал непригоден дори за химически войски, но сега ще им преподава и нищи тайните на политологията, социологията и икономиката. После се чудим защо студентите ни трайно заемат мястото на непригодни след завършването си. Ами след като ти преподават непригодни хора много естествено, че и ти ще станеш като тях, толкова е просто, почти като план на военно обучение. Няма да се учудя, ако безмерните амбиции на офицера Генов го докарат и до деканското кресло, въпреки че очевадно не е пригоден за най-обикновен преподавател. Употребих много усилия да открия поне една негова научна публикация по политическа или икономическа тема, поне някакво научно съобщение - не, няма нищо такова, драги другари и другарки. Ситуацията с него се оказа напълно абсурдна, дори комична. Генов никога не е преподавал „Политология”, нито ден не е бил асистент по тази специалност, не е защитавал докторат по политология, нищо, ама наистина нищо няма от тази персона, което би могло да бъде отнесено към политологията!

Поразпитах негови колеги и се оказа, че политическияг офицер Генов не знае никакви чужди езици и не е специализирал нито ден в някой от университетските центрове в Европа, но това не пречи на ректора на университета да го издигне като водител на катедра „Политически науки”. Не е абсурд, драги читатели, а самата истина за ставащото в един от големите български университети!

На всичко отгоре взех та се разрових в сайта на този митична катедра в пловдивския университет и попаднах на 

царство на тъмно-червена номенклатура

от типично живковски модел. С почуда открих друга „звезда” на комунизма в академичната атмосфера. Там се мъдри името на доц. Горан Горанов – пенсионер, обявен за агент на Държавна сигурност, повече от 20 години този „учен” е бил политически съветник на др. Тодор Живков. Този херой на науките дълги години е писал речите на правешкия простак, развивал е концепции за „развито социалистическо общество” и в същото време активно е писал доноси в ДС. След 1989 год. не е написал нито ред, да не говорим за научни трудове, но това не му пречи сега да „ограмотява” пловдивските студенти. Другото име, на което попаднах е това на дългогодишния шеф на столичните комунисти и член на Висшия партиен съвет др. Александър Маринов – също активно работил за Държавна сигурност като агент-явочник. И той сега е виден представител на катедрата, където нищи научните проблеми в политиката и социалните теории за развитието на обществата. Накрая попаднах на името на доц. Желка Генова, която над 40 год. е работила в апарата на ЦК на БКП, преди десетина години е пенсионирана, но заема щат в пловдивската катедра, защото е ценен духовен водач на офицера Генов. Тя пише в "научната" атестация за Генов, че е "добронамерен, отговорен и отзивчив колега"!? Стигнах до първите четири имена в осемчленната катедра и се отказах, защото се оказа, че ПУ живее в средата на 60-те год. на 20 век и няма земна сила, която да озапти ръководството на висшето училище и да създаде нещо модерно в образованието, което да е конвертируемо и адекватно. Просто дъртите номенклатури са на почит и уважение, а студентите – кучета ги яли, нали си плащат таксите.

Този текст е за онези, които все питат в унес „Няма ли най-после да се отървем от тумора на комунизма?”. Нека го прочетат няколко пъти и ще намерят отговора – просто такива като Генов са неунищожими и най-страшното, най-отблъскващото е, че тези хора са поставени в такива престижни учебни заведения с добрата цел да възпитават, да учат младите, но самите те никога и по никакъв начин не могат да обяснят нито защо толкова са обичали комунистическата партия, нито защо още мечтаят за времената на др. Живков и славното БКП, нито защо още се прехласват по Путин и Русия. Просто хора като този Генов са неунищожими и те никога, ама наистина никога няма да отстъпят, защото намират такива покровители като десарите от ПУ. Скоро научих, че и един от най-мръсните доносници в Пловдив преди 1989 год. Тодор Бистрашки също преподавал нещо историческо в същия университет и просто запецнах. Всичко това не е нормално, но няма и как да се отървем от тези хора, ако биологията не свърши своята работа, инак до тогава, до по-добрите времена, в които тези орангутани на комунизма няма да възпитават младите – те просто са го усетили и наистина техния истински път за образование е извън тази прокълната от комунизма страна. Толкова и точка.

МВР купува камери за засичане на крадени коли

http://pik.bg/мвр-купува-камери-за-засичане-на-крадени-коли-news433865.html

МВР купува камери за засичане на крадени коли

Три камери, които снимат всички преминаващи автомобили и разпознават кои от тях са откраднати или издирвани, ще бъдат купени от полицията. Това стана ясно от обявление за параметрите, на които трябва да отговарят устройствата. След около 2 седмици МВР ще обяви обществена поръчка и за каква сума, пише "Труд".

Проектът се финансира от българо-швейцарска програма. В него са включени не само камерите, а и изграждане на Център за наблюдение и анализ (ЦНА) в Дирекция на националната полиция в София. Засега не се предвижда устройствата да се използват от КАТ. Те няма да засичат за превишена скорост, нито да снимат за други шофьорски нарушения. Информацията ще се използва само от криминалната полиция главно за разкриване на автокражби. Записите ще се пазят 12 месеца и могат да се използват при разследването и на много други престъпления.

Две от камерите ще бъдат монтирани на магистрала “Тракия” - на километър 14 при разклона за Нови хан и на километър 110 край Пловдив. Третата ще е на 12-и километър на магистрала “Хемус”, близо до виадукта при село Елешница. Обективите трябва да бъдат на арки над платното и насочени така, че да снимат номерата на коли, камиони и автобуси във всички ленти, включително и аварийните.

Компютър ще прави справка в полицейската база данни за издирвани автомобили, в Шенгенската информационна система и в масивите на Интерпол. Ако някой номер бъде “разпознат”, в ЦНА автоматично ще се включва аларма.

Софтуерът ще различава номерата на всички страни от ЕС , а дежурните ще подават сигнала до намиращите се най-близо патрули на “Магистрална полиция” или други служби на МВР.


Миков: Орден "Стара планина" на Вартоломей е незаконен, трябваше да се гласува в НС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260225_%D0%9C%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9E%D1%80%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%22%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B0%22+%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0

 "Поведението на Вселенския патриарх Вартоломей I скандализира цялото общество". Това каза пред „Фокус“ председателят на БСП Михаил Миков. По думите му награждаването на патриарха с най-висшето държавно отличие орден „Стара планина“ I степен е нарушаване на закона. „Аз не съм изненадан и мисля, че много български граждани, които следят поведението на Вселенския патриарх Вартоломей I , никак не са изненадани от поведението му, но той прекрачи рамките на нормалните отношения, с едни такива изявления, които скандализираха всички българи“, заяви още Миков. 

„Мисля, че едно такова поведение на един гост е крайно невъзпитано“, категоричен бе той. По думите му ордените в една държава са въпрос на строги правила. „Ако го разглеждаме този въпрос само от атрактивната му страна, много ще сбъркаме. Въпросът има дълбоко и конституционно, и законово съдържание. Неслучайно законът предвижда, че това става с решение на НС или на Министерския съвет“, коментира председателят на БСП.

„Аз чакам с нетърпение отговорът на външния министър, който по закон трябва да предложи награждаването на чуждия гражданин, какви са заслугите му за България“, заяви Михаил Миков. Той каза още, че когато един гост се държи по този начин, това е обида за всички български граждани.

Продадоха на търг най-скъпия диамант в света

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107753

Най-скъпият диамант в света, носещ името 
Най-скъпият диамант в света, носещ името "Синята луна",  бе продаден на търг в Женева за 48.4 млн. долара, съобщава "Нователевизия". 12.03-каратовият камък вече е собственост на купувач от Хонконг. Платената за него сума подобри рекорда за най-скъпо продаден диамант. Той е син и е поставен на пръстен.

Продадоха на търг най-скъпия диамант в света

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5107757

Най-скъпият диамант в света, носещ името "Синята луна",  бе продаден на търг в Женева за 48.4 млн. долара, съобщава "Нователевизия".
12.03-каратовият камък вече е собственост на купувач от Хонконг. Платената за него сума подобри рекорда за най-скъпо продаден диамант. Той е син и е поставен на пръстен.
Най-скъпият диамант в света, носещ името "Синята луна",  бе продаден на търг в Женева за 48.4 млн. долара, съобщава "Нователевизия". 12.03-каратовият камък вече е собственост на купувач от Хонконг. Платената за него сума подобри рекорда за най-скъпо продаден диамант. Той е син и е поставен на пръстен.

Трета порция записи по "Червеи": Човекът от Брюксел обещал да не закачат Янева

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260224_%D0%A2%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B8+%D0%BF%D0%BE+%22%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%B8%22%3A+%D0%A7%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D

 Изтече поредната порция от записи между скандалната съдийка, свързана с аферата „Червени“ Владимира Янева и разследваната за корупция Румяна Чаналова. В разговора се намесва и неидентифициран мъж, а от репликите между тримата се разкриват тежки зависимости и конфликти във ВСС, но и недопустимо външно влияние от изпълнителната власт.

От записите става ясно, че Янева е изпратила СМС на Бойко Борисов в четвъртък 12 февруари. Тогава той бил в Брюксел, но само 3 мин. след СМС-а с Янева се свързал „Митко“ – „неговия човек“ във ВСС. Става дума за Димитър Узунов, който беше шеф на районния съд в Сандански и беше предложен за член на ВСС от Яне Янев.

„Митко“ поискал да си общува с Янева по Viber, а не по нормалната телефонна линия. Успокоил я, че „току що му се обадил човекът от Брюксел“ и обещал, че няма да я закачат, а изявленията за „400 години затвор“ били за пред медиите.

„Човекът от Брюксел“, който е правил подобно изявление в четвъртък 12 февруари пред медиите вероятно е Бойко Борисов. Тогава той каза следното:

„Защото ако на Цветанов са му дали 4 години, за това, което са правили, трябва да им дадат по 400 години всички по веригата, от съдията до последния, ако приемем, че има съизмеримост.“

В случая обаче твърденията за намесата на Борисов се основават единствено на разкази на Владимира Янева, която съвсем не е изключено да е и автор на записите, защото има най-голям интерес от разиграването на подобен сюжет.

Янева убедено разяснява на Ченалова, че „няма кой друг да е“ авторът на мистериозното съобщение, очевидно визирайки Бойко Борисов. „Да, да, да, да“ – съгласява се Ченалова.

Гаранциите от „човека в Брюксел“ били потвърдени пред Владимира Янева и от „Милка“. Става дума за друг член на ВСС – Милка Итова, която разговаряла с Димитър Узунов.

Освен от Узунов Янева получила гаранция и от Ясен Тодоров, който и се обадил и поискал да се видят на живо във вторник, 17 февруари (разговорът на Янева и Ченалова е от четвъртък, 19 февруари).

Ясен Тодоров е шеф на етичната комисия, която се сезира за изтеклите до момента записи. Той разказал на Янева следното: „Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже: по никакъв начин тебе да не те закачаме.“

„Така“ – съгласява се Ченалова.

„Двамата души, които държат Съвета са Митко и Ясен“

Привидните гаранциите, които уж са били дадени от Борисов чрез други лица обаче не са подействали и в крайна сметка на 19 февруари ВСС отстрани Янева. Съдийката разсъждава върху това разминаване между думи и дела и не разбира как така след като си е осигурила подкрепата на двете най-важни лобита в Съвета, на Димитър Узунов и Ясен Тодоров, в крайна сметка е „опраскана“.

Проф. Божидар Димитров: И Колизеума го реставрират с бетон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260223_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84.+%D0%91%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%80+%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%98+%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B5%D1%83%D0%BC%D0%B0+%D0%B3%D0%BE+%D1%80%D0%B5%

 Проф. Божидар Димитров е директор на Националния исторически музей. Роден е на 3 декември 1945 г. в Созопол. Завършил е история и археология в СУ “Св. Климент Охридски”. Специализира палеография в Париж и Ватикана. Автор е на множество монографии, студии и статии в областта на Българското Средновековие, османския период и новата история. Автор е на книгите “Християнството в българските земи. Български манастири”, “Седемте древни цивилизации в България”, “10-те лъжи на македонизма” и много други. Твърди, че венецът на неговата кариера ще бъде възстановяването на Голямата базилика в Плиска.

- Г-н Димитров, доколкото знам, сте приятели с Вселенския патриарх Вартоломей. Написахте книга за него, посетихте го наскоро в резиденцията му, а той дойде в София и поиска да върнем на Гърция икони и църковна утвар, част от които са в Националния исторически музей (НИМ) - както се казва, каква я мислехме, каква стана?

- Правителството не е мислило въобще върху подобна ситуация. Съответните институции като НИМ - също. Не ние сме канили патриарх Вартоломей, а председателят на БАН - г-н Стефан Воденичаров, който го удостои с доктор хонорис кауза. И патриархът трябваше да дойде и да си получи отличието с всичките съпътстващи го салтанати. Това е трета подобна титла за него в наше учреждение. Първо стана доктор хонорис кауза на бургаския Свободен университет по време на моето министерстване, след това - на УНИБИТ, а сега на БАН. Някои го свързват с обявяването на кандидатура на г-н Воденичаров за президент. Ако е така, получи се много лошо.

- Президентът Плевнелиев награди патриарха с орден “Стара планина” - това беше ли планирано?

- Съгласно неписаните протоколи той не можеше да дойде в България, без да получи покана от българския патриарх Неофит. И той го покани. А когато дойде такъв висок гост, той обезателно се закичва със “Стара планина”. Впрочем Вселенският патриарх има известна заслуга за преодоляване на разкола в Българската православна църква. Освен това малцина знаят, че той призна българския характер на делото на св.св. Кирил и Методий и заслугата ни за разпространението на християнството в Източна Европа чрез новата азбука, която нарича старобългарска, а не славянска. Описал съм това в книгата “Патриарх Вартоломей и България”, която току-що излезе от печат.

- Добре, явно е така, но настроението към него сега не е добро - народът ни в такива случаи веднага припомня присъщото ни чуждопоклонничество...

- Не, не бих казал така. Това е сестринска църква. Не може да се отрече, това е част от историята. Не е вярно и че е обидил нашия патриарх, както обявиха набедени богослови от по-младото поколение. Д-р Иван Желев много ясно обясни, че обръщението е било “блажено ваше светейшество”, тоест използва титлата на патриарха, но слага отпред едно “блажено”, което го повишава, така да се каже. Няма обида, канонът е спазен. Единственото лошо нещо, което стана по време на тази визита, е това, бих го нарекъл влизане като слон в стъкларски магазин... Това искане ли, молба ли - не знам, да върнем на два манастира в Северна Гърция исторически и културни ценности, които наши войски са спасили през 1917 г. в разгара на Първата световна война. Водим се приятели с патриарх Вартоломей, учили сме заедно във Ватикана, но гледах и не вярвах на очите си - беше нелепо това изказване.

- Само това ли ви подразни в думите му?

- Подразни ме и терминът, използван от него - че ценностите са заграбени и отнесени. А те са спасени! Ясно е на всеки историк, който познава обстановката в този край през 1917 г. В писмата, които моят предшественик на този пост Богдан Филов е разменил с командващия армията, позовавайки се на наблюденията от двете балкански войни, казва, че в разгара на бойните действия са били унищожени или разграбени хиляди ценности. И тъй като се е опасявал от подобно нещо - двата манастира край Серес и Драма са били при фронтовата зона - Филов издейства група учени, обединени в разузнавателен отряд и облечени в униформи, да приберат тези неща в София. Манастирът “Св. Йоан Предтеча” край Серес е опожарен, но за щастие ние вече сме прибрали ценностите.

- В т.нар. секретен фонд?

- Той по-късно е наречен така. Всичко е станало официално посред бял ден, но клауза 126 от Ньойския договор е поискала да ги върнем. Ние връщаме част от тях на манастира “Св. Йоан Предтеча”, който бива възстановен. Останалите ценности не са искани. Клауза 126 е репарационна, което означава, че има срок на действие. Ако не свикат арбитражен съд в рамките на определен период, ценностите стават наши. Нито Гърция, нито Сърбо-хърватско-словенското кралство - така се е наричала Югославия след войната, не са го направили и оттам нататък те стават наша законна, държавна собственост.

Всъщност дори да е имало някакви съмнения, през 1964-та между Кралство Гърция и НРБ е подписан договор, който ликвидира всички имуществени и финансови претенции между двете държави от началото на Първата световна война насам. Отделно от това, през 1976-а като млад разузнавач ми поръчаха да вляза в тайни преговори с представители на гръцкото разузнаване в Париж, за да уредим въпроса. Защото секретният характер - кой знае защо - е бил запазен. И споразумението беше ние да ги разсекретим, да ги направим достъпни за учени от цял свят, а гърците да не ни създават неприятности. Свалям шапка на гръцката държава, стриктно спазва това споразумение, което не знам от кого беше подписано - никога по официален държавен начин не са искали да им ги върнем. Гръцката държава знае, че няма международни правни аргументи, с които да го направи, и не влошава отношенията си. Искат ги частни патриотични организации, митрополити, а сега и Вартоломей, което искрено ме изуми.

- В такива ситуации се търси втори план - какво се крие зад тези думи според вас?

- Всички хора правят грешки. Дори големи политици. Г-жа Меркел, която прекрасно управлява, аз съм й фен, но взе, че покани всички бежанци в страната си. Резултатът е, че сега хиляди германци скандират по улиците “Меркел - в Сибир”, “Путин - в Берлин”. Това е положението. Всеки прави грешки... Другото, което ме подразни в думите на Вартоломей, е, че нарече манастира в Драма “Икосифиница”, а прекрасно знае, че той носи българското име “Козиница” - има го на всички надписи по въпросните свещени съдове. “Икосифиница” означава “20 палми” - там не палми, ами нищо няма, планина и студ, но гърците са го измислили, за да ликвидират българското име на манастира. Когато си Вселенски патриарх, не можеш да проявяваш пристрастие към държавата, от чийто народ произлизаш.

- А на нас защо ни трябваше да му издигаме паметник?

- Не сме му издигали паметник. Това е частно дело на братя Диневи за благодарност, че им даде мощи на св. Власий и за голямата църква, построена в техния град Свети Влас. Бюст е, не е паметник. Не е беда.

- Какво ще се случи оттук нататък?

- Нищо. Случаят ще се забрави.

- Бяхте преди месец при него на остров Халки - какво се договорихте за българските икони от манастира на остров “Св. Иван”?

- Да, вашата колежка Диана Петрова написа в “Труд”, че “Божидар Димитров, като ходи там, да не събира подхвърлени му мощи, а да направи опис на изнесените неща от манастира “Св. Иван Предтеча” и да ги поиска”. Направил съм го! И дори вече съм ги заснел и е поръчано копие на чудотворната “черна” Богородица.

- Да, но копие, а не оригинал...

- Не може по друг начин. Ако не са били изнесени, щяха да са унищожени от турците. През 1629 г. казаци пирати са се установили в манастира и са използвали успешно оградата и сградата му за отбранителна линия. Били са деблокирани на осмия ден, а турците най-добросъвестно молят монасите да се изнесат от манастира, защото ще го разрушат. Предлагат им да идат в запустял манастир на остров Халки в Мраморно море. Те пренесли ценностите, затова са оцелели. Така е в съвременния свят - дори големите световни музеи до 70-80% са препълнени с паметници от други държави. Затова е прието кое където е - там остава, независимо как е попаднало. Освен ако не е изнесено след 1974 г., когато започва да действа специална международна конвенция.

- Имам усещането, че конфликтът ще се задълбочи на наша почва – отец Дионисий заяви, че въпросните предмети не трябва да бъдат в НИМ...

- Нашата църква отдавна има искане да й се върнат всички църкви паметници на културата, включително Боянската. Повече обаче се чуват исканията на мюсюлманското вероизповедание, защото дразнят патриотичните чувства на българите, но абсолютно същите има и християнското вероизповедание.

- Имат ли право?

- Мисля, че не, защото не отчитат две много важни неща. Първо, освен религиозни предмети, те са и културно-исторически и художествени паметници. В огромни периоди от историята, включително до 19 век, всички видове изкуство се реализират чрез църквата. Ако тези неща бъдат предадени на църквата, тогава би трябвало да опразнят всички музеи по света. Освен това, Дионисий послъга, като каза, че църквата ще ги опази – за Бога, църквите бяха буквално съблечени, толкова икони и църковна утвар бяха откраднати през първите години на прехода.

- В момента е актуален и друг проблем, свързан с историческата ни памет - как ще коментирате реставрацията на столичното Ларго?

- За първи път мненията ни с проф. Николай Овчаров съвпадат. Ларгото е изпълнено по проекта на, бог да го прости, арх. Васил Китов - един от най-големите експерти в тази област. Планът му е актуализиран от арх. Юлий Фърков, който също е сред най-добрите. И е изпълнен много добре. Против се обявяват един малограмотен безделник Манол Глишев, който е завършил история, но не е работил нито ден, и някаква пъпчива дама в посттийнейджърска възраст, която никой от специалистите не е чувал. Така го напишете! За мен обаче това са поставени лица на една друга група хора, които не смеят да излязат с имената си, но тласкат младите да протестират - вероятно с някакви обещания.

Аз не вземам участие във възстановяването на Ларгото, но смятам, че колегите са спазили всички международни и български правила за реставрация. А т.нар. протестиращи говорят с няколко заучени фрази като “погребва се автентиката”, което нищо не значи. “Автентиката” е 20-30 см над земята - ако оставим само това, бързо ще се покрие с трева, кал и жаби. Прави се надзиждане с камъни и тухли, същи по размери като римските. Видях и хоросана. Оригиналният е с натрошени тухли, взирах се да видя - има, всичко е спазено.

- Дайте примери как се прави по света?

- Италианците в момента реставрират Колизеума - цялостно. С бетон! Нещо, което много възмущава нашите протестиращи, но те не знаят, че бетонът е измислен от римляните още през І век. Сега гърците възстановят не само Партенона, но и останалите 7 храма - с мрамор, който с времето ще потъмнее. Турция възстановява 29 метра стена на Константинопол... Да отидат и да ги видят! Само след три години цветът на новите тухли ще потъмнее, както стана с Царевец - киселинността на дъждовете през последните 50 години се е увеличила 300 пъти.

Както се знае, Венецианската харта не забранява, а казва, че рестарврацията трябва да спре там, където започва хипотезата – тоест там, където не знаем как е изглеждало. Но в следващото изречение пише, че ако технологични или естечитески причини налагат, да се реставрира до горе, като се обозначи старото от новото. Ние го правим с една оловна черта, както се прави по целия свят.

Миналата седмица тук бяха испанци от ЮНЕСКО, питам ги как възстановяват старините си, а те мислят, че съм привърженик на другата теория, и почват да ми обясняват “ами ние сме страна с четири годишни сезона и това е технологичната причина да възстановяваме догоре”. Същото е и при нас – температурни разлики от 40-градусова жега през лятото до минус 30 градуса студ през зимата. Ако зидът не е направен догоре, влиза вода, замръзва, разпъва и пропуква. В България имаме ужасяващ термин “ререставрация”. Ние го измислихме, реставрираме вече реставрираното. Срамота! През 10 години да даваш пари за един и същи обект, да му подмазваш фугите, за да не събира вода! Това смятам да не допусна в Голямата базилика – като дадем веднъж, да е поне за 200 години.

- Както се казва, дойдохме си на думата – какво се случва в Плиска?

- През пролетта ни отпуснаха пари, голяма част от тях вече отидоха. Стриктно спазвахме всички закони и закончета, извършихме първо 100% разкопки, миналата седмица археологът ми предаде ключовете на обекта. През това време проведохме обществена поръчка за 207 хил. лева, толкова останаха след разкопките. Спечели консорциум от три фирми в Търговище. Купихме камъка, намерихме най-точния, предварително го посъстарихме – няма да чакаме киселинните дъждове. Проектът от 70-те години на арх. Теофил Теофилов е актуализиран от арх. Юлий Фърков, мина през НИНКН, одобрен е от Министерството на културата, от пожарната, от РДНСК... И в понеделник започнахме реставрационни работи.

- Кога да очакваме финала?

- Не мога да кажа. Парите ще свършат към средата на декември. Имаме и дарения, но не са големи, защото крупният български бизнес не се отзова. За разлика от стотици българи както у нас, така и от Македония, Русия, Словакия, Германия, Швейцария Великобритания, Исландия – чрез моето предаване по сметката се събраха към 100 хил. лева. Чакаме и новия бюджет.

- В сряда сутринта отец Дионисий каза, че българите сме загубили душите си – така ли е според вас?

- Не мисля, че сме си изгубили душите. Отец Дионисий е духовен човек, живее в друг свят и от негова гледна точка сигурно е така – мислим повече за светското, тоест за семействата си, за децата, за обществените дела, не толкова за църквата. А аз ще кажа, че българинът живее с християнските ценности. Знае какво е грях и кое не е. И ако прави от време на време грях, то е защото такава е човешката природа или от недоимъка си. Но да кажеш, че сме си изгубили душите, бих го нарекъл християнски фундаментализъм. Не сме си изгубили душите. Българинът реагира за справедлива кауза, а това е част от християнските ценности.

- Скоро ще навършите 70 г. – мнозина искат да се пенсионирате...

- Какво е основанието им?

- Не ви харесват.

- Какво не ми харесват – лошо работя ли?! Това е пак тази група, за която говоря – тези, които не успяха да съберат дори 2500 подписа. Когато ми посочат, че съм нанесъл вреда на музея, на културно-исторически ценности, да, ще напусна. Но те не сочат. Казват “трябва да се пенсионира”. Законът позволява, но казано честно, стоя тук, първо, за да завърша голямото ми дело, за което ми трябва може би година – Голямата базилика, това е венецът на моята дейност.

Другото е, голямата ми мечта да преместя НИМ в центъра на София. С известна нескромност, само аз мога да го направя. Видях, че двата пъти, когато отсъствах от музея за по година и половина-две, трудно се управлява такава голяма институция, ако човек няма обществена популярност. Заварвах музея, потънал в дългове. НИМ няма привилегирован бюджет, а за да намериш допълнителни пари за поддържането му, трябва да си популярен и оценяван положително от много хора. Както се оказа, много повече са хората, които искат да остана.

Полицаите излизат на 7-часов протест пред парламента

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/policaite-izlizat-na-7-chasov-protest-pred-parlamenta-6045288

След големия протест в неделя полицаите се събират заради намерението на правителството да свие размера на редица плащания за работещите в силовото ведомство

Полицаите излизат отново на протест

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/policaite-izlizat-otnovo-na-protest-6045288

След големия протест в неделя полицаите се събират заради намерението на правителството да свие размера на редица плащания за работещите в силовото ведомство

Европарламентът поиска мерки за връщане на конкурентоспособността на авиацията в ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/11/12/2647578_evroparlamentut_poiska_merki_za_vrushtane_na/?ref=rss


 Европейският авиационен сектор губи конкурентоспособност заради субсидирани превозвачи и летища от трети страни, смята Европейският парламент. Законодателят гласува резолюция, според която Европа трябва да положи усилия, за да гарантира равнопоставеност в сектора, без да нарушава регулациите си за безопасност.

Целите трябва да бъдат постигнати чрез споразумения за авиацията с основните европейски търговски партньори в сектора, заявиха евродепутатите.

Европейската авиация...

Най-смъртоносният кораб на руския флот ще получи хиперзвукови ракети

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260222_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B1+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D1%84%D0%BB%D0%BE%D1%82+%D1%8

 След модернизацията ракетният крайцер ще замени флагмана на руския флот „Петър Велики“, който също така ще бъде ремонтиран. Според думите на проектанта на крайцера Владимир Спиридопуло, обновеният „Адмирал Нахимов“ ще стане най-мощният кораб на руския флот, тъй като на тежкия ракетен крайцер ще бъде монтирано секретно оръжие – хиперзвуковите ракети „Циркон“.

От компанията „Севмаш“ разказаха за „Руски дневник“, че към днешна дата на крайцера е завършен важен производствен етап – демонтажът на старото оборудване. Провежда се подготовка за монтаж на новото. До края на годината трябва да е приключило абразивното почистване на корпуса. В първия строителен район на кораба приключи ремонтът на корпусните конструкции: на мястото на пусковите установки на крилатите ракети „Гранит“ са подготвени отвори за инсталирането на пусковите установки на най-новия ракетен комплекс „Калибър“.

„Циркон“: военно-морският минерал

Съгласно последните официални данни, след приключване на работите, крайцерът ще носи на борда си 80 крилати ракети, в допълнение към тях ще разполага с 96 зенитни ракети за ЗРК С-400. Последната линия на ПВО ще се състои от ЗРАК „Панцир“. На кораба ще бъде поставен новият торпеден комплекс „Пакет НК“ и напълно ще бъде заменено радиоелектронното оборудване.

Ако преди това монтираните на „Нахимов“ противокорабни (ПКР) свръхзвукови ракети „Гранит“ можеха да поразяват само надводни цели, то след инсталирането на най-новите „Калибри“ крайцерът ще може да поразява не само надводни, но и наземни цели. Таке че по отношение на въоръжението и радиоелектрониката, това ще бъде абсолютно нов кораб, със значително по-високи бойни възможности, отколкото преди. Планира се на „Адмирал Нахимов“ да бъдат инсталирани хиперзвуковите ракети „Циркон“, които ще направят този кораб практически неуязвим.

В края на октомври на сайта на държавните поръчки се появи информация, че „Севмаш“ е сключил договор с производителя на системи за ПВО „Алмаз-Антей“ за производство и доставка на 10 универсални вертикални пускови установки 3С-14-11442М за тежкия атомен ракетен крайцер „Адмирал Нахимов“.

Установките ще бъдат доработени за използване на ракетните комплекси ЗК-14 („Калибър“), 9К, ЗМ55 („Оникс“), ЗК-22 („Циркон“). Готовият образец трябва да премине изпитания до август 2016 г.
Възраждане ударната сила на флота

В момента хиперзвуковата ракета „Циркон“ е една от най-секретните разработки на руския ВПК. По думите на Дмитрий Корнев, главен редактор на специализирания портал MilitaryRussia, „Циркон“ – това е междувидов ракетен комплекс с хиперзвукова ракета. Съществуваше предположение, което официално не е потвърдено, че експортният вариант на „Циркон“ е ПКР „BrahMos-II“. Всичките тактико-технически характеристики на ракетата са засекретени, но се предполага, че „Циркон“ може да развива скорост не по-малка от 4,5 Мах. Според някои данни през 2015 г. ракетата е достигнала до етапа на готовност за изпитания.

Според условията на възложителя готовият образец трябва да премине изпитанията до август 2016 г.
По проекта 1144 „Орлан“ са построени четири крайцера: „Адмирал Ушаков“ (в СССР „Киров“), „Адмирал Лазарев“ (в СССР „Фрунзе“), „Адмирал Нахимов“ (в СССР „Калинин“) и „Петър Велики“. Всички тези кораби, освен „Петър Велики“, не са имали дълга служба и след разпада на Съветския Съюз стояха в пристанищата си, без да излизат в открито море, в очакване на утилизацията си или да бъдат ремонтирани. Преди няколко години Министерството на отбраната на Русия взе решение единият от първите три крайцера да бъде модернизиран. Но не е изключено, че освен „Адмирал Нахимов“ на подобна модернизация да бъде подложен още един кораб от този проект – „Адмирал Лазарев“, който е част от състава на Тихоокеанския флот, но който в момента също се намира в кораборемонтен завод.

По съветско време модернизираните кораби по проект 1144 „Орлан“ (именно към корабите от този проект спада и „Адмирал Нахимов“) бяха ударната сила на групите надводни кораби (ГНК), чиято задача бе нанасянето на съкрушителни удари по надводните вражески цели. В мирно време „Орланите“ осъществяваха патрулиране и наблюдение на корабите на вероятния противник в океана.

 

 източник- "Руски дневник".

Русия поиска Twitter да съхранява данните за местните потребители на нейна територия

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/11/12/2647594_rusiia_poiska_twitter_da_suhraniava_dannite_za/?ref=rss


Руският интернет регулатор Роскомнадзор е заповядал на Twitter да съхранява данните за руските потребители на сървъри в страната, съобщава в. Financial Times.

Ръководителят на Роскомнадзор Александър Жаров е посочил, че ако Twitter не спази искането, може да бъде блокиран в страната. През юли т.г. Русия позволи на микроблога да не съхранява информация в страната, защото прецени, че не събира лични данни. Сега обаче е на друго мнение.

"Преди няколко месеца те си промениха...

Първо заседание на новия Столичен общински съвет

http://pik.bg/първо-заседание-на-новия-столичен-общински-съвет-news433861.html

Първо заседание на новия Столичен общински съвет

Новият Столичен общински съвет се събира на първото си заседание. Сесията ще бъде открита от най-възрастния общински съветник Мита Георгиева от ГЕРБ. В дневния ред е включено полагане на клетва на новите общински съветници, на столичния кмет и на районните кметове.

Ще бъде избран и нов председател на общинския съвет, като се очаква това да бъде досегашният Елен Герджиков. Резултатите от местните избори определиха в Съвета да влязат 9 политически формации. Към момента е ясно, че свои групи в общинския съвет ще имат само ГЕРБ, Реформаторският блок и БСП, защото имат повече от петима общински съветника, както изисква правилникът.

Възможни варианти да се съберат в една група търсят и влезлите за първи път "Глас народен", "Движение 21", "Зелените", коалиция "Сердика" и малките партии ВМРО и "Атака".


За корените на русофобията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260221_%D0%97%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0

 Швейцарският журналист Ги Метан , автор на книгата „Русия и Западът: хилядолетна война. Русофобията от Карл Велики до украинската криза“ е извършил огромна работа по изясняването на корените на русофобията като явление и защо в момента се разиграва антируската карта , пише „Российская Газета“.
„Русофобията- това е предвзето отношение спрямо Русия , ненавист възникнала въз основа на недоверие и изопачена представа за нея. Тя е не е възникнала нито в сегашния, нито в миналия век, а много по-рано. Може да се смята, че корените на русофобията стигат до XI, когато християнството се разделя на православие и католицизъм. Антиправославните предразсъдъци в Западна Европа, първоначално насочени срещу Византия , се разпространяват и върху нейната приемничка Русия, поела ролята на Третия Рим. Не бива да забравяме , че някога религията е играла идеологическа роля, тя е била „меката сила“ използвана за реализирането на геостратегически задачи“, заяви Ги Метан.
„Трябва да се отбележи, че в страни като Германия и Франция, имащи плодотворни търговско-икономически връзки с Русия, отношението към нея е положително. В действителност поколенията политици в Полша и Балтийските страни, дошли на власт в последните две десетилетия са крайно враждебно настроени срещу Русия и са носители на русофобската риторика. Още повече , че те в голяма степен са изградили своята нова европейска идентичност върху неприемането и отхвърлянето на Русия. И в това те намират пълна подкрепа от страна на Вашингтон, понеже разделението на Европа е изгодно за САЩ“, добави той.

Сигурността е илюзия в свят на война

http://svetoven.pogled.info/news/69152/Sigurnostta-e-ilyuziya-v-svyat-na-voina

/Поглед.инфо/ „Сигурността е илюзия в свят на война”, това заяви известния американски геополитик на конференция в София.

Пътна обстановка в страната - 12 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=306241

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”:област Пазарджик: на АМ „Тракия“: на виадукт при км 67+027 – напълно се затваря движението в участък от км 66+700 до км 67+430 в посока гр. София. Движението в посоченият участък се прехвърля в платното за насрещното движение; във връзка с превантивен ремонт и възстановяване на технико-икономическите характеристики на участъка от магистралата от км 60+000 до км 90+200 се въвежда ВОБД: Алтернативно направление на АМ „Тракия“ Пловдив-София е подбалканският път І-6 София-Пирдоп-Карлово.

Павлова недоумява: Рехабилитирахме 5 хил. км, но сме с усещане за лоши пътища

http://politics.actualno.com/pavlova-nedoumjava-rehabilitirahme-5-hil-km-no-sme-s-useshtane-za-loshi-pytishta-news_507030.html

Винаги може да спорим кое е справедливо и кое не. Това е избраната система, въведена с концепцията с отпадането на пътен данък и започва плащането на винетки. Въпрос на избор на система. Това каза за bTV вицепремиерът и министър на регионалното развитие Лиляна Павлова. Относно сравняването на състоянието на пътищата и цената на винетките Павлова уточни, че например пътищата на Румъния са с много по-лошо качество и имат само една магистрала, "така че няма защо да се сравняваме." "Ние сме бедн

Въпросът за дупките – това малко е като с яйцето и кокошката

http://cite.actualno.com/vyprosyt-za-dupkite--tova-malko-e-kato-s-jajceto-i-kokoshkata--news_507032.html

"Въпросът за дупките – това малко е като с яйцето и кокошката." Така отовори министърът на регионалното развитие Лиляна  Павлова в интервю за bTV  и допълни, "за да ги оправим трябва да има приходи в пътната агенция."  

Джок Полфрийман намеси левскарите в своята история

http://society.actualno.com/djok-polfrijman-namesi-levskarite-v-svojata-istorija-news_507029.html

Реакцията не е срещу мен, а срещу всички затворници. С тази реакция се казва, че затворниците никога не могат да направят нищо добро. Ние вече сме наказани за престъпленията си – колко пъти ще ни наказват? Това попита в ефира на Нова телевизия излежаващият присъда от 20 години затвор австралиец Джок Полфрийман. Неговата номинация за „Човек на годината” беше приета и след това свалена от Българския хелзинкски комитет (БХК) след протест на приятели и близки на убития от австралие

Марешки се заканва, че няма да спре да подава евтино гориво

http://varna.actualno.com/mareshki-se-zakanva-che-njama-da-spre-da-podava-evtino-gorivo-news_507035.html

Продавам с около 3 до 5 стотинки марж в моята бензиностанция. Това обяви аптекарският бос Веселин Марешки пред Нова телевизия. Още по време на изборите Марешки отвори бензиностанция с по-ниски цени на предлаганите там горива, отколкото е средното ниво в страната. По думите му, големите вериги, които имат обекти в близост до неговия, веднага са свалили цените под себестойност, за да го изхвърлят от бизнеса. Иначе те продават с марж от 35-50 стотинки, казва той. Според публикация на varnahot от

Девалвацията на рублата помогна на бюджета и бизнеса

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260220_%D0%94%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%8E%D0%B4%D0%B6

 Централната банка на Русия преди една година , на 10 ноември 2014 година, обяви преминаване към свободен курс на рублата. Идеята да се пусне рублата на свободно плаване назряваше отдавна и даже бе посочен срок- началото на 2015 година. Но банката направи това два месеца по-рано. Ръководителят на регулатора, Елвира Набиулина, обясни защо, пише „Взгляд“.
„През ноември на пазарите се създаде нервозна ситуация под въздействието на обективни фактори и увеличили се очаквания за девалвация. Това оказваше натиск върху курса и беше аргумент в полза на прехода. Беше по-добре да се даде на пазара възможност бързо да намери равновесие“, заяви Набиулина.
Тя призна, че волатилността на руската валута е цената, която е трябвало да се плати за свободна рубла, но от друга страна това е позволило на руската икономика да избегне „твърдо кацане“.
„Да, преживяхме буря на финансовите пазари, но икономиката като цяло се приспособи достатъчно плавно. Плаващият курс на рублата е необходим на руската икономика и за преминаването към растеж в нови условия- от девалвацията печели износът на несуровинни стоки. Тоест сега в Русия има сектори в икономиката, които получават допълнителни възможности за развитие. Разбира се, необходимо им време да разгърнат своя потенциал“, добави председателят на руската Централна банка.

Ексклузивно! Автомелето край Приселци взе първата си жертва

http://petel.bg/Ekskluzivno--Avtomeleto-kray-Priseltsi-vze-parvata-si-zhertva__133771

Илюстрация: Булфото Най-тежко пострадалата от вчерашното автомеле край Приселци 72-годишна жена е починала. Тя бе настанена в...

Шефът на АПИ обеща: Без дупки по пътищата след поскъпването на винетките

http://petel.bg/SHefat-na-API-obeshha--Bez-dupki-po-patishhata-sled-poskapvaneto-na-vinetkite__133772

Кадър: Нова тв Парите,събрани след вдигането на цените на винетките от догодина, ще се използват изцяло за ремонт на пътища. По тези от...

Да свириш в "Уайтснейк" - едно невероятно изживяване

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/interviu/da-svirish-v-uajtsnejk-edno-neveroiatno-izzhiviavane-6045277

Новият китарист на "Уайтснейк" Джоуел Хукстра разказва за поканата да свири в "Уайтснейк", за рок легендата Дейвид Ковърдейл и какво да очакваме на предстоящия концерт на бандата в България в интервю на Наталия Такова - Мазгарева от Vesti.bg

Доналд Тръмп заяви, че неговият план за депортиране на 11 милиона души от САЩ е „хуманен“ и „евтин“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260219_%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B7%D0%B0%D1%8F%D0%B2%D0%B8%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%

 Доналд Тръмп защити своята твърда позиция спрямо имигрантите, като заяви, че неговият план за депортиране на 11 милиона души е „хуманен“ и „евтин“, предаде MSNBC.
„САЩ трябва да разполагат със сила за депортации и да депортират хората хуманно. Милиони хора са се наредили на опашка да влязат в тази страна и те чакат да направят това по законния ред“, заяви Тръмп.

Максималните температури ще са предимно между 18° и 23°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260218_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BD%

 Днес вятърът ще отслабне още и в много райони ще стихне. Ще бъде предимно слънчево. Температурите ще се понижат с градус-два, но ще са все още високи за средата на ноември. Максималните ще са предимно между 18° и 23°. Такава е прогнозата за времето наНационалния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи дежурният синоптик Орлин Лазаров. Атмосферното налягане ще се повиши и ще е значително по-високо от средното за месеца. 
По Черноморието ще е предимно слънчево. Сутринта все още ще духа до умерен западен вятър, но след обяд ще отслабне. Максималните температури ще са 19°-20°. Температурата на морската вода е 12°-14°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.
Над планините ще е предимно слънчево. Ще духа умерен западен, по високите и открити части - северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 14°, на 2000 метра - около 8°.

Обама изгря като гей икона

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260217_%D0%9E%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%80%D1%8F+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%B3%D0%B5%D0%B9+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B0

 Американският президент Барак Обама стана първият действащ държавен глава, който се появи върху корица на списание за гейове. Черно-белият кадър на стопанина на Белия дом цъфна в калифорнийския седмичник "Аут". Обама гледа право в обектива на камерата, а местни медии сравниха усмивката му с тази на Мона Лиза. Надписът гласи: "Нашият президент. Съюзник. Герой. Икона".
Броят е посветен на 100-те най-влиятелни представители на ЛГБТ (лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални). В статията изданието отбелязва приноса на 44-ия президент на САЩ в защитата на правата на хомосексуалните. А в интервюто си в броя Обама споделя, че не е бил изненадан от решението на Върховния съд от 26 юни, че сключването на еднополови бракове не противоречи на конституцията. Историческото решение бе постигнато след дълги години на разпалени дебати по въпроса, отбелязва АФП.

Според президента отношението на хората към обществото на ЛГБТ е започнало да се променя още преди съдът на практика да даде зелена светлина за еднополови бракосъчетания. Колективът на "Out" особено сe възхищава от тази реакция на Обама. "Президентът е нашият съюзник на годината", написаха в Туитър от изданието. В интервюто, публикувано на сайта на "Аут", Обама казва, че е станал президент, за да изпълни обещанието, че всички са създадени равни и никой не може да бъде отчужден от американската мечта само заради това, че е такъв, какъвто е. "Бях черно момче със смешно име и нерядко разбирах какво означава да си особен", обяснява Обама защо подкрепя тези общностите.

Обама споделя, че напълно приема мнението на двете си дъщери Малия и Саша, според които дискриминацията е безсмислена. "Те смятат, че не е редно да се отнасяш по различен начин, ако разбереш, че твой приятел е гей или родителите му са от един и същи пол", казва още американският президент. 

В публикацията се припомня, че в началото на президентството си Обама не е заемал ясна позиция по проблемите на хомосексуалистите. На моменти дори е изглеждал притеснен да засяга темата, но в крайна сметка становището му е еволюирало и това заслужава уважение. Миналата година Барак Обама подписа забрана да се дискриминират на работните места в държавните учреждения хората с нестандартна сексуална ориентация.

Саудитска Арабия рискува да разруши ОПЕК и да подхрани „Ислямска държава“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260216_%D0%A1%D0%B0%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%90%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%8F+%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B8+%D0%9E%D0%9F%D0%95

 Недоволството срещу Саудитска Арабия в ОПЕК звучи все по-силно, след като половин трилион долара се превърнаха в дим и всеки месец Рияд се проваля в опитите да нанесе дългоочаквания убийствен удар срещу американската шистова индустрия. Бившият министър на енергетиката на Алжир Нурдин Лауисин заяви, че е дошло времето да се обмисли прекратяването на членството на неговата страна в ОПЕК, ако картелът не пожелае да защити цените на петрола и продължи да служи като инструмент за преследваните от суадитския режим цели.
Саудитска Арабия , разбира се, може да прави каквото си иска на срещата на ОПЕК във Виена на 4 декември. Като хегемон в картела тя може да продължи да наводнява пазарите със суров петрол и да държи цените под 50 долара за барел. Тя може да игнорира отчаяните молби на Венецуела, Еквадор и Алжир за намаляване на добивите на пертол и повишаване на цените до 75 долара за барел. Но ако го направи тя ще наруши хартата на ОПЕК за обезпечаването на благосъстоянието на всички страни-членки на организацията, пише The Telegraph, цитиран от "Фокус".

„Ако вливаш допълнително 1 милион барела петрол на ден в пазара ти просто го разрушаваш. Ние усещаме болка и го възприемаме като Божие наказание. Съжалявам, не мога да приема това. Ние си го направихме сами“, заяви министърът на петролната индустрия на Оман Мохамед Бин Хамад ал-Румхи. (Оман не е член на ОПЕК).

Не е ясно до кога Саудитска Арабия ще може да подкрепя своите съюзници в региона и банкрутиралия Египет, който вече се затруднява да победи силите на „Ислямска държава“ в Синай. ИДИЛ изградиха фронт в Либия и провеждат нападения в Алжир, където старият режим няма власт и където промяната на цената на петрола е жизнено необходима да се финансира социалното състояние на населението.

„Ислямска държава“ в момента действа в близост до иракските петролни находища в Басра. „Ал Кайда“ показа, че може да поднесе изненада, като преди две години прекоси Сахара и завзе находището „Аменас“ в Алжир. ИДИЛ може да удари навсякъде, където намери слабо звено. Самата Саудитска Арабия е уязвима. От май имаше 5 свързани с ИДИЛ атентата в тази страна.

Той не ви задоволява в леглото, ами кажете му тези няколко неща

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260215_%D0%A2%D0%BE%D0%B9+%D0%BD%D0%B5+%D0%B2%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%B2+%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE%2C+%D0%B0%D0%BC%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D1%82%

 Независимо от пола, всички желаят по-сексуален акт изпълнен с интензивно вълнение, което позволява партньорите изцяло да се оставят на удоволствието, да изтрият стреса и ежедневните проблеми, а и да увеличат близостта и взаимната любов. За съжаление, сексуалния живот не е така розов във всяка връзка. Докато едни се радват на секса, за други той е само рутина, задача, която трябва да се изпълни, а не положителен опит последван от удоволствие. Лошият секс има сила да загасне страстта, да сведе до нула сладките думи като "Желая те", а понякога и да сложи край на връзката.

Лош секс

Много жени страдат в мълчание, без да кажат нито дума. Ако сте в подобна ситуация, не бъдете пасивни и следвайте посочените стъпки за лошия секс да го превърнете в удоволствие, което с нетърпение да искате често да преодолява тялото.

1.Намерете причината която унищожава сексуалното удоволствие. Всяка връзка е различна, така че вместо да се ръководим от чуждите преживявания, открийте агента на вашите сексуални проблеми. Помислете какво ви пречи да се наслаждавате. Причини може да има много, като:

Краткото време, което отделят за интимни срещи. Бързането при някои двойки предизвиква голяма възбуда, но при други има контра ефект.
Различните сексуални стилове. Това е често срещан проблем, особено в началото на връзката.
Лошата лична хигиена.
Стресът .
Ниската самочувствие. Много жени не са доволни от своя физически външен вид, затова не могат да се отпуснете и да се насладите на секса.

2.Прочетете информацията за тялото и открийте как най-добре могат да бъдат изпълнени вашите сексуални нужди. Не забравяйте, че всяка жена има различни сексуални желания и нужди. Което увеличава либидото при една, може изобщо да не работи при друга. Ето защо, от съществено значение е да се запознаете с тялото си. Няма нищо срамно да си докосвате интимните части и да мастурбирате. Само така ще разберете как можете да стигнете до върховното удоволствие, защото удоволствието и неговата кулминация при всяка жена идва по различен начин. Например, някои жени им е необходима само вагинална стимулация, а други не могат да достигнат до оргазъм без стимулация на клитора; едни ги възбужда дълга Увертюра , докато други с нетърпение очакват да преминат на главното; едни обичат мисионерската поза, други - кучешката ...

3.Увеличете си сексуалното самочувствие . Приемете тялото си такова, каквото е и се научете да се наслаждавате на него.Това ще ви даде сила за следващата, може би най-трудна стъпка.

4.Консултирайте се с партньора си за сексуалните си нужди. Вероятно сто пъти сте чували, че вашият партньор не е супер герой, който чете мисли. Е, ако не кажете, кои са вашите очаквания от секса и как може това да допринесе за подобряване на сексуалния акт, той няма как да разбере. Всички експерти са съгласни, че искрената и открита комуникация е ключът към добър секс. Сексът е чувствителна тема за разговор и нерядко предизвиква чувство на срам и партньорите често решават да избегнат. Въпреки разговора може да бъде труден, сексът е тема, която трябва да присъства в разговорите с вашия партньор. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да извлечете максимума от този разговор:

Бъдете конкретни. Кажете на партньора си какво конкретно искате, без да овъртате. Ако искате дълга Увертюра, кажете го директно. Не забравяйте, че няма да получите това, което искате, ако не го потърсите.
Не бъдете груби. Не трябва да бъдете строги. Например, ако причината за лошия секс е неприятна миризма на тялото на своя партньор, ще бъде грубо от ваша страна да кажете "лошо миришеш, вземи си душ". Вместо това, предложете да си вземете душ заедно.
Не започвайте разговор по време на секс или веднага след половия акт. Това е времето, когато и двамата сте деликатни, така че по-вероятно е да предизвикате допълнителни проблеми и да срещнете съпротива.
Не го обвинявайте. Започнете разговор с "Бих искала да ..." или "Може ли да пробваме? ...". По този начин вие ще говорите за вашите нужди и желания, без да обвинявате.

5.Обсъдете неговите желания и фантазии . Говорите само за вашите желания, рискувате да се представите като егоист човек. Намерете време, за да откриете и неговите сексуални интереси. Когато той говори, слушайте внимателно, без да заемате защитна позиция.


6. Прочетете информацията в неговото тяло. Ако му е неудобно да говори за причините за сексуалните проблеми, за да не предизвика у вас срам или неприятни усещания, сами открийте отговорите. Прочетете информацията в тялото му, докосвайте различните части и се опитайте да откриете всички негови Ерогенни зони . Следвайте знаците на тялото му, които издават силата на удоволствието.


7.Не се страхувайте да експериментирате. Ако след разговора секса все още не се подобрява, добра идея е да въведете нещо ново в него. Опитайте нови видове секс , нови пози, различни начини на сексуална стимулация, а ако е необходимо, купете си и сексуални изделия. Всичко в името на удоволствието.

8.Оставете света след себе си. Вместо постоянно да си задавате въпроси като изморяваща "Какво мисли за моето тяло?" Или да се натоварвате с излишни мисли като: "Уау, късно е как ще стана за работа". Спомнете си, че мозъкът е важен сексуален орган и оставете грижите зад гърба си. Заслужавате малка пауза, в която централно място ще има своята физическа любов с партньора си.

Мнозина се питат дали лошия секс може да бъде достатъчно силна причина да се стигне до край на една връзка. Без лъжи, отговорът е ДА. Не позволявайте интимността да изчезне от вашата връзка поради липса на готовност или вашата срамежливост. /свежо нет

Европейският парламент одобри реформи в изборното си законодателство

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/11/12/2647577_evropeiskiiat_parlament_odobri_reformi_v_izbornoto_si/?ref=rss


Европейският парламент одобри предложения за промени в изборното законодателство на ЕС, според които кандидатите за председателство на Европейската комисия трябва да бъдат предварително оповестени поне 12 седмици преди провеждането на вота. Изборните списъци също трябва да се оповестяват минимум 12 седмици преди изборния ден, поиска ЕП.

Настоящата ситуация, при която изборите се провеждат на базата на национално определени правила не е съвместима с принципите на европейското...

Предимно слънчево време днес, температурите стигат до 23°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107744

Днес времето ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще отслабне още и в много райони ще стихне. Температурите ще се понижат с градус-два, но ще са все още високи за средата на ноември. Максималните ще са предимно между 18° и 23°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи
Днес времето ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще отслабне още и в много райони ще стихне. Температурите ще се понижат с градус-два, но ще са все още високи за средата на ноември. Максималните ще са предимно между 18° и 23°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи "Фокус".

Предимно слънчево време днес, температурите стигат до 23°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5107751

Днес времето ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще отслабне още и в много райони ще стихне. Температурите ще се понижат с градус-два, но ще са все още високи за средата на ноември. Максималните ще са предимно между 18° и 23°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи "Фокус".
Днес времето ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще отслабне още и в много райони ще стихне. Температурите ще се понижат с градус-два, но ще са все още високи за средата на ноември. Максималните ще са предимно между 18° и 23°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи "Фокус".

Климатолог: Вървим бавно и сигурно към зимата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260214_%D0%9A%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%3A+%D0%92%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D0%BC+%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE+%D0%B8+%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%BE+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%B7%D

 Имаме едно топло ноемврийско време, което прилича по-скоро на пролет, отколкото на ноември, но така или иначе денят става все по-къс, вървим към средата на декември, когато ще е и най-малкият ден – 9 часа, и отиваме към бавно зазимяване. Това каза климатологът Георги Рачев за предаването „Часът на Милен Цветков” по Нова ТВ, коментирайки необичайно топлото време в последните дни.
В това бавно зазимяване няма да има сняг. Това обаче не трябва да обезкуражава почитателите на белия сезон. Зима ще има, тази зима ще има студ и сняг, но прогнозите за декември януари и февруари на Американската асоциация за изследване на океаните и атмосферата сочат, че ще е топло. В България зимата ще е по-топла с 1-2 градуса. Което не означава, че няма да има студ и поледици, но зимата се очертава като топла. 

Такава е прогнозата на всички метеорологични центрове – все едно, че са на партийно събрание или конференция. Прогнозата, що се отнася до валежите на сняг, е за малко по-сухо време както и нас, така и на целия Балкански полуостров, отбеляза Рачев. 

Това обаче са само прогнози и те доста често могат да се окажат неточни, добави експертът. 

Захлаждане може да се очаква през почивните дни, като температурите ще паднат до около 12 градуса, но след тях отново ще последва затопляне, прогнозира Рачев.

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=306238

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 12 ноември, ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч.

НИМХ: Все още топло за средата на ноември

http://pik.bg/нимх-все-още-топло-за-средата-на-ноември-news433856.html

НИМХ: Все още топло за средата на ноември

В четвъртък вятърът ще отслабне още и в много райони ще стихне. Ще бъде предимно слънчево. Температурите ще се понижат с градус-два, но ще са все още високи за средата на ноември. Максималните ще са предимно между 18° и 23°, съобщиха от НИМХ.

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е значително по-високо от средното за месеца. Над планините ще е предимно слънчево. Ще духа умерен западен, по високите и открити части - северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 14°, на 2000 метра - около 8°. По Черноморието ще е предимно слънчево.

Сутринта все още ще духа до умерен западен вятър, но след обяд ще отслабне.

Максималните температури ще са 19°-20°. Температурата на морската вода е 12°-14°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. 

Присъедини се към Andrews/ Gentleman's Club

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5106828

Джентълменът винаги е учтив. Независимо дали се опитва да впечатли жена на първа среща, или общува с колегите и приятелите си.
Рицарското поведение обаче трябва да се прилага не само в отношенията към жените. Защото да бъдеш джентълмен не е нещо, което може да се включва и изключва само когато ситуацията ви устройва - това е начин на живот.
Джентълменът винаги е учтив. Независимо дали се опитва да впечатли жена на първа среща, или общува с колегите и приятелите си. Рицарското поведение обаче трябва да се прилага не само в отношенията към жените. Защото да бъдеш джентълмен не е нещо, което може да се включва и изключва само когато ситуацията ви устройва - това е начин на живот.

Тодор Тодоров: Не корупцията, а мързелът и тъпотата са проблем на МВР

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107254




Отнемането на придобивките на полицаите е като да сключиш договор с частна фирма за определена заплата, а после да ти кажат - няма да я получиш Не мога да си обясня защо не се позволява на служителите на МВР да работят допълнително. И без това поне половината го правят, казва Тодор Тодоров, бивш шеф на сектор "Криминална психология" в
Отнемането на придобивките на полицаите е като да сключиш договор с частна фирма за определена заплата, а после да ти кажат - няма да я получиш Не мога да си обясня защо не се позволява на служителите на МВР да работят допълнително. И без това поне половината го правят, казва Тодор Тодоров, бивш шеф на сектор "Криминална психология" в

Присъедини се към Andrews/ Gentleman's Club

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5106850

Джентълменът винаги е учтив. Независимо дали се опитва да впечатли жена на първа среща, или общува с колегите и приятелите си.
Рицарското поведение обаче трябва да се прилага не само в отношенията към жените. Защото да бъдеш джентълмен не е нещо, което може да се включва и изключва само когато ситуацията ви устройва - това е начин на живот.
Джентълменът винаги е учтив. Независимо дали се опитва да впечатли жена на първа среща, или общува с колегите и приятелите си. Рицарското поведение обаче трябва да се прилага не само в отношенията към жените. Защото да бъдеш джентълмен не е нещо, което може да се включва и изключва само когато ситуацията ви устройва - това е начин на живот.

Проф. Божидар Димитров: И Колизеума го реставрират с бетон

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5107269

- Г-н Димитров, доколкото знам, сте приятели с Вселенския патриарх Вартоломей. Написахте книга за него, посетихте го наскоро в резиденцията му, а той дойде в София и поиска да върнем на Гърция икони и църковна утвар, част от които са в Националния исторически музей (НИМ) - както се казва, каква я мислехме, каква стана?
- Г-н Димитров, доколкото знам, сте приятели с Вселенския патриарх Вартоломей. Написахте книга за него, посетихте го наскоро в резиденцията му, а той дойде в София и поиска да върнем на Гърция икони и църковна утвар, част от които са в Националния исторически музей (НИМ) - както се казва, каква я мислехме, каква стана?

Секс-сауни и лачени масажистки облекчават живота на Ватикана

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260213_%D0%A1%D0%B5%D0%BA%D1%81-%D1%81%D0%B0%D1%83%D0%BD%D0%B8+%D0%B8+%D0%BB%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%B0%D0%B6%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BA%D0%B8+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%87%D0%B0%D0%B2

 В самия център на Рим Ватиканът притежава луксозни сауни и салони за масаж, които свещениците на Светия престол използват за секс услуги. Това става ясно от последните разкрития, свързани с аферата Vatileaks (Ватилийкс). Скъпите недвижими имоти са закупени на много ниски цени, доста под пазарните. Като пример се споменават две улици в непосредствена близост до италианския парламент в столицата, край Пиаца Барберини, съобщава в. "Индипендънт".

Всички тези имоти се управляват от ватиканската организация "Сдружението за изучаване на религията". Тяхната стойност се определя на няколкостотин милиона евро.

Само преди две години Ватиканът закупи цял блок в Рим за 22 млн. евро, където се помещава най-голямата "гей сауна" в Европа. Основен участник в тази инвестиция бе кардинал Тарчизо Бертоне, който използва над 200 000 евро за обзавеждане на собствения дом от фонда предназначен за болни и бедни. Фондът е попълван с дарения от целия свят.

„Шпигел”: Задава се "Ауфвидерзеен" за Меркел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260212_%E2%80%9E%D0%A8%D0%BF%D0%B8%D0%B3%D0%B5%D0%BB%E2%80%9D%3A+%D0%97%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%22%D0%90%D1%83%D1%84%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B7%D0%B5%D0%B5%D0%BD%22+%D0%B7%D0%B0+%D0%9C%D0

 В Германия е започнал процес за сваляне на канцлера Ангела Меркел от власт, пише „Шпигел” в коментар в емисията си на английски език.

Според изданието, хаотичните и непоследователни действия по миграционната криза доведоха до явно противопоставяне на министри на позициите, на които стои Меркел. Така когато бе съгласувана новата миграционна политика на Германия в условията на бежанска криза, министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер изведнъж излезе с изявление, че предстои засилване на ограничителните мерки. След като Меркел го помоли да си върне думите обратно, в негова защита се изказа финансовият министър Волфганг Шойбле, когото наричат „канцлер в сянка”.

Меркел поддържаше идеята на бежанците да се разреши да останат в страната три години и да имат право да доведат и семействата си, но вътрешният министър съкрати този срок до година и забрани пристигането на роднините.

Така Де Мезиер и Шойбле на практика се присъединиха към общественото мнение, което определено не иска увеличаването на мигрантите в Германия, макар че това е в разрез с вижданията на Меркел.

Въпрос на време е бунтът на министрите да прерасне в процедура по свалянето от власт на смятаната доскоро най-силна личност в Европа от власт, коментира „Шпигел“.

Сексапилните ангели на Victoria's Secret

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260211_%D0%A1%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+Victoria%27s+Secret

 Кендъл Дженър и Джиджи Хадид дебютираха редом до ветеранки като Лили Олдридж и Алесандра Амброзио в юбилейното 20-о издание на шоуто на Victoria's Secret, което се излъчва по телевизията в 192 държави, съобщи АП.

Общо 47 модела изпратиха въздушни целувки на публиката и флиртуваха на подиума с камерата, представяйки бельото на Victoria's Secret. Музикалната програма осигуриха Ели Голдинг, Селена Гомес и Уикенд, след като Риана внезапно отказа участие преди седмица.

Уникален сутиен, обсипан със скъпоценни камъни, демонстрира Лили Олдридж, съпътствана от фойерверки. Цената му заедно с колана, с който е в комплект, е $2 млн.

Изработен е от бижутерийната компания "Муавад" от 18-каратово злато, като е инкрустиран с 6500 диаманта, син топаз, жълти сапфири и други скъпоценни камъни.

Марта Хънт закри шоуто, представяйки корсета на "Сваровски", обсипан с 90 000 златисти, червени, зелени и сини кристали. По осветените й крила също имаше 20 000 кристала и 1200 LED лампи, захранвани от батерия с тегло 9 кг. Тя призна, че е тренирала за шоуто, като е носела тежести, докато се е разхождала с обувки с високи токчета.

Адриана Лима отбеляза 16-ата си година като ангел на Victoria's Secret. Тя разказа, че се притеснява преди всяко шоу и след това дълго не може да се успокои.

Шоуто на Victoria's Secret ще бъде излъчено по телевизия Си Би Ес на 8 декември.

Правим тънко вино от арония за японците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260210_%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BC+%D1%82%D1%8A%D0%BD%D0%BA%D0%BE+%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D1%82+%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D1%8F%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Само 5 градуса алкохол има лекото вино от арония, което наша фирма произвежда специално за Япония. Елегантната напитка обаче се е оказала далеч от вкуса на канадците, за които продуктът се „подсилва” с каберне. Български продукти с модерните в последно време черни плодчета се изнасят и за Италия и Австралия, споделиха от компанията, която представи своята продукция на хранителните изложения в Интер Експо Център. Сред хитовите закуски на поданиците на императора в Страната на изгряващото слънце в последно време е сместа, която си

 

забъркват от българско кисело мляко и брашно от арония

 

Щандовете, на които се предлагат  хлебчетата, намазани с лютеница, и миниатюрни чашки със сокове бяха сред най-търсените от първите посетители на изложението. Пъргави пенсионери успяха за кратко време да избият разхода от 6 лева за билет, като обикаляха край фирмите, които предлагат дегустация.

На внимание се радваха и производителите от Месомания, които показваха новите си продукти. Тънко нарязаните мръвки изчезваха бързо, а за пресните колбаси имаше по-малко мераклии. Тази ситуация обаче отразява в голяма степен и състоянието на пазара у нас в момента. Производителите се похвалиха, че расте търсенето на трайни колбаси, произведени по традиционни рецепти. Българите отново започват да купуват луканки и сушени меса, шпекът също си имал запазено място в хладилника на нашенеца. През лятото по-голяма част от продукцията заминавала за морето, а през зимата към планината, споделиха от голяма врачанска фирма. Много клиенти използваха престоя си на изложението,

 

за да си напазаруват мръвки директно от производителите

 

Цените по това време са по-ниски от тези в магазина, а за качеството гарантират лично собствениците, които често сами застават зад щандовете.

Земеделският министър Десислава Танева откри петте хранителни изложения - Месомания, Светът на млякото, Булпек, Интерфуд и дринк, SIHRE и Салон на виното. Държавата, в лицето на Министерство на земеделието и храните полага усилия да направи устойчив агросектор и устойчива хранителната индустрия, която е най-важна за потребителите и за страната ни, каза тя. Министър на икономиката Божидар Лукарски също пожела успех на компаниите от хранителната индустрия. Над 380 български фирми и чуждестранни компании от Италия, Гърция, Словакия, Сърбия, Полша, Испания, Румъния, Унгария, Австрия, Германия, Холандия, Турция и други държави са сред изложителите на форума.

 
 

Обещание: МВР протестът днес нямало да блокира движението в София

http://society.actualno.com/obeshtanie-mvr-protestyt-dnes-njamalo-da-blokira-dvijenieto-v-sofija-news_507025.html

Не сме доволни от факта, че не виждаме действия от парламента по постигнатото споразумение в неделя, 8 ноември. Това заяви председателят на синдикат Алианс „Сигурност” в МВР Галентин Грозев пред Нова телевизия. Грозев е категоричен, че досега полицаите не са видели необходимите процедурни действия в Народното събрание. Припомняме, че съгласно обещанието от 8 ноември, промените трябва да бъдат направени между първо и второ четене на законопроекта за държавното обществено осигуряване.

Освен по-скъпи винетки, идват и тол такси за превозните средства над 3,5 тона

http://society.actualno.com/osven-po-skypi-vinetki-idvat-i-tol-taksi-za-prevoznite-sredstva-nad-35-tona-news_507026.html

Не увеличаваме винетките само защото не са увеличавани 8 години. Още консултантът по направата на винетките тогава е съветвал, че поскъпването е трябвало да бъде по 5 евро на година. Тогавашното ръководство на АПИ е решило да е 5 лева, но поради една или друга причина не се е случвало, обясни сегашният шеф на АПИ Лазар Лазаров. На въпрос защо не са вдигнати винетките на тежките камиони повече, а не на леките автомобили, Лазаров отговори, защото имало европейска директива, която ограничава дневн

Манолова обвини за всичко в "Арена Армеец" бившия шеф на ОИК София

http://izbori2015.actualno.com/manolova-obvini-za-vsichko-v-arena-armeec-bivshija-shef-na-oik-sofija-news_507028.html

19 души в ОИК е текст, който е гласуван от всички политически партии. Това съществуваше и в предния Изборен кодекс. И в него, и в сегашния кодекс има възможност броят на членовете на ОИК да бъде удвоен. Това заяви авторът на сегашния кодекс и действащ омбудсман Мая Манолова пред Нова телевизия. Тя припомни, че ЦИК е решила да няма повече от 19 души в ОИК София. Имало е решение да се назначат 136 души за приемане на протоколите от СИК-овете, заяви Манолова пред Нова телевизия. На въпрос кой в к

И без пълно мнозинство ГЕРБ ще се опита да управлява самостоятелно София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/12/2647296_i_bez_pulno_mnozinstvo_gerb_shte_se_opita_da/?ref=rss


Липса на пълно мнозинство на ГЕРБ в новоизбрания Столичен общински съвет и желание на партията с най-много съветници все пак да управлява сама, но с известна подкрепа на АБВ и ВМРО чрез тематични мнозинства. Усещане за изолация на групата на Реформаторския блок, която се надяваше на общо управление с ГЕРБ.

Обща опозиционна група на "Движение 21", "Глас народен" и "Зелените", които имат за първи път съветници. А БСП, която се сви от 15 на 7 съветници, изглежда сама в търсенето си на...

Англичани и руснаци се връщат на BG пистите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260209_%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%B8+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0+BG+%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D

 

8% ръст на чартърите, за първи път полети от Амстердам до Пловдив

Английските туристи се завръщат тази зима у нас. Няколко нови компании от Великобритания ще доведат в страната ни своите клиенти, а чартърните полети от Острова до София и Пловдив са с 8% повече. За изненада на туроператорите ни по време на туристическото изложение в Лондон е имало интерес към културния туризъм у нас от поданиците на кралицата, които обичайно избират зимните ни курорти, за да спортуват. Това съобщиха от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции. За първи път всяка седмица ще има чартърен полет от Амстердам до Пловдив.

В някои компании има и 20% ръст на гостите от Русия. Засега обаче няма предвидени чартъри, но това не е проблем поради наличието на редовни линии, които много туристи предпочитат.

 

Египет отпада като туристическа дестинация

 

констатира Калин Драганов от АБТТА. Заради опасността от терористични актове хората, които почиваха там, вече заобикалят пирамидите. Аналогична е ситуацията в Турция. Поради струпването на хиляди бежанци южната ни съседка също губи от посетителите си. В момента туроператорите се чудят къде да пренасочат потоците от тези две дестинации, затова ние трябва да се възползваме от ситуацията, категорични са хората от бранша.

Тези туристи имат слабост и към културния туризъм, а ние сме с доста възможности в това отношение, смятат от АБТТА. Златните съкровища на нашата страна ни отличават значително от Гърция, Турция и Египет, които показват предимно археология. Затова съкровищата трябва да са акцент в нашия продукт.

 

Турските туристи са със 100 % ръст за идващата зима

 

сочат предварителните записвания. За последната седмица на януари и първата на февруари, когато е тяхната зимна ваканция, не е останало нито едно свободно място в Пампорово, гостите се насочват и към Банско и Боровец.

Туристите от Далечния изток, за които често се говори, на практика останаха далеч от нашата страна. Ако се регулира регулира начинът за издаване на визи, китайци и индийци ще ни залеят, смята Калин Драганов от АБТТА. В момента за да дойде у нас, един поданик на Поднебесната империя се налага да чака поне един месец и плаща 200 долара. За сравнение швейцарската виза се вади за два дни и излиза 80 франка.

От асоциацията организират форум, на който в края на месеца ще бъде организиран за втори път форумът GO2Balkans. На него България ще бъде представена като част от общ проект за културен туризъм на Балканите. Гости ще има от Гърция, Турция, Хърватия, Македония и други балкански страни.

 

Пишат маршрутите за музеите според тоалетните

 

При писането на маршрутите за културен туризъм ораганизаторите се съобразяват основно с наличието на тоалетни в обектите и около тях. Това каза Даниела Стоева от Асоциация на българските туроператори и туристически агенции. В страната ни обаче годишно идват едва 15 000 гости, които са избрали едноседмични екскурзии за обиколка на културните ни забележителности. Другите туристи обикновено съчетават морето или планината с разглеждането на забележителности. В списъка на предпочитаните места има твърде малко точки за посещение въпреки богатството от история по нашите земи, смятат експертите от асоциацията. Това са предимно София, Рилският манастир, Пловдив, Търново и Несебър.

 

12 ноември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=306237

Събития: 680 г. — започва 6-ят вселенски събор в Константинопол. 1914 г. — Първа световна война: Османската империя обявява война на държавите от Антантата. 1918 г. — Австрия е обявена за република. 1927 г. — съветският марксист Лев Троцки е изключен от Комунистическата партия на Съветския съюз, което осигурява на Йосиф Сталин неограничен контрол над СССР.

Арестуват Сидеров и Чуколов! (Видео)

http://petel.bg/Arestuvat-Siderov-i-CHukolov---Video-__133770

Снимка: Булфото Прокуратурата ще поиска налагане на постоянна мярка „задържане под стража” на депутатите от „Атака” Волен Сидеров и...

Въвеждат нова система за концесиите на плажовете

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260208_%D0%92%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B

 Плажовете ще бъдат групирани на 4 групи и 4 подгрупи, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. Това ще стане с промяна в Закона за управление на Черноморското крайбрежие. Както „Монитор” вече писа, от догодина ведомството на Ангелкова ще поеме концесиите на плажовете, които досега беше отговорност на МРРБ. „Идета е да ги разделим плажовете според това къде са разположени, каква е инфраструктурата, каква е посещаемостта, дали са към затворени комплекси. Ще вземем предвид всички предпоставки”, обясни министърът. По думите на Ангелкова, при вземането на решение за условията на конценсията ще се анализира всеки един плаж поотделно, а водеща няма да бъде цената. „В момента те са под общ знаменател и очевидно тази система не функционира добре”, обясни ресорният министър. Основната цел на промяната в закона ще бъде да паднат цените на чадърите и шезлонгите. По думите на Ангелкова основата цел за посещенията на туристи лятото у нас са слънце и море, съответно ние трябва да предлагаме много добра услуга.

Министърът обясни, че промените в текстовете трябва да станат факт в рамките на първите 6 месеца на 2016 година и да започне прилагането му. Ангелкова обаче допусна, че е възможно новите правила да не станат факт още през следващия сезон. „За 2017 нямя как това да не е факт”, обеща тя. По нейни думи след влизането в сила на новите прави за концесиите, по действащите договори ще се водят преговори с всеки концесионер, за да се постигнат най-добри условия.

„Там, където ще предлагат най-добри цени за плажни принадлежности, ще има най-много бонус точки”, обясни тя. По думите на Ангелкова допълнителни точки ще дава и осигуряването на плажни активности в зависимост от мястото.

През 2016 година ще увеличим полетите от Германия с 35 поцента за летищата Варна и Бургас, съобщи още Ангелкова. Ръстът на туристите от тази държава се очаква да бъде с близо 50 000 души - от 80 000 тази година се очаква да бъдат 130 хил. През 2016 година.

Тримата най-големи актьори от Боливуд ще рекламират туризма в страната ни в Индия . Те ще участват във видеоклип, подобен на този с Холивудските звезди. Това съобщи ресорният министър Николина Ангелкова. Като се върна от Индия ще кажа кога ще можем да го представим. Той ще бъде само за пазар Индия, обясни министърът.

Тя припомни, че видеото в холивудските звезди, след които Силвестър Сталоун, беше видяно от 2 млн. думи за няколко дни.

Ангелкова смята да разшири онлайн рекламата и дигиталния маркетинг на страната ни. Тя коментира, че се прави анализ на туристическите борси, в които участваме и част от ресурса за тях ще се пренасочи за диджитал.

Вече имаме много добри основи за преговори със социалните мрежи. Ще акцентираме на онлайн реклама и на дигитален маркени, допълни тя.

По 1 млн. евро дневно влагат в търсене на нефт в Черно море

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260207_%D0%9F%D0%BE+1+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%BE+%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B5

 Между 700 хиляди и 1 милион евро на ден ще влага компанията "Тотал Е&П България" при сондажите за проучвания за наличие на нефт и газ в блок "Хан Аспарух" в Черно море. Те ще започнат през февруари и ще продължат до май догодина, съобщи във Варна управителят на фирмата Кзавие Фожрас.

Проучванията ще обхванат територия с площ 14 хил. кв. м., която до момента не е била изследвана. До момента в Черно море са правени 9 сондажа, от които успешен е бил единствено този в румънски води. Данните са обобщени в 3D-карта на морското дъно. Ако записаните DVD-та се наредят едно върху друго, ще задминат по височина Айфеловата кула. В модела обаче има доста несигурни неща и единствено сондажите биха потвърдили теорията за наличие на газ и нефт в Черно море, обясни Фожрас. Ако начинанието се окаже успешно, то ще доведе до голяма независимост на българската енергийна система. Една от трудностите в работата е, че за първи път проучването в Черно море ще се прави екстремно на над 2000 метра дълбочина и на територия, която никога не е изследвана. По досегашните стандартни методи се е стигало до 500 метра под водата, каза още при презентацията специалистът от "Тотал Е&П България". Компанията спечели през 2012 г. конкурса за дълбоководно проучване за нефт и газ в изключителната икономическа зона на България. Спадането на международните цени на петрола забавиха сондажите, но вече няма да има отлагане на сондажните работи. За началото им се очаква да пристигне специален кораб GT II със 180 души екипаж. Плавателният съд, който се намира в Западна Африка, е от последно поколение и е избран с търг за изследванията. Ще има нужда и от допълнителни кораби, както и използването на хеликоптери, базирани на летище Варна. Подготвя се логистична база на Пристанище „Леспорт", ще бъде наети работници, български фирми и специалисти. Работата на първия сондаж ще продължи от 5 до 7 месеца и след дълбочината от 2 000 метра, ще се пробива и през още 4 000 метра камък при високо налягане до 700 бара и температури до 150 градуса по Целзий. Ако бъдат намерени нефт и газ се минава към втората фаза за изграждане на инфраструктура за работа и следва добив, който би продължил между 20 и 30 години. Всички рискове се идентифицират, работи се отговорно, подготвят се планове за реагиране при спешни случаи и се внедряват защитни мерки. След като сондажите приключат, независимо от резултата, те ще бъдат запечатани, увери още Кзавие Фожрас.

Плевнелиев заминава на работно посещение в Германия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/12/2647295_plevneliev_zaminava_na_rabotno_poseshtenie_v_germaniia/?ref=rss


Президентът Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение във Федерална република Германия на 12 и 13 ноември, съобщиха от прессекретариата му.
 
Държавният глава ще участва в първото издание на Берлинския глобален форум, който има за цел да насърчи диалога на европейските институции и представителите на бизнес средите с развиващите се икономики в света. Темата на форума е "Европа и развиващите се икономики: Споделяне на отговорността". Президентът ще направи основно изказване и ще...

Анулираха 8 полета заради стачката в „Луфтханза”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260206_%D0%90%D0%BD%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0+8+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%E2%80%9E%D0%9B%D1%83%

 8 полета са анулирани днес от и за София заради стачката на стюардите и стюардесите от авиокомпания ,,Луфтханза“, съобщиха летище София.

Четири от тях са от и до Франкфурт. Това са:

Полет № LH 1429, който трябва да излети от летище София за Франкфурт, Германия в 06:50 ч. ще бъде анулиран.

Полет № LH 1426, който трябва да кацне от Франкфурт, Германия на летище София в 13:15 ч. ще бъде анулиран.

Полет № LH 1427, който трябва да излети от летище София за Франкфурт, Германия в 14:00 ч. ще бъде анулиран.

Полет № LH 1428, който трябва да кацне от Франкфурт, Германия на летище София в 20:15 ч. . ще бъде анулиран.

Останалите четири са от и до Мюнхен:

Полет № LH 1707, който трябва да излети от летище София за Мюнхен, Германия в 06:10 ч. ще бъде анулиран.

Полет № LH 1702, който трябва да кацне на летище София от Мюнхен, Германия в 11:50 ч. ще бъде анулиран.

Полет № LH 1703, който трябва да излети от летище София за Мюнхен, Германия в 12:55 ч. ще бъде анулиран.

Полет № LH 1706, който трябва да кацне на летище София от Мюнхен, Германия в 22:50 ч. . ще бъде анулиран.

От Софийското летище съобщиха, че на този етап няма информация за анулиране на полет № LH 1704, който трябва да кацне на летище София от Мюнхен, Германия в 18:20 ч. и полет № LH 1705, който трябва да излети от летище София за Мюнхен, Германия в 19:20 ч.

Отменените полети заради стачката на германската авиокомпания Lufthansa е възможно забавяне при експедирането и доставката на всички видове пратки от и за България, съобщават от „Български пощи”. Стачката на стюардите в най-големия авиопревозвач в Европа започна преди 4 дни.

От българските държавни пощи напомнят, че не се приемат пратки за Сомалия, Йемен, Либия и Сирия. Забраната важи за всички видове пратки. За Гвинея-Бисау, Монголия и Джибути не се приемат само куриерски пратки.

 

Неудобното сп. Vice пуска тв канал в САЩ и Канада

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5107263


Списание Vice (“Вайс”, от англ. - порок) - една от най-противоречивите медии, която привлича предимно млади хора, скоро ще има два тв канала.
Списанието и едноименният уебсайт са популярни заради тематиката си. Знае се, че показват неудобните истини - от репортажи от военни зони до халюциногени. Същевременно се занимават и с изкуство,
Списание Vice (“Вайс”, от англ. - порок) - една от най-противоречивите медии, която привлича предимно млади хора, скоро ще има два тв канала. Списанието и едноименният уебсайт са популярни заради тематиката си. Знае се, че показват неудобните истини - от репортажи от военни зони до халюциногени. Същевременно се занимават и с изкуство,

Бербатов и Стоичков в класация на рекордьори

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5106676

Димитър Бербатов и Христо Стоичков присъстват в класацията на звездите, които са избирани най-често за футболисти на годината в своите страни. Престижната листа има нов едноличен водач в лицето на Златан Ибрахимович, който преди два дни бе коронясан за рекорден 10-и път за №1 в Швеция. Така голмайсторът на “Пари Сен Жермен” изпревари с една
Димитър Бербатов и Христо Стоичков присъстват в класацията на звездите, които са избирани най-често за футболисти на годината в своите страни. Престижната листа има нов едноличен водач в лицето на Златан Ибрахимович, който преди два дни бе коронясан за рекорден 10-и път за №1 в Швеция. Така голмайсторът на “Пари Сен Жермен” изпревари с една

Продават „Химко” за 18,4 млн. лв.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260205_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%E2%80%9E%D0%A5%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%BE%E2%80%9D+%D0%B7%D0%B0+18%2C4+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B2.

 Синдикът на „Химко” Росица Томова прави трети опит от година и половина насам фалиралият торов завод да се продаде накуп. През това време някогашният торов гигант край Враца поевтиня с 10 млн. лв. Третият търг вече няма да е с тайно наддаване, а с преки преговори с потенциални купувачи и ще се проведе на 20-ти ноември в канцеларията на синдика в столицата. Началната продажна цена на активите като цяло е в размер на 18 404 901,00 лв. Задатъкът за участие в размер на 1 млн. лв. пък трябва да постъпи до 12 часа на 19 ноември в особената банковата сметка на „Химко“ АД. Ако и този път напънът да се протъргува претърпи фиаско, следва разпродажба на парче.

Източването на отличника на врачанската индустрия започва още от правителството „Костов” през 1997 година. Тогава заводът бе сложен на тезгяха за приватизация за 100,2 млн. долара. Две години по-късно обаче 57% от капитала на дружеството е продаден за 1 милион стари лева на ”Ай Би И транс ъф Ню Йорк”. Собственикът на фирмата - украинецът Юрий Литвиненко наследява и дългове от 102 милиона лева, срещу него започват дела и той е заключен в нюйоркски затвор. След няколко полукриминални прехвърляния на собствеността заводът спира, а през 2005 година е обявен в несъстоятелност.
Следват дълги съдебни саги и новообразуваното дружество „Ново Химко“ получава правото да реализира оздравителна програма. Това не се случва и от края на 2012-та заводът пак е във фалит.

Сега претенциите на големите кредитори Булгаргаз, НЕК и НОИ са за 86 млн. лв, което означава, че дори да се случи продажбата, те няма да бъдат покрити.

Марс разрушава луната си Фобос

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260204_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%81+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BB%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%A4%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%81

 Луната на Марс, Фобос е на път към бавно унищожение, доказателство са дългите плитки вдлъбнатини по неговата повърхност, според учени от НАСА. Линиите са първия етап на структурно разрушение причинено от приливните сили между луната и нейната планетата родител. На разстояние от 6000 км, Фобос е по-близо до Марс, отколкото всяка друга луна или планета в Слънчевата система, което причината за нейната задаваща се смърт.


Фобос се приближава до Марс с 2 метра на всеки 100 години. Но въпреки че неговия край наближава в планетарни условия, луната няма да се оразпадне още 30 до 50 милиона години.

 

Продълговатата форма на Фобос, която е най-големата от двете луни на Марс е твърде малка за да се закръгли от гравитацията. Паралелните бразди по повърхността му са обикновено с около 30 м или по-малко дълбочина, от 100 до 200 м широки и до 20 км дълги. Първоначално се смятало, че са разчупвания в резултат от въздействието при създаването на големия кратер Stickney. Друга теория е, че линиите се образувани от множество по-малки въздействия.

Скорошни модели на изследователи от НАСА разкриват, че каналите са образувани от разтягане причинено от приливните сили и гравитационното притегляне между Марс и Фобос. Същите сили между Земята и Луната, водят до леко овалната им форма и причиняват отливите и отливите в океаните.

Теорията за гравитацията за първи път е поставена през 1970 г. от снимки, направени от космическата сонда Viking, но тогава учените вярват, че луната е плътна и в състояние да понесе натоварванията създали линиите. Сега се смята, че вътрешността на луната е съставена от отломки, обвити с дебел 100 м външен слой от брашнест реголит.

Лесно променящата се вътрешност принуждава външния слой да се коригира, който учените смятат, че се държи еластично при пораждането на напрежение, което в крайна сметка ще я разруши. Това също така би могло да обясни защо някои от каналите са по-нови от други.

Освен Фобос, повърхността на луната на Нептун, Тритон също е набраздена и се движи по същата бавна спирала около своята планета родител.

Първият 3D принтиран реактивен самолет

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260203_%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+3D+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD+%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82

 3D печата достигна нови висоти с неотдавнашното изявление на Aurora Flight Sciences и Stratasys Ltd, че те са разработили 3D принтиран, реактивно задвижван безпилотен летателен апарат (БЛА) с възможност да достигне скорост до 241 км/ч. Разкрит тази седмица на авио шоуто в Дубай, това най-големият и най-сложния БЛА създаван някога на 3D принтер.

Високоскоростния самолет проектиран от Aurora и произведени и сглобен от Stratasys има размах на крилата 3 метра и тежи само 15 кг. Над 80 % от него са създадени посредством процес за 3D-отпечатване наречен Fused Deposition Modeling (FDM), който дава възможност за производството на големи, но леки предмети.
Фюзелажа е направен от найлон, а ауспуха за газовете от двигателя е 3D принтиран от метал, за да издържа на високата температура генерирана в тази област на самолета. И двете компании заявиха, че основната цел на проекта е да покаже, че е възможно да преминете бързо от проектирането до производството на летящ лек, реактивен самолет. Най-много време е отнело отпечатването на фюзелажа за което Stratasys казва, че са били нужни около девет дни. Всички останали компоненти - крилата, дюзи, резервоар за гориво и други малки части са произведени едновременно и е отнело от няколко дни до няколко часа за създаването им.

Малко повече от месец са били изразходвани за първоначалната интеграция, монтаж и изпитания. Stratasys каза, че с всички останали им елементи може да се изгради втори самолет за две до три седмици.

Това не е първият БЛА създаден чрез 3D печат. През април 2014 г., Университета на Шефилд Advanced Manufacturing Research Center (AMRC) направи 3D принтирани корпуси за БЛА, които могат да бъдат отпечатани и да полетят в рамките на един ден. По-късно през октомври на същата година, те добавиха електродвигател, който може да задвижва апарата до скорост от 72 км/ч. Stratasys и екип на Boeing са участвали в този проект.

 

Барабани не смущават съседите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260202_%D0%91%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%BC%D1%83%D1%89%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%81%D1%8A%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Дали само за упражнения или заизпълнение на живо, електронните барабанни предлагат редица предимства в сравнение с традиционните. Те не заемат голямо пространство в микробуса на бандата и предлагат много звуци от различни ударни инструменти. Но могат да бъдат също толкова скъпи колкото стндартните комплекти. Най-новите електронни барабани от Alesis са суставени от осем части обещават професионални функции за цена на бюджетен комплект.



Четирикраките алуминиеви стойки на електронните барабани Nitro поддържат 8-инчов двузонов барабан обещаващ "изключително добро усещане и естествен отговор," три 8-инчови том барабана, подложки с педали, както и 10-инчов чинел, краш с дросел и фус чинели. В основата на системата на електронните барабани е модула Nitro, който включва 385 барабанни и чинелни звуци, 40 готови за изпулнение модерни и класически парчета и 60 вградени песни.

Има също така секвенатор и записващо устройство за улавяне на палката за действие, и метроном, за да спазвате времето. изпълнителите могат да вкарват звуци в системата от външен източник на музика чрез включения AUX вход или USB/MIDI букси за свързване към виртуални инструментални банки или базирани на софтуер записи. Стерео изходи могат да изпращат сигнал доусилвател, докато изход за слушалки е на разположение за лични упражнения.

Прогноза за времето - 12 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=306236

Днес вятърът ще отслабне още и в много райони ще стихне. Ще бъде предимно слънчево. Температурите ще се понижат с градус-два, но ще са все още високи за средата на ноември. Максималните ще са предимно между 18° и 23°. Атмосферното налягане ще се повиши и ще е значително по-високо от средното за месеца.

Ford MoDe:Flex се сгъва както поискате

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260201_Ford+MoDe%3AFlex+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%B3%D1%8A%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5

 Ford представи третия си прототип на електрическо колело, MoDe:Flex. Това е напълно електрически велосипед който не се нуждае от обемист багажник за велосипеди за да бъде транспортиран, защото то прилежно се побира в багажника и може да се зарежда, докато шофирате. Заедно с възможностите си за всякакъв тип каране, велосипедът се свързва с смартфон приложение, което може да ви помогне да планирате пътуването си, да избегнете трафика, да изчислите разходите си за паркиране, а дори и да бъдете подготвени за лошо време.

Като част от програмата за интелигентна мобилност на Ford, MoDe:Flex е създадено за удобство. Дали плановете ви са пътищата, планината, каране из града, предните и задните монтажи и колела може да бъде конфигурирани за миг. Цялото колело се разделя в предната и задната част за съхранение, а батерията може да се откачи за лесно зареждане. Ако няма достатъчно място в багажника няма място, частите на колелото могат да се пренареждат така че да дръпнете колелото като количка!

MoDe:Link е приложение проектиран да бъде полезен навигатор, освобождавайки очите ви и с опция за синхронизиране с умен часовник. Можете да ползвате приложения на здраве и фитнес или да ви помогне да планирате маршрута си, но също така изпълнява някои основни функции на велосипеда, като заключване и отключване, проверка на състоянието на батерията и достъп до упътването за ползване.

Ford също представи два други прототипа, MoDe:Pro, който е насочен към куриерите и доставчиците, както и MoDe:Me, за градските колоездачи, които се нуждаят от компактен велосипед, за да преминават по градски улици и в градския транспорт.

Нова мишена за най-добрата в стрелбата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5106835

До края на месеца Антоанета Бонева ще разполага с нова електронна мишена, произведена в Швейцария и лицензирана от Международната федерация. С подобна апаратура се стреля на големи състезания, а същите мишени ще са и на олимпиадата в Рио. „Разликата между тази мишена и онези, които са в зала „Диана“,
До края на месеца Антоанета Бонева ще разполага с нова електронна мишена, произведена в Швейцария и лицензирана от Международната федерация. С подобна апаратура се стреля на големи състезания, а същите мишени ще са и на олимпиадата в Рио. „Разликата между тази мишена и онези, които са в зала „Диана“,

Мешана сурова туршия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5106758


Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.
Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

51 станаха жертвите на пожара в Букурещ

http://europe.actualno.com/51-stanaha-jertvite-na-pojara-v-bukuresht-news_507027.html

Китаристът на румънската рокгрупа "Гудбай ту гравити" Александър Паску почина вчера вечерта в болница в Букурещ от изгарянията, получени при пожара в нощния клуб "Колектив", съобщи ТАСС. Той стана 51-ата жертва на трагедията и четвъртият загинал музикант от групата. Вчера от изгарянията си починаха и двама румънски тийнейджъри - момиче и момче, приети за лечение в британски болници, където бяха откарани със самолет на НАТО. Момчето почина навръх рождения си ден, в който навърши 19 години, отб

Путин нареди разследване на допинг скандала в руската лека атлетика

http://moresport.actualno.com/putin-naredi-razsledvane-na-doping-skandala-v-ruskata-leka-atletika-news_507023.html

Руският президент Владимир Путин се разпореди да бъде направено разследване на допинг скандала с руските лекоатлети, който може да им коства участието на Олимпиадата в Рио, предаде БГНЕС. "Трябва да направим всичко, за да се избавим от този проблем, като покажем, че сме готови да работим с международните антидопингови власти", е заявил Путин на среща в Сочи със спортните шефове в Русия. "Проблемът с допинга го има не само в Русия, но нашите чуждестранни колеги имат въпроси, на които трябва да

Медиците се научиха да доставят лекарства директно в мозъка

http://health.actualno.com/medicite-se-nauchiha-da-dostavjat-lekarstva-direktno-v-mozyka-news_506904.html

Медиците успяха да преодолеят хематоенцефалната бариера, което отваря ефективен начин за доставка на лекарства непосредствено в мозъчните тъкани. Това ще помогне в лечението на тумори и заболявания на централната нервна система. Хематоенцефална се нарича физиологична бариера между кръвоносната и централната нервна система. Главната ѝ функция е поддържането на хомеостазата на мозъка – изпълнявайки функция на високоселективен филтър, тя защитава нервната тъкан от циркулиращите в кръвта микр

След законови промени: Билетите за влак – вече и в смартфона

http://petel.bg/Sled-zakonovi-promeni--Biletite-za-vlak-----veche-i-v-smartfona__133763

Снимка: Булфото Електронните билети в железниците вече са облечени в нормативен акт. Подобно удобство за пътниците е заложено в...

Климатолог: Вървим бавно и сигурно към зимата, но без сняг

http://petel.bg/Klimatolog--Varvim-bavno-i-sigurno-kam-zimata--no-bez-snyag__133767

Имаме едно топло ноемврийско време, което прилича по-скоро на пролет, отколкото на ноември, но така или иначе денят става все по-къс,...

Водата спира в 9 района на столицата

http://offnews.bg/news/n_1/n_590022.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес , съобщиха от компанията. Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод на ул. „Средна гора“ в Банкя се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на живеещите по ул. „Средна гора“ от ул. „Сливница“ до ул. „Зора“. Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод по ул. „Окол“ в Банкя, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на живеещите на ул. „Методи Иванов“, ул. „Тепето“, ул. „Требаго“, ул. „Стръмна“, ул. „Брацигово“. Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод по ул. „Зора“ в с. Чепинци, се налага спиране на водоподаването от 8:00 до 17:00 часа на живеещите на ул. „Хризантема“, ул. „Зора“, ул. „Стара ливада“, ул. „Стара планина“. Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул.“Пъстър свят“ в кв. „Витоша“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 15:00 часа на живеещите на ул. „Пъстър свят“. Във връзка с диагностика на уличен водопровод на ул. „Борис Ковачев“ в кв. „Горубляне“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на живеещите на ул. „Шиндра“, ул. „Борис Ковачев“, ул. „Ханчето“, ул. „Камчия“. Във връзка с ремонт на уличен водопровод на ул. „Александър Стамболийски“ в Банкя, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на живеещите на ул. „Панайот Волов“, ул. „Шейново“, ул. „Георги Раковски“, ул. „Антим“ I. Във връзка с прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Проф. Иван Георгов“ във „Военна рампа“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на живеещите по ул. „Проф. Иван Георгов“ от ул. „Локомотив“ до „река Суходолска“. Във връзка с ремонт на уличен водопровод по ул. „Панорамен път“ в м. „Гърдова глава“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на живеещите в местността на ул. „Панорамен път“ (четни номера) от ул. „Чукар“ до ул. „Меча поляна“, ул. „Росен“, ул. „Деян Попов“, ул. „Ботко войвода“, ул. „Бял равнец“, ул. 627, ул. „Бойна слава“, ул. „Панчарица“, ул. „Клек“, ул. „Сребриста липа“, ул. „Студен кладенец“ от ул. 627 до ул. „Морени“, ул. „Петко войвода“ от ул. „Панорамен път“ до ул. „Сребриста липа“. Във връзка с монтаж на спирателни кранове по ул. „Александър Стамболийски“ в Казичене, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:00 часа на живеещи на ул. „Цар Борис III“, ул. „Околовръстна“, ул. „Георги Бенковски“, ул. „Димитър Ашов“. 

Полицаите отново на протест

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/rPGJ_3mepfc/

Докато бюджетната комисия разглежда проектобюджета за 2016 г., пред парламента отново на протест се събират полицаи. Въпреки че управляващите увериха, че ще оттеглят предложенията за промени в бюджета за догодина, които засягат служителите на МВР, днес те отново ще протестират. Още в неделя от полицейските синдикати обявиха, че не вярват на обещания и ще продължат с натиска си, пише Кросс.

Днешният протест е организиран от синдикат Алианс „Сигурност” в МВР. Според неговия председател Галентин Грозев на площада ще дойдат и от Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец”, Националния синдикат на гражданската администрация и от Синдиката на служителите на затворите.

Гърция е парализирана заради 24-часова обща стачка

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/12/2647319_gurciia_e_paralizirana_zaradi_24-chasova_obshta_stachka/?ref=rss


Държавният и частният сектор в Гърция ще бъдат напълно парализирани днес заради 24-часова стачка, свикана по призив на двата основни синдиката в страната - Общата конфедерация на труда ГСЕЕ и федерацията на държавните служители АДЕДИ, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

Синдикатите протестират срещу готвените от правителството промени в пенсионно-осигурителната система и мерките за увеличаване на данъците и намаляване на пенсиите, които са условие за получаване на финансова...

СОС тръгва с нова подправка "ПГ-5"

http://offnews.bg/news/n_1/n_590037.html

Първото заседание на новия Общински съвет в столицата ще се проведе днес. Областният управител Владимир Пенев свика тържественият сбор от 10 часа.  Шефът на ОИК София ще обяви официалните резултати от вота за кметове и съветници, след което те ще положат клетва, предвижда дневният ред. До избора на председател на СОС, заседанието ще води най-възрастният съветник Мита Георгиева от ГЕРБ. Шеф на общинарите отново ще е Елен Герджиков.  От 30-те общински съветника на ГЕРБ новите попълнения са 5 - певицата Йоанна Драгнева, икономистът Ваня Тагарева, лекарят Веселин Милев, социологът Михаела Иванова и юристът Ботьо Ботев.  Голямата изненада в СОС е новосформираната “Политическа група 5” , в която влизат общинските съветници на Глас Народен, Движение 21 и ПП Зелените. Съгласно правилника на СОС политическа група могат да направят минимум пет общински съветника. Политическата група дава възможност както за представителство в председателството на СОС, така и за председателски и зам.председателски места в Комисиите към СОС, а и за по-широко представителство в тях, чрез квотите на партиите, участващи в групата. Според резултатите от проведените миналия месец избори за общински съветници и кметове в столичния парламент влизат общо 9 политически партии и коалиции - това са ГЕРБ, Реформаторският блок, БСП, ВМРО, "Атака", коалиция "Сердика", Глас Народен, Движение 21 и Зелените.  Последните три партии, които до сега не са участвали във властта, дебютират в СОС. ПП Глас Народен е с резултат от 3,05% на вота, който дава възможност за двама общински съветника, Движение 21 - с резултат 2,14%, който също дава възможност за представителство в Столичния общински съвет с два мандата и ПП Зелените - с резултат от 2,06%, който дава един представител в местния парламент. С тези резултати общинските съветници от Глас Народен - Светослав Витков и Венцислав Мицов, от Движение 21 - доц. Стоян Александров и инж. Симеон Славчев и Иван Велков от ПП „Зелените” се обединяват в самостоятелна политическа група. Съпредседатели на "ПГ-5" са Светослав Витков, лидер на ПП Глас Народен и инж. Симеон Славчев - заместник-председател на „Движение 21.  „Политическа група 5” се сформира с една единствена цел - да подобри работата на СОС в интерес на гражданите на столицата. Ще бъдем гласът, очите и ушите на столичани в новия Столичен общински съвет. Така общинските съветници от трите политически партии коментираха обединението си в самостоятелна група. Те поясниха, че това не е коалиция, а работна група на 5-ма общински съветника, с идея за по-голяма тежест при внасяне на предложения и вземане на решения в общинския съвет, както и възможност за по-широка експертиза по различните казуси. От друга страна възможността за участието на общинските съветници в работните групи към постоянните комисии в СОС дава възможност на трите партии да работят за реализирането на приоритетите от предизборните програми, като успоредно с това запазват своята идентичност. Част от приоитетите им са свързани с осъществяването на ефективна връзка между гражданите и общината и създаване на достъпна градска среда. Проектът “зелена община” е свързан с поддържането на парковете и създаването на нови зелени места. Не на последно място, “ПГ-5” има за цел да създаде и нова политика свързана с развитието на културните проекти в столицата. От ПГ-5 допълниха още, че съгласно вътрешния правилник на групата всяка политическа партия запазва правото си да гласува „за” или „против” предложения на СОС независимо.

Плевнелиев заминава на работно посещение в Германия

http://pik.bg/плевнелиев-заминава-на-работно-посещение-в-германия-news433842.html

Плевнелиев заминава на работно посещение в Германия

На 12 и 13 ноември президентът Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение във Федерална република Германия. Държавният глава ще участва в първото издание на Берлинския глобален форум, който има за цел да насърчи диалога на европейските институции и представителите на бизнес средите с развиващите се икономики в света. Темата на форума е "Европа и развиващите се икономики: Споделяне на отговорността".

Президентът ще направи основно изказване и ще участва в дискусия, посветена на предизвикателствата и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между Европа и съседните региони, информираха от прессекретариата на „Дондуков” 2. В Берлин държавният глава ще разговаря и с президента на Съюза на германската икономика Маркус Фелзнер.

По-рано в Хамбург президентът Росен Плевнелиев ще се срещне с представители на правителството и парламента на Федерална провинция Хамбург.

Държавният глава ще участва като основен говорител във Вечерта на Европа, организирана от Бизнес асоциацията AGA, в която членуват над 3500 германски фирми. Държавният глава ще се срещне с ръководството на Българското училище и с представители на Българската православна църковна община „Св. св. Кирил и Методий“ в Хамбург. 

Времето ще е предимно слънчево

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/dhwTAdMP72s/

По Черноморието ще е предимно слънчево. Сутринта все още ще духа до умерен западен вятър, но след обяд ще отслабне. Максималните температури ще са 19°-20°. Температурата на морската вода е 12°-14°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. Атмосферното налягане ще се повиши и ще е значително по-високо от средното за месеца, според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН

Преглед на печата от 12 ноември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/12/2647551_pregled_na_pechata_ot_12_noemvri/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Новите пенсионери продължават да се увеличават
Расте и броят на хората с новоотпуснати инвалидни пенсии, макар и минимално, сочат данните на НОИ за деветмесечието

Сега

Винетките поскъпват драстично
От 1 януари 2016 г. годишният стикер за лек автомобил ще струва 97 лева

1000 души са избрали да се осигуряват само в НОИ
Бюджетът на общественото осигуряване за 2016 г. не мина на първо четене в...

Полицаи се събират около НС на протест

http://pik.bg/полицаи-се-събират-около-нс-на-протест-news433840.html

Полицаи се събират около НС на протест

Обявеният за днес полицейски протест ще се проведе от 13,00 часа пред сградата на Народното събрание. Времето на протеста не е случайно – той ще се провежда във времето, когато бюджетната комисия ще разглежда проектобюджета за 2016 г.

Днес вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова заяви, че параграфите от преходните и заключителни разпоредби трябва да бъдат оттеглени от председателя на бюджетната комисия – Менда Стоянова.

Заседанието на бюджетната комисия е насрочено за 14.30 ч. На националния полицейски протест бе ясно заявено, че служителите на сигурността настояват да бъдат оттеглени параграфите от 9 до 16.

Полицейският протест в четвъртък е организиран от синдикат Алианс „Сигурност“ в МВР. Според неговия председател Галентин Грозев на площада ще дойдат и от Национален синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец”, Национален синдикат на гражданската администрация и от Синдиката на служителите на затворите в България. 

500 планети на една карта

http://cosmos.actualno.com/500-planeti-na-edna-karta-news_506915.html

17-годишният дизайнер Мартин Варгич от Словакия е създал визуализация на повече от 500 планети, които са открили астрономите извън пределите на нашата Слънчева система. Инфографиката отразява състоянието на нашите знания за екзопланетите към октомври 2015 година. Изображенията на планетите са създадени въз основа на каталога Exoplanet и отразяват радиуса, температурата и плътността на небесните тела. Дори може да се видят нагледно техните пропорции една спрямо друга. Варгич, по собствените му

Касирането на местните избори - с абсурди тук и там

http://izbori2015.actualno.com/kasiraneto-na-mestnite-izbori---s-absurdi-tuk-i-tam-news_507022.html

Десетките дела за касиране на местните избори са пример за всяко комедийно шоу. Смешните и абсурдни моменти при тях не са един и два, пише в. "Сега". Янко Ангелов, който е съдия докладчик на процеса в Пловдив, си направи отвод вчера (11 ноември). Причината е, че защитник на кмета на града Иван Тотев по делото е съпругата му. В пернишкото кметство Църква пък загубилият кмет на БСП се отказва да обжалва, тъй като трябвало да плати 2000 лв. за вещи лица, които да броят наново бюлетините. Освен мно

Със сигурност Сидеров и Чуколов ще стоят в ареста поне три дни

http://crime.actualno.com/sys-sigurnost-siderov-i-chukolov-shte-stojat-v-aresta-pone-tri-dni-news_507024.html

Ще бъдат ли арестувани Волен Сидеров и Десислав Чуколов? Прокуратурата вече е поискала ареста им, с мярка „задържане под стража”, потвърди говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред Нова телевизия. Тя посочи, че те ще бъдат призовани още днес, за да им бъдат повдигнати обвинения. Призованите депутати имат срок от три дни, за да се явят пред държавното обвинение и официално вече да бъдат обвинени. След това прокурорът постановява мярката за неотклонение, като двамата народ

Голяма част от Варна остава за ден без вода

http://petel.bg/Golyama-chast-ot-Varna-ostava-za-den-bez-voda__133764

Голяма част от Варна остава цял ден без вода, предупреждават от ВиК - Варна. Причината е авария на магистрален водопровод. Без вода ще...

Терористи взривиха жилищен дом, най-малко 9 души са убити

http://petel.bg/Teroristi-vzriviha-zhilishhen-dom--nay-malko-9-dushi-sa-ubiti__133768

Девет души са загинали при атентат на Синайския полуостров , съобщава Al Youm. Инцидентът се е случил в Ел Ариш, административен център на...

Мачовете и спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5106688

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Истина или лъжа: Йоанна Драгнева изгонила Ненчо Балабанов заради изневяра

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5106798

ЖЪЛТИНИТЕ

Йоанна Драгнева изгонила от дома си Ненчо Балабанов, писаха преди дни жълти сайтове. Според тези издания причината е, че певицата е хванала актьора в изневяра. Веднага след инцидента тя го е помолила да напусне апартамента ѝ, в който живеят двамата.
Потърсихме Йоанна Драгнева, за да каже каква е истината.


Лъжа е.
ЖЪЛТИНИТЕ Йоанна Драгнева изгонила от дома си Ненчо Балабанов, писаха преди дни жълти сайтове. Според тези издания причината е, че певицата е хванала актьора в изневяра. Веднага след инцидента тя го е помолила да напусне апартамента ѝ, в който живеят двамата. Потърсихме Йоанна Драгнева, за да каже каква е истината. Лъжа е.

Откъс от "Уна & Селинджър" от Фредерик Бегбеде

http://literature.actualno.com/otkys-ot-una-amp-selindjyr-ot-frederik-begbede--news_507013.html

  През пролетта на 1980 година постоянните посетители на Пали Парк в Ню Йорк станаха свидетели на доста необичайна сцена. Някъде към петнайсет часа пред градинката спря дълга черна лимузина. Шофьорът отвори вратата на около шейсетгодишна пътничка, облечена в бял тайор и със слънчеви очила, която бавно слезе от колата. Дамата остана за миг неподвижна, опипвайки нервно перлената си огърлица, все едно прехвърляше зърната на броеница, после се насочи към левия ъгъл на парка. Жената, явно бог

Полицията не намери бомба в спрения влак София - Кулата

http://blagoevgrad.actualno.com/policijata-ne-nameri-bomba-v-sprenija-vlak-sofija---kulata-news_507019.html

Бомба във влака София – Кулата не е открита. Това стана ясно след направената обстойна проверка на последния вагон на превозното средство, което престоя повече от час на жп гарата в Благоевград, предаде кореспондентът ни от града. Композицията отпътува по маршрута си без вагона, който ще остане запечатан за 24 часа. Засега участъкът около благоевградската гара няма да бъде отцепен, тъй като няма нищо притеснително. Днес в областния център на Пиринско ще дойде специалист по ходовата част н

Хиляди в Полша излязоха на марш срещу ислямизацията на Европа

http://europe.actualno.com/hiljadi-v-polsha-izljazoha-na-marsh-sreshtu-isljamizacijata-na-evropa-news_507020.html

Няколко десетки хиляди поляци участваха в националния протестен марш в центъра на Варшава, който мина под мотото "Полша за поляците и поляците за Полша", предаде БГНЕС. Участниците в марша се обявиха и срещу "ислямизацията на Европа". "Маршът за независимостта" бе организиран от десни и националистически формации по повод Деня на независимостта на Полша. В него участваха предимно млади хора, но имаше и много семейства. Участниците минаха пеша над 4 км. и непрекъснато скандираха "Вечна слава на

Все повече ТЕЛК-ове са готови да хвърлят оставки

http://healthy.actualno.com/vse-poveche-telk-ove-sa-gotovi-da-hvyrljat-ostavki-news_507021.html

Русе, Сливен и Хасково - тези три града застават зад лекарите от ТЕЛК-Пловдив, които подадоха колективна оставка. Причината беше решението лекарите да възстановяват от джоба си отпуснати инвалидни пенсии, ако съдът отмени решението на ТЕЛК-а. Към момента 15 лекари от ТЕЛК в Пловдив са подали молби за освобождаване. По думите на зам.-председателя на БЛС д-р Галинка Павлова сумите, които връщат санкционираните медици, са по над 3000 лв. и са им директно удържани от заплатите. "Те биха могли да б

Ето кои абонати остават без ток днес във Варна и областта

http://petel.bg/Eto-koi-abonati-ostavat-bez-tok-dnes-vav-Varna-i-oblastta__133766

Снимка: Булфото Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, днес ще бъде прекъснато...

Полицейска блокада на жълтите павета

http://petel.bg/Politseyska-blokada-na-zhaltite-paveta__133762

Снимка: Булфото Полицейска блокада на жълтите павета се организира в четвъртък. Униформени ще протестират пред сградата на Народното...

"Вояджър 1" се доближава до Сатурн и прави първи снимки на пръстените му

http://chronicles.actualno.com/vojadjyr-1-se-doblijava-do-saturn-i-pravi-pyrvi-snimki-na-prystenite-mu-news_506475.html

Вояджър 1 е автоматичен космически апарат, изследвал външните части на Слънчевата система. Изстрелян е на 5 септември 1977 г. и към 2012 г. e все още функциониращ, макар и с намалени възможности. Апаратът е най-отдалеченият обект с човешки произход, на разстояние от 18,178 млрд. km (120 АЕ, август 2012 г.) от Слънцето и се счита, че е навлязъл в хелиопаузата. След достигане на втора космическа скорост спрямо Слънцето, Вояджър 1 се намира на хиперболична траектория. Заедно с Пионер 10, 11 и Воя

Максималните температури днес ще са предимно между 18° и 23°

http://society.actualno.com/maksimalnite-temperaturi-dnes-shte-sa-predimno-mejdu-18-i-23-news_507012.html

В четвъртък вятърът ще отслабне още и в много райони ще стихне. Ще бъде предимно слънчево. Температурите ще се понижат с градус-два, но ще са все още високи за средата на ноември. Максималните ще са предимно между 18° и 23°, съобщиха от БГНЕС по информация на НИМХ. Атмосферното налягане ще се повиши и ще е значително по-високо от средното за месеца. Над планините ще е предимно слънчево. Ще духа умерен западен, по високите и открити части - северозападен вятър. Максималната температура

Св. преподобни Нил Постник от Синай, ученик на св. Йоан Златоуст

http://celebrate.actualno.com/sv-prepodobni-nil-postnik-ot-sinaj-uchenik-na-sv-joan-zlatoust-news_507011.html

Св. преподобни Нил Постник живял в IV век. Бил родом от Константинопол, ученик на св. Йоан Златоуст. Получил прекрасно образование, още като млад Нил бил назначен на важен пост - префект на столицата Константинопол. По това време Нил бил женен и имал две деца. Блясъкът на придворния живот тежал на съпрузите и те решили да се разделят и да се посветят на иночески живот. Изглед от планината СинайСъпругата и дъщерята на св. Нил постъпили в един от женските монастири в Египет, а преподобният Нил съ

Каталуня не желае да спре да върви по пътя на независимостта

http://europe.actualno.com/katalunja-ne-jelae-da-spre-da-vyrvi-po-pytja-na-nezavisimostta-news_507018.html

Правителството на Каталуня ще продължи по начертания път въпреки решението на испанския Конституционен съд за суспендиране на резолюцията за независимост, приета по-рано от каталунския парламент, предаде БГНЕС. "Политическата воля на правителството на Каталуня е да продължи напред по пътя, очертан в резолюцията, която бе приета в понеделник от каталунския парламент", заяви на специално свикана пресконференция вицепрезидентът на Каталуня Неус Мунте. С резолюцията бе провъзгласено "началото на п

Рекордна сделка: Платиха 48 млн. долара за „Синята луна“

http://petel.bg/Rekordna-sdelka--Platiha-48-mln--dolara-za----Sinyata-luna---__133758

По време на търг на „Сотбис“ в Женева за рекордната сума от 48 милиона долара е продаден диамантът „Синя луна“ с тегло 12,03 карата,...

Халифатът на ал-Багдади: Апокалипсис сега

http://petel.bg/Halifatat-na-al-Bagdadi--Apokalipsis-sega__133759

Доц. Симеон Евстатиев, "Стандарт" Вътрешнорелигиозният пласт на конфликтите в Близкия изток често се пренебрегва, а идеологията се...

Мигранти от ЕС получават 75% от работните места във Великобритания

http://petel.bg/Migranti-ot-ES-poluchavat-75--ot-rabotnite-mesta-vav-Velikobritaniya__133760

Трима от четирима души, търсещи работа във Великобритания, които са били наети през изминалата година, са били мигранти от страни-членки...

The Telegraph: Саудитска Арабия рискува да разруши ОПЕК и да подхрани „Ислямска държава“

http://petel.bg/-The-Telegraph--Sauditska-Arabiya-riskuva-da-razrushi-OPEK-i-da-podhrani----Islyamska-darzhava---__133761

Снимка: АФП Недоволството срещу Саудитска Арабия в ОПЕК звучи все по-силно, след като половин трилион долара се превърнаха в дим и всеки...

Минен шеф оглави минипарламента в Бобов дол

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5106900

Шефът на "Въгледобив Бобов дол" инж. Красимир Чаврагански /33 г./ е избран за шеф на минипарламента в миньорската община, съобщиха от администрацията.
В програмната си реч след избора младият началник на 2300 въглекопачи каза, че ще се стреми Бобов дол през мандата му да стане като... Банско. Вероятно е имал предвид да настигнат курорта по
Шефът на "Въгледобив Бобов дол" инж. Красимир Чаврагански /33 г./ е избран за шеф на минипарламента в миньорската община, съобщиха от администрацията. В програмната си реч след избора младият началник на 2300 въглекопачи каза, че ще се стреми Бобов дол през мандата му да стане като... Банско. Вероятно е имал предвид да настигнат курорта по

Домашна ракия ще се вари от юни до декември и в казани до 500 литра

http://pik.bg/домашна-ракия-ще-се-вари-от-юни-до-декември-и-в-казани-до-500-литра-news433766.html

Домашна ракия ще се вари от юни до декември и в казани до 500 литра

Домашна ракия ще се вари само в казани до 500 литра. Това решиха депутатите, като приеха на второ четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове. В момента това може да се прави в казани с вместимост до 1000 литра.

Поправката се прави с цел да се пресече сивият сектор при алкохола, обясниха вносителите. Разрешеното количество до 30 литра на година без акциз остава непроменено.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че домашна ракия ще може да се вари от юни до декември, когато е сезонът на плодовете.

“В единични случаи може да има варене през януари и февруари, тогава сме дали възможност с подаване на декларация до Агенция “Митници” съответният казан да бъде на специално наблюдение от агенцията”, заяви Стоянова.

Фирмите ще декларират дали стоки с цена над 5000 лева, които са купили, се използват за лични или служебни цели. Това пък гласи поправка в закона за ДДС, която бе приета от депутатите.

Ако например фирмен автомобил се използва и за лични цели, тогава компанията ще може да си върне до 70% от платения ДДС, пише "Стандарт". Компанията ще трябва да докаже с методика, че използването на активите е само за служебни цели.

Поправката, станала известна като “данък уикенд”, предизвика спорове в парламента. Петър Славов обяви, че той и колегите му от Реформаторския блок са притеснени от въвеждането на налога. “Виждаме възможност за тормоз особено върху малкия и средния бизнес”, заяви той.

С поправки в закона за корпоративното облагане плащанията в брой се ограничават до 5000 лв. В момента лимитът е 15 000 лв.

Депутатите отхвърлиха внесените предложения на БСП за промени в закона за ДДС и за данъците върху доходите на физически лица. В измененията бе записано да се въведе прогресивното облагане на доходите на физическите лица и да се премахне плоският данък, възстановяване на данъка на работещите на минимална работна заплата и намаляването на ДДС за детските стоки.

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5106561

Св. Йоан Милостови, патр. Александрийски. Преп. Нил Постник. Преп. Нил Мироточиви, Атонски Св. Йоан Милостиви през целия си живот бил щедър, прощавал обидите и никого не осъждал. Ревностно изпълнявал задълженията си като патриарх в Александрия, защитавал вярата и помагал на бедните, подбуждал ги към милосърдие.

Смeнят стари траверси по жп линията Радомир - Кюстендил

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5106792

Нови дървени траверси слагат по железопътната линия Радомир - Кюстендил - старите, които са от 1972 г., а и от по-отдавна, се подменят, казаха местни жп шефове.
Операцията е регулярна. Сменени са 83 траверси от мостови тип, които ще укрепят релсовия път преди Земен. Началници по БДЖ инфраструктура в района поясниха,
Нови дървени траверси слагат по железопътната линия Радомир - Кюстендил - старите, които са от 1972 г., а и от по-отдавна, се подменят, казаха местни жп шефове. Операцията е регулярна. Сменени са 83 траверси от мостови тип, които ще укрепят релсовия път преди Земен. Началници по БДЖ инфраструктура в района поясниха,

Чрез концесия на Летище София ще се погасяват дълговете на БДЖ

http://pik.bg/чрез-концесия-на-летище-софия-ще-се-погасяват-дълговете-на-бдж-news433767.html

Чрез концесия на Летище София ще се погасяват дълговете на БДЖ

Чрез концесия на Летище София ще се погасяват дълговете на БДЖ, стана ясно на заседание на транспортна комисия. Идеята е заложена е проекта за държавен бюджет 2016 г.

Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че се обмисля идеята Летище София да бъде отдадено на концесия за 35 години. „Това е единственият начин да покрием дълговете на железниците. Няма ресурс, от където да се осигурят средствата за дълговете на БДЖ, остава концесията на Летище София.

Таксите от концесията на летището ще бъдат насочени към погасяване на дълговете на БДЖ под формата на държавна помощ”, обясни Московски. Изискванията за концесия на летището ще са за оператор на световно ниво. Няма от къде другаде да намеря ресурс от сектора за БДЖ. Няма да е честно бюджетът да изплаща дълговете на БДЖ, коментира транспортният министър. От БСП обвиниха Московски, че за една година не се изпълнява действаща стратегия за БДЖ и секторът умира.

Дълговете на железниците, които в момента са 600 млн. лв. са направени в мандатите на БСП, пък смята Московски. МРРБ и АПИ са издали всички необходими заповеди за денонощен режим и мобилизация по пътищата при зимни условия. Издадена е заповед за готовност за зимния сезон от 1 ноември. Това заяви пред членовете на транспортна комисия министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя бе поканена, за да разясни до колко министерството е в готовност за зимния сезон с оглед на пътищата в страната.

Павлова съобщи, че готовността за зимния сезон по райони е добра. Има запаси и от миналата година на сол и пясък, които ще бъдат използвани и през тази година. Над 67% е наличната сол, а 58% е наличният пясък. По първокласните пътища и магистралите е забранено използването на пясък и се използват само химически материали, които са налични над 60%. Докато времето е слънчево нещата са добре, констатира Лиляна Павлова. Тя съобщи, че МРРБ има договори с БАН, от където получава актуална прогноза за времето. 

Любим виц на Моисей Стойчев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5106960



Любим виц на Моисей Стойчев
Има такива принцеси, че след като ги завоюваш, си казваш: “И защо убих дракона? Такава мила животинка
Любим виц на Моисей Стойчев Има такива принцеси, че след като ги завоюваш, си казваш: “И защо убих дракона? Такава мила животинка

Еколози в Русе протестираха с „дърво на бъдещето“

http://pik.bg/еколози-в-русе-протестираха-с-„дърво-на-бъдещето“-news433769.html

Еколози в Русе протестираха с „дърво на бъдещето“

Протест на еколози и граждански организации се състоя тази вечер и в Русе. Вместо с шествие те изразиха своята позиция за опазването на природата с пърформанс, който представи как изглежда „дървото на бъдещето“, ако не се вземат адекватни мерки. На него можеха да се видят едновременно снимки на защитени птици и найлонови торбички върху изсъхналите клони.

„Това дърво е един декор на нашата природа, която едновременно е жива, има в нея диви птици, животни. Имаме една много интересна синявица, имаме черен кълвач, който е изключително защитен, имаме морски орел и бухал, а също така имаме и следи от човешкото присъствие, което става все по-осезаемо навсякъде. Това е един символ на нашата уязвима природа“, сподели природозащитникът Михаил Михов.

Участниците в протеста настояват да се спре унищожаването и разграбването на националните паркове Пирин и Рила и парк Витоша. Към русенци се присъединиха представители на неправителствени организации от Свищов. Вместо шествие бе организирана подписка, с която се настоява институциите да си свършат работата и държавата да поеме своята отговорност към опазването на природата. 

Двойно повече от местата за инспектори са кандидатите за Инспектората към Висшия съдебен съвет

http://pik.bg/двойно-повече-от-местата-за-инспектори-са-кандидатите-за-инспектората-към-висшия-съдебен-с-news433778.html

Двойно повече от местата за инспектори са кандидатите за Инспектората към Висшия съдебен съвет

20 са номинациите за членове на Инспектората към Висшия съдебен съвет, които са внесени в деловодството на Народното събрание. В следващите седмици депутатите трябва да изслушат кандидатите и да изберат десет от номинираните. Имената на номинираните обаче все още не са публикувани на сайта на парламента.

Сайтът “Правен свят” съобщава, че ГЕРБ са внесли 12 кандидатури, което е с две повече от свободните места. Седем на съдии от Върховния касационен съд, една на съдия от Софийския окръжен съд, по една на съдии от Софийския градски съд и Софийския районен съд, една на прокурор от Върховната административна прокуратура и една на обвинител от Окръжната прокуратура-Габрово.

По две номинации са направили БСП и Реформаторският блок. От левицата предлагат за инспектор по един следовател от Националната следствена служба и от Столичното следствие. От РБ са издигнали една съдийка от Върховния административен съд и един съдия от Административния съд в Перник.

Патриотичният фронт е издигнал кандидатурата на прокурор от Апелативната специализирана прокуратура, от БДЦ предлагат следователка от НСлС, от ДПС прокурор от Софийската районна прокуратура, а от АБВ съдия от ВКС. Само от групата на Атака не са предложили член на Инспектората към ВСС. Само един от кандидатите е бил член на ИВСС в предишен мандат. Това е един от кандидатите на БСП. Други двама от кандидатите са били членове в предишни мандати и на самия ВСС. 

Мая Манолова събира известни юристи в Консултативен конституционен съвет

http://pik.bg/мая-манолова-събира-известни-юристи-в-консултативен-конституционен-съвет-news433773.html

Мая Манолова събира известни юристи в Консултативен конституционен съвет

По инициатива на националния омбудсман Мая Манолова се създава Консултативен конституционен съвет, който ще обсъжда постъпилите искания за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават правата и свободите на гражданите, съобщиха от администрацията на омбудсмана.

Съветът ще разглежда и предложения на граждани и организации, с които се иска омбудсманът да предложи на президента, правителството, главния прокурор, председателите на Върховните съдилища и една пета от депутати (48) да сезират Конституционния съд.

В съвета влизат бившия председател на парламента проф. Огнян Герджиков, бившите конституционни съдии проф. Пламен Киров, проф. Красен Стойчев, проф. Евгени Танчев и проф. Васил Мръчков, както и бившият председател на парламента и някогашен лидер на СДС проф. Екатерина Михайлова и адвокатите Даниела Доковска, Емилия Недева, Михаил Екимджиев, Александър Кашъмов. Дейността на съвета включва и обсъждане и приемане на експертни заключения по законопроекти, които засягат конституционни права на гражданите и са изпратени до омбудсмана за становище от Народното събрание или Министерския съвет. 

Скандалът с VW бил причинен от обещание

http://petel.bg/Skandalat-s-VW-bil-prichinen-ot-obeshhanie--__133757

фото: blic.rs Нови подробности около скандала с подправените резултати от вредните емисии, изхвърлени от автомобили на Volkswagen AG, бяха...

Съдебната власт се впрегна в замитане на "Яневагейт"

http://www.mediapool.bg/sadebnata-vlast-se-vpregna-v-zamitane-na-yanevageit-news241710.html

Прокуратурата няма да проверява тежките съмнения за търговия с влияние, породени от поредицата изтекли разговори на бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева, а само кой ги е направил. Записите, които текат на порции от седмица, разкриват задкулисни договорки за давление върху Висшия съдебен съвет между Янева, председателя на ВАС, главния прокурор Сотир Цацаров, премиера Бойко Борисов, като в схемата се навързват и членове на ВСС. Същевременно Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли предложението за създаване на специална комисия, която да разследва аферата. Случаят ще се нищи от Етичната комисия на ВСС с председател Ясен Тодоров, който също е сред замесените в скандала. Самият Тодоров също подкрепи това решение, обяснявайки, че ще си направи отвод, ако прецени, че е необходимо. Тодоров дори реши да започне проверката направо с премиера Борисов. Той съобщи, че лично ще го покани в понеделник да бъде изслушан пред ВСС. Премиерът, разбира се, може да откаже, защото кадровиците на Темида нямат никаква власт над него. Дори и да се намерят някакви улики, съдебният съвет не може да му стори нищо. Главният прокурор от своя страна почти даде отговор на въпроса, който институцията му разследва, намеквайки, че записите са правени от едната участничка в разговорите - Румяна Ченалова. Цацаров призна, че се е срещал с премиера Борисов в дните, за които става дума в разговорите, но отрече Борисов да му е оказвал натиск "да опраска" Янева. В четвъртък ВСС подготви замитането на скандала, сполетял го след като разговори на довчерашната му галеница Владимира Янева бяха качени на платформата Balkanleaks и публикувани в сайта Биволъ. Досега изтекоха четири записа от разговори от февруари т.г. между Владимира Янева, Румяна Ченалова и неидентифициран мъж, които разкриват тежки зависимости и конфликти на интереси вътре във ВСС, но и недопустимо външно влияние от изпълнителната власт. Янева, която към онзи момент е уличена за незаконните СРС-та по разработката "Червей" и се опитва да се спаси от най-тежките санкции, които може да й наложи ВСС, споделя случващото й се на друга проблемна съдийка – Румяна Ченалова, която на свой ред е обвиняема за аферата "Белведере". На първия запис се чува Янева да казва как шефът на ВАС Георги Колев се е опитвал да й помага да бъде оставена в съдебната система. От втория и третия запис се разбира как премиерът Бойко Борисов наредил на главния прокурор да я "опраска", но Цацаров се е опитвал да омекоти удара срещу нея по някакъв начин. Четвъртият разговор бе публикуван в сряда вечерта. В него са замесени няколко членове на ВСС, включително шефът на Етичната комисия Ясен Тодоров, който сега води проверката срещу Владимира Янева. Четвъртият запис е разказ и за намесата на шефа на бюджетната комисия във ВСС Димитър Узунов. Той и Ясен Тодоров са представени като ръководители на лобитата на съдебния съвет и като "най-оправни". Прокуратурата ще играе пас В четвъртък, в отговор на въпрос на Mediapool дали прокуратурата все пак ще провери думите на всички замесени в скандала с безпристрастно разследване, Сотир Цацаров каза: "Mediapool, недейте така бе, хора. Не може всичко да се пречупи през зрителния ъгъл на Mediapool". После допълни: "Проверката на прокуратурата показа, че записите не са от законно записващо средства. В каква тогава форма да се провери?". След вметването на журналиста от Mediapool, че може да се проведат разпити, главният прокурор каза: "Разпитите в рамките на какво се вършат? Проверка. Да, проверка има". Накрая Цацаров уточни, че проверката всъщност е за незаконно записване (чл.339 А от Наказателния кодекс), а не по същината на разговорите. Така се разбра, че единствената институцията в държавата, която може да провери премиера, най-вероятно няма да предприеме нищо. Цацаров: Щях да чувствам вина, ако тя не беше подсъдима "Вина щях да чувствам, ако тя (Владимира Янева) не беше подсъдима сега", каза още Цацаров. Той отдаде обясненията на Янева на нейното притеснение, защото се намирала в неприятна ситуация тогава. Записите са направени в средата на февруари, когато се вихреше аферата "Червей". Янева не знае какво ще се случи с нея, дали ще бъде обвинена за незаконно разрешаване на СРС, дали ще бъде махната от шефския си пост в системата. Тя не знае и дали ще бъде "опраскана" от ВСС. Той чете и оправдателна присъда на Янева Цацаров потвърди думите си от февруари, че Владимира Янева не е най-големият виновник по делото "Червей", което в момента се гледа от Софийския градски съд. После разказа, че виновниците били други, но това не можело да се докаже, защото прокуратурата нямало как да установи дали някой е влизал и какво е правил в информационната система на МВР. Така в четвъртък Цацаров на практика “чете” пред медиите оправдателна присъда за Владимира Янева по делото й, защото лиши от умисъл деянието, за което е изправена на съд – даването на незаконните СРС. Ако Янева наистина бъде оправдана, то тя ще се върне да работи като съдия, защото през февруари ВСС “пропусна” да я уволни. Цацаров стигна до извода, че Ченалова е направила записа "На записа има две жени (Владимира Янева и Румяна Ченалова), един мъж (неизвестен още) и едно куче. То е най-добросъвестният участник", започна да се шегува главният прокурор. Той припомни, че Янева доста подробно излага факти, а Ченалова е доста пестелива. Цацаров допълни, че към момента на разговора Янева е с досъдебно призводство за "Червей", а Ченалова е обвинена за аферата "Белведере". Това не е точно така, защото Ченалова беше обвинена близо седмица след предпогаемата дата на записа - 19 февруари. Цацаров продължи, че Янева сега била подсъдима, а Ченалова продължава да бъде обвиняема, но може би й предстояло повдигането на още едно обвинение: "Записите са разговор между две дами – едната е с образувано досъдебно произвоство срещу нея, а втората е привлечена като обвиняема. Едната е и подсъдима, другата засега привлечена като обвиняема за сега по едно досъдебно производство. Една от причините за скорошното появяване на тези записи е думата засега". Така главният прокурор намекна за съмненията си, че Ченалова е пуснала записа от разговора си с Янева сега, защото й предстои завеждането на още едно дело. Бойко Борисов не е оказвал на мен каквото и да е влияние Сотир Цацаров категорично отхвърли казаното от Владимира Янева, че премиерът му е оказвал някакъв натиск да я "опраска". "Премиерът не е оказвал на мен каквото и да е влияние", каза той. После призна, че е водил разговори с Владимира Янева, но до момента, в който срещу нея е било образувано дело. След това не бил говорил. Цацаров си е говорил два пъти и с премиера Бойко Борисов в седмицата, за която се говори в записите: "Не отричам че съм се срещал с премиера в понеделник сутринта тази седмица и в сряда. Не отричам че се срещам с премиера. Среща с премиера на тема Владимира Янева не е имало. Натиск, искане, молба не е имало". "Аз не съм конспиративен тип, но продуцирането в общественото пространство на този скандал точно сега има определени цели", каза той, но не каза директно какви са тия тъмни цели. В отговор на въпрос на Mediapool защо й трябва на Янева да лъже на тези записи, главният прокурор каза: "Питайте Владимира Янева. Аз не мога да тълкувам мислите и чувствата на Владимира Янева". "В "ужасяваща" ситуация съм поставен от човек, който към момента е подсъдим. Тази "ужасяваща" ситуация се прехвърля и върху премиера. Целта е малко по-далечна. Вина щях да чувствам, ако сега Янева не беше подсъдима", коментира Цацаров, използвайки думата "ужасяваща" по-скоро иронично. Христо Иванов: Не трябва да го замитаме По време на заседанието на ВСС правосъдният министър Христо Иванов провокира дискусия с искането си съветът да вземе някакво решение. Той обясни, че кадровият орган не трябва да върши нещата така, сякаш се опитва да замете аферата. “Наближава докладът на Европейската комисия. Позитивно е, че ВСС извършва проверка (дали записите са законни, а не по същество- бел.ред.), но тя трябва да включва и проверка по съществото на записите”, призова Иванов. Ще коментирам, каквото намеря за добре Намеси се главният прокурор Сотир Цацаров, който в общи линии повтори същите тези, които изказа и пред журналистите. Когато стигна до описание на самото дело “Червей” и позицията си, че Янева не е най-големия виновник, той беше прекъснат от Калин Калпакчиев (бивш съдия в Софийския апелативен съд). Калпакчиев напомни на Цацаров, че няма право да говори по висящи пред съда дела и да казва кой е виновник или не. Цацаров му отговори: “Ще коментирам каквото намеря за добре”. Самият Калпакчиев обясни, че е “изумен” от коментирането на висящото дело, което може да бъде решено само от съда. Той същото се обяви за независима и добросъвестната проверка на думите на Владимира Янева. “Трябва да бъдат изслушани всички лица. Става дума за въздействие на представител на една власт върху друга власт. Трябва да дадем смислен и разумен отговор, а не обществото да си каже, че те (ВСС и прокуратурата) сами се проверяват”, каза Калпакчиев. Цацаров го увери, че проверка ще има, въпреки че той като главен прокурор твърди, че приказките на Владимира Янева са неверни. Не стана ясно кой ще гарантира това при положение, че Цацаров е замесен от Янева в записите и може да разпорежда на всички прокурори какво да правят. Да поканим премиера и фактите ще се изяснят Така в се стигна и до намесата на Ясен Тодоров, за когото от записите става известно, че е уверявал Янева, че "тя няма да бъде закачана". “Аз ще предложа да поканим премиера и фактите ще се изяснят”, каза Тодоров, който демонстрира пълното си доверие в още неизказаните обяснения на Борисов. В този контекст председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов настоя ВСС да направи специална комисия за проверка, в която да участват само незамесени фигури. В Етичната комисия участва Ясен Тодоров и Димитър Узунов, посочени от Янева като “най-оправните” във ВСС и хора, които ръководят лобитата. “Логично е замесените да не участват, защото те имат правото да защитят доброто си име”, каза Лозан Панов. Отговорът на Ясен Тодоров бе: “Дали ние ще си направим отвод или не, то си е наша работа”. Той не изглеждаше много притеснен от аферата и дори благодари за изтичането на записите. “Благодаря на “Биволъ”, които ме издигнаха в очите на моята съпруга. Тази сутрин тя ми каза: “Не знаех, че си толкова важна фигура”, каза Тодоров. Димитър Узунов обясни, че той е жертва на Румяна Ченалова. С този дебат въпросът бе приключен. Само двама членове на ВСС (Лозан Панов и Калин Калпакчиев) гласуваха за съставяне на специална комисия и аферата ще се проверява от тежко поразената Етична комисия на ВСС.

Прокуратурата проверява кой е правил записа "Янева", а не съмненията за търговия с влияние

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-proveryava-koi-e-pravil-zapisa-yaneva-a-ne-samneniyata-za-targoviya-s-vliyanie-news241710.html

Прокуратурата вече води проверка по аферата "Янева", но тя има за цел да намери кой е направил незаконния запис, а не да се проверят тежките съмнения за търговия с влияние. Това стана ясно в четвъртък от думите на главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС). В отговор на въпрос на Mediapool дали прокуратурата няма все пак да провери думите на всички замесени в скандалa с безпристрастно разследване, Цацаров каза: "Mediapool, недейте така бе хора. Не може всичко да се пречупи през зрителния ъгъл на Mediapool". После допълни: "Проверката на прокуратурата показа, че записите не са от законно записващо средства. В каква тогава форма да се провери?" След вметването на Mediapool, че може да се проведат разпити, главният прокурор каза: "Разпитите в рамките на какво се вършат? Проверка. Да, проверка има". Накрая Цацаров уточни, че проверката всъщност е за незаконно записване (чл.339 А от Наказателния кодекс), а не по същината на разговорите. Цацаров: Щях да чувствам вина, ако тя не беше подсъдима "Вина щях да чувствам, ако тя (Владимира Янева) не беше подсъдима сега", каза още Цацаров. Досега по случая изтекоха общо четири записа, които представляват разказ на тогавашната шефка на градския съд за неволите й покрай аферата "Червей". Владимира Янева споделя случващото й се на друга проблемна съдийка – Румяна Ченалова, която на свой ред е обвиняема за аферата "Белведере". На първия запис се чува Янева да казва как шефът на Върховния административен съд Георги Колев се е опитвал да й помага да бъде оставена в съдебната система. От втория и третия запис се разбира как премиерът Бойко Борисов наредил на главния прокурор да я "опраска", но Цацаров се е опитвал да омекоти удара срещу нея по някакъв начин. Четвъртият разговор бе публикуван в сряда вечерта. В него се замесени няколко членове на ВСС, включително шефът на етичната комисия Ясен Тодоров, който сега води проверката срещу Владимира Янева. Четвъртият запис е разказ и за намесата на шефа на бюджетната комисия във ВСС Димитър Узунов. Той и Ясен Тодоров са представени като ръководители на лобитата на съдебния съвет и като "най-оправни". Главният прокурор пространно изложи своята версия за изтеклите разговори, отдавайки обясненията на Владимира Янева на нейното притеснение, защото се намирала в неприятна ситуация тогава. Записите са направени в средата на февруари, когато се вихреше аферата "Червей". Янева не знае какво ще се случи с нея, дали ще бъде обвинена за незаконно разрешаване на СРС, дали ще бъде махната от шефския си пост в системата. Тя не знае и дали ще бъде "опраскана" от ВСС. Кучето от записа – "най-добросъвестният участник" "На записа има две жени (Владимира Янева и Румяна Ченалова), един мъж (неизвестен още) и едно куче. То е най-добросъвестният участник", започна с шега главният прокурор. Той припомни, че Владимира Янева доста подробно излага факти, а Ченалова е доста пестелива. Цацаров допълни, че към момента на разговора Янева е с досъдебно призводство за "Червей", а Ченалова е обвинена за аферата "Белведере". Янева сега е подсъдима, а Ченалова продължава да бъде обвиняема, но може би й предстояло повдигането на още едно обвинение. Така главният прокурор намекна за съмненията си, че съдия Румяна Ченалова е пуснала записа от разговора си с Янева сега, защото и предстои завеждането на още едно дело. Сотир Цацаров категорично отхвърли казаното от Владимира Янева, че премиерът му е оказвал някакъв натиск да я "опраска". "Премиерът не е оказвал на мен каквото и да е влияние", каза той. После призна, че е водил разговори с Владимира Янева, но до момента, в който срещу нея е било образувано дело. След това не бил говорил. Цацаров си е говорил два пъти и с премиера Бойко Борисов в седмицата, за която се говори в записите. "Среща с премиера на тема "Владимира Янева" не е имало. Аз не съм конспиративен тип, но продуцирането в общественото пространство на този скандал точно сега има определени цели", каза той, но не каза директно какви са тия тъмни цели. В отговор на въпрос на Mediapool защо й трябва на Владимира Янева да лъже на тези записи, главният прокурор каза: "Питайте Владимира Янева. Аз не мога да тълкувам мислите и чувствата на Владимира Янева". "В "ужасяваща" ситуация съм поставен от човек, който към момента е подсъдим. Тази "ужасяваща" ситуация се прехвърля и върху премиера. Целта е малко по-далечна. Вина щях да чувствам, ако сега Янева не беше подсъдима", каза Цацаров, използвайки думата "ужасяваща" по-скоро иронично. Малко по-късно коментар даде и членът на ВСС Димитър Узунов, който в записите е определен като най-близкия човек на Бойко Борисов във ВСС. Според него Румяна Ченалова му отмъщавала, защото той бил в основата на всички дисциплинарни производства срещу нея. Поредният запис добави нови участници в аферата от ВСС Междувременно Ясен Тодоров се оказа замесен в аферата със записите след огласяването на четвъртия запис, изтекъл през платформата "Болканлийкс" и цитиран от "Биволь". Тодоров, който се самосезира за скандала, е представен от Янева като човек, който изпълнява заръките на Бойко Борисов и не смята да я "закача по никакъв начин". Освен него в аферата се появява и шефът на бюджетната комисия във ВСС Димитър Узунов, който е представен от Янева като човека на Бойко Борисов в съвета. От новите записи става ясно, че Янева е изпратила есемес на премиера в четвъртък, 12 февруари. Това е денят, в който Борисов публично "откри огън" по нея и нареди да бъде "опраскана". Само 3 минути след есемеса с Янева се свързал "Митко" – "неговият човек". Става дума именно за Димитър Узунов, който е бивш шеф на районния съд в Сандански и беше предложен за член на ВСС от Яне Янев. "Митко" поискал да си общува с Янева по Вайбър, а не по нормалната телефонна линия. Успокоил я, че "току що му се обадил човекът от Брюксел" и обещал, че няма да я закачат, а изявленията за "400 години затвор" били за пред медиите. Това бе реална реплика на Бойко Борисов от Брюксел, който каза, че ако Цветан Цветанов заслужава 4 години затвор, то за незаконните СРС-та по "Червей" се полагат 400 години. Малко след разговора с Узунов по Вайбър, все още титулярната шефка на СГС получила съобщение от неизвестен абонат. С игрив намек той и дал да разбере, че нейните проблеми ще се решат. "Да не забравяме, че Сандански е най-топлият град в България и ако Митко каже, може да се разходим в парка". Янева убедено разяснява на Ченалова, че "няма кой друг да е" авторът на мистериозното съобщение, очевидно визирайки Бойко Борисов. "Да, да, да, да", съгласява се Ченалова. Гаранциите от "човека в Брюксел" били потвърдени пред Владимира Янева и от "Милка". Става дума за друг член на ВСС – Милка Итова, която разговаряла с Димитър Узунов. Янева получила гаранции и от Ясен Тодоров Освен от Узунов, Янева получила гаранции и от Ясен Тодоров, който и се обадил и поискал да се видят на живо във вторник, 17 февруари (разговорът на Янева и Ченалова е от четвъртък, 19 февруари). Шефът на етичната комисия, която се сезира за изтеклите до момента записи, разказал на Янева следното: "Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже: по никакъв начин тебе да не те закачаме." "Така", съгласява се Ченалова, след която Янева обобщава: "Двамата души, които държат съвета са Митко и Ясен." Гаранциите, дадени от Борисов обаче явно не са подействали и в крайна сметка на 19 февруари ВСС отстрани Янева. Съдийката разсъждава върху това разминаване между думи и дела и не разбира как така след като си е осигурила подкрепата на двете най-важни лобита в съвета, на Димитър Узунов и Ясен Тодоров, в крайна сметка е "опраскана". "Защо кара Митко да ми се обади. А казах ли ти, че и при Ясен е пратил човек? Двамата души, които държат съвета и около тях са лобитата са Митко и Ясен. Двамата най-оправни в Съвета. И той праща при тях", казва Янева, говорейки за пратениците на Бойко Борисов. "Да не би това да е игра на главния прокурор", предполага Ченалова. "Знаеш ли дали наистина Бойко го е натиснал?", пита тя. Янева обаче отхвърля такъв вариант, защото се познавала добре с Борисов и можела да иде да говори директно с него, при което да разкрие играта на Цацаров, ако е имало такава. Ето пълната стенограма от поредния запис: Владимира Янева: В същото време, в момента аз в цялата моя драма, която е, полудявам. И пускам на Бойко един есемес. И му пиша така. Значи той е в Брюксел. Т'ва става в четвъртък. Не съм, извинявайте, не съм нарушила закона. Освен това за 4 години съм подписала над 15 000 СРС-та. Нещо, което е абсолютно верно, 'щото тя статистиката е толкова бройки, те на година са по 5000. Не минават и три минути и ми звъни Митко Узунов: "Имаш ли Вайбър?" Викам: "Имам Вайбър." А нали знаеш, че Митко Узунов е неговия човек в съвета и с който комуникира и за всичко той му отговаря. Не минават и три минути, звъни ми Митко на Вайбъра и ми казва: "Току що ми се обади човекът от Брюксел и каза да не се притесняваш, че това изказване го е направил само за пред медиите, за 400-те години. Въобще да не го мислиш, да не се притесняваш." Минават още 10-15 минути отварям си аз Вайбъра и гледам от един непознат номер следното съобщение: "И тук вятърът е много силен. Синоптиците казват, че времето ще се оправи. Да не забравяме, че Сандански е най-топлият град. Ако Митко каже, можем да отидем да се разходим в парка." Няма от кой друг да е. Румяна Ченалова: Да, да, да, да... ВЯ: Нали, вече как. Румяна Ченалова: Да, да, да... ВЯ: И с Митко съм говорила 10 минути по-рано. И тук вятърът е силен и така нататък и така нататъка. От друго място, че се обаждат. И за Митко ти говори и така. РЧ: Да, да, да, да… ВЯ: Аз вече съвсем се успокоявам. Милка ми се обажда и ми казва: "Не се притеснявай, Митко ми се обади и ми каза, че е говорил знаеш с кой." И че всичко е наред и няма проблеми. Ясен Тодоров ми звъни във вторник и казва: "Влади, трябва да се видим." Виждаме се с Ясен. Ясен каза: "Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин тебе да не те закачаме!" РЧ: Да. ВЯ: Аз не мога да разбера обаче той защо действа по тоя начин, е т'ва не мога да разбера. Защо кара Митко да ми се обажда? А казах ли ти, че и при Ясен е пратил човек? Мъж: Да. ВЯ: Е т'ва не мога да разбера, защо го прави т'ва? Т'ва за мене е необяснимо. РЧ: Да не би главния... сам да си...? ВЯ: Той праща при двамата най-здрави хора от съвета. Двамата души, които държат съвета и около тях са лобитата, са Митко и Ясен. Двамата най-оправни в съвета. И той праща при тях. РЧ: Да не би т'ва да е игра на главния прокурор? Мъж: А може би... я, се замисли малко... РЧ: Знаеш ли дали наистина Бойко го е натиснал? Мъж: Да. ВЯ: Ама аз главния прокурор го питах. Аз му казах: "Има ли нужда да ходя да говоря с Бойко?" И той каза: "Както прецениш." РЧ: Е, той не може да ти каже: "Недей да ходиш." ВЯ: Е да, де, ама той много добре знае, че ние се познаваме лично и то много добре. И ако отида да го попитам к'во става? И той каже: "Аз нямам пръст, т'ва е само главния..."

Проверяващият записите на Владимира Янева се оказа замесен в аферата

http://www.mediapool.bg/proveryavashtiyat-zapisite-na-vladimira-yaneva-se-okaza-zamesen-v-aferata-news241710.html

Шефът на етичната комисията във Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров се оказа замесен в аферата със записите на бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. Това става ясно от петия запис, изтекъл през платформата “Болканлийкс, цитиран от “Биволь“. Тодоров, който се самосезира за скандала, е представен от Янева като човек, който изпълнява заръките на Бойко Борисов и не смята да я "закача по никакъв начин". Досега от записаните разговори между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова се разбра, че шефът на Върховния административен съд Георги Колев се е опитал да спаси Янева от отстраняване от съдебната система заради аферата “Червей“. После Янева намесва премиера Бойко Борисов, който бил разпоредил на главния прокурор да я “опраска“ заради разрешените незаконни специални разузнавателни средства. Самият Цацаров присъства в откровенията на Владимира Янева като добър за нея герой, който се опитва да завоалира нещата и също да я спаси по някакъв начин. Поредните записи намесват още Ясен Тодоров и шефа на бюджетната комисия във ВСС Димитър Узунов, който е представен от Янева като човека на Бойко Борисов във ВСС. От записите тях става ясно, че Янева е изпратила СМС на Бойко Борисов в четвъртък 12 февруари. Това е денят, в който Борисов публично откри огън по нея и нареди да бъде “опраскана“. Само 3 минути след СМС-а с Янева се свързал “Митко“ – “неговия човек“ във ВСС. Става дума за Димитър Узунов, който беше шеф на районния съд в Сандански и беше предложен за член на ВСС от Яне Янев. “Митко“ поискал да си общува с Янева по Viber, а не по нормалната телефонна линия. Успокоил я, че “току що му се обадил човекът от Брюксел“ и обещал, че няма да я закачат, а изявленията за “400 години затвор“ били за пред медиите. Това е реална реплика на Бойко Борисов от Брюксел, който каза, че ако Цветан Цветанов заслужва 4 години затвор, то за незаконните СРС по “Червей“ се полагат 400 години. Малко след разговора с Узунов по Viber, все още титулярната шефка на СГС получила съобщение от неизвестен абонат отново във Viber. С игрив намек той и дал да разбере, че нейните проблеми ще се решат. “Да не забравяме, че Сандански е най-топлия град в България и ако Митко каже може да се разходим в парка“. Янева убедено разяснява на Ченалова, че “няма кой друг да е“ авторът на мистериозното съобщение, очевидно визирайки Бойко Борисов. “Да, да, да, да“ – съгласява се Ченалова. Гаранциите от “човека в Брюксел“ били потвърдени пред Владимира Янева и от “Милка“. Става дума за друг член на ВСС – Милка Итова, която разговаряла с Димитър Узунов. “Влади, трябва да се видим“ Освен от Узунов, Янева получила гаранции и от още един член на ВСС – Ясен Тодоров, който и се обадил и поискал да се видят на живо във вторник, 17 февруари (разговорът на Янева и Ченалова е от четвъртък, 19 февруари). Ясен Тодоров е шеф на етичната комисия, която се сезира за изтеклите до момента записи. Той разказал на Янева следното: “Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже: по никакъв начин тебе да не те закачаме.“ “Така“ – съгласява се Ченалова. “Двамата души, които държат Съвета са Митко и Ясен“, казва Янева Гаранциите дадени от Борисов обаче не са подействали и в крайна сметка на 19 февруари ВСС отстрани Янева. Съдийката разсъждава върху това разминаване между думи и дела и не разбира как така след като си е осигурила подкрепата на двете най-важни лобита в Съвета, на Димитър Узунов и Ясен Тодоров, в крайна сметка е “опраскана“. „Защо кара Митко да ми се обади. А казах ли ти, че и при Ясен е пратил човек? Двамата души, които държат съвета и около тях са лобитата са Митко и Ясен. Двамата най-оправни в Съвета. И той праща при тях“, казва Янева, говорейки за пратениците на Бойко Борисов. “Да не би това да е игра на главния прокурор“, предполага Ченалова. “Знаеш ли дали наистина Бойко го е натиснал?“, пита тя. Непознатия мъж от записа я подкрепя , но и пита: “Я се замисли малко?“. Янева обаче отхвърля такъв вариант, защото се познавала добре с Борисов и можела да иде да говори директно с него, при което да разкрие играта на Цацаров, ако е имало такава. Ето стенограмата на записите. Разговорът отново е между Владимира Янева и Румяна Ченалова: Владимира Янева: В същото време, в момента аз в цялата моя драма, която е, полудявам. И пускам на Бойко един СМС. И му пиша така. Значи той е в Брюксел. Тва става в четвъртък. Не съм, извинявайте, не съм нарушила закона. Освен това за 4 години съм подписала над 15000 СРС-а. Нещо, което е абсолютно верно, щото тя статистиката е толкова бройки, те на година са по 5000. Не минават и три минути и ми звъни Митко Узунов: „Имаш ли Вайбър?“ Викам: „Имам Вайбър“. А нали знаеш, че Митко Узунов е неговия човек в Съвета и с който комуникира и за всичко той му отговаря. Не минават и три минути, звъни ми Митко на Вайбъра и ми казва: „Току що ми се обади човекът от Брюксел и каза да не се притесняваш, че това изказване го е направил само за пред медиите, за 400-е години. Въобще да не го мислиш, да не се притесняваш“. Минават още 10-15 минути отварям си аз вайбъра и гледам от един непознат номер следното съобщение: „И тук вятърът е много силен. Синоптиците казват, че времето ще се оправи. Да не забравяме, че Сандански е най-топлият град. Ако Митко каже, можем да отидем да се разходим в парка.“ Няма от кой друг да е. (Румяна Ченалова: Да, да, да, да) Нали, вече как. (РЧ: Да, да, да) И с Митко съм говорила 10 минути по-рано. И тук вятърът е силен и така нататък и така нататъка. От друго място, че се обаждат. И за Митко ти говори и така. РЧ: Да, да, да, да… ВЯ: Аз вече съвсем се успокоявам. Милка ми се обажда и ми казва: Не се притеснявай, Митко ми се обади и ми каза, че е говорил знаеш с кой. И че всичко е наред и няма проблеми. Ясен Тодоров ми звъни във вторник и казва: „Влади, трябва да се видим“. Виждаме се с Ясен. Ясен каза: "Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин тебе да не те закачаме!“. РЧ: Да. Владимира Янева: Аз не мога да разбера обаче той защо действа по тоя начин, е тва не мога да разбера. Защо кара Митко да ми се обажда? А казах ли ти, че и при Ясен е пратил човек? Мъж: Да ВЯ: Е тва не мога да разбера, защо го прави тва? Тва за мене е необяснимо. РЧ: Да не би главния… сам да си? ВЯ: Той праща при двамата най-здрави хора от Съвета. Двамата души, които държат Съвета и около тях са лобитата са Митко и Ясен. Двамата най-оправни в Съвета. И той праща при тях. РЧ: Да не би тва да е игра на главния прокурор? Мъж: А може би… я се замисли малко. РЧ: Знаеш ли дали наистина Бойко го е натиснал? Мъж: Даа. ВЯ: Ама аз главния прокурор го питах. Аз му казах: Има ли нужда да ходя да говоря с Бойко? И той каза: Както прецениш. РЧ: Е, той не може да ти каже: Недей да ходиш. ВЯ: Е да, де, ама той много добре знае, че ние се познаваме лично и то много добре. И ако отида да го попитам кво става? И той каже: Аз нямам пръст, тва е само главния.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване