Истина или лъжа: Криско ходел с 6 човека охрана

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5135966

Криско има 6 човека охрана, пише жълт уебсайт. На празника на град Радомир миналия месец скандалният изпълнител бе пазен от няколко горили, гласи клюката. Певецът се самозабравил дотам, че наел няколко бодигарда да го пазят.
Потърсихме Александра Иванчева, пиар на “Х Фактор” - музикалното риалити по Нова тв, в което Криско е ментор на момичетата,
Криско има 6 човека охрана, пише жълт уебсайт. На празника на град Радомир миналия месец скандалният изпълнител бе пазен от няколко горили, гласи клюката. Певецът се самозабравил дотам, че наел няколко бодигарда да го пазят. Потърсихме Александра Иванчева, пиар на “Х Фактор” - музикалното риалити по Нова тв, в което Криско е ментор на момичетата,

Плевнелиев: Европа трябва да интегрира, не да изолира

http://politics.actualno.com/plevneliev-evropa-trjabva-da-integrira-ne-da-izolira-news_509911.html

Ако поколението, което събори Берлинската стена, започне да изгражда 26 г. по-късно нови стени, това ще постави на карта мечтата за обединена, мирна и демократична Европа. Нашето оръжие е интеграцията, не изолацията, заявява държавният глава Росен Плевнелиев в интервю за германското издание "Хамбургер Абендблат", цитирано от прессекретариата на Президентството. "Отговорът на атентатите трябва да бъде повече, а не по-малко Европа. Контролът на външните граници на ЕС трябва да се подобри, н

Уил Смит влиза в политиката

http://showbusiness.actualno.com/uil-smit-vliza-v-politikata-news_509913.html

Холивудската звезда Уил Смит ще се захване с политическа дейност „в близко бъдеще“. Това заяви самият той пред Hollywood Reporter. Смит твърди, че се намира в етап от живота си, в който може да бъде „полезен на света“. „Баба ми се надяваше, че ще помагам на хората. Поглеждайки политическата обстановка в момента, мисля, че имам бъдеще в нея. Там се нуждаят от мен“, казва 47-годишният актьор. Смит и съпругата му Джейда Пинкет са сред най-известните привържени

През декември имаме право да сменим личния си лекар

http://healthy.actualno.com/prez-dekemvri-imame-pravo-da-smenim-lichnija-si-lekar-news_509914.html

От 1 декември до 31 декември здравноосигурените лица могат да сменят своя личен лекар, съобщават от НЗОК. При новоизбрания лекар заедно с регистрационната форма се представя здравноосигурителна книжка. При промяна на настоящия си адрес или при прекратяване договора на обслужващия ги личен лекар, гражданите имат право на нов избор на личен лекар, без да е необходимо да се спазват определените срокове. Когато пациентът иска да избере общопрактикуващ лекар, но не го е сторил досега, той може да на

В Разград не са открити бомби след сигналите. Търсят кой се е обадил

http://razgrad.actualno.com/v-razgrad-ne-sa-otkriti-bombi-sled-signalite-tyrsjat-koj-se-e-obadil-news_509916.html

Не са открити взривни устройства след телефонните заплахи за поставени бомби във всички банки в Разград, съобщиха от полицията. При първото обаждане в 8.27 часа тази сутрин на телефон 112 е съобщено, че са поставени бомби във всички банки. В 9.13 часа е направено второ обаждане в конкретен банков клон за поставено взривно устройство там. При проверката на оперативно-следствената група, взривни устройства не са открити, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Разград Илияна Георгиева,

Фандъкова: Проблемът с детските градини е решен в 8 столични раойона

http://society.actualno.com/fandykova-problemyt-s-detskite-gradini-e-reshen-v-8-stolichni-raojona-news_509918.html

Вече в 8 столични района е преодолян недостигът за градински групи. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, по време на официалното откриване на нова пристройка към ОДЗ 171 "Свобода", предаде „Фокус”. "Освен в по-крайните райони, въпросът вече е решен в районите "Надежда", "Илинден", "Изгрев" и още няколко района", посочи Фандъкова. "В много от районите недостигът на места е чувствително преодолян и остават проблеми на първо място в район "Красно село", въпреки че т

Откриха оръжието, с което екзекутираха наркобоса от Поморие

http://pik.bg/откриха-оръжието-с-което-екзекутираха-наркобоса-от-поморие-news442045.html

Откриха оръжието, с което екзекутираха наркобоса от Поморие

Пистолетът, с който показно бе разстрелян Иван Попов - Костов е намерен преди часове на 2 м в морето в Поморие, съобщи на току-що приключилата пресконференция Апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров.

Той уточни, че оръжието е намерено точно там, където килърът Димитър Димитров – Бабата е казал, че го е изхвърлил, пише "Флагман".

Откриването на оръжието на убийството бе последна пречка при внасянето на обвинителния акт.

Почти всички процесуални действия вече са приключили и съвсем скоро Бабата ще бъде изправен пред съда за показния гангстерски разстрел в Поморие.

Американски политик: Турция подкрепяше ИД срещу кюрдите

http://www.cross.bg/tyrtziya-siriya-rysiya-1489570.html

/КРОСС/ Турция е била съучастник на радикалната групировка „Ислямска държава” при атаките й срещу кюрдите в Ирак и Сирия. Това смята бившият старши съветник към Държавния департамент и сътрудник на Колумбийския университет Дейвид Филипс. „Ролята на Турция не е била еднозначна. Тя очевидно е подкрепяла „Ислямска държава”. Анкара е предоставяла логистична подкрепа, пари, оръжие, транспорт, медицински услуги на ранени бойци. Турция е подкрепяла екстремизма, за да се избави от Асад”, заяви бившият чиновник в интервю за агенция Sputnik. „Турция бе съучастник на ИД в нападенията й против Кюрдите в Ирак и Сирия. Не ми е известно са пряко участие на Турция в предоставянето на ИД на оръжия за масово поразяване”, добави той. „Интервюто не би било обективно, ако не кажем, че подкрепата на Русия за Асад не помага за решаването на проблема. Не е учудващо, че Русия и Турция стигнаха до инцидент със стрелба, защото те работят за директно противоположни сцени”, каза още Филипс.

Кои са туркмените и защо се превърнаха във фактор

http://www.moreto.net/novini.php?n=307436

Добре въоръжени от Турция и опасно близо до руската база в Латакия. Туркмените в Сирия още от началото на кризата се включват във войната срещу правителството на Башар Асад, като получават финансова, логистична и оръжейна подкрепа от Турция.

Ученици от София и Свищов влизат в битка на финала на конкурса „Мтел Талант“

http://www.cross.bg/mtel-podkrepa-svishtov-1489569.html

/КРОСС/Близо милион и половин гласа са подадени до момента в третото издание на ученическия конкурс Мтел Талант. Тази година в онлайн надпреварата на Мтел за финансиране на най-добър младежки проект финалисти са Американския колеж в София и СОУ „Николай Катранов" в Свищов. Към момента в състезанието водят тийнейджърите от крайдунавския град. Над 709 000 „лайка" са събрали качените от тях снимки и видеоклипове на адрес talant.mtel.bg. Ако запазят лидерството си, те ще получат финансиране, с което да могат да подпомогнат работещата и в момента към училището работилница за театрални постановки на чужд език. Артистичното хоби не само радва учениците от Свищов, но им помага по-качествено да овладеят английски, немски и испански език. Американския колеж може да се похвали с близо 700 000 гласа в подкрепа на защитавания от тях проект за ученически научен фестивал FISSION. Ако спечелят интернет „битката", тийнейджърите ще реализират иновативен форум, по време на който своите научни разработки ще представят не само те, но и представители на някои от най-елитните математически и езикови гимназии у нас. Всички желаещи могат да подкрепят своите фаворити на talant.mtel.bg, като качат снимки или видеа в подкрепа на любимата си кауза, или просто „лайкнат" вече качените

Наглеци с „Бентли” и „Мерцедес” окупираха инвалидни паркоместа (снимки)

http://pik.bg/наглеци-с-„бентли”-и-„мерцедес”-окупираха-инвалидни-паркоместа-снимки-news442041.html

Наглеци с „Бентли” и „Мерцедес” окупираха инвалидни паркоместа (снимки)

Поредна наглост на шофьори със скъпи коли. Сякаш тузарската марка им дава право да паркират безнаказано на местата за инвалиди. Интересното е, че никой не санкционира наглеците. Които в повечето случаи са се снабдили с фалшиви инвалидни талони и абсолютно спокойно паркират там, където би трябвало да спират колите си хора със специфични потребности, пише Блиц. Този път случаят е от София.

"Искам и аз да ви изпратя няколко снимки как двама клиента са си паркирали скъпите возила ("Бентли" и "Мерцедес") на места за инвалиди на паркинга на БИЛЛА на бул. "България" в София", пише Иван Иванов.

ПЪЛЕН АБСУРД! Разбита велоалея завърша с билборд?

http://www.bnews.bg/article-144278

Алеята, която е в процес на изграждане, е не само абсурдна, но и опасна.

Разследването за самоубийствения атентат в Сарафово на финал, обвиняват двама, ще ги съдят задочно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5136921

На финала си е разследването за атентата на бургаското летище в квартал Сарафово от 18 юли 2012 г., съобщи преди минути шефът на апелативната прокуратура в града Любомир Петров. Събрани са достатъчно доказателства, за да бъдат обвинени двамата помагачи на директния извършител, допълни прокурор Петров.
На финала си е разследването за атентата на бургаското летище в квартал Сарафово от 18 юли 2012 г., съобщи преди минути шефът на апелативната прокуратура в града Любомир Петров. Събрани са достатъчно доказателства, за да бъдат обвинени двамата помагачи на директния извършител, допълни прокурор Петров.

Проходът "Петрохан" е почистен и проходим

http://pik.bg/проходът-петрохан-е-почистен-и-проходим-news442038.html

Проходът "Петрохан" е почистен и проходим

Проходът "Петрохан" е почистен и е проходим, каза Володя Вълов, директор "Областно пътно управление" Монтана, цитиран от "Фокус".

„На цялата територия на област Монтана пътищата са почистени и проходими”, уточни Вълов. От АПИ посочват, че през прохода „Петрохан” е забранено движението на МПС над 12 т.

Симеон Сакскобургготски: България трябва да е готова за мигрантска вълна

http://www.cross.bg/bulgariya-vulna-makedoniya-1489571.html

/КРОСС/ България трябва да има готовност да се справи с една евентуална мигрантска вълна, ако тя тръгне към страната ни. Това заяви за БГНЕС Симеон Сакскобургготски, бивш български цар /1943-1946/ и министър-председател /2001-2005/. - Каква трябва да бъде българската политика по отношение на мигрантската криза? Виждаме, че все повече европейски държави затягат правилата за приема на мигранти. - Не трябва да се гледа по един негативен начин, а по позитивен. Ако говорим за България, аз мисля, че ние винаги сме били познати със своето гостоприемство и човешки отношения. Мигрантската криза е проблем за цяла Европа. Мигрантите ще бъдат разпределени по квоти и с общи усилия мисля, че ще се справим. Трябва да избегнем изкуственото създаване на паника или загриженост. Много пъти подобно нещо предизвиква негативни реакции от страна на населението. - Вече виждаме, че Сърбия и Македония затвориха своите граници за икономически мигранти, а Румъния въведе 100% граничен контрол. Има ли опасност мигрантската вълна от Гърция да се пренасочи към България? - Стига да погледнем картата и географията и може да разберем, но засега не е дошла. Трябва да имаме готовност за нея, но без пак да гледаме някакви апокалиптични сценарии. - Би трябвало да окажем помощ на Македония, която сега се опитва да спре мигрантската вълна. Ще призовете ли българските политици да направят това? - Това не е ексклузивно само към Македония и други страни имат проблеми

Митов подписа споразумение за обмен в областта на образованието с Китай

http://pik.bg/митов-подписа-споразумение-за-обмен-в-областта-на-образованието-с-китай-news442039.html

Митов подписа споразумение за обмен в областта на образованието с Китай

Външният министър Даниел Митов подписа в Пекин споразумение за обмен в областта на образованието с министъра на образованието на Китай Юан Гуйжън. „Имаме много добри традиции в образованието и в обмена на студенти“, заяви министър Юан Гуйжън.

От своя страна министър Митов благодари за топлото посрещане на българската делегация. „Има голям потенциал между двете страни, който не е в пълна степен открит включително и в сферата на образованието“, каза министър Митов по време на подписването на документа. И двамата министри изразиха надежда, че това споразумение ще спомогне за обмена на студенти. Министър Митов увери колегата си Юан Гуйжън, че Китай е изключително важен за нашата страна.

Междувременно министър Митов се срещна в Шанхай с колегата си Ван И - външен министър на Китайската народна република. Само преди месец двамата отново се видяха по време на официалната визита на г-н Ван И в София. Като продължение на разговорите между двамата те отново потвърдиха традиционно добрите отношения между двете страни.

Във фокуса на разговорите отново беше поставянето на нови акценти в двустранното сътрудничество в сферите на туризма, селското стопанство, инфраструктурата, енергетиката и културния обмен.

Двамата външни министри изтъкнаха важността на развитието и задълбочаването на търговските и икономическите връзки между двете страни, включително в контекста на стратегическото сътрудничество ЕС-Китай. „Китай е наш първостепенен партньор в Азия, както и една от най-големите ни експортни дестинации в световен мащаб“, каза министър Митов. Той отново изрази готовност за активно участие в развитието на транспортните коридори по Новия път на коприната в контекста на инициатива „Един пояс, един път”.

От своя страна министър Ван И посочи, че България е важна страна в изграждането на това сътрудничество, като по думите му страната ни е „вратата на ЕС към Азия“. „Подкрепяме и активно участваме в Инициативата за сътрудничество между Китай и ЦИЕ. Това е важна платформа за разширяване на двустранните ни връзки във всички области, както и ефективно допълнение към отношенията ЕС – Китай”, изтъкна министър Митов.

Той изрази задоволство от посещението на българската делегация начело с премиера Бойко Борисов в Китайската народна република във връзка със сътрудничеството във формата 16+1.

По време на срещата беше обсъдена и идеята за постоянен работен механизъм между двете държави в основни сфери от взаимен интерес, които да направят отношенията много по-рационални.

 

Правят платформа за достъп до обществена информация

http://offnews.bg/news/n_1/n_597794.html

Създавава се централизирана платформа за достъп до обществена информация, която ще бъде изградена към администрацията на Министерски съвет. Това решиха депутатите с приемането на второ четене на промени в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Платформата ще заработи след 1 юни 2017 година. В нея ще могат да се подават заявления за достъп до информация, които ще се публикуват заедно с решенията по тях и предоставяната обществена информация. Освен това ще бъде създаден и портал за отворени данни, като достъпът до тази информация ще бъде безплатен. Всяка организация от обществения сектор ще трябва ежегодно да публикува част на информационните си масиви в този портал. Задължението влиза в сила 9 месеца след обнародването на законопроекта. Промените предвиждат също електронен достъп до информация да се дава при поискване от заявителя, без да се изисква електронен подпис. По ЗДОИ задължения вече ще имат и някои културни институции като библиотеки, включително университетски, музеи, архиви. Законът също така дава възможност за безплатно предоставяне на информация за повторно използване по преценка на организациите от обществения сектор. Законопроектът предвижда по отношение на таксата за повторно използване на информация се установява горна граница, която няма да превишава материалните разходи по възпроизвеждането на информацията и нейното предоставяне. Организациите от обществения сектор ще трябва да предоставят информация за повторно използване в отворен и машинно четим формат, както и да я публикуват в портала за отворени данни. 

Московски, Павлова и министърът на транспорта на КНР създават програма за инфраструктурните проекти

http://www.cross.bg/moskovski-ministur-ivaiilo-1489568.html

/КРОСС/Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на транспорта на КНР Ян Чуантан създават обща програма за инфраструктурните проекти. Това стана ясно по време на срещата между тримата министри и представители на ръководни постове в китайската държавна институция - директор „Международна дейност" Джан Дауей, директор „Планиране" Чън Шънин и директорът Жън Уеймин, отговарящ за магистралите. Министър Ян Чуантан откри срещата с позицията, че разговорите между двете държави в годините са ползотворни. Той допълни, че Четвъртата среща във формат „16+1" и инициативата „Един пояс, един път" представляват изключителна възможност за развитие на отношенията между Източна Европа и Китайска народна република. Това е и втора среща на министрите Ивайло Московски и Лиляна Павлова с министър Ян Чуантан, след миналогодишната в Белград. Разговорът продължи с представяне от министър Ивайло Московски на структурата на МТИТС и доброто ниво на сътрудничество и координация с МРРБ. Министър Ивайло Московски изтъкна, че присъствието на министър-председателя Бойко Борисов с делегация, включваща вицепремиер и шест министри от екипа му, е ясен израз на уважение, както и заявка за активно участие в сериозни инвестиционни отношения между двете държави

Вече ше разхождаме домашните любимци само на каишка

http://pik.bg/вече-ше-разхождаме-домашните-любимци-само-на-каишка-news442035.html

Вече ше разхождаме домашните любимци само на каишка

Депутатите решиха домашните любимци вече да могат да бъдат разхождани само с повод.

Това стана, след като приеха на първо четене промени в Закона за ветеринарно- медицинската дейност.

Освен това се завишават мерките за ограничаване на незаконния внос, търговия и придвижване на животни с неясен произход.

Така беше решено животни, за които не са изпълнени задължителните мерки за профилактика и нямат ясен здравен статус, да бъдат отнемани в полза на държавата.

Причината за това е, че има риск от разпространение на инфекциозни заболявания.
След това ще бъде решавано дали животните да бъдат пратени в екарисаж или да бъдат дадени на хранителна банка или институции, предоставящи социални услуги.

Митов подписа споразумение за обмен в областта на образованието с Китай

http://www.cross.bg/ministur-mitov-kitaii-1489567.html

/КРОСС/Външният министър Даниел Митов подписа в Пекин споразумение за обмен в областта на образованието с министъра на образованието на Китай Юан Гуйжън. „Имаме много добри традиции в образованието и в обмена на студенти", заяви министър Юан Гуйжън. От своя страна министър Митов благодари за топлото посрещане на българската делегация. „Има голям потенциал между двете страни, който не е в пълна степен открит включително и в сферата на образованието", каза министър Митов по време на подписването на документа. И двамата министри изразиха надежда, че това споразумение ще спомогне за обмена на студенти. Министър Митов увери колегата си Юан Гуйжън, че Китай е изключително важен за нашата страна. Междувременно министър Митов се срещна в Шанхай с колегата си Ван И - външен министър на Китайската народна република. Само преди месец двамата отново се видяха по време на официалната визита на г-н Ван И в София. Като продължение на разговорите между двамата те отново потвърдиха традиционно добрите отношения между двете страни. Във фокуса на разговорите отново беше поставянето на нови акценти в двустранното сътрудничество в сферите на туризма, селското стопанство, инфраструктурата, енергетиката и културния обмен.Двамата външни министри изтъкнаха важността на развитието и задълбочаването на търговските и икономическите връзки между двете страни, включително в контекста на стратегическото сътрудничество ЕС-Китай

Риба в пустинята, или каква е стратегията на френските джихадисти

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/11/26/2656968_riba_v_pustiniata_ili_kakva_e_strategiiata_na/?ref=rss


Организацията "Ислямска държава" придоби още по-големи възможности след взривяването на руския пътнически самолет над Синайския полуостров и последвалите атентати в Париж. С това Даеш се превърна в най-опасната терористична организация в света, притежаваща голям деструктивен капацитет, който включва терористични мрежи в европейските държави, както и в целия свят.

Последните са установили контакти и сътрудничество с организирани престъпни групи, които се занимават с трафик на хора,...

Министър Митов подписа споразумение за обмен в областта на образованието с Китай

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5136919

Външният министър Даниел Митов подписа в Пекин споразумение за обмен в областта на образованието с министъра на образованието на Китай Юан Гуйжън. „Имаме много добри традиции в образованието и в обмена на студенти“, заяви министър Юан Гуйжън. От своя страна министър Митов благодари за топлото посрещане на българската делегация.
Външният министър Даниел Митов подписа в Пекин споразумение за обмен в областта на образованието с министъра на образованието на Китай Юан Гуйжън. „Имаме много добри традиции в образованието и в обмена на студенти“, заяви министър Юан Гуйжън. От своя страна министър Митов благодари за топлото посрещане на българската делегация.

Сигнал за бомби затвори всички банки в Разград

http://offnews.bg/news/n_1/n_597841.html

Сигнал за бомби затвори всички банки в Разград, съобщи Областната дирекция на МВР в града. Сигналът е получен на тел.112 в 08.27 часа. Обадилият се заявил, че са сложени бомби в сградите на всички банки. В 9.13 ч. се обадил втори път и конкретизирал, че има бомба в клона на ОББ. Оперативно-следствена група проверява обектите. Районите са отцепени. Работи се по установяването на телефоните, от които са направени обажданията, както и по разкриване на извършителя.

Давутоглу призна: Лично дадох заповед за свалянето на самолета

http://www.cross.bg/davytogly-tyrtziya-vuzdyshnoto-1489565.html

/КРОСС/Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви пред събрание на членовете на партията му в Анкара, че заповедта за свалянето на руския самолет е дошла лично от него, съобщава CNN. "Въпреки всички предупреждения, ние трябваше да свалим самолета. Турските въоръжени сили извършиха нападението по мое лично нареждане", е казал турският премиер. Русия от своя страна заяви, че бомбардировачът Су-24 е бил над сирийска територия и не е нарушил въздушното пространство на Турция. Премиерът на Турция, Ахмет Давутоглу, заяви, че страната има право да защитава въздушното си пространство. Руският президент пък обяви, че инцидентът е "удар в гърба" от "съучастници на терористи".    

6 л/кв.м е падналият дъжд във Варна през нощта, няма сигнали за проблеми

http://www.moreto.net/novini.php?n=307441

Няма постъпили сигнали след проливния дъжд, изсипал се в нощните часове над Варна, съобщиха от пресцентъра на полицията за Moreto.net. По данни на филиала на Националния институт по метеорология и хидрология в морската столица през нощта падналите валежи са 6 литра на квадрат.

Владимир Николов: Искаме децата да оставят таблетите и да се забавляват

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/26/2656897_vladimir_nikolov_iskame_decata_da_ostaviat_tabletite_i/?ref=rss


Волейболният национал Владимир Николов заяви, че целта му е с школата си да допринесе за това децата да спортуват повече. Диагоналът се завърна за кратко от Франция, за да проведе открита тренировка.

Много бързо след европейското първенство той успя да събере около 300 деца. "Целта е да се забавляват, да оставят настрани таблетите и компютрите. Помагаме на родителите това да се случи", каза Николов пред Би Ти Ви. Волейболният национал вижда ентусиазъм в момичетата и момчетата в...

НАСА инсталира първото огледало на наследника на "Хъбъл"

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/11/26/2656854_nasa_instalira_purvoto_ogledalo_na_naslednika_na_hubul/?ref=rss


Работата по телескопа "Джеймс Уеб" навлиза в една от най-важните фази - инсталирането на всички 18 огледала. НАСА обяви, че вече успешно е инсталирано първото огледало.

Всяко е с диаметър малко над 120 см и е с шестоъгълна форма. Въпреки че са направени от берилий, който е един от доста леките елементи, всяко огледало тежи почти 40 кг. Направени са така, че да издържат температури до минус 400 градуса по Фаренхайт (-204 градуса по Целзий).

От голямо значение е и здравината...

Министър Митов подписа споразумение за обмен в областта на образованието с Китай

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5136913

Външният министър Даниел Митов подписа в Пекин споразумение за обмен в областта на образованието с министъра на образованието на Китай Юан Гуйжън. „Имаме много добри традиции в образованието и в обмена на студенти“, заяви министър Юан Гуйжън. От своя страна министър Митов благодари за топлото посрещане на българската делегация.
Външният министър Даниел Митов подписа в Пекин споразумение за обмен в областта на образованието с министъра на образованието на Китай Юан Гуйжън. „Имаме много добри традиции в образованието и в обмена на студенти“, заяви министър Юан Гуйжън. От своя страна министър Митов благодари за топлото посрещане на българската делегация.

Queen с концерт в България на 23 юни

http://www.cross.bg/queen-kontzertut-kontzert-1489564.html

/КРОСС/Легендите от Queen ще пристигнат за първи концерт в България на 23 юни следващата година, като техен вокал ще бъде Адам Ламбърт. За това съобщи китаристът на групата Брайън Мей във личната си Фейсбук страница. Концертът ще се проведе на ст. "Георги Аспарухов" от 20 часа. Концертът на Queen ще бъде само няколко месеца след като Брайън Мей ще свири у нас в зала 1 на НДК заедно с Кери Елис на 16 март. Билетите за събитието ще са на цена от 70 до 140 лева и ще стартират продажба на 30 ноември в 11 часа сутринта.  

Турция е чакала в засада руснаците, каза Бойко Ноев

http://www.moreto.net/novini.php?n=307435

Турция е очаквала в засада руснаците, които системно са нарушавали границите в този участък. Това заяви в предаването „Тази сутрин” на bTV бившият министър на отбраната Бойко Ноев във връзка със сваления руски боен самолет на границата със Сирия.

Ченалова и Янева да говорят пред представители на трите власти, предлага Панов

http://www.cross.bg/zapisite-panov-organ-1489563.html

/КРОСС/Да бъде създаден орган, съставен от трите власти, който да провери записите между ексшефа на СГС Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова. Това заяви председателят на ВКС Лозан Панов преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС). Според Панов е необходимо в този орган да има представители на изпълнителната, законодателната и съдебната власт, тъй като в записите се споменават лица и от трите власти. "Този орган, трябва да направи независимо разследване, тъй като в записите се споменават и членове на ВСС. Очевидно, какъвто и извод да направи Съветът, той ще бъде дискредитиран", убеден е шефът на ВКС. Според него, няма как да не се намеси президентът Росен Плевнелиев с идеята да се сформира комисия. Панов допусна, че контрааргументът ще бъде, че няма законов текст за създаването на такъв орган, но моралът стои над този аргумент. Шефът на ВКС е готов да се срещне с президента Росен Плевнелиев и да изложи аргументите си. Той подчерта, че ВСС е част от съдебната власт и разследванията му могат да бъдат по въпроси, свързани с магистратите. Премиерът Борисов, който също е замесен в записите, не е магистрат. Въпросът за независимостта на съдебната власт засягал и темата за търговия на влияние. Панов каза, че в последното интервю на Ченалова има данни за престъпление без да уточнява пред коя медия и кога е дадено то. Шефът на ВКС изтъкна, че казусът със записите има много аспекти

Шофьор с 3,31 промила алкохол се заби в насрещно движеща се кола в Благоевград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5136908

Пиян шофьор влезна в в лентата за насрещно движение и блъсна лек автомобил „Мерцедес” в Благоевград, съобщиха от местното полицейско управление.
Инцидентът е станал вчера около 19:35 часа.
Лек автомобил „Фолксваген Голф”, управляван от И.Л. на 53 г. от гр. Благоевград, движейки се по ул.”Освобождение”, на кръстовище с ул.
Пиян шофьор влезна в в лентата за насрещно движение и блъсна лек автомобил „Мерцедес” в Благоевград, съобщиха от местното полицейско управление. Инцидентът е станал вчера около 19:35 часа. Лек автомобил „Фолксваген Голф”, управляван от И.Л. на 53 г. от гр. Благоевград, движейки се по ул.”Освобождение”, на кръстовище с ул.

Неуспели кандидати за кметове и съветници губят и в съда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5136910

Неуспели кандидати за кметове и общински съветници в Русенско губят делата за обжалваните резултати от местния вот. Административният съд /АС/ потвърди избора за старейшини в Общинските съвети на градовете Русе и Бяла, за кметове на селата Червен, Каран Върбовка, Острица и Полско Косово.
АС не се е произнесъл още само за община Ветово.
Неуспели кандидати за кметове и общински съветници в Русенско губят делата за обжалваните резултати от местния вот. Административният съд /АС/ потвърди избора за старейшини в Общинските съвети на градовете Русе и Бяла, за кметове на селата Червен, Каран Върбовка, Острица и Полско Косово. АС не се е произнесъл още само за община Ветово.

Спипаха нелегални чужденци в къща във Видин

http://pik.bg/спипаха-нелегални-чужденци-в-къща-във-видин-news442030.html

Спипаха нелегални чужденци в къща във Видин

Вчера след получен сигнал полицейски служители извършили проверка в къща на ул.”Св.Методий” в областния град.

В две от стаите служителите на реда установили 19 чужди граждани без документи за самоличност. Групата е доведена в областната дирекция. Осем от тях, граждани на Афганистан-кандидати за бежанци, са съпроводени с влак до столицата. Останалите 11 чужденци са задържани в РУ-Видин.

Установена е самоличността им – граждани на Афганистан и Пакистан. Днес ще бъдат съпроводени до столицата и настанени в СДВНЧ (Специален дом за временно настаняване на чужденци към МВР).

С. Сакскобургготски: Като пораснах разбрах колко е вредно да се слагат капаци и да ненавиждаш съседите си

http://www.cross.bg/idei-radikalni-demokratziya-1489566.html

/КРОСС/„Аз съм съвкупност от много култури. Мисля, че едно засилено учение по гражданско образование и по начин на общуване е много важно, както и примерът на родителите". Това каза Симеон Сакскобургготски на кръгла маса „Обучение по демокрация. Образование и активно гражданство", организирана от Либерален институт за политически анализи (ЛИПА), Фондация за свободата „Фридрих Нуаман" и Европейския либералне форум, която се проведе във Врана.  "Ще дам пример от моя живот: Разрешиха ми да започна да уча на 5 години, след това учих в Египет, след това в Мадрид и накрая учих в САЩ. В Египет ни преподаваха, че испанците били пирати и завоеватели. В Испания пирати наричаха англичаните. Като пораснах разбрах колко е вредно да се слагат капаци и да ненавиждаш съседите си", каза още Н. В. Цар Симеон II. В кръглата маса взеха участие министърът на образованието Проф. днп Тодор Танев, бившият вицепремиер Зинаида Златанова, Даниел Кадик, ръководител на проект Югоизточна Европа на Фондация за свободата „Фридрих Науман" бившите министри на образованието Сергей Игнатов и Даниел Вълчев, проф. Огнян Герджиков, Д-р Сиприан-Йонут Негоита, член на Института за Либерални Изследвания, Румъния и член на Либералната румънска партия, Д-р Борислав Гъргин, зам.председател на Политическа академия-либерална демокрация, Република Хърватска, Проф

Шофьор с 3,31 промила алкохол се заби в насрещно движеща се кола в Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5136895

Пиян шофьор влезна в в лентата за насрещно движение и блъсна лек автомобил „Мерцедес” в Благоевград, съобщиха от местното полицейско управление.
Инцидентът е станал вчера около 19:35 часа.
Лек автомобил „Фолксваген Голф”, управляван от И.Л. на 53 г. от гр. Благоевград, движейки се по ул.”Освобождение”, на кръстовище с ул.
Пиян шофьор влезна в в лентата за насрещно движение и блъсна лек автомобил „Мерцедес” в Благоевград, съобщиха от местното полицейско управление. Инцидентът е станал вчера около 19:35 часа. Лек автомобил „Фолксваген Голф”, управляван от И.Л. на 53 г. от гр. Благоевград, движейки се по ул.”Освобождение”, на кръстовище с ул.

Арестуваните за тероризъм в Унгария се оказаха... историци-любители

http://petel.bg/Arestuvanite-za-terorizam-v-Ungariya-se-okazaha----istoritsi-lyubiteli__135392

Илюстрация: Булфото Четиримата мъже, които бяха арестувани в сряда за тероризъм в Унгария, всъщност не са джихадисти. Оказа се, че...

Следобедна сиеста! Спипаха шофьор край Варна с 2,70 промила алкохол!

http://petel.bg/Sledobedna-siesta--Spipaha-shofor-kray-Varna-s-2-70-promila-alkohol-__135393

Снимка Булфото Шофьор с 2,70 промила алкохол в издишания въздух спипаха полицаите в Провадия при обичайна проверка на шофьорите на пътя....

177 деца са вписани в регистъра за осиновяване във Враца

http://pik.bg/177-деца-са-вписани-в-регистъра-за-осиновяване-във-враца-news442028.html

177 деца са вписани в регистъра за осиновяване във Враца

Общо 177 деца са вписани в регистъра за пълно осиновяване на Регионална дирекция „Социално подпомагане“-Враца. Това каза директорът на институцията в областния град Сашка Началнишка, предаде "Фокус".

Тя уточни, че в това число влизат и вписаните през месец ноември шест малчугани. Желаещите да осиновят дете от област Враца са 20. От началото на ноември чрез социалната институция е осиновено само едно дете, а седем са намерили нови родители извън страната, посочи Началнишка.

Инвеститори съдят Citigroup за лошо на обслужване на активи

http://econ.bg/Новини/Инвеститори-съдят-Citigroup-за-лошо-на-обслужване-на-активи_l.a_i.709303_at.1.html

Pacific Investment Management Co (Pimco) и няколко други инвестиционни компании съдят Citigroup по обвинения, че банката не е успяла да извърши...

По 8 месеца условно за пласьори на нелегални цигари за над 500 000 лв

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5136901

Районният съд във Велико Търново постанови условни присъди от по 8 месеца с 3-годишен изпитателен срок за двама пласьори на цигари без бандерол на обща стойност 510 000 лв. Наказанието на И.С и П.С. е наложено след одобрено от съда споразумение с Районната прокуратура в старата столица.
Двамата мъже са се признали за виновни за това,
Районният съд във Велико Търново постанови условни присъди от по 8 месеца с 3-годишен изпитателен срок за двама пласьори на цигари без бандерол на обща стойност 510 000 лв. Наказанието на И.С и П.С. е наложено след одобрено от съда споразумение с Районната прокуратура в старата столица. Двамата мъже са се признали за виновни за това,

4 причини за конфликт между Русия и Турция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5136274


Самозабравянето на несменяемите
авторитарни вождове и свързаните
с него рискове за регионалната
и глобалната сигурност*
Студенти, които са слушали мои лекции по системно прогнозиране, базирано на стратегическо проектиране и сценарийно планиране, знаят, че аз разглеждам като хипотетичен вариант възникване на много интензивно напрежение между
Самозабравянето на несменяемите авторитарни вождове и свързаните с него рискове за регионалната и глобалната сигурност* Студенти, които са слушали мои лекции по системно прогнозиране, базирано на стратегическо проектиране и сценарийно планиране, знаят, че аз разглеждам като хипотетичен вариант възникване на много интензивно напрежение между

46 мандали за оцветяване - милиони са се възползвали, сега е ваш ред!

http://books.actualno.com/46-mandali-za-ocvetjavane---milioni-sa-se-vyzpolzvali-sega-e-vash-red-news_509894.html

Книги за оцветяване за възрастни – не просто приятно, но и доказано полезно хоби, водещо до винаги отлични резултати! Милиони са се възползвали, сега е ваш ред! Предназначени за индивидуално занимание, като семейно развлечение, за терапевтична или рекреативна работа в група, тези книги са оригинален подарък за всеки повод и вкус. Следвайте своя усет, доверете се на вътрешния си глас, намерете своето темпо, отпуснете се и импровизирайте! Ще установите, че детайлните изображения с лекота с

Шефът на ВКС иска лидерска позиция от президента за изясняване на "Яневагейт"

http://society.actualno.com/shefyt-na-vks-iska-liderska-pozicija-ot-prezidenta-za-izjasnjavane-na-janevagejt-news_509906.html

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов призова президента да поеме лидерска функция при изясняването на всички обстоятелства около изтеклите записи в случая "Яневагейт", информира БНР. Скандалите разговори са между бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и уволнената съдия от същия съд Румяна Ченалова, в които се коментира така нареченото мегаразследване "Червеи" и разкрива зависимости между съда, прокуратурата и изпълнителната власт. Според Панов,

Откриха "Банско филм фест"

http://society.actualno.com/otkriha-bansko-film-fest-news_509908.html

Заместник-кметът на община Банско – Сашка Въчкова откри Петнадесетото издание на Международния фестивал за планинарските филми „Банско филм фест", съобщиха от пресцентъра на Общината. „Нашият град домакинства този единствен по рода си форум за екстремно кино вече 15 години. Традицията е създадена и в рамките на пет дни всички ние ще имаме възможност да се потопим в света на адреналина, в света на различното, извън матрицата на съвременния градски начин на живот. Поздравявам ор

Отцепиха районите на всички банки в Разград, имало бомби навсякъде

http://www.cross.bg/raiionite-banki-razgrad-1489562.html

/КРОСС/Отцепени са районите на всички банки в Разград, заради сигнал за взривни устройства, съобщиха от полицията. Сигналът е получен на тел. 112 в 08,27 часа. В обаждането се съобщава, че са сложени бомби в сградите на всички банки. В 09,13 часа е направено второ обаждане за взривно устройство, поставено в ОББ. В момента оперативно-следствена група проверява обектите. Отцепени са районите, визирани в сигналите. Работи се по установяването на телефоните, от които са направени обажданията, както и по разкриване на извършителя.  

Защо строителството на „Южен Поток” следва да продължи и защо бездействието на правителството е неоправдано

http://www.bnews.bg/article-144276

Липсата на позиция би имала сериозни последствия за енергийното бъдеще на България, пред която днес се появява историческия шанс да се превърне в енергиен хъб.

До 2 години затвор за бургаския "бомбаджия", спрял детски концерт с телефонни заплахи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5136893

Бургазлията Михаил Дойнов, който осуети провеждането на детски концерт чрез фалшив сигнал за бомба, вече е обвиняем, научи 24 часа.
Той ще трябва да търпи наказателна отговорност за действията си по чл.л.326 от НК - за предаване по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога,.
Бургазлията Михаил Дойнов, който осуети провеждането на детски концерт чрез фалшив сигнал за бомба, вече е обвиняем, научи 24 часа. Той ще трябва да търпи наказателна отговорност за действията си по чл.л.326 от НК - за предаване по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога,.

Столична община узаконява парите за "паяк" и зоните за паркиране

http://offnews.bg/news/n_1/n_597840.html

Столична община узаконява парите за "синя" и "зелена" зона за паркиране в София, както и омразния "паяк" на живеещите и гостите на града.  Зам.-кметът по транспорта Любомир Христов и Екатерина Йорданова, шеф на ресорната комисия в СОС, внесоха доклад за определяне на цените във връзка с Наредба за организация на движението на територията на Столична община. Няма промяна в сумите, които плащат столичани в зоните, за скоба или принудително вдигане на колата, става ясно от документа. Приемането му обаче се налага след като Административния съд обяви таксите за платено паркиране за незаконни, а депутатите промениха Закона за движение по пътищата така, че общините вече да определят цена, а не такса за платено паркиране.   Както и досега в "синя зона" ще се плаща по 2 лв. на час, а живеещите в обхвата й ще дават по 150 лв. годишно. Цените за "зелена зона" са съответно 1 лв. и 100 лева. Двойно повече струва втората кола на година. Арестуваната със скоба кола излиза 30 лв. еднократно плюс парите за всеки час платено паркиране в съответната зона до изтичане на работното й време. "Паякът" отнася колата срещу 60 лв. Служебният абонамент на фирмените автомобили е срещу 650 лв. на месец в "синя зона" и 450 лв. в зелената. 

Отцепиха районите на всички банки в Разград, имало бомби навсякъде

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5136891

Отцепени са районите на всички банки в Разград, заради сигнал за взривни устройства, съобщиха от полицията Разград.
Сигналът е получен на тел. 112 в 08,27 часа. В обаждането се съобщава, че са сложени бомби в сградите на всички банки. В 09,13 часа е направено второ обаждане за взривно устройство, поставено в ОББ.
Отцепени са районите на всички банки в Разград, заради сигнал за взривни устройства, съобщиха от полицията Разград. Сигналът е получен на тел. 112 в 08,27 часа. В обаждането се съобщава, че са сложени бомби в сградите на всички банки. В 09,13 часа е направено второ обаждане за взривно устройство, поставено в ОББ.

Забраниха животни без стопани да се движат свободно

http://offnews.bg/news/n_1/n_597795.html

Коне, крави и заблудени овце вече няма да се движат безметежно из страната, стопаните нямат право да пускат животни без придружител извън стопанството си.  Това предвиждат приетите на първо четене в парламента промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които забраняват придвижването на неидентифицирани селскостопански животни - с неясен произход и здравен статус.  Предложените от Министерски съвет изменения бяха приети с 89 гласа „за“, 15 „против“ и 31 „въздържал се“ в пленарна зала. В мотивите на вносителите се казва, че всяко животно без надзор може да бъде източник на заболявания, да нанесе щети на друг земеделски производител, както и да бъде причина за пътнотранспортно произшествие. Новите текстове предвиждат и животновъдите да уведомяват незабавно ветеринарния лекар при влошаване на общото състояние на животните. Ще се създадат и постоянни екипи от ветеринарни лекари от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), които да потвърждават или отхвърлят възникнало съмнение за болести, за които има риск от бързо и масово разпространение или ще доведат до финансови загуби за фермерите.

Зам.-министър в МОН започна чистка на училищни директори

http://www.cross.bg/direktori-obrazovanieto-ychilishte-1489561.html

/КРОСС/Тихомълком Министерството на образованието започна чистка на училищни директори, съобщи OFFNews. Претекстът е, че тези директори са навършили възраст за пенсиониране, което, всъщност, не е така за част от тях. Само в София предизвестие за пенсиониране преди дни, по средата на учебната година, са получили 40 директора. Това е било разпоредено от МОН на ръководителите на инспекторатите по образование, вече преименувани на регионални управления на образованието. 28-те управления са структури, подчинени на министъра на образованието. Сред тях са и директори на едни от най-силните училища, не само в столицата, а и в цялата страна и това е видно не само по доброто им управление и чувствително подобрената материална база, а и по челните резултати на учениците им на националните външни оценявания и последващата реализация на тези млади хора. Човекът, ръководещ държавната политика в средното образование в МОН, е зам.-министърът Ваня Кастрева. Преди да стане зам.-министър, тя беше началник на Регионалния инспекторат по образование в София. Кастрева е и човекът, който стои основно зад изработването и прокарването на спорните учебни планове, които намаляват наполовина часовете за изучаване на основния чужд език в езиковите гимназии след подготвителната година (VIII клас). По информация на OFFNews именно Кастрева е в основата на решението за подмяна на директорите

Мобилен кабинет очаква кръводарители във Фестивалния комплекс

http://www.moreto.net/novini.php?n=307440

Медици от Кръвния център във Варна разположиха мобилен кабинет във Фестивалния комплекс. Екипът ще очаква кръводарители до 14 часа днес, съобщи за Moreto.net Маргарита Филкова от Кръвния център. Оттам припомнят, че кръв може да дари всеки, който се чувства здрав и е между 18 и 65 години.

Чижов: Су-24 не е пресичал границата с Турция, нападението е било планирано

http://www.cross.bg/tyrtziya-sy-vladimir-1489558.html

/КРОСС/ Руският бомбардировач Су-24 не е нарушавал въздушното пространство на Турция, целият инцидент с нападението срещу него е бил планиран предварително, заяви постоянният представител на РФ в ЕС Владимир Чижов, цитиран от РИА Новости. Във вторник руски Су-24 претърпя катастрофа в Сирия. Президентът на РФ Владимир Путин съобщи, че той е бил свален с ракета „въздух-въздух“ от турски изтребител F-16 и е паднал на територията на Сирия на четири километра от границата с Турция. Руският президент определи това като „удар с нож в гърба“ от страна на съучастниците на терористите.

Давутоглу: Лично дадох заповед за свалянето на руския самолет

http://frognews.bg/news_102602/Davutoglu-Lichno-dadoh-zapoved-za-svalianeto-na-ruskiia-samolet/

Аз лично дадох заповед за свалянето на руския самолет, каза турският премиер Ахмет Давутоглу пред членове на неговата партия в Анкара.Според него руският самолет е нарушил турското въздушно пространство, съобщава CNN.

"Перото" с 24 ч. достъп до глобални библиотеки онлайн

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/peroto-s-24-ch.-dostyp-do-globalni-biblioteki-onlajn-6046143

"Това е възможност да бъдем посещавани от студенти, които учат и искат да достигат до огромното море от знания", смята Светослав Желев, директор на Национален център за книгата в НДК

Отцепиха районите на всички банки в Разград, имало бомби навсякъде

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5136885

Отцепени са районите на всички банки в Разград, заради сигнал за взривни устройства, съобщиха от полицията Разград.
Сигналът е получен на тел. 112 в 08,27 часа. В обаждането се съобщава, че са сложени бомби в сградите на всички банки. В 09,13 часа е направено второ обаждане за взривно устройство, поставено в ОББ.
Отцепени са районите на всички банки в Разград, заради сигнал за взривни устройства, съобщиха от полицията Разград. Сигналът е получен на тел. 112 в 08,27 часа. В обаждането се съобщава, че са сложени бомби в сградите на всички банки. В 09,13 часа е направено второ обаждане за взривно устройство, поставено в ОББ.

Трагедия в семейството на Софиянски! Почина внучето му!

http://pik.bg/трагедия-в-семейството-на-софиянски-почина-внучето-му-news442020.html

Трагедия в семейството на Софиянски! Почина внучето му!

Ужасна трагедия е сполетяла фамилията на Стефан Софиянски, съобщава столичен седмичник. Бившият кмет на София е погребал внуче, което внезапно починало от мозъчен аневризъм пред очите на майка си - най-голямата дъщеря на Софиянски - Елена.

Бебето е имало малшанса да бъде покосено от изключително рядко заболяване, известно в медицинските среди като "синдром на бебешката смъртност". Това е непроследимо даже за съвременната медицина заболяване, при което кръвоносните аневри в мозъка се подуват внезапно и пръсват.

Пеленачето е загинало месеци след раждането си пред очите на своята майка. Лекарите на са успели да направят нищо, за да спасят малкия Камен. Бебето се роди това лято от любовта на Елена Софиянска с бизнесмена Лъчезар Йорданов.

След неописуемата трагедия Елена Софиянска е изпаднала в изключително тежко състояние. С нея в момента работи психолог. Стефан Софиянски се държал, но съпругата му Алиса много страдала от трагичната ситуация.

България предлага на китайския бизнес достъп до пазара на ЕС

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgariia-predlaga-na-kitaiskiia-biznes-dostyp-do-pazara-na-es-206734/

Надяваме се Китай да ускори процедурата за разрешение на внос на български храни, коментира премиерът Борисов в Пекин

Отцепиха районите на всички банки в Разград, имало бомби навсякъде

http://frognews.bg/news_102601/Ottsepiha-raionite-na-vsichki-banki-v-Razgrad-imalo-bombi-navsiakade/

Отцепени са районите на всички банки в Разград, заради сигнал за взривни устройства, съобщиха от ОД на МВР-Разград, цитирани от Фокус. Сигналът е получен на тел.112 в 08.27 часа.

Правят безплатни изследвания за ХИВ и хепатит в парка „Заимов”

http://www.cross.bg/provezhda-bezplatni-zabolyavaniyata-1489557.html

/КРОСС/Във връзка с Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатити (20-27 ноември 2015 г.) Национална пациентска организация (НПШ), съвместно с Национално сдружение за борба с хепатита "Хепасист" и Фондация "Инициатива за здраве", провежда скринингови изследвания. Всеки желаещ ще може да се изследва напълно безплатно за носителство на вирусите, а при необходимост - да получи и консултация за заболяванията на място. Първата скринингова акция се проведе във вторник на пл. "Александър I Батенберг", а втората е днес в парка "Заимов", съобщава „Стандарт". Изследванията се правят от 10:00 до 16:00 ч. до изчерпване на предвидените за акцията тестове. Тестовете се провеждат в мобилна лаборатория, като за целта се взема капка периферна кръв (от пръста). Резултатите стават в рамките на 15 минути. Освен тях хората получават и информационни материали за заболяванията, за които са изследвани, както и за други полово предавани болести. За всички желаещи има и безплатни презервативи. От 23 ноември стартира онлайн анкета, която цели да проучи запознатостта на младите хора с проблема ХИВ/СПИН. Тя ще е отворена за попълване 3 месеца и е достъпна на www.hivtest.bg/hiv-poll. Проучването се провежда за трети път в рамките на последните 5 г.    

Кметът на Перник даде шанс за нови възможности за бизнеса и образованието в Перник

http://www.zapernik.com/biznes/kmetut-na-pernik-dade-shans-za-novi-vuzmojnosti_40692/

Европейския политехнически университет в Перник вече има италианско участие, което означава качествено образование, съобразено с нови технологии и бъдещи инвестиции в района. Новият съсобственик в лицето на Pegaso Universita Telematica“ от град Неапол има амбициите за иновативни форми на обучение в България и региона. В университета в Неапол се обучават над 40 хиляди студенти и специалисти със...

Продължава

Осъдиха ВМА на 30 000 лева кръвнина

http://pik.bg/осъдиха-вма-на-30-000-лева-кръвнина-news442018.html

Осъдиха ВМА на 30 000 лева кръвнина

ВМА е осъдена да заплати 30 000 лв. обезщетение за починал пациент. Софийски градски съд в състав с председател Съдия Йорданка Моллова осъди Военно медицинска академия да заплати 30 000лв. обезщетение на наследницата на починалата Т.Б. за причинени й неимуществени вреди, поради допусната медицинска грешка.

Искът е заведен от дъщерята И.И., която счита, че при лечението на нейната майка във ВМА е допусната медицинска грешка, а именно не е оценено правилно нейното здравословно състояние, което е станало причина за настъпилата смърт след извършена оперативна интервенция.

Пациентката постъпва с развита бъбречна недостатъчност, с тежка анемия и хипертония от години, с предшестващи оперативни интервенции на бъбреците с цел отстраняване на камъни. Повод за последното й хоспитализиране е т.нар. Перкутанна литотрипсия – най-съвременният метод за безкръвно разбиване на камъни. Пациентакта е с изключително голям по размери камък, който е заел почти целия паренхим на бъбрека, което предполага значително разширена по обем дейност – вместо един са извършени два отвора в бъбрека. Това е довело до двойно по-силно кървене.

За съжаление медицинският екип е подценил състоянието на пациентката и не е извършил всички необходими и задължителни предварителни изследвания, които да покажат реалното, обективното й състояние и съответно възможност да понесе операция с такъв обем и сложност. А именно на пациентката не е направено преди операцията кръвно изследване за хемостаза - за колко време се съсирва кръвта и прекратява настъпило кръвотечение.

Както категорично заяви и вещото лице по делото това изследване се прави задължително преди всяка оперативна намеса и неговия пропуск е съществена грешка в предоперативната диагностика. Нещо повече - в конкретния случай пациентката е с ХБН от 30 години, което означава, че нейните кръвоносни съдове са изключително „чупливи“ и крехки. Тоест това дългогодишно хронично заболяване неминуемо води до аномалии в показателите на хемостазата. Ето защо при такава диагноза изследването на хемостазата е абсолютно задължително и пропускът води до фатални последици, както са настъпили в настоящия случай.

Така съдът е приел заключението на вещото лице като правилно информативно и установяващо причината за настъпилата смърт, а именно – недооценен пред оперативен риск от извършване на операция с такъв обем и характер в конкретния случай. Решението подлежи на обжалване от ВМА.

Пиян шофьор катастрофира, няма пострадали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5136874

Мъртво пиян шофьор катастрофира в Благоевград, но за щастие, няма пострадали. Инцидентът станал около 19,35 часа в сряда, съобщиха от полицията. Лек автомобил
Мъртво пиян шофьор катастрофира в Благоевград, но за щастие, няма пострадали. Инцидентът станал около 19,35 часа в сряда, съобщиха от полицията. Лек автомобил "Фолксваген Голф", управляван от И. Л., на 53 г. от Благоевград, движейки се по ул."Освобождение", на кръстовище с ул."Яне Сандански", завива на дясно,

Queen с концерт в България на 23 юни

http://offnews.bg/news/n_1/n_597828.html

Легендите от Queen ще пристигнат за първи концерт в България на 23 юни следващата година, като техен вокал ще бъде Адам Ламбърт.  За това съобщи китаристът на групата Брайън Мей във личната си Фейсбук страница .  Концертът ще се проведе на ст. "Георги Аспарухов" от 20 часа.  Концертът на Queen ще бъде само няколко месеца след като Брайън Мей ще свири у нас в зала 1 на НДК заедно с Кери Елис на 16 март.  Билетите за събитието ще са на цена от 70 до 140 лева и ще стартират продажба на 30 ноември в 11 часа сутринта.

10 500 сътрудници на ДС във властта, всички знакови

http://www.cross.bg/boncheva-arhivite-ekaterina-1489560.html

/КРОСС/10 500 са сътрудниците на ДС във властта. Всички са знакови, след като взимат решения, свързани със страната. Това каза в ефира на Нова телевизия Екатерина Бончева от Комисията по досиетата.  На базата на архива, на прочетените документи можем да направим относително завършена картина на това какво е представлявала ДС и какви са били митовете. Имаме вече 14 км архив, каза Бончева. Според нея обаче четенето на архивите у нас е започнало много късно.  Най-големият мит у нас е, че отварянето на архивите застрашава националната сигурност. Той упорито продължава да се насажда и придобива нов образ и подобие. До този момент случило ли се е подобно нещо, коментира Бончева.  По повод становището на вътрешния министър Румяна Бъчварова, че е добре да има свободен достъп до документите и те да се сложат он лайн, Екатерина Бончева посочи, че за целта обаче трябва всички структури да предоставят документите, а българският патриарх отказвал да даде имената, които трябва да бъдат проверени. Този мъчителен и труден преход се дължи и на отсъствието на закон за лустрация, посочила още Бъчварова на конференцията вчера. Това според Бончева показвал начин на мислене.    

Читател на "Петел“ пита кмета на "Владиславово“: Тротоарите не трябва ли да са за пешеходци?

http://petel.bg/CHitatel-na-Petel----pita-kmeta-na-Vladislavovo-----Trotoarite-ne-tryabva-li-da-sa-za-peshehodtsi-__135390

Читател на „Петел“ ни изпрати сигнал за нередност във варненския квартал „Владислав Варненчик“. От снимките се вижда как кофите за...

Русия отвръща на удара! Спира вноса на храна от Турция

http://petel.bg/Rusiya-otvrashha-na-udara--Spira-vnosa-na-hrana-ot-Turtsiya__135389

Русия затяга мерките за внос на продукти от Турция. Повече от 15% от стоките не отговарят на изискванията за качество, предаде Нова Тв....

Цитат на деня: Това е поредната мотика, която настъпва главният прокурор

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2015/11/26/2656940_citat_na_denia_tova_e_porednata_motika_koiato_nastupva/?ref=rss


Това е поредната мотика, която настъпва главният прокурор.

Това заяви пред "Нова телевизия" депутатът от ГЕРБ Методи Андреев в коментар за обвиненията от страна на Сотир Цацаров, че Андреев е правил опити да кадрува в МВР.

Андреев бе даден на комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, на която е член, защото пробвал да ходатайства за назначаването на "протеже" за шеф на РПУ - Първомай.

Сигналът, подаден от Цацаров, не уличава в...

Увеличава се продължителността и цената на полетите от Русия до България

http://pik.bg/увеличава-се-продължителността-и-цената-на-полетите-от-русия-до-българия-news442015.html

Увеличава се продължителността и цената на полетите от Русия до България

Забраната на Украйна руски авиокомпании да извършват полет през въздушното пространство встъпи в сила днес, 26 ноември. Руските компании трябва да намерят обходен маршрут до крайните дестинации на самолетите, което ще увеличи времето на пътуване до страни като Молдова, Румъния, България. Промените ще засегнат частично Италия, Турция и Гърция.

Времето на полетите до Молдова може да се увеличи с около 1,5 часа, а до Румъния и България с около час. Това ще доведе до повишен разход на гориво и ръст на цената на билетите.
Все още е рано да се прогнозират загубите за руските авиопревозвачи.

Лавров: Русия не възнамерява да воюва с Турция

http://www.cross.bg/lavrov-ministur-tyrtziya-1489556.html

/КРОСС/ Русия не възнамерява да воюва с Турция. „Нямаме намерение да воюваме с Турция, отношението ни към турския народ не се е променило. Възникват само въпроси към турското ръководство“, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. Министърът отбеляза, че руската страна винаги се е стремила „да изгради практични, прагматични отношения с нашите турски съседи, включително и в контекста на сирийската криза, особено когато започнахме операцията на ВКС в САР по молба на официален Дамаск“. „Вчера президентът подчерта, че ние винаги сме се стремили да се отнасяме с уважение към регионалните интереси на нашите съседи, включително регионалните интереси на Турция“, добави Лавров. „Сега сигурно не са тайна много от нещата, за които говорим, за това, как терористите използват турската територия за подготовка на своите операции в Сирия, за подготовката на терористични актове в различни страни, как с това се опитват или не се опитват да се борят официалните власти. Тези факти отдавна бяха известни на всички, – обърна внимание руският външен министър. – Не че си затваряхме очите за това, но постоянно се стараехме да зачитаме законните интереси на турските ни съседи и се опитвахме чрез диалог с тях поверително и откровено да разясним нашата линия

Комисия по досиетата: Има 10 500 агенти на ДС във властта

http://www.moreto.net/novini.php?n=307433

Сътрудниците на Държавна сигурност във властта са 10 500 души. Това заяви за "Здравей, България" Екатерина Бончева от Комисията по досиетата. Това са 10% от лицата, които заемат публични длъжности в България. Вътрешният министър Румяна Бъчварова е присъствала на конференцията, на която са били представени данните.

Блатер се почувствал унизен от действията на етичната комисия

http://www.cross.bg/fifa-blater-komisiya-1489554.html

/КРОСС/Дългогодишният президент на ФИФА Сеп Блатер се е почувствал унизен от действията на етичната комисия. Швейцарецът обяви, че ще се бори за себе си и за международната федерация. "Унизително е за президента на ФИФА, че етичната комисия идва и казва: "Ти си отстранен и не ти е позволено да влизаш в офиса повече". Това е като полицейска заповед и боли, но не ме убива. Аз ще се боря за себе си и за ФИФА", каза Блатер пред швейцарската SRF. Заедно с президента на УЕФА Мишел Платини бяха отстранени за по 90 дни от постовете си, докато тече разследването. Етичната комисия е информирала французина, че е предложила доживотно наказание. Смята се, че същата санкция е поискана и за Блатер. Президентът на ФИФА изрази неодобрението си. "Аз не съм служител на ФИФА. Аз съм президентът, който е избран от конгреса. Ако някой не е съгласен с начина ми на работа, трябва да се обърне към конгреса, който ме избра", заяви швейцарецът. В основата на разследването срещу него и Платини е плащането на 2 млн. швейцарски франка към французина за работата му като съветник. Двамата твърдят, че са имали устно споразумение. "Имах устен договор с Мишел Платини. През 1998 г. той приключи със световното (във Франция) и имах нужда да работи за мен. По това време той искаше 1 милион, а аз му казах, че няма пари. Той отговори: "Можете да ми платите по-късно".  

Първият сняг падна в Северозападна България. Валежите от дъжд ще продължат

http://www.cross.bg/bulgariya-raiioni-lkvm-1489555.html

/КРОСС/Първият сняг падна в Северозападна България тази нощ. Във Видин се образува снежна покривка от 6 см, в Монтана - 2 см, във Враца - 1 см. Очаква се до обед тя да се стопи. В планините над 2000 метра снегът ще се задържи. На Мусала дебелината му вече достигна 20 см, на Черни връх - 10 см, на връх Ботев - 7 см. Застудяването и валежите ще продължат. На територията на цялата страна за днес е обявен код "Жълто" за потенциална опасност от силни валежи. Причината е, че от запад на изток през България преминава циклон. Валежите от югозапад ще започнат да спират, най-късно вечерта в Североизточна България. Още тази вечер обаче от запад ще пристигне втори циклон и ще донесе нова порция валежи. Утре се очаква първият и в София. Днес минималните температури ще са от 2° в северозападните, до 10° в югоизточните райони, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Над южните райони ще има временни разкъсвания на облачността, но привечер на места там отново ще превали. Ще духа умерен, в Източна България и временно силен източен вятър, който постепенно ще отслабне и ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще са в широки граници: от 3°-4° в северозападните, до 16°-17° в югоизточните райони. Над планините ще е облачно, по билата мъгливо. Преваляванията от юг на север ще са в процес на спиране

Виц на деня: 26 ноември

http://offnews.bg/news/n_1/n_597821.html

- Тази година ще ходя на почивка в Русия. - Къде? - Мармарис.

Деми Ловато сe премени с яке от колекцията на Галена

http://www.cross.bg/cherna-demi-lovato-1489553.html

/КРОСС/Една от звездите отвъд Окена - Деми Ловато, избра роден бранд за визията си на американските музикални награди. Тя стъпи на сцената в Лос Анджелис в черна комбинация от яке с пайети, съчетано с черна PVC рокля. Именно якето е част от колекцията на Галена за бранда G Spot/GALENA for Beyond. "Невероятна гордост е това за мен и моя екип! Трудно и рядко се случват такива неща. Стилистите на звезди от такъв ранг имат достъп до колекциите на всички модни величия, още преди да бъдат показани. Фактът, че са избрали нас е една изключително положителна оценка за труда ни и няма как да скрия радостта си! Ще продължаваме да работим със същия хъс и професионализъм и съм сигурна, че е въпрос на време да постигнем още по-големи успехи! А на всички вас благодаря от сърце за поздравленията, за милите думи, за това, че споделяте вълнението ми", написа във Facebook звездата.    

Потопете се в "Магичния град" на Лизи Мери Кълън

http://books.actualno.com/potopete-se-v-magichnija-grad-na-lizi-meri-kylyn-news_509893.html

Талантливата млада художничка Лизи Мери Кълън е създала изумително красиви и богати илюстрации, представящи колекция от известни емблематични места от цял свят. Тук ще откриете изображения на Лондон, Париж, Сан Франциско, Барселона, Ронда, Япония, Москва, Амстердам, Берлин, Рим, Ню Йорк, Египет, Малта, Рио, Сидни и Венеция. Оцветяването и запълването с драскулки на завихрените като в спирала илюстрации на живописни градове и прочутите им забележителности ще ви накара да погледнете на познатото

ХИВ вече не е смъртно опасно заболяване

http://health.actualno.com/hiv-veche-ne-e-smyrtno-opasno-zaboljavane-news_509821.html

Прогресът в областта на медицината и фармацевтиката е довел до това, че ХИВ за тридесет години се е превърнал от смъртно опасно заболяване в хронично, чието развитие може да се управлява – както диабета, хипертензията и други сърдечносъдови болести, съобщава Discover. Според последните данни на американската статистика средната възраст на смърт на ХИВ пациенти е нараснала рязко в сравнение с 1987 година. За мъжете тя е нараснала с 34% - от 37,9 (през 1987 г.) до 50,8 години през 2013. Сре

Защитната стена, спираща радиоактивните води на АЕЦ "Фукушима", се е деформирала

http://asia.actualno.com/zashtitnata-stena-spirashta-radioaktivnite-vodi-na-aec-fukushima-se-e-deformirala--news_509901.html

Защитната стена, която беше издигната на територията на японската АЕЦ „Фукушима 1“ с цел намаляване на изтичащите радиоактивни води, се е деформирала с около 20 см. Това съобщи компанията-оператор на централата ТЕПКО, предаде ТАСС. Издигната в края на октомври по протежение на крайбрежието стоманена стена слиза на 30 метра под земята и трябва да блокира изтичането на замърсени подпочвени води в океана. Причината за наклоняването ѝ е силният натиск, който оказват постоянно натрупващ

Турският премиер Ахмет Давутоглу: Лично дадох заповед за свалянето на руския самолет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5136853

"Аз лично дадох заповед за свалянето на руския самолет". Това каза турският премиер Ахмет Давутоглу пред членове на неговата партия в Анкара.
Според него руският самолет е нарушил турското въздушно пространство, съобщава CNN. Давутоглу разкри още, че от контролния център само за 5 минути са предупредили десет пъти самолета.
"Аз лично дадох заповед за свалянето на руския самолет". Това каза турският премиер Ахмет Давутоглу пред членове на неговата партия в Анкара. Според него руският самолет е нарушил турското въздушно пространство, съобщава CNN. Давутоглу разкри още, че от контролния център само за 5 минути са предупредили десет пъти самолета.

Свещеник дарява на църква спестяванията си от половин век

http://pik.bg/свещеник-дарява-на-църква-спестяванията-си-от-половин-век-news442007.html

Свещеник дарява на църква спестяванията си от половин век

Свещеник дарява спестявания, събирани половин век, за изографисване на черква. 15 хиляди лева. Толкова са монашеските заплати, които 81-годишният отец Теофан е спестил за последните 50 години, съобщи Би Ти Ви.

Отецът дава сумата за изографисването на храм "Свети Климент Охридски" в столичния квартал "Люлин". „Мисля, че не съм направил нещо велико, а това е едно скромно дарение. Може да си представите каква беше църквата преди изографисването на това кубе, а какво е сега. Като влезеш някаква духовна радост изпитваш”, каза архимандрит Теофан. Изографисването на купола започва миналото лято. Сега е ред на олтара, разказва отец Ангел, който служи в църквата от построяването й преди 16 години.

„Бавно стават нещата, обаче пък това, което е направено, е направено и благодаря на Бога и в днешно време стават чудеса, и това е едно чудо, чудото, което се случва в нашия храм”, каза отец Ангел Янъков - предстоятел на храм "Св. Климент Охридски". За да бъде завършено начинанието, трябват още 35 хиляди лева. От църквата разчитат на благодетели. "Всеки намира начин според възможностите си да стане съпричастен. Когато се гради, това е всеобщо дело”, казва отец Ангел. Даренията се събират в специални касички в храма.

Засякоха нелегална бензиностанция с 9600 л дизел край Бяла

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5136858

Мобилен екип на Митница Русе засече нелегална бензиностанция в района на град Бяла. При акцията в склад до ТИР-паркинг са задържани 9600 л дизел без платен акциз, съобщиха от Агениця
Мобилен екип на Митница Русе засече нелегална бензиностанция в района на град Бяла. При акцията в склад до ТИР-паркинг са задържани 9600 л дизел без платен акциз, съобщиха от Агениця "Митници". По-голямата част от горивото се съхранявало в еднотонни пластмасови бидони. В товарен микробус пред склада имало още два бидона с нафта.

Зам.-министър в МОН започна чистка на училищни директори

http://offnews.bg/news/n_1/n_597778.html

Тихомълком Министерството на образованието започна чистка на училищни директори. Претекстът е, че тези директори са навършили възраст за пенсиониране, което, всъщност, не е така за част от тях. По информация на OFFNews само в София предизвестие за пенсиониране преди дни, по средата на учебната година, са получили 40 директора. Това е било разпоредено от МОН на ръководителите на инспекторатите по образование, вече преименувани на регионални управления на образованието. 28-те управления са структури, подчинени на министъра на образованието. Сред тях са и директори на едни от най-силните училища, не само в столицата, а и в цялата страна и това е видно не само по доброто им управление и чувствително подобрената материална база, а и по челните резултати на учениците им на националните външни оценявания и последващата реализация на тези млади хора. Човекът, ръководещ държавната политика в средното образование в МОН, е зам.-министърът Ваня Кастрева. Преди да стане зам.-министър, тя беше началник на Регионалния инспекторат по образование в София. Кастрева е и човекът, който стои основно зад изработването и прокарването на спорните учебни планове, които намаляват наполовина часовете за изучаване на основния чужд език в езиковите гимназии след подготвителната година (VIII клас). По информация на OFFNews именно Кастрева е в основата на решението за подмяна на директорите. Едно от засегнатите училища в София е по-известното като "Втора немска" 73 СОУ "Владислав Граматиков". През последните години 73-о, чийто директор е бил настоящия кмет на столицата Йорданка Фандъкова, е все по-често предпочитано от доскорошното училище №1 - 91 Немска езикова гимназия, заради впечатляващите си резултати и отличната си материална база. Колективът на училището застана зад директорката си Стела Запрянова, получила предизвестие. Учителите са категорично против отстраняването й и вече са заявили позицията си в становище до МОН и до инспектората в София. Един от тях е написал и становище, зад което застават и останалите му колеги. Ето какво пише в него: След недомислията и противоречията в новия закон за образованието отново сме свидетели на атака срещу българското училище. И пак по същия начин – тихомълком, на тъмно, без обсъждане, без аргументи. Четиридесет директори на столични училища се уволняват по средата на учебната година поради навършване на пенсионна възраст. Защо е тази припряност? Кой и защо толкова бърза да оваканти местата на нашите директори? Каква ли „дълбока философия“ се крие зад това поредно безумие? За щастие качествата на един директор са напълно и обективно измерими. Това е преди всичко равнището на подготовка, което училището дава на своите ученици. Това от своя страна се измерва с резултатите от зрелостните изпити, изпитите след седми клас, реализацията на зрелостниците, външните оценявания и постиженията на учениците в състезания, олимпиади и пр. Това е също така развитието и обогатяването на материалната база на училището. Това е работният климат и доверието между ученици, родители и учители... По всички тези критерии 73 СОУ е не просто добро училище. То е в челните официални класации за София и страната . Това е едно от най-добрите български училища в момента и основна заслуга за това има неговият директор Стела Запрянова. Но очевидно доброто училище и добрият директор не са аргумент за хората, които стоят зад това решение. За тях няма значение, че един добър училищен директор се развива и изгражда с години и неговата успешна замяна изисква много внимателен и добре обмислен подход. Нима хората , управляващи сферата на образованието не знаят, че от години в системата зеят дупки поради липса на квалифицирани учители? Или те виждат пред министерството и инспекторатите да се вият опашки от подготвени, опитни и мотивирани кандидат-директори? Нама да говоря за това колко грозен е самият жест от чисто човешката му страна – да бъдат тихомълком прогонени от училищата си директори, отдали на работата си труд, талант, нерви в продължение на години. В този акт можем да открием всичко друго, но не и компетентност и действителна грижа за образованието и перспективите на конкретното училище. Разбира се, като имаме предвид стила, с който се управлява образованието вече години наред, сигурни сме, че на никого там горе и през ум не му е минало да поиска и нашето учителско мнение...Та какво го вълнува учителя съдбата на неговото любимо училище... OFFNews изпрати 8 въпроса до МОН чрез пресцентъра му тази сутрин. Чрез тях питаме каква е причината за тези спешни смени на директори, по средата на учебната година на фона на слуховете за предстоящо уволнение както на министъра на образованието Тодор Танев, така и на заместничката му заради провала на новите учебни планове. Информацията, която получихме, ни провокира и да зададем следния въпрос: "Г-жо Кастрева, как ще коментирате сведенията, които имаме, включително от учители, че зад решението за уволнения на директори стои не професионален, а корупционен интерес? Получавали ли сте пари на ръка, за да уволните директор/и?" Нямаме отговор на нито един от осемте си въпроса. Очакваме и ще публикуваме позицията на МОН и в частност на зам.-министър Кастрева, когато получим такава.

БСП ще насрочва конгрес през април

http://bulgarski.pogled.info/news/69518/BSP-shte-nasrochva-kongres-prez-april

/Поглед.инфо/Изпълнителното бюро на НС на БСП взе решение да свика заседание на Националния съвет на партията на 28 ноември от 11.00часа. На него ще бъдат обсъдени актуални политически въпроси и произтичащите от тях задачи на БСП.

Русия засилва контрола върху вноса на храни от Турция

http://www.vesti.bg/sviat/rusiia-zasilva-kontrola-vyrhu-vnosa-na-hrani-ot-turciia-6046141

Тези мерки се въвеждат във връзка с нееднократните нарушения на руските норми от турските производители, се отбелязва в комюникето на руското министерство на селското стопанство

"Еврошанс" черпи за рождения си ден със 100 000 лева!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5135476

Бъдете с нас в празника на верните приятели!

Рождените дни се празнуват. И любимата игра на България - “Еврошанс” няма да направи изключение от това правило.
Датата 27 ноември е специална за феновете на “Еврошанс”, защото именно тогава числовата игра стартира за първи път преди девет години. Едновременно в 56 града, точно в 11:10 часа,
Бъдете с нас в празника на верните приятели! Рождените дни се празнуват. И любимата игра на България - “Еврошанс” няма да направи изключение от това правило. Датата 27 ноември е специална за феновете на “Еврошанс”, защото именно тогава числовата игра стартира за първи път преди девет години. Едновременно в 56 града, точно в 11:10 часа,

Русия удари вноса от Турция

http://econ.bg/Новини/Русия-удари-вноса-от-Турция_l.a_i.709299_at.1.html

Контролът върху доставките на селскостопански продукти от Турция вече е засилен. Същото важи и за пропусквателния режим за турски продукти на...

Българин е собственик на една от най-успешните компании за бронирани автомобили в света

http://www.cross.bg/stefov-avtomobili-group-1489550.html

/КРОСС/На своя територия имаме една от най-успешните компании за производство на бронирани автомобили в света. С тези думи, на 17 ноември, управляващият емирство Рас ал-Хайма (едно от седемте, образуващи Обединените арабски емирства) шейх Сауд бин Сакр ал Касими открива нова фабрика за бронирани автомобили и балистично стъкло. Инвестицията в нея е на компанията International Armored Group, собственост на българина Антон Стефов, а интересната история е разказана от сайта на списание "Твоят бизнес. В интервю за портала, бизнесменът уточнява, че в най-натоварените месеци, фирмата му бронира по 120 автомобила месечно. Сред купувачите пък са правителства, ООН, НАТО, американската армия, частни клиенти. Цената на обезопасяването на един автомобил варира от 45 000 до 200 000 долара, в зависимост от степента на защита и техническите показатели на колата. До момента няма жертви в брониран от фирмата на Стефов автомобилБронировката пък повишава теглото на донора, най-често "Тойота Ленд Круизър" или "Лексус" 570 LX, почти тройно. Така гарантиращия най-високо ниво на защита японски всъдеход тежи внушителните шест тона. Голямата гордост на Стефов е, че до момента няма загинал, в брониран от фирмата му автомобил. А атаки, срещу направени от International Armored Group коли, има всеки ден.Успехът си в този специфичен бизнес Стефов обяснява с няколко фактора

ООН: Над 40 млн. младежи в Африка може да се радикализират

http://www.cross.bg/selasi-migratziya-tzentur-1489551.html

/КРОСС/Районът на Сахел в Африка може да стане източник на масова миграция и център за вербуване и подготовка на терористи, ако не бъдат взети мерки за решаване на социално-икономическите проблеми. Това предупреди специалната пратеничка на ООН Хирут Губре Селаси на заседание на Съвета за сигурност, предаде Асошиейтед прес. Селаси съобщи, че 41 милиона младежи до 25 години в Буркина Фасо, Чад, Мали, Мавритания и Нигер изпитват трудности с намиране на работа и са в ситуация, близка до отчаяние, което ги прави лесна мишена за радикални групировки и трафиканти на мигранти. Ако не бъде направено нищо да се подобри образованието, да се създадат работни места и възможности за младите хора, Сахел ще се превърне в епицентър на масова миграция и център за вербуване от терористични групировки, което ще има сериозни последици за целия свят, посочи Селаси. Тя каза също, че правителствата от страните на юг от Сахара са принудени да изразходват огромен дял от бюджетите си за справяне с проблемите на сигурността.  

Турция предупреди Русия?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5136183



Не е изключено Анкара да се опитва
да предотврати двустранни военни
операции между Русия и Франция
C безпрецедентната стъпка за свалянето на руския военен самолет Турция вероятно предупреди Русия, че трябва да бъде максимално предпазлива във военните игри по нейните граници.
Свалянето на руския бомбардировач Су-24 очевидно надхвърля реакцията
Не е изключено Анкара да се опитва да предотврати двустранни военни операции между Русия и Франция C безпрецедентната стъпка за свалянето на руския военен самолет Турция вероятно предупреди Русия, че трябва да бъде максимално предпазлива във военните игри по нейните граници. Свалянето на руския бомбардировач Су-24 очевидно надхвърля реакцията

2 г. условно за разпространение на гнусни порнофилми с деца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5136855

35-годишен петричанин получи условна присъда за разпространение чрез интернет на гнусни порноматериали с деца на възраст от 10 месеца до 14 г. Т. Х. призна вината си пред съда в Петрич и поиска делото да се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие. Той получи 2 г. условно с 3-годишен изпитателен срок, глоба 1000 лв.
35-годишен петричанин получи условна присъда за разпространение чрез интернет на гнусни порноматериали с деца на възраст от 10 месеца до 14 г. Т. Х. призна вината си пред съда в Петрич и поиска делото да се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие. Той получи 2 г. условно с 3-годишен изпитателен срок, глоба 1000 лв.

"Еврошанс" черпи за рождения си ден със 100 000 лева!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5135464

Бъдете с нас в празника на верните приятели!

Рождените дни се празнуват. И любимата игра на България - “Еврошанс” няма да направи изключение от това правило.
Датата 27 ноември е специална за феновете на “Еврошанс”, защото именно тогава числовата игра стартира за първи път преди девет години. Едновременно в 56 града, точно в 11:10 часа,
Бъдете с нас в празника на верните приятели! Рождените дни се празнуват. И любимата игра на България - “Еврошанс” няма да направи изключение от това правило. Датата 27 ноември е специална за феновете на “Еврошанс”, защото именно тогава числовата игра стартира за първи път преди девет години. Едновременно в 56 града, точно в 11:10 часа,

Ученици разработват проекти за превенция на хронични незаразни болести

http://www.moreto.net/novini.php?n=307391

Конкурсът „Посланици на здравето" ще даде възможност на ученици да разработят и реализират проекти за превенция на хронични незаразни болести. Инициативата е на Министерството на здравеопазването и е продължение на конкурса „Проектът на нашия клас за живот без тютюн", научи Moreto.

Турският премиер Ахмет Давутоглу: Лично дадох заповед за свалянето на руския самолет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5136839


"Аз лично дадох заповед за свалянето на руския самолет". Това каза турският премиер Ахмет Давутоглу пред членове на неговата партия в Анкара. Според него руският самолет е нарушил турското въздушно пространство, съобщава CNN. Давутоглу разкри още, че от контролния център само за 5 минути са предупредили десет пъти самолета.

Борисов: Ръстът на китайските инвестиции в България е приоритет

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/11/26/2656933_borisov_rustut_na_kitaiskite_investicii_v_bulgariia_e/?ref=rss


Китай е наш първостепенен партньор в Азия и считаме, че е наличен широк спектър от възможности за разширяване и задълбочаване на нашето сътрудничество. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с китайския премиер Ли Къцян в Пекин, съобщи правителствената информационна служба.

Борисов е посочил, че Китай е сред най-големите експортни партньори не само в Азия, но и в световен мащаб. "Нашите приоритети са увеличаване на китайските инвестиции в България,...

Засякоха нелегална бензиностанция с 9600 л дизел край Бяла

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5136845

Мобилен екип на Митница Русе засече нелегална бензиностанция в района на град Бяла. При акцията в склад до ТИР-паркинг са задържани 9600 л дизел без платен акциз, съобщиха от Агениця "Митници". По-голямата част от горивото се съхранявало в еднотонни пластмасови бидони.
В товарен микробус пред склада имало още два бидона с нафта.
Мобилен екип на Митница Русе засече нелегална бензиностанция в района на град Бяла. При акцията в склад до ТИР-паркинг са задържани 9600 л дизел без платен акциз, съобщиха от Агениця "Митници". По-голямата част от горивото се съхранявало в еднотонни пластмасови бидони. В товарен микробус пред склада имало още два бидона с нафта.

Световноизвестният виртуоз Коджи Оикава с грандиозен концерт в София

http://www.cross.bg/oikava-kodzhi-yaponiya-1489549.html

/КРОСС/Световноизвестният пианист Коджи Оикава ще направи първото си завръщане на софийска сцена с уникален концерт на 29 ноември в зала „България" от 19:00 ч. Японският музикант ще свири пред българската публика заедно с Оркестъра на Софийската филхармония. Концертът е заключителното събитие на 26-ите дни на японската култура и се организира от Софийската филхармония и Посолството на Япония. Билети за него могат да бъдат закупени от касите на Филхармонията. Програмата на съвместния концерт на Коджи Оикава и Софийска филхармония включва Моцарт - Симфония №40 в сол минор KV 550, Сергей Рахманинов - Концерт за пиано и оркестър № оп.18 в до минор, а диригент ще бъде Максим Ешкенази. Коджи Оикава ще представи пред публиката характерното за него съчетание на динамика и вътрешна проникновеност, поглед навътре и външна директност. Музикалните критици възхваляват изпълнителската техника и изключителната музикантска чувствителност на пианиста. Коджи Оикава е високо ценен и много популярен изпълнител, един от най-изтъкнатите пианисти на Япония, чието музикално израстване е тясно свързано с България. През 1986 г. започва обучение в Българската държавна консерватория (понастоящем Национална музикална академия „Панчо Владигеров"), където учи пиано в продължение на четири години. Участва в майсторския клас на Алексис Вайсенберг през 1987 г. и получава специалната награда, основана от самия Вайсенберг - пиано за лично ползване

Блатер се почувствал унизен от действията на етичната комисия

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/26/2656931_blater_se_pochuvstval_unizen_ot_deistviiata_na/?ref=rss


Дългогодишният президент на ФИФА Сеп Блатер се е почувствал унизен от действията на етичната комисия. Швейцарецът обяви, че ще се бори за себе си и за международната федерация.

"Унизително е за президента на ФИФА, че етичната комисия идва и казва: "Ти си отстранен и не ти е позволено да влизаш в офиса повече". Това е като полицейска заповед и боли, но не ме убива. Аз ще се боря за себе си и за ФИФА", каза Блатер пред швейцарската SRF.

Заедно с президента на УЕФА Мишел...

Президентът отхвърли идеята за комисия "Яневагейт"

http://www.mediapool.bg/prezidentat-othvarli-ideyata-za-komisiya-yanevageit-news242303.html

Президентът Росен Плевнелиев отхвърли в четвъртък идеята на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов да създаде под своя егида комисия "Яневагейт", която да извърши независима проверка на аферата. По-рано през деня шефът на ВКС излезе с това предложение заради тежкия удар, който получи съдебната власт от този случай. В него са замесени главният прокурор и множество членове на ВСС. "Вече идваме до онзи институционален вакуум, в който няма как прокуратурата да тръгне да прави разследване, след като вече по някакъв начин името и на главния прокурор също е замесено", заяви председателят на ВКС. "В тези записи, без да твърдя дали това, което е в тях, е истина или не, става дума за лица от съдебната, изпълнителната и законодателната власт. Ето защо орган над тези три власти трябва да направи разследване", коментира Панов, според когото само такава комисия може да даде убедителни отговори на обществото. Той предположи, че идеята му ще бъде атакувана с аргумент, че няма регламент. "Но моралът стои над закона. На този аргумент кой може да се противопостави. Готов съм да направя среща с президента и това ще бъдат моите аргументи", каза Панов. Президентът "не може да изземва правомощия" Предположението на Лозан Панов се оказа вярно, тъй като Росен Плевнелиев излезе с точно този аргумент. "Всяка една правова държава е изградена на принципа на върховенството на закона. Този принцип означава на първо място всеки държавен орган следва много стриктно да се придържа към своите законоустановени правомощия без да изземва правомощия на други органи и без да се намесва в работата на другите власти", се казва в позицията на държавния глава. Според него "вакуума", за който говори Лозан Панов, може да бъде запълнен само от Народното събрание. "Търсенето на решения извън конституционните и законови норми не може да гарантира независимостта на съдебната власт и да доведе до решаване на проблемите, а до тяхното задълбочаване и до размиване на отговорността", казва Плевнелиев. Той напомня, че в страната има компетентни органи, които разполагат и с необходимите инструменти, за да достигнат до обективната истина в аферата. Президентът казва, че сформираната от него комисия няма да има средствата да достигне до истината, защото не може да разпитва, да възлага експертизи и да оценява доказателства. "Силата на една държава не се гради върху това най-високостоящите политици да разрешават всички спорове, а по-скоро върху ясната система от правила, който позволява колкото и високо да стои един политик или магистрат, винаги да има един орган, който може да разследва неговите действия и винаги да има механизъм, който да позволява да се санкционират неправомерните деяния", казва президентът. В случая изглежда, че явно такъв орган няма, тъй като прокуратурата проверява само кой е направил записите, а ВСС разпитва замесените при пълна липса на публичност. Всяка власт е спомената в тези записи, трябва да се намеси президентът Лозан Панов показа, че е наясно с тези проблеми. "Ако проверката се извърши само от орган, който стои само в полето на съдебната власт, той ще бъде дискредитиран от самото начало. Всяка една власт е спомената в тези записи. За да има обективна и прозрачна проверка, тук няма как да не се намеси и президентът", обясни шефът на ВКС. "Съдебната власт не може сама да се справи с този казус, защото нейните актове биха били лесно атакуеми", коментира Лозан Панов. "Не знаем дали всичко това е истина или не, но ако не направим стъпки да разберем, съмненията ще останат, петното ще бъде върху имиджа на България", каза Панов. Той не смята, че изслушване на премиера би довело до някакъв резултат: "Дали трябва да бъде призован премиерът? Ако аз съм премиер и ме вика орган от съдебната власт, повярвайте ми, няма сила, която да ме накара да дойда и да говоря, защото ВСС е част от съдебната власт. Премиерът не е магистрат. В случая въпросът не е само етичен, той засяга въпроси, свързани с независимостта на съдебната власт, за търговия на влияние.." Прокуратурата няма как да разследва казус, в който е намесен главният прокурор "Следващият аспект на въпроса е свързан с последното интервю на г-жа Ченалова", продължи Лозан Панов, визирайки твърденията на Ченалова за предлаган й от Янева подкуп. "Имаме данни за престъпление. Ето тук вече идваме до онзи институционален вакуум, че прокуратурата няма как да тръгне да търси данни за престъпление, след като името на главния прокурор също е замесено. Този вакуум не е случаен, още при самото създаване на конституцията. Трябва да се търсят други решения, свързани с морала", призова Панов. Той разкритикува Етичната комисия на ВСС, която е провела едно закрито заседание по казуса със записите. "Очевидно е, че г-жа Румяна Ченалова иска да говори. Въпросът е кой ще я чуе. Пред кой орган, как и по какъв начин, тя може да изложи това, което иска да каже. ВСС трудно ще убеди обществото, че може да направи същностна, обективна и прозрачна проверка. Заседанието на Етичната комисия беше закрито. Ако то беше открито, това щеше да е част от публичността, образ, който съдебната система няма как да не търси", обясни Панов. Конституционните промени трябва да засегнат и държавното обвинение Лозан Панов обвърза аферата "Яневагейт" и с конституционните промени, призовавайки за реформа на прокуратурата. "В първоначалния си вид конституционните промени бяха много по-радикални и същностни. "Историческият компромис" и пътят, който се извървява, е крачка след крачка назад", каза той. В отговор на въпрос дали промените трябва да засегнат и държавното обвинение, Панов ясно заяви мнение, че конституционната реформа трябва да бъде по-радикална в тази посока. Проблемът е в съдебната власт, замесването на премиера отклонява вниманието Правосъдният министър Христо Иванов също настоя за задълбочена проверка, но от Висшия съдебен съвет, а не от друг орган. Според него Етичната комисия на ВСС е проявила "изключителна арогантност", провеждайки изслушването на Владимира Янева при закрити врата и без желание да се зададат адекватните въпроси. "ВСС трябва да отговори на очакванията и на обществото, и на европейските партньори. Аз мисля, че проверката трябва да започне във ВСС, който има 25 члена и капацитет да проведе я проведе задълбочено. Ако се стигне до проверка от прокуратурата, мисля, че трябва да поставите въпросите си там", каза Иванов. Според него не бива да има съмнения, че аферата "Яневагейт" ще влезе в доклада на Европейската комисия през януари. Правосъдният министър обаче смята, че замесването на премиера в скандала отклонява вниманието: "Опитите през цялото време да се замеси премиерът Борисов в тази история са опити да се отклони вниманието от хората във ВСС. Още на 6 декември миналата година двамата излязохме с обща позиция, в която се настояваше за пълна проверка на всички обстоятелства около твърденията на френския посланик и на съдиите в СГС за нередности в управлението на СГС. Ако тогава тази пълна проверка беше направена, сега нямаше да сме в тази ситуация". Според Христо Иванов въпросът не е в "опраскването" (за което Янева разказва, че премиерът е искал от главния прокурор - бел.ред.), въпросът е в завоалирането на скандала. "Изпълнителната власт в публична позиция е настоявала за проверка. Тя дори е оказвала натиск за провеждането на тази проверка. За шест месеца обиколих всички студия, настоявайки тя да се извърши, да се проверят твърденията за корупционни схеми в Софийския градски съд. Да се види кой ги е създал, кой оперира с тях и докъде стигат, как се свързва с твърденията на Калоян Топалов, че има съмнения за дистанционен достъп до компютърната система на СГС и разпределението на делата. Напълно е логично изпълнителната власт да настоява тези обстоятелства да бъдат проверени тези твърдения. При премиера няма сюжет (в аферата "Яневагейт")", каза Иванов. Ако проверката "почне да се цели в най-далечната фигура (премиера), правим едно сигурно нещо и то е всичко да потъне в мъгла". ""Опраскването" е част от една публична позиция на изпълнителната власт", казва Иванов. Той напомни за твърдението на главния прокурор Сотир Цацаров, че премиерът не му е оказвал натиск. "Всичко това се е случило публично, нека да се фокусираме върху завоалираната част от нещата, защото тя е по-важна. Дайте наистина да проверим за корупционните схеми в СГС, защото те наистина са по-важни", каза министърът. "Позицията на ЕК е част от сценарий за изкуствено поддържане на напрежението" Председателят на ВАС Георги Колев каза, че не го интересува темата и не разбира какво се дискутира в момента. Според него Европейската комисия няма право на мнение. Този коментар той направи по повод краткото обсъждане във ВСС на отговора на ЕК по запитването на Mediapool за аферата "Яневагейт". Преди ден официален източник от ЕК заяви в писмен отговор до Mediapool, че "независима проверка (на казуса "Яневагейт") може да се направи единствено, ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса". Позицията на ЕК е част от сценарий за изкуствено поддържане на напрежението преди разглеждането на промените в конституцията, коментира Георги Колев. "Мен не ме интересува дали ще има проверка. Как точно ще проверим едни факти, които могат да станат сюжет на книга. Един човек излага своите виждания пред друг човек. ЕК е била подведена. Ние не знаем какви факти са им били представени и от какви медии. Не знам какво точно дискутираме в момента. Няма официално представена позиция на ЕК от държавен орган... За какво говорим в момента?", избухна шефът на ВАС, който, според разказите на Владимира Янева, се опитва да й помогне да не я "опраскат". Членът на ВСС Галина Карагьозова обаче изрази противоположно мнение. Според нея становището на ЕК може да бъде обобщено само по един начин – че трябва да се направи обективна проверка на фактите. "И ние сме длъжни да направим обективна проверка на фактите", призова тя. Колегата й Светла Петкова (Владимира Янева я представя като един от своите хора в съвета- бел.ред.) предложи да не обсъждат позицията на Брюксел, защото няма нищо официално във ВСС. По-късно ВСС изпрати писмо до Mediapool с искане да му бъде предоставена позицията на ЕК, отразена в публикацията от 25 ноември. Редакцията на изданието изпрати искания отговор. В същото време главният прокурор Сотир Цацаров е поискал в четвъртък официална позиция от Представителството на ЕК в София и е получил такава броени часове по-късно. В нея се казва, че "медийни публикации, които твърдят, че ЕК призовава за оттегляне на лица, въвлечени в случая с подслушването, са некоректни..Ролята на ЕК не е да влиза в дискусии как всяка страна членка следва да организира независимо разследване на индивидуални случаи". Всъщност двете позиции се разминават само на пръв поглед. Защото във въпросите на Mediapool не става дума за оттегляне въобще на главния прокурор и замесени в "Яневагейт", а в отговора от официален източник на ЕК се изразява мнение, че "независима проверка може да се направи единствено, ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса". Така или иначе мнозинството във ВСС послуша шефа на ВАС и реши с 11 на 8 гласа въобще да не се занимава с позицията на Еврокомисията. Друг замесен в аферата - Ясен Тодоров (шеф на Етичната комисия във ВСС) - на свой ред изчете едно към едно позицията на прокуратурата, че медиите манипулирали тезата на ЕК. Според него случаят е приключен. Румен Боев (бивш прокурор, замесен в аферата "Ситнилски") също се намеси и каза, че ВСС "трябва да си държи на нивото" и да не обсъжда информациите на някакви "сайтове". Той имаше предвид официалната позиция на ЕК, изпратена до Mediapool, и сайта "Биволъ", който разполага със записите по аферата "Яневагейт".

Шефът на ВКС настоя независима комисия от трите власти да разследва "Яневагейт"

http://www.mediapool.bg/shefat-na-vks-nastoya-nezavisima-komisiya-ot-trite-vlasti-da-razsledva-yanevageit-news242303.html

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов призова президента Росен Плевнелиев да инициира създаването на независима комисия, която да проучи дали фактите, изнесени в аферата "Яневагейт", са истина. Преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък той заяви, че съветът няма как да разнищи скандала с изтеклите записи, защото има замесени множество негови членове. Панов напомни, че има замесени и от изпълнителната власт. "Вече идваме до онзи институционален вакуум, в който няма как прокуратурата да тръгне да прави разследване, след като вече по някакъв начин името и на главния прокурор също е замесено", заяви председателят на ВКС. "В тези записи, без да твърдя дали това, което е в тях, е истина или не, става дума за лица от съдебната, изпълнителната и законодателната власт. Ето защо орган над тези три власти трябва да направи разследване", коментира Панов, според когото само такава комисия може да даде убедителни отговори на обществото. [div class='right_orange'] В публикуваните от сайта "Бивол" записи се чува бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева да разказва подробно на Румяна Ченалова (търговски съдия от СГС) как председателят на Върховния административен съд Георги Колев се е опитвал да звъни на Борисов по нейния случай, но той не му вдигнал. В следващия запис Янева разказва как премиерът наредил на главния прокурор да я "опраска". После се чува как Янева пускала есемеси на Борисов, докато той бил на посещение в Брюксел, за да му обяснява, че не била нарушила закона и няма нужда да бъде отстранявана от съдебната система. След есемеса на Янева се обадил "човекът на Борисов" във ВСС Димитър Узунов да й каже, че "човекът от Брюксел" й казвал да не се притеснява, че всичко било само за пред медиите. В сагата се намесва шефът на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, който се видял лично с Янева. Съдийката разказва: "Виждаме се с Ясен. Ясен каза: "Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин тебе да не те закачаме!" От един от записите се разбира, че Софийският градски съд е допускал и подслушване на цели посолства. Във вторник изтече шестият запис от "Яневагейт", в който се леят поредните откровения на Янева за търговията с влияние между изпълнителната и съдебната власт в страната. Както и предишните пет пъти, записите отново са на телефонни разговори между Янева и Ченалова (навремето двете съдийки бяха близки, което личи и от свободния начин на общуването помежду им). От думите на бившата шефка на СГС се разбира, че Сотир Цацаров е подготвял лобито си във Висшия съдебен съвет за отстраняването й, а председателят на Върховния административен съд Георги Колев се е опитвал да й помага. Шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов призова към проверка по същество на разговорите, но прокуратурата търси кой ги е записал. Владимира Янева обясни пред ВСС, че не помни да е говорила такива неща, докато Румяна Ченалова каза, че помни. Коментарът на Бойко Борисов бе ироничен. Той обясни, че става дума за “две каки”, които си говорят и ги сравни с жени при фризьорка или при маникюристка. Премиерът пропусна да отбележи, че към момента на записа Владимира Янева беше шеф на може би най-важния съд в държавата – Софийския градски съд, а Румяна Ченалова бе много влиятелна съдийка пак там.[class='right_orange' div] Всяка власт е спомената в тези записи, трябва да се намеси президентът "Ако проверката се извърши само от орган, който стои само в полето на съдебната власт, той ще бъде дискредитиран от самото начало. Всяка една власт е спомената в тези записи. За да има обективна и прозрачна проверка, тук няма как да не се намеси и президентът", каза шефът на ВКС. Той предположи, че идеята му ще бъде атакувана с аргумент, че няма регламент. "Но моралът стои над закона. На този аргумент кой може да се противопостави. Готов съм да направя среща с президента и това ще бъдат моите аргументи", каза Панов. Записите на разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и търговския съдия от същия съд Румяна Ченалова са от февруари т.г. В тях Янева, която към онзи момент е разследвана за незаконни СРС-та по разработката "Червей", разказва какви задкулисни машинации се предприемат, за да се отърве тя с най-минимална санкция от ВСС. В разговорите се чува, че премиерът Борисов е казал на главния прокурор Цацаров да "опраскат" Янева. В случая са замесени още председателят на Върховния административен съд, представители на ВСС и др. Към днешна дата Янева отрича да си спомня за разговорите, събеседничката й Ченалова обаче не само ги помни, но твърди, че през април Янева й е предлагала пари, за да си затваря успята и да не тръгва срещу главния прокурор. Съдебната власт не може сама да се справи с този казус, защото нейните актове биха били лесно атакуеми, коментира Лозан Панов. "Не знаем дали всичко това е истина или не, но ако не направим стъпки да разберем, съмненията ще останат, петното ще бъде върху имиджа на България", каза Панов. Той не смята, че изслушване на премиера би довело до някакъв резултат: "Дали трябва да бъде призован премиерът? Ако аз съм премиер и ме вика орган от съдебната власт, повярвайте ми, няма сила, която да ме накара да дойда и да говоря, защото ВСС е част от съдебната власт. Премиерът не е магистрат. В случая въпросът не е само етичен, той засяга въпроси, свързани с независимостта на съдебната власт, за търговия на влияние.." Прокуратурата няма как да разследва казус, в който е намесен главният прокурор "Следващият аспект на въпроса е свързан с последното интервю на г-жа Ченалова", продължи Лозан Панов, визирайки твърденията на Ченалова за предлаган й от Янева подкуп. "Имаме данни за престъпление. Ето тук вече идваме до онзи институционален вакуум, че прокуратурата няма как да тръгне да търси данни за престъпление, след като името на главния прокурор също е замесено. Този вакуум не е случаен, още при самото създаване на конституцията. Трябва да се търсят други решения, свързани с морала", призова Панов. Той разкритикува Етичната комисия на ВСС, която е провела едно закрито заседание по казуса със записите. "Очевидно е, че г-жа Румяна Ченалова иска да говори. Въпросът е кой ще я чуе. Пред кой орган, как и по какъв начин, тя може да изложи това, което иска да каже. ВСС трудно ще убеди обществото, че може да направи същностна, обективна и прозрачна проверка. Заседанието на Етичната комисия беше закрито. Ако то беше открито, това щеше да е част от публичността, образ, който съдебната система няма как да не търси", обясни Панов. Конституционните промени трябва да засегнат и държавното обвинение Лозан Панов обвърза аферата "Яневагейт" и с конституционните промени, призовавайки за реформа на прокуратурата. "В първоначалния си вид конституционните промени бяха много по-радикални и същностни. "Историческият компромис" и пътят, който се извървява, е крачка след крачка назад", каза той. В отговор на въпрос дали промените трябва да засегнат и държавното обвинение, Панов ясно заяви мнение, че конституционната реформа трябва да бъде по-радикална в тази посока. Проблемът е в съдебната власт, замесването на премиера отклонява вниманието Правосъдният министър Христо Иванов също настоя за задълбочена проверка, но от Висшия съдебен съвет, а не от друг орган. Според него Етичната комисия на ВСС е проявила "изключителна арогантност", провеждайки изслушването на Владимира Янева при закрити врата и без желание да се зададат адекватните въпроси. "ВСС трябва да отговори на очакванията и на обществото, и на европейските партньори. Аз мисля, че проверката трябва да започне във ВСС, който има 25 члена и капацитет да проведе я проведе задълбочено. Ако се стигне до проверка от прокуратурата, мисля, че трябва да поставите въпросите си там", каза Иванов. Според него не бива да има съмнения, че аферата "Яневагейт" ще влезе в доклада на Европейската комисия през януари. Правосъдният министър обаче смята, че замесването на премиера в скандала отклонява вниманието: "Опитите през цялото време да се замеси премиерът Борисов в тази история са опити да се отклони вниманието от хората във ВСС. Още на 6 декември миналата година двамата излязохме с обща позиция, в която се настояваше за пълна проверка на всички обстоятелства около твърденията на френския посланик и на съдиите в СГС за нередности в управлението на СГС. Ако тогава тази пълна проверка беше направена, сега нямаше да сме в тази ситуация". Според Христо Иванов въпросът не е в "опраскването" (за което Янева разказва, че премиерът е искал от главния прокурор - бел.ред.), въпросът е в завоалирането на скандала. "Изпълнителната власт в публична позиция е настоявала за проверка. Тя дори е оказвала натиск за провеждането на тази проверка. За шест месеца обиколих всички студия, настоявайки тя да се извърши, да се проверят твърденията за корупционни схеми в Софийския градски съд. Да се види кой ги е създал, кой оперира с тях и докъде стигат, как се свързва с твърденията на Калоян Топалов, че има съмнения за дистанционен достъп до компютърната система на СГС и разпределението на делата. Напълно е логично изпълнителната власт да настоява тези обстоятелства да бъдат проверени тези твърдения. При премиера няма сюжет (в аферата "Яневагейт")", каза Иванов. Ако проверката "почне да се цели в най-далечната фигура (премиера), правим едно сигурно нещо и то е всичко да потъне в мъгла". ""Опраскването" е част от една публична позиция на изпълнителната власт", казва Иванов. Той напомни за твърдението на главния прокурор Сотир Цацаров, че премиерът не му е оказвал натиск. "Всичко това се е случило публично, нека да се фокусираме върху завоалираната част от нещата, защото тя е по-важна. Дайте наистина да проверим за корупционните схеми в СГС, защото те наистина са по-важни", каза министърът. "Позицията на ЕК е част от сценарий за изкуствено поддържане на напрежението" Председателят на ВАС Георги Колев каза, че не го интересува темата и не разбира какво се дискутира в момента. Според него Европейската комисия няма право на мнение. Този коментар той направи по повод краткото обсъждане във ВСС на отговора на ЕК по запитването на Mediapool за аферата "Яневагейт". Преди ден официален източник от ЕК заяви в писмен отговор до Mediapool, че "независима проверка (на казуса "Яневагейт") може да се направи единствено, ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса". Позицията на ЕК е част от сценарий за изкуствено поддържане на напрежението преди разглеждането на промените в конституцията, коментира Георги Колев. "Мен не ме интересува дали ще има проверка. Как точно ще проверим едни факти, които могат да станат сюжет на книга. Един човек излага своите виждания пред друг човек. ЕК е била подведена. Ние не знаем какви факти са им били представени и от какви медии. Не знам какво точно дискутираме в момента. Няма официално представена позиция на ЕК от държавен орган... За какво говорим в момента?", избухна шефът на ВАС, който, според разказите на Владимира Янева, се опитва да й помогне да не я "опраскат". Членът на ВСС Галина Карагьозова обаче изрази противоположно мнение. Според нея становището на ЕК може да бъде обобщено само по един начин – че трябва да се направи обективна проверка на фактите. "И ние сме длъжни да направим обективна проверка на фактите", призова тя. Колегата й Светла Петкова (Владимира Янева я представя като един от своите хора в съвета- бел.ред.) предложи да не обсъждат позицията на Брюксел, защото няма нищо официално във ВСС. По-късно ВСС изпрати писмо до Mediapool с искане да му бъде предоставена позицията на ЕК, отразена в публикацията от 25 ноември. Редакцията на изданието изпрати искания отговор. В същото време главният прокурор Сотир Цацаров е поискал в четвъртък официална позиция от Представителството на ЕК в София и е получил такава броени часове по-късно. В нея се казва, че "медийни публикации, които твърдят, че ЕК призовава за оттегляне на лица, въвлечени в случая с подслушването, са некоректни..Ролята на ЕК не е да влиза в дискусии как всяка страна членка следва да организира независимо разследване на индивидуални случаи". Всъщност двете позиции се разминават само на пръв поглед. Защото във въпросите на Mediapool не става дума за оттегляне въобще на главния прокурор и замесени в "Яневагейт", а в отговора от официален източник на ЕК се изразява мнение, че "независима проверка може да се направи единствено, ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса". Така или иначе мнозинството във ВСС послуша шефа на ВАС и реши с 11 на 8 гласа въобще да не се занимава с позицията на Еврокомисията. Друг замесен в аферата - Ясен Тодоров (шеф на Етичната комисия във ВСС) - на свой ред изчете едно към едно позицията на прокуратурата, че медиите манипулирали тезата на ЕК. Според него случаят е приключен. РуменБоев (бивш прокурор, замесен в аферата "Ситнилски") също се намеси и каза, че ВСС "трябва да си държи на нивото" и да не обсъжда информациите на някакви "сайтове". Той имаше предвид официалната позиция на ЕК, изпратена до Mediapool, и сайта "Биволъ", който разполага със записите по аферата "Яневагейт".

Шефът на ВКС призова президента да инициира комисия "Яневагейт"

http://www.mediapool.bg/shefat-na-vks-prizova-prezidenta-da-initsiira-komisiya-yanevageit-news242303.html

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова в четвъртък президента Росен Плевнелиев да инициира създаването на специална комисия, която да проучи аферата "Яневагейт". Той припомни, че ВСС няма как да разнищи скандала с изтеклите записи, защото има замесени множество негови членове. Панов допълни, че има замесени и от изпълнителната власт. Така той изложи идеята си да се състави комисия с участието на представители на трите власти, която да даде убедителни отговори на обществото. Панов изрази готовност да се срещне с държавния глава, за да защити идеята си. Заседанието на Висшия съдебен съвет започна с обсъждане на отговора на Европейската комисия по запитването на Mediapool за аферата "Яневагейт". Темата бе поставена от правосъдния министър Христо Иванов. Преди ЕК обяви пред Mediapool, че "независима проверка (на казуса "Яневагейт") може да се направи единствено, ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса". Това бе оповестено след въпрос на Mediapool дали, според ЕК, е нужно да се разследва скандалът с изтеклите записи и дали главният прокурор да се оттегли временно, за да гарантира безпристрастната работа на държавното обвинение. Очаквайте подробности

Египет: Русия играе важна роля в Сирия и борбата с тероризма

http://www.cross.bg/borbata-islyamska-konflikt-1489547.html

/КРОСС/Висока оценка на дейността на Русия в решаването на сирийския военен конфликт и борбата с тероризма даде египетският външен министър Самех Шукри по време на визитата си в Япония, предаде ТАСС. Пред японски медии, той заяви, че Москва играе важна роля в уреждането на сирийската криза и борбата с групировката "Ислямска държава". По думите му, джихадистите могат да бъдат победени единствено с общи усилия и тук използва възможността да критикува онези държави, които не го правят, визирайки Турция. По отношение на сваления от Анкара руския самолет Су-24, топ дипломатът препоръча на двете държави да се въздържат от действия, които единствено биха засилили напрежението и припомни, че ситуацията в региона и без техния конфликт е достатъчно сложна. Той поиска също така международната общност да помисли кой търгова с петрол с "Ислямска държава" и позволява на нейни бойци да пресичат спокойно граници.  

Овчаров: Анкара и Москва ще се разберат

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/ovcharov-ankara-i-moskva-shte-se-razberat-6046139

„Не ми се иска да имаме политическа сила у нас, която се явява агент на чужда държава”, коментира бившият министър

Приставка за Google Chrome блокира анонимни новинарски сайтове

http://offnews.bg/news/n_1/n_597811.html

Българска приставка за Google Chrome блокира анонимните сайтове, пълни с пропаганда и лъжлива информация.  При опит да отворите подобен сайт, разширението за Chrome показва предупредителна страница. Това става при положение, че на сайта няма телефон, адрес или име на собственик/фирма.  Приставката е дело на Красимир Гаджоков, който обновява постоянно списъка с анонимни сайтове . Чрез приставката лесно ще може да отсявате пропагандата, която залива напоследък социалните мрежи с линкове и заглавия, написани с главни букви, придружени с думи като "ШОК", "СКАНДАЛ" и други. Разширението за Google Chrome може да изтеглите от този линк . 

Конфликт с много пластове

http://www.cross.bg/tyrtziya-siriya-rysiya-1489548.html

/КРОСС/Конфронтацията Турция - Русия явно е политически избор, коментира Тихомир Безлов Източник: "24 часа" Първото, което си струва да се припомни в случая със сваления от Турция руски самолет, е контекстът. Инцидентът се случи точно когато се очерта сближаване между Запада и Русия след атентатите в Париж, след като френският президент Оланд и британският премиер Камерън започнаха да говорят, че с Русия ще действат като съюзници, и след като руският президент Владимир Путин се разпореди на военните си части в Сирия да гледат на французите като на съюзници. Обикновено такива самолетни инциденти пораждат огромен брой интерпретации и минават десетилетия, преди да се изясни какво точно е станало. Все пак няколко неща правят впечатление. Възможно ли е свалянето на самолета да е случайно? Много западни военни експерти коментират, че първото, което се прави при ситуации като в Сирия и Ирак и страни с противоположни интереси и активна дейност на авиацията, е да се минимализира рискът. Ако двата самолета летят с над 1000 км/ч, някакви 2-3 километра са неразличими за човешките сетива. А чисто статистически след определено натрупване на случаи грешката става неизбежна. Между руснаците и турците имаше много примери на избегнати досега инциденти. Няколко неща обаче сочат към заключение, че конфронтацията в момента е политически избор

Нелегалните имигранти влизат по шест "магистрали" в България

http://www.cross.bg/selo-vlizat-mestnite-1489546.html

/КРОСС/Увеличава се броят на нелегалните имигранти, които влизат в страната ни по незаконен начин. Поне шест "магистрали", - маршрути за влизане на бежанци в България, знаят местните хора в Странджанско. Седмият и най-новият път, през който влизат най-голямо количество мигранти, е през странджанското село Близнак, пише Труд. Във вторник от границата край Малко Търново са били върнати 68 души, предишния ден - 67, още преди това - 60. "Като на война сме", коментират местните хора. Само за месец - октомври статистиката сочи, че 3000 души не са били допуснати у нас. Поне 500 незаконно преминали границата обаче със сигурност са изтървани. С автомобили превозвачите на прииждащи ги чакат в определени местности, после ги карат към София. Оттам пътят обикновено е към Сърбия. Първата "магистрала на нелегалните" в Малкотърновско бе през местността Бърдцето, близо до село Сливарово. В него живеят неколцина души - баби и дядовци, които вечер си лягат "с кокошките". Точно край тяхното глухо селце бяха заловени първите групи мигранти, които тогава местните наричаха "бегълци". Вероятно поради това, че местността е трудна за преход - стръмна и насечена с много дерета, магистрала "Бърдцето" бе заменена с нова. Мигрантите започнаха да излизат на хълма край китното село Бръшлян, обявено за паметник на културата заради уникалните си къщи. Малко преди Коледа на 2012 година трима мъже и една жена с дете се появили изведнъж в Бръшлян

Майката на убиеца от Лясковец: Полицаите сами се изпозастеляха

http://pik.bg/майката-на-убиеца-от-лясковец-полицаите-сами-се-изпозастеляха-news441996.html

Майката на убиеца от Лясковец: Полицаите сами се изпозастеляха

Майката на Петко Петков от Лясковец, който при акция на полицията и специални части уби командоса Емил Шарков и рани още трима, продължава да твърди, че синът й е жертва и не е виновен за нищо. „4 години не е излизал от дома си. На луд го правят”, заяви Стефанка Савова в сутрешния блок на бТВ. „И мен ме направиха”, добави тя.

„Дойдоха и ни нападнаха както спим. Те влизат, чупят прозорци и почват да стрелят. В тъмното се убиха едни други и после натопиха Петко”, смята Савова.

„На гаража ни от 20 години пише „Смърт за вас”, посочи тя. По думите й, всичко било, за да бъде изкаран Петко от дома си и закаран в МВР, където да го прегледа експерт. „Аз я каних у нас да го прегледа, но тя не можела”, каза Савова.

На въпрос за убития командос Емил Шарков и ранените му колеги, Савова отвърна: „И моят син е ранен – тънки черва, дебели, изваден бъбрек. Нищо не се знае”.

„Жилището ми е разрушено, аз го градя 50 години. Никаква работа не са си вършили. Това не е работа”, каза тя по адрес на служителите на МВР.

Над 40 млн. младежи в Северна Африка са заплашени от радикализация, смята ООН

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/26/2656923_nad_40_mln_mladeji_v_severna_afrika_sa_zaplasheni_ot/?ref=rss


До 41 милиона млади хора в региона Сахел, на юг от Сахара, са изправени пред "мрачно бъдеще", което ги подтиква към миграция и ги прави податливи на радикализиране, заяви специалният пратеник на ООН за Африканския регион, предаде "Асошиейтед прес".

Хирут Губре Селаси каза, че младите хора на възраст под 25 в Буркина Фасо, Чад, Мали, Мавритания и Нигер са в безнадеждно положение. Тя отбеляза, че 44 на сто от децата в Сахел нямат достъп до начално образование и само 36 на сто от...

Най-голямата външнополитическа грешка на Ердоган

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5136017

Анкара свали руския самолет, без да мисли много за последствията


За един ден отношенията между Турция и Русия се върнаха много назад във времето

В Москва съм. Потресен. Натъжен. Ядосан. В деня, в който бяха похабени толкова много усилия. Когато имиджът на Турция в Русия изведнъж рязко почерня. Денят, в който Турция се превърна в страната,
Анкара свали руския самолет, без да мисли много за последствията За един ден отношенията между Турция и Русия се върнаха много назад във времето В Москва съм. Потресен. Натъжен. Ядосан. В деня, в който бяха похабени толкова много усилия. Когато имиджът на Турция в Русия изведнъж рязко почерня. Денят, в който Турция се превърна в страната,

Мафиотски бос: Ще избием джихадистите в Ню Йорк по-бързо от ФБР

http://www.moreto.net/novini.php?n=307425

Членовете на нашата мафия могат да защитят от Ислямска държава /ИД/ много по-добре някои части на Ню Йорк отколкото полицията и ФБР. Това каза мафиотския бос Джовани Гамбино. "ФБР и полицията имат ограничени възможности в работата си.

Арестуваха мъж, изнудвал и заплашвал жертвата си за 600 000 лева

http://petel.bg/Arestuvaha-mazh--iznudval-i-zaplashval-zhertvata-si-za-600-000-leva__135384

Снимка: Булфото Районна прокуратура-Стара Загора извършва разследване за изнудване за 600 000 лева, съобщи Нова телевизия.  Районна...

Дъждът обрули клони на дървета на ул. "Дебър", за малко не пострада пешеходец (снимки)

http://petel.bg/Dazhdat-obruli-kloni-na-darveta-na-ul--Debar--za-malko-ne-postrada-peshehodets--snimki-__135385

Силният дъжд потроши клони на няколко дървета на варненската улица "Дебър". Очевидци съобщиха за "Петел", че е имало опасност да бъде...

ПСК Черно море стартира обучение по плуване на деца

http://petel.bg/PSK-CHerno-more-startira-obuchenie-po-pluvane-na-detsa__135386

Проект по програма на Министерството на младежта и спорта, озаглавен "Спорт за децата в детските градини", стартира с 45 малки ученици от...

25 дни ваканция за депутатите по Коледа и Нова година

http://www.moreto.net/novini.php?n=307422

Значително по-голямата почивка за депутатите в сравнение с останалите българи, които ще имат по 4 неработни дни за Коледа и за Нова година, е гарантирана в правилника на Народното събрание. Той предвижда парламентът да няма заседания от 22 декември до 10 януари.

"Атака" с протест пред турското посолство днес

http://www.cross.bg/ryski-posolstvo-tyrskoto-1489544.html

/КРОСС/Атака излиза на протест пред турското посолство днес. Поводът е сваленият руски самолет. Демонстрацията е от 11 часа на столичния бул. "Васил Левски". Атакистите издигат лозунг „Турция обяви война на Русия. На чия страна сме ние". От партията на Волен Сидеров настояваха вчера парламентът "остро да осъди военното нападение над руски военен самолет, изпълняващ мисии, насочени срещу терористичната организация „Ислямска държава".  

INVESTOR Day – капиталовите пазари отблизо

http://www.investor.bg/investor-finance-forum/468/a/investor-day--kapitalovite-pazari-otblizo-206529/

Събитието ще свърже институционални инвеститори с интерес в региона с местните публично търгувани компании

Лекият петрол поскъпна в четвъртък

http://econ.bg/Новини/Лекият-петрол-поскъпна-в-четвъртък_l.a_i.709297_at.1.html

Американският лек петрол поскъпна по време на търговията в четвъртък. Цената на бенчмарковия сорт регистрира покачване от 0,07%, достигайки до 43,07...

Франция е зависима държава. И плаща за това

http://www.cross.bg/frantziya-evropa-polititzi-1489545.html

/КРОСС/ Франция заплати с човешки животи за това, че е зависима държава. Списъците с джихадисти бяха предадени на френските спецслужби от Сирийската арабска република още преди терористичните актове. В тях фигурираха и бъдещите изпълнители на терористичната атака в Париж, пише Вардан Багдасарян. Източник: vbagdasaryan.ruПревод: Гласове Нивото на работа на спецслужбите на Асад винаги се е смятало за високо. Франция отхвърли предложената ѝ помощ. Както днес е очевидно, по списъците не е работено. Терористичният акт, който можеше да бъде своевременно осуетен, се състоя. Франция не можеше да приеме помощ от Асад, защото Асад е номиниран за враг. Сътрудничеството с режима на Асад можеше да не се хареса на Вашингтон. Целият европейски политически елит в голямата си част, в това число и френският, е зависим. Лобизмът в политиката, както е известно, не е от вчера. В Съединените американски щати той е легитимна институция. В началото на ХХ век политическият истаблишмънт вече се е установил в западните демокрации. Зад гърба на всеки повече или по-малко изявен политик стои някакъв фактор от финансовия свят. В марксизма това се описваше като „процес на превземане на властта от буржоазията". Източните автокрации, които се противопоставят на Запада, в действителност не са демокрации, а корпоратократически олигархии. В тази връзка основният въпрос е кой дърпа конците. Подчиняването на европейските политици от американския капитал е факт твърде отдавна

Методи Андреев: Цацаров пак настъпи мотиката

http://www.mediapool.bg/metodi-andreev-tsatsarov-pak-nastapi-motikata-news242302.html

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев коментира в четвъртък подадения от главния прокурор Сотир Цацаров сигнал срещу него до етичната комисия в парламента, като "поредната мотика", която настъпва ръководителят на държавното обвинение. Прокурорската атака срещу народния представител стана факт само ден, след като той участва в дискусия за конституционните промени, организирана от инициативата "Правосъдие за всеки". Андреев бе единственият представител на ГЕРБ, който защити идеите за радикална реформа в държавното обвиение, включително и чрез намаляване на мандата на главния прокурор и въвеждане на независим негов заместник, който да се занимава с корупционни случаи. Случайно или не, в сряда Цацаров изпрати сигнал до етичната комисия, чийто член е самият Андреев, в който се твърди, че депутатът е оказвал натиск на бившия шеф на пловдивската полиция за назначаването на негово "протеже" за началник на РПУ-Първомай. Въпреки че ходатайството не е престъпление, главният прокурор отправи запитване до комисията дали подобно поведение съответства на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. "Не искам да споменавам името на моето "протеже" в РПУ-Първомай. Искам да попитам следващото нещо. Господинът, който е бил шеф на ОДП-Пловдив тогава, не е ли знаел, че аз съм правил проверка. Или той е бил достатъчно некомпетентен и некадърен, за да установи тези данни, вместо мен, или е бил зависим. Затова питам господин главния прокурор: Мои протежета ли са всички онези началници, които влязоха в РПУ-Първомай", заяви емоционално Андреев пред Нова телевизия. Той не отрича, че е ходатайствал за назначаването на негов близък на въпросния пост, но само заради факта, че в РПУ-Първомай са били установени множество нарушения. Впоследствие обаче се оказва, че кандидатът на Андреев няма нужния ценз за заемането на длъжността.  "Да, говорил съм с шефа на РПУ, за да обясня, че мога да го свържа с човек, който да му дава компетентна информация. Аз не съм просто убеден, а съм сигурен, че това нещо, което прави главният прокурор е заради моята подкрепа за инициативата "Правосъдие за всеки", обобщи казуса депутатът от ГЕРБ. Конфликтът между него и Цацаров стана факт в същия ден, в който Европейската комисия официално обяви в отговор на запитване на Mediapool, че главният прокурор трябва да бъде временно отстранен от поста си, за да бъде проведено обективно разследване на аферата "Яневагейт".

"Анкара загуби шанс за енергиен хъб, ДПС се държи като агент на Турция у нас"

http://offnews.bg/news/n_1/n_597786.html

Турция изгуби шанса си да се превърне в енергиен хъб на входа на Европа, след като положи изключително много усилия през последните години". Това заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров по Нова тв. Намерението на Турия газът, който преминава през територията й да се продава като нейна собственост, едва ли ще се случи. Едва ли Русия вече ще го позволи, смята Овчаров. Той подчерта, че България е алтернатива, ако политици ни проявят по-адекватна реакция. Според него Анкара и Москва в крайна сметка ще се разберат. "Факт е, че няма коалиция, която да се бори срещу "Ислямска държава". И няма как да има, след като само допреди няколко месеца парите на част от страните в тази коалиция създаде "Ислямска държава", изтъкна той.  По повод решението на Русия да спре газа за Украйна, Овчаров коментира: "Има вероятност България да пострада при такава сложна политическа обстановка". "Много неприятно впечатление ми направи декларацията на ДПС. Това папагалско повтаряне на турската позиция ме кара да мисля, че Движението се превръща в турска партия на българските турци. Това е доста опасна перспектива. Не ми се иска да имаме политическа сила у нас, която се явява агент на чужда държава", коментира още Овчаров.

Ас на Реал (Мадрид) ще уважи юбилея на Стоичков

http://bgfootball.actualno.com/as-na-real-madrid-shte-uvaji-ubileja-na-stoichkov-news_509883.html

тана ясно коя е поредната легендарна знаменитост в историческия сблъсък на титаните по случай юбилея на Христо Стоичков, който ще се състои на 20 май на Националния стадион „Васил Левски“. Това е самият Иван Саморано. Феноменалният чилийски нападател специално е отложил ангажиментите си около датата на събитието, само и само да уважи празника на своя голям приятел Стоичков. „Идвам, приятелю, за теб винаги!“ – е заявил пред Камата великият чилиец. „С най-голя

Хеликоптер се разби в Сибир, има загинали

http://asia.actualno.com/helikopter-se-razbi-v-sibir-ima-zaginali-news_509886.html

Катастрофа на цивилен хеликоптер в Сибир отне живота на 15 души, съобщава АФП, като се позовава на местните власти. Утрешният 27 ноември ще бъде ден на траур, във връзка с инцидента. Хеликоптерът Ми-8, който транспортирал 22 пътници и 4 души екипаж, е паднал в околностите на град Игарка в Западен Сибир, на около 2800 километра североизточно от Москва. Петнадесет души са загинали и десет са в болница, заявиха от местните транспортни служби. Връзката с хеликоптера, който се е движел към нефтен

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване