Вавилонската кула ЕС заплашва да рухне

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/01/2715258_vavilonskata_kula_es_zaplashva_da_ruhne/?ref=rss


Не е учудващо, че Европейският съюз не може да намери решение на най-належащите си проблеми, при положение че основните му членове са изправени пред коренно различни дилеми на национално ниво.

Също като библейската Вавилонска кула, амбициозният проект, наречен ЕС, рискува да се срути, тъй като хората в него не могат да намерят единен политически език.

Слушайки Германия, ще чуем, че основният проблем е справянето с вълната от милиони имигранти и въпросът как бройката им да...

Плевнелиев: България трябва да реализира своя идеал за "чиста и свята република"

https://www.24chasa.bg/Article/5336024

Плевнелиев: България трябва да реализира своя идеал за "чиста и свята република"„България има своя национален идеал за изграждането на „чиста и свята република“ и трябва да следва целите и посоката да „бъдем равни на другите европейски народи“, зададени от Левски и народните будители.“ Това заяви президентът Росен Плевнелиев, които откри днес дискусията „Бизнесът – сила за добро“,

Лозан Панов: Никога не съм имал политически намерения

http://www.cross.bg/sistema-panov-prokyror-1500132.html

/КРОСС/ Председателят на ВКС Лозан Панов не се разпознава в казаното от главния прокурор Сотир Цацаров, че политик не се става в рамките на мандат в съдебната система. Никога не съм имал политически намерения - заявиПанов. Съдия номер едно се усъмни в необходимостта от външно наблюдение над българската съдебна система. Ако стане дума за чужденци, които ще дойдат тук, колко време ще им трябва, за да могат да се адаптират към нашите специфични особености, към нашето законодателство. В този смисъл смятам, че да сложим до всеки един съдия или прокурор по един експрет, не е сигурно дали това наистина ще помогне на съдебната система. Говоря и за самоунижението. Ако в съседна Румъния се коментира темата за отделянето й от България, нещо което беше наистина тогава, когато влизахме в ЕС, сега вече в България ние сами си изискваме чужди експерти да ни помагат. Мисля, че това няма как да не повлияе върху нашето самочувствие, на българи, които искат да променят системата, каза Панов.   

Заплашиха училище с бомба

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555901

В монтанската полиция е получен сигнал за намерено взривно устройство в Професионалната гимназия по техника и електротехника “Христо Ботев”.   При извършения оглед на мястото, в контейнер до сградата, е намерен и иззет отворен картонен кашон с  четири прозрачни плика с бяло прахообразно вещество, което на вкус и мирис наподобява брашно за хлебни изделия, отделени от тях кабели и обикновен стар неработещ механичен часовник. Действията по разследването на случая са извършени от оперативно-следствена група от Районното управление в Монтана. Образу...

В „Победа” се строи център за предучилищно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555899

Сграда за предучилищно образование се строи в бургаския квартал „Победа". Тя е пристройка към училище „Христо Ботев", тъй като то не може да предлага обучение на най-малките деца. Строежът е част от проекта „Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи", финансиран в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. За новата учебна година, ще бъдат сформирани 3 групи, с общо 90 деца.  ...

Мистериозно ярко кълбо освети небето над Шотландия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5335983

Очевидци са заснели в небето над Шотландия ярка светлина късно снощи, предаде BBC. Местната полиция е получила голям брой повиквания, след като е забелязана голямата ярка светлина в небето да преминава за няколко секунди.  Отчитат, че тя е била синя, бяла, зелена, а някои твърдят, че са чули странни звуци по време на преминаването.

Лиляна Павлова: На 99% е разплатена Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г.

http://pik.bg/лиляна-павлова-на-99-е-разплатена-оперативна-програма-„регионално-развитие“-2007-2013-г-news494451.html

Лиляна Павлова: На 99% е разплатена Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г.

На 99% е разплатена Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя и заместник-министър Деница Николова, ръководител на Управляващия орган на ОПРР, проведоха работна среща с представители на 39 български общини, бенефициенти по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. и по Приоритетна ос „Градско развитие“ на Оперативна програма „Региони в растеж“. Срещата е част от поредицата, която Управляващият орган на програмата организира, за обсъждане на практически въпроси и детайли за изпълнението на инвестиционните програми. Министър Павлова отбеляза, че приключваме изключително успешно Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. „Справихме се изключително успешно, но най-важното е сега да окомплектоваме всички необходими документи за верификация и сертификация на средствата“, отбеляза тя.

Регионалният министър призова представителите на местните власти за активност при стартиране на проектите по новата Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. До момента от общо 39-те града, бенефициенти са получени 29 инвестиционни програми, 6 от които са одобрени от Управляващия орган. Павлова заяви, че е важно максимално бързо да започне работа по проектите, провеждане на тръжните процедури за избор на изпълнители, за да се реализират и разплатят проектите, защото през 2018 г. трябва да са разплатени част от проектите.

Заместник-министър Деница Николова подчерта, че за последната година е наваксано забавяне от година и половина, което е рефлектирало и върху новата оперативна програма и нейното структуриране и управление. „2016 г. е критична за стартиране на реалните дейности по програмата. Трябва да влезем във фазата на изпълнение и в сътрудничество да реализираме предвидените програми, за да изпълним приоритетите за регионално развитие, към които се стремим“, призова тя.

IEM – на живо във vbox7.com

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/iem-na-zhivo-vyv-vbox7.com-6050775

Потребителите на vbox7.com ще могат да гледат финалите на световния шампионат Intel® Extreme Masters от 4 до 6 март

ESL – на живо във vbox7.com

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/esl-na-zhivo-vyv-vbox7.com-6050775

Потребителите на vbox7.com ще могат да гледат финалите на световния шампионат Intel® Extreme Masters от 4 до 6 март

Розалия Димитрова поема Агенция "Митници"

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/rozaliia-dimitrova-poema-agenciia-mitnici-212325/

52-годишната Димитрова има повече от 24 години професионален опит в митническата администрация

Президентът: България трябва да реализира своя идеал за „чиста и свята република", за да „бъде равна на другите европейски народи"

http://www.cross.bg/razvitie-ystoiichivo-glava-1500131.html

/КРОСС/ „България има своя национален идеал за изграждането на „чиста и свята република" и трябва да следва целите и посоката да „бъдем равни на другите европейски народи", зададени от Левски и народните будители." Това заяви президентът Росен Плевнелиев, които откри днес дискусията „Бизнесът - сила за добро", посветена на изпълнението на Глобалните цели за устойчиво развитие на ООН. Събитието е организирано от Българска мрежа на Глобалния договор на ООН, която обединява компании, неправителствени организации и академични институции и има за цел да насърчи българските фирми да разпознаят и поемат нови отговорности за изпълнението на 17-те Глобални цели за устойчиво развитие на ООН до 2030 г. Държавният глава подчерта, че това, от което се нуждае България е именно дългосрочен план за развитие, който да „стъпи" върху Целите за устойчиво развитие на ООН до 2030 г. „Днес някои политици отново откриват дебат и говорят за приемането на нови доктрини. Пак ли ще предефинираме националния идеал, зададен от Левски? Кой ще посмее да направи това?", попита президентът. Росен Плевнелиев беше категоричен, че българското общество не се нуждае от написването на поредните нови стратегии и даване на обещания за реформи и призова за конкретни резултати по отношение на многократно дадените заявки за подобряване на работата на съдебната система

Последните думи на В. Танов: Умирам, 40 минути няма линейка, вече няма смисъл...

http://frognews.bg/news_107809/Poslednite-dumi-na-V-Tanov-Umiram-40-minuti-niama-lineika-veche-niama-smisal/

Минаха 40 минути, а няма линейка, вече няма смисъл от помощ, умирам... Това били последните думи на Ваньо Танов, шеф на агенция "Митници" преди да издъхне. Казал ги на своя шофьор, който бил до него, но бил безсилен да му помогне.

Програмно бюджетиране в съдебната система предлагат икономисти

http://www.investor.bg/analizi/85/a/programno-biudjetirane-v-sydebnata-sistema-predlagat-ikonomisti-212323/

Изготвянето и управлението на бюджета на съдебната власт страда от редица слабости, пише в анализ на ИПИ

Лозан Панов отрече да има политически амбиции

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/01/2715095_lozan_panov_otreche_da_ima_politicheski_ambicii/?ref=rss


Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов отрече да има политически амбиции и заяви, че не се разпознава в казаното вчера от главния прокурор Сотир Цацаров, че "политик не се става в рамките на мандат в съдебната система".
  "Никога не съм имал политически намерения. А изразяването на позиция по повод доклада на Европейската комисия (ЕК) не е проява на човек, който иска да става политик", заяви още Панов.

Вчера по време на тържествена конференция по повод 120...

Поръчките с бюджетни средства ще се контролират като проектите с европейски пари

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/03/01/2715256_poruchkite_s_bjudjetni_sredstva_shte_se_kontrolirat/?ref=rss


До няколко седмици поръчките, изпълнявани с бюджетни средства, ще започнат да се подчиняват на същите правила за прозрачност и контрол както проектите, изпълнявани с европейския средства, каса в интервю за Медиапул вицепремиерът по икономическите въпроси и европейските фондове Томислав Дончев.

Системните нарушители ще бъдат подлагани на финансови корекции и ще им се намаляват държавните субсидии, предупреждава той.

Най-вероятно на Агенцията за държавен финансов контрол ще...

Лозан Панов опроверга предположенията, че има политически амбиции

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/01/2715095_lozan_panov_oproverga_predpolojeniiata_che_ima/?ref=rss


Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов отрече да има политически амбиции и заяви, че не се разпознава в казаното вчера от главния прокурор Сотир Цацаров, че "политик не се става в рамките на мандат в съдебната система".
  "Никога не съм имал политически намерения. А изразяването на позиция по повод доклада на Европейската комисия (ЕК) не е проява на човек, който иска да става политик", заяви още Панов.

Вчера по време на тържествена конференция по повод 120...

Генерал Михо Михов: Наборната военна служба трябва да се върне в разумни граници

http://www.moreto.net/novini.php?n=314689

Идеята за връщане на донаборната служба стресира, но в едни разумни граници това ще е полезно не само за Българската армия, но и за нацията като цяло. Това коментира ген. Михо Михов, председател на парламентарната комисия по отбрана и депутат от АБВ.

Трети март - възкресението на българската държавност

https://www.24chasa.bg/Article/5336020

Трети март - възкресението на българската държавностВ навечерието сме на националния празник на България Трети март. На този ден ще слушаме националния химн, ще славославим героите, паднали в борбата за свободата на България. Ще се прекланяме пред руси, белоруси, украинци, финландци, пролели кръвта си на хиляди километри от родното огнище, за да помогнат на брата роб.

Нов компютърен вирус заплашва Mac компютрите на Apple

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/03/01/2715089_nov_kompjuturen_virus_zaplashva_mac_kompjutrite_na/?ref=rss


Специалисти по киберсигурност са открили нов компютърен вирус, който е насочен към Mac компютрите на Apple. Експертите имат подозрения, че вирусът е дело на хакерската група HackingTeam, която се смяташе за разпаднала се, съобщава онлайн изданието Ars Technica.

HackingTeam е известна с това, че често разработва зловреден софтуер по поръчка. Тя се смяташе за разпаднала се, след като няколко месеца нямаше активност, след като самата тя стана жертва на хакерска атака и нейни имейли и...

Край Филипините откриха яхта с мумия на борда

http://offnews.bg/news/n_1/n_625046.html

Филипинcĸи pибapи ca нaмepили плaвaщaтa ĸpaй бpeгoвeтe нa гpaд Ваrоbо 12-мeтpoвa яxтa Ѕауо. Koгaтo ce ĸaчили нa бopдa нa яxтaтa, тe ce нaтъĸнaли нa мyмифициpaнo чoвeшĸo тялo, пишe бpитaнcĸият тaблoид Dаіlу Маіl. Caмoличнocттa нa пoчинaлия e ycтaнoвeнa чpeз дoĸyмeнти и cнимĸи, нaмepeни нa бopдa нa яxтaтa. Toвa ce oĸaзaл 59-гoдишният гepмaнcĸи гpaждaнин Maнфpeд Фpиц Байорат. Мореплавателят е обявен за изчезнал преди година. Тялото  му е било до радиостанцията, вероятно Байорат до последния момент се опитвал да се свърже със спасителните служби. Πpичинaтa зa cмъpттa нa яxтcмeнa нe e ycтaнoвeнa. Щo ce oтнacя дo пpичинитe, пopaди ĸoитo тялoтo мy ce e пpeвъpнaлo в мyмия, eĸcпepтитe твъpдят, чe тoвa ca cyxият вятъp, виcoĸитe тeмпepaтypи и coлeният въздyx. Приятел на загиналия е заявил пред журналисти, че капитанът бил много добър моряк. Той едва ли би излязъл с яхтата си при буря и вероятно е починал от сърдечен пристъп.

Вдигат 80 незаконни павилиони в „Столипиново“, 30 къщи в квартала със заповеди за премахване

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555900

80 заповеди за премахване на незаконни постройки в пловдивския квартал „Столипиново“ са издадени от районната администрация. Това съобщи кметът на „Изгрев“ Николай Чунчуков. До края на месец март акцията трябва да приключи. Около 30 от бараките и павилионите са на ул. „Елба“ в квартала. Те се намират в близост до първия блок в „Столипиново“, който ще се санира по националната програма за енергийна ефективност. Заповеди за премахване са издадени и за 30 жилищни сгради в квартала, допълни още кметът на „Източен...

За секунди се сменят всички части на пистолет без ударно-спусковия механизъм

https://www.24chasa.bg/Article/5334788

За секунди се сменят всички части на пистолет без ударно-спусковия механизъмМоделът P-320 на Sig-Sauer бе хитът на изложението Shot Show в Лас Вегас Пистолетъът Sig- Sauer P-320 бе един от хитовете на най-голямото в света оръжейно изложение SHOT SHOW, което се проведе преди месец в Лас Вегас, САЩ. Уникалното оръжие впечатли с редица новости в конструкцията, които го правят подходящо както за армия, полиция и спецслужби,

Ананиев: Над 1 милион лева са загубите на туристическия бизнес само от отменени резервации около 3-ти март

http://www.cross.bg/ananiev-biznes-vlast-1500129.html

/КРОСС/На 15 март ще обсъдим правилата за автомобилните състезания на специален форум в НС, каза председателят на транспортната комисия в парламента Българските превозвачи заслужават да бъдат компенсирани, както и туристическия бизнес у нас, за вредите от гръцките блокади. Над 1 млн. лева е пострадал само туристическият бизнес в България от отменените резервации около празниците за 3-ти март. Това коментира председателят на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев от Реформаторския блок пред БНТ тази сутрин. Ананиев обясни, че процедурата по компенсациите е трудна, но вече има жалби до Европейския съд. Той уточни обаче, че поред регламента, парите от делата ще отиват в бюджета на ЕС. Втория вариант е бизнесът да заведе искове в гръцки съдилища, както и в български, от конкретни пострадали лица, каза Ананиев и добави, че асоциациите на превозвачите се организират за колективни искове. По думите му, ключово е, че проблемът с незаконните блокади от гръцка страна се повтаря всяка година и затова изпълнителната и законодателната власт ще координират усилията си за намиране на трайно решение. Не може българският бизнес и ЕС да бъдат държани като заложници от група фермери всяка година, и то в ЕС, където е гарантирано правото на свободно движение на стоки, хора и капитали, посочи Ананиев

Едва 1421 шуменци са подали данъчни декларации

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555897

Едва 1421 данъчни декларации са приети до момента в шуменския офис на НАП, съобщиха пред журналисти оттам. От тях на гише са подадени 828 декларации, 24 са подадени чрез „Български пощи", 27 чрез друг лицензиран пощенски оператор, по интернет с електронен подпис - 298, а с ПИК - 44 декларации. Декларациите за облагане с корпоративен данък са 1805. Крайният срок за подаване на данъчни декларации за физически лица тази година е 3 май, предвид това, че 30 април е почивен ден, а 1 и 2 май са великденски празници, а за юридически - 31 март. Това каз...

Ужасът в Русия: Бавачката убила детето заради лични проблеми

http://europe.actualno.com/ujasyt-v-rusija-bavachkata-ubila-deteto-zaradi-lichni-problemi--news_526521.html

Нови подробности станаха ясни около ужасяващото убийство, което вчера разтърси Русия и целия свят. Бавачката Гюлчекра Бобокулова обезглави 4-годишното момиченце, за което се грижеше, както се оказва - заради свои лични любовни проблеми. 38-годишната жена е от Узбекистан, но работи в Москва за семейството на малката Настя от три години. Доскоро родителите на момиченцето – Екатерина и Владимир, нямали никакви проблеми с нея. От известно време насам обаче поведението на Бобокулова се промени

Изненадващ отбор иска да привлече Бербатов

http://football.actualno.com/iznenadvasht-otbor-iska-da-privleche-berbatov-news_526528.html

Водачът в класирането в Саудитска Арабия - Ал Хилал Рияд, се е прицелил в българската звезда на ПАОК Димитър Бербатов. Това обяви треньорът на тима Йоргос Донис в интервю за "Македония ТВ". "Играчът, който искам в моя отбор, е Маркус Берг. Той е много добър футболист. Бих искал и Бербатов. Но можем да вземем само единия", коментира Донис. Маркус Берг в момента се подвизава в Панатинайкос. Бербатов пък иска да постигне целите, които си е поставил с ПАОК“ След това бившата звезда на Манчес

Трима пострадаха тежко при катастрофа на околовръстното на Казанлък

http://starazagora.actualno.com/trima-postradaha-tejko-pri-katastrofa-na-okolovrystnoto-na-kazanlyk-news_526529.html

Тежка катастрофа затвори южната дъга на околовръстния път на Казанлък, предаде БГНЕС. Микробус със словенска регистрация се блъска в мантинелата, след което се преобръща и в него се врязва БМВ, в което са пътували двама младежи. Шофьорът на буса и двамата младежи са откарани в спешния център в Казанлък. Към момента не е ясно какво е състоянието на пострадалите. Извършват им се прегледи. Служители на полицията отцепват района на катастрофата. Установяват се причините за тежкия инцидент. В

Белгийските власти от 2014 г. са имали информация за подготвянето на атентата в Париж

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5335926

Белгийската федерална полиция още през 2014 г. е разполагала с информация за намеренията на терористите, които нападнаха Париж, пише вестник Le Soir, предаде "Фокус".
Братята Абдеслам, участвали в атентатите от 13 ноември миналата година, са били разпитани през юли 2014 г., но властите са преценили, че те не представляват заплаха.
Белгийската федерална полиция още през 2014 г. е разполагала с информация за намеренията на терористите, които нападнаха Париж, пише вестник Le Soir, предаде "Фокус". Братята Абдеслам, участвали в атентатите от 13 ноември миналата година, са били разпитани през юли 2014 г., но властите са преценили, че те не представляват заплаха.

ЕС се съмнява в газопровода „Посейдон”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5336015

Европейският съюз тепърва ще преценява ефективността на газопровода, който "Газпром", Edison SpA и DEPA SA планират да прокарат по дъното на Черно море, предаде РБК.
ЕС ще оцени предложения от "Газпром" проект, ако има единна позиция по неговата реализация. Това заяви еврокомисарят по въпросите на енергетиката Марош Шефчович.
Европейският съюз тепърва ще преценява ефективността на газопровода, който "Газпром", Edison SpA и DEPA SA планират да прокарат по дъното на Черно море, предаде РБК. ЕС ще оцени предложения от "Газпром" проект, ако има единна позиция по неговата реализация. Това заяви еврокомисарят по въпросите на енергетиката Марош Шефчович.

55-годишен с прободна рана при сбиване

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555891

Елховските полицай задържаха 57- годишен жител на село Пчела. Вчера малко преди 18:00 часа е постъпил сигнал, че в частен дом в селого между двама мъже е възникнал скандал, прераснал в сбиване, при което арестуваният е нанесъл прободни рани с нож на 55-годишния си опонент. Потърпевшият е транспортиран и настанен за лечение в МБАЛ Ямбол, без опасност за живота. Н ападателят е задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа. Работата по случая продължава.  ...

Роналдо се извинил на съотборниците си за изказването, че е по-добър от тях

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/01/2715279_ronaldo_se_izvinil_na_suotbornicite_si_za_izkazvaneto/?ref=rss


Звездата на "Реал" (Мадрид) Кристиано Роналдо се е извинил публично на съотборниците си на последната тренировка на тима, съобщиха водещите испански медии.

Португалецът е поднесъл извиненията си преди началото на заниманието и обяснил, че се е изразил неправилно и е бил повлиян от емоциите след дербито с градския съперник "Атлетико".

Както е известно, белите загубиха срещата на "Сантяго Бернабеу" с 0:1, а след нея Роналдо заяви, че ако всички в отбора бяха на нивото му,...

70-годишните британци избират секса пред киното

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555895

Изследване установи, че 70-годишните британци предпочитат секса вместо да ходят на кино и водят удивително активен полов живот за възрастта си, пише в. "Дейли мирър". Поданиците на Нейно Величество в своето седмо десетилетие правят секс два пъти месечно. А средната норма във Великобритания, в която се включват и много по-младите, е три пъти месечно. Хората от третата възраст имат средностатистически дълг от 31 500 британски лири и 22 процента от тях все още са на пълен работен ден.

Плевнелиев: След като имаме идеал за чиста и свята република, трябва ни и план

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555904

Президентът Росен Плевнелиев разкритикува лаконично създадената от парламента временна анкетна комисия, която да провери дали Турция и Русия се месят във вътрешната ни политика. "България трябва не да търси безумни и излишни баланси с държави на изток от нас, а да бъде част от Европа. Това ни завеща Левски", каза държавният глава. Плевнелиев реши в словото си на дискусията за Глобалните цели на ООН на тема "Бизнесът - сила за добро" да говори за вече създадената от парламента комисия. "Да, днес някои политици на България отново отвориха деб...

Кола на НСО блъсна протестиращ срещу забраната да се спи на плажа

http://offnews.bg/news/n_1/n_625044.html

Кола на националната Служба за охрана (НСО) блъсна протестиращ срещу забраната за спане на плажа. Демонстрантът пресичал пред Народното събрание, когато колата го ударила. Мъжът не е пострадал. На място е пристиганала линейка, но само му е премерила кръвното, тъй като няма никакви наранявания.  Според полицаите мъжът е пресичал неправилно, но той смята, че е спазил всички правила. "Блъсна ме едно "Ауди" на НСО или правителствена. Нямаше пуснати светлини. Аз пресичах не на пешеходната пътека, но на същото кръстовище, а по новия закон, ако на едно кръстовище на едно място има пешеходна пътека- навсякъде има", обясни демонстрантът. Той коментира, че е извадил късмет, че колата го е ударила леко и то странично и затова се е отвъртал дори без драскотина. "Паднах на страни, но преди това се качих върху капака му, обясни блъснатият демонстрант. Шофьорът на колата обясни, че не е видял протестиращият, "заради колонката на колата". 

Майстор изгоря в пожар в дома си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5336009



ТРУД, МОНТАНА
60 годишен мъж – майстор-строител, е загинал в пожар, избухнал в къщата му в село край Монтана. Най-вероятно смъртта на човека е нещастен случай, съобщиха от Областната дирекция на МВР.
Вечерта в Районното управление на полицията в Монтана постъпил сигнал за пожар в село Горно Церовене.
ТРУД, МОНТАНА 60 годишен мъж – майстор-строител, е загинал в пожар, избухнал в къщата му в село край Монтана. Най-вероятно смъртта на човека е нещастен случай, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Вечерта в Районното управление на полицията в Монтана постъпил сигнал за пожар в село Горно Церовене.

Симеон Дянков: Ваньо Танов е истински герой на нашето време

https://www.24chasa.bg/Article/5336006

Симеон Дянков: Ваньо Танов е истински герой на нашето времеВ следващите дни ще се говори и пише много за Ваньо Танов. За безкомпромисната му битка с контрабандата. За големите му успехи в събираемостта. За това, че създаде модерна организация в митниците. За това, че се опълчи срещу олигарсите и успя да прокара наредбите за измервателните уреди. И всичко е точно така.

Погребват утре Ваньо Танов! Ето къде!

http://www.bnews.bg/article-149196

Завинаги ще го запомним като човек с непреклонен дух и безукорна честност, скърбят колегите му

Видео: Напрежението на македонската граница ескалира, докато 7000 души чакат да преминат

http://www.dnevnik.bg/video/2016/03/01/2714785_video_naprejenieto_na_makedonskata_granica_eskalira/?ref=rss



Македонската полиция тази седмица използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата от стотици имигранти и бежанци, които пробиха оградата по границата с Гърция и нахлуха в страната. До ескалация на напрежението се стигна, след като над 7000 души се струпаха на границата.

По-рано тази седмица границата затвори за 24 часа. Въпреки че някои от имигрантите чакат от около седмица, властите както в Македония, така и в Сърбия не позволяват на повече от няколкостотин души да...

Светогорски монаси ще отслужат молебен в Катедралата за 3 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=314694

Националният празник 3 март ще започне с ранна Архиерейска Света литургия от 7.00 часа в Катедралния храм „Успение Богородично”, съобщиха от Варненската и Великопреславска митрополия за Moreto.net. На празничното богослужение ще присъстват йеросхимонах Епифаний, епистат и член на Свещения Кинотис на Св.

Увеличават двойно приема на сънародници от чужбина в български ВУЗ

http://offnews.bg/news/n_1/n_625031.html

Повече от два пъти ще се увеличат бройките за прием на чужди граждани от българска народност след промени в Постановление 103 на Министерския съвет. Проект за изменение на ПМС 103, които ще позволят бройките да се увеличат от 400 на 1000 годишно, е публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката за обществено обсъждане. Негов вносител е вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева . През академичната 2015/2016 г. разпределението по страни на местата за чужди граждани от българска народност в родните ВУЗ е било: Украйна – 110 студенти, Сърбия – 100 студенти, Молдова – 85, Косово – 33, Албания – 20, Казахстан – 3, други страни – 4. Приемът на тези студенти, както досега, ще е над общия план-прием за университетите ни. Съгласно постановлението, те ще учат редовно и ще заплащат еднакви такси за обучение с българските студенти. Всички останали чужденци (граждани на страни извън ЕС), плащат многократно по-високи годишни такси за обучението си у нас. Кандидатите сами ще избират специалностите и висшите училища, с изключение на специалностите от професионалните направления „Медицина“, „Стоматология“, „Фармация“, „Спорт“ и от областта на висше образование „Изкуства“. Запазва се допълнителният прием в университетите на 15 чуждестранни граждани от българска народност, класирани на първо място на национални олимпиади по български език и литература в съответните страни, завършващи средно образование в годината, в която се провежда олимпиадата; завършващи средно образование в годината на кандидатстване и са първенци на випуски на: Болградската гимназия „Г. С. Раковски“ – Болград, Одеска област и Приморския украинско-български многопрофилен лицей – Приморск, Запорожска област, Украйна; Българския теоретичен лицей „Васил Левски“ – Кишинев и Музикалния колеж „Щефан Няга“ в с. Твърдица, Република Молдова; Гимназията „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Димитровград и гимназията в Босилеград, Република Сърбия; Българския теоретичен лицей – Букурещ и Теоретичния лицей – с. Дудещи Веки, окръг Тимиш, Румъния; Училището за национално възраждане - Павлодар, Република Казахстан. От тези 15 бройки три са за първите трима абсолвенти, завършили с най-висок успех бакалавърска степен в Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“, Тараклия, Република Молдова. Те ще могат да продължат обучението си в магистърска степен в България. Отделно ще има 20 места за допълнителен прием на докторанти, също чужди граждани от българска народност. Комисията, която извършва приемането на студенти, докторанти и специализанти в местата за чужди граждани от българска народност, излиза от Министерството на образованието и науката. Проектопостановлението предвижда създаването на чл. 5а, според който приемането на студентите ще се ръководи от постоянна междуведомствена комисия, създадена с решение на Министерския съвет.

Откраднаха пари от автомобил. Горя старата църква в "Зора".

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555894

Мъжка чанта, лични документи, сумата от 2600 евро и др. лични вещи са откраднати от товарен автомобил "Фолксваген Транспортер". Сигнал в полицията е подал 43-годишен мъж от Гурково. В автомобила, който е бил паркиран на ул."Христо Ботев" в Гурково, е проникнато през незатворен прозорец. Образувано е досъдебно производство. От пресцентъра на полицията съобщават и за пожар в старата църква в кв."Зора". На място е установено, че пожарът е възникнал от покрива на параклис при църковно настоятелство „Св. Паисий Хилендарски". Причините и щетите са в ...

Докладът за парите в КТБ да стане публичен, решиха депутатите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5336005

Докладът на консултантите от “Аликс партнърс” за фалита на КТБ да стане публичен, приеха депутатите от правната комисия. Предложението е на ДПС.
В Закона за банковата несъстоятелност депутатите записаха, че „Временният синдик е длъжен, независимо от договорни клаузи за конфиденциалност, след приемане на доклада на наетите по тази точка лица,
Докладът на консултантите от “Аликс партнърс” за фалита на КТБ да стане публичен, приеха депутатите от правната комисия. Предложението е на ДПС. В Закона за банковата несъстоятелност депутатите записаха, че „Временният синдик е длъжен, независимо от договорни клаузи за конфиденциалност, след приемане на доклада на наетите по тази точка лица,

Адриана Лима - най-секси моделът на Victoria's Secret

http://www.cross.bg/lima-adriana-victorias-1500128.html

/КРОСС/Една от най-красивите жени на планетата е топ моделът Адриана Лима. Тя винаги изглежда неотразимо и секси. Адриана Лима е бразилски модел, известна като "Victoria's Secret Angel" от 2000г. и рекламно лице за "Maybelline cosmetics" от 2003 до 2009г. Тя не се страхува да остарее. "Сега се чувствам по-красива, отколкото бях преди 15 години", споделя бразилската манекенка, която се раздели със съпруга си Марко Ярич след 5-годишен брак. Зеленооката красавица вече 14 години е сред ангелите на Victoria's Secret. Тя започва да дефилира по котешката пътечка на 15, когато побеждава в престижния конкурс "Супермодел на Бразилия", организиран от Ford Models. "Никога не съм искала да бъда модел. Мислех, че ще стана педиатър, когато порасна. Но у мен винаги е имало искрица на интерес към красотата. Когато бях дете, обичах да гледам как мама слага червено червило на устните си", споделя Адриана Лима.  

Районният съд отива във Военното НДК през ноември, по изчисления на Борисов

http://offnews.bg/news/n_1/n_625047.html

Софийският районен съд и прокуратура ще бъдат преместени в сградата на т.нар. Военно НДК през ноември. Това показват сметките на премиера Бойко Борисов, който днес инспектира ремонтните работи по сградата. Към обиколката не премиера се присъединиха финансовият министър Владислав Горанов и главният прокурор Сотир Цацаров.  Според изпълнителя на обекта ремонтът на сградата трябва да приключи до края на март. За оборудване ще трябва да бъде обявена нова обществена поръчка. Така Борисов изчисли кога сградата ще е готова за експлоатация: "Ако преведем парите, за да можете веднага да почнете конкурси за техника и обзавеждане, слагам 3 месеца за конкурс, за обжалване, след това има изработка, доставка, така, юли-август, септември-октомври - монтаж", показваха изчисленията на Борисов и допълни, че "имаме готовност за ноември", но "ако стане октомври - още по-добре". Най-голямата зала в сградата ще бъде с 200 места, а общо залите в новата палата ще са 35. Председателят на Софийският районен съд от своя страна изчисли, че за довършване на ремонта ще са необходими около 8 млн. лв. "Прекаляват малко с искането за пари", беше отговорът на финансовия министър Горанов.   Строежът на Национален армейски комплекс беше спрян през 2008 година, след като в него бяха налети 30 млн. лв. Бившият военен министър Николай Цонев в края на мандата си направи опит да продаде сградата, но търгът се провали. При първото правителство на ГЕРБ луксозната сграда беше прехвърлена на Министерството на правосъдието с идеята в нея да се настани Софийският районен съд, който в момента се помещава в стара сграда на бул. "Драган Цанков". За реконструкция на Военното НДК на хартия бяха отпуснати близо 26 млн. лв. Самото строителство на сградата при трима военни министри - Николай Свинаров, Веселин Близнаков и Николай Цонев, е струвало на бюджета 32 млн. лв. 

Момиченце почина в самолет, той се приземи аварийно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555896

Самолет, пътуващ по маршрут Шанхай-Мюнхен, се приземил аварийно в руския град Красноярск, съобщи Фокус, цитирайки РИА Новости. Причината е нещастен случай - деветгодишно момиченце от Италия е починало на борда на самолета. Инцидентът станал причина за извънредното кацане на самолета на летището в Красноярск. Екипажът взел решение за извънредно приземяване, тъй като състоянието на момиченцето рязко се влошило. За съжаление още във въздуха детето починало. Все още не е ясно дали детето е страдало от някакви хронични заболявания.Родителите на моми...

Русенският музей участва в изложба на балкански фолклор в Чикаго

http://pik.bg/русенският-музей-участва-в-изложба-на-балкански-фолклор-в-чикаго-news494437.html

Русенският музей участва в изложба на балкански фолклор в Чикаго

Русенският исторически музей се включи в изложбата "Балкански фолклорни костюми, ритъм и танци“, която бе подредена в Чикагския университет. Тя се организира от Сдружение "Български музей - Чикаго" и е посветена на националния празник на България 3 март, съобщи директорът на РИМ-Русе проф.Николай Ненов, предаде БГНЕС. 

Изложбата съпътства танцовите изпълнения на местни фолклорни състави и акцентира върху колекцията от традиционни хърцойски тъкани, притежание на „Български музей – Чикаго“. Показани са още документални снимки от първия български етнографски албум, съставен от етнографа Димитър Маринов в Русе.

Албумът е бил предназначен за Първото българско изложение в Пловдив от 1892 г., а сега е притежание на Регионален исторически музей – Русе. „Като добри партньори Русенският музей сподели с колегите си от Чикаго автентичните изображения от региона на Русе, които сега са експонирани в Чикагския университет от етнографа Елена Табакова, дългогодишен уредник на Къщата на Калиопа в Русе“, каза още проф.Ненов.

Мъжът, който блъсна полицай във Враца, го направил нарочно, защото нямал застраховка

https://www.24chasa.bg/Article/5335964

Мъжът, който блъсна полицай във Враца, го направил нарочно, защото нямал застраховка24-годишният Иван Стаматов, който прегази пътен полицай вчера във Враца, е дал газ срещу униформените, защото нямал застраховка „Гражданска отговорност“ и валидността на транзитните номера на колата е била изтекла, съобщи tribali.info. През изминалата седмица младежът е бил на ски в Алпите и не подновил задължителната застраховка на лекия си

Осъдиха братя от Трявна, убили сърна с незаконно оръжие

https://www.24chasa.bg/Article/5335914

Осъдиха братя от Трявна,
убили сърна с незаконно оръжиеДвама братя от Трявна са осъдени за бракониерски лов, при който убили сърна с незаконно оръжие, съобщиха от Апелативната прокуратура в Търново. Районният съд в Трявна даде на Минко К. две години лишаване от свобода с изпитателен срок от три години. На Борис К. е наложено административно наказание - глоба в размер на 1 500 лева.

“Верният настойник” раздаде почти 8 500 продукта

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555892

Почти 8 500 продукта е раздало сдружение „Верният настойник". Те са кисели и пресни млека, айрян, сирене и натурални сокове. Тази кампания достигна няколко общини, десетки населени места, детски градини, домове за стари хора, нуждаещи се бедни семейства и много други. Инициативите подкрепиха общините Бургас, Камено, Сунгурларе, Несебър, Средец, Созопол, Поморие и други.  ...

Деца рисуваха за Баба Марта

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555893

Благотворителна инициатива по повод 1-ви март, включваща конкурс за детска рисунка, организираха ЗАД „Армеец” и фондация „Св. св. Константин и Елена”. По случай празника в залата за изобразително изкуство на Хотел-галерия „Графит“ се проведе творческа работилница, в която талантливи деца рисуваха на тема „Баба Марта“. За участието в работилницата бяха подбрани деца с художествени умения, които бяха наставлявани от художника Светлин Ненов. Заедно те създадоха интересни и подходящи за темата рисунки и след провеждане на конкурс творбата на един о...

Март с чести и бързи промени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5335970

Симеон Матев,
дежурен синоптик в TV-MET,
специално за “Труд”
Времето през март е динамично - с чести и бързи промени. Средните месечни температури са с 4-5 градуса по-високи от тези през февруари. През този месец зимата трудно се “дава”, като снеговалежите не са рядко явление.
На 20 март в 6,30 ч Слънцето влиза в знака Овен - начало на
Симеон Матев, дежурен синоптик в TV-MET, специално за “Труд” Времето през март е динамично - с чести и бързи промени. Средните месечни температури са с 4-5 градуса по-високи от тези през февруари. През този месец зимата трудно се “дава”, като снеговалежите не са рядко явление. На 20 март в 6,30 ч Слънцето влиза в знака Овен - начало на

Потвърдиха набързо 6-месечна присъда на бившия гард Горан Горанов

https://www.24chasa.bg/Article/5335980

Потвърдиха набързо 6-месечна присъда на бившия гард Горан Горанов6-месечна присъда за хулиганство на 31 г. Горан Горанов, постановена от районен съд Бургас, е била потвърдена от втората инстанция, научи "24 часа". Присъдата вече е предадена за изпълнение, потвърди шефът на районната прокуратура Иван Кирков. Наказанието е заради дръзко поведение в нощен клуб близо до центъра на Бургас.

ПЕС поиска преглед на избирателните списъци и медийна реформа в Македония

http://frognews.bg/news_107808/PES-poiska-pregled-na-izbiratelnite-spisatsi-i-mediina-reforma-v-Makedoniia/

„Ние сме тук в Скопие, за да покажем на македонския народ, че международната общност наблюдава процеса и че сме оптимисти за демократичните избори през юни. За да се случи това, призоваваме всички партии в Македония да прилагат споразумението от Прзино, гарантираики изчистване на избирателните списъци и реформа на медийната среда, включително на медийния регулатор.“ Това заяви президентът на европейските социалисти по време на конференция Сергей Станишев, организирана съвместно от ПЕС, Международния Център „Олоф Палме“ и Прогресивния институт за социална демокрация.

Мъж търгува жена на овчар за 100 лева и овца, тя избяга

http://petel.bg/Mazh-targuva-zhena-na-ovchar-za-100-leva-i-ovtsa--tya-izbyaga__147196

Илюстрация Булфото Районният съд в Генерал Тошево уважи искането на Районната прокуратура в града да задържи под стража на 41-годишния А...

Ексклузивни кадри! Нов куриоз с Леонардо ди Каприо! Ето какво направи с "Оскара"...

http://petel.bg/Ekskluzivni-kadri--Nov-kurioz-s-Leonardo-di-Kaprio--Eto-kakvo-napravi-s-Oskara---__147198

Леонардо ди Каприо забрави дългоочакваната заветна статуетка "Оскар". Това се случи, докато празнува със свои колеги в най-лъскавите рест...

Кола на НСО блъсна пешеходец пред парламента (видео)

http://petel.bg/Kola-na-NSO-blasna-peshehodets-pred-parlamenta--video-__147199

Кадър: Нова Тв Автомобил на Националната служба "Охрана" е блъснал пешеходец пред Народното събрание. Пред Нова телевизия от службата ...

Кличко в интервю за Al Jazeera: Аз съм от Украйна и не знам нищо

http://www.cross.bg/klichko-amnesty-international-1500127.html

/КРОСС/ В интервю за телевизия Al Jazeera кметът на Киев Виталий Кличко не можа да коментира обвиненията на международните организации Amnesty International и Human Rights Watch срещу украинските власти за многобройните нарушения на правата на човека, допуснати от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в източната част на страната, предаде РИА Новости. Кметът на Киев заяви, че според него не е имало никакви нарушения. Освен това той съобщи, че бойците от националистическия батальон „Азов“ не воюват срещу опълченците в Донбас. Водещият от Al Jazeera каза на Кличко, че Amnesty International обвинява ВСУ за това, че в доброволческите отряди воюват всъщност националисти. Киевският градоначалник обаче отговори, че „не е вярно, че са националисти, всичко това е пропагандистка война“. На възраженията на журналиста, че действията на батальона „Азов“ са известни и за тях пише дори американската преса, Кличко възрази, че „не вижда свастики“. След това водещият попита киевския кмет дали е чувал за организацията Amnesty International. „Извинявайте, аз съм от Украйна“, бяха единствените думи на Кличко в отговор на този въпрос. Журналистът го попита още дали отрича информацията на Human Rights Watch за нарушенията, допускани от ВСУ. „Нямам информация, аз живея в Украйна“, отвърна Кличко.

Рут Колева представя първи сингъл от предстоящия си албум (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555890

След усилена подготовка и записи, Рут Колева е готова да представи първия сингъл от предстоящия си албум. Песента се казва "Run" и е дело на Rachel Row и продуцента Crooked Waters. Звукът на парчето доста се различава от традиционния за Рут соул и джаз и включва много иновативен саунд, повлиян от Инди Рок музиката, която владее в момента световната сцена. С този си албум, певицата прави заявка за голям международен успех, който ние сърдечно й желаем. Видеоклипът е с ексклузивна премиера днес само във VBOX7....

Привърженички на ВМРО зарадваха депутати и журналисти с мартеници в парламента

https://www.24chasa.bg/Article/5335976

Привърженички на ВМРО зарадваха депутати и журналисти с мартеници в парламентаТази сутрин дами, облечени в носии, изненадаха депутати и журналисти с мартеници в парламента.  Двете жени са от женската организация на ВМРО. Те раздаваха мартеници в кулоарите на парламента по инициатива на депутата Султанка

Депутатите гласуваха закон за публичност на доклада за КТБ

http://www.cross.bg/nesustoyatelnost-sindikut-depytatite-1500126.html

/КРОСС/Докладът на консултантите от "Аликс партнърс" за фалита на КТБ да стане публичен. Това гласуваха депутатите от правната комисия като приеха на първо четеме Закона за банковата несъстоятелност депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Петър Чобанов. Вторият законопроект, който бе приет на първо четене на заседанието е внесен от Менда Стоянова и група народни представители. Той също предвижда промени в Закона за банковата несъстоятелност, свързани с възнагражденията на синдиците, публикуването на докладите. Според сега действащия закон при назначаване на синдик УС на фонда за гарантиране на влоговете определя първоначалното му възнаграждение за срок от 6 месеца от назначаването му. Сумата е фиксирана и не може да бъде по-малка от 10 и по-голяма от 30 минимални работни заплати. След изтичането на този срок възнаграждението на синдика се определя като процент от общата сума на осребреното имущество през съответния месец. Продажбата на имущество не може да започне преди Фондът да е одобрил програмата за това. По тази причина депутатите предлагат, синдикът да получава фиксирана сума докато фондът не посочи начална дата за осребряването. С промените се въвежда и срок от две години на досегашното изискване синдикът да не е бил член на изпълнителен или контролен орган или съдружник в дружество, което е обявено в несъстоятелност и в него са останали неудовлетворени кредитори

Младите семейства с ипотечен кредит отново могат да полазват данъчни облекчения

http://econ.bg/Новини/Младите-семейства-с-ипотечен-кредит-отново-могат-да-полазват-данъчни-облекчения_l.a_i.715867_at.1.html

Един от членовете на младо семейство с ипотечен кредит може да намали сумата от годишните данъчни основи с лихвените плащания по заема през годината....

Дянков за Ваньо Танов: Полицейщината му беше чужда

http://offnews.bg/news/n_1/n_625045.html

Поклонението пред Ваньо Танов ще се състои утре от 11 часа във фоайето на Доходното здание в град Русе, съобщи Агенция "Митници". В следващите дни ще се говори и пише много за Ваньо Танов. За безкомпромисната му битка с контрабандата. За големите му успехи в събираемостта. За това, че създаде модерна организация в митниците. За това, че се опълчи срещу олигарсите и успя да прокара наредбите за измервателните уреди. И всичко е точно така. Но не е достатъчно да опише неговия принос за една нормална България, пише бившият финансов министър Симеон Дянков по повод смъртта на Ваньо Танов. В текста му се казва още:  За мен най-голямата сила на Ваньо Танов беше в това, че водеше всички битки в рамките на закона. Той беше успешен полицай в миналото, но полицейщината му бе напълно чужда. Познаваше добре нейния механизъм и какви са тежките й последици. И не се съблазняваше да използва силата на репресивната власт. Противниците му не разбираха защо не прибягва до тези похвати. И се възползваха от неговите високи принципи. Във времето, когато работехме заедно, Ваньо Танов понасяше много удари. Това му струваше безсънни нощи. Но сутрин неизменно идваше с усмивка и пълен с енергия. Аз така го помня: с гръмовния глас и веселите сини очи, уверен преди следващата битка. Ваньо Танов не се пречупи. Истински герой на нашето време.

Панов vs. Цацаров: Съдия №1 не искал да става политик!

http://www.bnews.bg/article-149194

Лозан Панов трябва да е сигурен, че нямам задръжки да казвам каквото мисля, включително и за него, заяви обвинител №1

Съдът гледа делото срещу Сергей Станишев

http://www.moreto.net/novini.php?n=314690

Софийският градски съд ще гледа делото срещу Сергей Станишев. Бившият министър-председател ще бъде изправен пред съда по обвинение, че по времето на мандата му като премиер е загубил седем секретни документа. Те му били предадени за съхранение от ДАНС.

Два автомобила осъмнаха без стъкла заради винетки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555889

55-годишен старозагорец се е оплакал в полицията, че от личния му автомобил липсва предното стъкло. На място е установено, че неизвестен извършител отнел предно панорамно стъкло на лек автомобил "Шкода Фелиция", заедно със залепени за него стикери - за ГТП, ГО и годишен винетен стикер. Автомобилът е бил паркиран на ул."Господин Михайловски" в Стара Загора. Образувано е досъдебно производство. Съобщение за липсващо предно стъкло на лек автомобил, паркиран на ул."Иван Вазов" в Стара Загора е получено в полицията. Пристигналият на място полицейски...

Прикована жена 10 г. не ходила на фризьор, хлапе с парализа стана художник

https://www.24chasa.bg/Article/5335916

Прикована жена 10 г. не ходила на фризьор, хлапе с парализа стана художник30 асистенти перат, гледат и разхождат 75 възрастни и болни в пловдивския район "Източен" Наплив от желаещи да получат грижа по спечеления проект "Независим живот" е регистриран в пловдивския район "Източен". Над 100  са кандидатствали, а местата са максимум 75.  Проектът на стойност близо 500 000 лева осигурява 30 социални асистенти.

9-годишно момиченце от Италия почина на борда на самолет

http://www.cross.bg/izvunredno-momichentzeto-katzane-1500124.html

/КРОСС/Деветгодишно момиченце от Италия почина на борда на самолет, пътуващ по линията Шанхай - Мюнхен. Инцидентът стана причина за извънредно кацане на летището в Красноярск. Екипажът взел решение за извънредно приземяване, тъй като състоянието на момиченцето рязко се влошило. По време на полета командирът съобщил, че състоянието на един от пътниците рязко се е влошило. Било взето решение за извънредно кацане в Красноярск. За съжаление още във въздуха детето починало, съобщава "Интерфакс". За момента не се съобщава дали детето е страдало от някакви хронични заболявания. Родителите на момиченцето отказали аутопсия и продължили полета с вече мъртвото си дете. Самолетът е продължил курса си към Мюнхен с трупа на момиченцето.  

Кунева възложи до 1 юни да се изготви оценка на въздействието от промените в Закона за висшето образование

http://pik.bg/кунева-възложи-до-1-юни-да-се-изготви-оценка-на-въздействието-от-промените-в-закона-за-вис-news494431.html

Кунева възложи до 1 юни да се изготви оценка на въздействието от промените в Закона за висшето образование

Министърът на образованието и наука Меглена Кунева възложи до 1 юни заместник-министър Николай Денков да изработи критерии и да се изготви оценка на въздействието от промените в Закона за висшето образование /ЗВО/ за всяко отделно висше училище.

Това съобщи пресцентърът на МОН. На среща на ръководния екип на МОН с ректорите на висшите училища проф. Денков е представил измененията и допълненията в ЗВО. Целта е след сигнали от ректорите за евентуални отрицателни аспекти при прилагането на закона да се вземат мерки за отстраняването им.

Всички работим в една посока и трябва да работим заедно, защото българските умове заслужават повече, е казала министър Кунева пред ректорите. Ще се боря за всеки лев за българското образование и наука, е допълнила Кунева и е заявила, че ще направи необходимото за увеличаване на средствата за висше образование. Намаляването на броя на студентите заради демографския срив, финансирането на висшите училища, което да е обвързано с качеството на обучението, разделянето на управлението на академична и административно-стопанска част, са били сред най-обсъжданите въпроси на срещата с ректорите.

На нея заместник-министър Денков е представил статистика за намаляващия брой на завършващи ученици и е аргументирал необходимостта от намаляване на общия обем на приема в университетите. Заместник-министърът е показал и критерии, по които висшите училища могат да приемат допълнително студенти срещу заплащане. Между оценка 8 и 9 от Националната агенция по оценяване и акредитация университетите ще могат да имат 5 процента допълнителен платен прием, а при оценка между 9 и 10 - 10 процента. От държавата ще се финансира приемът на студенти, които са финалисти в олимпиади и международни състезания.

Една от новостите, които законът въвежда и които висшите училища трябва да изпълнят, е до една година да изработят система за защита и управление на интелектуалната собственост. Министър Меглена Кунева и ректорите са се обединили около необходимостта следващата им среща да е посветена на финансирането и качеството на висшето образование. Вицепремиерът се е ангажирала да организира редовни срещи с ректорския състав.

Адел с грандиозно шоу на първия концерт от турнето си

http://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/adel-s-grandiozno-shou-na-pyrviia-koncert-ot-turneto-si-6050773

След успеха на албума ѝ "25", издаден в края на миналата година и отбелязал рекордни продажби, Адел обяви плановете си за турне в Европа и Северна Америка. Билетите за шоутата на певицата бяха разпродадени за минути

С редица инициативи отбелязваме деня на Освобождението в Шумен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555885

Шумен тържествено ще отбележи националния празник 3 март. Организатори на честванията са Община Шумен и Военен гарнизон - Шумен. В 09:00 ч.сутринта в деня на Освобождението, в храм „Свето Вознесение Господне" ще бъде отслужена заупокойна молитва за загиналите войни и опълченци. От 10:00 ч. на площад „Кристал" ще се състои военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на паметника на загиналите във войните шуменци. 30 минути по-късно пред сградата на местната администрация, тържествено ще бъде издигнат националния трибагреник. От 11:30 ч. в Младе...

Любимите храни на зодия Риби

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555884

Представителите на зодия Риби са чувствителни и невинаги в контакт с реалния свят, но когато става дума за хранене и поддържане на добра форма, те не само са стриктни, но и много последователни. Повечето хора осъзнават че храната е основно лекарство и са изключително внимателни. Виното според зодията foodpanda, подбра най-любимите храни на този зодиакален знак. Оказва се, че те обичат да похапват „себеподобни" и са големи любители на морските дарове и всякакви други риби. От...

Русия спуска на вода пета подводница за Черноморския флот

http://offnews.bg/news/n_1/n_625043.html

Петата дизел-електрическа подводница "Великий Новгород" за Черноморския флот на Русия ще бъде спусната на вода на 17 март в Санкт Петербург, предаде ТАСС. Шестата - "Колпино" ще е готова през май.   Така Черноморският флот се обновява с шест подводници от типа "Варшавянка", които се строят в Адмиралтейските корабостроителници в Санкт Петербург. Събитието ще е в навечерието на Деня на подводничаря - 19 март и с него ще бъдат отбелязани 110 години от създаването на руския подводен флот.  Русия вече има 4 подводници от класа "Варшавянка". През декември една от тях - "Ростов на Дон" нанесе ракетен удар от Средиземно море по цели на Ислямска държава в сирийската провинция Рака.

Журналисти, сред които и българи, са били бомбардирани в Сирия

http://asia.actualno.com/jurnalisti-sred-koito-i-bylgari-sa-bili-bombardirani-v-sirija-news_526515.html

Група руски и чуждестранни журналисти, сред които има и българи, били подложени на бомбардировки в провинция Латакия, в северната част на Сирия. Инцидентът е станал в следобедните часове, недалеч от граничния град Кенсаб. Общо 8 снаряда са били изстреляни. Ранени са няколко души, предаде ТАСС. Всички те са чужденци, според предварителните данни, граждани на Китай, Канада и България. От пресцентъра на Министерство на външните работи заявиха за Actualno.com, че към момента не могат да потвърдя

Задържан е служител на турското консулство заради бягство от катастрофа с убит

http://burgas.actualno.com/zadyrjan-e-slujitel-na-turskoto-konsulstvo-zaradi-bjagstvo-ot-katastrofa-s-ubit-news_526519.html

Апелативният съд във Варна потвърди определението на Окръжния съд в Добрич, с което на турския гражданин Екрем Йозлер, причинил смърт на пътя и избягал от местопроизшествието, бе наложена мярка за неотклонение „задържане под стража”, съобщиха от пресцентъра на съда. Йозлер работи към Генералното консулство на Република Турция в Бургас и има разрешение за продължително пребиваване в България от Дирекцията по вероизповеданията. Обвиняемият е гост имам и преподава религия към джамийско

София наредена сред 10-те най-опасни европейски града

https://www.24chasa.bg/Article/5335949

София наредена сред 10-те най-опасни европейски градаКонсултантската компания Mercer публикува списък с най-несигурните градове в Европа, а българската столица София попада в първата десетка в класацията, съобщава Спутник, цитиран от "Фокус".  Изследването отчита различни параметри и има за цел да помогне на международните компании при вземането на решения, свързани с тези страни.

Последно сбогом с Ваньо Танов - утре в Доходното здание

http://www.cross.bg/tanov-vanyo-bitka-1500123.html

/КРОСС/Поклонението пред Ваньо Танов ще се състои на 2 март 2016 г., сряда, от 11.00 ч. във фоайето на Доходното здание в гр. Русе, площад „Свобода" № 4. Това съобщиха от Агенция "Митници". От там разпространиха следното съобщение: Агенция „Митници" загуби човека, който до последния си ден отстояваше безусловно върховенството на закона и безкомпромисно се бореше за него. За него справедливостта и куражът да я отстоява бяха всичко. Ваньо Танов посвети живота си на тази битка, която превърна в кауза. Ваньо Танов беше мъж на честта. Той започна трудната битка за достойнството на митническата администрация. В тази битка имаше и победи, и поражения. Но никога компромиси с принципите и закона. Танов водеше сражения на полето на честта. И там той спечели всички тежки битки. Завинаги ще го запомним като човек с непреклонен дух и безукорна честност. Поклон пред светлата му памет!  

Арестуваха пияна шофьорка в Пловдив

https://www.24chasa.bg/Article/5335944

Арестуваха пияна шофьорка в Пловдив28-годишна от Плевен бе заловена да шофира пияна реното си в Пловдив. Около 3, 40 ч. младата жена била спряна за проверка на кръстовището между бул. "Освобождение" и бул. "Санкт Петербург". Тя била тествана с дрегер, който показал 1, 36 промила. Водачката е била задържана за 24 часа. Срещу нея е образувано досъдебно производство за каране в пияно

Погребват Ваньо Танов утре в Русе

http://pik.bg/погребват-ваньо-танов-утре-в-русе-news494430.html

Погребват Ваньо Танов утре в Русе

Погребението на генерал Ваньо Танов ще е на 2 март, от 14 часа, в гробищен парк "Чародейка". Това съобщават от Община Русе.

Поклонението ще се състои в Доходното здание, от 11 часа утре. Припомняме, шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов почина внезапно вчера сутринта. 58-годишният началник на митниците се е почувствал зле.

По спешност е бил откаран към столична болница, но състоянието му рязко се е влошило и е починал още в линейката.

Бавачката обезглавила детето заради изневяра

http://www.vesti.bg/sviat/bavachkata-obezglavila-deteto-zaradi-izneviara-6050770

Узбекистанката, която вчера размаха глава на момиченце, за което се грижела, крещяла, че и нейното дете било убито. Жената работела за семейството 18 месеца, грозят я до 20 г. затвор

Жената отрязала главата на детето заради изневяра

http://www.vesti.bg/sviat/zhenata-otriazala-glavata-na-deteto-zaradi-izneviara-6050770

Узбекистанката, която вчера размаха глава на момиченце, за което се грижела, крещяла, че и нейното дете било убито. Жената работела за семейството 18 месеца, грозят я до 20 г. затвор

Депутатите умуват за къмпингуването на плажовете, срещат се с протестиращите

http://pik.bg/депутатите-умуват-за-къмпингуването-на-плажовете-срещат-се-с-протестиращите-news494429.html

Депутатите умуват за къмпингуването на плажовете, срещат се с протестиращите

Депутатите днес се събраха на извънредно заседание за второто четене на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, което предвижда забрана за къмпингуването, нощуването и паркирането на 100 м от плажа.  За провинилите се е предвидена глоба от до 10 000 лв.

Спорната точка, която е част от проект с предложения плажовете „Корал“, „Карадере“ и „Иракли“ да не се отдават на концесия или под наем, както и да се забрани напълно всякаква стопанска дейност там, бе отложена за по-късно, тъй като народните представители първо искат да говорят с протестиращите пред Народното събрание и да изслушат техните искания. 

Поправките в закона са внесени от Министерски съвет, а конкретната забрана за къмпингуването е по предложение на Найден Зеленогорски от Реформаторския блок. По-рано от гражданската квота вкараха идентичен проект със същите предложения за защита на „Иракли“, „Карадере“ и „Корал“, но без новата точка, забраняваща къмпингуването, нощуването и паркирането.

Промените предвиждат създаването на плаж за природосъобразен туризъм – "морски плаж, който с оглед на естествените природни дадености е необходимо да бъде съхранен чрез опазване на биологичното разнообразие и на екосистемите, при разумно използване на природните ресурси и върху чиято територия не се извършва стопанска дейност".

 

Адриана Лима - най-секси моделът на Victoria's Secret

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555887

Една от най-красивите жени на планетата е топ моделът Адриана Лима. Тя винаги изглежда неотразимо и секси. Адриана Лима е бразилски модел, известна като "Victoria's Secret Angel" от 2000г. и рекламно лице за "Maybelline cosmetics" от 2003 до 2009г. Тя не се страхува да остарее. "Сега се чувствам по-красива, отколкото бях преди 15 години", споделя бразилската манекенка, която се раздели със съпруга си Марко Ярич след 5-годишен брак. Зеленооката красавица вече 14 години е сред ангелите на Victoria's Secret. Тя започва да дефилира по котешката ...

„Комерсант“: Руски военни експерти създават концепция за „мека сила“ за борба с „цветните революции“

http://www.cross.bg/revolyutzii-sila-gerasimov-1500125.html

/КРОСС/ Руски военни теоретици възнамеряват да се борят срещу „хибридните войни“ с аналогични методи и са готови да разработят концепция за „меката сила“, пише във вторник в. „Комерсант“, позовавайки се на доклад на началника на Генщаба на ВС на РФ Валерий Герасимов, предаде РИА Новости. Съобщава се, че миналата седмица се е състояло събрание на Академията на военните науки, на което е било обсъдена борбата с „цветните революции“. Според изданието, доклад на тази тема е представил Валерий Герасимов. Той разказал за особеностите на съвременните войни, носещи хибриден характер, като отбелязал, че неразделна част от тях са „цветните революции“, кибератаките и подготвителните мероприятия във формат „мека сила“. „Тъй като „цветните революции“, които в Министерството на отбраната са смятани за държавни преврати, са една от формите за водене на хибридна война, отговорът на тях с използването на обикновени войски е невъзможен: борбата с тях е възможна само със същите хибридни методи“, цитира вестникът думите на докладчика. Като пример за комплексна борба с терористичните групи, включваща дипломатически и други невоенни методи за сътрудничество с други държави, Герасимов дава операцията на ВКС на РФ в Сирия

Община Шумен помага на 220 души за независим живот

https://www.24chasa.bg/Article/5335950

Община Шумен помага на 220 души за независим живот Община Шумен стартира изпълнението на проект "Подкрепа за независим живот". Очаква се 220 души от града и селата да получат подкрепа за 18 месеца. Проектът е насочен към деца и възрастни с увреждания, както и към пенсионери над 65 г., които са в невъзможност да се самообслужват. Общината ще разполага с 499 830 лв.

Активисти протестират срещу глобата за спане на плажа, депутати се срещат с тях

http://offnews.bg/news/n_1/n_625036.html

Граждани протестират пред Народното събрание срещу промените в Закона за Черноморското крайбрежие, който забранява къмпингуването, нощуването и паркирането на 100 метра от плажа. Според предложението ще има и глобата за нарушителите. Депутати ще се срещнат с демонстрантите. Законопректът, срещу който е демонстрацията, предвижда за физическите лица глобата е между 1000 и 10 000 лева, а за едноличните търговци и за юридическите - от 10 000 до 50 000 лева. Промяната беше приета от членовете на парламентарната комисия по регионална политика между първо и второ четене на закона. Протестиращите носят голям трансперант с надпис " Правила за кумпингуване, а не забрана". Сред събралите се е общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева. Демонстрантите пред парламента обаче искат спорните текстове да не бъдат приемани. Те обаче подчертават, че нямат нищо против нощуването на плажа да бъде урегулирано със закон. Междувременно в пленарна зала депутатите започнаха окончателното гласуване на закона. Председателят на регионалната комисия Найден Зеленогорски от ДБГ поиска спорните тестове да бъдат оставени за края на гласуването. Той обяви, че дотогава ще излезе пред Народното събрание и ще се срещне с протестиращите. "Обръщаме внимание и на целенасочените манипулации, че свободното къмпиране уврежда природата. Това е форма на туризъм, несравнимо по-щадяща към природата, в сравнение със застрояването. Съгласни сме, че регламентирането на къмпингуването е част от трайната защита на Иракли, Карадере и Корал. Затова призоваваме предлаганата забрана да отпадне докато не бъде приета цялостната стратегия за категоризиране на плажовете", пишат организаторите на събитието. Протестиращите обаче твърдо подкрепят други промени, които бяха внесени между първо и второ четене на закона - плажовете "Корал", "Карадере" и "Иракли" да останат диви. Предвижда се трите плажа да не се отдават на концесия или под наем, като не се позволява на трите плажа да има заведения, развлекателни съоръжения, чадъри и шезлонги. С предложението се въвежда и нов термин - "плаж за природосъобразен туризъм".

Microsoft предлага очила за добавена реалност за 3000 долара

http://www.cross.bg/realnost-ochilata-ochila-1500122.html

/КРОСС/Microsoft вече започна да приема поръчки за новите разработени от тях очила с добавена реалност HoloLens. Цената на очилата е 3000 щатски долара. Те са разработени предимно за специалисти и разработчици. Възможно е резервирането и поръчването на не повече от 2 броя, а по неофициална информация потребителската версия на очилата трябва да излезе това лято. Каква е разликата: Очилата с добавена реалност добавят обекти към заобикалящата ни среда, докато очилата за виртуална реалност заместват цялата околна среда с виртуална. „Не очаквам HoloLens да бъде масов продукт на пазара, поради високата му цена." каза Piers Harding-Rolls от HIS Inc. Цената наистина е доста висока в сравнение с другити подобни очила. За сравнение:$3.000 - HoloLens$1.500- Google Glass$840- Sony SmartEyeglass$599- Oculus Rift  

ТРАГЕДИЯ! Мъж и жена умряха заедно!

http://www.bnews.bg/article-149192

Двамата съпрузи са починали въпреки бързата намеса на пожарникарите

Поклонението пред Ваньо Танов ще е на 2 март в Русе

https://www.24chasa.bg/Article/5335947

Поклонението пред Ваньо Танов ще е на 2 март в РусеПоклонението пред Ваньо Танов ще се състои на 2 март 2016 г., сряда, от 11.00 ч. във фоайето на Доходното здание в гр. Русе, площад „Свобода" № 4. Това съобщиха от Агенция "Митници". От там разпространиха следното съобщение:  Агенция „Митници" загуби човека, който до последния си ден отстояваше безусловно върховенството на закона и безкомпромисно

Откраднаха дамска чанта от варненска тоалетна

http://www.moreto.net/novini.php?n=314695

Дамска чанта бе открадната от обществена тоалетна във Варна, съобщиха от полицията за Moreto.net. Неизвестно лице влязло в нужника на улица "Крали Марко", като разбило входната врата и взело чантата. Вътре имало документи и 425 лева.

След Мюнхен – мир в Сирия? Едва ли

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/03/01/2715224_sled_mjunhen_mir_v_siriia_edva_li/?ref=rss


Споразумението за "спиране на военните действия" в Сирия включваше допълнителни руско-американски договорки, които не бяха включени в съвместното комюнике. Сред тях е размяната на подробни карти между военните експерти на двете страни, за да се реши въпросът с "омешването" на въоръжените групи и контролираните от тях територии.

Става дума преди всичко за Джабхат ан нусра (фронтът "Нусра"), която е изключена от примирието, от една страна, и умерената опозиция, от друга. Договорките...

Само в „Петел“: Първи снимки от инцидента с горящия автобус на Летище Варна!

http://petel.bg/Samo-v----Petel-----Parvi-snimki-ot-intsidenta-s-goryashhiya-avtobus-na-Letishhe-Varna-__147193

Около 13 часа в района на Летище Варна се запалил автобус от градския транспорт, обслужващ линия 409, съобщи очевидец на инцидента. Той изпр...

Откриха нещо много по-опасно за черния дроб от алкохола! Всеки ден хапвате...

http://petel.bg/Otkriha-neshho-mnogo-po-opasno-za-cherniya-drob-ot-alkohola--Vseki-den-hapvate---__147194

Всеизвестно е, че алкохолът вреди на черния дроб. Резултатите от ново китайско проучване показват, че не по-малко вредна за органа е и солт...

Извънредно! Обстрелват български журналисти в Сирия! Русия: Ударът е от Турция

http://petel.bg/Izvanredno--Obstrelvat-balgarski-zhurnalisti-v-Siriya--Rusiya--Udarat-e-ot-Turtsiya-__147195

Група руски и чуждестранни журналисти, сред които има и българи, били подложени на бомбардировки в провинция Латакия, в северната част на ...

От последните минути! Ето го ранения български журналист в Сирия! Руснаци го спасиха с БТР

http://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Eto-go-raneniya-balgarski-zhurnalist-v-Siriya--Rusnatsi-go-spasiha-s-BTR__147197

24 часа Българският журналист Борис Анзов бе ранен след обстрел от групировката Джабхат ан Нусра в сирийската провинция Латакия, на 7 км ...

Деца от Дом "Калинка" поздравиха Любомир Христов за 1 март

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555881

Деца от Дом „Калинка" в село Васил Друмев поздравиха кмета на Шумен Любомир Христов и д-р Светлана Маркова - зам. кмет по здравеопазване и социална политика за днешния 1 март - Баба Марта. Дечицата зарадваха градоначалника с кратка празнична програма. Христов и д-р Маркова също поздравиха децата и ги дариха с мартенички за здраве....

Искайте касова бележка при купуване на винетка, съветва АПИ

http://www.cross.bg/dvizhenie-zakona-putishtata-1500121.html

/КРОСС/Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) припомня на шофьорите, че според измененията и допълненията в Закона за движение по пътищата при закупуването на винетен стикер собственикът или ползвателят на пътното превозно средство трябва да декларира пред търговеца регистрационния номер на автомобила. Също така съгласно Закона за движение по пътищата при проверка от „Пътна полиция" шофьорът е длъжен да предостави валидни документи, доказващи закупуването на винетката, а именно касовата бележка с изписан регистрационен номер на моторното превозно средство. АПИ препоръчва на шофьорите да закупуват винетки само от официалната разпространителската мрежа. Това са големите бензиностанции и търговски вериги, офисите на „Български пощи", областните пътни управления и ГКПП. Винетки се продават в над 3300 разпространителски пункта. Пълният списък на дистрибуторската мрежа е публикуван на интернет страницата на АПИ.  

НАП връща данъци на млади семейства

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555882

И през настоящата година един от членовете на младо семейство с ипотечен кредит може да намали сумата от годишните данъчни основи с лихвените плащания по заема през годината, съобщават от приходната администрация. Данъчното облекчение за млади семейства дава възможност да се приспаднат от сумата от годишните данъчни основи лихвените плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище. Приспадането от данъчната основа означава, че със сумата, платена за лихви по ипотечен кредит, се намалява сборът от всички доходи на физическото лице, а не дължи...

Танев: Синът ми няма връзка с трафика на дрога

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555886

Петричкият депутат от ГЕРБ Димитър Танев е разбрал от медиите за случая, при който синът му е задържан в Гоце Делчев заради чанта с 440 грама канабис. Това каза самият той пред Нова телевизия. В понеделник стана ясно, че Крум Танев - син на народния представител от ГЕРБ Димитър Танев, е задържан в Гоце Делчев в събота при проверка на автомобил, в който е намерен канабисът.

Тиквички на фурна - за обяд или лека вечеря (видео)

http://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/tikvichki-na-furna-za-obiad-ili-leka-vecheria-video-6050771

Рецептата не е никак трудна, а продуктите ги има в почти всеки хладилник. Вижте как да си ги направите:

Обследват 2000 незаконни къщи в "Столипиново", бутат само павилиони

https://www.24chasa.bg/Article/5335894

Обследват 2000 незаконни къщи в "Столипиново", бутат само павилиони80% от къщите в пловдивския квартал "Столипиново" са незаконни, заяви кметът на район "Източен" Николай Чунчуков. Това прави около 2000 постройки. Той е издал заповед за обследване на всички сгради в ромския квартал, в който живеят около 60 000 души. "Ще бъде направен опис, анализ и едва тогава ще се реши какво да се прави с тях", каза управникът.

Никол на Гришо пак показа перфектни форми

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5335921

Ден след като Никол Шерцингер позира гордо в скута на Григор Димитров, половинката на най-добрия ни тенисист отново зарадва хилядите си последователи в "Инстаграм". Красавицата публикува гореща снимка, на която за пореден път демонстрира перфектните си форми в бански костюм.
Никол не уточнява мястото, на което се е отдала на почивка,
Ден след като Никол Шерцингер позира гордо в скута на Григор Димитров, половинката на най-добрия ни тенисист отново зарадва хилядите си последователи в "Инстаграм". Красавицата публикува гореща снимка, на която за пореден път демонстрира перфектните си форми в бански костюм. Никол не уточнява мястото, на което се е отдала на почивка,

8 разкрити престъпления в Ямболско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555880

Осем престъпления бяха разкрити в хода на специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност в малките населени места в Ямболска област. Акцията е проведена с участието на служители на районни управления в Елхово, Тунджа и Стралджа. Установен е извършителят на взломна кражба на крупна сума пари и вещи от частен имот в село Борисово. Сигналът за извършеното престъпление е постъпил в полицията на 27 февруари. На място разследващите установяват, че след взломяване на три врати и метална каса е извършена кражба на над 40...

Гърците да отворят широко обятията си за бежанци, призоваха младите от СИРИЗА

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2016/03/01/2715251_gurcite_da_otvoriat_shiroko_obiatiiata_si_za_bejanci/?ref=rss


Младежката организация на управляващата в Гърция радикално лява партия на Алексис Ципрас СИРИЗА призова към повече солидарност за имигрантите, докато страната търси начин да избегне превръщането си в "отворения бежански лагер на Европа", предаде BalkanEU.

"Гърция знае какво е имиграцията. Нашите баби и дядовци избягаха през 1922 г. от Мала Азия, самите те бяха бежанци. Днес имаме историческия дълг да отговорим със съчувствие и солидарност", пише "СИРИЗА младеж" в свое съобщение....

Кампанията „Говори открито срещу домашното насилие” ще подкрепи жертвите с психологическа и юридическа помощ

http://www.cross.bg/nasilie-avon-zhenite-1500119.html

/КРОСС/Кампанията на Avon „Говори открито срещу домашното насилие" продължава да набира средства за стартирането на денонощна национална телефонна линия, предлагаща професионална помощ за жертвите на домашно насилие у нас. С гривната „Нови възможности за жените" - допълнение в синьото благотворително портфолио на Avon - компанията се бори да промени жестоката действителност на терор, която засяга всяка 4-та българка (по данни на „Алианс за защита от насилие, основано на пола"). Новото елегантно бижу на Компанията за жени влиза в продажба дни преди 8-ми март, за да привлече вниманието на цялото общество към един от най-сериозните проблеми, засягащ жените в нашето съвремие, като в същото време вдъхне кураж на хилядите дами, които ежедневно се сблъскват с насилието в собствения си дом.  Гривната „Нови възможности за жените", както и останалите продукти от серията, ще се предлагат целогодишно в брошурите на Avon, като 100% от печалбата от всеки продаден артикул се заделят за осигуряването на постоянен достъп на пострадалите от цялата страна до професионална помощ. Основна задача за кампанията „Говори открито" е да помогне на жертвите да излязат от жестокия кръг на насилието и да потърсят нови възможности, с които ще се чувстват по-щастливи и успешни

Вход свободен в шуменските музеи на 3 март

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555879

На националния празник на България - 3 март, Регионален исторически музей - Шумен и къщите музеи „Панайот Волов" и „Лайош Кошут" ще бъдат отворени за посещение със свободен вход от 09.00 до 17.00 часа. На 4 март, със същото работно време, ще бъде отново отворена централната експозиция на РИМ - Шумен. Там, освен постоянните, ще могат да бъдат разгледани и временните изложби на нападателно и защитно въоръжение от I хилядолетие пр. Хр., афиши от средата на миналия век и „Богатствата на тракийската аристокрация", уредена в зала „Съкровищница". В п...

Брюксел се усъмни в ефективността на новия газопровод на "Газпром"

http://www.dnevnik.bg/evropa/2016/03/01/2715221_brjuksel_se_usumni_v_efektivnostta_na_noviia/?ref=rss


Европейският съюз постави под съмнение ефективността на газопровода, който "Газпром", Edison SpA и DEPA SA планират да прокарат по дъното на Черно море, предаде РБК. Проектът "Посейдон" бе анонсиран миналата седмица.

ЕС ще оцени предложения от "Газпром" проект, ако има единна позиция по неговата реализация. Това заяви еврокомисарят по въпросите на енергетиката Марош Шефчович на пресконференция в Баку. "Този акт беше просто декларация. Все още няма окончателна единна позиция за...

Брюксел се усъмни в ефективността на новия газоповод на "Газпром"

http://www.dnevnik.bg/evropa/2016/03/01/2715221_brjuksel_se_usumni_v_efektivnostta_na_noviia_gazopovod/?ref=rss


Европейският съюз постави под съмнение ефективността на газопровода, който "Газпром", Edison SpA и DEPA SA планират да прокарат по дъното на Черно море, предаде РБК. Проектът "Посейдон" бе анонсиран миналата седмица.

ЕС ще оцени предложения от "Газпром" проект, ако има единна позиция по неговата реализация. Това заяви еврокомисарят по въпросите на енергетиката Марош Шефчович на пресконференция в Баку. "Този акт беше просто декларация. Все още няма окончателна единна позиция за...

Неустойки за спрените поръчки няма да бъдат плащани, отсече Бойко Борисов

http://www.moreto.net/novini.php?n=314693

Премиерът Бойко Борисов коментира, че неустойки за спрените обществени поръчки няма да бъдат плащани, защото спирането е направено по законен начин. "За магистрала "Струма" фирма, която никога не се е занимавала с тази дейност, обжалва.

Bugatti Chiron - суперавтомобил за 2,6 мил. $

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5335830

Bugatti обяви, че новото поколение автомобили Chiron, ще бъде „напълно нова разработка на автомобил”. Френският производител представи вчера в Женева новия си модел и сподели, че ще бъде по-бърз, по-мощен и дори по-скъп - на цена 2,6 мил. $ 
От нея ще бъдат произведени 500 броя в света, а цената за чифт гуми на модела е 42 000$.
Bugatti обяви, че новото поколение автомобили Chiron, ще бъде „напълно нова разработка на автомобил”. Френският производител представи вчера в Женева новия си модел и сподели, че ще бъде по-бърз, по-мощен и дори по-скъп - на цена 2,6 мил. $  От нея ще бъдат произведени 500 броя в света, а цената за чифт гуми на модела е 42 000$.

Залесяват 3 млн фиданки в Югоизточна България

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555782

  Започва залесяването на територията на Югоизточно предприятие - Сливен, съобщи Румяна Пенева, началник отдел „Лесовъдство" в предприятието. Рутинната дейност се извършва в началото на пролетта и през есента. По план ще бъдат залесени 5 378 декара на територията на цялото предприятие. В ДГС - Сливен дейността ще обхване 255 декара, в Ямбол - 1 079 дка., 25 дка в Бургас, 700 в Харманли и 229 в Стара Загора. На територията на РДГ - Сливен ще бъдат залесени 2 483 дка, в РДГ - Бургас 308 дка, в РДГ - Стара Загора 1 006 дка и на територията на РДГ ...

София е сред 10-те най-опасни европейски града

http://sofia.actualno.com/sofija-e-sred-10-te-naj-opasni-evropejski-grada-news_526509.html

Консултантската компания Mercer публикува списък с най-несигурните градове в Европа, а българската столица София попада в първата десетка в класацията. Изследването отчита различни параметри и има за цел да помогне на международните компании при вземането на решения, свързани с тези страни, информира Спутник. Според проучването най-опасният европейски град е Киев, където редовно избухват размирици на етническа основа. Сръбската столица Белград се нарежда на втора позиция заради корупцията, кр

Журналисти, сред които и българи, са били подложени на бомбардировки в Сирия

http://asia.actualno.com/jurnalisti-sred-koito-i-bylgari-sa-bili-podlojeni-na-bombardirovki-v-sirija-news_526515.html

Група руски и чуждестранни журналисти, сред които има и българи, били подложени на бомбардировки в провинция Латакия, в северната част на Сирия. Инцидентът е станал в следобедните часове, недалеч от граничния град Кенсаб. Общо 8 снаряда са били изстреляни. Ранени са няколко души, предаде ТАСС. Всички те са чужденци, според предварителните данни, граждани на Китай, Канада и България. Обстрелът в сирийската провинция Латакия е извършен от територията на Турция, каза говорителят на руското Мини

ЕК с доклад за качеството на образованието в България

http://education.actualno.com/ek-s-doklad-za-kachestvoto-na-obrazovanieto-v-bylgarija-news_526517.html

Следващата седмица в Националния дворец на културата ще се проведе мащабно със своите цели събитие, а именно дискусия, свързана с мястото на българското образование на фона на динамично развиващия се образователен сектор в Европа. На форума ще участват ректори на български университети, директори на училища, началници на РИО инспекторати от цялата страна, представители на местната власт, министерства и много други. За първи път у нас различни структури в сферата на образованието ще се съберат н

Къде в България жените правят най-много секс

http://curious.actualno.com/kyde-v-bylgarija-jenite-pravjat-naj-mnogo-seks-news_526269.html

Проучване за сексуалната удовлетвореност на българите с надслов „Става ли българският мъж” е проведено у нас в продължение на три месеца, пише „Телеграф”. Сексологът проф. Станка Маркова изнася данните, получени след анкетиране на над 22 000 души в 18 български града. Основният извод е, че българският мъж рядко има проблеми с ерекцията и се справя добре със задълженията си към своята партньорка.60% от жените и 70% от мъжете са на мнение, че българинът е добър любовник и

Община Шумен стартира проект в подкрепа на болни и хора с увреждания

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555878

Община Шумен стартира проект в подкрепа на деца и възрастни с увреждания, както и болни самотноживеещи на възраст над 65 години. Дейностите по проект „Подкрепа за независими живот в Шумен" реално ще стартират на 3 май и ще продължат до края на октомври 2017 г. приемът на документи, който ще става на седмо гише в сградата на местната администрация, ще стартира на 7 март. Проектът е на стойност близо 500 000 лв. и се финансира от ОП „Развитие на човешките ресурси" на Европейския съюз. Зам. кметът по здравеопазване и социална политика д-р Светла...

Борисов: На гърците да им е за последно

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-gryckata-kriza/borisov-na-gyrcite-da-im-e-za-posledno-6050772

Премиерът благодари на гръцките фермери, че са освободили границата, но под ултиматум

Елитни американски военни дават пари за екипировка от собствения си джоб

http://www.cross.bg/predostavyat-veteran-problem-1500120.html

/КРОСС/ Американски войници, които служат в елитни отряди като морските тюлени, са принудени от обстоятелствата да си купуват каски, GPS проследяващи устройства и медицински принадлежности от собствения си джоб, тъй като американските служби не успяват да им ги предоставят, пише RT, цитиран от fbr.bg. Представителят на конгреса Дънкан Хънтър, който е морски ветеран, споделя, че вероятно съществува методичен проблем във веригата с доставките. „Не успях да открия как спират парите и защо не отиват по предназначение.” Въпросът може да се превърне в голям проблем ако САЩ увеличи операциите и те достигнат високия брой, запомнен от войните в Ирак и Афганистан, твърди конгресменът Адам Кинзингер, ветеран от военновъздушните сили. Един от хората, участвали в среща, състояла се миналата седмица в Кепитъл хил, е Шон Матсън, който преди е бил морски тюлен, а сега оглавява компания за военни припаси. Той споделя, че войската мерела главата му четири пъти преди всяка операция и казвала, че ще му предостави по-добър балистичен шлем, но това така и не се случило. Той и шест от неговите другари тюлени похарчили по 900 долара всеки, за да се снабдят с необходимата екипировка

Бюджетът на съдебната власт нараснал 5.5 пъти за 16 г., държавният - 3 пъти*

http://www.mediapool.bg/byudzhetat-na-sadebnata-vlast-narasnal-55-pati-za-16-g-darzhavniyat---3-pati-news246242.html

Между 2000 г. и 2016 г. бюджетът на съдебната власт е нараснал 5.5 пъти при увеличение на държавния бюджет за същия период от около 3 пъти. В същото време България се нарежда на второ място по брой на магистратите спрямо населението сред страните членки на ЕС.   Тези данни са провокирали Института за пазарна икономика да изготви анализ на бюджета и управлението на ресурсите на съдебната система. Целта на анализа е да изследва доколко ефективно се управляват ресурсите на съдебната власт, както и доколко прозрачен и рационален е самият бюджетен процес.   Анализът откроява редица сериозни проблеми както при управлението на ресурсите на съдебната власт, така и в процеса по изготвяне на бюджета, неговото управление и отчитане.   Управление на ресурсите в съдебната власт   Разходите за персонал представляват 90% от бюджета на съдебната власт и затова въпросът за правилното управление на човешките ресурси е основен и за ефективното разходване на средствата.   Това, което се вижда ясно от данните, е, че България е на четвърто място в ЕС по брой на съдиите на глава от населението, както и на първо място по брой на прокурорите спрямо населението.    Освен това е налице тенденция за увеличаване на броя на съдиите при намаляващо население. За период от осем години, от 2007 до 2014 г., числеността на съдиите в България се е увеличила с 19%, а населението е намаляло с 5%.   Същевременно натовареността в съдилищата остава изключително неравномерна. От една страна, има високонатоварени районни съдилища в областните градове, които са едва 3% от всички районни съдилища.   От друга, около 76% от районните съдилища са класифицирани като съдилища с ниска натовареност. Нисконатоварени са и апелативните съдилища, както и 23 окръжни съдилища. Сред окръжните съдилища единствено Софийски градски съд е с висока натовареност. Подобна е и ситуацията в административните съдилища, където 11 са с натовареност под 10 дела на съдия на месец, което е почти два пъти по-ниско ниво от средното за страната, oтбелязват от ИПИ.   С други думи, едни магистрати и служители работят от 3 до 5 пъти повече от други. Това показва неравномерно разпределение на човешкия ресурс, както и неефективно и нецелесъобразно управление на финансовите ресурси на системата.   Дългоочакваният Индекс на натовареността на съдиите, който трябва да се прилага от април 2016 г., следва да послужи за сериозно реформиране и оптимизиране на съдебната карта.   Една разумна реформа би включвала прехвърляне на щатни бройки от ниско към високо натоварени съдилища, както и сливане или закриване на съдилища с ниска натовареност. По този начин ще се съкратят и разходите за администрация на ниско натоварените съдилища.   Административната реформа в съдебната власт не трябва да подмине и прокуратурата. България е на първо място по брой прокурори на глава от населението в Европейския съюз. Високата численост на прокуратурата е необоснована, след като данните на Съвета на Европа сочат, че българската прокуратура не е сред високо натоварените в Европа. Така например, във Финландия при регистрирани 425 хил. престъпления за 2012 г., прокурорите са 402, а в България, при регистрирани 120 хил. престъпления за 2012 г., има 1977 прокурора (включващи 512 следователи, които са част от прокуратурата). Остава загадка какво налага при близо 4 пъти по-нисък брой на регистрираните престъпления България да поддържа прокуратура с 3,5 пъти повече прокурори от Финландия.   Администрацията на българската прокуратура също е най-многобройната в Европейския съюз. Част от администрацията на прокуратурата трябва да бъде съкратена, като паралелно с това се въведе мораториум върху назначенията в прокуратурата и съкращаване на незаетите щатни бройки. Районните прокуратури с до 5 прокурора не е необходимо да поддържат пълната щатна численост на администрацията, като част от общата администрация може да бъде единна за няколко прокуратури.   Възможности за оптимизация има и при заплащането в системата. За разлика от държавната администрация, в съдебната система продължава да се начислява процент прослужено време за всяка следваща година стаж. Този процент е крайно време да бъде премахнат чрез еднократното му включване в основната работна заплата. В същото време допълнителните възнаграждения следва да са обвързани пряко с натовареността и степента на риск на позицията или местоработата на магистратите.    Бюджетен процес   Самият бюджетен процес също страда от редица слабости. На първо място, бюджетът на съдебната власт продължава да се изготвя на исторически принцип, а не чрез програмно бюджетиране съобразно ясни цели и план, които трябва да бъдат обезпечени финансово. Тоест, каквото е похарчено предходната година, се повтаря, като винаги се калкулира и леко увеличение.   Тази порочна практика трябва да бъде преустановена, като се премине към реално програмно бюджетиране в съдебната система. За целта, обаче, следва да бъдат изготвени индекси на натовареността на магистратите и на служителите в съдилищата и прокуратурата. Към момента ВСС не разполага със задълбочен анализ, който да покаже какво време отнема всяка дейност в органите на съдебната власт, каква щатна численост е нужна, за да се обезпечи извършването на тези дейности, колко ефективно се извършват дейностите и т.н.   Липсва и актуален всеобхватен анализ на техническата база на органите на съдебната власт. Един такъв анализ би показал разходите за софтуер, хардуер и техническа поддръжка, както и до каква степен софтуерът и хардуерът отговарят на нуждите на системата. В момента съдебната система се обслужва от четири различни деловодни системи. Нито ВСС, нито обществото имат знание за това колко човекочасове се губят заради различните системи, нито до каква степен този фактор е отговорен за забавянето на съдебните процеси.   Не е правен и изчерпателен анализ на състоянието на съдебните сгради и необходимите средства в бъдеще за тяхната поддръжка и ремонт. Липсата на такъв анализ показва, че нито министерството на правосъдието, нито ВСС могат да заложат адекватни бюджетни цели за бъдещото обезпечаване на сградния фонд.   Друг важен аспект при изготвянето на бюджета на съдебната власт е прозрачността и гражданското участие в процеса.    Прозрачност на този процес към момента изцяло липсва, а бюджетът на съдебната власт не се съгласува с обществото. На нито един етап от процеса по изготвянето си проектобюджетът не е достъпен за обществото, а се публикува едва с проекта на закона за държавния бюджет.   Липсата на прозрачност се отнася както до бюджетния процес, така и до изпълнението на самия бюджет. В момента данните за бюджета на съдебната власт, които са достъпни за обществото, са само приходите и разходите на системата по основни пера. Всеки заинтересован може да разбере какъв е бюджетът за заплати на цялата съдебна власт, но не и какъв е бюджетът за заплати на конкретните съдилища и прокуратури, което значително затруднява анализа и адекватното включване на гражданското общество при обсъждането на бюджета.   Управлението на бюджета през годината също страда от редица недостатъци. През годината се правят десетки вътрешни корекции в бюджета, които представляват пренасочване на средства от бюджета на един орган към друг. Една от причините за тези промени е сериозният дисбаланс в натовареността на съдебните органи, както и липсата на завършен анализ за необходимата щатна численост на съдилищата и прокуратурите, поради което се налага често командироване на магистрати.   Тези корекции се правят ежеседмично и представляват сериозна част от дейността на ВСС и неговата администрация. Нецелесъобразно е висши магистрати и юристи с над 15-годишен стаж да се занимават с корекции на бюджетите на органите на съдебната власт, включително с въпроси за закупуването на техника или други оперативни решения. Възможно решение би било да се въведе фигурата на Финансист или Администратор на съдебната власт, който да има нужната квалификация, да се избира от ВСС и да се отчита пред него.   Отчитането на изпълнението на бюджета на съдебната власт също показва порочни практики. Може би най-вредната такава практика е отчитането на бюджета спрямо т.нар. уточнен годишен план. Уточненият план представлява корекция на бюджета на съдебната власт за предходната година, която се прави едва в началото на всяка година, т.е. уточненият план за 2015 г. се приема в началото на 2016 г. По този начин се създава измамно впечатление в обществото за едно много добро изпълнение на бюджета, а всъщност направените разходи често превишават чувствително първоначално гласувания бюджет.   Като цяло, изследването се опитва да открои основните проблеми във финансовото  управление на съдебната власт, като предлага и възможни решения от практиката на други европейски страни и САЩ. Изследването в никакъв случай не претендира за изчерпателност, но считаме, че дава добра основа за дебат по най-належащите административни и бюджетни реформи в съдебната власт.   * Текстът е публикуван на сайта на Института за пазарна икономика. Заглавието е на Меdiapool. 

Спаси София алармира: Новите релси на "България" са за ремонт

http://offnews.bg/news/n_1/n_625041.html

Трамвайното трасе по столичния булевард "България" е в окаяно състояние само година и половина след откриването му.  За това алармира екипът на "Спаси София". Те снимаха релсите и преди година, когато "видяхме разбити спиркови перони, опасни кабели, пропадания, некачествено изпълнени тротоари, нестабилно закрепени елементи, пълна липса на контрол...", се казва в съобщението. В текста на "Спаси София" пише още: Припомняме, че реконструкцията струваше 7 милиона лева без ДДС и бе изпълнена от строителна фирма СК-13 Трансстрой станала известна със скандалните ремонти и на други ключови обекти в София, като парка около НДК и бул. Цариградско шосе. За да покажем на Столична община, че нито ние от Спаси София, нито жителите на нашия град ще забравим случващото се на бул. България и ще настояваме за поемане на отговорност, отново посетихме обекта. Точно една година след първия ни репортаж и едва 18 месеца след тържественото откриване на трасето, за пореден трети път проверихме как изглеждат седем милиона лева усвоени европари в столицата на държавата-шампион по усвояването на парите на европейския данъкоплатец. Видяхме пълна разруха - седем милиона лева, погребани в калта. Трасето вече е за основен ремонт: има счупвания по релсовия път, фугите зеят все по-широко, отводняването не работи, настилките по спирковите перони са пропаднали, а оградите са деформирани и на места даже липсват. Продължаваме да очакваме отговор от Общината дали така трябва да изглежда транспортна инфраструктура, построена наново само преди година и половина с предвиден срок на експлоатация от над 25 години? Дали резултатите може да се считат за поредния пренебрежим дефект, който “гаранцията го покрива”, или за неопровержимо доказателство, че има сериозен проблем с обществените поръчки - тяхното формулиране, контролиране, изпълнение и последващото поддържане? Успокоението, че “обектът е в гаранция” не ни удовлетворява - пасивността на Общината и липсата на желание да изисква отстраняване на дефектите ни кара да сме скептични, че фирмата-изпълнител ще бъде заставена да отстрани грешките си. Гаранцията на обекта изтича след три години и половина и ако не се вземат спешни мерки веднага, това трасе ще продължи да се руши, докато не стане някой сериозен инцидент. Недопустимо е да се пилеят обществени пари, за да може няколко фирми да са на комфортна хранилка без да им се търси сметка, а още по-недопустимо е столичната администрация и общинският съвет да стоят безучастно и да се преструват, че всичко е наред. Затова, за пореден път настояваме за незабавното освобождаване на Любомир Христов от поста му зам.-кмет по транспорта. Очакваме Общината да докаже, че транспортната политика може да се прилага от някой способен да защитава обществения интерес, експерт който застава зад резултатите от работата си и гарантира качество на изпълнените проекти!

Ученици закичиха кмета на Сливен с мартеници

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555876

Ученици от 7-мо ОУ „Панайот Хитов" посетиха днес община Сливен и закичиха с мартеница кмета Стефан Радев. Децата пожелаха символът на идващата пролет, от усукан бял и червен конец, да донесе здраве и благополучие на кмета и на администрацията, която той ръководи. На днешния празничен 1-ви март всички служители на общинска администрация също получиха мартеници от името на Стефан Радев и ръководството на община Сливен.    ...

Откриха 84 килограма незаконен тютюн в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5335897

84 килограма незаконен тютюн са открили полицаи, при проверка на къща на ул. „Калина” в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР – Пловдив, предаде "Фокус".
По време на предприетите мерки за ограничаване на нерегламентираната дейност, служители от Шесто РУ са осъществили проверка на къща на ул. „Калина” в областния град.
84 килограма незаконен тютюн са открили полицаи, при проверка на къща на ул. „Калина” в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР – Пловдив, предаде "Фокус". По време на предприетите мерки за ограничаване на нерегламентираната дейност, служители от Шесто РУ са осъществили проверка на къща на ул. „Калина” в областния град.

Плевнелиев обяви за безумно търсенето на баланс „с държави на изток от нас”

http://www.cross.bg/plan-plevneliev-evropa-1500118.html

/КРОСС/България трябва не да търси безумни и излишни баланси с държави на изток от нас, а да бъде част от Европа. В това е убеден президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава реши в словото си на дискусията за Глобалните цели на ООН на тема "Бизнесът - сила за добро" да говори за вече създадената от парламента временна анкетна комисия, която да провери дали Турция и Русия се бъркат във вътрешната ни политика. В темата за глобалните цели за устойчиво развитие на планетата до 2030 година президентът Плевнелиев вмъкна: "Когато слушам за създаването на комисии в Народното събрание, които да проучват външно влияние, отново се питам дали ние разбрахме, че това, което се очаква от нас, е много просто. Не да търсим безумни и излишни баланси с държави на изток от нас, а да се държим като европейци, да бъдем европейци. Това ни завеща Левски." Държавният глава е убеден, че ни е необходим план. "Трябва ни България 2030. Трябва да стъпим на Европа 2030 и трябва да стъпим на нашата идея, нашата посока и нашата цел за социално-отговорна икономика и работеща демокрация", убеден е Плевнелиев. Той критикува и непрекъснатите коментари на политици, че страната ни се нуждае от промяна на доктрини, за да изпълни поставените цели за устойчиво развитие. "Отново ще засипваме хората от телевизионните екрани, че нямаме план, нямаме посока. За пореден път ще пишем стратегии. Така беше и в системата на правораздаване

Докладът за КТБ ще стане публичен

http://pik.bg/докладът-за-ктб-ще-стане-публичен-news494402.html

Докладът за КТБ ще стане публичен

Днес Правната комисията гласува внесения законопроект на депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Петър Чобанов, които поискаха докладът на "Аликс Партнърс" за фалита на КТБ да стане публичен. 

В комисията бе поканен и Борислав Стратев от Фонда за гарантиране на влоговете, който обяви несъгласие с поправката.  "Това е договор между две страни, в него има клауза за конфиденциалност. Огласяването на доклада е нарушение на договора и може да се навреди на масата на несъстоятелност. Имахте специална комисия, публичният интерес е задоволен. Мислете и за бъдеще, ще дойдат международни компании и нарушаване на договора не допринася за репутацията на страната ни", обяви Стратев.

Емил Димитров-Ревизоро пък обяви, че не помни да сме упълномощавали клауза за секретност в договора. "Може би не трябваше да се одобрява. Сега отзад напред концерт по желание. Не ме карайте да ставам съучастник в нещо, което не съм искал. Не зная как ще гласуваме в зала, макар че не трябва всичко да се казва публично".

Чавдар Георгиев от БСП, обяви че не е съгласен да се дава публичност на договора, защото така ще се наруши клаузата за секретност. "Да не сте ги давали тези клаузи, не може един договор да е над Народното събрание. Пълна публичност и прозрачност за действията преди влизането на синдиците, за да си знае кой точно е отговорен за щетите, които бяха причинени на вложителите.  

Въпреки несъгласието на някои представители в комисията, законът бе приет с 10 гласа "за", нямаше "против", а само трима гласуваха "въздържал се".  

ПЕС поиска честни избори в Македония

http://offnews.bg/news/n_1/n_625040.html

„Ние сме тук в Скопие, за да покажем на македонския народ, че международната общност наблюдава процеса и че сме оптимисти за демократичните избори през юни. За да се случи това, призоваваме всички партии в Македония да прилагат споразумението от Прзино, гарантирайки изчистване на избирателните списъци и реформа на медийната среда, включително на медийния регулатор.“ Това заяви президентът на европейските социалисти Сергей Станишев по време на конференция, организирана съвместно от ПЕС, Международния Център „Улоф Палме“ и Прогресивния институт за социална демокрация. На срещата беше демонстрирана широката подкрепа от страна на европейската социалдемокрация – присъстваха депутати и представители на левите партии от Великобритания, Норвегия, Швеция, Австрия, Италия, Франция и Балканите. Оспорваните избори през 2014 г. и разкритията на Социалдемократическия съюз на Македония за масови незаконни подслушвания, включително на лидера на СДСМ, корупция, изборни измами, контрол на медиите и съдебната власт доведоха до масови протести. С посредничеството на ЕС се създаде Пътна карта с ключови реформи за свободни и честни избори, които трябваше да се проведат на 24-ти април 2016 г. Въпреки това, опозиционните партии, както и делегацията на ЕС и посолството на САЩ в Скопие се съгласиха, че честни избори няма да бъдат възможни на тази дата, тъй като необходимите реформи не са реализирани. ПЕС поиска да бъдат изпълнени без забавяне условията – изчистване на списъците и медийна реформа, така че на 5 юни да бъдат проведени свободни и честни избори и да бъде избрано ново демократично правителство.

Паркирането в "синя" и "зелена" зона ще е безплатно на 3 и 4 март

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/01/2715223_parkiraneto_v_sinia_i_zelena_zona_shte_e_bezplatno_na/?ref=rss


В празничните 3 и 4 март паркирането в "синя" и "зелена" зона в София ще бъде безплатно. В четвъртък и петък двете зони за почасово платено паркиране няма да работят, напомниха от Центъра за градска мобилност.

В събота – 5 март, "синята" зона ще работи с обичайното си работно време - от 8.00 до 14.00 часа.

Двете зони за платено паркиране действат в работните дни в часовия диапазон от 08.00 до 19.00 часа, а "синята" - и в съботите между 8.00 и 14.00 часа.

Касапница при катастрофа между автобус и камион в Оман, 18 са загинали

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5335917

18 души са загинали, а 16 са ранени при тежка катастрофа между пътнически автобус, камион и лека кола на път през пустинята в Оман, съобщава агенция Ройтерс.
Местните власти заявяват, че сблъсъкът е станал на трасето, свързващо градовете Фахуд и Ибри.
Говорителят на полицията Мохамед бин Салама ал-Хашими обяснява,
18 души са загинали, а 16 са ранени при тежка катастрофа между пътнически автобус, камион и лека кола на път през пустинята в Оман, съобщава агенция Ройтерс. Местните власти заявяват, че сблъсъкът е станал на трасето, свързващо градовете Фахуд и Ибри. Говорителят на полицията Мохамед бин Салама ал-Хашими обяснява,

Над 200 производства са открити през 2015 г. за солидарна отговорност по укриване на данъци

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2016/03/01/2715211_nad_200_proizvodstva_sa_otkriti_prez_2015_g_za/?ref=rss


Управителите на фирми или членовете на органите на управление са солидарно отговорни за задължения на фирмата, възникнали вследствие неподаване на декларации за данъци или задължителни осигурителни вноски. Това напомнят от столичната данъчна администрация като уточняват, че това гласят разпоредбите на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

Аналогична разпоредба има и в Закона за данък върху добавената стойност, според която ДДС може да се търси и от доставчика и от купилия...

Бойко Борисов си приписа заслугата за свалянето на гръцките блокади

http://www.mediapool.bg/boiko-borisov-si-pripisa-zaslugata-za-svalyaneto-na-gratskite-blokadi-news246241.html

  "Индиректно благодаря на гръцките фермери и полицаи, че ме разбраха правилно". Това заяви премиерът Бойко Борисов във вторник.    В събота той заплаши, че "ако в рамките на два дни не приключат ли безобразията на българо-гръцката граница, няма да отида на извънредния Европейски съвет, а на границата, за да покажа що за съсед имаме".   Гръцките фермери обаче още миналата седмица започнаха да разхлабват постепенно блокадите не само на българската граница, но и в цялата страна,, след като правителството им направи малки отстъпки в спора за пенсионната реформа, а главният прокурор разпореди на съдебните органи в страната да предприемат действия срещу протестите им.    "С външния министър изпратихме послание до Европейския съюз, че ще провалим срещата в Брюксел между Турция и ЕС, ако не се изтеглят незабавно тракторите от границата. Разбраха ме добре и вчера се изтеглиха. Надявам се повече да не си го помислят, защото явно само този инструмент работи”, заяви Борисов.   По думите му съгласно правилата на международното право, като една държава не се яви или не упълномощи изрично друга държава да я представлява, заседанието на Съвета не може да бъде проведено. Именно този инструмент за натиск е използвала страната ни.    "В момента, в който границата отново бъде затворена, ще изпратим писмо, че няма да участваме в Съвета", каза премиерът.   В събота той заплаши, че няма да отиде на срещата ЕС-Турция на 7 март, а ще стои на границата, за да привлече вниманието на Брюксел.

Алфа Банк и Пощенска банка се сляха

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5335909

Пощенска банка успешно финализира сделката по придобиване на дейността на Алфа Банк България. С подписаното днес юридическо споразумение двете банки направиха последната стъпка към своето сливане, съобщиха от кредитната институция.
Двете финансови институции продължават да работят обединени под търговската марка „Пощенска банка“.
Пощенска банка успешно финализира сделката по придобиване на дейността на Алфа Банк България. С подписаното днес юридическо споразумение двете банки направиха последната стъпка към своето сливане, съобщиха от кредитната институция. Двете финансови институции продължават да работят обединени под търговската марка „Пощенска банка“.

Последно сбогом с Ваньо Танов - утре в Доходното здание

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555875

Погребението на генерал Ваньо Танов ще е на 2 март, от 14 часа, в гробищен парк "Чародейка", съобщават от Общината. Поклонението ще се състои в Доходното здание, от 11 часа утре. ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване