06/24/16 21:00
(http://www.klassa.bg/)

Шотландия готви нов референдум за независимост, Обединеното кралство се разпада?

 Демократично неприемливо е Шотландия да бъде изведена от Европейския съюз против волята й, каза първият министър на Шотландия Никола Стърджън и заяви, че е втори референдум за независимост на страната е много вероятен, пише Independent.

Първият министър каза още, че шотландското правителство ще започне подготовката за още един вот за независимост, след като шотландците гласуваха против "Брекзит" с 62%.

На пресконференция в Единбург Стърджин каза, че е част от манифеста на Шотландската национална партия  да се проведе втори референдум за независимост, особено при тези обстоятелства около Обединеното кралство, въпросът наистина трябва да бъде поставен на масата. 

Шотландия отхвърли независимостта през 2014 година с 55%. 

Лидерът на Шотландската национална партия призова също така северната страна да бъде включена във всяка част от предоговарянето на отношенията между Обединеното кралстно и ЕС. Тя също така обясни, че е говорила с кмета на Лондон Садик Хан, който също ще търси място на масата за преговори.

"Също така ще търсим директен разговор с институциите на ЕС и неговите страни-членки, както и колкото е възможно по-скопо среща с президента на Европейската комисия", каза тя.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване