07/03/16 07:43
(http://www.klassa.bg/)

6 прости правила, за да преживеете дните си в добро здраве

 И даже да увеличите живота си

Продължителността на живота зависи в голяма степен от наследствеността, влияе се и от случайни събития като катастрофи, генни мутации, заразни болести.

 

Но колкото и да са дните ви на земята, добре е да ги прекарате без тежки усложнения от болести, инвалидност и други мъки.

Тези 6 прости правила ще ви помогнат за това.

1. Пийте

една чаша вода

преди лягане

Знаете, че върху насърчаването на пиенето на вода е изградена цяла индустрия и колко то е полезно по принцип.

Една чаша вода преди лягане има доказан научно здравословен ефект – намалява драстично риска от камъни в бъбреците, разрежда кръвта през нощта, когато е голям рискът от инсулт и инфаркт, пази зъбите и венците.

И изобщо здравната полза от този навик може да се сравни с половинчасова разходка всеки ден.

2. Яжте

всеки ден по 2 ореха

(или същото количество други ядки – бадеми, лешници – без сурово кашу (което е отровно) и без фъстъци и леблебия). Това е най-доброто нещо, което може да направите за съдовете си. Хора, които са изпълнявали това правило, доживяват близо до 100 години.

През 20-те години на XX век ореховата диета е била много популярна в България, Германия и Австрия. Дори

прочутият Петър

Димков я включва

в съветите си

Част от хората, които вкарват този навик в менюто си, наистина доживяват до дълбока старост в добра кондиция.

 

3. Премахнете всякаква сол, месо и консерванти поне от едно ядене на ден. Най-простият начин е да закусвате или обядвате само с плодове, зеленчуци или кисело мляко. Така

намалявате

приема

на сол с 30%,

а ако го правите два пъти – с 60%. Намалявате и месото, съответно вредните мазнини и консерванти.

4. Не пушете.

5. Ходете пеша. Ясно е, че това е трудно в един натоварен градски живот. Работата е пред компютъра, непрекъснато бързате. Но човешкият организъм е така създаден, че

трябва да

изминава

300 000 крачки

месечно

И половината да успеете да изпълните, пак е чудесна и здравословна активност.

Повечето подобни съвети разпределят движението на ден. Това е затормозяващ и обезкуражаващ начин. Не може всеки ден да се изминават 10 000 крачки. Няма как. Но нищо не пречи уикендите, отпуските и вечерите да преминат в ходене.

20-километрова разходка всяка събота не е нещо непостижимо. Дори и да обикаляте по моловете. Вземете си крачкомер и се опитайте да изминавате поне 150 хиляди крачки месечно. Ще видите как всичките ви здравни проблеми – напълняване, болки, запек, кожни проблеми, изчезват един по един.

6. Не яжте

никаква

концентрирана

храна

Концентрираната храна е тази, от която са извадени всякакви баластни вещества и вода и тя се консумира в чист, рафиниран вид.

Рафинираните храни обикновено са бели или безцветни – захар, сланина, олио, масло, бяло брашно, бял хляб, нишесте, сметана, сушени колбаси. Такава храна е лишена от биохимичните си комплекси, които я правят полезна.

Франция се дели на три според отношението си към мазнините. В Южна Франция масово се яде суров зехтин и хората са здрави, както всички от Средиземноморието. В централната част, където е зоната на сирената, хората също са съдово здрави. А в Северна Франция, където се яде краве масло – пример за много концентрирана храна, инфарктите са епидемични.

И в трите области мазнините, които се поемат, са приблизително еднакво количество. Разликата е как се приемат – дали сурови растителни, животински под формата на сирене, или масло.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване