07/26/16 06:16
(http://www.klassa.bg/)

Пътят към Марс минава през океана

 

Русия и САЩ с проект за съвместна космическа програма

Американската космическа агенция НАСА стартира подводна тренировъчна мисия, наречена NEEMO 21. В рамките й астронавтите ще прекарат 16 дни в условия, които трябва да наподобяват трудностите по време на една дългосрочна мисия в Космоса.

Наречена официално NASA Extreme Environment Mission Operations 21, експедицията е поредното парченце от пъзела, наречен "Експедиция до Марс". Операцията не само трябва да подготви астронавтите за бъдещото пътуване до Червената планета, но и ще предостави на учените нови данни, които да им помогнат с изготвянето на по-нататъшните планове.

В продължение на 16 дни космонавтите ще живеят в подводна база на име "Аквариус" и ще проведат поредица от изпитания и проучвания. Ще бъде тестван миниатюрен уред за ДНК секвенция, ще бъде проверен специализиран софтуер и ще бъдат симулирани космически разходки. Успоредно с това космонавтите ще помагат и в проект за спасяване на коралови рифове.

Междувременно стана известно, че инженери от Русия и САЩ завършват план за съвместна космическа програма. Инициативата ще позволи да се съхрани сътрудничество, развито със създаването на Международна космическа станция (МКС) през 1993 година.

И американските, и руските организации обмислят пътища за съвместна работа в Космоса, докато двустранните политически отношения не се влошат още повече. НАСА разработва космическия кораб Orion и свръхтежката ракета (SLS) за пилотирани поети в Космоса, включително до Марс.

Освен това НАСА финансира такива компании като SpaceX да извършват екскурзии в орбита с многократни ракети. Руските космически компании „Енергия“ и „Хруничьов“ заедно с американските компании като Lockheed Martin и Boeing, разработват няколко мисии, в които двете страни ще съжителстват в близост до Луната. Такива мисии могат да поставят основите и на мисии до астероиди. Известно е, че руските технологии са добри при създаването на космически модули за поддържането на мощна тяга, а също за създаване на условия за живот на екипажите.

Точно от това се нуждаят САЩ. Подобен модул ще удължи пребиваване в Космоса на екипажите в сравнение с използвани сега модули с по едно само помещение. При провеждане на консултации с американските им колеги руснаците демонстрираха модул, който скоро ще бъде на разположение за изграждане на жилищни помещения дълбоко в Космоса. Така например, малко отделение в МКС, построено от „Енергия“, може да се адаптира като допълнителен 10-тонен модул за обитаване, включващ място за товар, спалните помещения и животоподдържаща система.

Всяка част може да нарасне с течение на времето и да получава товар от свръхтежките ракети. Русия ще може също да предостави всеобхватен модул, който ще включва големи жилищни помещения с двигател и електрическо захранване. Печеливша обаче няма да бъде единствено Америка. Без нейната помощ Русия не може да създаде свръхтежка ракета най-малко до 2030 година. Засега всичките тези планове са само проекти за руско-американското сътрудничество в Космоса. Те обаче бяха представени на конференция в Сан Диего.

 

МКС ще следи миграцията на птиците

Руско-германска научна апаратура за изследване на миграцията на дивите животни и птици ще бъде изпратена на Международната космическа станция през 2017 г., съобщи ТАСС.

Апаратурата изготвя германската страна, а руската се грижи за създаване на интерфейси на руския сегмент на МКС. Приемната и предавателна антена ще бъдат монтирани на външната страна на станцията.

Сигналът ще постъпва в апаратурата на МКС от специални предаватели, закрепени на животните и птиците. Тя ще приема сигналите и ще ги препраща в центъра за управление на полетите, а оттам ще ги предават в института по география към Руската академия на науките и към немския орнитологичен институт "Макс Планк".

Проектът ще помогне за решаване на екологически проблеми и за изучаване на промените в климата. Новата информация ще бъде използвана и за контрол на разпространяването на инвазивни видове и инфекциозни заболявания, както и за обезпечаване на безопасност на въздушното движение.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване