Делото за атентата в Сарафово започва в спецсъда на 26 септември

http://www.mediapool.bg/deloto-za-atentata-v-sarafovo-zapochva-v-spetssada-na-26-septemvri-news253269.html

Процесът за атентата на бургаското летище Сарафово, при който бяха убити петима израелски туристи и българския им шофьор, започва в специализирания наказателен съд на 26 септември.   Казусът бе поверен на съдия Аделина Иванова чрез системата за случайно разпределение. В съдебния състав ще участват още съдия Виржиния Петрова и трима съдебните заседатели, съобщават от спецсъда.   След четиригодишно разследване прокуратурата прати задочно на съд Мелиад Фарах с австралийско и ливанско гражданство, както и Хасан ел Хадж Хасан с канадско и ливанско гражданство.   В обвинителния акт срещу тях е записано, че в периода 28 юни - 11 юли 2012 г. те са били съучастници и помагачи на атентатора Мохамед Хасан ел Хюсейни, предизвикал взрива на летището в Бургас на 18 юли 2012 г.   При терористичния акт бяха ранени бяха 35 души туристи от Израел. Фарах и Хадж Хасан са обвинени, че са действали с цел да създадат смут и страх в населението на България и Израел и са застрашили националната сигурност на страната. Двамата продължават да се издирват с червена бюлетина от "Интерпол".

В памет на Димитър Цонев - Ето дома, който заедно със съпругата му Мариана създадоха с много любов

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5725310

В памет на Димитър Цонев - Ето дома, който заедно със съпругата му Мариана създадоха с много любовСписание "Идеален дом" имаше изключителния шанс да бъде допуснато до тяхното най-лично пространство през есента на 2012 г.  68 стъпала водят до хола на Димитър Цонев Семейното огнище на известния тв водещ е подредено изцяло от съпругата му Мариана. Тя е основният и дизайнер, и архитект, когато се пренасят в този дом преди 15 години.

Бременната 17 месеца китайка роди

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601104

Китайката, която бе бременна цели 17 месеца, вече роди. Тя влезе в Книгата с рекорди на Гинес с продължителността на бременността си, съобщава изданието People’s Daily Online. Китайка е бременна вече 17 месеца Уан Шъ забременяла през февруари миналата година. Терминът й бил през ноември 2015 година, но когато отива в болницата, лекарите там диагностицирали състояние, наречено плацента превия или слабо развита плацента, което забавя раждането.Жената казва, че дори месеци по-късно...

Нешка Робева: България изгуби системата на спортна подготовка

http://www.cross.bg/hora-sport-stava-1518169.html

/КРОСС/ 31-вите летни олимпийски игри са вече история. От днес, образно казано, започва подготовката за следващите състезания. Преди това, обаче, равносметката. България спечели три медала. Националният ансамбъл по художествена гимнастика на България завоюва бронзов медал в многобоя на олимпиадата в Рио де Жанейро. И това, казва статистиката, е първото отличие за българския ансамбъл от олимпиада, след бронза в Атина през 2004 година. Заслужена победа ли беше това, госпожо Робева? - Абсолютно. Няма съмнение в тази победа. Обикновено при оценките по художествена гимнастика има огорчение , че отборът е бил подценен, че другите са надценени. Реална ли беше оценката, която получиха нашите гимнастички? - Тази гимнастика е доста различна от това, което хората са свикнали да гледат. Един правилник доста неразбираем за хората и до голяма степен много труден за самите съдии. Затова хората остават с впечатление, че някои са надценени, други са ощетени. Но тук би трябвало наистина горе-долу да завършиш висше образование, за да се ориентираш какво трябва да направиш, за какво ти отнемат точки, за какво ти дават и т.н. Но аз мисля, поне от това, което гледах, че медалът беше заслужен наистина.  Вие имате почти 25 години треньорска работа и вашите възпитанички, четем пак статистиката, са спечелили 294 медала

Инстантните спагети изместват тютюна като най-търгувана стока в затворите на САЩ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/08/23/2816167_instantnite_spageti_izmestvat_tjutjuna_kato/?ref=rss


Инстантните спагети са изместили тютюна като най-ценната стока в американските затвора, показва ново проучване, цитирано от Би Би Си.

Докладът сочи, че промяната е в отговор на все по-некачествената и намаляващата като количество храна в тези учреждения.

"Понеже са евтини, вкусни и калорични, спагетите са станали толкова ценни, че се използват за обмен на други стоки", обяснява авторът на изследването Майкъл Гибсън-Лайт. Той допълва, че много от лишените от свобода...

Лекарствата, убили Принс, били с погрешен етикет

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/08/23/2816095_lekarstvata_ubili_prins_bili_s_pogreshen_etiket/?ref=rss


Хапчета с неотговарящи на съдържанието си етикети са били иззети от дома на покойния музикант Принс след смъртта му от свръхдоза фентанил, предаде "Ройтерс".

Попзвездата почина на 21 април в имението си край Минеаполис, а разследването все още се опитва да установи как е погълнал фентанила, силно и крайно пристрастяващо обезболяващо, което не му е било предписано от лекар.

В дома му медикаментът е открит под фомата на хапчета, но с етикет хидрокодон, предадоха местният...

Разработват наредба за статута на националните курорти

http://www.moreto.net/novini.php?n=329362

Разработваме наредба за статута на националните курорти, в която ще разпишем конкретни текстове за промяна облика на Слънчев бряг. Това каза днес министърът на туризма Николина Ангелкова по време на среща, инициирана от нея за бъдещето на курортния комплекс.

Чехия не е съгласна с квотите за мигрантите

https://www.actualno.com/europe/chehija-ne-e-syglasna-s-kvotite-za-migrantite-news_558596.html

Чешкият премиер Бохуслав Соботка заяви, че не желае „голяма мюсюлманска общност“, а също че всяка страна-членка трябва да избира колко мигранти да приема. "Честно казано, не искаме голяма мюсюлманска общност тук с оглед на проблемите, които виждаме", заяви Соботка за вестник „Право дейли“. Соботка направи това изказване преди посещението на германския канцлер Ангела Меркел в Прага в четвъртък, уточнявайки, че имат разногласия как да се разреши мигрантската криза. Споре

Дневен хороскоп за 24 август

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-24-avgust-news_558599.html

Овен Тази сряда е предназначена за общуване. Каквото можете да уредите посредством думите направете го сега. Нека това, обаче бъдат положителни словоизлияния, които ще донесат приятни усещания на събеседника ви. Телец В забързаността си може да пропуснете важна задача днес. Сутринта преди да излезете направете списък на най-важното и дори си настройте аларма, тъй като денят така ще ви повлече, че е напълно нормално да забравите. Близнаци Днес не злоупотребявайте със сладките храни. Изобщо

Турция евакуира населението от граничен със Сирия град

https://www.actualno.com/asia/turcija-evakuira-naselenieto-ot-granichen-sys-sirija-grad-news_558598.html

Турция нареди евакуацията на жителите на граничния град Каркамис, съобщава БГНЕС. Каркамис се намира в близост до сирийски град Джарабулус - от другата страна на границата, който е контролиран от терористичната групировка „Ислямска държава“. Полицията предупреждава жителите да се евакуират „от съображения за сигурност“. Турският град няколко пъти е бил подлаган на обстрел от страна на граничните сирийски райони, контролирани от ИД. Турски медии твърдят, че, подкрепяни о

ИСУЛ: Няма да има ограничения за прием на онкоболни

https://www.actualno.com/healthy/isul-njama-da-ima-ogranichenija-za-priem-na-onkobolni-news_558601.html

От болница ИСУЛ в София уверяват, че няма да има ограничение за прием на онкоболни пациенти, нито на медикаменти за тях. Това съобщи Нова телевизия. Поводът са започналите проверки на Здравната каса за начина, по който се харчат парите, отпускани за лечение на раково болни пациенти. Освен това в ИСУЛ се очаква въвеждането на втори линеен ускорител и апарат за радиохирургия. С това ще се увеличат и възможностите за лечение в болницата.  

Рускинята с най-опасните селфита на света

http://offnews.bg/news/n_1/n_634899.html

Ангела Николау е 23-годишна фотографка от Русия, която бързо набира популярност в социалните мрежи - заради опасните снимки и селфита, които прави. Тя живее в Москва, а профилът ѝ в Инстаграм е пълен със снимки от опасни места. От ръба на небостъргач до най-високата точка на стълба на мост - всичките ѝ снимки са красиви, но те карат да настръхнеш.  Тя винаги търси следващото предизвикателство и приключение. И винаги, когато предприема нещо ново, не забравя да направи снимка или селфи. В начинанията ѝ помага Иван Биркус, като голяма част от снимките в профила ѝ в Инстаграм са правени от него. 

Отмъстителите и звезден кракен на среща с "Пазителите на галактиката"

http://offnews.bg/news/n_1/n_634903.html

След изненадващия успех на "Пазителите на галактиката" втората част бе неизбежна, а очакванията на феновете са големи, пише "Индепендънт", допълвайки, че посетителите на "Комик кон 2016" вече видяха доста дълъг откъс от нея. Тепърва обаче всички останали започваме да виждаме снимки и видеа от предстоящата лента, последната от които е на звезден кракен в бой с главните герои във филма. Изображението не е кадър, за съжаление, ами рисунка, но пак сме доволни.  "Ще видите как героите трябва да се справят с трудностите на това да са семейство. Ще видите и човек, който цял живот търси кой е баща му и най-накрая го намира, но дали няма да се разочарова от него, тепърва ще разберем", коментира Крис Прат, актьорът зад Стар-Лорд. Наскоро разбрахме и друга интересна информация - "Отмъстителите: Безкрайна война" ("Avengers: Infinity War", който трябва да излезе през 2018 г.) ще включва в себе си не само Железния човек, Спайди, Капитан Америка и останалите добре познати персонажи, но и героите от "Пазителите на галактиката". Втората част на "Пазителите" трябва да излезе през май 2017 г.

Пак подхващат атентата на летище Сарафово

https://www.24chasa.bg/novini/article/5725337

Пак подхващат атентата на летище СарафовоПървото заседание по делото за атентата на летище Сарафово е насрочено за 26 септември. На 15 юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат бе внесен в Специализирания съд. Материалите по делото са 80 тома, свидетелите са не по-малко от 170, има 100 експертизи. Подсъдими по него са Мелиад Фарах - ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел

Латвия – малък, но интересен пазар на жилища

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/latviia--malyk-no-interesen-pazar-na-jilishta-223296/

Страната привлича много чуждестранни инвеститори, като успя да изкара на пазара и местните купувачи с атрактивна програма за гаранции на ипотечни кредити

Кой е бездомникът, обвинен за пожара в Тютюневите складове?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601103

Единственият задържан до момента за палежа на Тютюневите складове в Пловдив е 44-годишният бездомник Любомир Данчев. Кой е той?Мнозина се съмняват, но според главния прокурор Цацаров и окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов, версията, че "клошар" е виновен за палежа остава основна, но не са елиминирани и други версии.Окръжния прокурор признава съмненията на хората и увери, че следствието далеч няма да спре дотук. Какво ще стане с Тютюневия град, изчезнал сред ...

Голям пожар избухна на 2 места над Оброчище, огънят е до къщите

http://offnews.bg/news/n_1/n_634904.html

Голям пожар е избухнал на две места в гората над село Оброчище, съобщи за OFFNews един от хората, които в момента потушават огъня. Сигналът е подаден преди малко повече от час. Това че огнищата са две и са отдалечени едно от друго кара хората да предполагат, че пожарът е умишлен. Село Оброчище се намира на 3 километра от курорта Албена, на главния път от Бургас за Балчик. Едното огнище е в гората след големя завой, по който се изкачва пътят за Балчик. Другото е непосредствено до къщите и в момента има реална опасност те да бъдат обхванати от огъня. На място сме всички екипи от района, струпани са много хора и техника и се надявам да се справим, но положението не е овладяно, разказа нашият източник.

Красимир Коев: Виненият оцет е на по-висока цена, но не правите компромис със здравето

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5725336

Красимир Коев: Виненият оцет е на по-висока цена, но не правите компромис със здраветоПрез годините сме имали сигнали от хора, които са се изкушили да си купят евтини заместители, но цялата им зимнина се е развалила, казва изпълнителният директор на агенцията по лозата и виното - Г-н Коев, започва сезонът на туршиите. Какъв оцет се предлага на пазара? - Започва сезонът на туршиите, но започва и гроздоберът.

Рецидивист сключи споразумение с варненския съд, ще лежи 1,9 год. в затвора за кражба

http://www.moreto.net/novini.php?n=329353

36-годишният Красимир Василев от Генерал Тошево, подсъдим за кражба при условията на опасен рецидив, сключи споразумение с Районната прокуратура във Варна, което състав на Варненския районен съд одобри. Със споразумението Василев прие да изтърпи наказание лишаване от свобода от 1 год.

Мирис на фекалии на плажа в Слънчев бряг

https://www.24chasa.bg/region/article/5725328

Мирис на фекалии на плажа в Слънчев бряг
Фекалии са изплували на плажа в Слънчев бряг при устието на р. Хаджийска, която се влива близо до станцията на Министерския съвет. За нетърпимата миризма е подаден сигнал до РИОСВ, а туристите са опразнили пясъчната ивица на границата между Централния и Южен плаж на курорта. "Не знам какво е, но около моста над реката не се диша",

Тракийското дружество в Поморие организира среща с кмета, заради туризма и здравеопазването

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/v_5sqQhOXjI/

Управителният съвет на Тракийско дружество “Одринска епопея” -Поморие организира среща с кмета на община Поморие Иван Алексиев  на 24 –ти август/сряда/, от 18.00 ч. в Клуба на Тракийското дружество. Темата на разговора ще бъде туристическият сезон през 2016 година и състоянието на здравеопазването в община Поморие.

Над 5 000 допинг проби са били взети на олимпийските игри

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/23/2816151_nad_5_000_doping_probi_sa_bili_vzeti_na_olimpiiskite/?ref=rss


Повече от 5000 допинг проби са взети по време на олимпийските игри в Рио де Жанейро, които завършиха на 21 август, обявиха от пресслужбата на Международния олимпийски комитет (МОК).

Пробите ще се съхраняват през следващите десет години и има възможност отново да бъдат проверени.

360 проби са взети само от състезатели на Русия и всичките са отрицателни. Една от положителните проби бе на българската лекоатлетка Силвия Дънекова. Все още няма официална информация за общия брой...

Пожарът в Харманлийско е овладян

http://www.cross.bg/pozharut-haskovo-ivanovo-1518168.html

/КРОСС/ Пожарът между Остър камък и Иваново, който избухна точно преди около денонощие, вече е локализиран, съобщиха от областна администрация в Хасково, цитирани от Haskovo.net. Огнеборците правят пълен обход на терена, който е засегнат от пламъците. Стихията обхвана над 3000 декара площ. Почти половината от изгорелите терени са борови масиви и широколистна гора. Първоначалните огнища на пожара бяха три. Те избухнаха приблизително по едно и също време, затова полицията не изключва умисъл при запалването огъня. Работата по разследване на причините за бедствието продължава. Областният кризисен щаб, свикан от областния управител на Хасково Станислав Дечев, координира действията на службите. Благодарение на комплексните усилия на повече от 100 пожарникари, полицаи, военни, горски служители, доброволци не бе допусната заплаха за живота и имуществото на живеещите в селата Остър камък, Иваново, Надежден и Лешниково.  

Сбогуваме се с Митко Цонев в събота

https://www.24chasa.bg/novini/article/5725313

Сбогуваме се с Митко Цонев в съботаПоклонението пред Димитър Цонев ще бъде в събота - 27-ми август - в църквата "Свети Седмочисленици" от 15,30 часа. Близките на Митко молят всички, които го обичаха, да не носят цветя. Вместо това сумите за тях, колкото и да са малки, да бъдат дарени на фондацията, която ще бъде създадена в негова памет и която ще подпомага млади журналисти.

Част от ремонтите в София продължават и наесен

http://offnews.bg/news/n_1/n_634897.html

Ремонтите на ключовите булеварди "Владимир Вазов" и "Ботевградско шосе" ще приключи в средата на септември, част от ремонтите в София обаче ще продължат и наесен, когато трафикът ще е по-голям. Това стана ясно от думите на кмета на столицата Йорданка Фандъкова, която инспектира строежа на бул. "Черни връх". Строителните работи на булеварда ще продължат до края на годината, като ще се затварят различни участъци. Подменя се подземната инфраструктура, настилките и тротоарите, а след края на ремонта към двете ленти за движение по булеварда ще бъдат добавени още две. До края на септември трябва да бъде пуснато движението по бул."Черни връх" в участъка между бул. "Тодор Каблешков" и ул. "Джон Атанасов". От началото на октомври ще могат да се движат автомобили в този участък, макар че още няма да е поставен износващият пласт асфалт, обясни Фандъкова, като подчерта, че първостепенно при ремонтите е качеството, а не толкова бързината. На 25 август започва работата по втория етап от разширението на бул."Черни връх" - до ул. "Флора Кънева", който ще продължи до края на годината, ако времето го позволява.  Ремонтът на бул. "Витоша" е приключил. Движението е пуснато, но се изчисляват санкциите за фирмата изпълнител. Забележките са по отношение на подходите за майки с колички, по тротоарите, както и заради няколко капаци на шахти, които не са били добре нивелирани, обясни Фандъкова. Ремонтът на ул. "Козлодуй" трябва да приключи през ноември. Продължава и ремонтът на ул. "Богатица". Първият етап на ремонта трябва да приключи през септември, а целият ремонт - до края на годината.  Реконструкцията на бул. "Владимир Вазов" и бул. "Ботевградско шосе" е в напреднал етап и се очаква да завърши за началото на учебната година. Навреме трябва да приключат и почти всички ремонти в училищата и детските градини в София.  В момента текат ремонти в близо 100 училища и детски градини, като само в три обекта ремонтите ще продължат след 15 септември, но е създадена необходимата организация ремонтите да не пречат на учебния процес, допълни столичният кмет. 

Полицай се самоуби заради тумор в мозъка

https://www.24chasa.bg/novini/article/5725311

Полицай се самоуби  заради тумор в мозъкаПолицай Димо Димитров от Попово сложил край на живота си, като се гръмнал със служебния си “Макаров”, защото лекари предположили, че има тумор в мозъка. Тази версия изразиха вчера пред “24 часа” разследващи. 45-годишният Димитров бил открит в личния си автомобил “Волво” към 7,45 ч в понеделник. Колата била спряна на 100 м от разклона към пътя за

Харингтън: Завръщането на Джон бе разочарование

http://offnews.bg/news/n_1/n_634900.html

Кит Харингтън, актьорът, който играе Джон Сняг в "Игра на тронове", заяви пред "Дъ рап", че всеки е знаел, че героят му ще се завърне в сериала и феновете са го очаквали, но това, което не се е знаело, е било как ще се отрази смъртта на личността му. Според него резултатът е бил разочароващ както за публиката, така и за него като актьор и вече всеки знае, че Джон е предвидим: "През цялото време знаех, че ще се върна, но не и дали ще съм се променил, дали няма да съм станал злодей. Затова не знаех какво да очаквам, трудно ми беше да се подготвя. Получих сценария и прочетох, че той се завръща като себе си, като добре познатия Джон, което бе разочароващо в началото", казва той. След време обаче е превъзмогнал разочарованието си и е разбрал, че Джон все пак е различен, защото вече знае, че няма живот след смъртта, което му влияе подсъзнателно. Пред "Холивуд рипортър" актьорът заяви, че все още не е чел новия сценарий, въпреки че някои от колегите му са го получили. Той обаче е на мнение, че всичко ще стане много мрачно и тягостно, преди да се стигне до щастливия край, ако изобщо има такъв.  Според него в седемте епизода на седми сезон ще видим истинския сблъсък с армията на мъртвите и белите бродници и ще е доста тежко. За съжаление ще се наложи да изчакаме малко повече време за новите епизоди, защото истинската зима закъснява, което ще отложи снимките и вместо през април премиерата ще е някъде през лятото.

Държавата отделя около 200 млн. лв. годишно за социални услуги

http://www.moreto.net/novini.php?n=329369

Около 200 млн. лв. средногодишно се отделят за финансиране на делегираните от държавата социални услуги. Това каза министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова пред медии в Разград, където посети Дом за възрастни хора и Дневен център за възрастни с увреждания.

Делото "Сарафово" започва в края на септември

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601102

Делото за атентата на летището в "Бургас" тръгва на 26 септември. Процесът ще се гледа от съдия Аделина Иванова в специализирания наказателен съд. 4 години след атентата на летище "Сарафово" обвинителният акт вече е в съда За терористичната атака от 2012 г. задочни обвинения имат ливанецът с австралийско гражданство Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, също ливенец, но и с канадско гражданство. Двамата са обвинени за...

Журналистът Димитър Цонев почина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271332_%D0%96%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%82++%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%A6%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B0++

 На 56 години след прекаран тежък инсулт последващата белодробна инфекция журналистът от БНТ Димитър Цонев почина, съобщиха от националната медия. От 14 август лекарите във ВМА се бореха за живота му след тежък инсулт. На 30 август Митко щеше да навърши 57 години Трудно е да ти кажем "сбогом", Митко, ти винаги ще бъдеш с нас!, написаха колегите на Димитър Цонев.
Нито ние, нито зрителите можем да забравим твоята усмивка!
Димитър Цонев е роден на 30 август 1959 г. в град София. Син е на актьора Коста Цонев и Анахид Тачева.
Завършва „право“ в СУ „Св. Климент Охридски“. В периода 1986 - 1991 г. е редактор в „Международна информация“ и в Балкански информационен пул в „София прес“.
От 1991 до 2002 г. е водещ „Новини“ по Канал 1 на Българската национална телевизия. През 2002 г. участва в конкурса, обявен от Съвета за електронни медии, за генерален директор на БНТ, но СЕМ избира Кирил Гоцев.
От 1 октомври 2002 г. е назначен за говорител на кабинета на Симеон Сакскобургготски, след това е пиар на „БТК Груп“ и отново се връща в БНТ и става зам.-програмен директор и години наред е водещ на предаването „В Неделя с...“. В годините е водещ още на предаванията "24/7" и "Лице в лице". Автор е и на 17 документални филма, между които „Професия полицай“, „Избори по американски“, „Туризмът в САЩ“ и др.

Поклон пред светлата му памет! 



Боян Петров е в тежко състояние и с опасност за живота

https://www.actualno.com/crime/bojan-petrov-e-v-tejko-systojanie-i-s-opasnost-za-jivota-news_558593.html

Травмите на двамата блъснати в Кресненското дефиле природозащитници са доста сериозни, а единият е с опасност за живота. Стана ясно, че алпинистът Боян Петров, който има изкачени осем от четиринадесет осемхилядници, е в кома и на апаратно дишане във Военномедицинска академия. Заедно с Петров пострада и екологът Андрей Ковачев. Той е с мозъчен оток и състоянието му е по-стабилно. Боян Петров е със счупен череп, хематом, четири счупени ребра, счупена лопатка и перфорация на белия дроб, което и на

Поне 80 млн. лева ще отидат за строителството на 9,3 км от АМ "Хемус"

https://www.actualno.com/business/pone-80-mln-leva-shte-otidat-za-stroitelstvoto-na-93-km-ot-am-hemus-news_558594.html

Общо 11 са кандидатите за проектирането и строителството на 9,3 км от автомагистрала „Хемус“ - участъкът между Ябланица и Боаза. Индикативната стойност на обществената поръчка е 80 млн. лв. без ДДС. Проектът ще се изпълнява със средства от републиканския бюджет по програма „Ново строителство“, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Автомагистралната отсечка ще бъде с по две ленти за движение в посока по 4 м, две ленти за спиране по 3

"Блокът на ужасите" в Брацигово обновен с 1 млн. лв. от държавата

http://www.mediapool.bg/blokat-na-uzhasite-v-bratsigovo-obnoven-s-1-mln-lv-ot-darzhavata-news253268.html

Два блока в община Брацигово са санирани с 2.3 млн. лв. по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Единият е "блокът на ужасите", както е известен в града заради лошото си състояние. Той се намира на ул. "Ангел Попов" №1А. В обновяването му са вложени над 1 млн. лв. без ДДС. Изпълнител на обекта е обединение "Домум", в което влизат "Рото Инженеринг" ЕООД, собственост на Росен Тончев, и "Проектстрой Петър Петров". Другата обновена жилищна сграда е с адрес ул."Слави Дишлянов" № 25-27. В нея са инвестирани близо 900 000 лв. без ДДС. Изпълнител на обекта е обединение "Електра ЛАД", в което влизат "Ланд Арх Дизайн" на Богдана Русева и "Електра ТИМ" на Венцислав и Магдалена Павлови. В двете сгради са изпълнени мерки за енергийна ефективност, благодарение на които собствениците ще плащат по-малко за отопление през зимата и за охлаждане през лятото, каза зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който преряза лентите при откриването на завършените обекти във вторник. Освен това са възстановени и всички компрометирани връзки между плочите и колоните в двете сгради. Така над 220 обитатели в тях могат да бъдат сигурни, че ще живеят в сигурни сгради, отбеляза Нанков. Направено е още укрепване на парапетите на балконите, подменени са всички компоненти на ВиК и електро инсталациите в общите части, поставена е мълниезащитната на сградите и са въведени противопожарни мерки. Строителни дейности в момента се изпълняват и по още една от общо одобрените за участие в програмата 7 сгради в община Брацигово. Обновените два блока в града са първите в област Пазарджик, отбеляза Нанков. Общо 69 са сключените договори от одобрените 118 заявления за интерес и финансова помощ от програмата на територията на област Пазарджик. В областта са започнали конструктивни и енергийни обследвания по 55 сгради, а по 11 текат строителни дейности. В страната са сключени над 2000 договора по Националната програма за енергийна ефективност. По 171 от тях се изпълняват строително-монтажни работи, а 42 сгради в различни градове вече са въведени в експлоатация. Интересът към програмата продължава да расте, доказателство за което са регистрираните вече близо 4200 сдружения на собственици, посочи Нанков.

Светлин Русев и сие с писмо до ООН в защита на Ирина Бокова

http://offnews.bg/news/n_1/n_634901.html

60 български творци и интелектуалци са изпратили писмо до ООН в защита на кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на организацията, съобщи "24 часа". Сред подписалите се са Светлин Русев, Валерия Велева, Стефан Данаилов, Андрей Райчев, Огнян Герджиков, Стефан Воденичаров, Любомир Левчев, Антон Дончев, Анжел Вагенщайн  и др. Представяме ви писмото, изпратено до ООН: Позволяваме си да се обърнем към вас с това открито писмо в качеството ни на представители на интелигенцията на България, за да изразим нашата безрезервна подкрепа към г-жа Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО и официален български кандидат за генерален секретар на Обединените нации Както е известно, кандидатурата на Ирина Бокова е сред водещите за обсъждане в Съвета за сигурност, в който на вас, господа посланици, ние депозираме нашето пълно доверие за обективност и безпристрастност във високоотговорния вот и особената отговорност, която носите за мира и сигурността на планетата. България е страна от Източноевропейската група и е една от най-старите страни-членки на ООН в тази група. Исторически, страната ни от векове е на кръстопътя между Запада и Изтока, между Севера и Юга, и това е поставило своя отпечатък върху историята й. “Съединението прави силата” е българският девиз на националния герб, изписан и на фасадата на Народното събрание, исторически стожер на държавността ни, за да се знае от всеки достоен българин този завет, оставен ни от зората на българската държава преди 13 века. Достойна за уважение и адмирация е дейността на Ирина Бокова, като генерален директор на ЮНЕСКО. ЮНЕСКО днес е моралната съвест на човечеството в борбата за запазване на историческата памет на човешката хилядолетна цивилизация, за пресичане на престъпното културно прочистване и на опитите да бъдат заличени културните достижения и ценности в световната съкровищница – в Палмира-Сирия, Тимбукту-Мали, музеите в Багдад и т.н.. Защото човечеството без история и култура би било като дърво без корени. Смеем да изкажем нашето мнение пред вас, че в този труден политически момент в света е дошло времето жена от Източна Европа да оглави Обединените нации итя е именно Ирина Бокова, която с дипломатическо управление, консенсусни решения и такт умее да съчетае изяществото на коприната с твърдостта на стоманата. ООН следва да възвърне онази тежест и авторитет, накърнени от политическите и икономически сътресения през последните 20 години, за да пребъдат Обединените нации стожерът на мира и сигурността в новата архитектура на света. Нашето съсловие е силно разтревожено и огорчено от някои мерзки действия и компромати, уронващи авторитета и доброто име на България и на български граждани. Интелигенцията е гръбнакът на всяко общество и е моторът за развитието му, мерило за неговата зрялост. Затова ние държим да заявим, че българският народ се произнесе най-отговорно по кандидатурата на г-жа Ирина Бокова и неговият и нашият вот е “Vox populis, vox Dei”. Решихме да адресираме към вас, господа посланици, това писмо и повторно открито и на висок глас да заявим нашата безрезервна подкрепа към Ирина Бокова. В новата история на ХХI-ия век българските президенти Георги Първанов /2002-2012/ и Росен Плевнелиев, /2012–досега/, министър-председателите–Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, Пламен Орешарски и Бойко Борисов, 43-то Народно събрание с председател г-жа Цецка Цачева, заявиха официално подкрепата на всички власти на България за българския кандидат, който е с доказани изискуеми качества за най-високия пост в ООН, постът на Генерален секретар. Научните, дипломатически, културни и делови среди в България също се произнесоха открито чрез медиите в подкрепа на г-жа Ирина Бокова: Българското дипломатическо дружество и Националната асоциация за международни отношения, всички Творчески съюзи в България, Българска академия на науките, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българска търговско-промишлена палата, Българска асоциация на жените-предприемачи и др. Множество положителни отзиви и статии на авторитетни политически изследователи, публикувани в национални и международни медии, се произнесоха положително за достойнствата на г жа Ирина Бокова, свързани с дейността на ООН. Ваши Превъзходителства, Светът днес отново е изправен пред сериозно изпитание за запазване сигурността, стабилността и мира на планетата ни 70 години след опустошителната Втора световна война. Ние сме убедени и вярваме, че Ирина Бокова е личността, която познава сложните дипломатически международни и религиозни конфликти в света, така както и сложните взаимоотношения и ситуации на Балканите, които не случайно са известни в международната терминология като “мини-свят” на глобалната политика. В тази среда, на кръстопътя Изток-Запад и Север-Юг, Бокова се е формирала и шлифовала да зачита културното и религиозно разнообразие, придобивайки уменията да намира правилния подход в търсене на решения в сложните конфликти, често преплетени от историческата обремененост, идеологическа конфронтация и религиозна непоносимост. Ваши Превъзходителства, В края на писмото искаме да пожелаем на Съвета за сигурност, на органа на ООН, да бъде достоен към особените отговорности в поддържането на международния мир и сигурност и сегашните членове на високоуважавания Съвет за сигурност да проявят мъдрост, твърдост и решителност в работата си и да бъдат достойни на заветите на основателите на ООН. Подписите си под писмото са поставили: академик Антон Дончев, академик Стефан Воденичаров, академик Светлин Русев, академик Георги Марков, академик Пламен Карталов, академик Людмил Стайков, академик Константин Димитров Косев, академик Благовест Сендов, академик Кирил Боянов, Иван Гранитски, проф. Мария Чавдарова, чл. кор. проф. Васил Проданов, Анжел Вагенщайн, Руси Статков, проф. д-р Динко Динков, Драгомир Шопов, проф. Анатоли Кръстев, Владимир Зарев, Лъчезар Еленков, Валентин Георгиев, Володя Миланов, чл.кор. проф. д-р Александър Янков, Мая Тодорова, проф. Васил Мръчков, Мая Вапцарова, Йордан Милев, Максим Бехар, Жоржета Пехливанова, проф. Лидия Ошавкова, Мария Б. Номова, Тома Томов, Кольо Георгиев, посланик Любомир Кючуков, Георги Караславов, проф. Стефан Данаилов, проф. Огнян Герджиков, проф. Жени Захариева, проф. д-р Анастас Славчев, Георги Готев, проф. Антон Първанов, Андрей Райчев, Матей Шопкин, д-р Любомир Петров, проф. Димо Димов, Симеон Николов, Дора Бонева, Любомир Левчев, доц. Христина Ангелакова, Радослав Деянов, Боян Ангелов, посланик Иван Гарвалов, Силвия Томова, Петър Караангов, Валерия Велева, Михайлина Димитрова, Райко Николов, Лидия Николова.

Почетен знак от кмета на Несебър за феноменалния Кристиян Тодоров

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601101

Кметът Николай Димитров връчи почетен знак и на десетокласникът Кристиян Тодоров, който достигна престижното четвърто място в най-голямото състезание по информационни технологии в света. 16-годишното момче е вторият жител на община Несебър, който преди седмица заедно с шампиона Георги Бошев в същата IT надпревара прославиха името не само на България, но и на Несебър. Хъс за победа, желанието да се докаже пред България и света и добрата подготовка са били формулата на неговия успех в състезанието. В разговор в кабинета на кмета Николай Димит...

Пожар изпепели къща край Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/5725306

Пожар изпепели къща край ВарнаПожар пламна край Варна, в местността "Сълзица". На няколко места в близката гора също има огън, информира Нова тв.  В пламъците е изгоряла обитаема къща. Членовете на семейството не са пострадали, но казват, че са изгубили единствения им дом. На няколко метра от горящата сграда има друга - също обитаема,

easyJet празнува 1 милион превозени пътници между София и Лондон Гетуик

http://www.cross.bg/sofiya-london-putnitzi-1518167.html

/КРОСС/ Водещата eвропейска авиокомпания еasyJet отбеляза днес превозването на 1 милион пътници по маршрута София - Лондон Гетуик. Едномилионният пътник на компанията е Светлана Шивачева, която заедно със съпруга си и двете си деца, бяха избрани сред всички пътници от днешния полет за Лондон. Светлана и нейното семейство живеят от 20 години в Кройдън, Великобритания, но пътуват често до България и летят редовно с easyJet. Семейство Шивачеви бяха посрещнати и поздравени от капитана и екипажа на полет EZY8974, който излетя за столицата на Великобритания в 11:40 часа. Светлана получи като награда безплатни самолетни полети за двама между София и Лондон Гетуик. От летище София семейството на Светлана получи карта за многократни посещения в салоните за гости на столичното летище. Награди имаше и за пътниците под номера 999 999 и 1 000 001. Те ще се възползват от възможността да се насладят на удобствата на новооткрития салон „София", който се намира на Терминал 1. Комплимент от авиокомпанията имаше и за всички останали пътници, които бяха зарадвани с малки шоколадови изненади. През 2007 година easyJet направи възможно пътуването между София и Лондон Гетуик на достъпни цени. В резултат на ниските тарифи и приятелското обслужване, 1 милион души избраха да летят с еasyJet между българската и английската столица

Анализатори за отношенията БСП-АБВ: От "няма драма" до "битка за оцеляването на Нинова"

http://www.mediapool.bg/analizatori-za-otnosheniyata-bsp-abv-ot-nyama-drama-do-bitka-za-otselyavaneto-na-ninova-news253267.html

От "няма особена драма" до "кризисно решение, което цели да запази поста на Корнелия Нинова". Такова тълкувание на последните събития в ляво направиха политолози и социолози във вторник, след като БСП обяви, че няма да подпише коалиционно споразумение с АБВ и предложи общата им кандидатура за президент да бъде подкрепена от Инициативен комитет. "Не виждам особена драма в случващото се между БСП и АБВ. То само потвърждава извода, че скоро обединение вляво не може да има", каза пред Mediapool социологът Живко Георгиев. И повтори, че в контекста на президентските избори липса на коалиционно споразумение не е нищо притеснително. "Партиите ще издигнат кандидат, за който са се договорили, но не с коалиция, а с Инициативен комитет, къде е проблемът? Даже мисля че е по-добре за самия кандидат", допълни той. Далеч не така оптимистична е социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова, според която случващото се в БСП изглежда като кризисно решение. "Ситуацията ми прилича на опит БСП да покаже, че ген. Румен Радев не е кандидатура на АБВ, тъй като в публичното пространство ясно бе обвързана тази номинация с Георги Първанов. И връзката е без съмнение. Затова на първо четене действията на БСП изглеждат като кризисно разграничаване от АБВ, за да бъде припозната кандидатурата като вътрешнопартийна", смята Димитрова. Според нея ходът на Нинова крие опасност Първанов да се "дръпне". "За мен по-големият въпрос е дали това е битка за опазване на елитите вътре в БСП", допълва тя. По думите ѝ съперничеството между БСП и АБВ бе привнесено от лобита в БСП и трансферирано вътре в партията. "Струва ми се, че това, което наблюдаваме в момента, е битка за оцеляването на Корнелия Нинова като председател", смята още Димитрова. Политологът от "Галъп" Първан Симеонов пък твърди, че от самото начало на преговорите между АБВ и БСП е било ясно, че се търси кандидат със сложни преговори. "Те са кула от кибритени клечки, която успя – има създадена добра легенда, Радев отговаря на описанието, което търсеха двете партии. Търсеха живец – намериха го", обяснява той. Веднага след това, припомня Симеонов, двете формации "се чудеха дали да го издигнат с коалиция или да потърсят някаква друга форма. В този смисъл - няма особена новина, избрали са другата форма". "Ако тези хора са политици в истинския смисъл на думата не би трябвало днешният ден да събори вече направената кула от кибритени клечки", допълва той. Политологът твърди, че този ход на БСП има предназначение и за вътрешна консумация. "БСП е важно да тушира вътрешния опозиционен фронт. Конгресът на практика разполови БСП и тази рана е възпалена, вътрешните противници няма да се радват на успехи, затова ще търсят неуспехи", допълни Симеонов. Според когото те ще лансират тези като: номинацията на Радев е безпринципна, случила се е против вътрешното допитване, Първанов диктува действията на ръководството. "Това за партии с по-сериозна политическа традиция е проблем. За вътрешната публика се казва – не Първанов определя, кандидатът си е наш, ние сме големите", допълва политологът. По думите му обаче има още едно измерение на ситуацията и това е външна намеса и медийна хиперболизация. "Случилото се не ми изглежда драматично в тези преговори, но ми се струва, че властта, която за кратко наричаме Борисов, провокира и в ляво, и в дясно някои подобни разделения и противопоставяния, които се допълват от медийна хипербола", обяснява Симеонов.

За 6 месеца оперирали седем пациенти с тения във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=329358

Седем нови случая на ехинококоза за регистрирани през първото полугодие на тази година от здравните власти във Варна. Засегнатите от така наречената кучешка тения са от различни райони на областта, съобщи за Moreto.net шефът на дирекцията за надзор на заразните болести към Регионалната здравна инспекция д-р Янка Драганова.

Боян Петров и Андрей Ковачев приети във ВМА, Петров е с опасност за живота

http://offnews.bg/news/n_1/n_634902.html

Алпинистът Боян Петров и екологът от Сдружение за дивата природа "Балкани" Андрей Ковачев са били транспортирани във Военномедицинска академия, след като бяха блъснати от кола в Кресненското дефиле, съобщи БНТ.  Първоначално те бяха приети в болницата в Благоевград, но около 18 часа днес са транспортирани до ВМА.  Петров има черепно-мозъчна травма и е с опасност за живота.  Състоянието му е по-тежко, с многоженство фрактури на ребра, фрактура на черепа субдорален хематом на череп. Неща, който застрашават живота. Андрей Ковачев е в сравнително добро състояние, само с отток на мозъка, обяснява директорът на МБАЛ-Благоевград д-р Огнян Митев. Петров и Ковачев бяха блъснати от "Ауди", шофирано от 27-годишна румънка.  Двамата правели проучвания в района на дефилето. Те са работили по екологичен проект и са броели прегазените животни на главния път Е79, където трябва да мине автомагистрала "Струма". 

Военно обучение и патриотично възпитание ще учат децата в часа на класа

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/08/23/2816134_voenno_obuchenie_i_patriotichno_vuzpitanie_shte_uchat/?ref=rss


Защитата на родината и военното обучение, патриотичното възпитание и изграждането на националното самочувствие, финансова грамотност, кариерно ориентиране ще учат учениците в часа на класа. Това предвижда проектът на държавния образователен стандарт за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование, който влиза в сила още през учебната 2016-2017 година.

"Това е стандартът, по който не се пишат оценки, но който трябва да изгради добри граждани", заяви при...

Лошите потребителски кредити в Русия достигнаха рекордно ниво

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/loshite-potrebitelski-krediti-v-rusiia-dostignaha-rekordno-nivo-223292/

Нивото на просрочия по потребителски заеми все пак се е стабилизирало сред ръст в продължение на седем години

Неизвестен мъж е нападнал 47-годишна жена в метрото

http://www.cross.bg/vuzniknal-zheni-chasa-1518166.html

/КРОСС/ Столичната полиция изяснява обстоятелствата около инцидент, възникнал в мотриса в метрото, съобщават от пресцентърът на МВР. Към 15 часа в полицията е получен сигнал от служител на столичния метрополитен. Той съобщил, че към 14 часа на метростанция „Мусагеница" е оказал съдействие на три видимо притеснени жени - майка /47 г./ и двете й дъщери /23 и 21 г./, придружени от дете, с британски паспорти. Според информацията, докато пътували във влака, след възникнал скандал, на най-възрастната жена бил нанесен удар от неизвестен засега мъж.Трите жени и детето слезли на следващата спирка. Те са отведени за преглед в близката болница, където полицейски екип от Седмо РУ се е срещнал с тях. Изясняването на случая продължава в рамките на образуваното по случая досъдебно производство.    

Елица Янкова получи "Сребърен сокол" за успеха си в Рио

http://www.moreto.net/novini.php?n=329368

Бронзовата медалистка от Рио де Жанейро Елица Янкова получи приза "Сребърен сокол" на пресклуб "България", предаде репортер на БГНЕС. Наградата се връчва за сериозни постижения в българския спорт - проявени спортно майсторство, воля и характер, изработен е от най-висока проба сребро и е придружен със сертификат.

Италия дава на 18-годишните младежи по 500 евро да ходят по музеи и театри

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601100

Програма на италианското правителство отпуска на всеки навършил пълнолетие през 2016 г. по 500 евро за културни дейности, съобщи ДПА. Платформата за онлайн регистрация ще стартира в средата на септември и ще се казва "18app". В програмата ще могат да участват и тийнейджъри от други страни, стига постоянното им местожителство да е в Италия и да могат да го докажат с необходимите документи. Отпуснатата сума от 500 евро ще може да бъде похарчена за музеи, театри, кино, книги и всякаква друга културна дейност, одобрена от италианското министерство ...

Очаква се рекорден от години добив на зърно

http://www.mediapool.bg/ochakva-se-rekorden-ot-godini-dobiv-na-zarno-news253266.html

По предварителни данни България ще отчете най-добрата си зърнена реколта и най-високия среден добив в последните години, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти в Разград, където заедно със социалния министър посетиха дом за възрастни хора с увреждания. "Реколтата е над прогнозите, които имахме в началото на годината. Разбира се много близко до прогнозите, но по-високи от това”, обясни агроминистърът. При старта на жътвата тя посочи, че очакванията са за добив над 5 млн. т пшеница Междинен анализ на ведомството, изготвен към 4 август, сочи ръст на добива на пшеница с 13.8% до 5.261 млн. т, на ечемика - с около 2 на сто до 716.6 хил. т, а на маслодайната рапица - с една пета до 490.9 хил. т. За края на месеца сме свикали Консултативен съвет по зърното, на който ще обявим окончателните си данни, каза Танева. Според нея постигнатите резултати са свидетелство, че българският зърнопроизводител е достигнал ниво на развитие, което го прави конкурентоспособен на производителите в най-развитите земеделски страни. Рекордният добив е помрачен от рекордно ниските цени на зърното тази година, "но това е пазарът, който зависи от много фактори", посочи земеделският министър. Сравнението на годишна база показва, че изкупните цени на слънчоглед, пшеница и ечемик се движат с между 5.8% и 15% под нивата от 2015 г. заради конюнктурата на международния пазар. Танева коментира и състоянието на пролетниците, при които заради засушаването в единични региони са в тежко състояние. Не трябва обаче от дадена извадка да правим генерален извод, допълни Танева. "Имаме наблюдения и на Консултативния съвет по зърното ще обсъдим информацията, с която всяка от страните разполага”, каза още тя.

С монтирането на предпазни огради приключва социализацията на крепостта Трапезица

https://www.24chasa.bg/region/article/5725138

С монтирането на предпазни огради 
приключва социализацията на крепостта ТрапезицаНа финален етап са дейностите по социализацията на крепостта Трапезица, преди включване на историческия хълм сред туристическите обекти във Велико Търново. По дължината на Трапезица се монтират предпазни огради, които ще гарантират сигурността и безопасността на посетителите. Средствата са от бюджета на Регионалния исторически музей,

Тяло на удавен мъж изплува на плажа край Лозенец

https://www.24chasa.bg/region/article/5725290

Тяло на удавен мъж изплува на плажа край ЛозенецБурното море погълна още една жертва. Труп на мъж изплува във водата край Лозенец днес следобед, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Бургас. Сигналът за него е подаден около 13,05 ч. Трагедията е изключително голяма, тъй като мъжът се удавил пред очите на жена си, която не е успяла да му помогне. Предполага се,

Желание да построят отсечка от Хемус за 80 млн. лева са заявили 11 кандидати

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/08/23/2816137_jelanie_da_postroiat_otsechka_ot_hemus_za_80_mln_leva/?ref=rss


Кандидатите за проектирането и строителството на отсечката от автомагистрала "Хемус" между Ябланица и Боаза са единадесет, съобщиха днес от агенция "Пътна инфраструктура". За изграждането на 9.8 километра аутобан те ще получат 80 млн. лева.

Парите ще дойдат от републиканския бюджет по програма "Ново строителство" на агенция "Пътна инфраструктура". Сред кандидатите има познати фирми, изградили до момента по няколко магистрални участъци.

Трасето е част от 60-километров...

Германия е готова да приеме стотици блокирани в Италия мигранти

http://www.mediapool.bg/germaniya-e-gotova-da-prieme-stotitsi-blokirani-v-italiya-migranti-news253265.html

Германия се е съгласила да приеме стотици мигранти, блокирани в Италия, което може да съживи проваления план на ЕС за разселване на бежанците и мигрантите, съобщи италианският вътрешен министър Анджелино Алфано, цитиран от Ройтерс. Програмата, изготвена м.г. от Европейската комисия, предвиждаше преместване на хиляди новопристигнали мигранти от Италия и Гърция в други страни от ЕС с цел да се облекчи миграционният натиск върху "фронтовите" страни членки. Според възприетата схема до 40 000 мигранти трябваше да бъдат преместени от Италия за две години, но досега оттам са били изведени едва неколкостотин души, тъй като много от страните съюзнички не желаят да приемат кандидати за убежище и бежанци. "Преместването е пълен провал досега", призна Алфано пред в. "Република". "Но днес разбрахме, че от септември Германия ще започне да приема по неколкостотин бежанци месечно. Ако нещата с Германия вървят добре, смятаме, че ще потръгнат и с другите страни", добави той. Според официални данни в Италия от началото на 2014 г. досега през Средиземно море са пристигнали над 420 000 бежанци и мигранти. В страната тези хора са известни с прозвището "хората от лодките". Желанието им да продължат на север към по-богатите страни от ЕС обаче удариха на камък, след като контролът по границите бе рязко затегнат. Това доведе до пренаселване на транзитните центрове и бежанските лагери в Италия. Ройтерс припомня, че програмата за разселване се отнася само за сирийци, иракчани и еритрейци, което означава, че огромната част от мигрантите, достигащи Италия, не попадат в програмата, защото са от страни от Западна Африка.

МВР провежда специализирана операция за винетки

http://www.cross.bg/stiker-repyblikanskata-putishtata-1518165.html

/КРОСС/ Специализирана полицейска операция за контрол на водачите на МПС за заплатена винетната такса и наличие на валиден стикер на предното стъкло се провежда на територията на цялата страна, съобщава МВР.От началото на акцията до 21 август т.г. са установени 531 чужди граждани, които са ползвали пътищата от републиканската пътна мрежа, без за това да имат закупен винетен стикер Акцията е стартирала на 17 август т.г. Поводът за провеждането й бе постъпил сигнал от Агенция „Пътна инфраструктура" за зачестилите случаи, при които транзитно преминаващи чужди граждани, управляват МПС без закупен винетен стикер, ползващи пътищата от републиканската пътна мрежа. Проверките са съвместни. В тях участват служители на сектори „Пътна полиция", служители, които имат правомощия за контрол на пътното движение и представители от Агенция „Пътна инфраструктура" и Областни пътни управления. От началото на годината до 15.08.2016 г. на територията на страната са наложени 4620 административни наказания на водачи, ползващи пътищата от републиканската пътна мрежа, без за това да имат закупен винетен стикер. Други 386 административни наказания са получили водачи с незалепени винетни стикери.

Огнян Драганов отново ще ръководи Операта

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601099

Досегашният директор на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов ще продължи да ръководи културната институция. Той спечели конкурса за ръководната длъжност, а останалите кандидати Стефан Линев и Красимир Къшев не са набрали необходимия минимум точки, информира на сайта си Министерството на културата. Драганов бе временно изпълняващ длъжността директор от април миналата година. Огнян Драганов е завършил Музикалното училище в Стара Загора с тромпет. Изучава оперна режисура в Нов Български Университет - два семестъра в класа на проф. Ваня Бъчва...

Проектират укрепване на 5,3 километра от бреговата ивица на Янтра в Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/5725115

Проектират укрепване на 5,3 километра от бреговата ивица на Янтра в ТърновоВъв Велико Търново започна проектиране на укрепването на над 5 километра от бреговата ивица на р. Янтра и възстановяване на проводимостта на реката. С помощта на специализирана техника се извършват геодезическо заснемане, проучване на хидрологията и хидроложките модели на реката, както и на инженерната геология.

ЕБВР купила ценни книжа на Българския енергиен холдинг на стойност 80 млн. евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/5725240

ЕБВР купила ценни книжа на Българския енергиен холдинг на стойност 80 млн. евроЕвропейката банка на Възстановяване и развитие (ЕБВР) е купила ценни книжа на стойност 80 млн. евро от държавния Български енергиен холдинг, пуснати с цел подкрепа на реформите в енергийния сектор на страната, предаде EBR. В началото на 2015 г. българското правителство представи план за реформи за възстановяване на финансовата жизнеспособност на

Ученици от Варна – бронзови медалисти от математическото състезание в Тайланд

http://www.moreto.net/novini.php?n=329363

Седмокласничката Боряна Бочева и Димитър Опърлаков от 9 клас на Математическата гимназия във Варна се завърнаха с бронзови медали от оспорвано състезание в Тайланд. Отборът на МГ „Д-р Петър Берон”, заедно с другите участници от България, се конкурираха с повече от 70 отбора от 33 страни.

Облачно и до 29 градуса в сряда

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5725228

Облачно и до 29 градуса в срядаПрез нощта все още на отделни места в Централна България и в планинските райони слабо ще превалява. Това съобщи за „Фокус” дежурният синоптик Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). В Източна България ще духа умерен до силен северозападен вятър.

"Дунав" Русе картотекира Давронов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601098

Нуриддин Давронов вече официално може да се състезава за "Дунав". Жълтата му карта и всичката останала необходима документация пристигна в уговорения срок от бившата Съветска република в Русе. Това позволи на административния мениджър на русенския клуб Огнян Цветанов да придвижи с това процедурите в родната футболна централа в София днес. "Всичко с документите е наред. Те бяха приети и може да се каже, че Давронов вече успешно е картотекиран в нашия клуб", съобщи Цветанов. Така националът на Таджикистан ще може да е на разположение...

Боян Петров и Андрей Ковачев са транспортирани във ВМА

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/08/23/2816109_boian_petrov_i_andrei_kovachev_sa_transportirani_vuv/?ref=rss


Алпинистът Боян Петров и екологът от Сдружение за дивата природа "Балкани" Андрей Ковачев са били транспортирани от Благоевград успешно във Военномедицинска академия в София (ВМА) след инцидента им днес, съобщиха от лечебното заведения за "Дневник". Лекарите все още оценяват състоянието им и ще съобщят какво е то по-късно.

Двамата пострадаха около 11:20 ч. днес, когато на главния път Е79 са били блъснати от Автомобил "Ауди" с италианска регистрация, управляван от 27-годишна румънка....

Победната дузпа на Неймар е най-коментираното събитие в "Туитър" по време на Рио 2016

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/23/2816120_pobednata_duzpa_na_neimar_e_nai-komentiranoto_subitie/?ref=rss


След края на олимпийските игри в Рио де Жанейро от социалната мрежа "Туитър" публикуваха официалната статистика за най-коментираните и най-често споменавани събития и атлети.

Логично най-популярните публикации са включвали имената на големите герои на игрите - Майкъл Фелпс, Юсейн Болт, Симон Байлс и Неймар.

Общо по време на игрите са били публикувани 187 милиона туита, съдържащи хаштаг "Рио 2016". Събитието, което е предизвикало най-голяма реакция е дузпата на Неймар,...

Денят в снимки - 23 август

http://www.dnes.bg/index/2016/08/23/deniat-v-snimki-23-avgust.313348

Роузи Хънтингтън Уайтли на откриване на филм и оръжия "Калашников"

Денят в снимки

http://www.dnes.bg/index/2016/08/23/deniat-v-snimki.313348

Роузи Хънтингтън Уайтли на откриване на филм и оръжия "Калашников"

Цветанов на работна среща с посланика на КНР Н. Пр. Джан Хайджоу

https://www.24chasa.bg/novini/article/5725210

Цветанов на работна среща с посланика на КНР Н. Пр. Джан ХайджоуПредседателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов проведе работна среща с Н. Пр. Джан Хайджоу, който е посланик на Китайската народна република (КНР) в България от месец юли тази година. Двамата обсъдиха традиционно добрите отношения между двете страни, както и възможностите за бъдещо сътрудничество в

Тероризъм и радикализация в часовете по гражданско образование в XI и XII клас

http://offnews.bg/news/n_1/n_634898.html

Темите за тероризма и радикализацията са включени в програмите по предмета "Гражданско образование", който учениците могат да учат в XI и XII клас. Работните варианти на учебните програми бяха представени днес от министъра на образованието и науката Меглена Кунева. Програмите ще се обсъждат до 2018 г. "Гражданско образование" ще замени "Свят и личност". В XI клас има тема “Гражданите, политиката, демокрацията“ с подтеми „Свобода, граждани и власт“. Тук учениците трябва да могат да разграничават типовете демокрация (пряка, представителна и демокрация на участието в граждански организации). В подтема „Политика, демокрация и върховенство на закона“ акцентът е към избирателната система –различаване на мажоритарна, пропорционална и смесена, ще се учи какво е мажоритарен и преференциален вот. Програмите ще формират демократични ценности у учениците с теми за вредата от купуването и продаването на гласове и манипулации на изборни документи. Идеята е още в училище младите хора да възприемат тези практики като корупционни. Задача на гражданското образование е да подготви младите хора да разпознават политическия популизъм и медийни манипулации, посочи министърът. Има тема „Аз и моята гражданска позиция“, насочена към това учениците да умеят да оценяват ролята на неправителствения сектор в гражданското общество, да познават формите на граждански контрол и да са мотивирани да участват в тяхното прилагане. Доста по-подробно е предвижданото обучение по въпроса за основните социални групи и общности, спецификата на техния светоглед, ролята на езика, религията, етническата принадлежност и традициите за социална обвързаност. По темата за малцинствата учениците трябва да могат да различават различните видове идентичност – културна, национална, етническа, гражданска. Обучението включва и разпознаване на случаи на дискриминация по полов, религиозен, етнически расов признак, а също и на хора с увреждания. Целта е учениците да могат да се ориентират в причините за противоречията между отделни етнически и религиозни общности. Целта е учениците да бъдат убедени, че трябва да се противопоставят на насилието, да се стремят към решаване на конфликтни ситуации градивно. В програмите са включени теми за европейските традиции и ценности, като целта е те да могат да определят мястото на България в световната култура, да осъзнават своята европейска идентичност и правата на и отговорностите на европейското гражданство. В XII клас се въвеждат теми за глобалните проблеми, които засягат и България – тероризъм, ксенофобия, етническо напрежение и радикализация. Това включва и проблема с бежанците, емиграцията и имиграцията. Въвеждат се нови понятия като хуманитарно право, глобално образование, устойчиво развитие. Нов акцент е социалната политика и социалното партньорство. По темата „Гражданите и икономиката“ младите хора, преди да завършат средно образование, ще трябва да се подготвени да анализират същността и необходимостта от регулацията на пазарната икономика, да познават основните трудови, социални и осигурителни права. Учениците се насочват към ориентиране на пазара на труда, към данъчните политики, но и към солидарността като принцип и др. Въвеждат се понятия линия на бедност, типове социална помощ.

Тяло на удавен мъж изплува на плажа край Лозенец

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601097

Бурното море погълна още една жертва. Труп на мъж изплува във водата край Лозенец днес следобед, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Бургас. Сигналът за него е подаден около 13,05 ч. Трагедията е изключително голяма, тъй като мъжът се удавил пред очите на жена си, която не е успяла да му помогне.Предполага се, че удавникът е около 60-годишен руски гражданин, но самоличността му все още не е установена.20 минути по-късно на къмпинг „Делфин" се е разиграла друга трагедия, за щастие обаче с щастлив край. Летовник е влязъл в морето, вълните обаче ...

Боян Петров и Андрей Ковачев са докарани във ВМА

https://www.24chasa.bg/novini/article/5725197

Боян Петров и Андрей Ковачев са докарани във ВМАБлъснатите от румънска шофьорка в Кресненското дефиле Боян Петров и Андрей Ковачев са докарани във ВМА с реанимобили на болницата, съобщиха оттам. След инцидента днес преди обед те бяха откарани в МБАЛ - Благоевград.  В момента се изяснява състоянието им с образни и други изследвания във ВМА. След първите прегледи в благоевградската болница се

Поскъпването на цента няма да е шоково обещават от КЕВР

http://www.moreto.net/novini.php?n=329367

По-високи цени на водата от 2017 г. ще има, но поскъпването няма да е шоково обещават от КЕВР. В интервю за Дарик водния комисар в регулатора Валентин Петков обясни, че обществото не е в състояние да посрещне шоково увеличаване и регулатора нямало да допусне такива.

За картиране на екосистеми са отпуснати 2.1 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/za-kartirane-na-ekosistemi-sa-otpusnati-21-mln-lv-news253264.html

За завършване на картирането на всички екосистеми в България Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отпусна допълнително 2.1 млн. лв. на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН и Софийския университет "Св. Св. Климент Охридски“. Средствата са от Финансовия механизъм на Европейското икономически пространство (ЕИП) и са за изпълнявани вече шест проекта. С новите средства ще се проследи навлизането на инвазивните видове у нас,ще се извърши и оценка на новите мерки на Общата селскостопанска политика на ЕС и влиянието им върху екосистемите. "Финансира се и разработването на актуална карта на защитените територии в страната, каквато няма повече от десетилетие“, посочи при подписването на договорите във вторник заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова. Тя обясни, че с изпълнението на проектите ще могат да се вземат най-добрите управленски решения за опазване, поддържане и възстановяване на екосистемите в България. Проектите трябва да бъдат завършени до април 2017 г., когато изтича програмният период на финансовия механизъм на ЕИП. С изпълнението им България ще стане една от първите страни в ЕС, която ще има карта с целия набор от данни и анализи на различните видове екосистеми на територията на страната – горски, храстови, тревни, водни и други, посочват от МОСВ. "Единствената държава, която до момента има картиране, е Великобритания“, посочи Силвия Рангелова, която ръководи Програмния оператор на механизма в МОСВ. По две от неговите програми се изпълняват 38 проекта за около 27 млн. лева. Предоставяните сега допълнително 2.1 млн. лева за картирането на екосистемите са спестени средства в рамките на отпуснатия грант.

Земеделският министър: Не смятам, че следва да има увеличение на цената на хляба

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601095

Рекордно високи добиви, но и рекордно ниски цени на зърното при есенните култури отчита Министерството на земеделието през тази година, съобщи по време на посещение в Разград министър Десислава Танева. Окончателните данни ще бъдат обявени в края на месеца по време на Консултативен съвет по зърното, но към момента преди на отделни места да е приключила жътвата, общата реколта е над 5,3 милиона тона, каза Танева. По думите й това се дължи както на по-високите добиви, така и на повечето площи, засети с пшеница. Това, че имаме най-добрата реколта з...

Земеделският министър: Не смятам, че следва да има увеличение на цената на хляба

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601092

Рекордно високи добиви, но и рекордно ниски цени на зърното при есенните култури отчита Министерството на земеделието през тази година – съобщи по време на посещение в Разград министър Десислава Танева. Окончателните данни ще бъдат обявени в края на месеца по време на Консултативен съвет по зърното, но към момента преди на отделни места да е приключила жътвата, общата реколта е над 5,3 милиона тона – каза Танева. По думите й това се дължи както на по-високите добиви, така и на повечето площи, засети с пшеница. Това, че имаме най-добрата реколта...

Германия обмисля връщане на задължителната военна служба

https://www.actualno.com/europe/germanija-obmislja-vryshtane-na-zadyljitelnata-voenna-slujba-news_558587.html

Германското правителство обмисля връщането на задължителната военна служба заради възможните заплахи за сигурността на страната. План за гражданска защита и евентуалната задължителната военна служба са елементи от поверителен документ, който правителството ще разгледа в сряда, предава БТА. Предложението се съдържа в стратегически доклад, подготвен от вътрешното министерство, който фокусира усилията в две главни насоки: подготовка на страната за евентуално разполагане на натовски сили и укрепван

Превенция на тероризма и патриотично възпитание ще влязат в учебните часове

https://www.actualno.com/education/prevencija-na-terorizma-i-patriotichno-vyzpitanie-shte-vljazat-v-uchebnite-chasove-news_558589.html

Образователното министерство определи темите, които ще бъдат застъпени в часа на класа. Сред тях са безопасността по пътищата, защита при бедствия, превенция на тероризма, както и патриотично възпитание. В класовете, в които децата имат изпити ще има и по един час кариерно ориентиране, съобщава Нова телевизия. От 8-ми клас се включва обучение по финансовата грамотност. В 9 и 10-ти клас - военно обучение, антитерористичното обучението ще започва още от първи клас. Франция, Белгия, Германия, Т

Французите не искат Саркози

https://www.actualno.com/europe/francuzite-ne-iskat-sarkozi-news_558590.html

Близо 79% от французи не желаят за следващ президент бившия държавен глава Никола Саркози. Това показва допитване, извършено от социологическата служба Elabe ("Элаб") , предава ТАСС. Допитването бе направено непосредствено, след като в понеделник Никола Саркози обяви, че ще се кандидатира за президент от името на републиканската партия. Допитването показа, че 67% от французите предпочитат Ален Жупе пред Саркози. Жупе е кмет на Бордо. Показателно е, че срещу Саркози са настроен значителен брой

Шампионска лига LIVE: Виктория (Пилзен) - Лудогорец

https://www.actualno.com/bgfootball/shampionska-liga-live-viktorija-pilzen---ludogorec-news_558570.html

Лудогорец гостува на Виктория (Пилзен) в среща реванш от плейофите за влизане в груповата фаза на Шампионска лига. Лудогорец има комфортен аванс от два чисти гола след първия двубой в Разград, но задачата е само наполовина изпълнена. Очаква се Георги Дерменджиев да заложи на същите играчи, които повалиха чехите на "Лудогорец Арена", като тактиката ще е с бързи контраатаки "орлите" да обезсърчат съперника си. Лудогорец е на крачка от това да стане първият български отбор с две участия в групит

НЗОК намалява с 30% средствата, предвидени за лекарствата на онкоболни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601096

Намаляват с 30% средствата, предвидени за лекарствата на онкоболни пациенти в родните лечебни заведения. За това сигнализираха Дарик от Федерация "Български пациентски форум", откъдето уточниха, че разполагат с документ, в който здравната каса нарежда на районните каси да извършват проверки в болниците, в които се лекуват пациенти с рак. Целта на проверките била да се редуцират разходите за този и за следващия месец с 30 на сто, допълват от пациентската организация, откъдето определят случващото се като геноцид. За намерението да се намалят сре...

Темите за часа на класа: тероризъм, корупция, кариера

http://offnews.bg/news/n_1/n_634896.html

В часа на класа учениците ще учат финансова грамотност, кариерно ориентиране, антикорупция и правила за поведение при терористична заплаха. Това предвижда проектът на държавния образователен стандарт за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование, представен днес от Министерството на образованието и науката. Новият стандарт влиза в сила през учебната 2016-2017 година. Стандартът регламентира темите, които ще се учат не само в часа на класа, но и в общообразователната подготовка и извънкласните форми. В този стандарт са уредени правилата за функциониране на ученическото самоуправление чрез ученическите съвети. "Това е модел на самоуправление, който с изградени умения още в училище, ще стимулира и лидерството, стремеж у всеки да защитава и отстоява своя позиция. Първо в училище, а след това - в цялото общество - дали по време на избори, дали пред работодатели, дали когато трябва да се защити природата или да се противопостави на агресия, на дискриминация и други недемократични действия", посочи министърът на образованието Меглена Кунева. Чрез този стандарт учениците ще получат и подготовка по темата за защита на потребителите. Стандартът определя занимания, дейности и проекти по тематични области, свързани с: - патриотичното възпитание и изграждането на националното самочувствие; - предприемачеството и управлението на личните финанси; - защитата на родината и военното обучение; - безопасността и движението по пътищата; - защитата при бедствия и аварии; - превенция на насилието, - справяне с гнева и агресията и мирно решаване на конфликти; - превенция на тероризма и поведение при терористична заплаха; - превенция и противодействие на корупцията. Извън определените в стандарта теми министърът на образованието и науката може ежегодно да определя и други актуални теми, по които да се работи в часа на класа. Всяка детска градина и училище ще приема свои програми по този стандарт. Неизменна част от институционалните политики са определянето на училищни ритуали, сред които и тези свързани с честването на националния празник, на официалните празници, на дните на национални герои и будители, на празника на патрона на училището; изпращане на завършилите зрелостници; изборът на училищна униформа и/или знаци и символи; училищен химн, възпитаването в трайни навици за отдаване на почит и израз на националното самосъзнание чрез изслушване на националния химн в тържествени за училището моменти и поставяне на националния флаг на фасадата на училището. Стандартът регламентира подкрепа за учениците чрез подходящи за възрастта им демократични практики, като участие в ученическото самоуправление, доброволчески дейности, участие в училищни медии (вестници, радио, телевизия, списания, интернет страници и др.); училищни кампании, подкрепящи здравето, толерантността, социалната чувствителност, правата на човека, опазването на околната среда и пр.; обучения на връстници от връстници; форми на посредничество, решаване на конфликти, превенция на агресията; практиката на ученици-наставници за превенция на конфликти, отпадане от училище и др. Това е 13-ият стандарт, който МОН изготви преди новата учебна година. Предстои представянето на стандартите за инспектирането, за управлението на качеството, за нормирането и заплащането, за физическата среда, и за финансирането.

Блондинка е най-високоплатената актриса в света

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601090

Дженифър Лорънс оглави класацията на списание Forbes (Форбс) за най-високоплатените актриси в света за втора поредна година, съобщи Ройтерс. Втора е Мелиса Маккартти, а трета - Скарлет Йохансон. Срамният списък на най-надценените актьори Дженифър Лорънс, която е звездата на поредицата "Игрите на глада", е спечелила 46 милиона долара за 12 месеца. Голяма част от тях са от хонорара й за филма "Пътници"...

Пожарът в Харманлийско е овладян, няма опасност за населението

https://www.24chasa.bg/region/article/5725203

Пожарът в Харманлийско е овладян, няма опасност за населениетоПожарът до харманлийските села Остър камък и Иваново е локализиран. Фронтът от 3 км е потушен. Противопожарните екипи правят обход на терена. Огнената стихия бушува близо ден и обхвана над 3 хил. дка площ. Почти половината от изгорелите терени са борови масиви и широколистна

Със смущения в електричеството във Варна утре ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=329364

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 24 август са възможни смущения на електрозахранването в два варненски района, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:00 ч. до 16:00 ч.

Запитване от „Организация за закрила на българските граждани”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/bepUovum4Jo/

Публикуваме запитване от „Организация за закрила на българските граждани“ (ОЗБГ) , адресирано до Росен Плевнелиев, Президент на Република България; Ивелина Василева, Министър на околната среда и водите; Николина Ангелкова, Министър на туризма и до българските медии:

Г-н Плевнелиев,

Г-жо Ангелкова,

Г-жо Василева,

Обръщаме се към Вас, защото „Организация за закрила на българските граждани (ОЗБГ) стана част от ситуация, която поставя под въпрос дали пред закона в България всички са равни или има хора, които са над него и ако има такива хора – кой го допуска и защо!

Преди няколко седмици познат на ОЗБГ ни подаде сигнал, че е отишъл с джет в близост до плаж на нос Чукалята, намиращ се в парк „Росенец“, познат още като местността “Отманли”. Момчето е стояло във водата и не е стъпвало на пясъка. Въпреки това са дошли цивилни охранители и са го изгонили от водата. Не се легитимирали, не се представили, само казали, че работят тук и трябва да си тръгва, защото било частна собственост.

ОЗБГ реши да провери дали наистина е така. Днес членове на организацията и граждани отидоха на въпросния плаж. Плажът е малък и е в близост до огромна масивна постройка, която е на неизвестен за ОЗБГ собственик. До него стигнахме през гората, където има пътека. Никъде нямаше табели, че минаването е забранено, че е охраняема зона, че плажът е частен и т.н.

Спокойно отидохме на плажа и легнахме на хавлиите. Към нас се запъти възрастен човек, който беше охранител. Каза ни любезно,че плажът е частен и че трябва да си тръгнем. Попитахме на какво основание, но отговор не получихме и повече не сме говорили с този човек. През цялото време стоеше и ни наблюдаваше, и провеждаше телефонни разговори.

След 20-30 минути дойдоха двама мъже. Казаха, че плажът бил частен и трябвало да си отиваме, бяха културни. Попитахме ги защо и те започнаха да обясняват, че е частен, че идването било забранено, че шефът им щял да се ядоса. Говорихме си и общи работи в продължение на половин час.

Нито се представиха, нито се легитимираха, а когато ги попитахме дали са частна охрана или към някоя служба, казаха че са към служба. Но коя служба, защо са там, какво точно охраняват и т.н., не ни отговориха. Поискахме някакви документи, които да потвърдят, че плажът е частен, че имат право да ни изгонят, но не ни предоставиха, защото нямаха или не искаха да ни ги покажат.

С нас имаше и журналисти, които направиха снимки и клипове. На клиповете се чува как единият от охранителите казва, че „ако дойде шефът им щяло да стане лошо“, но никой не дойде. Също казва, че „плажът е държавен, ама …“. Тоест, държавен, но за някои хора е частен и обикновени хора не могат да припарват.

Не разбрахме и кой е шефът им, и защо нямаме законно право да стоим на плажа. Постояха при нас около 30 минути и си тръгнаха. Успяха да ни развалят настроението и минути след това заминахме и ние.

Във връзка със създалата се ситуация, ОЗБГ има въпроси, които касаят не само нас, но и всички български граждани, защото в утрешния ден те също могат да бъдат потърпевши.

Г-н Плевнелиев:

  1. Плажът в местността “Отманли”охранява ли се от служители на „Национална служба за охрана“ (НСО)?
  2. Ако се охранява, то НСО има ли законното право да обслужва частни интереси и кой е дал разрешение?
  3. Ако охранителите са служители на НСО, то защо не се легитимираха? Имат ли издадена заповед умишлено да не се легитимират пред обикновени граждани?
  4. Ако охраната е осигурена от НСО, кое е лицето, което е охранявано от служителите на службата?
  5. Следва ли при осигурена охрана на лице да се ограничава достъпът до негови имоти при негово отсъствие и може ли това ограничение да се противопостави на правото на свободно придвижване на граждани по плажната ивица?
  6. Съгласно чл.18, ал.1 и ал.6 от Конституцията на Република България, крайбрежната плажна ивица е изключителна държавна собственост, а държавните имоти се стопанисват и управляват в интерес на гражданите и на обществото. В описания случай възниква следният въпрос: за кои граждани точно става дума и какъв е конкретният интерес на обществото от ограничения достъп до въпросния плаж?

Г-жо Ангелкова:

  1. Плажът отдаден ли е на концесия и ако е отдаден, то на кого и при какви условия?
  2. Ако плажът е отдаден на концесия, то концесионерът има ли право да изгони граждани от него и на какво основание?
  3. Ако плажът не е отдаден на концесия, то има ли някой законното право да изгони граждани от него?
  4. Кой е разрешил да бъде ограничен достъпът,по пътя, на обикновени граждани до плажа? Има ли законно право и ако има, то по кой закон?
  5. Плажът е в отвратително състояние: има боклуци, няма нито една табела, няма спасител, обрасъл е с трева.Ако плажът е отдаден на концесия, то концесионерът трябва ли да полага грижи за плажа, има ли нарушение в този случай и ако има – концесионерът ще бъде ли санкцониран по някакъв начин и ако да – какъв?
  6. Без значение дали плажът се стопанисва от някого или не,някой има ли законното право да изгони гражданин от водата? Ако има право, то на какво основание?

Г-жо Василева, във връзка с издадено от директора на РИОСВ-Бургас писмо с изх.№3648/06.06.2014г. (с писмото може да се запознаете на следния интернет адрес: http://riosvbs.eu/images/files/pismo_vazlojitel_os_3648_060614.pdf), с което е постановено, че инвестиционно предложение „Изграждане на сграда за Водна спортна база и басейн в УПИ V-43, кв.1 (поземлен имот с идентификатор 07079.831.114 по КК) по плана на местност „Отманли“, Лесопарк „Росенец“, Община Бургас, с възложител „Хермес Солар“ ООД не подлежи на процедури по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда и глава втора от Наредбата за ОС, бихме желали да получим конкретни отговори на следните въпроси:

  1. Реализираното в имота ново строителство отговаря ли на съгласуваното и одобрено от РИОСВ-Бургас инвестиционно предложение, а именно: действително ли към момента в УПИ V-43, кв.1 (поземлен имот с идентификатор 07079.831.114 по КК) по плана на местност „Отманли“, Лесопарк „Росенец“, Община Бургас е изградена сграда с предназначение за Водна спортна база?
  2. Възложителят/новият възложител уведомил ли е РИОСВ-Бургас за изменение в параметрите и/или функционалното предназначение на одобреното инвестиционно предложение?
  3. До момента извършвана ли е проверка дали параметрите на цитираното реализирано инвестиционно предложение отговарят на одобрените с писмо с изх.№3648/06.06.2014 г. на РИОСВ-Бургас? Ако е извършвана такава, бихте ли ни предоставили резултатите; ако не е извършвана, бихте ли назначили нарочна проверка, за да се установи съответствието на строителството със заявените от „Хермес Солар“ ООД и одобрени от РИОСВ-Бургас параметри?
  4. Предвид местоположението на имота спрямо защитени зони от екологичната мрежа „Натура 2000“ (имотът попада в защитена зона „Бакърлъка“ за опазване на дивите птици) оценено ли е въздействието на огромната кула, която се извисява на около 20 метра над терена?
  5. В имота реализирано ли е друго ново строителство, освен одобрените от РИОСВ-Бургас сграда за водна спортна база и басейн, строителство, което да не е разгледано в писмо с изх.№3648/06.06.2014г.?
  6. За изграденото пристанище в имота провеждани ли са процедури по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда и има ли издадено от директора на Басейнова дирекция „Черноморски район“ разрешително за ползване на воден обект?
  7. Съгласно Закона за биологичното разнообразие и Закона за защитените територии има ли забрана за пребиваване на граждани на посочената по-горе крайбрежна ивица и използването и с цел плажуване – разполагане на хавлии, слънчеви бани, плуване, спортни игри?

Това не е първият сходен случай. На други плажове са се случвали и продължават да се случват подобни актове от страна на охранители. Тази порочна практика на самозаконие от страна на мастити собственици трябва да бъде прекъсната.

Очакваме Вашите писмени отговори, за да се внесе яснота по този казус и да се вземат мерки от компетентните институции, за да не се допускат бъдещи своеволия от този вид.

 

Председател на ОЗБГ: Христо Атанасов

Гр. Бургас

 

Поскъпването на цента няма да е шоково обещават от КЕВР

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601089

По-високи цени на водата от 2017 г. ще има, но поскъпването няма да е шоково обещават от КЕВР. В интервю за Дарик водния комисар в регулатора Валентин Петков обясни, че обществото не е в състояние да посрещне шоково увеличаване и регулатора нямало да допусне такива. Това ще стане като се взимат предвид социалните прагове в различните райони, които много от Вик дружествата вече са достигнали. От 2017-а цената на водата ще се определя от нейното качество. С по-доброто качество, ще има и по-високи цени. От КЕВР обаче обещаха да няма шоково поскъпв...

Обещаното благоденствие така и не е настъпило в анексирания от Русия Крим

http://www.mediapool.bg/obeshtanoto-blagodenstvie-taka-i-ne-e-nastapilo-v-aneksiraniya-ot-rusiya-krim-news253263.html

Повече от две години след като Русия анексира Крим и обеща на неговите два милиона жители по-добър живот, местните се оплакват, че цените са скочили, заплатите и пенсиите са замръзнали, а туристите са избягали. Слънчевият планински полуостров на Черно море отново влезе в новините, след като руският президент Владимир Путин обвини Киев, че изпраща диверсанти през границата, за да саботират индустрията на полуострова. Местните жители обаче смятат, че щетите вече са причинени от нехайството на Москва. "Присъединихме се към Русия и на нея вече не й пука за нас. Хората са наивни. Мислеха си, че щом станем част от Русия, всичко ще бъде като в Русия. Цените вече скочиха до руското ниво, но заплатите си останаха същите. Това е главният проблем", каза за Ройтерс Евгени, работник в завода "Кримски титан" в град Армянск. Опасявайки се от наказание от шефа си, Евгени отказа да съобщи фамилията си, както и другите работници, които говориха пред кореспондента на Ройтерс. Армянск, сънливо кримско градче близо до новоустановената граница с Украйна, не е далеч от мястото, където според Русия е имало въоръжени сблъсък с украинските диверсанти миналата седмица. Киев твърди, че такива сблъсъци изобщо не е имало и обвинява Москва, че е изфабрикувала инцидента като възможен претекст за нови военни действия срещу Украйна. Предполагаемият заговор стана водеща тема за медиите в Крим, отклонявайки вниманието от проблемите на региона. Но според някои жители на Армянск, който е далеч от кримските царски дворци и живописното крайбрежие, тези проблеми трябва спешно да се решават. Армянск никога не е просперирал. Една четвърт от неговите 20 000 жители работят в химическия завод "Кримски титан", пътувайки до работа с десетки еднакви зелени автобуси всяка сутрин и вечер. Когато Крим е бил под контрола на Украйна, цените на стоките и услугите са били достъпни и работниците от завода можели дори да се поглезят от време на време, разказват те. Но след като Киев блокира товарните доставки миналата година, цените са скочили до небето. "Мога да си купувам само храна, дрехи - трудно", каза Павел, техник, който сподели, че получава 17 000 рубли (265 долара) на месец. Това е едва около половината от средния месечен доход в Русия. "Това щеше да е достатъчно в Украйна, защото цените бяха по-ниски. В шок съм. Заплатата ми не помръдва, а всичко поскъпва", добави той. Други трима работници казаха, че месечните им заплати варират от едва 10 000 рубли за асистент в лаборатория до 21 000 рубли за директор на инженерен отдел. Заводът "Кримски титан" е контролиран от украинския олигарх Дмитро Фирташ. Негов говорител и администрацията на завода не отговориха на молбите за коментар. Русия строи мост, който да свърже Крим с Южна Русия, чрез който се надява да прокара нов маршрут за снабдяване и да свали цените. Не се очаква обаче първите камиони да преминат по него по-рано от 2018 г. Москва е наясно с проблемите на Армянск. Той е включен в списък от над 300 руски градове, идентифицирани като нуждаещи се от държавни инвестиции за диверсификциране на икономиката им. В отговор на запитване на Ройтерс кримското министерство на икономиката заяви, че в града още няма разработени проекти. Русия е обявила планове да инвестира 680 милиарда рубли (около 10 милиарда долара) в Крим до 2020 г. Това не включва милиардите рубли, които тя харчи всеки месец за пенсии и заплати на учители, лекари и държавни служители. Очакваше се пенсионерите, държавните служители и хората, работещи в туристическия бранш, да получат значителни финансови облаги след анексирането. Вместо това рублата загуби около половината от стойността си спрямо долара от 2014 г. насам поради ниските цени на петрола и западните санкции. През май руският премиер Дмитрий Медведев бе заснет при посещение в Крим как отговаря на една жена, която го спира, за да се оплаче от ниските жизнени стандарти за половин милион пенсионери на полуострова. "Невъзможно да се преживява с пенсия в Крим. Цените са безумни. Какво са 8000 рубли? Тове е мизерия, не ни дават правилна индексация. Изтриват си краката с нас", възмущаваше се жената. ("Невозможно прожить, цены бешенные, неправильную индексацию нам насчитывают, обижают нас, не дают 4% даже. Что же такое 8 тысяч? Это мизер. Ноги о нас вытирают). Отговорът на Медведев стана хит в интернет: "Пари няма. Дръжте се". (цялото изказване на Медведев беше: "С пенсиите ще се заемем в цялата страна. Не можем да го направим само на едно място. Просто няма пари. Като намерим пари - ще направим индексация. Вие тук, дръжте се! Желая ви всичко хубаво, добро настроение", преди набързо да се оттегли. ) Със своите балнеоложки курорти и черноморски плажове Крим е популярна туристическа дестинация още от времето на монархията, когато Антон Чехов е писал за нравите на дворяните, отдъхващи в Ялта. Путин заяви миналата година, че туризмът в Крим трябва да стане печеливш и че Москва ще обмисли мерки за привличането на чуждестранни гости. Но анексирането лиши полуострова от украинските туристи, които пристигаха основно с влак, а техният брой не беше компенсиран от руски туристи, които трябва да ползват самолет. Когато Крим беше под контрола на Украйна, по официални данни са го посещавали 6 милиона туристи годишно. След анексирането туристическият поток секна рязко и още не може да се възстанови. "Когато бяхме част от Украйна, имаше повече хора. Човек трудно си проправяше път през тълпата", разказва келнер с отегчен вид на елегантната тераса на почти празния ресторант "Европа", близо до морето в популярния курорт Евпатория. Наталия, сервитьорка в "Дюльбер", друг ресторант в града, казва, че клиентите, които все пак идват, харчат много по-малко, отколкото преди, когато полуостровът е бил част от Украйна. "Хората с неохота харчат пари, правят минимални поръчки и ни оставят по-малки бакшиши. Сега сме в криза на рублата, цените са високи. Ако дойдат хора от Русия, казват, че са шокирани от високите цени в Крим. Ние също", продължава тя. По БТА

Неизлъчвани кадри от „Откраднат живот”: Проблеми за д-р Василев

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601087

Преди началото на втория сезон на хитовия български сериал „Откраднат живот" в ефира на NOVA, феновете могат да гледат неизлъчвани кадри от снимачната площадка. Нови сюжетни линии и неочаквани обрати предстоят за героите тази есен в първата в България поредица на медицинска тематика. Във видеото тук главната сестра Жекова и сестра Ненева обсъждат поведението на д-р Василев. Напоследък той е много напрегнат заради лични и професионални проблеми,...

Шофьор чупи колчета, за да си скъси пътя (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_634894.html

Нагла шофьорска постъпка е заснел бургаският фотограф Митко Димитров през уикенда. Водач на автомобил с варненска регистрация изкъртил ограничителни колчета, поставени на пешеходната алея, която свързва рибарското пристанище в кв. "Сарафово" с Морската градина, пише gramofona.com. Срамната случка се е разиграла пред порта в бургаския квартал. Шофьорите в района не се стряскат от ограниченията и смело минават с колите си по цялата алея. На вандалската сцена присъствало и малкото момиче, което е било с шофьора. Само преди седмица се наложи от община Бургас да подменят колчетата, защото отново бяха счупени, припомнят от сайта. Пред OFFNews фотографът каза, че не е подавал сигнал. Въпреки това от общината поясниха, че са получили такъв и са го предали на полицията, за да бъде издирен вандалът. Според потребители в интернет, мъжът е бургазлия, а колата е служебна. Наглият шофьор. Снимка: Митко Димитров/gramofona.com. Шофьорът маха колчето пред очите на детето с него. Снимка: Митко Димитров/gramofona.com.

Шест месеца затвор за шофиране след употреба алкохол

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601088

  При условията на незабавно производство Районна прокуратура - Кюстендил сключи споразумение със защитата на Н. Христов, обвинен в извършване на престъпление по чл. 343б, ал.1 от Наказателния кодекс. Той се призна за виновен в това, че на 14.08.2016 г. в гр. Кюстендил, по ул. „София" в посока центъра, управлявал лек автомобил „Опел Вектра" с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,73 на хиляда, установено по надлежния ред. Съдът одобри сключеното споразумение и наложи наказание от шест месеца „лишаване от свобода" при...

"Дунав" Русе картотекира „таджикския Роналдо”

https://www.24chasa.bg/sport/article/5725183

"Дунав" Русе картотекира „таджикския Роналдо”
"Дунав" Русе картотекира „таджикския Роналдо”. Нуриддин Давронов вече официално може да се състезава за тима на Веселин Великов, след като жълтата карта на халфа и всичката останала необходима документация пристигна в уговорения срок от бившата Съветска република в Русе. Това позволи на административния мениджър на русенския клуб Огнян Цветанов да

БСП прекратява преговорите с АБВ за коалиционно споразумение

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/qW61HZVZGkQ/

Днес на свое заседание ИБ на БСП взе решение да прекрати преговорите с АБВ за коалиционно споразумение и да предложи на НС на БСП кандидат-президентската двойка да бъде регистрирана с Инициативен комитет.

От досегашните разговори стигнахме до извода, че не можем да постигнем съгласие по принципни въпроси:

  1. Не приемаме, че кандидатурата на Румен Радев издигната от НС на БСП е “равно отдалечена или равно приближена”, така както беше формулирана от партньорите в разговорите. Румен Радев е кандидат на БСП, национална фигура с широка подкрепа.
  2. Не приемаме предложената от АБВ политическа формула за коалиция. Считаме, че БСП има водеща роля в лявото политическо пространство и това би следвало да намери своето място в коалиционните отношения.
  3. Считаме, че кандидатурите ни ще намерят по-широка обществена подкрепа надхвърляща партийната коалиция. В настоящата обстановка перспективата е пред по-отворен формат за политическо сътрудничество.
  4. Не можем да постигнем разбирателство по нееднократно изразената позиция от АБВ за увеличаване на конституционните правомощия на президента. За БСП парламентарната република е най-подходящата политическа форма за реализиране на конституционните и демократични права на гражданите.
  5. Не приемаме предложената от АБВ форма коалицията да има двама председатели, както и възможността всяка партия едностранно да сключва други коалиционни споразумения. НС на БСП прие платформа за участие в президентските избори с ясно очертана лява политика и идеи, с които не можем да правим компромиси.

Путин обърна внимание на Меркел и Оланд на провокацията на Киев в Крим

http://www.cross.bg/kiev-pytin-krim-1518164.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор с немския канцлер Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд, като в него е станало въпрос за провокацията от страна на Киев в Крим, съобщиха от пресслужбата на Кремъл. "Владимир Путин обърна специално внимание на своите партньори към грубата провокация от страна на Киев, когато в началото на месец август на територията на Руската федерация (на полуостров Крим) група от специално обучени диверсанти се опитаха да проникнат, за да извършат терористични действия", се казва още в съобщението. От Кремъл подчертават, че склонността на Киев към подобен род действия единствено нанася вреда на постигнатите Минските споразумения. Припомняме, че на 8 август Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) пресече опит за навлизане на диверсионни групи от Украйна да проникнат в Крим.Припомняме, от ФСБ обявиха, че са осуетили подготвян от Киев атентат в Крим. Задържана е група диверсанти на територията на полуострова. Атентатът, според Москва, е подготвян от разузнаването на Украйна. Обекти на атаката са били определени стратегически важни елементи от инфраструктурата на полуострова. Руският лидер Владимир Путин определи като глупав и престъпен опит за диверсия с цел отвличане на вниманието от вътрешните проблеми на Украйна. Другата тема, която бе обсъдена от Путин, Меркел и Оланд, бе за предприемане на незабавни мерки за успокояване на обстановката в Донбас

Путин обърна внимание на Меркел и Оланд към провокацията на Киев в Крим

http://www.cross.bg/kiev-pytin-ykraiina-1518164.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор с немския канцлер Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд, като в него е станало въпрос за провокацията от страна на Киев в Крим, съобщиха от пресслужбата на Кремъл. "Владимир Путин обърна специално внимание на своите партньори към грубата провокация от страна на Киев, когато в началото на месец август на територията на Руската федерация (на полуостров Крим) група от специално обучени диверсанти се опитаха да проникнат, за да извършат терористични действия", се казва още в съобщението. От Кремъл подчертават, че склонността на Киев към подобен род действия единствено нанася вреда на постигнатите Минските споразумения. Припомняме, че на 8 август Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) пресече опит за навлизане на диверсионни групи от Украйна да проникнат в Крим.Припомняме, от ФСБ обявиха, че са осуетили подготвян от Киев атентат в Крим. Задържана е група диверсанти на територията на полуострова. Атентатът, според Москва, е подготвян от разузнаването на Украйна. Обекти на атаката са били определени стратегически важни елементи от инфраструктурата на полуострова. Руският лидер Владимир Путин определи като глупав и престъпен опит за диверсия с цел отвличане на вниманието от вътрешните проблеми на Украйна. Другата тема, която бе обсъдена от Путин, Меркел и Оланд, бе за предприемане на незабавни мерки за успокояване на обстановката в Донбас

Вижте какво решава правителството утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/5725177

Вижте какво решава правителството утреСедмичното правителствено заседание ще се проведе както обикновено – в сряда, 24 август, от 10 ч. при следния предварителен дневен ред: 1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПОЛЯРНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ 2017-2021 Г. Внася: заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър

Фандъкова подкрепя тежки санкции за унищожаване на паметници на културата

http://www.mediapool.bg/fandakova-podkrepya-tezhki-sanktsii-za-unishtozhavane-na-pametnitsi-na-kulturata-news253262.html

Тежки санкции срещу посегателството върху културни ценности и законови промени ще подкрепи столичният кмет Йорданка Фандъкова. "Когато собствениците не се грижат за сградите си, трябва да има механизъм, чрез който те да бъдат санкционирани. Подкрепям всяка максимално тежка санкция и идея в това отношение, която да гарантира запазването на културните ценности", каза Фандъкова в отговор на въпрос при проверката на ремонта на бул."Черни връх". Според нея не е допустимо частни имоти – паметници на културата, да бъдат ремонтирани с публични средства. Фандъкова припомни, че е налагала и максимални глоби на собственици, които се отнасят безхаберно към имоти с културна стойност. С максималната глоба от 120 000 лева са били санкционирани собствениците на сградата на Захарна фабрика и на къщата на Яворов. "Разпоредила съм работа на постоянни комисии, както в районите, в които има културни ценности, така също и в дирекция "Контрол на строителството" и моето разпореждане е непрекъснато да се издават и да се глобяват собственици, които не се грижат за имотите си", каза Фандъкова.

Задържаха жена, обрала чуждестранни туристи във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=329333

30–годишна жена от варненското село Слънчево е задържана за извършването на две кражби. На 29 май са получени два сигнала за кражби от чужди граждани. При първия случай става дума за портмонето на украински гражданин. Било е откраднато на територията на търговски център във Варна, съобщиха от полицията за Moreto.

Собствениците на тютюневите складовете имали план да ги махат

http://offnews.bg/news/n_1/n_634893.html

Министерството на културата е спасило през 2010 година от демонтаж два от най-хубавите тютюневи склада в гр. Пловдив, съобщиха от пресцентъра на ведомството.  Емблематичните сгради са спасени, след като министерството отхвърля проекта на италианските собственици от  дружеството „Р.И.П.А“ ООД, внесен тогава от Пиетро Луиджи Гиа. Те са искали да демонтират складовете, които са културни ценности и са част от прочутия архитектурен ансамбъл на ул. „Иван Вазов“ в Пловдив. В проекта им има и искане за последващо преизграждане и надстрояване на въпросните сгради. МК отказва да съгласува проекта и така спасява ценните тютюневи складове, наричани от пловдивчани “Кудоглу” по името на големия дарител и благодетел на Пловдив.

Министерството на културата е съставило акт за разрушения тютюнев склад в Харманли

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/08/23/2815964_ministerstvoto_na_kulturata_e_sustavilo_akt_za/?ref=rss

Министерство на културата е съставило акт на Община Харманли заради унищожаването на сградата на "Тютюнева промишленост" в центъра на града, предаде сайтът "Харман.БГ".

100-годишният паметник на културата бе съборен от кмета на града Мария Киркова (ГЕРБ) през февруари заради опасност от срутване, след като с години не бе поддържан от собственика си. Тогава от общината се оправдаха, че търсили, но не намерили в архивите си доказателства, че сградата е със защитен статут. Законът за...

Километрични опашки от автомобили на турските гранични пунктове към България и Гърция

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601085

Километрични опашки от чакащи автомобили са се образували на турските гранични пунктове на вход към България и Гърция, съобщават от Министерство на външните работи. Повечето автомобили са на завръщащите се в Западна Европа турски гастарбайтери. Към 15.00 ч. днес на граничен пункт Капъкуле на турска територия опашката е десет километра, на граничен пункт Хамзабейли 3 км, на пунктовете Ипсала и Пазаркуле по 4 км.Пътуващите могат да следят в реално време трафика на турските гранични пунктове в интернет сайта на Дирекция "Митници Тракия", който пре...

113 парфюма от защитени марки и марихуана са иззети при провеждането на спецоперация

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601086

113 парфюма от защитени марки и марихуана са иззети при провеждането на специализирана полицейска операция вчера. Около 16,30 часа на КПП „Чилик” за проверка бил спрян лек автомобил „Фолксваген”, управляван от С.Г./39/. В колата полицаите открили парфюмите, които са иззети, а водачът е задържан в полицейското управление. Под автомобила била намерена изхвърлена суха листна маса, която при извършен тест реагирала на марихуана. Работата по случая с фалшивите парфюми продължава сектор „Противодействие на икономическата престъпност” в ОД на МВР-Кърд...

Отмениха бедственото положение в Харманлийско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601084

Кметът на община Харманли Мария Киркова отмени бедственото положение, обявено вчера заради големия пожар край Харманли в землищата на селата Остър камък, Надежден, Иваново, Лешниково и местността „Казала“ край града. Обстановката вече е спокойна. Дежурни екипи правят оглед и следят за евентуално повторно разпалване на огнищата.   „Жалко за изгорелите гори, но най-важното е, че няма човешки жертви. Ситуацията бе изключително тежка. Огромните пламъци се разпростираха много бързо, поради силния вятър в района. Има предположения за умишлен палеж и...

БНТ ще почете Димитър Цонев с неговите професионални попадения

https://www.24chasa.bg/novini/article/5725169

БНТ ще почете Димитър Цонев с неговите професионални попаденияОтиде си нашият колега и приятел Димитър Цонев. Напусна ни внезапно, на 56 години, след тежък инсулт, с който се бореше от 14-ти август във Военномедицинска академия, съобщиха от БНТ. Димитър Цонев е знакова фигура в историята на Българската национална телевизия. Той отдаде по-голямата част от професионалната си кариера на обществената медия,

Проверки за замърсяване на р. Хаджийска

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ji0JAU1LF48/

Eксперти от РИОСВ-Бургас, съвместно с Басейнова дирекция-Черноморски район са  извършили  незабавна проверка по сигнал за замърсяване на р. Хаджийска  с фекални води в района на „Какао Бийч“ – к.к. „Слънчев бряг“ още на 19 август.  Взети са проби от устието на реката преди вливане в Черно море и от морските води за физико-химичен анализ.

След отново получен на 21 август сигнал и за замърсяване на реката, незабавно е сформиран екип от експерти на РИОСВ-Бургас, БДЧР – Варна, Регионална лаборатория Бургас към ИАОС– гр.София и РЗИ –Бургас. Извършен е оглед на плажната ивица в к.к  Слънчев бряг  около заустването на р. Хаджийска и речното русло в участъка от моста над реката до вливането й  в морето.

Констатира се, че водата в Черно море е видимо чиста, с естествен цвят и мирис без опалесценция  на повърхността. Речното русло е обрасло с гъста водна растителност и тръстика. Водата по целият й обем е заблатена, с тъмен  цвят и специфична миризма на тиня и гнилостни процеси. При извършения оглед  на река Хаджийска  в  посочения участък не се констатира наличие на нерегламентирани включвания и зауствания на отпадъчни води в реката. При проверката са взети проби от р.Хаджийска на 50м от устието и от морските води – на 3м от брега. Взети са и проби от  РЗИ  за микробиологичен анализ

В часа на класа децата ще учат как да се справят с агресията

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601093

В часа на класа учениците ще учат финансова грамотност, кариерно ориентиране, антикорупция и правила за поведение при терористична заплаха. Това предвижда проектът на държавния образователен стандарт за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование. Това е стандартът, по който не се пишат оценки, но който трябва да изгради добри граждани, заяви при представянето на проекта зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Но...

Кола пропадна в двуметрова дупка в Габрово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601081

Спасителен екип на службата за пожарна безопасност е съдействал на гражданин, чийто автомобил бил заседнал с предната си част в пропаднал участък на улица "Свищовска". При инцидента, който е станал снощи около 21.00 ч., няма тежко пострадали. Това съобщиха днес от ОД на МВР. Очевидци, които са се намирали в заведение край мястото на инцидента, разказаха, че пътната настилка пропаднала, когато водачът на паркиран наблизо автомобил със софийска регистрация, се опитал да потегли. По думите им на улицата се отворила дупка, пълна с вода, а размерите...

Задържаха водач с рекордните 3,87 промила алкохол

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601082

Водач с рекордна алкохолна проба е задържан вчера в РУ-Кърджали. Около 16,30 часа на ул.”Здравец” в областния център бил спрян лек автомобил „Опел”, управляван от М.Н./40/. Тестът за алкохол на шофьора отчел 3,87 промила. Издаден е талон за медицинско изследване и е взета кръвна проба за анализ. Образувано е незабавно производство....

Повечето улични ремонти в София ще приключат до края на септември

http://www.mediapool.bg/povecheto-ulichni-remonti-v-sofiya-shte-priklyuchat-do-kraya-na-septemvri-news253261.html

Ремонтите на ключовите булеварди "Владимир Вазов" и "Ботевградско шосе", както и на училищата ще приключат за началото на учебната година. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която провери на място как върви разширението на бул."Черни връх". Не бързината, а качеството е най-важно за уличните ремонти, каза Фандъкова. До края на септември трябва да бъде пуснато движението по бул."Черни връх" в участъка между бул. "Тодор Каблешков" и ул. "Джон Атанасов". От началото на октомври ще могат да се движат автомобили в този участък, макар че още няма да е поставен износващият пласт асфалт, каза Фандъкова. На 25 август предстои да започне работата по втория етап от разширението на бул."Черни връх" до ул. "Флора Кънева". Той ще продължи до края на годината, ако времето позволява, каза столичният кмет. Работата по бул. "Витоша" е приключила. Движението вече пуснато, но още се изчисляват санкциите за фирмата-изпълнител. Забележките са по отношение на подходите за майки с колички, по тротоарите, както и заради няколко капаци на шахти, които не са били добре нивелирани. Продължава ремонтът на ул. "Козлодуй", който ще приключи през ноември, както и на ул. "Богатица", чиито първи етап ще е готов през септември, а целият ремонт - до края на годината, каза Фандъкова. В напреднал етап е реконструкцията на бул. "Владимир Вазов" и бул. "Ботевградско шосе", които се очаква да бъдат готови за новата учебна година. Летни ремонти текат в близо 100 училища и детски градини в София и те ще приключат до 15 септември, увери Фандъкова. Само в три обекта ремонтите ще продължат и след първия звънец, но е създадена необходимата организация това да не пречи на учебния процес. "Не очаквам да има забавяне за началото на учебната година поради ремонти в училищата, а там, където в детските градини не са приключили, районните кметове правят организация за пренасочване и събиране на децата, така че майките могат да бъдат спокойни", каза Фандъкова.

Министерство на отбраната продава 124 апартамента

http://www.cross.bg/apartamenta-momenta-stroeni-1518163.html

/КРОСС/ Министърът на отбраната Николай Ненчев е обявил за продан преди месец общо 124 апартамента в страната. Жилищата са в Бургаски регион, както и Крумовград, Ивайловград и Димитровград, предава БГНЕС. Приоритетно с право да се възползват имат военните и особено тези, които в момента обитават жилищата. Общо осем групи могат да се възползват от Наредбата за продажба на жилища от фонда на Министерство на отбраната, намиращи се в населени места, в които няма структури на военното ведомство и на Българската армия. Едно лице има право да кандидатства само за закупуването на един имот. Изискване е кандидатите да имат минимум три години стаж в армията. Класирането ще се осъществи чрез комисии, които ще бъдат определени със заповед на директора на дирекция "Военни клубове и военно-почивно дело". Кандидатстването може да се осъществи до два месеца след публикуването на обявата във в-к "Българска армия" или друг ежедневник. Макар двете заповеди на военния министър Николай Ненчев да имат изходящ номер от 21 юли 2016 г., тяхното публикуване на интернет-страницата на Министерство на отбраната се е забавило цели три седмици. В голямата си част 124-те апартамента, които Николай Ненчев ще опита да продаде, са необитаеми. Това става ясно от справката. Най-скъпи се оказват два апартамента, които все пак са заети към момента. Единият е от 53 кв.м., намира се в Карнобат, построен е през 1973 г., но цената, която се иска за него е 17 887 лв. За 17 348 лв

Германското правителство с нова концепция за действие при терпристични атаки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601083

Правителството на Германия излиза пред гражданите на съюзната република с подробна концепция за действие в условия на заплахи от тероризъм, кибератаки и други атаки на съвременната война, пише германският вестник „Билд" в публикация, озаглавена „Иновации срещу терористични атаки". „Населението ще бъде посъветвано да поддържа наличност от хранителни продукти за 10 дни напред", се казва в съобщение на „Фарнкфуртер Алгемайне цайтунг" от неделя, информира n-tv, цитирайки изданието, което първо съобщи за концепция на немското правителство до цивилни...

Влоговете набъбнаха с 4.5 млрд. лв. за година, заемите намаляват

http://www.mediapool.bg/vlogovete-nababnaha-s-45-mlrd-lv-za-godina-zaemite-namalyavat-news253260.html

Банките продължават да се пълнят с пари, които не влизат в икономиката. Това става ясно от поредната месечна статистика на БНБ – за юли. През последната година спестяванията на фирмите и домакинствата в банките са нараснали много солидно – с 4.5 млрд. лв., докато отпуснатите кредити са се свили с около 300 млн. лв., сочат данните. Депозитите на домакинствата в банките към 31 юли са 43.69 млрд. лв., което е с 2.85 млрд. лв. или със 7% повече в сравнение с юли 2015 г. При фирмите увеличението също е чувствително – с 1.68 млрд. лв. или 10.2%. Така общо фирмените депозити по последни данни стигат 18.12 млрд. лв. Само през месец юли, т. е. в разгара на годината, когато икономиката по принцип е най-интензивна, фирмите са спестили 220 млн. лв. Домакинствата, от своя страна, са заделили в банките нови 360 млн. лв. Така само за месец влоговете са нараснали с 580 млн. лв. В същото време кредитирането продължава да не може да тръгне нагоре. За последната година отпуснатите заеми не само не бележат никакъв ръст, но дори са спаднали с около 100 млн. лв. Заемите за бизнеса са намалели с близо 200 млн. лв. или 0.6% до 30.49 млрд. лв. При домакинствата спадът е със 78 млн. лв. или 0.4% до 18.23 млрд. лв. Въпреки че банките работят и нови заеми се отпускат, техният обем не може да надхвърли погашенията по старите кредити. Все пак юли е бил малко по-добър за кредитирането на фона на изминалите 12 месеца. Фирмените заеми са нараснали за месец със 175 млн. лв., а тези за домакинствата – с 60 млн. лв.

Рибар държал перла за 100 млн. под леглото си за късмет

https://www.24chasa.bg/novini/article/5725155

Рибар държал перла за 100 млн. под леглото си за късметРибар e държал огромна перла у дома си 10 години, за да му носи късмет, съобщи в. "Мирър", цитиран от "Дарик".  Перлата е широка около 30 см и дълга над 60 см, като с тези размери надминава настоящия рекорд, държан от "Перлата на Аллах", която тежи 6,4 кг и струва 35 милиона долара. Мъжът намерил безценния 34-килограмов камък в морето,

Десислава Танева: Не следва да има увеличение на цената на брашното

http://www.moreto.net/novini.php?n=329357

Съгласно ситуацията по отношение на цената на зърното, оттам определянето на цената на брашното и другите разходи не смятам, че следва да има увеличение. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на посещението си в Дом за възрастни хора и Дневен център за възрастни хора с увреждания „Подай ръка“ в Разград, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Свиренето на гайда може да бъде смъртоносно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601079

Духовите инструменти могат да бъдат опасни за белите дробове, съобщи в. "Индипендънт", позовавайки се на статия в здравното списание "Торакс". Написването на здравния материал е подтикнато от неотдавнашен нещастен случай, завършил фатално. Шейсет и една годишен гайдар, който свирел всеки ден в продължение на години, починал от реакция към мухлясал мундщук. Доктор Джени Кинг, член на екипа от болница "Уитъншоу" в Манчестър, който лекувал гайдаря, заяви пред Би Би Си, че ако бъде хванат навреме, подобен проблем би бил лечим. Лекарите осъзнали, че...

Филипински рибар пазил бисер за 100 млн. долара под леглото си

https://www.actualno.com/curious/filipinski-ribar-pazil-biser-za-100-mln-dolara-pod-legloto-si-news_558586.html

Филипинец пазил 10 години под леглото си гигантски бисер с тегло 34 кг, оценен на 100 млн. долара. Рибарят, чието име не се разгласява, намерил перлата през 2006 г. край остров Палаван, когато котвата на лодката му се закачила в голяма раковина. Мъжът се гмурнал и видял в отворената раковина бисер с неправилна форма, който бил дълъг 66 см и широк 30 см, пише Dily Mail. Без да подозира колко може да струва тази находка, той я отнесъл у дома си и я пъхнал под леглото си като талисман. В началот

Уил Смит: "Лоши момчета 3" е най-добрият досега

http://offnews.bg/news/n_1/n_634891.html

Скоро ще започнат снимките на "Лоши момчета 3" заедно с Мартин Лорънс и Уил Смит, като Смит обеща това да е най-добрата част, след като прочете сценария, предаде "Индепендънт". "Освен ако не сте "Играта на играчките 3", обикновено третата част не е най-силната, но според мен ние ще направим точно това", коментира режисьорът Джо Карнахан, който ще замести Майкъл Бей. Холивудска легенда е, че която и да е поредицата, третата част е най-слаба. Съществува и мнението, че ако оставиш една поредица да залежава с години и най-сетне се върнеш към нея със свеж поглед, се получават добри неща като "Лудия Макс: Пътят на яростта". Очевидно Карнахан се надява точно на това. Според него "Лоши момчета доживот" има най-добрият и интересен сценарий от всичко досега, нещо, което той повтаря доста. "Филмът е пълен с доста забавни глупости, има и мистерия, но основната сюжетна линия е доста солидна и чудесна за днешния свят, за това къде се намират момчетата в момента и как са се променили с времето. Ще видим какво става с лошите момчета, когато спрат да са лоши", казва той. Засега се знае, че Джери Брукхаймър ще е продуцент, а Лорънс и Смит ще са в главните роли, друго не е известно. "Когато се завръщаш след 15 години, е по-добре да го направиш подобаващо. Пред нас стои предизвикателството да създадем нещо равностойно или дори по-добро от оригиналните ленти", допълва Карнахан. Очаква се "Лоши момчета 3" да излезе по кината на 12 януари 2018 г.

Министерството на културата спасило от демонтаж два от най-хубавите тютюневи склада

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601078

Министерството на културата е спасило през 2010 година от демонтаж два от най-хубавите тютюневи склада в гр. Пловдив, съобщиха от ведомството. Емблематичните сгради са спасени, след като Министерството отхвърля проекта на италианските собственици от  дружеството „Р.И.П.А“ ООД, внесен тогава от Пиетро Луиджи Гиа. Италианските собственици са искали да демонтират складовете, които са културни ценности и са част от прочутия архитектурен ансамбъл на ул. „Иван Вазов“ в Пловдив. В проекта им има и искане за последващо преизграждане и надстрояване на в...

Вдигат таксите за детските градини в Сливен от догодина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1600976

Месечната такса за детските градини в община Сливен от догодина ще се увеличи с 10 лв. Това съобщи зам.кмета Румен Иванов и добави, че очакваният приход е в размер на около 110 000 лева. „Една от причините за увеличението е намаляването на капиталовите разходи в бюджета на общината и необходимостта от ремонтни дейности в детските градини, които смятаме да финансираме с тези пари", коментира Румен Иванов. В плана за финансово оздравяване на община Сливен са предвидени и други мерки за стабилизиране на състоянието на общината. Сред тях са ново ра...

Кандидатът на РБ за президент ще е ясен след петък

http://www.mediapool.bg/kandidatat-na-rb-za-prezident-shte-e-yasen-sled-petak-news253259.html

Партиите от Реформаторския блок (РБ) за пореден път не постигнаха съгласие за общ кандидат за президент и на заседанието на Изпълнителния съвет във вторник. Без фаворит завърши препитването на номинираните за кандидат-президенти от РБ и на последното заседание миналия вторник, като тогава партиите обясниха, че трябва да вземат под внимание вътрешно-партийна социология и нагласите на всяка една от партиите, които трябваше сами да сондират мненията сред актива си. За петък е насрочена среща на лидерите на партиите от блока и следващия вторник се очаква да бъде издигната обща кандидатура. За предложението на БЗНС да се издигне обща кандидатура с ГЕРБ съпредседателят на блока в парламента Найден Зеленогорски коментира, че никоя друга партия не го подкрепя. "Тезата ни е, че си вървим по пътя, издигаме си собствена кандидатура и участваме на изборите. И до голяма степен тя се потвърждава от проучванията, това поне мога да ви го кажа категорично. Да коментираме обща кандидатура, при положение че в ГЕРБ очевидно се върви към партийна кандидатура, не ми се струва съвсем логично. Едно е да седнем заедно и да обмисляме кандидатури, друго е вече да е начертан графикът, да има слоган на кампанията и да се чака просто кандидатът. Ние някак си вече не сме на място там", каза Зеленогорски. За "Движение България на гражданите" най-убедителна е кандидатурата на скулптора проф. Велислав Минеков. "Предварително проучване в партийните структури показва, че неприемлива е кандидатурата на Гроздан Караджов – от около 800 делегати само двама го подкрепят", уточни зам.-председателят на ДБГ Настимир Ананиев. Той подчерта, че ДБГ е най-голямата партия в блока с най-добър резултат на местните избори, а 80% от симпатизантите на РБ очакват той да излезе със самостоятелна кандидатура. В ДБГ имат и колебания около кандидатурата на Трайчо Трайков, който демонстрирал "колебливо поведение", а целта на РБ, формулирана от Ананиев, е "победа или най-малко балотаж". Очаква се обаче в петък изборът да бъде сведен именно до бившия министър в първия кабинет на Борисов и Гроздан Караджов. Най-вероятният избор, според запознати, обаче е Трайков, тъй като ДБГ вече заплашили, че ако надделее мнението номинацията да бъде депутатът от гражданската квота, формацията на Кунева може изобщо да не участва в изборите.

Как сами да преместим трикрилен гардероб

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/kak-sami-da-premestim-trikrilen-garderob-6057872

Вместо да се обаждате на най-силните си приятели за помощ, използвайте този хитър метод

Очаквана реакция в Русия: Решението за параолимпийците е политическо

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/08/23/2816091_ochakvana_reakciia_v_rusiia_reshenieto_za/?ref=rss


Реакциите в Русия относно изключването на страната от параолимпийските игри са напълно очаквани. Местните власти и спортни деятели се обединиха около мнението, че това е поредната политическа атака срещу страната.

След като над 100 руски спортисти получиха забрана за участие на олимпиадата в Рио, днес Спортният арбитражен съд в Лозана потвърди решението на Международния параолимпийски комитет за пълна забрана на Русия за участие на най-големия форум за спортисти с увреждания.

Сигнализираха за насилствена проституция

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601077

Няколко сигнала от жертви на трафик и техни познати са получени в Местната комисия за борба с трафик на хора. Това стана ясно от днешното заседание, проведено в Община Пловдив, на което беше обсъдена дейността до момента. Срещата беше открита от заместник-кмета „Обществен ред“, който е и председател на Комисията Георги Маринов. Единият от сигналите е бил свързан с осъществяване на проверка относно с коректността на фирма, предлагаща работа във Великобритания на територията на гр. Пловдив, се посочва в отчета на секретаря на Местната комисия Тан...

НСИ: Индекси на цените на производител в селското стопанство

http://www.cross.bg/tzenite-selskoto-stopanstvo-1518154.html

/КРОСС/Индексът на цените на производител в селското стопанство за второто тримесечие на 2016 г. намалява с 0.8% спрямо същото тримесечие на 2015 година. Индексът на цените на продукцията от растениевъдството се повишава с 0.6%, а на продукцията от животновъдството намалява с 2.2%. Спрямо предходната година цените на селскостопанската продукция отбелязват спад с 1.9%, като в растениевъдството индексът на цените се повишава с 3.5%, а в животновъдството намалява със 7.3%. През второто тримесечие на 2016 г. спрямо същото тримесечие на 2015 г. по-ниски са цените на зърнените култури - с 5.7%, и на пресните зеленчуци - с 15.7%. По-високи са цените на техническите култури - с 9.9%, на фуражните култури - с 28.0%, и на пресните плодове - с 10.5%. По-ниски са цените на меката пшеница - с 10.3%, на ечемика - с 6.8%, на оранжерийните домати - с 18.2%, на зелето - с 38.8%, на морковите - с 25.3%, и на салатите и марулите - с 23.8%. Повишение се наблюдава в цената на: ориза - с 11.3%, слънчогледа - с 4.4%, маслодайната роза - с 37.5%, сеното от люцерна - с 15.4%, черешите - с 41.0%, ягодите - с 6.2%, и кайсиите - с 25.1%. Спрямо същото тримесечие на 2015 г. се наблюдава увеличение в цените на живите животни - с 1.3%, и намаление на цените на животинските продукти - с 4.7%. Увеличение е отчетено единствено в цената на птиците - с 13.7%, докато цената на свинете се запазва почти без промяна. Намаление е отчетено в цената на едрия рогат добитък - с 11.0%, и на овцете и козите - с 5.2%

Илиян Янчев: Светът се развива технологично, а деградира емоционално

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601080

Летните, културни празници на историческата, погранична община Малко Търново вече започнаха. Те ще продължат до 27 август. Т есе провеждат за 24 поредна година, винаги непосредствено след тържествата на Петрова нива. По този повод кметът на Общината Илиян Янчев отправи обръщение, чрез медиите до своите съграждани. Публикуваме го без редакторска намеса: "Старите хора казват - пълна къща, весела къща. Днес Малко Търново е пълна къща - с близки, роднини и земляци.Все хора, които обичаме това докоснато от Бога място.Днес виждаме много приятели, съу...

12 пожара гасиха в Пазарджишко за денонощие

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601076

Дванайсет пожара вилняха в Пазарджишка област през изминалото денонощие, съобщава говорителят на МВР Мирослав Стоянов. Всички инциденти са се разминали без жертви и пострадали хора, но са нанесли много големи материални щети.   Вчера преди обед в Панагюрище е получен сигнал за горяща складова база на частна фирма в Стрелча. На мястото са изпратени 2 противопожарни автомобила и дежурните смени огнеборци от Стрелча и Панагюрище. Унищожени са около 10 кв.м. покривна конструкция и част от съхраняваната вътре продукция. Спасени са останалата част от...

Чайка играе безпогрешно на "три чаши" (видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5725130

Чайка играе безпогрешно на "три чаши" (видео)Видео на чайка, която познава безпогрешно къде е топчето в играта "три чаши" стана хит в интернет. Оказва се, че тези птици са много по-хитри, отколкото си мислим. Тази във видеото нито веднъж не греши и точно открива чашата, под която човекът е сложил късче храна. Може да е въпрос на обоняние в случая,

Мариана Цонева се прощава с мъжа си Димитър Цонев: Обичам те! Лек път! (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5725123

Мариана Цонева се прощава с мъжа си Димитър Цонев: Обичам те! Лек път! (видео)Мариана Цонева - съпругата на Димитър Цонева се сбогува с журналиста чрез симфония на Сергей Рахманинов и с думите: "Обичам те! Лек път!". Малко по-рано тя постави на стената си във фейсбук черна снимка, под която написа:  "Sic transit gloria mundi !" - "Така преминава световната слава" (от латински език).

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване