"168 часа": Известните, които приемат исляма

https://www.24chasa.bg/novini/article/5731999

"168 часа": Известните, които приемат ислямаНе е лесно да си мюсюлманин в Америка, но изборът ми беше духовна трансформация. Роден съм като Луис Алсиндор, станах известен като Карим Абдул-Джабар. Преминаването от една в друга вяра за повечето хора е лична работа, но когато сте известни, това става публичен спектакъл, за който всички говорят",

Километрични опашки са се образували на граничните пунктове с Гърция и Румъния

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/08/27/2818267_kilometrichni_opashki_sa_se_obrazuvali_na_granichnite/?ref=rss


Километрични опашки са се образували на граничния пункт с Гърция "Маказа", съобщи БНР. Задръстването е започнало в обедните часове, когато колоната от автомобили на изхода на България е била над два километра.

За да се влезе в Гърция се е чакало близо два часа. На граничния пункт са работели и двете трасета, а по-късно се е наложило да бъде отворено още едно трасе.

Основният поток преминаващи са автомобили на румънски граждани.

Към 13.30 часа километрични колони...

Нико Розберг спечели полпозишън преди Гран при на Белгия

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/08/27/2818266_niko_rozberg_specheli_polpozishun_predi_gran_pri_na/?ref=rss


Нико Розберг спечели полпозишън за Гран при на Белгия на пистата, а Макс Верстапен ще стартира редом до него от първата редица.

Холандският пилот на "Ред бул" Верстапен ще се превърне в най-младия пилот, започвал от първа линия в състезание от Формула 1.

Кими Райконен ще започне от третата позиция, а другият пилот на "Ферари" - Себастиан Фетел, от четвъртата.

Лидерът във временното класиране Люис Хамилтън ще стартира от последната редица, след като получи...

Италия е в траур заради жертвите на земетресението

http://www.cross.bg/zhertvite-italiya-zemetresenieto-1518482.html

/КРОСС/Президентът на Италия Серджо Матарела посети град Аматриче, сринат от земетресението в Централна Италия и където има най-много загинали. Кметът Серджо Пироци показа отдалеч от съображения за сигурност мащаба на разрушенията на държавния глава, който благодари на спасителните екипи. Те от сряда сутринта работят денонощно, за да вадят оцелели изпод отломките или телата на убити. По-късно Матарела ще присъства на погребението на някои от жертвите на труса в средновековния град. Според данни на службата за гражданска защита броят на загиналите от природното бедствие в засегнатите населени места е 290. Медицинска помощ е оказана на близо 400 души, а в палаткови лагери са настанени 2444 човека, лишени от подслон. Най-зле засегнат е град Аматриче, където до този момент е потвърдена гибелта на 230 души. От там най-често постъпват и новите данни за броя на загиналите.В Акумоли са намерили смъртта си 11 души, а в Аркуата дел Тронто - 49. Повечето от жертвите са италианци. Чужденците, намерили смъртта си при земетресението, са шестима румънци, трима британци, една испанка и по един гражданин на Канада и Албания. Трусът с магнитуд 6,0 по Рихтер в сряда рано сутринта бе последван от втори с магнитуд 5,4 и от стотици по-слаби вторични трусове. Земетресение бе усетено и днес в Аматриче по време на посещението на президента на републиката

Глобиха хотелиер на Фичоза, окупирал цял сектор от плажа

http://offnews.bg/news/n_1/n_635103.html

Между 10 и 50 хил. лв. ще трябва да заплати хотелиер на варненския плаж Фичоза, който е разположил чадъри и шезлонги на плажа, без да има право на това. Това съобщиха днес министърът на туризма Николина Ангелкова и областният управител на Варна Стоян Пасев. Те присъстваха на изненадваща проверка на експертите на двете институции на плажната ивица по подаден сигнал. „Областната администрация е осигурила водно спасяване на този плаж, общината - почистване, а един частен субект се възползва от всичко това, без да заплаща никакви такси на държавата“, констатира Ангелкова. Цял сектор на плажа е завзет от хотелиера, като специални табели предупреждават, че никой, освен гостите на хотела, нямат право да я ползват. „По документи това е неохраняем плаж и цялата зона трябва да бъде абсолютно свободна за туристите“, подчерта Николина Ангелкова. Тя коментира, че докато концесионерите и наемателите на плажовете са длъжни да осигуряват редица услуги и подлежат на постоянен контрол, подобни предприемачи извличат само дивиденти. „Ще продължим с проверките както на този плаж, така и на цялото Черноморие“, категоричен бе министърът. Проверяващите са попаднали и на две заведения на плажната ивица. Ангелкова нареди да се направят геодезически заснемания и да се провери дали заведенията отговарят на кадастралната схема. „На неохраняем плаж никой няма право на каквато и да е търговка дейност на плажната ивица“, обясни Николина Ангелкова. По думите й в началото на сезона са проверени повече от 100 плажа, а през последната седмица над 65 ивици са били повторно инспектирани от екипите на министерството. Експертите на Министерството на туризма и на областна администрация Варна съставиха протокол на нарушителя „И ЕС АЙ БЪЛГАРИЯ“ ООД и предстои издаването на акт за установяване на административно нарушение.

ЕК: Ние се придържаме към споразумението с Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=329684

Европейската комисия се придържа към своите задължения от споразумението за мигрантите с Турция и се надява на същото и от турската страна, заяви представителят на ЕК Александър Винтерщайн, цитиран от АНСА, в отговор на коментара на премиера Бойко Борисов в Истанбул за опасност от нова вълна от бежанци към Европа, ако не бъде изпълнено условието за безвизово пътуване на турските граждани в ЕС.

Борисов получил уверение за подкрепа от Меркел по бежанския въпрос

https://www.actualno.com/politics/borisov-poluchil-uverenie-za-podkrepa-ot-merkel-po-bejanskija-vypros-news_559389.html

В рамките на среща с германския канцлер Ангела Меркел и правителствените ръководители на Австрия, Хърватия и Словения Бойко Борисов е имал кратка среща на четири очи с Меркел. На този разговор той е изложил опасенията на България от бежански поток и е получил уверения за подкрепа. В бежанската криза София е с Берлин и Брюксел, но не и срещу Анкара, стана ясно след края на двучасовата срещу между правителствените ръководители. По време на работния обяд на една маса седнаха лидери на няколко държ

Пожарът край Гълъбово е овладян

https://www.actualno.com/starazagora/pojaryt-kraj-gylybovo-e-ovladjan-news_559391.html

Пожарът в Гълъбово е овладян и локализиран, кметът отмени бедственото положение, съобщи Нова тв. Огнената стихия е обхванала 2500 декара, от тях 276 декара борова гора, 130 декара напълно са изпепелени. Изгорели са няколко навеса, а огънят е достигнал до дворовете на последните къщи. В гасенето са се включили осем пожарни автомобили от Старозагорска област, Хасковска област и Пловдивска област. Къщите са спасени, но не и гората. Една от причините за трудното овладяване на огъня е силният вятър

55 места наказание за Люис Хамилтън преди старта в Белгия

https://www.24chasa.bg/sport/article/5732069

55 места наказание за Люис Хамилтън преди старта в БелгияСветовният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън получи наказание от шокиращите 55 места на стартовата решетка за неделното Гран при на Белгия. Британецът, който е водач в генералното класиране получи три отделни наказания заради промени в три различни компонента в двигателя на болида му. Заради първата и втората промяна Хамилтън получи наказание от

"Тотнъм" и "Ливърпул" си разделиха точките на "Уайт харт лейн"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/08/27/2818264_totnum_i_livurpul_si_razdeliha_tochkite_na_uait_hart/?ref=rss


"Тотнъм" и "Ливърпул" не излъчиха победител в първия мач от третия кръг на английското първенство и двубоят между тях завърши 1:1.

"Мърсисайдци" могат да съжаляват повече, че изпуснаха да си тръгнат с победа от "Уайт харт лайн", след като през по-голямата част от мача диктуваха случващото се на терена.

Те откриха резултата с гол от дузпа на Джеймс Милнър през първата част, но след почивката "шпорите" успяха да стигнат до равенството с попадение на Дани Роуз.
...

Хиляди се изкачиха на връх Шипка, за да почетат паметта на загиналите за свободата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601948

Хиляди хора от страната се изкачиха на легендарния връх Шипка, за да участват в националните тържества по повод отбелязването на 139-годишнината от августовските боеве за защитата на старопланинския проход по време на Руско-турската освободителна война. Сред официалните лица бяха началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, началникът на военната академия "Георги Сава Раковски" генерал-майор Тодор Дочев, посланикът на Беларус Владимир Воронкович, генералният консул на Русия в Русе Татяна Грушко, народни представители, областни уп...

Призьор от Рио продава медала си, за да събере пари за болно от рак дете

http://www.cross.bg/oleg-malahovski-medal-1518481.html

/КРОСС/Пьотр Малаховски показа на целия свят, че освен голям дискохвъргач е и великодушен човек. Полякът, който спечели сребърен медал от Олимпийските игри в Рио, за втори път в кариерата си, го продаде за да може да осигури лечение от рядка форма на рак, на малкия Олег Шимански. Олег страда от ретинобластома, рядка форма на рак на ретината. Малаховски написа в профила си във „Фейсбук", че Доминика и Себастиан Кулчик, са „заявили намерение да купят сребърния медал", който ще бъде продаден на търг. Средствата ще бъдат дарени за лечението на 3-годишния Олег. Доминика и Себастиан Кулчик са сред най-богатите поляци. Малаховски не обяви точната цена на медала, но каза, че сумата, която е нужна - почти 500 хиляди злоти (130 хиляди долара), е постигната. „Моят медал днес струва много повече, отколкото преди седмица. Той вече е с цената на здравето на Олег", добави Пьотр.  

Бързото намаляване на китайския дълг носи нови рискове

http://www.investor.bg/aziia/336/a/byrzoto-namaliavane-na-kitaiskiia-dylg-nosi-novi-riskove-223540/

Според агенцията за икономическо планиране в страната мащабът на дълга и коефициентът на ливъридж на Китай бързо нарастват

"Асарел Медет" АД посрещна своя празник в очакване на милиардна инвестиция

https://www.24chasa.bg/region/article/5732065

"Асарел Медет" АД посрещна своя празник
 в очакване на милиардна инвестицияНяколко хиляди работници и служители на "Асарел Медет" АД, гости и жители на Панагюрище честваха в събота празника на медодобивния гигант в курорта Панагюрски колони. В словото си пред множеството изпълнителният директор на дружеството инж. Делчо Николов подчерта, че компанията е безспорен лидер в българския рудодобив.

Двойник замествал съветски лидер

http://www.vesti.bg/lyubopitno/dvojnik-zamestval-syvetski-lider-6057920

След повече от половин век в мълчание на 88 години двойникът на съветския лидер проговори

17 души загинаха при пожар в печатница в Москва

http://www.moreto.net/novini.php?n=329673

Седемнайсет човека загинаха при пожар в склад на печатница в североизточен район на Москва, съобщи ТАСС. Преди да се разгорят пламъците, в сградата е имало 30 граждани на Киргизстан, работещи там легално, казаха от полицията. Дванайсет от тях са били спасени и според техни разкази вътре били останали още най-малко десет души.

Стотици се поклониха пред паметта на Димитър Цонев

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/stotici-se-pokloniha-pred-pametta-na-dimityr-conev-6058063

Семейството помоли хората да не носят цветя, а да подкрепят фондация за млади журналисти на името му

Прощаваме се с Димитър Цонев

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/proshtavame-se-s-dimityr-conev-6058063

Семейството помоли хората да не носят цветя, а да подкрепят фондация за млади журналисти на името му

АФП: Вишеградската група поиска от Меркел обща европейска армия

http://www.cross.bg/obshta-armiya-evropeiiska-1518480.html

/КРОСС/Страните от Вишеградската група поискаха в петък при срещата си с Ангела Меркел създаване на обща европейска армия, предаде АФП. „Ние трябва да поставим приоритет върху сигурността и да започнем да изграждаме обща европейска армия", каза след разговорите с канцлера във Варшава унгарският премиер Виктор Орбан. Левият чешки министър-председател Бохуслав Соботка от своя страна подкрепи тази идея. „Трябва да започнем дискусията за обща европейска армия", каза той. Ангела Меркел подкрепи виждането за повече обща сигурност, но подчерта, че е важно как плановете ще се превърнат в дела. „Сигурността е основен въпрос. Ние можем да направим повече заедно в областта на отбраната и сигурността", каза Меркел. „Брекзитът не е просто събитие, а повратна точка в историята на ЕС и затова е необходимо да работим за много спокоен отговор", коментира канцлерът на Германия. Въпросът за обща армия е трънлива тема сред 27-те, коментира АФП. Агенцията напомня, че страните от Вишеградската група членуват в НАТО, но шест от 27-те държави в ЕС не са съюзници в алианса: Австрия, Кипър, Финландия, Ирландия, Швеция и Малта.

Мъртвопиян шофьор със ЗИЛ помете къщата си и тази на съседите в Мусомища

https://www.24chasa.bg/novini/article/5732062

Мъртвопиян шофьор със ЗИЛ помете къщата си и тази на съседите в МусомищаДве къщи е помел с тежкотоварния си автомобил "ЗИЛ" шофьор от гоцеделчевското село Мусомища, съобщи struma.bg, позовавайки се на полицейски служители и местни жители, станали очевидци на инцидента. Посред нощ Иван Г. се метнал на камиона, но след няколко маневри го забил в собствената си къща и в тази на съседите, намираща се в близост.

Гръцките хотели свалят цените през септември

https://www.actualno.com/balkani/gryckite-hoteli-svaljat-cenite-prez-septemvri--news_559387.html

Гърците свалят цените на хотелите и туристическите пакети с 50% от началото на септември. Много от хотелите са резервирани изцяло до края на месеца, съобщава БНР. Има туристически райони в Гърция, където е невъзможно вече да се намери свободна стая през целия месец септември. Предварителните резервации от чуждестранни туристи запълват изцяло хотелите. Предлагат се пакети на половин цена в сравнение с активния туристически сезон. По информация на туристическите агенции отново остров Санторини

Хамилтън бе наказан с общо 55 места преди поредния старт във Формула 1

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/08/27/2818261_hamiltun_be_nakazan_s_obshto_55_mesta_predi_poredniia/?ref=rss


Световният шампион Люис Хамилтън получи наказание от общо 55 места на стартовата решетка за неделното Гран при на Белгия от Формула 1.

Британецът, който е водач в генералното класиране пред съотборника си в "Мерцедес" Нико Росберг, получи три отделни наказания заради промени в три различни компонента в двигателя на болида си.

Заради първата и втората промяна Хамилтън получи наказание от по 15 места, а третата му донесе допълнителни 25 позиции. Последната санкция обаче е...

Бедствено положение в Гълъбово заради пожар

http://www.cross.bg/gulubovo-polozhenie-pozhar-1518479.html

/КРОСС/Кметът на Гълъбово Николай Тонев обяви бедствено положение заради пожар. Стихията се е разпростряла в кв. „Митьо Станев". Огънят е обхванал гора между квартала и село Мусачево. На място вече има екипи на пожарната от Гълъбово и Стара Загора. В гасенето са се включили земеделските арендатори от региона и доброволци. Очакват се пожарни и машини от големите предприятия.  

Две коли се сблъскаха на околовръстното в Пловдив, две деца са в болница (снимка)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5732059

Две коли се сблъскаха на околовръстното в Пловдив, две деца са в болница (снимка)Катастрофа затруднява движението по околовръстния път на града при разклона за с. Марково. Катастрофата е между два автомобила - пежо и рено. При удара едината кола е изхвърчала в канавката. Две деца - на 9 и 11 години са откарани в болница за преглед, съобщи "Фокус". По първоначална информация лек автомобил "Пежо",

Утре ще бъде облачно по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=329677

Над Западна и Централна България през нощта ще е ясно, а утре предимно слънчево. Над Черноморието ще има временни увеличения на облачността и на места ще превали. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Максималните температури ще са 26-27°.

Ричард Брансън претърпял инцидент с велосипед, разминал се на "косъм от смъртта"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601947

Британският предприемач и основател на "Върджин груп" Ричард Брансън е претърпял сериозен инцидент с велосипед, при който се е разминал на "косъм от смъртта", предадоха световните информационни агенции. По ирония на съдбата инцидентът е станал точно пет години, след като на частния остров Некер на милиардера се разрази пожар. В петък 66-годишният Ричард Брансън разпространи в социалните мрежи свои снимки с окървавено лице и разказа за случилото се няколко дни по-рано, когато е карал велосипед заедно с двете си пораснали деца Холи и Сам на Вирдж...

Борисов и австрийският канцлер Керн сблъскаха позиции при Меркел

http://www.cross.bg/tyrtziya-kern-borisov-1518478.html

/КРОСС/Българският премиер Бойко Борисов и австрийския канцлер Кристиан Керн сблъскаха противоположни позиции за отношенията на ЕС с Турция по време на работен обяд при германската канцлерка Ангела Меркел. Керн настоя за безкомпромисна политика спрямо Турция и дори за прекратяване на преговорите за членство в ЕС на среща на европейските социалдемократи, на която той присъства в четвъртък в Париж. Останалите европейски социладемократи се отнесли с разбиране към предложението му, но засега го обявили за неприложимо, посочи Керн преди срещата с Меркел. „Австрия не иска провал на отношенията между ЕС и Турция, а реалистична политика", обясни той. Според него с Турция трябва да се работи съвместно по въпросите на бежанската криза, сигурността и икономическата политика, но засега да не се водят преговори за членство в ЕС. „ЕС не трябва да си заравя главата в пясъка за наличието на сериозни проблеми със спазването на човешките права и демократичните принципи в Турция", каза Керн. Според него и без друго дипломатическите преговори за прием в ЕС са фикция. Ако Турция въведе смъртната присъда, това ще е демакарционната линия, която не бива да се прекрачва и преговорите трябва да се спрат, заяви Керн. На същото мнение били френския президент Оланд и шефът на Европарламента Шулц. Да не се превръщаме в просяци пред Турция, колкото и да ни е важно запазването на споразумението с Анкара за бежанците, настоя австрийският канцлер

В Италия разследват причините за разрушенията от земните трусове

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601946

Прокуратурата в италианския град Риети е започнала наказателно дело във връзка с последствията от силното земетресение в централните райони на Италия, в което загинаха най-малко 290 души и бяха разрушени и повредени голям брой жилищни и други сгради. Това съобщи днес вестник "Република", цитиран от ТАСС. Нови вторични трусове стреснаха Централна Италия, жертвите вече са 290 По думите на Джузепе Сайеву от прокуратурата в Риети, област Лацио, разрушенията не са следствие единс...

Германски дипломат: Борисов тръгва по опасен път

http://offnews.bg/news/n_1/n_635102.html

По повод тревогите от миграционен натиск по българската граница и различните изявления на премиера Борисов по тази тема помолихме за коментар добрия познавач на българската политика Клаус Шрамайер: Във връзка с интервюто на Борисов за „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” мога да кажа само това: От встъпването си в длъжност през 2009 година той имаше на разположение седем години, за да приведе в ред държавата си. И сега щеше да разполага с армия, която да заслужава това име, с правосъдие, което не се поддава на външни влияния, с икономика, която да му осигурява необходимите данъци, както и с уважение, каквото едва ли би имал друг премиер на Балканите. Ако всичко това се беше случило, нямаше да е необходимо сега да изпада в унизителната поза на молител. Жалко - и за България, и за нас - че той пропусна този шанс. Кой, ако не той, би могъл на базата на опита, способностите и популярността си в България, да се справи с тъмните сили, които пречат на процъфтяването на страната? Защо Борисов не залага на гражданското общество, на реформаторските сили и на българите, които олицетворяват най-добрите традиции на страната? Но все още не е много късно! Борисов би могъл да почерпи от опита на балтийските държави, Полша и други страни. В крайна сметка вината за всичко не може вечно да бъде приписвана на турското робство. Аз добре разбирам Борисов. Но на фона на тлеещата туркофобия на българите смятам, че се впуска в опасна посока точно преди изборите. След като ние не желаем или не сме способни да защитаваме българската граница, той обаче явно няма друг избор – включително и заради абсурдното Дъблинско споразумение. В същото време Борисов ще тръгне по един твърде опасен път, ако продължава да се раздалечава от ЕС. Още екстрадирането на Бююк в Турция представляваше грубо правно нарушение. А ако спрат да пристигат европейските пари – как ли ще живеят тогава България и нейните олигарси? Остава неясно и това дали по този начин Борисов ще успее да си „купи” трайното благоразположение на Ердоган. Във всеки случай българският премиер вече ще може да бъде изнудван по-лесно. Не бих искал да съм на негово място, казва в заключение германският дипломат и добавя: В края на краищата Борисов вече би две последователни дузпи и вкара един гол. Дали ще успее да стори същото и във външната политика? За съжаление има проблеми – като например гръцко- македонският спор за името или проблемът с кюрдите в Турция – които не могат да бъдат решени така лесно и разумно. *Германският дипломат Клаус Шрамайер през 1990-те беше заместник-посланик на Германия в София. Дойче веле

19-годишен българин е обявен за математик №1 в престижен университет в Бостън

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5732050

19-годишен българин е обявен за математик №1 в престижен университет в Бостън19-годишният българин Иван Ценов от Царево е обявен за математик номер 1 в един от най-престижните университети в Бостън - "Тафтс", съобщи bTV. Той получава отличието още в края на първата година от следването си. Срещаме Иван в апартамента на родителите му в Бургас, но категорично заявява, че е от Царево,

19-годишен българин е обявен за математик №1 в престижен университет в Бостън

https://www.24chasa.bg/novini/article/5732050

19-годишен българин е обявен за математик №1 в престижен университет в Бостън19-годишният българин Иван Ценов от Царево е обявен за математик номер 1 в един от най-престижните университети в Бостън - "Тафтс", съобщи bTV. Той получава отличието още в края на първата година от следването си. Срещаме Иван в апартамента на родителите му в Бургас, но категорично заявява, че е от Царево,

Македонски младежи опитали да се присъединят към ИД, хванаха ги в Турция

https://www.actualno.com/balkani/makedonski-mladeji-opitali-da-se-prisyedinjat-kym-id-hvanaha-gi-v-turcija-news_559385.html

В Турция бяха задържани петима македонски младежи преди да се присъединят към Ислямска държава в Сирия, и бяха екстрадирани в Македония. Това предаде AFP, като се позовава на съобщение на македонския министър на вътрешните работи Митко Чавков. Заподозрените тръгнали за Турция с намерение да се включат в редиците на муджахидините в Сирия, заяви Чавков на пресконференция в Скопие, като уточни, че това са младежи на 18 - 24-годишна възраст. Двама от тях са тежко ранени, след като се опитал

Розберг спечели квалификацията за Гран При на Белгия

https://www.actualno.com/moresport/rozberg-specheli-kvalifikacijata-za-gran-pri-na-belgija-news_559386.html

Пилотът на Мерцедес Нико Розберг ще стартира от полпозишън в утрешното състезание за Гран При на Белгия на пистата „Спа”, предаде БГНЕС. Германецът бе най-бърз в днешната квалификация, записвайки време от 1:46.744 мин. Втори остана Макс Верстапен (Ред Бул) с 1:46.893 мин., а след него се наредиха двамата пилоти на Ферари Кими Райконен (1:46.910) и Себастиан Фетел (1:47.108). В топ 10 се наредиха Даниел Рикардо (Ред Бул), Серхио Перес (Форс Индиа), Нико Хюлкенберг (Форс Инди

Протест на Бранденбургската врата срещу "масовата безконтролна имиграция"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601944

Петнадесетина крайнодесни германски активисти се покатериха днес на Бранденбургската врата в Берлин в знак на протест срещу правителствената политика по миграцията, съобщи местната полиция, цитирана от Франс прес. По обяд те се изкачиха на емблематичния паметник в центъра на германската столица и разпънаха два транспаранта под колесницата на върха, на единия от които пишеше: "Сигурни граници, сигурно бъдеще". Бойко Борисов се среща с канцлера Ангела Меркел

Хващат без стикер по 100 чужденци на ден

http://www.moreto.net/novini.php?n=329683

И още нарушения на пътя. Чужденците, минаващи транзитно през България, масово не купуват винетни стикери. На ден органите на реда успяват да хванат средно по сто такива шофьори. А много други опитват да измамят системата, като си предават винетката един на друг.

Временни ограничения в движението заради колоездачната обиколка на България

http://www.cross.bg/bulgariya-obikolka-dvizhenieto-1518477.html

/КРОСС/65-та международна колоездачна обиколка на България стартира тази вечер от София с връчване на лидерските фланелки. Събитието ще се състои след 18 часа в района на храм-паметник „Св. Александър Невски". Обиколката ще продължи до 2 септември и състезателите ще преминат през територията на девет области. Във връзка с провеждането на 65-тата Международна колоездачна обиколка на България, служителите на МВР са ангажирани с осигуряването на охраната и безопасността на движението по време на спортната проява. Уточнени са маршрутите, по които ще преминава колоездачната колона, и е създадена временна организация на движението преди и до изтеглянето на състезателите. Всеки ден до 2 септември МВР ще публикува предстоящия за деня маршрут от обиколката.  

Филипинка с бебе има договор с полицията да убива наркодилъри

https://www.24chasa.bg/novini/article/5732043

Филипинка с бебе има договор с полицията да убива наркодилъриКак изглежда една жена, на която й плащат за да убива безжалостно наркодилъри? Би Би Си успя да се срещне с филипинката Мария (името й е сменено), която работи по договор с правителството точно това. Досега Мария има 6 успешни екзекуции. А в свободното си време е срамежлива и леко нервна майка с бебе в ръце, съобщава "Марица".

Добричлии се върнаха в 1916 година с военно-историческа възстановка (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601945

Добричлии се върнаха 100 години назад с възстановката на градския живот във военно положение, която днес бе направена на територията на бившите казарми. Тя е част от двудневния военно-исторически фестивал, посветен на 100-годишнината от Добричката епопея и подготвен от регионален клуб "46-и Пехотен добрич полк" към Национално дружество "Традиция". В пресъздаването на живота в Добрич от периода на битката за града на 5-7 септември 1916 г. се включиха и много доброволци, облечени подобаващо. Подредени бяха български и вражески (румънски и руски) ...

Кметът на Гълъбово обяви бедствено положение заради пожар

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/08/27/2818251_kmetut_na_gulubovo_obiavi_bedstveno_polojenie_zaradi/?ref=rss


Кметът на Гълъбово Николай Тонев е обявил бедствено положение заради голям пожар, съобщи "Фокус", като цитира пресцентъра на общината. Запалена е гората между кв. "Митьо Станев" на Гълъбово и село Мусачево.

На място са кметът и зам.-кметът Димитър Василев, председателят на ябщински съвет Светла Боянчева, комисар Колев, екипи на пожарната от Гълъбово и Стара Загора.

Помагат земеделските арендатори от региона и други доброволци. Очакват се да пристигнат пожарни и други...

Гари Дърден записа дует с Орлин Павлов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5730900

Гари Дърден записа дует с Орлин ПавловГари Дърден - тъмнокожият красавец от сериала “От местопрестъплението”, влезе в звукозаписно студио в София и направи дует с Орлин Павлов. Освен че двамата играят главните герои в новия филм на Ники Илиев, те изпълняват парче към саундтрака към него. За българина това не е ново - Орлин направи песен за предишния филм на Ники Илиев - “Живи

Пак агресия на пътя: Задържаха мъж, обидил и ударил друг шофьор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601943

47-годишен мъж е задържан от полицията в Пловдив за агресия на пътя. Владо Кузов: Стреляха по мен на магистрала „Хемус" Около 17.00 часа вчера бил получен сигнал за спречкване на кръстовище между бул. "Освобождение" и ул. "Пеньо Пенев" в район "Тракия", съобщиха от полицията в града под тепетата. Пребиха шофьор пред бременна жена

Бедствено положение в Гълъбово заради пожар

http://www.moreto.net/novini.php?n=329679

Бедствено положение в град Гълъбово заради пожар. Гора се подпали в посока село Мусачево. На място са екипи на пожарната. Помагат земеделските арендатори от региона и други доброволци. Няма опасност за хората. Очаква се да пристигнат пожарни и други машини от големите предприятия.

Задържаха бивш съветник на Гюл за участие в опита за преврат

https://www.actualno.com/balkani/zadyrjaha-bivsh-syvetnik-na-gul-za-uchastie-v-opita-za-prevrat-news_559379.html

Турски съд в събота наложи арест на трима бивши висши дипломати, включително съветник на бившия президент Абдулах Гюл (на снимката) за връзки с неуспешния опит за преврат на 15 юли, предаде Anadolu Agency. Съд в Анкара наложи мярка арест на Гуркан Балик, Али Финдик и Тункай Бабали. Балик беше главен съветник по външната политика на Гюл, а още е бил и съветник на бившия премиер Ахмет Давутоглу докато беше външен министър. Финдик и Бабали са бивши посланици в Канада и Коста Рика, освободени зар

ДОСТ може да издигне своя кандидатпрезидентска двойка, заяви Местан

https://www.actualno.com/politics/dost-moje-da-izdigne-svoja-kandidatprezidentska-dvojka-zajavi-mestan-news_559380.html

Партия ДОСТ ще се регистрира в ЦИК за участие в президентския вот и има готовност да издигне своя кандидатска двойка, а иначе ще подкрепи друга такава с ярък евроатлантически профил, заяви лидерът й Лютви Местан днес в Кърджали. Местан не даде отговор дали самият ще се кандидатира за президент на страната, но депутатът и негов съпартиец Шабанали Ахмед обеща изненада. На пресконференцията присъстваха представители на Съюза на репресираните и на Федерацията на балканските изселници в Турци

Ел Паис: Жена за генерален секретар на ООН

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5732108

Ел Паис: Жена за генерален секретар на ООНРахой трябва да заложи на равенството и да подкрепи жена за кандидат за лидерската позиция в ООН В статия за испанското издание El Pais, Шазия З. Рафи, бивш генерален секретар на Парламентаристи за глобално действие, призовава испанския премиер и испанското правителство да дадат своя глас за една от жените кандидати за генерален секретар на ООН.

Километрични опашки на граничния пункт с Гърция

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/8qwMVfe19eU/

Километрични опашки са се образували отново на граничния пункт с Гърция “Маказа”. Задръстването е започнало в обедните часове, когато колоната от автомобили на изхода на България е била над два километра. Основният поток преминаващи са автомобили на румънски граждани, съобщава Кросс.

За да се влезе в Гърция се е чакало близо два часа. На граничния пункт са работели и двете трасета, но въпреки това опашката е била голяма и се е наложило да бъде отворено още едно трасе.

По информация на Граничните власти трафикът по българо-гръцката граница е интензивен. На “Кулата” също има образувани опашки.

На българо-сръбската граница на ГКПП “Калотина” трафикът е засилен.
На българо-македонската граница трафикът е нормален на всички ГКПП.

На българо-турската граница трафикът е нормален на всички ГКПП.

На българо-румънската граница на ГКПП Дунав мост – Русе на изход трафикът е интензивен за леки и товарни автомобили, има образувана около 3 км колона от чакащи автомобили. На ГКПП Дунав мост – Видин на изход има образувана 5 км. колона от товарни автомобили.

Във връзка с извършване на строително-монтажни дейности в района на ГКПП “Силистра”, ГД ”Гранична полиция информира гражданите, че за времето от 18.08.2016 г. до 20.09.2016 г. преминаването на пътни превозни средства през граничния пункт ще бъде затруднено.

ГДГП съветва при пътуване с МПС до Румъния и обратно, гражданите да избират маршрути през други гранични пунктове.

Чужденците у нас – масово без винетки, хващат по 100 на ден

http://www.cross.bg/shofyori-stikeri-vinetni-1518476.html

/КРОСС/Чужденците, минаващи транзитно през България, масово не купуват винетни стикери. На ден органите на реда успяват да хванат средно по сто такива шофьори, съобщава Нова тв. А много други опитват да измамят системата, като си предават винетката един на друг. "Доста водачи си позволяват да минават през територията на страната без да заплащат винетни стикери - знаете, че много трудно се поддържа пътната настилка - всеки е длъжен да си закупи винетка", обяснява началникът на „Пътна полиция" - София Тенчо Тенев. "Платих 10 евро, а нормалната цена е 5 евро - това е много скъпо. Ако парите отиваха за държавата - ок, но сега се продават по магазини, бензиностанции и те взимат голяма част от цената. Това не е нормално", на мнение е Пиер, който пътува от Германия за почивка във Варна. Много чужденци опитват да си спестят цената на винетката с измама. Чуждите шофьори не залепят добре винетния стикер и го сменят с други шофьори на границата. Глобата за нарушителите е от 300 до 3000 лева. А нарушителите от чужбина плащат глобите - директно в КАТ. Катаджиите проверяват и документите за покупка на винетките - за да се избегнат крадени стикери.    

Българин е обявен за математик №1 на университет в Бостън

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/--nuoZQSI_s/

19-годишният българин Иван Ценов от Царево е обявен за математик номер 1 в един от най-престижните университети в Бостън – “Тафтс”. Той получава отличието още в края на първата година от следването си.

Срещаме Иван в апартамента на родителите му в Бургас, но категорично заявява, че е от Царево, макар учителите от бургаската математическа да са го открили за науката. Уменията му са оценени и в университета в Бостън. „Професорите много бързо забелязаха и оттам нататък с тяхна помощ, с тяхно съдействие успях да спечеля наградата”, казва младежът, цитиран от bTV.

Иван е приет да следва с пълна стипендия и се занимава с квантова физика. В САЩ се е адаптирал бързо и дори участва в университетска рок група, но дори и през лятото отделя време за математиката и винаги разпуска с любимата китара.

 

Започва поклонението пред Димитър Цонев (снимки + видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5732016

Започва поклонението пред Димитър Цонев (снимки + видео)Поклонението пред тленните останки на Димитър Цонев започва в 15,30 часа в столичния храм “Свети Седмочисленици”. Семейството помоли хората да не носят цветя, а да подкрепят фондация за млади журналисти на името му. Погребение няма да има, защото ще бъде

Ваньо Шарков инспектира системата за пръстови отпечатъци във варненска болница

http://www.moreto.net/novini.php?n=329681

Зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков присъства на тестването на системата за пръстова идентификация на пациенти в УМАБЛ „Св. Марина" във Варна. Лечебното заведение вече разполага с 43 устройства. Работата с част от тях бе демонстрирана днес пред медии.

Ремонти с Валери - Да шпакловаме сами стените в дома си

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5730891

Ремонти с Валери - Да шпакловаме сами стените  в дома сиПърво прегледайте дали разполагате свсички необходими инструменти Много често за ремонт и освежаване на стените в дома ни те се нуждаят от гладко изравняване, което се постига чрез т. нар. гипсова замазка, или шпакловка. Когато се изправят пред подобна задача, мнозина се стряскат, че това е трудна и сложна работа.

Близо 16% от българите вече живеят под наем

http://econ.bg/Новини/Близо-16-от-българите-вече-живеят-под-наем_l.a_i.727865_at.1.html

"Моят дом е моята крепост" важи за все по-малко българи. У нас осезаемо спада делът на хората, които живеят в собствено жилище, и обратно, расте...

Япония ще отпусне 30 млрд. долара на Африка за подобряване на инфраструктурата

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/08/27/2818249_iaponiia_shte_otpusne_30_mlrd_dolara_na_afrika_za/?ref=rss


Премиерът на Япония Шиндзо Абе каза днес пред африкански лидери, че неговата страна ще отпусне 30 милиарда долара от държавния и частния сектор за подобряване на инфраструктурата на континента, съобщи БТА, като цитира "Ройтерс".

Абе, който участва в кенийската столица Найроби в шестата Токийска международна конференция за африканско развитие, уточни, че пакетът ще бъде разпределен за период от три години, започвайки с 10 милиарда през настоящата, като ще се работи в сътрудничество с...

Гечев: Следващият президент трябва да изготви национални приоритети за 25-30 г. напред

http://www.cross.bg/nashite-parlamenta-godini-1518475.html

/КРОСС/- Проф. Гечев, не сте член на Изпълнителното бюро на БСП и не сте участвал във вземане на решението за прекратяване на договорката с АБВ. Изненада ли ви то? - Мое дълбоко убеждение е, че по принцип опитът за договорки с АБВ преди предстоящите президентски избори не е в интерес нито на БСП, нито на "левия" политически фронт. АБВ влезе на ръба на 4-те процента в парламента, не без помощта на ГЕРБ. Те бяха част от дясното управление на г-н Борисов повече от две години и се оттеглиха, когато бе очевидно, че поетите негативи на управлението вече са ги завлекли към политическото дъно. Заедно с ГЕРБ гласуваха всички ключови закони на управляващата коалиция, в т.ч. съсипващия 16-милиарден дълг, антисоциални закони и т.н. Освен това на последните местни избори те почти повсеместно действаха против нашите кандидати. Независими социологически проучвания им отреждат сега около 1,5% електорална подкрепа. И при тези безспорни факти защо БСП трябваше да спасява АБВ? Първо, в ръководството им са напуснали ни членове, чиято иначе впечатляваща политическа кариера се дължи на нашата партия. Не отричам техните лични професионални качества, напротив. Но без БСП къде щяха да бъдат те сега? Второ, нетният изборен ефект върху крайния ни резултат щеше да бъде отрицателен. Защото, ако ни носят 1,5%, трябва да пресметнем и колко процента ще загубим, т.е. "зестрата" в този брак би била най-малкото противоречива

Стотици изпратиха Димитър Цонев в последния му път

https://www.actualno.com/society/stotici-izpratiha-dimityr-conev-v-poslednija-mu-pyt-news_559376.html

Стотици хора – роднини, близки, приятели и колеги заприиждаха в столичния храм „Свети Седмочисленици”, за да си вземат последно сбогом с журналиста Димитър Цонев, предаде БГНЕС. Поклонението пред тленните му останки започна в 15.30 часа. Пред вратите на храма се образува дълга опашка от хора, които са познавали емблематияния журналист и по някакъв начин пътищата им са се пресекли. Хората носят цветя и чакат търпеливо, за се простят с Митко Цонев. Журналистът от БНТ почи

Млад мъж загина при тежка катастрофа край Пловдив, друг е в тежко състояние

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601942

25-годишен мъж загина, а друг е в тежко състояние след челен сблъсък на пътя между Пловдив и Пазарджик. Сигналът за тежка катастрофа е подаден около 12:00 ч. на телефон 112, съобщиха от полицята. Според информацията край разклона за Стамболийски лек автомобил „Ауди", който пътувал в посока Пловдив, навлязъл в насрещната лента за движение и се блъснал челно в джип „Опел", теглещ аварирал лек автомобил „Фиат". При удара на място починал 25-годишният водач на „Ауди"-то, от село Братаница. В тежко състояние в болница е транспортиран 53-годишен плов...

Вяра Анкова: Митко Цонев бе символът на БНТ, щеше да й е добър директор!

https://www.24chasa.bg/novini/article/5730901

Вяра Анкова: Митко Цонев бе символът на БНТ, щеше да й е добър директор!Беше любим колега, много скъп приятел, кръстник на децата ми, повече от брат - Откога се познавахте с Димитър Цонев? - Откакто започнахме в телевизията през 1991 г. Тогава цяло ново поколение влезе в БНТ. Когато дойдох, той вече работеше. Отличаваше от цялата група журналисти още тогава. Много спомени ни свързват.

Млад мъж загина при челен сблъсък край Стамболийски

https://www.24chasa.bg/novini/article/5732007

Млад мъж загина при челен сблъсък край СтамболийскиШофьор загина, а друг е в тежко състояние след челен сблъсък на пътя между Пловдив и Пазарджик, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Сигнал за тежка катастрофа на пътя Пловдив - Пазарджик бе подаден днес около 12 часа на телефон 112. Според информацията, край разклон за Стамболийски лек автомобил „Ауди”,

Бактерия прави биогориво от въглероден диоксид

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/bakteriia-pravi-biogorivo-ot-vygleroden-dioksid-6057962

Бактерията се нуждае единствено от слънчева светлина, за да извлича въглеродния диоксид от атмосферата и да го преработва в метан и водород

Девня ще отпразнува празника на града с концерт

http://www.moreto.net/novini.php?n=329646

Община Девня организира голям празничен фолклорен концерт по случай 47-годишнината от обявяването на Девня за град. Събитието ще се състои днес от 19 часа на площада пред читалище "Просвета" в кв. "Девня 1", научи Moreto.

ЕК за коментара на Борисов: Имаме споразумение с Турция

http://www.vesti.bg/bulgaria/ek-za-komentara-na-borisov-imame-sporazumenie-s-turciia-6058061

Европейската комисия се придържа към своите задължения от споразумението за мигрантите с Турция и се надява на същото и от турската страна

Обявиха бедствено положение в Гълъбово заради голям пожар

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601938

Кметът на Гълъбово Николай Тонев обяви бедствено положение. Пожар гори в кв. "Митьо Станев" в посока с. Мусачево. Запалена е гората около двете населени места. Най-висока степен на опасност от пожари е обявена в част от страната На място са кметът Тонев, зам-кметът Василев, председателят на Общински съвет Гълъбово Боянчева, комисар Колев, екипи на пожарната от Гълъбово и Стара Загора. Помагат земеделските арендатори от региона и доброволци. Очакват се...

Пак агресия на пътя: Задържаха мъж, обидил и ударил в лицето друг шофьор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601936

47-годишен мъж е задържан в Пето РУ – Пловдив за агресия на пътя. Около 17 часа вчера бил получен сигнал за възникнало спречкване на кръстовище между бул. “Освобождение” и ул. “Пеньо Пенев” в район “Тракия”, съобщиха от полицията в града под тепетата. По първоначални данни, при изчакване на светофар водач на лек автомобил “Пежо” отправил обиди и ударил в лицето 60-годишен шофьор на лек автомобил “Рено”. При предприетите бързи издирвателни действия бил установен и задържан из...

Филм за съветски супергерои ще бори доминацията на Холивуд

http://www.cross.bg/rysiya-zhena-mechtae-1518474.html

/КРОСС/Американските продукции за супергерои са всеизвестни на всички. Капитан Америка, Батман и Железният човек на няколко пъти спасиха лятото ни от скуката и междувременно ... света от пълно разрушение. Хората, които преди 15-20 години съзряха идеята, че от интересните комиксови истории могат да излязат потенциални блокбъстъри, се превърнаха от продуценти във финансови анализатори и мултимилионери. В момента компанията виновна за комиксите на Хълк и Спайдърмен „Marvel, Inc." се оценява на над 4 милиарда долара. Политическата надпревара между Русия и САЩ също е известна на всички. Своеобразна студена война се заформя и на филмовия фронт. През зимата на следващата година по кината ще излезе руската продукция „Защитники" (Guardians). Филмът, създаден с помощ от държавата, разказва за група от хора със свръхчовешки способности, които защитава Съветския съюз и след неговото разпадане са се покрили в родните си страни. Над Русия обаче е надвиснала нова опасност и Аруса (Човекът-мечка), Хан (Човекът-вятър), Лера (Земната жена) и Ксения (Водната жена) трябва да се съберат, за да надвият Куратов, който мечтае за свят управляван от зли клонинги. Създателите на филма с бюджет над 320 млн. рубли, разказват, че характерът на всеки един герой представя силните черти на народа на съответната бивша съветска република

Борисов ще настоява пред Меркел за солидарност при решаване на мигрантската криза

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/08/27/2818242_borisov_shte_nastoiava_pred_merkel_za_solidarnost_pri/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов ще поиска общоевропейско решение и проява на истинска солидарност между държавите в Европа за разрешаването на мигрантската криза. В момента той се среща с германския канцлер Ангела Меркел. В разговорите участват и министър-председателите на Хърватия и Словения и канцлерът на Австрия.

"Освен това ще запозная колегите с темите, които обсъдих вчера в Истанбул заедно с турския премиер и президент, и отново ще подчертая, че единствено с воля и решителност от...

Бедствено положение в Гълъбово заради пожар

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601935

Кметът на Гълъбово Николай Тонев обяви бедствено положение. Пожар гори в кв. Митьо Станев. Запалена е гората около двете населени места. На място са кметът Тонев, зам-кметът Василев, председателят на Общински съвет Гълъбово Боянчева, комисар Колев, екипи на пожарната от Гълъбово и Стара Загора. Помагат земеделските арендатори от региона и доброволци. Очакват се пожарни и машини от големите предприятия.  ...

Изплатиха отоплителни помощи на 3304 души в Пазарджишко

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601934

Помощите за отопление на 3304 домакинства от Пазарджишка област са изплатени през август, съобщават от Регионалната дирекция „Социално подпомагане”. Парите са отпуснати на подалите документи и получили положителен отговор през юли. Целевата помощ е за 5 месеца – от ноември до март, по 72,46 лева, или общо 362,30 лева. Сумата за ноември и декември се изплаща до края на месеца, следващ този, в който е издадена заповед за отпускане. До 31 януари ще бъде преведен втори транш – за месеците януари, февруари и март. От началото на кампанията за прием ...

Задръствания по пътя Вакарел-Панагюрище, от АПИ подават неясна информация

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601933

Затворен път от Вакарел до Панагюрище предизвика огромни задръствания от рани тази сутрин, съобщават потърпевши. В участъка не се допускат автомобили заради снимки на филм. До вчера обаче от нито една институция не дадоха ясна информация за предстоящите ограничения. Първото предупреждение дойде от пиар отдела на Асарел-Медет”. Фирмата днес има празник за Деня на миньора, продължава и Международният турнир по тенис на маса, за които се очакват много гости, пътуващи от София по посочения маршрут и се опита да ги предупреди за възможните неудобств...

Джон Оливър откупи и опрости дългове за здраве на американци за 15 млн. долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/5730986

Джон Оливър откупи и опрости дългове за здраве на американци за 15 млн. долараВъв вечерното си шоу той разказа как стотици хиляди в САЩ са рекетирани от фирми бързо да си върнат задълженията Водещият на “Шоуто на Оливър” (Last Week Tonight по HBO) Джон Оливър купи медицински дългове на 9000 американци и след това ги опрости. Така британският комик пренаписа телевизионната история.

Джокович: В момента съм в пика на кариерата си

https://www.actualno.com/tennis/djokovich-v-momenta-sym-v-pika-na-karierata-si-news_559369.html

Броени дни преди старта на последния за годината турнир от Големия Шлем US Open световният №1 Новак Джокович заяви, че се чувства в пика на своите сили. Сърбинът ще опита да спечели за трети път надпреварата в Ню Йорк, след като го направи през 2011 и 2015 година, предаде БГНЕС. „На 29 години съм, намирам се в пика на кариерата си като тенисист и ще опитам да задържа това ниво, колкото се може по-дълго. Именно тази нагласа ми позволява да се фокусирам върху целите си, надявам се,

Основателят на телевизия "Европа" напуска поста си

https://www.actualno.com/society/osnovateljat-na-televizija-evropa-napuska-posta-si-news_559372.html

Основателят на телевизия "Европа" Емил Стоянов напуска поста си на председател на Управителния съвет след 16 години работа в телевизията. Мениджърският екип на телевизията остава непроменен и се състои от хора, които са работили повече от 10 години в медиата. „Благодаря на акционерите, както и на журналистите, с които стартирахме заедно през далечната 2001 г. година първата българска новинарска телевизия в България. Телевизия "Европа" стартира на 14 април 2001 г. - Великден. От тогава до

Варелни бомби убиха най-малко 15 цивилни в Алепо

https://www.actualno.com/asia/varelni-bombi-ubiha-naj-malko-15-civilni-v-alepo-news_559374.html

Най-малко 15 цивилни са убити и няколко други ранени днес от две варелни бомби - метални контейнери с експлозиви - хвърлени от сирийския режим в квартал на разделения северен сирийски град Алепо. Съобщението е на AFP, която се позовава на информация от неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека. Нападението е било в квартал в източната част на града, който е контролиран от бунтовниците. То е поразило район в близост до шатра, където били изказвани

Пожар гори край Гълъбово, обявено е бедствено положение

https://www.24chasa.bg/novini/article/5732001

Пожар гори край Гълъбово, обявено е бедствено положениеКметът на Гълъбово Николай Тонев обяви бедствено положение. Това съобщиха от пресцентъра на Община Гълъбово. Пожар гори в кв. "Митьо Станев" град Гълъбово, посока с. Мусачево. Запалена е гората около двете населени места. На място са кметът Тонев, зам.-кметът Димитър Василев, председателят на Общински съвет Гълъбово Светла Боянчева, комисар Колев,

Япония обеща да инвестира 30 млрд. долара в Африка за три години

http://www.investor.bg/drugi/338/a/iaponiia-obeshta-da-investira-30-mlrd-dolara-v-afrika-za-tri-godini-223538/

Средствата от държавния и частния сектор ще отидат за подобряване на инфраструктурата на континента

ООН обвинява британските политици в насърчаване на расовата омраза

http://www.mediapool.bg/oon-obvinyava-britanskite-polititsi-v-nasarchavane-na-rasovata-omraza-news253442.html

Британските политици носят пряка отговорност за нарастването на броя на престъпленията на расистка основа след Брекзит. Това сочи докладът на Комисията за премахване на дискриминацията на расова основа към ООН, цитиран от БНР. "Разколническата, антиимигрантска и ксенофобска реторика на британските политици по време на референдума за излизане на страната от Европейския съюз е допринесла за насърчаването на престъпленията на расистка основа", се казва в експертния документ. В доклада се допълва, че видни политически фигури не са осъдили расистките обиди по време на кампания и са създали благодатна основа за публична проява на расистки предразсъдъци. Във Великобритания беше регистрирано рязко покачване на престъпленията на раситка основа около референдума на 23 юни. Само ден след него са докладвани 289 инцидента в страната. Комисията на ООН отбелязва още, че на голяма част от сигналите не е обърнато никакво внимание и почти никой не е наказан. Авторите на доклада посочват, че са сериозно загрижени от негативното публично представяне на образа на етническите малцинства, имигрантите и търсещите политическо убежище на Острова, включително и от медиите. Докладът призовава британските политици да бъдат по-активни в осъждането на такива прояви и да налагат по-стриктни наказания на онези, които насаждат расистка омраза.

ООН обвинява британските политици в насърчаване на расова омраза

http://www.mediapool.bg/oon-obvinyava-britanskite-polititsi-v-nasarchavane-na-rasova-omraza-news253442.html

Британските политици носят пряка отговорност за нарастването на броя на престъпленията на расистка основа след Брекзит. Това сочи докладът на Комисията за премахване на дискриминацията на расова основа към ООН, цитиран от БНР. "Разколническата, антиимигрантска и ксенофобска реторика на британските политици по време на референдума за излизане на страната от Европейския съюз е допринесла за насърчаването на престъпленията на расистка основа", се казва в експертния документ. В доклада се допълва, че видни политически фигури не са осъдили расистките обиди по време на кампания и са създали благодатна основа за публична проява на расистки предразсъдъци. Във Великобритания беше регистрирано рязко покачване на престъпленията на раситка основа около референдума на 23 юни. Само ден след него са докладвани 289 инцидента в страната. Комисията на ООН отбелязва още, че на голяма част от сигналите не е обърнато никакво внимание и почти никой не е наказан. Авторите на доклада посочват, че са сериозно загрижени от негативното публично представяне на образа на етническите малцинства, имигрантите и търсещите политическо убежище на Острова, включително и от медиите. Докладът призовава британските политици да бъдат по-активни в осъждането на такива прояви и да налагат по-стриктни наказания на онези, които насаждат расистка омраза.

Турция прати още танкове в Сирия

http://www.cross.bg/daesh-siriya-dzharablys-1518473.html

/КРОСС/Турция е изпратила днес още 6 танка в Сирия, докато подкрепяните от Анкара сирийски бунтовници продължават с дейностите по разминиране в град Джалабрус, който те отвоюваха от ДАЕШ („Ислямска държава") през тази седмица, съобщава „Франс прес". Турската армия в сряда започна операция под кодовото име „Щит на Ефрат" в Сирия, за да прогони ДАЕШ от пограничния регион, а също така да се противопостави на териториалните придобивки на кюрдската милиция „Отряди за народна защита" (YPG), ненавиждани от Анкара, защото ги разглежда като продължение на ПКК и кюрдския проблем на собствената си територия. Фотограф на „Франс прес" в село Каркамис от турската страна на границата е видял шест турски танка да пресичат границата в Сирия. Турското издание „Хюриет" по-рано съобщи, че турските въоръжени сили имали 50 танка и 380 военнослужещи в Сирия след три дни на операции. Турските войски подкрепят доста по-голяма сила от стотици сирийски бойци. Фотографът уточнява, че се чували спорадични експлозии от турската страна на границата, докато сирийските бунтовници провеждат разминиране в град Джараблус. Междувременно "Ройтерс" съобщи, че турски бойни самолети са бомбардирали днес село на юг от Джараблус, при което били поразени къщи на мирни граждани и позиции на групировка, свързана с коалицията Сирийски демократични сили (СДС), чиято основна съставка са YPG. Имало убити цивилни

Предадохме на Франция Мурад Хамид

http://www.moreto.net/novini.php?n=329675

България върна на Франция Мурад Хамид. Той беше заловен у нас по подозрение в тероризъм и в последствие бългаският съд разреши екстрадицията му. Хамид е зет на един от нападателите в редакцията на френския сатиричен вестник „Шарли Ебдо”.

Ген. Радев: Можем и трябва да бъдем отговорни за бъдещето на България

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601931

Генерал Румен Радев присъства на Националното честване на 139 години от Шипченската епопея и призова да бъдем отговорни към бъдещето си. "Всеки българин трябва поне веднъж да изкачи Шипка. Нека всички да си зададем въпроса можем ли поне малко да се доближим до тези герои, до това, което направиха те за България и да последваме техния пример. Можем и трябва да бъдем отговорни за настоящето и бъдещето на България", заяви ген. Радев. Румен Радев с критики към управляващите ...

Борисов: Убеден съм, че разумът ще победи популизма

https://www.24chasa.bg/novini/article/5731994

Борисов: Убеден съм, че разумът ще победи популизмаЩе защитавам българската позиция, според която e необходимо общоевропейско решение и проява на истинска солидарност между държавите в Европа за разрешаването на проблема. Това заяви българският премиер Бойко Борисов в началото на работния обяд германския канцлер Ангела Меркел в лятната резиденция на германското правителство в Мезеберг.

Хилари и Бил Клинтън били сред гостите на сватбата на Доналд Тръмп с Мелания

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5730965

Хилари и Бил Клинтън били сред гостите на сватбата на Доналд Тръмп с МеланияВече е сигурно, че Доналд Тръмп ще е кандидат-президентът на републиканската партия. Само няколко дни след като това стана ясно, започна вълна от нападки по негов адрес от враговете му. Неговите противници не губят време и търсят нещо пикантно около него. Те вече се ровят из миналото на неговата съпруга Мелания,

Над 200 души изкачиха скоростно Черни връх

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/08/27/2818234_nad_200_dushi_izkachiha_skorostno_cherni_vruh/?ref=rss


Повече от 200 участници тръгнаха тази сутрин от центъра на София да изкачват скоростно Черни връх. Трасето бе 17 километра, а денивелацията - над 1700 метра. Събитието бе част от инициативата София - Европейска столица на спорта, съобщи БТА.

Най-бързо до върха на 2290 метра стигна Димитър Михайлов, който остава непобеден във всички състезания от веригата #FiveMountains2016. 37-годишният представител на Янтра-Исполин финишира за 1.48:37 час, като изпревари с 41 секунди Илия Кацаров....

Придържаме се към споразумението за мигрантите с Турция, отговори Брюксел на Борисов

http://www.cross.bg/tyrtziya-sporazymenieto-borisov-1518472.html

/КРОСС/Европейската комисия (ЕК) се придържа към задълженията, произтичащи от споразумението за мигрантите с Турция и се надява на същото и от турската страна. Това коментира представител на ЕК в отговор на премиера Бойко Борисов, който вчера в Истанбул изтъкна, че имало опасност от нова вълна от бежанци към Европа, ако не бъде изпълнено условието за безвизово пътуване на турските граждани в ЕС. От Брюксел напомнят, че следващата оценка за напредъка на Турция по пътя към либерализацията на визовия режим се очаква през септември. Според досегашните оценки на ЕК Анкара трябваше да покрие още 5 критерии, като един от тях - споразумението за реадмисия на мигранти, вече е влязло в сила. Основната пречка в преговорите обаче остава преразглеждането на турското антитерористично законодателство.  

Бедствено положение заради пожар в Гълъбово

http://offnews.bg/news/n_1/n_635099.html

В град Гълъбово е обявено бедствено положение заради пламнал пожар, съобщават от пресцентъра на общината. Огънят гори в кв. Митьо Станев, в посока село Мусачево. Обхванати са гори между двете населени места. В гасенето участват доброволци, очаква се пристигането на пожарни и машини от големите предприятия в района. 

Борисов и австрийският канцлер Керн сблъскаха позиции при Меркел (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5731986

Борисов и австрийският канцлер Керн сблъскаха позиции при Меркел (Снимки)Българският премиер Бойко Борисов и австрийския канцлер Кристиан Керн сблъскаха противоположни позиции за отношенията на ЕС с Турция по време на работен обяд при германската канцлерка Ангела Меркел. Керн настоя за безкомпромисна политика спрямо Турция и дори за прекратяване на преговорите за членство в ЕС на среща на европейските социалдемократи,

България върна на Франция зетя на атентатор от "Шарли Ебдо”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601930

България върна на Франция Мурад Хамид. Той беше заловен у нас по подозрение в тероризъм и впоследствие бългаският съд разреши екстрадицията му. Екстрадираме във Франция зетя на атентатор от "Шарли Ебдо" Хамид е зет на един от нападателите в редакцията на френския сатиричен вестник „Шарли Ебдо". Зетят на атентатор от „Шарли Ебдо" проговор...

Времето на 28 август: Предимно слънчево, край морето може да превали

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601929

Прогноза за времето за 28 август, неделя Времето над Западна и Централна България през нощта ще е ясно, а утре предимно слънчево. Над източните райони ще има временни увеличения на облачността, по-значителни в следобедните часове, но само на отделни места ще превали слабо. Ще духа слаб, в Източна България умерен до силен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26 и 31 градуса, в София около 27 градуса, посочват от НИМХ - БАН. Над Черноморието ще има временни увеличения на облачността и на места ще превали. Ще духа умере...

25-годишен шофьор загина на място след челен сблъсък до Пловдив, друг е в тежко състояние

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601932

25-годишен шофьор загина, а друг е в тежко състояние след челен сблъсък на пътя между Пловдив и Пазарджик. Сигналът за тежка катастрофа е подаден днес около 12 часа на телефон 112, съобщиха от полицята. Според информацията, край разклона за Стамболийски лек автомобил „Ауди”, който пътувал в посока Пловдив, навлязъл в насрещната лента за движение и се блъснал челно в джип „Опел”, теглещ аварирал лек автомобил „Фиат”. При удара на място починал 25-годишният водач на „Ауди”-то,...

Млад мъж загина при тежка катастрофа край Пловдив

https://www.actualno.com/plovdiv/mlad-myj-zagina-pri-tejka-katastrofa-kraj-plovdiv-news_559367.html

25-годишен мъж загина, а друг е в тежко състояние след челен сблъсък на пътя между Пловдив и Пазарджик. Сигналът за тежка катастрофа е подаден около 12:00 ч. на телефон 112, съобщиха от полицята. Според информацията край разклона за Стамболийски лек автомобил „Ауди", който пътувал в посока Пловдив, навлязъл в насрещната лента за движение и се блъснал челно в джип „Опел", теглещ аварирал лек автомобил „Фиат". При удара на място починал 25-годишният водач на „Ауди"-то, о

Новият път към растеж на европейските мобилни оператори

http://www.investor.bg/telekomunikacii/457/a/noviiat-pyt-kym-rastej-na-evropeiskite-mobilni-operatori-223537/

Заради последните забрани на вътрешни сливания в редица страни телекомуникационните компании търсят нови варианти

Приморско отново става столица на фолклора

http://www.cross.bg/septemvri-konkyrs-predsedatel-1518471.html

/КРОСС/Приморско се превръща в столица на фолклорното изкуство на южното Черноморие с второто издание на „Приморска Перла". Изключително успешният национален фолклорен конкурс ще се проведе от 2 до 6 септември на амфитеатъра на морския град. Основател на събитието, което се осъществява под патронажа на кмета на община Приморско д-р Димитър Германов, е маестро Стойко Стойков. Пет дни групи и индивидуални изпълнители от цялата страна ще разгърнат потенциала си във фолклорното изкуство. Те ще се надпреварват в три независими един от друг конкурса. Началото на надпреварата ще бъде дадено на 2 септември с конкурс за изпълнители на народна песен. Инструменталният конкурс „Виртуози на народните инструменти" ще започне на 3 септември, а участниците в него ще покажат майсторството си на гайда, гъдулка, кавал и тамбура. Конкурсът „Изпълнители на народни песни" ще се състои на 4 септември, като участниците ще бъдат оценявани в категориите индивидуални изпълнители и вокални формации. „Фолклорен танцов конкурс" ще започне на 5 септември. Участие в него ще вземат танцови формации в две възрастови групи: до 18 год. и над 18 год. На 6 септември ще бъдат поставени и финалните щрихи на престижния конкурс с празничен концерт по случай Деня на Съединението. Участниците в конкурса ще бъдат оценявани от компетентно и безпристрастно жури с председател Петър Аркалиев -зам. директор на НУФИ „Филип Кутев" в Котел и зам

Турция прати още танкове в Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=329676

Турция е изпратила днес още 6 танка в Сирия, докато подкрепяните от Анкара сирийски бунтовници продължават с дейностите по разминиране в град Джалабрус, който те отвоюваха от ДАЕШ („Ислямска държава”) през тази седмица, съобщава „Франс прес”.

Младоженци с благородна кауза

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601928

Семейство Светлана и Иван Петрови, които празнуваха своето незабравимо сватбено тържество на 13 август тази година, организираха благотворителна кампания в подкрепа на Петя Михайлова от село Симеоново, община „Тунджа" и Гери от Ямбол. Младоженците решили сватбените букети, от 330 гости на техния празник, да се превърнат в надежда за двете млади слънчеви момичета. Събраната сума от инициативата е на 1000.00 лева и бе разделена за Петя и Гери. Младото семейство посети Петя в дома й и й връчи половината от събраната сума, с пожелание да не губи с...

"168 часа": Довереник на Ванга: Борисов може да сбъдне пророчество и да разкрие гроба на Левски

https://www.24chasa.bg/novini/article/5731819

"168 часа": Довереник на Ванга: Борисов може да сбъдне пророчество и да разкрие гроба на ЛевскиИзвестната гадателка доверила, че Апостола е погребан с ножа и пищова, върху които са се заклевали съратниците мw в софийската организация. В гроба има метален и каменен кръст с името му. Тодор Живков и Тито умело използвали дарбата , за да запазят по-дълго властта си. Премиерът Бойко Борисов е единственият,

Ще се превърне ли България в буфер между Турция и ЕС?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601927

През март тази година Турция и ЕС сключиха споразумение, от една страна за отпадане на визовия режим, от друга - за овладяване на потока от нелегални мигранти към Европа. За да се затвори сделката, обаче, южната ни съседка трябваше да вземе мерки срещу корупцията, да сключи оперативно споразумение с Европол с цел опазване на личните данни по стандартите на ЕС, както и да преразгледа законодателството и практиките си в борбата с тероризма. Бойко Борисов се среща с канцлера Ангела Меркел<...

Пострадали от климатичните промени, фермерите в Централна Америка заменят кафето с какао

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/08/27/2818085_postradali_ot_klimatichnite_promeni_fermerite_v/?ref=rss


Фермерът Абелардо Аяла е взел трудно решение за стопанството си в Сан Хуан Тепесонтес, регион, издържащ се традиционно с отглеждане на кафе: да смени кафеените с какаови дръвчета заради пагубните ефекти от затоплянето на климата, разказва "Ройтерс".

Аяла обяснява, че неговата плантация, намираща се на 600-1000 м надморска височина в южния департамент Ла Пас, някога е била идеалното място за отглеждане на кафе. Но с покачването на температурите производството е станало непосилна...

Хотелиер сложил незаконно чадъри и шезлонги на варненски плаж

http://www.cross.bg/plazh-angelkova-plazhnata-1518470.html

/КРОСС/Между 10 и 50 хил. лв. ще трябва да заплати хотелиер на варненския плаж Фичоза, който е разположил чадъри и шезлонги на плажа, без да има право на това. Това съобщиха днес министърът на туризма Николина Ангелкова и областният управител на Варна Стоян Пасев. Те присъстваха на изненадваща проверка на експертите на двете институции на плажната ивица по подаден сигнал. „Областната администрация е осигурила водно спасяване на този плаж, общината почистване, а един частен субект се възползва от всичко това, без да заплаща никакви такси на държавата", констатира министър Ангелкова. Установено беше, че цял сектор на плажа е завзет от хотелиера, като специални табели предупреждават, че никой, освен гостите на хотела, нямат право да я ползват. „По документи това е неохраняем плаж и цялата зона трябва да бъде абсолютно свободна за туристите", подчерта Николина Ангелкова. Тя допълни, че докато концесионерите и наемателите на плажовете са длъжни да осигуряват редица услуги и подлежат на постоянен контрол, подобни предприемачи извличат само дивиденти. „Ще продължим с проверките както на този плаж, така и на цялото Черноморие", категоричен бе министърът. По време на проверката бе установено наличието и на две заведения на плажната ивица. Министър Ангелкова нареди да се направят геодезически заснемания и да се провери дали отговарят те на кадастралната схема

Трима души пострадаха при бомбен атентат в Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5731967

Трима души пострадаха при бомбен атентат в СърбияТрима души бяха ранени след взрив на бомба поставена под автомобил в центъра на Ниш. Инцидентът е станал около 2:40 часа тази нощ, предаде Танюг. Полицията в Ниш потвърди, че снощи е бил получен сигнал за експлозия и на мястото веднага са изпратени полицаи и коли на бърза помощ. При взрива са ранени случайни минувачи-двама млади мъже и момиче.

До 15% по-евтино море през септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=329670

Традиционно в края на лятото по българското Черноморие можем да почиваме на по-ниски цени, от действащите през активния туристически сезон. Поевтинява ли родното море и с колко и дали ще има специални оферти за предстоящите септемврийски празници? Голяма част от хотелите по родното Черноморие вече предлагат много по-ниски цени, отколкото през активния сезон.

До 50 хил. лв. глоба ще трябва да плати хотелиер, разположил незаконно чадъри на плаж

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/08/27/2818230_do_50_hil_lv_globa_shte_triabva_da_plati_hotelier/?ref=rss


Санкция между 10 и 50 хил. лв. ще трябва да заплати хотелиер на варненския плаж Фичоза, който е разположил чадъри и шезлонги на плажа, без да има право на това. Това съобщиха днес министърът на туризма Николина Ангелкова и областният управител на Варна Стоян Пасев. Те присъстваха на изненадваща проверка на експертите на двете институции на плажната ивица по подаден сигнал, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

"Областната администрация е осигурила водно спасяване на...

Ройтерс: Хилъри Клинтън води Тръмп с 5%

http://offnews.bg/news/n_1/n_635098.html

Кандидат-президентът от Демократическата партия Хилъри Клинтън води претендента на републиканците с 5% повече подкрепа, сочи проучване на Ройтерс.  Според проучването, проведено в периода 22-25 август, 41% от потенциалните гласоподаватели подкрепят Клинтън срещу 36% за Тръмп. 23 на сто отговарят, че не биха избрали нито един от двамата кандидати. Продължаващото допитване показва, че бившата първа дама има преднина пред Доналд Тръмп от края на националните конвенции на двете партии през юли.  Последните данни сочат за спад в одобрението на Клинтън, която през миналата седмица отбеляза 12-процентов аванс пред милиардера. 

Турските власти арестуваха трима бивши посланици

http://www.mediapool.bg/turskite-vlasti-arestuvaha-trima-bivshi-poslanitsi-news253441.html

В Турция са били арестувани трима бивши посланици на страната по подозрение, че са свързани с организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен. Той е обвинен от режима в Анкара за организатор на опита за преврат от юли. Арестувани са бившият посланик на Турция в Канада Тунджай Бабалъ, бившият представител на Турция в ЮНЕСКО Гюрджан Балък и бившият посланик на Турция в Коста Рика Али Фъндък. По-рано външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че в рамките на борбата срещу гюленистите от външното министерство на страната са били уволнени над 300 служители.

Хилъри Клинтън води на Тръмп с 5 процента

http://www.mediapool.bg/hilari-klintan-vodi-na-tramp-s-5-protsenta-news253440.html

Кандидатът за президент на САЩ на Демократическата партия Хилари Клинтън има 5% по-голяма подкрепа сред избирателите в сравнение със своя основен конкурент от Републиканската партия Доналд Тръмп. Това показват данните от допитване на агенция “Ройтерс/Ипсос“, което ежедневно отчита настроенията на избирателите. Преднината на Клинтън обаче намалява. По-рано през август бе отчетена разлика от 12%. Проведено на 22-25 август допитване показва, че 41% от избирателите подкрепят Клинтън преди президентските избори на 8 ноември, докато подкрепата за Тръмп е 36%. В същото време 23% няма да подкрепят нито един от двамата кандидати и отговаря в анкетата с „друг“ или “няма да гласувам“, сочи проучването, цитирано от агенция "Фокус".

Селото, което помага на местните да учат (видео)

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/seloto-koeto-pomaga-na-mestnite-da-uchat-video-6058060

Безработицата в община в Якимово е голяма, а висшисти няма. Затова общината се заема да финансира образованието на младежите

Село дава стипендия на висшисти, ако се върнат да работят в него (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5731960

Село дава стипендия на висшисти, ако се върнат да работят в него (видео)Една малка българска община тръгна на война с обезлюдяването. Местната власт реши да плати образованието на всеки местен жител, който иска да следва в университет. В замяна, обаче, той трябва да се върне и да работи в местната администрация. Ако се откаже или прекъсне, кметството ще си иска парите обратно.

Няма пряка опасност за населението на Гълъбово заради пожара край града

https://www.actualno.com/starazagora/njama-prjaka-opasnost-za-naselenieto-na-gylybovo-zaradi-pojara-kraj-grada-news_559364.html

Пряка опасност за населението няма, има опасност само за последните постройки на квартал „Митьо Станев”, което най-вероятно е провокирало издаването на заповед от кмета на Гълъбово за бедствено положение. Това съобщи старши инспектор Михаил Михов, началник група „Оперативен център“ в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. „Най-вероятно в тези постройки живеят хора, но засега не е необходима евакуация. Техниката на пожарната е

Красимир Каракачанов: Борисов не трябва да става адвокат на Турция за визите

http://www.cross.bg/tyrtziya-bulgariya-nyama-1518469.html

- Как ще коментирате визитата на премиера Бойко Борисов в Турция, г-н Каракачанов? - Още в началото на август от едно интервю на премиера по Нова телевизия стана ясно, че той е силно притеснен от заплахите на Турция да пусне големи маси нелегални емигранти към границите на България и на Гърция. България ще бъде засегната силно, тъй като Сърбия засили сериозно присъствието на своята граница. Всеки ден оттам ни връщат нелегални емигранти. Видно е, че ако подобна огромна  маса нахлуе, голяма част ще остане в България. Притесненията на премиера са ми ясни. Той търси някакъв изход, тъй като е видно, че европейските политици нямат адекватни ходове спрямо мигрантската криза.А турският премиер Йълдъръм на практика се опитва да изнудва и заплашва Европейския съюз - ако не ни осигурите безвизов режим на пътуване до края на октомври, ще ви се случат неприятни неща.- Точните думи на Бинали Йълдъръм бяха: „Ако споразуменията за реадмисия и за либерализация на визовия режим не влязат в сила, това ще постави Европа в огромен риск".- Е, това не е ли директно изнудване?! Но ми направи впечатление и нещо друго - българският премиер не трябва да подкрепя турските претенции и да става техен адвокат, защото това би било грешка. Ситуацията ми прилича на битката при Косово поле през 1389 г. Тогава след превес на християнските сили, султан Баязид Йълдъръм (Светкавицата) обръща битката

Сухи треви горят в Каменар

http://www.moreto.net/novini.php?n=329672

Пожар гори в момента във варненското село Каменар, съобщиха от полицията за Moreto.net. Сухи треви са пламнали между ромската махала и Поделението. Сигналът е подаден около 11:45 часа. В момента четири екипа на пожарна безопасност работят за потушаване на огъня.

"България: Да се обединим с Турция" (турските медии за посещението на Борисов)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/08/27/2818161_bulgariia_da_se_obedinim_s_turciia_turskite_medii_za/?ref=rss


"България: Да се обединим с Турция." Това е заглавието на новината, публикувана във в. "Йениакит", която съобщава за визитата на министър-председателя Бойко Борисов в Турция.

Проправителственото издание се основава на прессъобщение на българското правителство, в което обаче не се открива подобен текст. Това изречение не присъства и в новината на турското издание, но въпреки това то е изведено в заглавие.

Българският премиер бе най-високопоставеният европейски лидер (от...

Боливийски зам.-министър бе убит от стачници

http://www.mediapool.bg/boliviyski-zam-ministar-be-ubit-ot-stachnitsi-news253439.html

Боливийският заместник-министър на вътрешните работи Рудолфо Иянес бе пребит до смърт от стачкуващи миньори. Той е бил изпратен в градчето Пандуно, за да убеди стачниците да седнат на масата за преговори. Иянес обаче първо е бил отвлечен, а след нанесения му побой е издъхнал в ръцете на миньорите. Правителството се опитва да открие тялото му, съобщи вътрешният министър на Боливия Карлос Ромеро, предаде БТА. Преди седмица Националната федерация на минните кооперативи, която някога бе силен съюзник на левия президент Ево Моралес, обяви безсрочна стачка след колапса на преговорите с правителството. Протестиращите искат повече социални придобивки, по-лек режим за опазване на околната среда, правото да работят в частни предприятия и по-голямо представителство в профсъюзите. По-голямата част от миньорите в Боливия работят в държавни кооперации за добив на сребро, калай и цинк. В Боливия тази индустрия генерира близо половината от износа на страната. Президентът Ево Моралес национализира природните ресурси на Боливия след идването си на власт през 2006 г. Първоначално той спечели одобрение, защото пренасочи печалбите от тях в социални програми. В последствие избухнаха редица корупционни скандали с членове на правителството. Следствието бе, че дори синдикатите, които някога бяха основните пддръжници на Моралес, се отдръпнаха от него. Около 100 миньори са задържани след петъчните протести. Министърът на отбраната Рейми Фейрейра обеща, че убийството на заместник-министъра няма да остане неназакано. На свой ред протестиращите миньори досега са дали три жертви при сблъсъците си с полицията.

Хотелиер сложил незаконно чадъри и шезлонги на варненски плаж

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601925

Между 10 и 50 хил. лв. ще трябва да заплати хотелиер на варненския плаж Фичоза, който е разположил чадъри и шезлонги на плажа, без да има право на това. Това съобщиха днес министърът на туризма Николина Ангелкова и областният управител на Варна Стоян Пасев. Те присъстваха на изненадваща проверка на експертите на двете институции на плажната ивица по подаден сигнал. „Областната администрация е осигурила водно спасяване на този плаж, общината почистване, а един частен субект се възползва от всичко това, без да заплаща никакви такси на държавата“,...

Домашни хитрини: Помощ! Прането мирише лошо!

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5731936

Домашни хитрини: Помощ!
Прането мирише лошо!Случвало ли ви се е да извадите прането от пералнята и то да мирише лошо? Ако отговорът е положителен, имате нужда от помощ. Проблемът се решава лесно, но първо трябва да сте наясно защо се е появил. Причините обикновено са две. Първата – барабанът е бил претоварен, прането не се е изплакнало добре и е стояло твърде дълго вътре.

Тереза Мей ще прескочи парламента, за да осъществи брекзит

http://www.moreto.net/novini.php?n=329671

Британският премиер Тереза Мей ще задейства Член 50 от Лисабонския договор, уреждащ процедурата за напускане на Европейския съюз, без каквото и да било съгласуване с парламента, пише британският вестник „Дейли телеграф“ (Telegraph.

Найден Зеленогорски: Идеята за обща кандидатура на РБ и ГЕРБ не е актуална

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601924

Между партньорите в РБ има по-висока степен на доверие, оптимист съм. Скоро се надяваме на положителен резултат за кандидата за президент на РБ. Притеснени сме от това, което става в международна среда, и в този смисъл сме доволни, че и четиримата кандидати на РБ имат ясна евроатлантическа ориентация. Това заяви в петък пред медии след консултациите на лидерите на партиите, съпредседателят на Парламентарната група и шеф на щаба на РБ Найден Зеленогорски. По думите му, лансираната от лидера на БЗНС идея за издигане на обща кандидатура за президе...

Влади Въргала сготвил за пръв път мусака, когато се родил синът му

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5730898

Влади Въргала сготвил за пръв път мусака, когато се родил синът муВлади Въргала помни гозбите на баба си още от детските години. Тя била гъркиня и като такава знаела как да се вихри в кухнята и да приготвя най-различни манджи. Не слагала масата, без на нея да има бяла покривка, сложени прибори и салфетки. Владислав Карамфилов, както е истинското име на актьора, обаче не бил фен на бабините гозби,

В 9 области в България има предупреждение за опасност от пожари

http://www.dnevnik.bg/zelen/2016/08/27/2818227_v_9_oblasti_v_bulgariia_ima_preduprejdenie_za_opasnost/?ref=rss


В 9 области на България е обявен червен индекс за пожароопасност, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН).

Предупреждението важи за областите Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян, Сливен и Стара Загора.

При този индекс са възможни са бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. От НИМХ уточняват, че пожарите са трудни за овладяване, а...

Приморско отново става столица на фолклора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601922

Приморско се превръща в столица на фолклорното изкуство на южното Черноморие с второто издание на „Приморска Перла". Изключително успешният национален фолклорен конкурс ще се проведе от 2 до 6 септември на амфитеатъра на морския град. Основател на събитието, което се осъществява под патронажа на кмета на община Приморско д-р Димитър Германов, е маестро Стойко Стойков. Пет дни групи и индивидуални изпълнители от цялата страна ще разгърнат потенциала си във фолклорното изкуство. Те ще се надпреварват в три независими един от друг конкурса. Начало...

“Юбер“ има загуба от 1.27 млрд. долара за тази година

http://www.mediapool.bg/yuber-ima-zaguba-ot-127-mlrd-dolara-za-tazi-godina-news253438.html

“Юбер“ регистрира загуба в размер на 1.27 млрд. долара за първата половина на тази година, съобщи агенция “Блумбърг“, цитирана от “Дневник“. Данните са били съобщени на акционерите на компанията от финансовия директор Гаутам Гупта. Той е обявил, че за първото тримесечие на годината “Юбер“ има загуба в размер на 520 млн. долара, а за второто тримесечие загубата е над 750 млн. долара. В това число влизат и 100 млн. долара загуба в САЩ, където е най-големият пазар на компанията. Гупта е заявил, че главната причина за загубите са субсидиите, които компанията дава на шофьорите си по целия свят. Според него постепенно приходите ще се увеличават, защото бизнесът расте. Той посочва, че през първото тримесечие приходите са били 3.8 млрд. долара, а през второто са достигнали 5 млрд. долара. Въпреки големите загуби, засега “Юбер“ разполага с достатчно пари През последните месеци компанията нови 2 млрд. долара, а очаква и още 1 млрд. долара след сливането на китайското си подразделение с китайската компания Didi Chuxing.

Двойка незрящи покори върховете Вихрен и Ботев

http://www.cross.bg/viktor-kalina-vruh-1518468.html

/КРОСС/Това куче играе ли някога? Как да разбера, че не хапе? А че е куче водач? Ето такива въпроси, чисто детински, но и много важни, често чуват отправени към тях 18-годишната Калина Бонева и 21-годишният Виктор Асенов. Това са двамата смели незрящи, които само преди седмица скочиха от 3200 метра височина с парашут, малко преди това покориха най-трудния участък в Пирин - Кончето, и изкачиха Черни връх заедно със своите кучета водачи, а Би Ти Ви показа постиженията им. "Когато си във въздуха, изпитваш една свобода, издигаш се над всичките ежедневни проблеми. Не почувствах страх, изненадах се от себе си, че бях толкова спокойна преди и по време на скока", разказва Калина малко след екстремното преживяване. Тя и приятелят ѝ Виктор пътуват до монтанското село Ерден в събота, за да се качат на малък самолет. Когато той достига необходимата височина, те се озовават на ръба на самолета, за да направят тандемен скок - тоест заедно с инструктор. "Чувството е все едно си волна птица и усещаш голям прилив на енергия", обяснява Виктор. Това не е първото екстремно преживяване на младата двойка - миналата година той от Сопот, тя от Витоша политат с парапланери. В началото на юли се превръщат в първите незрящи участници в маратона Legion Run, в който трябва да преминат петкилометрово трасе с изпитания от кал, лед и бодлива тел "Това е някаква вътрешна нагласа към екстремното, не мога да я обясня", усмихва се младото момиче

Времето на 28 август: Предимно слънчево, край морето може да превали

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601923

Прогноза за времето за 28 август, неделя Времето над Западна и Централна България през нощта ще е ясно, а утре предимно слънчево. Над източните райони ще има временни увеличения на облачността, по-значителни в следобедните часове, но само на отделни места ще превали слабо. Ще духа слаб, в Източна България умерен до силен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26 и 31 градуса, в София около 27 градуса, посочват от НИМХ - БАН. Над Черноморието ще има временни увеличения на облачността и на места ще превали. Ще духа умерен до си...

Турция разреши на униформени полицайки да носят забрадки

https://www.actualno.com/balkani/turcija-razreshi-na-uniformeni-policajki-da-nosjat-zabradki-news_559359.html

За пръв път в Турция на полицайките в униформа е разрешено да носят ислямска забрадка. Решението на правосъдието е публикувано днес в държавен вестник, съобщи AFP. Жените, служещи в полицията, ще могат да носят забрадка под фуражката или кепето при условие, че тя е от същия цвят като униформата и без декоративни мотиви, се уточнява в решението на правосъдието. Срещу консервативния Реджеп Ердоган, който е начело на Турция от 2003 г. - първо като премиер, а сега като президент - редовно

Броят на жертвите на земетресението в Италия продължава да расте

https://www.actualno.com/europe/brojat-na-jertvite-na-zemetresenieto-v-italija-prodyljava-da-raste-news_559361.html

Броят на загиналите в земетресението в сряда в централна Италия се увеличи на 290 души. Повечето от жертвите са от град Аматриче, където днес бе президентът на Италия Серджо Матарела, съобщава БГНЕС. Екипи са оказали медицинска помощ на близо 400 души. В палаткови лагери са настанени 2444 души останали без покрив. В Асколи-Пичено се състоя церемония по погребението на 35 жертви на стихията. Присъстваха президентът на Италия и членове на правителството начело с премиера Матео Ренци. Земе

Борисов: За мен е важно да имаме добри отношения с нашите съседи

http://offnews.bg/news/n_1/n_635097.html

"За мен е важно да имаме добри отношения с нашите съседи и същевременно всички страни-членки на ЕС да бъдем солидарни и заедно да се справим с този проблем, осъзнавайки опасността и усилията, които полагат фронтовите държави като България", написа в своя профил във Фейсбук премиерът Бойко Борисов от Германия, където по-късно днес ще се срещне с канцлера Ангела Меркел. Заедно с вътрешния министър Румяна Бъчварова са посетили  централата на Фондация „Конрад Аденауер“ и са се срещнали със заместник-генералния секретар Герхард Вахлерс. "Обсъдихме моментната политическа обстановка в България, както и ситуацията, в която са поставени ЕС и страната ни във връзка с бежанската криза. Отново изразих позицията, че България е в изключително сложна ситуация, в която трябва да пази външната граница на ЕС, и въпреки тежките моменти, ние успяваме по най-добрия начин да защитаваме европейската граница. Радвам се, че се срещнах със заместник-генералния секретар, когото познавам още от мандата ми като кмет на София. По-късно днес ми предстоят срещи с канцлера на Германия Ангела Меркел, както и с някои от лидерите на европейските страни", каза още премиерът.  В Берлин Борисов ще обсъди с Ангела Меркел бежанската криза. Вчера премиерът бе на посещение в Истанбул, където турските лидери повториха намерението си да преустановят изпълнението на споразумението с Европейския съюз, ако Брюксел не отмени визовия режим за турски граждани. 

Колегите за Димитър Цонев: Толкова харесван, а толкова земен

https://www.24chasa.bg/novini/article/5731208

Колегите за Димитър Цонев: Толкова харесван, а толкова земенЕкатерина Генова: Да мислим за него с усмивка “Слизах по стълбите в БНТ, когато ме връхлетя новината, че организмът на Митко не е издържал. Колегите вече знаеха и плачеха. Гледахме се ужасени и невярващи. В следващите часове спомените за различни случки и негови реплики потекоха като силна река. За известността, която имаше,

ООН обвини британските политици за нарастването на престъпленията с расистки подбуди

http://www.cross.bg/prestupleniyata-polititzi-britanskite-1518465.html

/КРОСС/Организацията на обединените нации (ООН) обвини британските политици за нарастването на броя на престъпленията на расистка основа в резултат на излизането на Великобритания от ЕС, съобщава „Франс прес". „Разколническата, антиимигрантска и ксенофобска реторика на британските политици по време на референдума за излизането от ЕС допринесе за насърчаването на престъпленията на расистка основа", се изтъква в доклад на Комисията за премахване на расистката дискриминация към ООН. Според комисията видни британски политически фигури не са осъдили расистките обиди и са създали благодатна почва за избуяването на расистки предразсъдъци по време на кампанията. Във Великобритания беше регистрирано рязко покачване на престъпленията с расистки подбуди около референдума на 23 юни, като само за един ден - на 25 юни - са докладвани 289 инцидента. Подчертава се също така, че на голяма част от сигналите не е обърнато никакво внимание и почти никой не е наказан. От ООН са сериозно загрижени от негативното представяне на етническите малцинства, имигрантите и търсещите политическо убежище на Острова, включително и от медиите. Докладът призовава британските политици да бъдат по-активни в осъждането на такива прояви и да налагат по-стриктни наказания на онези, които насаждат расистка омраза.  

Белгийци ловят книги вместо покемони

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/08/27/2818089_belgiici_loviat_knigi_vmesto_pokemoni/?ref=rss


Вдъхновена от успеха на мобилното приложение Pokemon Go, директорка на основно училище в Белгия е разработила онлайн игра, в която потребителите търсят книги вместо покемони. За няколко седмици идеята й е привлякла десетки хиляди последователи, разказва "Ройтерс".

Ако Pokemon Go използва GPS-а и камерата на смартфона, за да проследява къде в града има виртуални покемони, версията на Авлин Грегоар се казва "Chasseurs de livres" ("Ловци на книги") и се играе чрез група във "Фейсбук"...

Официално откриха планинско „Осогово"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601921

Официално бе открит последният кръг от Шампионата по планинско изкачване на България, който ще се проведе днес и утре в Кюстендил. 36 участници ще мерят сили на 5- километровото трасе от село Богослов към "Студен кладенец". Сред гостите на откриването бяха началникът на Пътна полиция към главна дирекция „Полиция" комисар Бойко Райновски, директорът на ОД на МВР Елиян Стамболийски, кметът на Кюстендил Петър Паунов, зам.- кметът Светослав Василев и председателят на ОбС- Кюстендил Михаела Крумова. Директор на събитието е автомобилния състеза...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване