Русия отмени забраната за чартърни полети за Турция

http://www.cross.bg/poleti-tyrtziya-charturni-1518536.html

/КРОСС/Руският премиер Дмитрий Медведев е подписал постановление за отмяна на забраната за чартърни полети за Турция, съобщава РИА „Новости". Премиерът препоръчва да се вземат допълнителни мерки за сигурност както при редовните полети за Турция, така и при чартърните. Чартърните полети между Русия и Турция бяха спрени през ноември 2015 г., след като турските военновъздушни сили свалиха руски бомбардировач на турско-сирийската граница. По-рано този месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган се извини за инцидента и се срещна с руския си колега Владимир Путин. След срещата беше взето решение връзките между двете страни да започнат да се възстановяват в предишния обем, след което руски експерти представиха в правителството доклад за сигурността на турските летища. Руското транспортно министерство съобщи, че авиокомпаниите са започнали да подават в управлението на "Росавиация" заявки за чартърни полети в Турция и руските авиационни власти са готови незабавно да започнат да издават разрешения.  

78-годишен бивш ръгбист прогони трима крадци от дома си

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1602060

Бившият ръгбист от националния отбор на Англия Джон Ренсън прогони трима грабители, нахлули в имението му в Малта, съобщи "Индипендънт". Влизайки в гаража си рано сутринта, той заварил трима неканени гости, единият от тях въоръжен с пистолет. Възрастният бивш спортист лиснал чаша горещ чай в лицето на мъжа с револвера, след го е блъснал във вратата на гаража, после го повалил на земята. Ренсън през цялото време крещял различни имена, за да си помислят престъпниците, че в дома има повече хора. Това явно имало ефект и изпадналите в паника обирджи...

Красимир Каракачанов настоя България да втвърди тона и към ЕС, и към Турция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/08/28/2818547_krasimir_karakachanov_nastoia_bulgariia_da_vtvurdi/?ref=rss


България да втвърди тона и към Европейския съюз (ЕС), и към Турция. За това настоява заместник-председеателят на Народното събрание Красимир Каракачанов, съобщи БНР.

Аргументът - необходимостта от ясно решение на мигрантския проблем. Според Каракачанов "самата Турция не спазва споразумението и се опитва, използвайки нелегалните мигранти, да притиска Европа и да получава политически отстъпки".

"Политиците в Европа са разделени и нямат ясна визия какво се случва. По...

Русия разреши чартърните полети за Турция

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/rusiia-razreshi-chartyrnite-poleti-za-turciia-6058078

Дмитрий Медведев препоръча да се предприемат допълнителни мерки за транспортна безопасност както при редовните полети за Турция, така и при чартърните превози на пътници

Смесен екипаж с Мерцедес-Бенц 380SLC спечели класик ралито във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=329739

12-то издание на класик рали Варненски автомобилен събор бе спечелено днес от варненския екипаж Пламен Атанасов/Катя Лукова-Атанасова (Мерцедес-Бенц 380SLC), научи Moreto.net. На второ място се класираха Николай Ковачев/Росен Колев (Порше 924).

Войводи гърмят край гроба на Тодор Александров

https://www.24chasa.bg/region/article/5733348

Войводи гърмят край гроба на Тодор АлександровВМРО отбеляза 92 години от смъртта на легендарния водач на Организацията Тодор Александров. На гроба му над мелнишкото село Сугарево, до параклиса "Св. Илия" в Пирин планина се събраха над 500 души от цялата страна, както и над 50 гости от Република Македония. Три изстрела проехтяха в небето в чест на България, ВМРО и Тодор Александров,

Красимир Анев е шести на световното по летен биатлон

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/08/28/2818522_krasimir_anev_e_shesti_na_svetovnoto_po_leten_biatlon/?ref=rss


Красимир Анев завърши на шесто място в преследването на 12.5 километра на световното първенство по летен биатлон, което завършва днес в Отепя (Естония).

Анев направи две грешки в четирите си стрелби и остана на 1:42 минути след победителя Мартин Отченаш от Словакия. Словакът финишира за 34:26.2 минути с три пропуснати мишени.

Антон Синапов, който вчера се класира четвърти в спринта на 10 км, днес остана 14-и с осем грешки.

Владимир Илиев е на 16-а позиция с пет...

България да втвърди тона и към ЕС, и към Турция, настоя Каракачанов

http://www.cross.bg/yasno-tyrtziya-evropa-1518535.html

/КРОСС/България да втвърди тона и към Европейския съюз, и към Турция. За това настоя заместник-председателят на Народното събрание Красимир Каракачанов, аргументирайки се с необходимостта от ясно решение на мигрантския проблем. "Първо, самата Турция не спазва споразумението и се опитва, използвайки нелегалните мигранти, да притиска Европа и да получава политически отстъпки. Това е ясно за всички. Политиците в Европа са разделени и нямат ясна визия какво се случва. По отношение на Брюксел, трябва да се заяви, че ние искаме ясно и категорично помощ в жива сила", коментира съпредседателят на Патриотичния фронт, цитиран от БНР. Председателят на ВМРО посети благоевградското село Сугарево, където участва във възпоменателна церемония по повод 92 години от смъртта на легендарния водач на ВМРО Тодор Александров.  

Детска мода за 15 септември

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5732247

Детска мода за 15 септемвриСлед две седмици и половина децата отново тръгват на училище. И както обикновено преди 15 септември родителите хукват по книжарници за помагала и обикалят магазините, за да заменят вече умалелите дрехи и обувки с нови. Избират се и тоалетите за първия учебен ден. Най-развълнувани и ентусиазирани, разбира се, са семействата на първолаците.

Бивш ръгбист, на 78 години, се справи с трима крадци в дома си

http://www.mediapool.bg/bivsh-ragbist-na-78-godini-se-spravi-s-trima-kradtsi-v-doma-si-news253467.html

Бившият ръгбист от националния отбор на Англия Джон Ренсън, който е на 78 години, прогони трима грабители нахлули в имението му в Малта, съобщи "Индипендънт". Влизайки в гаража си рано сутринта, той е заварил трима неканени гости, единият от които бил  въоръжен с пистолет. Възрастният бивш спортист лиснал чаша горещ чай в лицето на мъжа с револвера, след което го блъснал във вратата на гаража, а после го повалил на земята. Ренсън през цялото време е крещял различни имена за да помислят престъпниците, че в дома има повече хора. Това явно е имало ефект и изпадналите в паника обирджии избягали. Въпреки възрастта си Ренсън притежава прекрасни рефлекси и бързи крака. По-рано ръгбистът е алармирал полицията, че е записал номера на автомобила на непознати мъже, които са идвали в дома му и са питали дали продава някакви вещи. Регистрационните номера са се оказали фалшиви. Ренсън се е подвизавал в националния отбор на Англия по ръгби през 60-те години. В Малта живее от 24 години.  

Редки лешояди се излюпиха в Кресненския пролом

http://www.cross.bg/planina-malki-prolom-1518534.html

/КРОСС/Две малки пиленца на белоглав лешояд се излюпиха в скалите на Кресненския пролом в Пирин планина. Това става 60 години след изчезването им от региона. Новината съобщиха от Фонда за дивата флора и фауна в България. Малките са от две двойки лешояди, те вече се опитват да излетят от гнездата си. Източна Стара планина и Кресненски пролом увеличават националната популация на вида с 25%, а заеманата площ - с 200%. През 2016 г. вече има 5 успешно отгледани малки в Източна Стара планина (Сливен/Котел), 4 във Врачански Балкан и 2 в Кресненския пролом/Пирин. Успехът е плод на дългогодишни усилия на екипите на Фонд за дивата флора и фауна (ФДФФ), Зелени Балкани, и Дружеството за защита на хищните птици (ДЗХП). Те работят вече над 15 години за възстановяването на вида в Стара планина и Пирин. Малките лешоядчета ще имат кръстници от 8 европейски страни, а посланиците на 4 държави ще получат почетни грамоти. Около 50 птици обитават Кресненското дефиле, през летните месеци се качват високо в Пирин планина. Двете малки са още в гнездата си, а възрастните ги обгрижват. Природозащитниците считат вида за успешно възстановен в този регион. През 2016 г. България отбелязва значителен принос за опазване на европейското природно наследство с общо 11 малки на белоглав лешояд - един от редките видове в Европа. Това е огромен природозащитен успех, който е сравним само с подобна програма във Франция, изпълнена през 80-те години на миналия век.  

„Който ни подцени, ще бере ядове с нас”, предупреждават от „Дунав”

https://www.24chasa.bg/sport/article/5733305

„Който ни подцени, ще бере ядове с нас”, предупреждават от „Дунав” „Здрав сме стъпили на земята, но всеки, който ни подцени, ще бере много ядове с нас”, предупредиха вчера съперниците си представителите на треньорския щаб на лидера в Първа лига „Дунав” след погрома с 3:0 срещу „Черно море”. „Вкарахме ранен гол в 9-ата минута и те тръгнаха да търсят начини да ни отговорят.

Българите с дял в "бакърената мафия" на Италия

http://www.moreto.net/novini.php?n=329738

В незаконния трафик на метали кражбите на мед в Италия нанасят най-големите икономически и социални вреди, сочи разследване на всекидневника "Соле 24 оре", който е официално издание на Конфедерацията на едрите италиански индустриалци (Конфиндустрия).

Забраната за чартърни въздушни превози между Русия и Турция е отменена

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/08/28/2818498_zabranata_za_charturni_vuzdushni_prevozi_mejdu_rusiia/?ref=rss


Руският премиер Дмитрий Медведев подписа постановление за отмяна на забраната за чартърни въздушни превози между Русия и Турция, което е публикувано днес на сайта на правителството, съобщи БТА, цитирайки ТАСС. Медведев препоръча да се предприемат допълнителни мерки за транспортна безопасност както при редовните полети за Турция, така и при чартърните превози на пътници.

Чартърните полети между Русия и Турция бяха спрени през октомври миналата година, след като турските военновъздушни...

Кметът инспектира ремонтирания стадион „Локомотив” (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1602059

Кметът на Варна Иван Портних и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов инспектираха ремонта на съблекалните на стадион „Локомотив”. Базата беше обновена преди началото на новия сезон на „В” група, през който футболният отбор на „Спартак” ще домакинства на съоръжението. „Соколите” примат днес отбора на „Светкавица” (Търговище) в първия си домакински мач за сезона.

Евгений Гидих спечели първия етап от обиколката на България

http://offnews.bg/news/n_1/n_635138.html

Евгений Гидих от отбора на Vino forever, Казахстан, спечели първия етап от 65-ата международна колоездачна обиколка на България - от София през Карлово до Пловдив (203 км) - с време 4:27:02 ч. Втори е Матео Малочели от отбора на Unieuro, Италия. Трети е Ахмед Амин Галдун от отбора на Gallina, Италия. Освен жълтата фланелка, която ще облече, Гидих повежда и в класирането за млад състезател, за което се дава бяла фланелка. В етапа днес група от четирима колоездачи се откъсна още при първата височина при с. Саранци и тази група обра всички премии.  Андрий Браташчук от отбора на Kollss, Украйна, спечели и четирите височини в етапа - две от втора и две от трета категория - и поведе в класирането за катерачи с 16 точки. Неговият съотборник Виталий Бутс е втори в класирането за катерачи и обра двата премийни спринта и облече зелената фланелка за най-активен състезател. Преднината на откъсналата се група достигна 3:57 мин., но бегълците бяха застигнати малко след град Баня и на финала имаше спринт в основна група. Утре предстои вторият етап - от Пловдив до Кърджали.

7% увеличение на депозитите за последната година

http://www.cross.bg/leva-fondove-godina-1518533.html

/КРОСС/Въпреки близките до нулата лихви, българинът продължава да пести на депозит и парите на влог растат, показват данните на БНБ. Инвестиционни посредници също отчитат ръст на спестовните застраховки и взаимните фондове. Парите на депозит в банките у нас са над 43 млрд. лева, показват данните на централната банка в края на юли. Това означава 7% повече от миналата година. Увеличението е факт, въпреки че лихвите продължават да вървят надолу и вече се въртят около нулата. Финансови анализатори изчисляват, че за миналата година доходността от влог е била около 1%, а инвестицията в застраховка или пенсионен фонд е носила до 3%, но преди начисляване на такси. Най-голяма възвръщаемост е имало от инвестицията в имот с цел даване под наем. Според много потребители лихвите са твърде ниски и обезсмислят депозита, но решението дали да се инвестира в нещо по-рисково, но с по-висока доходност е индивидуално. Експерти отчитат, че все повече хора инвестират в спестовна застраховка „Живот" или във взаимни фондове, но те не са алтернатива на депозита. Влогът дава гаранция, инвестицията във взаимни фондове е с по-добра доходност, а застраховката „Живот" предлага много добра комбинация, обобщава Явор Ачев, мениджър на инвестиционни фондове, цитиран от БТВ. Инвестиционните посредници отчитат ръст от над 10 на сто при тези продукти - има планове с месечно участие по-малко от 50 лева. Резултатите при тях обаче идват след по-дълъг период от време

Русия отмени забраната за чартърни полети до Турция

http://www.mediapool.bg/rusiya-otmeni-zabranata-za-chartarni-poleti-do-turtsiya-news253466.html

Русия отмени забраната за чартърни полети до Турция. Постановлението е подписано от премиера Дмитрий Медведев, предадоха руските медии. Медведев нарежда да се предприемат допълнителни мерки за осигуряване на безопасността на транспорта по въздуха при редовните въздушни съобщения между Русия и Турция. През ноември 2015 г. президентът Владимир Путин подписа указ, с който забрани забрани чартърните полети между Русия и Турция. Мерките бяха предприети, след като турски изтребители свалиха руски бомбардировач над територията на Сирия. Тогава Путин забрани още наемането на турски работници от руски работодатели. На руските туроператори се препоръчваше и да се въздържат да предлагат на граждани на страната туристически продукти, предвиждащи посещение на турска територия.

Невена Пейкова иска да се състезава в рали или да скача с парашут

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5732216

Невена Пейкова иска да се състезава в рали или да скача с парашутПевицата мечтае за световната сцена и за дует с Бионсе Как бихте се описали с 3 думи? Упорита, трудолюбива и отговорна. Къде сте родена? В гр. Омуртаг, но съм израснала в Търговище. На колко сте години? На 21. Какво харесвате у себе си? Силата да се боря, докато постигна целта. Чай или кафе? По-скоро кафе. Любим ден от седмицата? Петък.

30 млади войводи положиха клетва и целунаха кама, револвер и кръст

http://www.cross.bg/vmro-chlenove-todor-1518532.html

/КРОСС/30 нови членове прие ВМРО днес на тържество край гроба на Тодор Александров в Пирин. Младите членове на организацията положиха клетва и по стара традиция целунаха кръстосани револвер, кама и кръст. Край гроба, на наричания некоронован крал на българите в Македония , се събраха над 500 души за да почетат 92 години от убийството му. Лидерът на ВМРО и заместник-председател на Народното събрание Красимир Каракачанов поздрави новоприетите членове. С три залпови изстрела и над 15 активисти на организацията бе почетен Тодор Александров, България и ВМРО.

9 глупави кавги, с които вредите на връзката си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5732244

9 глупави кавги, с които вредите на връзката си Познавате добре онова чувство, когато усещате, че кавгата с партньора ви наближава? Сякаш някой връзва стомаха ви на възел, ядът бавно се приплъзва от крайниците, кръвта ви почва да кипи, а думите сами излизат от устата? Няма лошо да преминете през тази малка битка, стига да знаете, че от нея наистина има смисъл.

TUI отчита ръст на туристите в България за летния сезон

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/08/28/2818492_tui_otchita_rust_na_turistite_v_bulgariia_za_letniia/?ref=rss


Разчетите за България на германския туроператор TUI Group показват, че за летния сезон страната ще посрещне над 220 хил. чуждестранни туристи. Данните бяха обявени на среща между министъра на туризма Николина Ангелкова и изпълнителния директор на компанията за България Пламен Кацаров, съобщиха от пресцентъра на министерството на туризма.

"Данните от всички подотрасли показват ръст през тази година, като се надяваме да бъде удължен и летният сезон", каза Ангелкова.

"TUI –...

Frontex ще извърши стрес тестове на външните граници на ЕС

http://www.investor.bg/evropa/334/a/frontex-shte-izvyrshi-stres-testove-na-vynshnite-granici-na-es-223559/

Агенцията в момента подготвя сценариите за възможна заплаха на морските, сухопътните и въздушните граници на общността

Коментари на седмицата. №2: Не можеш да бъдеш добър журналист, ако не си добър човек

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5733164

Коментари на седмицата. №2: Не можеш да бъдеш добър  журналист,  ако не си добър човекВ петък, 12 август, Митко ми звънна от морето и говорихме за прозаични и с днешна дата безсмислени неща от живота. Беше доволен от дните, прекарани с Маца и внучето. Много плувал - впрочем така и не можа да ме убеди да следвам дневния му режим: в басейна всяка сутрин рано! Искаше съвет дали си струва да се яви на конкурса за шеф на телевизията и

Само в "24 часа" два коментара за опасната игра на Борисов в Анкара и Берлин

https://www.24chasa.bg/novini/article/5733263

Само в "24 часа" два коментара за опасната
игра на Борисов в Анкара и БерлинЖурналистите Виктор Иванов и Капка Тодорова търсят отговор на въпроса ще има ли нова война в Европа и каква помощ срещу мигрантите очаква България "Бойко Борисов не обича покера и белота. Турският президент Реджеп Ердоган обаче го вкара в тежък покер, в който залогът е All In - всичко или нищо. Премиерът ни нямаше как да откаже раздаването -

598 семейства във Варна са санкционирани заради допуснати от децата им пет и повече неизвинени отсъствия

http://www.moreto.net/novini.php?n=329737

598 семейства от общините Варна и Аксаково са санкционирани през първите шест месеца на годината и няма да получат месечни помощи заради допуснати от децата им пет и повече неизвинени отсъствия. Това каза за Радио „Фокус” – Варна Адриана Григорова, директор на Дирекция „Социално подпомагане” – Варна.

Тайната на дългия живот? Търпение, просто търпение, казва 145-годишният Мбах Гото

http://offnews.bg/news/n_1/n_635137.html

Най-възрастният човек на света е индонезиецът Мбах Гото. Той е на 145 години, роден е през 1870 година. Гото казва, че започнал да се приготвя за смъртта си през 1992 година и дори си имал надгробен камък, но 24 години по-късно той е все още жив, пише "Independent". Той е надживял всичките си 10 братя и сестри, четирите си съпруги и децата си. Въпреки впечатляващата си възраст, Гото казва пред регионална новинарска радиостанция: "Това, което искам, е да умра". През последните три месеца здравето му става все по-крехко, той има нужда да бъде хранен с лъжица и някой да му помага, за да се изкъпе. Официалните документите на Гото показват, че той е роден на 31 декември 1870 година. Ако това е вярно (достоверността на документите все още не може да бъде потвърдена от независим източник), той ще спечели титлата за най-възрастният човек на света, която в момента принадлежи на французин, починал на 122 години.  Столетникът, от Централна Ява, казва, че е прекарва времето си като слуша радио, защото зрението му е отслабнало и вече не може да гледа телевизия. Когато го попитате каква е тайната на дългия живот, той отговаря: "Рецептата е просто търпение".

Розберг спечели горещото Гран при на Белгия, но Хамилтън остава лидер във F1

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/08/28/2818502_rozberg_specheli_goreshtoto_gran_pri_na_belgiia_no/?ref=rss


Пилотът на "Мерцедес" Нико Розберг спечели горещото във всяко отношение състезание за Гран при на Белгия във Формула 1 и успя да съкрати на девет точки изоставането си от лидера в генералното класиране Люис Хамилтън.

Световният шампион Халмилтън финишира трети, след като стартира предпоследен, а това му позволи да посрещне от първа позиция състезанието за Гран при на Италия след седмица на "Монца".

Състезанието на пистата "Спа Франкоршан" премина при нетрадиционно горещо...

Рекордьор на Гинес запали 72 000 свещи върху торта

http://www.cross.bg/furman-tortata-sveshti-1518531.html

/КРОСС/Ашрита Фърман - мъжът, когото от Книгата на рекордите на Гинес описват като "най-продуктивния рекордьор", отбеляза ново постижение, запалвайки 72 000 свещи върху торта за рожден ден, предаде ДПА, цитирана от "Нова телевизия". Фърман, който от 1986 г. е поставил 621 рекорда на Гинес, 206 от които все още неподобрени, се е справил с най-новото предизвикателство късно в събота в Ню Йорк. С рекорда и тортата Ашрита Фърман е искал да почете своя духовен водач Шри Чинмой (1931-2007), който тази година щеше да навърши 85 години. Празничният сладкиш е бил с размери 13,5 на 3 метра. За да бъде признато начинанието на Фърман за рекорд, поставените върху тортата 72 000 свещи е трябвало да горят едновременно в продължение на две минути. Свещите са били запалени с помощта на 70 приятели на рекордьора, "въоръжени" с газови факли. Като награда всички помагачи са получили парче от тортата.    

7% увеличение на депозитите за последната година

https://www.actualno.com/business/7-uvelichenie-na-depozitite-za-poslednata-godina-news_559494.html

Въпреки близките до нулата лихви, българинът продължава да пести на депозит и парите на влог растат, показват данните на БНБ. Инвестиционни посредници също отчитат ръст на спестовните застраховки и взаимните фондове. Парите на депозит в банките у нас са над 43 млрд. лева, показват данните на централната банка в края на юли. Това означава 7% повече от миналата година. Увеличението е факт, въпреки че лихвите продължават да вървят надолу и вече се въртят около нулата. Финансови анализатори

Досъдебно производство за хулиганство след обвиненията за побой на Христо Стоичков над журналисти

https://www.actualno.com/society/dosydebno-proizvodstvo-za-huliganstvo-sled-obvinenijata-za-poboj-na-hristo-stoichkov-nad-jurnalisti-news_559495.html

Районната прокуратура в Етрополе образува досъдебно производство по случая с екипа на "България днес". То е за хулиганство, срещу неизвестен извършител. Фотограф и шофьор на вестника твърдят, че са били нападнати от Христо Стоичков, когато се опитали да снимат сватбата на дъщеря му в Етрополския манастир. Случката се разгрива пред манастира, където била църковната сватба. Заради големия брой гости полиция се грижела за това къде да паркират автомобилите. „Христо Стоичков се движеше две к

Премиерът Борисов обеща още средства за шуменски проекти

https://www.24chasa.bg/region/article/5733271

Премиерът Борисов обеща още средства за шуменски проекти "Работете. Ако се справите добре, ще има още средства и за други важни за хората и за Шумен проекти" - обеща министър-председателят Бойко Борисов след огледа на терена, където ще бъде изградена нова спортна зала в Шумен. 8 млн.лв. държавни средства бяха отпуснати преди седмица за строителството. В неделя премиерът Борисов дойде в града,

Френската тенис федерация наказа олимпийци заради поведението им в Рио

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/08/28/2818495_frenskata_tenis_federaciia_nakaza_olimpiici_zaradi/?ref=rss


Френската федерация по тенис наложи наказания на Кристина Младенович, Каролин Гарсия и Беноа Пер заради нарушаването на имиджа й по време на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Тримата тенисисти са отстранени от националния отбор временно до 24 септември и са лишени от държавно финансиране. След това ще се реши окончателно съдбата им.

Младенович и Гарсия са наказания заради публичните си критики към федерацията след отпадането им в първия кръг на двойки жени. Тогава двете...

Фронтекс ще направи стрес-тестове за надеждността на външните граници на ЕС

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1602058

Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници Фронтекс (Frontex) планира да проведе през октомври стрес-тестове за проверка на надеждността на външните граници на Европейския съюз, съобщава в интервю за в. "Велт ам зонтаг" директорът на агенцията Фабрис Леджери, цитиран от ТАСС. Фронтекс разположи допълнителни сили по границите ни с Турция и Сърбия "Трябва да се подготвим по-добре за кризисна ситуация"...

Над 50 сирийци загинаха от турските бомбардировки

http://www.mediapool.bg/nad-50-siriytsi-zaginaha-ot-turskite-bombardirovki-news253465.html

Турски военни самолети и артилерия са атакували цели на кюрдските "Сили за защита на народа" в Северна Сирия, предаде "Ройтерс". По-рано беше съобщено за първия загинал турски военен от началото на операцията "Щитът на Ефрат", която е насочена срещу "Ислямска държава", но и срещу кюрдските сили в района. Според турски военни, ракетата е изстреляна от сирийска територия, контролирана именно от кюрдските милиции "Сили за защита на народа". Според съюзници на кюрдската групировка в района, ударен от турската армия, не е имало бойци на "Силите за защита на народа". Турски медии съобщават за стрелба срещу два турски танка, участващи в офанзивата в Северна Сирия. Те са били ударени в района на град Джараблус, който подкрепяните от Анкара бунтовници и турската армия отнеха от "Ислямска държава". Междувременно базираната в Лондон Сирийска обсерватория за спазване на човешките права съобщи, че най-малко 20 жители на село Джеб ел Куса, разположено на 14 км южно от сирийския град Джараблус, са били убити, а други 50 са били ранени, в резултат на артилерийски обстрел и удари на турската авиация. Поне 35 са цивилните жертви на други удари от страна на турската авиация, но на територията на сирийското селище Амарна. Версията на турската армия е, че са ликвидирали 25 кюрдски "терористи" при въздушните удари в Сирия, които са част от безпрецедентната операция в страната, предава АФП. Турските сили са ликвидирали в района на град Джараблус 25 "терористи", членове на функциониращата в Турция Кюрдската работническа партия и сирийската кюрдска партия "Демократичен съюз" и са унищожили и пет използвани от тях сгради. Бунтовническа фракция, съюзена със сирийските кюрди, предупреди, че действията на турската армия водят "до опасна ескалация" на обстановката в Северна Сирия. Протурските бунтовници в Джараблус съобщиха, че се бият с кюрдите южно от града, но отрекоха в боевете да участват и турски войски. Както вече съобщи турският вестник "Хюриет", на територията на Сирия в рамките на "Щита на Ефрат" се намират 400 турски военнослужещи - елитни командоси и 50 единици бронирана техника.

Арестуваха двама пияни пилоти на летището в Галзгоу

https://www.24chasa.bg/novini/article/5733265

Арестуваха двама пияни пилоти на летището в ГалзгоуПолицията на летището на шотландския град Галзгоу арестува двама пилоти на авиокомпания „Юнайтед еърлайнс“, опитали пияни да се качат в готвещ се за излитане самолет за американския град Нюарк, щата Ню Джърси, съобщава вестник Daily Record, цитиран от "Фокус". Полицаите били повикани, когато постъпила жалба,

Оранжерия за марихуана в мазето на софийска къща откриха полицаи

http://www.cross.bg/marihyana-dvamata-oranzheriya-1518530.html

/КРОСС/Столични полицаи са разкрили домашна оранжерия за марихуана. Полицаи от сектор „Наркотици" при СДВР са задържали М.В. на 49г. и сина му 24-годишния И.В. на 22 август. При обиск на адреса, който двамата обитавали, полицаите се натъкнали на обособена в избено помещение към къщата оранжерия за отглеждане на марихуана. Иззети са 21 саксии със засадени растения с различно растежно развитие, както и множество технически средства, подпомагащи отглеждането им, в това число влагометри, термометри, изградена напоителна система, вентилатори и др. По случая е образувано досъдебно производство. На двамата мъже са повдигнати обвинения за престъпление по чл. 354 а от НК. Наложени са им мерки за неотклонение „парична гаранция".  

Арестуваха известен застраховател и майстор на автомобили в Сандански

https://www.24chasa.bg/novini/article/5733256

Арестуваха известен застраховател и майстор на автомобили в СанданскиПолицаите в Сандански разкриха крупна афера с краден автомобил БМВ. Ченгетата проследиха цялата схема и арестуваха известен в Сандански застраховател и майстор на автомобили, направили истинско показно на това как действа подобна схема. Аферата тръгва от София, откъдето съобщават за изчезнал луксозен автомобил БМВ.

Никола Саркози набира скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=329733

Расте популярността на бившия президент на Франция Никола Саркози, който тази седмица обяви, че отново ще се кандидатира за президент на изборите през 2017 г. Според публикуваните днес резултати от допитване на института ТНС Софрес (TNS Sofres) Саркози се очертава като лидер сред останалите кандидати на предстоящите в Републиканската партия първични избори.

Борисов посочи като приоритет на кабинета подобряването на инфраструктурата в регионите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1602057

Премиерът Бойко Борисов инспектира работата по подготовката на терена за изграждане на новата спортна зала "Арена Шумен", съобщиха от пресцентъра на общинска администрация. Премиерът бе в града на среща с кметовете от региона, която се проведе в областната управа. Борисов заяви, че приоритет на правителството е подобряването на инфраструктурата и живота на хората във всички региони. Той посочи, че в населените места в Североизточна България ще се реализират дейности по училища, детски градини и детски площадки, водопроводна мрежа, преасфалтиран...

Гръцкото правителство в надпревара с времето, за да защити политиките си

http://www.investor.bg/evropa/334/a/gryckoto-pravitelstvo-v-nadprevara-s-vremeto-za-da-zashtiti-politikite-si-223555/

Връщането към растеж и успешни преговори с кредиторите ще са ключови за оцеляването на правителството на Алексис Ципрас

Иван Портних: Започваме мащабна програма, за да има къде да спортуват младите хора

http://web.barometar.net/85783/

След награждаването на победителите в детския футболен турнир, организиран по случай 98-годишнината от основаването на варненския клуб „Спартак“, който се проведе на стадион „Локомотив“, кметът на Варна Иван Портних каза, че обновяването на базата е започнало и община Варна ще направи всичко възможно да продължи. Голямата цел е в целия град да има достатъчно места, […]

Движението по Северната скоростна тангента се спира до 2 септември

http://www.mediapool.bg/dvizhenieto-po-severnata-skorostna-tangenta-se-spira-do-2-septemvri-news253464.html

Автомобилното движение по Северната скоростна тангента на София се спира от 29 август (понеделник) до 2 септември (петък), съобщи Агенция "Пътна инфраструктура". Причината е доизграждането на втория участък от Западната дъга на столицата. Неговото строителство провери лично премиерът Бойко Борисов на 25 август и обяви, че се пуска движението в едното платно двупосочно. На регионалният министър Лиляна Павлова пък беше отредено да съобщи  лошата новина, че строителството закъснява и вместо първоначално обявения срок 1 септември, пътната отсечка ще бъде изцяло готова на 14 септември. Четири дни по-късно пътната агенция попари шофьорите с информацията, че няма да могат да се движат по скоростно изградената Северна тангента, която свързва магистралите "Люлин" с "Хемус" и "Тракия" цяла седмица. Това ще създаде затруднения за живеещите в селата Мрамор, Доброслвци и Житен, които ще са принудени да заобикалят през Костинброд и Нови Искър за да стигнат до София. Временната организация на движението предвижда още транзитния трафик да преминава по Софийския околовръстен път. Забрани за преминаване Забранява се достъпът по Северната скоростна тангента на автомобили пътуващи от магистрала "Хемус" в посока Околовръстното шосе по цялата и дължина. Затваря се достъпът и до пет пътни възела. Това са при "Ботевградско шосе", при "Източна тангента" при бул. "Чепинско шосе", при бул. "Рожен" и при "Северна скоростна тангента". Обходни маршрути За живеещите в селата Мрамор, Доброславци и Житен сапредвидени обходни маршрути през Костинброд и Нови Искър. Обходният маршрут през Костинброд е от село Мрамор по ул. "Васил Левски", ул. "Житница" през село Житен, ул. "Централна" през село Голяновци, наляво по общинския път Голяновци към Костинброд до Околовръстното шосе на София. Обходният маршрут през Нови Искър е от село Мрамор по ул. "Васил Левски", ул. "Доброславско шосе" и ул. "Стадион" през село Доброславци, ул. "Летец", ул. "Хаджи Димитър" през Нови Искър до Софийския околовръстен път. Колите на обществения транспорт ще се пропускат двупосочно по северозападната връзка на пътен възел "Северна скоростна тангента" със Софийския околовръстен път.

Зомба убит с един удар в гърдите, примамили го със SMS

https://www.24chasa.bg/novini/article/5733249

Зомба убит с един удар в гърдите, примамили го със SMS35-годишният Людмил, по прякор Зомба, който бе убит призори днес, е бил прободен с един удар с нож в гърдите. Острието обаче е засегнало кръвоносен съд и смъртта е настъпила за минути. Това е заключението на съдебния лекар д-р Христо Еленски, който по-рано днес извърши аутопсия на трупа, съобщава Haskovo.net.

Спортен Opel GT спечели голямата награда от Ретропарада в Минерални бани

http://www.cross.bg/bani-mineralni-mesta-1518529.html

/КРОСС/Тончо Желязков със спортния автомобил Opel GT спечели Голямата награда на кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер от „Ретропарад-2016". Купата бе връчена на Желязков лично от кмета на коктейл, организиран за участниците в ретропарада, който бе част от Празниците на минералната вода тази година и събра рекорден брой посетители. "Радвам се, да Ви приветствам. Надявам се да продължите да бъдете едни посланици за каузата на Минерални бани и за превръщането му в един от най-добрите курорти в България. Преди 5 години заварихме разруха и 150 места леглова база. Сега Минерлни Бани е обновен и имаме над 850 места за пресппиване. Амбицията ни е достигнем капацитет от няколко хиляди туристи в Минерални бани. Ретропарадът се превръща в традиция. Очаквахме 35 участници, дойдоха 42. Надявам се да посрещнем още повече гости догодина в националния курорт Минерални бани, който вече разполага с над 850 места за преспиване, като преди 5 години те бяха едва 150. Амбицията ни е достигнем капацитет от няколко хиляди туристи в Минерални бани, коментира Искендер. Той получи и специален подарък- картина на най-дългия мост в Турция от турски бизнесмени, които също бяха гости на курорта за празника. Наградата на публиката от „Ретропарад-2016" бе за френското бижу "Берлие" от 1928 година, която е и най-старата кола, участвала в изложението. Тя е собственост на варненския колекционер Николай Колев

Каракачанов иска България да втвърди тона и към ЕС, и към Турция

https://www.actualno.com/politics/karakachanov-iska-bylgarija-da-vtvyrdi-tona-i-kym-es-i-kym-turcija-news_559487.html

България да втвърди тона и към Европейския съюз, и към Турция. За това настоя заместник-председателят на Народното събрание Красимир Каракачанов, аргументирайки се с необходимостта от ясно решение на мигрантския проблем. "Първо, самата Турция не спазва споразумението и се опитва, използвайки нелегалните мигранти, да притиска Европа и да получава политически отстъпки. Това е ясно за всички. Политиците в Европа са разделени и нямат ясна визия какво се случва. По отношение на Брюксел, трябва да се

Сблъсъци между етнически албанци и сърби за Голяма Богородица (Видео)

https://www.actualno.com/balkani/sblysyci-mejdu-etnicheski-albanci-i-syrbi-za-goljama-bogorodica-video-news_559493.html

Ожесточени сблъсъци между етнически албанци и сърби белязаха празника Голяма Богородица (по стар стил) в село Мушутище, община Суха Река, окръг Призрен, предават всички сръбски медии. Според държавната РТС (Радио-телевизия Сърбия) три автобуса с около 150 сръбски изселници от Косово са опитали да почетат големия християнски празник, когато са били спрени от организирани групи албанци. След четиричасово чакане сръбските поклонници не са успели да се поклонят пред разрушената църква "Св. Богород

Казах им как си ме представяте да чакам на летището десетки хиляди бежанци? Просто няма да пусна самолетите

https://www.actualno.com/cite/kazah-im-kak-si-me-predstavjate-da-chakam-na-letishteto-desetki-hiljadi-bejanci-prosto-njama-da-pusna-samoletite-news_559492.html

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти, коментирайки каква позиция е заел пред германския канцлер Ангела Меркел и други негови колеги. Борисов изрично уточни, че няма да приемаме бежанци от Западна Европа, ако споразумението за реадмисия между ЕС и Турция не бъде изпълнено. Според Борисов Шенген в момента не е изгоден за България. Междувременно Чехия обяви, че няма да приеме нито един сирийски мигрант от Турция, въпреки че според споразумението за реадмисия трябваше да приеме 80 б

При сражения в Сирт са загинали 18 либийски военни

https://www.24chasa.bg/novini/article/5733242

При сражения в Сирт са загинали 18 либийски военниОсемнадесет бойци, лоялни на подкрепяното от ООН либийско правителство на националното единство са били убити и 120 ранени при сблъсъци в неделя с групировката „Ислямска държава“ в град Сирт“, предаде AFP, позовавайки се на медицински източници. Полева болница за военните, подкрепящи правителството,

Българите с дял в "бакърената мафия" на Италия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1602055

В незаконния трафик на метали кражбите на мед в Италия нанасят най-големите икономически и социални вреди, сочи разследване на всекидневника "Соле 24 оре", който е официално издание на Конфедерацията на едрите италиански индустриалци (Конфиндустрия). Най-големите извършители на кражби на мед са румънски граждани (43,2 на сто), но българите също имат, макар и дребен, дял. През първите седем месеца на годината само от Държавните железници (Ferrovie dello Stato, FS) са откраднати 134 тона мед, с което са нанесени загуби за 1,3 милиона евро по лини...

8-годишно дете с тежки изгаряния от горещо олио

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1602054

8-годишно момиче от поморийското село Габерово е получило тежки изгаряния след като е било залято с горещо олио.Инцидентът е станал в следобедните часове по време на панаир в селото. По информация на кмета - Ахмед Мехмед, момиченцето се е намирало в близост до сергия за мекици. Силният вятър съборил чадър, намиращ се в близост до тава с горещо олио, която е паднала и заляла краката на детето.8-годишното момиче е прието по спешност в Бургаската болница с изгаряния втора степен. След обработване на раните, то е транспортирано в Клиниката по пласт...

25 цивилни загинали при турски въздушни удари в Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_635135.html

Турската армия и съюзниците й навлязоха по-навътре в сирийската територия в неделя, превземайки територии, контролирани от кюрдските сили. Група за мониторинг обяви, че в петия ден след пресичането на границата са били убити най-малко 35 жители на две села, съобщи Reuters. Турски военни самолети можеха да се видят и чуят над Северна Сирия призори, след като Сирийската обсерватория за човешките права съобщи за ожесточени сблъсъци през нощта край две села. Турските военни съобщиха, че 25 кюрдски бойци са били убити от въздушни удари. Турция изпрати танкове и войски в сряда в Сирия, за да подкрепи съюзниците си.

С най-бързо бягане Анев скочи от 28-о на 6-о място в преследването на световното

https://www.24chasa.bg/sport/article/5733238

С най-бързо бягане Анев скочи от 28-о на 6-о място в преследването на световното Красимир Анев се представи силно в преследването на 12,5 км от световното първенство по летен биатлон. В Отепее (Ест) българинът потегли от 28-а позиция. С най-бързо бягане от всички 49 завършили състезатели и само 2 грешки при 4-те стрелби той скочи до 6-о място в крайното класиране. Така Анев заслужи правото да участва в церемонията по

Забраниха кралска корона да напуска Великобритания

http://offnews.bg/news/n_1/n_635134.html

Министърът на културата на Великобритания наложи забрана за износ на корона със сапфири и диаманти, принадлежала на кралица Виктория. Забраната цели осуетяването на възможността украшението да бъде продадено в чужбина. Има такъв риск, ако във Великобритания не се появи кандидат купувач, който да предложи исканата цена от 5 милиона британски лири. Това станало ясно, след като собственикът й поискал разрешително за износ на ценното украшение. Короната символизира една от най-известните любовни истории на Великобритания, изтъкнал министърът, имайки предвид любовта между кралицата и принц Алберт. Принцът подарява на кралицата короната и диамантена брошка в деня преди сватбата им. Короната е дадена от крал Джордж V и кралица Мери на принцеса Мери на сватбата й през 1922 г. По-късно е продадена на търговец в Лондон, който я е препродал на човека, поискал разрешително за износ.

Едногодишният експеримент, имитиращ полет до Марс

http://www.cross.bg/polet-dobrovoltzi-havaii-1518528.html

/КРОСС/Преди една година шестима млади учени от САЩ и Европа се включиха в експеримент, целящ да имитира полет до Марс. В последната неделя на август изолацията им приключва, предаде ДПА. В продължение на 365 дни шестимата доброволци - трима мъже и три жени, живяха пълна изолация от външния свят в специален комплекс на склона на спящия вулкан Мауна Лоа в Хавай. Командир на екипажа е американката Кармел Джонсън - експерт по почвознание и еколог от щата Монтана. Заедно с нея на доброволно заточение се обрекоха физик, инженер, биолог, лекар и архитект, мечтаещ да проектира постоянен жилищен комплекс на Марс. Специалисти от НАСА и Хавайския университет разчитат експериментът да допринесе за подготовката на първия полет на човек до Червената планета, който американската космическа агенция се надява да бъде осъществен през 30-те години на този век. Целта на експертите е да изследват медицинските и психологически проблеми, с които може да се сблъска екипаж на кораб, отправил се на дълго пътешествие в далечния космос. Поради тази причина участниците в експеримента в Хавай трябваше да извършват достатъчно сложни научни изследвания, намирайки се под постоянно наблюдение. Доброволците бяха следени с камери във вътрешността на комплекса и с датчици, прикрепени към телата им. Двуетажното здание, което в продължение на една година беше постоянен дом за шестимата доброволци, се намира на височина 2600 метра над морското равнище

Папа Франциск планира да посети засегнатия от земетресението регион в Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5733193

Папа Франциск планира да посети засегнатия от земетресението регион в ИталияПапа Франциск заяви, че планира да посети региона в Италия, засегнат от силното земетресение, за да даде на хората там „утехата на вярата“, съобщава "Фокус", позовавайки се на Canadian Business. В неделя папа Франциск проведе молитва за живеещите в пострадалия от бедствието регион, в който загинаха поне 291 души.

Облачно време ни очаква утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=329730

През нощта по-значителна облачност ще има над източните райони, на отделни места с превалявания, над останалата част от страната ще бъде предимно ясно. Над Черноморието ще бъде предимно облачно, с краткотрайни превалявания, придружени с гръмотевици.

Сдружение „Феникс“ популяризира Варна 2017 с поредица от концерти

http://web.barometar.net/85781/

Сдружение „Феникс 2009“ започва поредица от концерти в 5-те района на Варна, чрез които ще популяризира Варна Европейска младежка столица 2017. Концертите се реализират с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ към Община Варна по проект „Младите за Варна“ на сдружението. Стартът на концертите е утре в 19 часа на „Амфитеатъра“ с фолклорно звучене. Специален гост […]

Борисов: Опитваме се да пазим баланса между Турция, ЕС и между самите нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/5733190

Борисов: Опитваме се да пазим баланса между Турция, ЕС и между самите насВ този размирен свят се опитваме да пазим баланса и между Турция, и ЕС, и между нас си. Това каза премиерът Бойко Борисов в Шумен по време на среща с кметове на общини от област Шумен, Търговище и Разград, предаде „Фокус”. Той посочи, че българските мюсюлмани са мост за приятелство и не трябва да служат за разделение.

Германският вицеканцлер критикува оптимизма на Меркел за миграцията

http://www.cross.bg/gabriel-merkel-suyuz-1518527.html

/КРОСС/Германският вицеканцлер Зигмар Габриел се дистанцира още повече от миграционната политика на коалиционния си съюзник Ангела Меркел и заяви пред телевизия Цет Де Еф, че партията й е подценила ситуацията, предаде ДПА. "Винаги сме казвали, че е невъобразимо Германия да приема по един милион хора на година", каза Габриел в интервю, което ще бъде излъчено довечера по германската телевизия. Габриел, който е и лидер на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), разкритикува Меркел за мотивационния й лозунг "Можем да го направим", защото по думите му той не е достатъчен. Вместо да се самоубеждаваме, че можем да се справим, нека създадем правилните условия, в които това наистина да стане, каза Габриел и допълни, че коалиционните партньори от Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС) неколкократно са блокирали опити за създаване на такива условия.  

Жените всъщност имат по-силно либидо от мъжете

https://www.actualno.com/curious/jenite-vsyshtnost-imat-po-silno-libido-ot-myjete-news_559486.html

Мъжете по традиция са смятани за по-големи сексуални мераклии. Ново проучване обаче поставят под въпрос това широко разпространено схващане. Оказва се, че в действителност жените са по-настроеният за секс пол, пише в. "Сънди експрес". Целта на проучването, направено във Великобритания сред 500 дами по поръчка на създателите на мобилното приложение Kindara, е да разбие някои полови стереотипи относно жените, като например това, че те не са толкова заинтересовани от секса, както и че не получават

Коментари на седмицата. №3: На кого намигна ГЕРБ с мотото на кампанията?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5733175

Коментари на седмицата. №3: На кого намигна ГЕРБ с мотото на кампанията?Иначе за гражданите работят пряко премиер, министри и кметове - сред тях със сигурност е кандидат-президентът Едно време имаше календарчета, на които при едното врътване красавица намигаше, при другото ставаше сериозна. Така и сега, вече N-та на брой седмица виждаме от едната страна Бойко в ролята на премиер, а от другата - на президент.

Руснаците в Украйна няма да могат да гласуват на изборите за Държавна дума

http://www.moreto.net/novini.php?n=329729

Живеещите в Украйна руски граждани няма да могат да гласуват на изборите за Държавна дума на 18 септември, тъй като това ще представлява сериозен риск за тях, заяви депутатът Вячеслав Никонов, предава Интерфакс. „Имаме представители на Украйна, но те няма да могат да гласуват тук на руските избори.

Заклаха човек от ъндърграунда в Хасково след скандал в заведение

https://www.24chasa.bg/novini/article/5733178

Заклаха човек от ъндърграунда в Хасково след скандал в заведение35-годишен мъж от Хасково е бил убит с нож тази нощ близо до парка зад театъра. Минути след това младият мъж е починал, съобщава Haskovo.net. Людмил, по прякор Зомба, е от ъндърграунда в града, преди време е бил в близкото обкръжение на Кръстьо Кръстев, по прякор Маймуната. 35-годишният мъж има едно дете, а жена му е бременна с второ,

Управляващите в Австрия предлагат алтернатива на членството на Турция в ЕС

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/08/28/2818480_upravliavashtite_v_avstriia_predlagat_alternativa_na/?ref=rss


Коалиционният партньор на управляващите в Австрия предлага алтернатива на членството на Турция в ЕС, съобщи БНР. Идеята е да бъде създаден "Европейско-турски съюз по интереси". Нейни автори са лидера на Австрийската народна партия и вицеканцлер Райнхолд Митерленер и външния министър Себастиян Курц.

Двамата определят като "утопична" перспективата за турско членство и предлагат по-тясно сътрудничество по сигурността. Изключва се възможността за свободно движение на хора от Турция към...

Временно спират движението по Северната скоростна тангента на Околовръстния път

http://www.cross.bg/tangenta-skorostna-ii--1518526.html

/КРОСС/Временно се спира движението по Северната скоростна тангента на Околовръстния път на София, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/. Движението ще бъде спряно от 29 август до 2 септември за доизграждането на участък 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път /СОП/ и свързването й със Северната скоростна тангента. Временната организация предвижда затваряне на пътните връзки на пътния възел при Северна скоростна тангента при изграждането на път II-18 СОП Западна дъга от км 0+780 до км 6+308,17. Транзитният трафик ще преминава по път II-18 Софийски околовръстен път. Забранява се достъпът по Северната скоростна тангента на МПС пътуващи от АМ "Хемус" в посока СОП по цялата и дължина. Затваря се достъпът от пътния възел при "Ботевградско шосе" при км 16+540, п. в. "Източна тангента" при км 10+703, п. в. "бул. Чепинско шосе" при км 9+139, п. в. "бул. Рожен" при км 3+800, п. в. "Северна скоростна тангента при път II-18 СОП" при км 0+000. Предвидени са обходни маршрути за селата Мрамор, Доброславци и Житен. Обходен маршрут през гр. Костинброд - от с. Мрамор по ул. "Васил Левски", ул. "Житница" през с. Житен, ул. "Централна" през с. Голяновци, наляво по общинския път Голяновци - Костинброд до път II-81 посока гр. София. Обходен маршрут през гр. Нови Искър - от с. Мрамор по ул. "Васил Левски", ул. "Доброславско шосе" и ул

Турската армия е убила 25 членове на кюрдски формирования в Сирия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/08/28/2818487_turskata_armiia_e_ubila_25_chlenove_na_kjurdski/?ref=rss


Турски военни самолети и артилерия са атакували цели на кюрдските "Сили за защита на народа" в Северна Сирия, съобщи БНР, като цитира "Ройтерс".

По-рано беше съобщено за първия загинал турски военен от началото на операцията "Щитът на Ефрат", която е насочена срещу Ислямска държава, но и срещу кюрдските сили в района. Според турски военни ракетата е изстреляна от сирийска територия, контролирана именно от кюрдските милиции "Сили за защита на народа".

Според съюзници на...

Насърчават ли финансовите стимули хората с увреждания да работят?

http://www.investor.bg/analizi/91/a/nasyrchavat-li-finansovite-stimuli-horata-s-uvrejdaniia-da-rabotiat-223558/

Хора, които се считат за напълно и трайно изключени от пазара на труда, всъщност имат значителен капацитет за работа, посочва доклад

Слаб дъжд в понеделник

https://www.actualno.com/society/slab-dyjd-v-ponedelnik--news_559482.html

В понеделник се очакват краткотрайни превалявания, на повече места и придружени с гръмотевици. В североизточните райони ще има условия за градушки. В сутрешните часове и над централните, а по-късно през деня и над западните части ще има временни увеличения на облачността. Над Западна България ще има повече слънчеви часове. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен север-североизточен вятър. Максималните температури ще са между 25° и 30°, на места в Западна България до 32°. Над

Чехия отказва да приема мигранти от Турция

https://www.actualno.com/europe/chehija-otkazva-da-priema-migranti-ot-turcija--news_559483.html

Чешката република няма да приеме до края на 2016 г. нито един мигрант, намиращ се сега в Турция, заради ситуацията в тази страна след неуспешния опит за преврат. Това заяви по чешката обществена телевизия министърът на вътрешните работи Милан Хованец. Не знаем какво точно стана в Турция, дали е било държавен преврат или контрапреврат, каза Хованец, който участваше в кръгла маса. По силата на споразумението ЕС-Турция Чехия трябваше да приеме след октомври 80 сирийци, намиращи се сега в

Ремонтите на булеварди и улици в София няма да приключат до 15 септември

https://www.actualno.com/society/remontite-na-bulevardi-i-ulici-v-sofija-njama-da-prikluchat-do-15-septemvri-news_559485.html

Ремонтите на улици и булеварди в София няма да приключат до началото на учебната година, тъй като на места се извършват тежки ремонти на подземни комуникации. Всичко възможно ще се направи да се облекчи движението по булевардите "Владимир Вазов" и "Ботевградско шосе", посочи заместник-кметът по транспорт Евгени Крусев. До ноември ще приключат ремонтите на булевард "Черни връх", улиците "Богатица" и "Обиколна". "Санкции ще има. Те са предвидени за всяко закъснение на всеки обект, който се финан

Специална система ще предупреждава Бургас за наводнения

https://www.24chasa.bg/novini/article/5733153

Специална система ще предупреждава Бургас за наводненияНова система за следене на морски, речни и язовирни нива ще предупреждава жителите на Община Бургас за риск от наводнения. Тя ще получава информация за водните нива в реално време от 17 точки за мониторинг, оборудвани с камери за видеонаблюдение и захранвани от соларни панели, съобщава "Нова телевизия".

Кметът на Варна инспектира ремонтирания стадион „Локомотив”

http://web.barometar.net/85779/

Кметът на Варна Иван Портних и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов инспектираха ремонта на съблекалните на стадион „Локомотив”. Базата беше обновена преди началото на новия сезон на „В” група, през който футболният отбор на „Спартак” ще домакинства на съоръжението. „Соколите” примат днес отбора на „Светкавица” (Търговище) в първия си домакински мач за сезона. През […]

Губим стотици милиони от Брюксел заради АМ ”Струма”?

http://www.cross.bg/ekolozite-samo-defileto-1518525.html

/КРОСС/България е на път да загуби стотици милиони от Брюксел заради магистрала "Струма", предупредиха от пътната агенция. Причината е, че всички проекти на държавата за трасето през Кресна до момента срещат съпротивата на еколози. Ако се забавим още, страната ни няма да успее да усвои в срок европейските пари, с които трябва да строи. 2020 година - това е крайният срок, в който трябва да започнем да строим, за да вземем парите от Европа. Това означава, че одобреният проект и процедурите по него трябва да са готови много по-рано. За оставащите отсечки от „Струма", сред които най-спорната е около Кресненското дефиле, са предвидени над 739 милиона лева. Ако се забавим обаче, не само ще загубим тях, но и ще трябва да връщаме пари за вече построени части от магистралата. За готовото трасе до момента сме взели 538 милиона лева. Така загубите надминават 1 милиард лева. Според последния вариант на държавата пътят до Гърция ще е разделен на две - към Кулата ще пътуваме по съществуващото трасе през дефилето, а обратно ще се връщаме по изцяло нов отдалечен участък. Този вариант обаче е неприемлив за еколозите, защото трафикът през пролома унищожавал един от най-богатите на видове райони в Европа. Алтернативата, според еколозите, е само една - движението да се изкара извън Кресненския пролом. Така до Гърция да стигаме само по новия път през Пирин, а през дефилето да минават само велосипедисти и пешеходци, както и местните, предлагат еколозите, цитира ги НТ

Румяна Бъчварова направи нощна проверка в "Слънчев бряг"

http://www.moreto.net/novini.php?n=329724

Подходът за контрол, който вътрешното министерство прилага в курортен комплекс „Слънчев бряг" се оказва изключително успешен. Това обяви вътрешният министър Румяна Бъчварова, която се включи в проверките на полицията, късно снощи.

Строежът на Западната дъга спира движението по Северната тангента за пет дни

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/08/28/2818474_stroejut_na_zapadnata_duga_spira_dvijenieto_po/?ref=rss


За доизграждането на участък от Западната дъга на Софийския околовръстен път и свързването й със Северната скоростна тангента от утре до петък (2 септември) се затваря за движение Северната скоростна тангента, съобщиха от АПИ.

Забранява се преминаването по Северната скоростна тангента на автомобили, пътуващи от магистрала "Хемус" към Софийски околовръстен път. Затваря се достъпът от "Ботевградско шосе", от "бул. Чепинско шосе" и от бул. "Рожен".

Предвидените обходни...

Да помогнем на 7-годишния Георги

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1602053

На 1 септември в Културен дом на нефтохимика си дават среща обичаната Тони Димитрова, родопският славей Севджан Рамадан и Кристиян Граничаров. Обединява ги желанието да помогнат на 7-годишния Георги Мицикулев от Бургас.Момченцето се ражда здраво и енергично, но фатално поставeна ваксина в деветия месец създава умствени и двигателни проблеми в цялостното му развитие. Докато връстниците на Георги тичат, плуват, пишат, смятат и играят, той е прикован на легло, а разходките си прави с инвалидна количка до Центъра за рехабилитация. Всеки, който иск...

Свалиха пияни пилоти от самолет минути преди полет

http://offnews.bg/news/n_1/n_635133.html

Двама опиянени от алкохола пилоти бяха свалени от самолет минути, преди да излетят от летище Глазгоу, Шотландия. Полетът бил за Ню Йорк, САЩ. Пилотите на американската авиокомпания United Airlines, на възраст 35 и 45 г., били задържани в пилотската кабина малко преди да излетят в 9 ч. в неделя, съобщи Би Би Си. По това време пътниците - общо 141 души - вече се качвали в самолета, който трябвало да се отправи към летище Нюарк. В крайна сметка самолетът излетял с други пилоти. Пилотите ще се явят пред съд в Шотландия в понеделник. Те са арестувани за нарушаване на Закона за транспортната безопасност. От United Airlines съобщиха, че двамата пилоти - американски граждани - са били отстранени от служба. Сигурността на пътниците ни е най-големият ни приоритет, увери говорител на компанията.  Двама канадски пилоти се явиха пред съда през юли, след като бяха арестувани на летище Глазгоу пак заради употреба на алкохол.

Гран при на Белгия беше спряно след тежък удар на Магнусен

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/08/28/2818475_gran_pri_na_belgiia_beshe_spriano_sled_tejuk_udar_na/?ref=rss


Safety Car in Spa! Renault-Pilot Kevin Magnussen geht es den Umständen gut. #ssnhd #f1sky #BelgianGP pic.twitter.com/T3kML7hUka— Sky Sport News HD (@SkySportNewsHD) August 28, 2016


Състезанието за Гран при на Белгия беше прекратено, след като Кевин Магнусен катастрофира тежко на излизане от завоя "Червената вода".

Датският пилот на "Рено" се разби странично в предпазните съоръжения, но излезе невредим от инцидента.

Комисарят на състезанието реши да спре...

Тереза Мей нареди на всеки министър да пише проект за Брекзит

http://www.cross.bg/brekzit-tereza-ministur-1518524.html

/КРОСС/Британският премиер Тереза Мей е разпоредила всеки министър от кабинета й да предостави персонален проект за Брекзит след информациите, че някои обществени служители се опитват да осуетят излизането на Великобритания от Европейския съюз. Тереза Мей е поискала от всичките й колеги планове за действие, в които да изложат как техните отдели могат да направят Брекзит функционален. Информацията е на "Сънди телеграф". На среща в правителствената резиденция Чекърс, Тереза Мей е поискала от министрите, 2/3 от които водиха кампания за оставането на страната в ЕС, да поемат необходимата отговорност за реализацията на Брекзит. Всичко това се случва след оплаквания, че проевропейски настроените служители спъват работата на привържениците на Брекзит, особено на онези в новото министерство за Брекзит. Масло в огъня наля и бившият министър лорд О'Донъл с изявлението си, че Брекзит не е неизбежен, защото Великобритания би могла да остане в рамките на един нов реформиран ЕС. Тереза Мей има среща с министрите от кабинета в сряда, а в края на седмицата ще пътува за срещата на лидерите на държавите от Г-20 в Китай. Очаква се британският премиер да използва тази среща, за да изтъкне големите възможности, произтичащи от Брекзит, особено що се отнася до сключването на взаимноизгодни двустранни търговски договори.  

"Интер" плати рекордна сума за Жоао Марио от "Спортинг"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/08/28/2818472_inter_plati_rekordna_suma_za_joao_mario_ot_sporting/?ref=rss


"Интер" привлече португалския полузащитник Жоао Марио от "Спортинг" (Лисабон), потвърдиха от италианския футболен клуб.

Двата клуба не обявиха подробности по договора нито пък финансовите детайли, но според медиите 23-годишният опорен халф ще премине в Милано срещу 45 милиона евро.

Това превръща 23-годишния Жоао Марио най-скъпия португалски футболист, продаден от португалски клуб. Той подобрява постиженията на Кристиано Роналдо (15 млн. евро) и Нани (30 млн. евро) в...

Замъкът "Баба Вида" се превърна в машина на времето

https://www.24chasa.bg/region/article/5733097

Замъкът "Баба Вида" се превърна в машина на времетоСредновековният фестивал "БъдинЪ", който се организира за четвърта поредна година във Видин, събра стотици посетители в замъка "Баба Вида" през почивните дни. На откритата сцена в замъка бяха представени военни умения и демонстрации, характерни за епохата на Средновековието. Възстановка на битка между варвари и християни, коронация на владетел,

8-годишно с изгаряния втора степен от олио за понички (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5733147

8-годишно с изгаряния втора степен от олио за понички (обзор)8-годишно момиченце е пострадало днес сутринта в поморийското село Габерово. Детето е било залято с горещо олио по време на събора, който се провеждал в селото. То е докарано в МБАЛ-Бургас около 11:45 ч. Прегледът показал, че има изгаряния втора спепен по крачетата. Раните отговаряли на обясненията, че са причинени от вряла мазнина.

Австрийската народна партия предлага "Европейско-турски съюз по интереси"

http://www.mediapool.bg/avstriyskata-narodna-partiya-predlaga-evropeisko-turski-sayuz-po-interesi-news253463.html

Европейско-турски съюз по интереси предлага Австрийската народна партия. Планът ще бъде внесен за обсъждане в Европейския съюз. Отпадане на визите с Турция не се предвижда, съобщава електронното издание на в. „Куриер“. Концепцията за отношенията между Австрия и Турция е разработена от ръководителя на Австрийската народна партияи вицеканцлер Райнхолд Митерленер и външния министър Себастиян Курц.Планът е продължение на линията на коалиционното правителство за прекратяване на преговорите за членство на Турция в Европейския съюз - позиция, изразена нееднократно и от австрийския канцлер Кристиан Керн, лидер на Австрийската социалдемократическа партия. "В обозримо бъдеще Турция не е готова за членство в ЕС, но остава важен регионален и икономически партньор. Затова ние сме за партньорство, съответстващо на конкретните условия. Това е по-смислен и по-реалистичен вариант от поддържането на утопична перспектива за членство", казва Райнхолд Митерленер пред „Куриер“. Идеята на Австрийската народна партия е за създаване на "Европейско-турски съюз по интереси". Той трябва да включва обща политическа и икономическа програма, която предвижда сътрудничество в областта на сигурността, задълбочаване на взаимодействието в Митническия съюз, съобразяване с турските интереси в рамките на Споразумението за свободна търговия на ЕС, поддържане на "диалог за човешките и основните права." В частта за турско-европейската икономическа общност се включва разширяване на Митническия съюз с определени непреработени селскостопански продукти, стомана и въглища. Предвижда се гарантиране на свободи "с ограничения"- създаване на повече свободи за капиталов обмен, като бъде изключена възможността за свободно движение на хора и предотвратяване на бързото разширяване на сферата на свободния обмен на услуги, което би било свързано и с известно отваряне на трудовия пазар. Съюзът в областта на сигурността между ЕС и Турция би включвал по-тясно сътрудничество в сферата на правосъдието и вътрешните работи и в борбата срещу тероризма. Идеята е да се включат турските институции и мрежи, без да се отваря Шенгенското пространство за свободен трансфер на хора от Турция. Либерализирането на визовия режим остава обвързано с изпълнението на всички критерии. Предложението предвижда и сътрудничество в областта на външната политика и политиката, гарантираща сигурността. Концепцията е връчена на Австрийската социалдемократическа партия, коалиционен партньор на Австрийската народна партия, съобщава Митерленер.

Газпром създаде нова компания след спор с германския регулатор

http://econ.bg/Новини/Газпром-създаде-нова-компания-след-спор-с-германския-регулатор-_l.a_i.727904_at.1.html

Компанията Газпром обяви в Берлин, че е създала нова отделна компания - Gazprom NGV, която ще се занимава с реализирането на втечнен природен газ на...

RTBF бие тревога: "Ислямска държава" готви нов атентат в Белгия

http://www.cross.bg/durzhava-atentat-islyamska-1518523.html

/КРОСС/Белгийският телевизионен канал RTBF съобщи, че терористите от „Ислямска държава" планират атентат в страната. Журналистите са стигнали до този извод, след като са прослушали аудиозапис с един от лидерите на джихадистите - французинът Рашид Касим, заподозрян в организацията на убийството на свещеник от Нормандия. В словото си бандитът споменава белгиец на име Ел Белгики Абу Ислейм, който по данни на медиите е заминал в Сирия през есента на 2014 година и се е врекъл във вярност на „Ислямска държава". Рашид Касим нито казва кой, нито казва къде ще бъде извършен ударът. Въз основа на тези данни телевизионният канал се опасява, че въпросният белгиец може да се върне в родината си и да извърши атентат.    

Едногодишният експеримент, имитиращ полет до Марс

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1602052

Преди една година шестима млади учени от САЩ и Европа се включиха в експеримент, целящ да имитира полет до Марс. В последната неделя на август изолацията им приключва, предаде ДПА. В продължение на 365 дни шестимата доброволци - трима мъже и три жени, живяха пълна изолация от външния свят в специален комплекс на склона на спящия вулкан Мауна Лоа в Хавай. Командир на екипажа е американката Кармел Джонсън - експерт по почвознание и еколог от щата Монтана. Заедно с нея на доброволно заточение се обрекоха физик, инженер, биолог, лекар и архитект, м...

"168 часа": Затворник управлява най-големия град в Пакистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/5733110

"168 часа": Затворник управлява най-големия град в ПакистанДа управляваш град, не е лесна задача. Да го правиш от затворническата килия, е още по-трудно. Но именно с това ще трябва да се справи Уасийм Ахтар, новоизбраният кмет на най-големия град в Пакистан Карачи. Ахтар, който е бивш депутат, ще поеме кметското място от централния затвор в града, който обитава от повече от месец и не се очаква да напусне

Рекордьор на Гинес запали 72 000 свещи върху торта

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5733143

Рекордьор на Гинес запали 72 000 свещи върху тортаАшрита Фърман - мъжът, когото от Книгата на рекордите на Гинес описват като "най-продуктивния рекордьор", отбеляза ново постижение, запалвайки 72 000 свещи върху торта за рожден ден, предаде ДПА, цитирана от "Нова телевизия". Фърман, който от 1986 г. е поставил 621 рекорда на Гинес, 206 от които все още неподобрени,

Туристи в Смолянско, получават сертификат за преминали „Желязната завеса“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1602051

Всеки турист, който е покорил една от новите туристически забележителности „Войнишка вишка“, край Борино, обл. Смолян получава сертификат за преминали „Желязната завеса“. Това се случва на специална церемония, която се провежда на самата вишка, като за целта заплащат символичната сума от 2 лв. „Церемонията включва разяснителна беседа, къде се намират и какво се наблюдава от панорамата, която се открива, както и разхлаждаща напитка. За целта има поставен специален хладилник на вишката“, разясни Белгин Асанов от Сдружение СНЦ Био-Б-Еко. „

Русия отмени забраната за чартърни полети до Турция

https://www.actualno.com/asia/rusija-otmeni-zabranata-za-chartyrni-poleti-do-turcija-news_559468.html

Ръководителят на руското правителство Дмитрий Медведев подписа постановление за отмяна на ограниченията за чартърни полети до Турция, предаде РИА Новости. Медведев нарежда да се предприемат допълнителни мерки за осигуряване на безопасността на транспорта по въздуха при редовните въздушни съобщения между Русия и Турция, предаде БГНЕС. През ноември 2015 г. президентът Владимир Путин подписа указ, с който се забранява наемането на турски работници от руски работодатели. На руските туроператори се

Фронтекс ще направи стрес-тестове за надеждността на външните граници на ЕС

https://www.actualno.com/europe/fronteks-shte-napravi-stres-testove-za-nadejdnostta-na-vynshnite-granici-na-es-news_559481.html

Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници Фронтекс (Frontex) планира да проведе през октомври стрес-тестове за проверка на надеждността на външните граници на Европейския съюз, съобщава в интервю за в. "Велт ам зонтаг" директорът на агенцията Фабрис Леджери, цитиран от ТАСС. "Трябва да се подготвим по-добре за кризисна ситуация", изтъква Леджери. По думите му вече няколко страни-членки на ЕС са изразили готовност да участват в такава проверка, сред ко

Либийският град Сирт скоро ще бъде освободен от „Ислямска държава“

http://www.moreto.net/novini.php?n=329728

Силите, лоялни на подкрепеното от ООН либийско правителство, в неделя са навлезли в последните райони от град Сирт, който беше един от основните центрове на джихадистите от „Ислямска държава“, предава AFP. „Нашите сили влязоха в последните райони, държани от „Ислямска държава“ в Сирте: район номер едно и район номер три“, заяви Рида Иса, командващ ВМС за Централна Либия.

Проверка на „24 часа”: Митьо Очите не е приеман в болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/5733134

Проверка на „24 часа”: Митьо Очите не е  приеман в болницаДимитър Желязков – Очите е в грандхотел „Поморие” и в момента, не е приеман в МБАЛ-Бургас или в друга болница, показа проверка на „24 часа”. Както сайтът пръв съобщи, Желязков стана клиент на 5-звездия хотел веднага след като бе изписан от УМБАЛ „Софиямед”. Оттогава той изпълнява определената му рехабилитационна програма,

Космонавтът, който спаси Гагарин и падна от космоса

http://www.vesti.bg/lyubopitno/kosmonavtyt-kojto-spasi-gagarin-i-padna-ot-kosmosa-6058028

През 1967 г. един героичен космонавт предприе самоубийствена космическа мисия, за да угоди на управляващите и да спаси своя приятел Юрий Гагарин

Девствениците на пазара за ромски булки в Бачково паднаха на 1000 лв. (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/5733116

Девствениците на пазара за ромски булки в Бачково паднаха на 1000 лв. (Снимки)На 1000 лева се срина цената на девствениците на пазара за ромски булки, който се провежда край Бачковския манастир в навечерието на Голяма Богородица по стар стил. Според търговците, които държат сергии в подножието на обителта, преди 7-8 г. непорочните девойки от калайджийския клан са вървели над 5 000 лв.

Горещо олио изгори дете в поморийско село

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1602050

8-годишното момиче получи втора степен изгаряния от горещо олио. Детето от поморийското село Габерово стояло край сергия за мекици, когато силният вятър бутнал чадъра над сергията, той паднал, тавата се разляла, като олиото изгорило детето. То е прието преди обяд в бургаската болница с изгаряния по долните крайници. Момиченцето е консултирано от педиатър и хирург, раните му са обработени и е транспортирано в Клиниката по изгаряния във Варна. Други новини от Бургас   ...

Ципрас: ЕС отива към пропастта, редно е да ни намали дълга

http://www.cross.bg/gurtziya-propastta-ikonomikata-1518522.html

/КРОСС/Алексис Ципрас, премиерът на Гърция, заяви пред "Риалнюз", цитиран от "Ройтерс", че ЕС е сомнамбул, който върви към пропастта чрез постоянното си настояване за икономии. Според него това създава неравенство сред различните членки и изтъкна, че страната му е изпълнила своята част от уговорката с Брюксел и сега иска външният ѝ дълг от 86 милиарда евро да бъде намален до поносима стойност. Той смята, че това би довело до по-малки дефицити в бюджета след 2018 г. и възстановяване на икономиката. За последните 6 години икономиката на Гърция се е свила с 1/4, а безработицата е 23,5%.  

Преговорите между ЕС и САЩ за TTIP се провалиха, заяви Зигмар Габриел

http://offnews.bg/news/n_1/n_635131.html

Преговорите между ЕС и САЩ за Трансантлатическо партньорство за търговия и инвестиции (TTIP) се провалиха, заяви Зигмар Габриел, германският министър на икономиката и вицеканцлер, цитиран от "Индепендънт". Той изтъкна, че през последните години напредването в разговорите са минимални, а за 14-те етапа на преговорите ЕС и Щатите не са постигнали споразумение по нито една от 27-те глави на договора. Последната среща между преговарящите бе този юли в Брюксел. "Според мен преговорите със САЩ де факто се провалиха, въпреки че никой не го признава", каза Габриел. Немецът направи сравнение между TTIP и сходна спогодба между ЕС и Канада, като подчерта, че тя е много по-справедлива за всички участници в сделката отколкото предлаганото от САЩ. Той също така разкритикува политиката на Меркел за прием на бежанци, обяснявайки, че страната няма как да приема по 1 милиона души годишно.

35-годишен хасковлия убит с нож призори в центъра на града

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1602049

35-годишен хасковлия е бил убит с нож призори близо до парка зад театъра, потвърждават от полицията, която работи за разкриване на тежкото престъпление. Младият мъж на име Людмил, по прякор Зомба, е бил прободен с един удар в гърдите, като острието е засегнало кръвоносен съд и е починал за минути, според заключението от аутопсията. По неофициална информация през цялата нощ той бил в заведение в центъра на Хасково, където се скарал с двама мъже, напуснали бара преди него. След като получил СМС, Людмил също тръгнал и е намерен по-късно мъртъв до ...

Спортен Opel GT спечели голямата награда от Ретропарада в Минерални бани

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1602048

Тончо Желязков със спортния автомобил Opel GT спечели Голямата награда на кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер от „Ретропарад-2016“. Купата бе връчена на Желязков лично от кмета на коктейл, организиран за участниците в ретропарада, който бе част от Празниците на минералната вода тази година и събра рекорден брой посетители. "Радвам се, да Ви приветствам. Надявам се да продължите да бъдете едни посланици за каузата на Минерални бани и за превръщането му в един от най-добрите курорти в Бъ...

21 500 семейства във Варна получават месечни помощи за отглеждане на дете

http://www.moreto.net/novini.php?n=329727

21 500 семейства получават месечни помощи за отглеждане на дете по Закона за семейни помощи за деца. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна Адриана Григорова, директор на Дирекция „Социално подпомагане” – Варна. Тя отбеляза, че по отношение на семейните помощи по Закона за семейни помощи за деца и Правилника за неговото приложение най-голям е относителният дял на семействата, които получават помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст.

Турската армия е ликвидирала 25 кюрдски „терористи“ в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5733104

Турската армия е ликвидирала 25 кюрдски „терористи“ в СирияВ неделя от турската армия са заявили, че са ликвидирали 25 кюрдски „терористи“ при въздушните удари в Сирия, които са част от безпрецедентната операция в страната, предава AFP. Турските сили са ликвидирали в района на град Джараблус 25 „терористи“, членове на функциониращата в Турция Кюрдската работническа партия и сирийската кюрдска партия

Най-коментираното в "Дневник": Клинтън, Путин, Борисов

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2016/08/28/2818471_nai-komentiranoto_v_dnevnik_klintun_putin_borisov/?ref=rss


Изказване на кандидата на президента на САЩ Хилъри Клинтън, в което нарича руският президент Владимир Путин "великият кръстник на глобалния екстремен национализъм", нареждане на Путин за внезапна проверка на бойната готовност на въоръжените сили от Северно до Черно море, ангажимента на премиера Бойко Борисов да предаде на европейските лидери искането на Турция за безвизов режим са сред публикациите в "Дневник", предизвикали най-много читателски коментари през изминалата седмица.

Ето...

Пешеходен мост се срина върху два камиона на автомагистрала във Великобритания

http://www.cross.bg/grad-kent-velikobritaniya-1518521.html

/КРОСС/Една от най-натоварените автомагистрали във Великобритания остана затворена, след като пешеходен мост се срина върху нея. Съоръжението, намиращо се близо да град Кент, се сринало в момент, в който под него преминавали два камиона, предаде БНР. При инцидента е пострадал един мотоциклетист, който паднал от мотора си. Той е откаран в болница с предположения за счупени ребра. Автомагистралата при Кент е главният път, свързващ град Доувър с тунела под Ла Манш, известен още като Евротунел.  

Сребро за България от европейското по шах за деца

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/08/28/2818469_srebro_za_bulgariia_ot_evropeiskoto_po_shah_za_deca/?ref=rss


Българката Габриела Антова спечели сребърен медал на европейското първенство по шахмат за момчета и момичета до 18 години в Прага. Останалите български представители също се представиха много силно.

Състезателката на "Шах XXI" (София) с треньор Стефан Стойнов раздели второ пето място в групата при момичета до 14 години със седем точки от девет кръга, но беше с най-добри показатели и взе среброто. Титлата спечели Александра Малцевская от Русия със 7.5 точки.

На шесто място...

Германският вицеканцлер критикува оптимизма на Меркел за миграцията

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1602047

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел се дистанцира още повече от миграционната политика на коалиционния си съюзник Ангела Меркел и заяви пред телевизия Цет Де Еф, че партията й е подценила ситуацията, предаде ДПА. Германският вицеканцлер показа среден пръст на нeонацисти (ВИДЕО) "Винаги сме казвали, че е невъобразимо Германия да приема по един милион хора на година", каза Габриел в интервю, което ще бъде излъчено довечера по германската телевизия. Габриел, който е ...

До 2 септември се забранява движението по Северната скоростна тангента

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5733089

До 2 септември се забранява движението по Северната скоростна тангентаЗа доизграждането на участък 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път и свързването й със Северната скоростна тангента от утре - 29 август, до 2 септември (петък) се затваря за движение Северната скоростна тангента. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).Временната организация предвижда затваряне на пътните

Спец по лагери водещ треньор на кампа за деца на „Юве“ в България

https://www.24chasa.bg/sport/article/5733095

Спец по лагери водещ треньор на кампа за деца на „Юве“ в БългарияСпециалист, участвал в лагери на „Ювентус“ из целия свят, ще оглавява екипа от треньори, които ще провеждат занимания с деца на лагера на торинския колос в София. Анджело Санапо ще бъде подпомаган от двама специалисти в заниманията от 5 до 9 септември на терените на Царско село. Санапо притежава опит с провеждане на кампове по света в страни като

Колко печелят автомобилните фирми

http://offnews.bg/news/n_1/n_635130.html

Само количеството не върши работа в автомобилния бранш: Фолксваген, например, е продал най-много коли в света през първото полугодие на 2016, но други са реализирали по-големи печалби, пише Клаус Улрих за "Дойче веле" . На теория всичко изглежда много просто: най-големите в бранша би трябвало да са същевременно и най-печелившите. Защото колкото по-голям производител си, толкова повече можеш да се възползваш от предимствата на големите в бранша – т. нар. Economies of Scales. Например това, че всяка следваща бройка от даден детайл намалява производствените разходи за него. Но в практиката не винаги е така. В това се убеждаваме лесно, ако сравним печалбите на отделните автомобилни производители през първата половина на 2016 година. Най-добре в тази класация стои американският концерн Форд Мотър Къмпани(Форд) – един производител, който в миналото не блестеше с кой знае какви показатели. Експертите също не са очаквали такова добро представяне на американците: „Това беше огромна изненада за нас”, казва за ДВ Фердинанд Дуденхьофер, ръководител на CAR-Center Automotive Research към университета Дуисбург-Есен, провел въпросното изследване. „Нашето изследване показва, че по-слабите или смятаните за по-слаби в бранша могат да „надцакат” големите с по-висока доходоносност и инвестиция в бъдещето. Поради простата причина, че автомобилният бранш се ръководи и от други закони, а не само от стремежа да си един от големите”, посочва Дуденхьофер. Тази графика показва печалбите и продажбите на автоконцерните през първото полугодие на 2016 г. Гъвкавост – вълшебната дума Според критерия абсолютна печалба на бройка продаден автомобил и като процент от себестойността, Форд е най-успешният автомобилен концерн в света през първите 6 месеца на тази година: всеки продаден автомобил от тази марка е носил печалба на фирмата от 1652 евро, което означава положителен марж на печалбата от 8,7 процента. На второ място е друг американски производител – Дженерал мотърс (GM) - с марж от 8,6 процента. Това също е голяма изненада за специалистите, които в тази връзка припомнят, че през 2009 година Дженерал мотърс дори беше обявил фалит. Експертите отдават тези успехи на гъвкавостта на двете фирми. Или както уверява Дуденхьофер: „Много е важно един автомобилен производител да бъде гъвкав. Това му позволява да разтовари мощностите си, които в този бранш са високоавтоматизирани и изискват големи капитални разходи.” Проблемът на Фолксваген Най-големият европейски автомобилен производител, Фолксваген страда от нерентабилна структура. С всичките си автомобилни марки той продава най-много коли в света, но с най-малка печалба – едва 4,5 процента положителен марж. „От години Фолксваген има сериозен структурен проблем”, казва Дуденхьофер. Той припомня, че германската провинция Долна Саксония държи 20 процента от акциите на концерна, което е допълнителна гаранция за работните места, но пък от икономическа гледна точка това не е добре за самата фирма. Ето как експертът обяснява това: „Фолксваген днес си произвежда сам седалките, осите и много други отделни компоненти, за които трябва да плаща високи германски заплати. Защото работните места са защитени. Разбира се, това е добре за работниците, но е в ущърб на рентабилността на концерна.” Залязва звездата на японците и южнокорейците Влошават показателите си и доскорошните отличници – южнокорейският Хюндай–Киа и японският производител Тойота. Със 755 евро печалба от всеки произведен автомобил южнокорейците се нареждат дори след Фолксваген, който печели по 801 евро от автомобил. За сравнение: Форд има повече от два пъти по-висока единична печалба (1652 евро). С 8% положителен марж и 1602 евро печалба на брой автомобил японците от Тойота не стоят чак толкова зле, но звездата им помръква. Това важи и за останалите японски производители като Хонда, Митсубиши и Сузуки. Производителите на луксозни автомобили пък играят в друга лига. БМВ и Мерцедес, например, съответно с положителен марж от 9,5% и 7,9%, са реализирали високи печалби през първото полугодие на 2016 година. Още по-високи са печалбите на производителите на спортни коли: Ферари – със средна цена от над 310 хил. евро за един автомобил – печели по 56 хил. евро на продадена кола, което отговаря на положителен марж от 18 процента – най-високият в сегмента на премиум-автомобилите. Германският производител Порше също може да се похвали с добри параметри – средно по 15 640 евро чиста печалба от всеки продаден автомобил. При средна цена от 93 410 евро на кола, това означава положителен марж от 16,7 процента за германскиия производител от Щутгарт-Цуфенхаузен. За сравнение: за да реализира същата печалба, Фолксваген трябва да продаде 40 нови автомобила.

National Geographic Kids гостува в Димитровград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1602046

National Geographic Kids Клуб „Малки откриватели” с 6 ателиета, сред които „Забавен футбол“, „Щура лаборатория“, „Пътешествия“, „Хартиен свят“ и други зарадваха днес най-малките жители на община Димитровград- децата, по повод празника на града. Клубът гостува за първи път в Димитровград, информират от общината. Близо 2 часа продължи и концертът на сцената на пешеходната алея „България“ пред Клуба на дейците на културата, на която се изявиха основно талантите на местния денс център „Галакс...

Над 150 със селфи от покрива на общината в Димитровград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1602045

Над 150 димитровградчани и гости на града го разгледаха днес от покрива на 14-етажната сграда на общинската администрация. За поредна година тя отвори врати за инициативата, която този път бе с мотото „Photo view” и продължи 3 часа- от 10 до 13 ч. Предимно млади хора и семейства се възползваха от поканата, традиционна за празниците на Димитровград и се качиха на покрива на най-високата административна сграда в региона. Много от тях си направиха селфи, други снимаха.

8-годишно момиченце е с опасност за живота след изгаряния с олио

https://www.24chasa.bg/novini/article/5733080

8-годишно момиченце е с опасност за живота след изгаряния с олио8-годишно момиченце е в много тежко състояние след като празничният ден за него се превърна в трагедия в поморийското село Габерово. Детенцето е прието в УМБАЛ Бургас с две изгорени крачета – прегледано е от хирург и педиатър, раните му са обработени и току-що е транспортирано към клиниката за изгаряния във Варна. Това съобщи за Флагман.

Протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията в Молдова

http://www.moreto.net/novini.php?n=329706

Демонстранти, настояващи за политически промени, влязоха в сблъсъци с полицията в центъра на молдовската столица Кишинев. Сблъсъците станаха по време на тържествата за Деня на независимостта – национален празник на Молдова. Служителите на реда употребиха сълзотворен газ срещу протестиращите.

Залива ни нова вълна от два милиона преселници

http://www.cross.bg/tyrtziya-borisov-migranti-1518520.html

/КРОСС/Залива ни нова мигрантска вълна от над 2 000 000 души. Това заяви прмиерът Бойко Борисов след церемонията по освещаване на нов храм в сливенското село Мечкарево, предаде „Фокус". Министър-председателят предупреди, че Турция вече изнемогва. „Предадох на канцлера Меркел, това за което разговаряхме с президента Ердаган и премиера. На границата със Сирия се води война. Разрушенията са страховити. Но в същото време някои страни, особено от Вишеградската четворка, са категорични, че няма да приемат мигранти. Ние също искаме да запазим принципите на влизане в ЕС само през официалните КПП-та само след сериозни проверки", заяви премиерът Борисов. Той припомни, че политиката на ЕС е такава, че ние не можем да връщаме мигранти. „Всеки, който почука на вратата, ние сме длъжни да го приемем", каза Бойко Борисов. Министър-председателят коментира, че някои все още са склонни да подценяват проблема. „Икономиката на Турция, проблемите, които имаха след преврата, поставят страната в много трудно положение. Те изнемогват да издържат три милиона мигранти. До октомври и двете страни - и Турция и ЕС, трябва положат усилия да намерят стъпки споразумението да продължи да действа", подчерта Борисов. Той допълни, че натискът след преврата в Турция е бил преодолян, Турция приема върнатите от България мигранти. „Турция е добронамерена. Европа и Турция трябва взаимно да разберат проблемите си

Цитат на деня: Ние имаме пари да си купим и камиони, и джипове

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2016/08/28/2818468_citat_na_denia_nie_imame_pari_da_si_kupim_i_kamioni_i/?ref=rss


"Аз обясних и на австрийския, и на немския канцлер, че ние приемаме помощ, защото това е само морална помощ и вид солидарност. Ние имаме близо 13 млрд. лв. във фискалния резерв. Ние имаме пари да си купим и камиони, и джипове... Даже съм възложил на финансовия и на военния министър да мислят как биха могли да се използват по-рационално сухопътните ни сили, заедно с вътрешните ни войски. Защото в момента плащаме на 20 хил. души и би могло да ги използваме по-рационално, особено по гръцката...

Състоянието на Митьо Очите се влоши

https://www.24chasa.bg/novini/article/5733082

Състоянието на Митьо Очите се влошиСъстоянието на подземния бос Димитър Желязков-Очите рязко се влоши през последната нощ и към момента никой не може да даде гаранции дали ще прескочи тежката сърдечна криза в която се намира. Това съобщи Флагман.бг, позовавайки се на източник, запознат със състоянието на ВИП-госта в петзвезден санаториум в Поморие,

Информационна система ще предупреждава жителите на Бургас за опасност от наводнения

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/08/28/2818465_informacionna_sistema_shte_preduprejdava_jitelite_na/?ref=rss


Нова система за следене на морски, речни и язовирни нива ще предупреждава жителите на Бургас за риск от наводнения. Тя ще получава информация за водните нива в реално време от 17 точки за мониторинг, оборудвани с камери за видеонаблюдение и захранвани от соларни панели, съобщиха от екоминистерството.

Въз основа на обработените данни и на база събрана информация от минали наводнения системата ще представя 10 симулационни модела, показващи как би изглеждало наводнение според обема на...

Раздават безплатно детски дрешки на фестивала "София диша"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1602044

Запазени детски дрехи ще се раздават безплатно на фестивала София диша. Кампанията на сайта Майко мила - „Ако имаш две дрешки..." се провежда от миналия месец и ще продължи и след фестивала, разказа пред Дарик Елисавета Белобрадова. Тентата, където родители ще могат да си вземат малко употребявани бебешки и детски дрешки, е разположена в детската зона между улиците "Лавеле" и "Княз Борис I". Дарени са много дрехи, обувки, играчки, аксесоари, като за учудване на организаторите на акцията в дните на фестивала са събрани дори повече дрехи. Тъй кат...

Представиха два нови проекта в община Тунджа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601940

Два проекта в сферата на образованието бяха представени пред представители на читалищата в община Тунджа. Единият проект "Желани пространства" - комплексен модел на интегрирани услуги за ранно детско развитие и социално включване в малките населени места" е на стойност 588 567 лв., с планирана продължителност на дейностите 28 месеца. Основната цел на проекта е превенция на социалното изключване, намаляване на бедността сред децата и други лица в риск, чрез интегрирани инвестиции в ранното детско развитие и социално включване в населените мест...

Чистят природен парк "Пирин"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1602043

Около 50 души се очаква да се включат в ежегодното планинско почистване на сдружение "За Земята". Тази година те ще бъдат в природен парк Пирин от 29 август до 6 септември. Данита Заричинова от екосдружението разказа пред Дарик, че почистването ще започне от хижа "Безбог", където хората ще останат три дни. След това ще отидат към заслона "Темно езеро", след което групата се разделя на две - едните отиват към хижа "Каменица", а другите хора - към хижа "Пирин", където групата ще се събере в пълен състав в последния ден. Ще се почистват както пъте...

Властите в Сингапур съобщиха за 41 нови случая на местно предаване на вируса зика

https://www.24chasa.bg/novini/article/5733017

Властите в Сингапур съобщиха за 41 нови случая на местно предаване на вируса зикаВластите в Сингапур съобщиха за 41 нови случая на местно предаване на вируса зика, като повечето от заразените са чуждестранни работници на строителни обекти, предава AFP. В събота правителството потвърди първия случай на вируса в страната, при който е била заразена 47-годишна

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване