02/07/10 12:38
(http://delian.blogspot.com)

Колкото и да се оплакват съдиите, здравословно е да има обществен натиск над тях!


Съдиите ореваха орталъка, че изпълнителната власт, медиите, чуждестранни дипломати (визира се Френският посланик и оправдателните преди присъди по делото Борилски) и обществото им оказват натиск, и те не можели да си взимат традиционно обективните решения, а и никой не искал да види в какви условия работели те. Обявили се за Европейски мониторинг! О, чудо, Европейският мониторинг е нещо, което всички страни в този спор искат да видят. Но всъщност съдиите уточняват – не искат паралелен мониторинг на решенията им, искат само някой да провери дали им се оказва натиск!

Безспорно съдебната власт е подложена на натиск от изпълнителната власт. Така е било в последните 1000 години, така е на всякъде по света (включително Европа и САЩ, за последните виж какво се случи с взетото решение за осъждане на Microsoft в САЩ, по времето на Клинтън, което бе блокирано практически по времето на Буш, та имаме осъдително решение и присъда, но нямаме изпълнение). Безспорно това не е правилно. Но безспорно у нас съдебната система не работи добре. И доказателствата за това са хиляди, от огромният брой приключвани дела по давност, през процедурите позволяващи едно дело да се отлага 10 години, до странните не съразмерни, не еквивалентни или направо брутално различни (например оправдателни) присъди за едно и също деяние между различни извършили го лица при еднакви доказателства. Някой казват, че изкуството на формализма е достигнало у нас небивали висини. По знакови дела съдиите са връщали прокуратурата за доразследване поради правописни грешки! Не че това оправдава прокуратурата, но е безспорно не по същество. И някой казват, че ако съдията е подплатен (под масата) да джурка едно дело, няма запетайка която да не му позволи да го върне на прокуратурата, ако ще до живот. На принципа на Вълчо дето видял Зайо и го ударил с думите „Що си без капа?“, а на следващият ден го бил с думите „Що си с капа?“.

В този смисъл ако ще да има Европейски мониторинг, нека да е пълен и не само ограничен до „там където ни изнася“ – да наблюдават както натиска над съдиите и техните условия, така и техните решения. А резултата от мониторинга да не потъва в папките на ВСС където има прекалено подозрително завишен риск от загубване на документи (макар и по следствията и съда е така, виж случая Борилски, виж случая Спас Русев), а да излиза директно в медиите. Защото при съдиите се чувства определено да имат нужда от натиск. Понеже когато няма контрол има възможност за корупция. А корупция безспорно има, от най-малката, до най-голямата (виж случаят Красьо, случаят Баджанака, случаят Борилски). Единственият начин за пресичане на корупцията е да има последствия при очевидно грешни решения. А такава според вътрешните процедури на съда няма. Виж случая Красьо, Баджанака, Борилски и крайният ефект от решенията на ВСС - http://dnevnik.bg/analizi/2010/02/04/853073_redakcionen_visshiiat_sudeben_suvet_na_krasyo/

Въобще замислих се, какво се случва ако по нисша инстанция вземе едно решение, а по висша на обратно, при едни и същи доказателства? Ако се върне решение за преразглеждане поради допуснати процесуални пропуски, това отразява ли се някак на съдията допуснал ги, или както знаем от случая Борилски, той е предложен за повишение давайки пример за качествена работа именно засегнатото дело?

Съдиите не могат да се сърдят на обществото, че им оказва натиск. Те сами са си виновни за това. Натиска не следва от това, че съдиите са чисти като момини сълзички и взимат очевидно обективни решения (особено откакто решенията се публикуват в Интернет, четящите юристи коментират по форуми изумлението си от пируетите правени сякаш да защитят една или друга страна). Той идва от осезаемата липса на справедливост, която обществото чувства. А ние знаем, когато тя нарасне над определено ниво стават революции, а тогава съдиите не само ги корят, тогава ги бият и поубиват. За никой не е добре да се стига чак до там, и е определено редно чувството за липса на справедливост бързо да се потуши с адекватни решения вътре в системата и към знаковите дела, включително ако трябва с „режене на месо“, нещо което не се е случвало там от над 60 години.

Съдиите са част от обществото и част от обществената система. Обществото може и има правото да бъде недоволно от тях. Защото обществото както забелязваме може да се оправя и без съда, но съда не може да съществува без обществото. И тъй като за разлика от много демократични страни, у нас обществото няма правото пряко да избира контрола над съдебната система (и няма избори за прокурори и съдии) и невъзможността за това, съдебната система защитава като опълченците на Шипка, е редно да видим, че вътрешната им система за контрол работи. Случаят Красьо обаче ни убеждава, че това определено не е така – хиляда оправдания в един класически корупционен случай, най-тежкото наказание за неясно колко корупционни решения или пък директно създаване на корупция (търсил си работа за детето, мислел си че бил магистрат, търсел контакти сред лекарите за да превари опашка) е временно намаляване на заплатата. Така че съжалявам, общественият натиск ще се засилва. И за това сами сте си виновни. А вие вместо да ревете като малки деца в детската градина, започнете да си вършите работата!

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване