02/10/10 15:32
(http://delian.blogspot.com)

ГЕРБ решили да не отстъпват по ЗЕС?

Понесе се слух, че висш сътрудник от Герб бил казал "Ние не отстъпваме въобще" по ЗЕС и че всъщност няма да има премахване на Интерфейса и всички други обсъдени и договорени промени в предложението прието на първо четене, а само козметична промяна на думата "Интерфейс" с "Мониторинг система", което няма по същество никакво значение. Вероятно няма и да се променят случаите за които полицията да има достъп, съгласно новата дефиниция отново безконтролно към трафичните данни на гражданите. Тезата вероятно е, че при предното предложение (не прието) на БСП и ДПС вътре било записано "Монитор", което не било интерфейс в реално време. Това обаче всъщност не е коректно, и реалният ефект е абсолютно същият. Смяната на един чуждестранен термин (интерфейс) в българският му еквивалент (монитор) не променя съществото на операциите, които това извършва. Ако това се окаже вярно (а ще го разберем утре), това би означавало, че:
ГЕРБ връткат обществото с предложение, което предизвика остри реакции, обещание, което предизвика относително успокоение, и ново предложение в последният момент, което няма нищо общо с обещанието.
ГЕРБ вероятно са се засилили да оправдаят началник Борисов в твърдението му че "най голямата му грешка е премахването на мнението на гражданите по отношение на този законопроект, но какво да направил тази държава си е на гражданите". Сега Борисов няма да е направил грешка, но реципрочно съгласно неговите твърдения, държавата вече няма да е на гражданите. Ще си е чисто авторитарна такава.
Нека разберем какви ще са резултатите утре, но се говори вече активно, че няма да са добри.
Като резултат ще се наложи гражданските организации да помолят президента да сложи вето на промените в закона, и така ще се случи при пряко сравнение директно доказателство (колкото и парадоксално да звучи на пръв поглед), че президента ще бъде по-голям демократ и защитник на гражданските и европейски права на гражданите, отколкото партията с наименование Граждани за Европейско Развитие на България.

P.S.
Май текста който легализира подслушването и проследяването ще се появи ненадейно в "преходните и заключителни разпоредби" към закона, с което дефакто интерфейса наименован "мониторинг" ще бъде напълно легализиран, въпреки че на пръв поглед няма да бъде в директният текст.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване