04/18/10 19:28
(http://eneya.wordpress.com/)

Работа и доброволчество UK – 9

От известно време разказвам какво да се преместиш да живееш в друга държава, спънките, проблемите и трудностите.
Няколко пъти досега получавах имейли с въпроси защо не пиша повече за положителни преживявания и наблюдения.
Не че няма, но целта ми е да разкажа за грешките и трудностите, за да не бъдат повтаряни, а хубавите моменти, за тях винаги има време да бъдат описани.

И така, намиране на работа…
Убедих се, че не е никак лесно да започнеш работа, защото какъвто и опит да имаш, англичаните са склони да го пренвебрегват или омаловажават. За всяко едно работно място, където кандидатствате (особено ако сте учащ и си търсите каквото и да е), е желателно да си подготвяте специално CV, а опитът, който имате, да е съобразен с позицията, за която кандидатствате. Целта ви е да покажете, че имате опит и че ще се справите с работата. Освен това е практика тук да се звъни на хора, при които сте работили, за да добият някаква представа за вас. Все пак, ако хората, които сте посочили са извън Англия, има голям шанс да отхвърлят кандидатурата ви точно заради това. В комплект с ограничения опит, кото повечето учащи имат, крайният резултат е мъчително трудно намиране на работа.
Освен всичко останало, англичаните си падат леко сноби и ксенофоби. Никога няма да кажат нещо негативно към чужденци, но ми прави впечатление, че когато могат, предпочитат да си наемат англичани, дори споменатите да са по-некадърни или с по-малко опит.
Неприятно, но факт.

Начин за решаване на този проблем е доброволството.
Да, точно така. Ако още нямате разрешително за работа, сега е моментът да потърсите нещо, което бихте искали да работите (галерия, заведение, вестник, клуб, каквото и да е) и да потърсите къде си търсят доброволци. В повечето случаи е работа веднъж, дваж седмично, за по няколко часа. Особено през учебната година, това е хитра идея, защото хем трупате опит, хем няма да вреди на обучението ви. Да, на практика работите безплатно, но пък ако на тези места им трябват нови хора, шансът да наемав вас става много голям. Допълнително, че вече имате английски имена, които да включите в CV-тата си, което пък увеличава шанса да си намерите работа.
Освен това,  просто се сприятелявате с англичани, което увеличава шанса ако чуят нещо, да ви препоръчат (да, за съжаление намирането на работа с препоръка тук се тресе с пълна сила. Ако имате опит и то сериозен, в конкретна специалност може би може да се справите и без шуробаджанашкия подход, но все пак приемам, че сте учащи и има още няколко хиляди като вас, с вашия опит, възраст, но пък са познатото зло).

Всъщност, доброволският опит би бил изключително полезен, особено ако е в по-специфична среда и насоченост.
Ослушвайте се, от университета, в който учите със сигурност ще търсят и колкото повече опит натрупате, толкова по-добре.

Все пак, няма да стане веднага. Възможно е мястото, което сте избрали да бъдете доброволец нищо да не изскочи, но не бързайте да се местите. Ако след месец, два нищо не излезе, опитайте нещо друго. Шансът все пак нещо да е изскочило междувременно, не е малък, а и има много англичани, които биха помогнали просто защото са се убедили, че ви бива в товва, което правите.

Успех и умната.


Filed under: аз/Еneya, образование в UK Tagged: англия, бристол, доброволчески труд, образование, опит
Публикувана на 04/18/10 19:28 http://eneya.wordpress.com/2010/04/18/work-and-volunteering-uk-9/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване