04/30/10 04:16
(http://www.asengenov.com/)

Пиратска им работа...

Покрай участието ми в PRO.BG, на моята стена във Фейсбук се изписаха много коментари, нещо. Подбирам (по свой критерий) и публикувам някои от най-интересните коментари относно действията на МВР, провокирани от лобирането на представители на звукозаписната, филмовата и софтуерната индустрия, срещу свободния обмен в Интернет (торент сайтовете), пропагандирани като "борба с организираната престъпност и пиратството, в зашита на създателите на култура и интелектуална собственост.

Зададох следния въпрос: Какво има в меморандума като полза за МВР (и управляващото мнозинство)? Ако Индустрията (големите корпорации) успеят с лобирането си, какво печелят управялващите? Предположения?
...ДДС! Нали целта на корпорациите е да се продават повече дискчета от по 15лв, отколкото да се свалят безплатно от торентите, а като гледам сега ДДСто е в недостиг.
...Ами това което печелят го печелят "под масата"! За държавата полза няма - да не повтарям всички материали "качени" напоследък. При това правителство събираемостта на данъци и акцизи се срина напълно, но финансовият и "вътрешният" министри проявяват пълна незаинтересованост, камо ли пък да предприемат мерки. Директорът на митниците (бивш шеф на ГДБО) също сякаш се гордее, че не може да събере и половината акциз... Същевременно Индустрията подкупва индивидуално - отпуска безвъзмездно техника, благодарение на лобито си чрез държавни институции като Държавният департамент на САЩ осигурява командировки "за подготовка" на по-високопоставените служители в МВР от ресора, като им поема разноските и тъй нататък. За другарите от 6-то и 7-мо управление на ДС да се разхождат в САЩ един месец на щатски разноски, докато тук им се начислява заплатата си е жива далавера... Както и най-различни други курсове и школи из Европата... А пък това им гарантира и бързо служено израстване - щатският губернатор си ги води "на отчет" и поредният министър само опъва ръце по шевовете на панталона...
...Държавата не печели нищо от тази акция. Печелят частни организации, а за хазната не остава нищо. Държавата да се постарае повечко да тури бизнес средата в ред, който да позволява спокойна работа на бизнеса и добри заплати за население, което да стане платежоспособно за 15-тте лева на диск :)
Коментари около разговора ми с Явор Колев (сектор "Компютърни престъпления: при ГДБОП):
...Колев допусна няколко съществени грешки, 1 от които е набедяване в извършване на престъпление. Докато няма произнесъл се съд - не може да набедява поименно "тия са организирани престъпници" в ефир. Такова изказване е престъпление по НК.
...Притеснява ме, че Явор Колев го бяха пратили да демагогства, докато всъщност няма начин да не са обещали да погнат именно потребителите, както става в САЩ, както стана и във Франция, и на още няколко места. Очаквайте операция Пиявиците (за онези, които смучат кръвта на развлекателната индустрия през торент порталите) ;-)
 ...ГДБОП се опитват да оправдаят усвояването на средства. Искат да отчетат дейност за пред обществото и пред тези, които грам не разбират от нови технологии. Цялата тази история е част от ПР-а на герберите, които отчетоха повишаване на рейтинга след последните полицейски акции. Ето ти една тема - Северна Корея. При тях държавата има 1 прокси и филтрира всичко. Тя решава кой какво може да прави в нета. Спряха гугъл, знаеш. Един приятел неотдавна бе там. Пусна си VPN и си ползваше и Гугъл, и торенти и всичко. Никъде по света не се е чуло за добър програмист от Северна Корея. с 2 думи - технологиите са достигнали такова ниво на развитие, че няма начин държавата да ограничи общуването и обмяната на данни в нета без да го спре изцяло. Няма начин да ме спрат, да точа торенти от thepiratebay примерно. Мога да прихвана WiFi от съседа или министерството срещу мен и пак да точа - кой ще е виновен в този случай? Отпечатъци ли трябва да събираме на юзерите за да им даваме достъп до някой сайт? Относно достъпа на порното до деца - това е работа на родителите. Има Парент контрол. Родителя да си следи хлапето и да го ограничава локално. Не може да сложим автоматични тапи в ушите на децата, като ходят из улицата и се чуе псувня да филтрира звука. същото е и в нета. От друга страна хлапетата трябва ли да бъдат подлагани на рекламния интернет спам? защо малко дете като влезне в български сайт да гледа на цял екран някаква банка? Това е вече друга тема за обработката на неразвитите мозъци на малките. Филми - колко са кината в Б-я и с какъв капацитет? Сравняване на този показател с други големи държави. Ако процъфтяваше пиратството - тези салони нямаше да съществуват и да се строят нови непрестанно. Колко са радиата на глава от населението. Всички радиа плащат за авторско право на музиката. Компютърните игри - нелицензираната орязва основното удоволствие от игрите - мултиплеъра. Поради тази причина все повече се закупуват игрите. Пулсар могат да ти дадат статистика. Софтуер - защо държавата плаща десетки милиони на майкрософт примерно след като е затворен код, незнае накъде изтича информация. В много европейски държави, Канада и др. държавната администрация ползват безплатен линукс ОС и опен офис. Парите с които България плаща са пари от данъкоплатците - т.е. от тези които са обвинени, че не плащат за авторски права.  Книги - няма нито една книга в Б-я без ISBN. ама имало пиратски е-book. Тогава да забранят ксероксите в Б-я, защото и те по тъпата им логика са инструмент за пиратство.
...Може да му кажеш че в Габрово няма нито 1 кино, ама нито 1 ! Питам аз - къде да гледам филм ? 
...Значи ... още като те представят вземаш думата и обясняваш че мразиш педофилите и педофилията, радваш се как МВР ги громи по всички фронтове и казваш че с това темата е приключена :-) Те няма да са подготвени да говорят за друго и ще имаш цялото време на света да им обясниш че в нета има и нормални непедофили, които пък би трябвало да имат някакви права. Аз лично бих зачекнал темата с гаранциите които ще даде МВР срещу изтичане на информация.
...И аз да кажа - ГДБОП (НСБОП) да си гледа организираната престъпност! Да разбият контрабандните канали, да спрат източването на ДДС, да разбият схемата по ония заменки, да открият пари изнесени в чужбина. Да спрат да си отчитат дейността на гърба на потребителя! Това за което стана на въпрос - за 2004 г. претендират за некакви си 30 млн. лева, които разни схеми взимат от държавата само за една сделка или нищожен търг. Борбата с пиратството е всъщност частна защита от БОПа на частни корпоративни интереси на шепа организации. От които държавата няма да види никакъв приход в бюджета! Защото тези организациии или са регистрирани в чужбина, или ще сътворят схема, по която държавата ще види само смешни по размер данъци. Държавата да се беше постарала да сътвори условия за работеща икономика, за да може достойно заплатени хора да си позволяват разходите за непиратски софтуер!!! А за 20 годишния провален преход е основно виновна ГДБОП, да каже този кадър на 6-то за 20 години колко мафиота за общо колко години са вкарани на топло ;)
Снимка: Kiro.bg (хакнатият в края на 2009 г. сайт на ГДБОП - киберпрестъпления)
Публикувана на 04/30/10 04:16 http://www.asengenov.com/2010/04/blog-post_30.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване