06/14/10 09:40
(http://psabev.blogspot.com/)

Конкурси, определени от броя гласове

Вильо ми сподели за нещо, което го тормози…

Whirlpool са организирали дизайнерски конкурс – похвално.

Тъпото е, че както много подобни конкурси, победителят се определя от броя гласове, вместо от жури. От SEO гледна точка, това е добре за компанията, защото докарва много посещения на сайта.

От гледна точка на качеството на конкурса обаче е пълна скръб…

Този проект например към момента има над 2000 гласа:

Същевременно този проект има под 100 гласа:

Нищо ново под слънцето, ще кажете…

Ясно е, че принципът е тъп, да не говорим, че и софтуерът на сайта е зле написан и позволява гласуване от едно и също IP след изчистване на кеша.

Не ми е проблем да напиша една автоматизация, която за броени минути да докара гласовете до 6-цифрено число… Но не това е начинът!

А и момчето, което е вложило толкова усилия в проекта си (както и много други участници) би искало да победи честно, а не по „втория“ начин… Да, вие може да гласувате за неговия проект или пък за нечий друг, но дори и 1000 души да го направят, те няма да са достатъчни в случая. Та… как да обясним на Whirlpool, а и на другите големи компании, захванали се със „сериозни“ конкурси, че ефектът от подобно оценяване е по-скоро негативен и удря имиджа на компанията?

Броят гласувания (без значение дали със SMS, по Интернет или с вдигнати гласове) е свързан винаги с нечестно оценяване, базирано на изкривени резултати, брой приятели, хакерство и връзкарщина). Проблемът го има на Евровизия, какво остава за конкурса на Whirlpool, за който научих едва днес?

Та… Идеи какво може да се промени при подобни конкурси?

Подобни публикации


Rating: 10.0/10 (1 vote cast)


Share and Enjoy: Print this article! Digg Sphinn del.icio.us Facebook Mixx Google Bookmarks E-mail this story to a friend! LinkedIn MySpace Technorati Twitter Yahoo! Bookmarks

Публикувана на 06/14/10 09:40 http://feedproxy.google.com/~r/psabev/~3/3H5g-L0G-60/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване