06/17/10 07:16
(http://nname.org/)

Да си купим домати от чужбина

Пламен информира, че автори на прословутия ребрандинг на Близу са лондончани, което показва една грозна тенденция.

bTV също ходиха отвъд Канала да си купят новата визия, която пак се получи със съмнително качество. Изобретиха символа “ь”, който е © Светите Солунски Братя, all rights reserved от има-няма 1200 години. Да си направиш лого от грешната буква за мен е доста сериозен автогол и означава, че никой по върховете на bTV не пише на български, а по-долните етажи не смеят да си отворят устата.

За българските фирми се оказва по-лесно да извървят “пътя” до Албиона, отколкото да пресекат Витошка и да свършат работа с нашенска агенция. Никой лондончанин няма да им откаже парите, дори може да им поиска по-малко и да им даде боклук, измислен набързо от младши дизайнера. И понеже е “вносно”, значи е “кул”.

В защита на фирмаджиите може да се каже, че понеже се управляват от чужденци, западните студия може би им дават по-близка до тяхната бизнес култура и отношение. Може да се направи сделка и без шефчетата да се напиват и надрусват заедно, сроковете и договорите се спазват и прочие. Обаче кой лондончанин познава нашата графична среда и се способен да докосне “широката славянската душа” - точно никой.

Успешният дизайн изисква усилие и от двете страни, и от клиента, и от разработчика. Иначе се получава “сра на метеното”, познати и изчистени графично символи се заменят с блуждаещи петна и имена, които никой клиент не е способен да изговори.

Публикувана на 06/17/10 07:16 http://feedproxy.google.com/~r/nname/~3/DbS8-k97jVM/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване