06/17/10 14:26
(http://ruslantrad.wordpress.com/)

Пленарна сесия на ЕП 14-17 юни:проблемът за блокадата на Газа

В приета на 17 юни резолюция европейските депутати настояват за независимо международно разследване на нападението срещу хуманитарната флотилия, отваряне на всички пропускателни пунктове и незабавно прекратяване на блокадата на Газа. Според Парламента е необходима цялостна промяна на политиката на ЕС относно Близкия изток, за да може Съюзът да упражнява решителна и последователна политическа роля в региона.
Израел трябва незабавно да прекрати блокадата на Газа, която доведе до хуманитарна катастрофа, парализира възстановяването, разруши икономиката на ивицата и засили радикализирането, което се превръща в източник на несигурност за Израел и целия регион, се казва в резолюцията на ЕП. Същевременно депутатите искат Катрин Аштън да представи на Четворката план на ЕС за прекратяване на блокадата на Газа.

За да се отговори на загрижеността на Израел по отношение на сигурността, членовете на ЕП предлагат да се осигури международно наблюдение на пропускателните пунктове, включително възобновяване на Мисията на ЕС за гранична помощ (ЕU-BAM). В същото време те изискват Хамас незабавно да прекратени всички нападения срещу Израел и да освободи израелския сержант Гилад Шалит, който беше отвлечен на 25 юни 2006 г. и оттогава е държан в изолация в Газа.

Текстът на резолюцията настоява за незабавно свикване на Съвета за асоцииране ЕС-Израел и на съвместния комитет между ЕС и Палестинската автономна власт за обсъждане на настоящата криза в Близкия изток.

Въпреки че последните събития са влошили „в значителна степен“ отношенията между Турция и Израел, Парламентът насърчава турското правителство да съсредоточи дипломатическите и политическите си усилия върху „улесняването на положението на палестинския народ“ и допринасянето за мирния процес в Близкия изток.


Публикувана на 06/17/10 14:26 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/06/17/5472/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване