06/25/10 00:05
(http://komitata.blogspot.com)

Да имаш право

Доволен съм, че обществените сблъсъци катализират избистрянето на гледището на обществото кое е правилно и кое не, и кои работи са с приоритет, а кои не са.

На това му се вика ценности, понятие, което хората от по-старото поколение (най-вече възпитаните в диалектически материализъм и в безграничния цинизъм на реалния социализъм) приемат за смешка. Но не за само за това ще стане дума.

Става дума и за поредния годишен Гей парад (прайд), който ще се проведе в София на 26-ти юни, събота от 16,30 часа.

Противниците на събитието разделям в следните групи – „религиозни“, „консерватори“ и „патриоти“. Групите, естествено се припокриват тук там и кавичките са нарочно сложени.

„Религиозните“ имат на своя страна множество цитати от Светите писания – например  „Не лягай с мъж като с жена: това е мръсотия.” и страхливо се крият зад тях, не разрешавайки на мозъка и на съвестта си да извършват движения (разбира се, ако разполагат с тях). Идеята, че хомосексуализмът (всъщност не точно състоянието на хомосексуализъм, а самият акт) е грях, е вероятно истина от строго теологична гледна точка, но избирателното цитиране и избирателното прилагане на правилата е изяло главата не само на Румен Петков, но и на други умници. Те не желаят да си спомнят, например, че  „Който е без грях, нека пръв хвърли камъка“, да не говорим за десетте божи заповеди. Ало, „религиозните“, вие не нарушавате десетте заповеди, така ли? Нито една? Постите и се въздържате от хетеросексуални действия по време на пости? Молите се, посещавате църкви точно според канона? Избягвате смъртните грехове? Изповядвате се, причестявате се? Айде, не ме взимайте за канарче. Между другото, в Стария Завет се говори и за обрязване. Като сте толкова ревностни, защо не се заемете първо с хомосексуалните практики в самата БПЦ или поне да участвате в църковните избори?

„Консерваторите“ пробутват тезата, че „дясното“ е „консерватизъм“, а „консерватизмът“ и хомосексуалните практики са като олиото и водата – несъвместими са. Тук отделно стоят въпросите колко българските „десни“ са консерватори, колко са „десни“ и как точно трябва да се нюансира отношението към целия комплекс права, свързан с нетрадиционната сексуална ориентация. И дали британските консерватори все още са консерватори, тъй като и там мненията не са еднозначни. И в Европейската народна партия мненията са разнообразни. И пак по примера на Румен Петков, българската страна се чувства длъжна да заеме най-ретроградната част от спектъра. На народен език казано – „по-католици от папата“.

„Патриотите“, обичат да омешват всичко, което излиза извън червено-черно-кафявия им строй им в кюпа на „антибългарската кампания“, „еврейския заговор“ и прочее. Често зад тия „патриоти“ се крият най-обикновени хулигани и (нео)нацисти.

Горд съм, че познавам лично единствения български политик, който от името на партията си застана с името си абсолютно категорично в защита на правото на всеки да протестира и да се бори с дискриминацията. Говоря за Радан Кънев.

Аз самият имах неутрално към негативно мнение за нуждата от такова събитие (смятах го за проява на лош вкус). Докато не отидох лично и не наблюдавах първото такова шествие в България и от тогава съм на обратното мнение – тези шествия трябва да се провеждат всеки ден, ако е необходимо, докато обществото свикне с мисълта, че ВСЕКИ има право да протестира, манифестира и демонстрира, както и да се ползва от всичките си конституционни права, защото ги притежава по рождение. Това е начинът по който функционира едно демократично общество чак докато омразата и предразсъдъците не отстъпят на едно спокойно отношение. Човешките права не могат да зависят от това кой с кого доброволно съжителства или се забавлява.

Чуждите дипломати в София за разлика от 1877-1878 година, когато пазеха софийското население от насилието на османската власт, сега трябва да пазят софиянци от насилието на софиянци. Голям прогрес. Цък на линка, вижте държавите, в някои от тях управляват десни правителства. 

И като си говорим за лош вкус, предпочитам гей парад вместо чалгата на „Св. Александър Невски“, по телевизията и по радиото, предпочитам го вместо пушенето в заведенията и вместо някои телевизионни предавания. Предпочитам го дори вместо речите на Президента и дръвченето на премиера. Ако трябва да избирам между защитата на правата на гейовете, чалгаджиите, халтураджиите, строителите, президента и премиера, избирам да защитавам гейовете.

И да ви напомня, репресията и дискриминацията винаги водят до радикални и неприятни реакции, те ще доведат начело на ЛГБТ движението радикални и неприятни хора от типа на другаря Ленин.

Допълнителна литература:
Хетеропарад на Градинко
Защо отивам на парад на Мирослава Христова
За и против София прайд на Димитър Димитров
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване