06/25/10 05:59
(http://www.kenanoff.com/blog/)

Истински спортисти на трева

Докато някой се впечатляват от епични победи с 1:1 някъде из Африка, където на някой даже не им се тренира, другаде истински мъже се състезават на зелената трева – в Лондон.
Вчера вечерта, 11 часа и 5 минути (!) игра на корт 18 на Уимбълдън, Джон Иснер победи във скромен мач французина Никола Маю с 6–4, 3–6, 6–7(7), 7–6(3), 70–68. Мач, който беше прекъсван два пъти, защото просто денят свършваше… И това че Иснер победи, съвсем не означава че Маю няма също да остане в историята. Просто това, което беше показано надминава човешките възможности.

Този мач счупи всякакви рекорди в тениса! И то с много!

Най-дългият мач по време досега е бил „едва“ 6:33 ч между Фабрис Санторо и Арно Клеман през 2004 на Ролан Гарос – сам по себе си впечатляващ рекорд, задминат почти двойно.
Всъщност даже само последният сет с дължина 8:11 часа е много по-дълъг от всеки мач досега.

Ако броите геймовете, през 1969 се играе мач със 112 гейма и завършва 22–24, 1–6, 16–14, 6–3, 11–9. Тогава даже не е имало тайбрек в сетовете (досегашният рекорд за мач след въвеждането на тайбрек беше „жалките“ 83 гейма). А този мач е продължил 183 гейма – над 50% от стария рекорд и със 100 (!) над стария рекорд за мач с тайбрек.

За това колко е впечатляващо това, трябва да споменем, че таблото на корта спира при 47-47 в петия сет (IBM не са го програмирали за по-дълъг сет), a онлайн таблото (което и аз следя) спира при 50-50. На никой не му е минавало през ума, че може да се играе толкова.

Рекордът на Иво Карлович за 78 аса в един мач беше задминат от Иснер още при 39–38 в петия сет и в момента Иснер е еднолично на първо място по брой асове в един мач със 112, водейки с малко пред… Маю със 103.

Но даже по-впечатляващо от сухите цифри е поведението на двамата. Иснер и Маю играят на високо ниво (статистиката за грешките им или по-скоро липсата на такива говори красноречиво). Геймовете се печелят, а не се губят даже при огромната умора от почти седем часа непрекъсната игра във втория ден. Първата почивка за тоалетна е след 6 часа и половина непрекъсната игра (при 58:58 във втория сет). Без прекъсвания, без разправии със съдии, без консултации с треньори, без фалшиви „контузии“ за да се изкопчат няколкоминутни почивки, нищо. Само игра и професионализъм.

Макар че това е едва първи кръг на турнира Маю игра четвърти мач, тъй като идва от квалификациите – и имаше „леки“ мачове дотук – един петсетов мач срещу Кубек в последния кръг на квалификациите, както и трети сет срещу Богданович, спечелен с 24–22 във втория кръг!

И сега Иснер – горкият победител от този мач на титани, ще се изправи срещу Тимо Де Баке във втория кръг, който е „свеж и отпочинал“ след 6:7 6:4 6:3 5:7 16:14 в своя мач от първия кръг.
Или просто да цитираме Джони Мак – Those wimps in football moaning after 90 minutes then 5 days off

P.S. Не знам как на Булсатком им излиза сметката. Едва ли с ексклузивно предаване на Уимбълдън са спечелили повече пари от нови договори с абонати, отколкото можеше да спечели някой показвайки реклами на всички любители на тениса по общодостъпна телевизия. За съжаление икономическият гений на булсаткомците значи че само можем да четем за тази частица история…


| | Все още няма коментари, така че можете да сте първи!

| | Абонирайте се за нашите публикации по RSS или email

Публикувана на 06/25/10 05:59 http://feedproxy.google.com/~r/kenanoff/~3/2Tf2gnB-La0/1618
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване