07/06/10 06:03
(http://ivanbedrov.com/)

Не МВР пълни бюджета

100705_5“Работете добре, за да има повече средства в държавата,” обърна се към празнуващите полицаи министърът им Цветан Цветанов. Премиерът Борисов ги натовари с още по-голяма отговорност и им каза, че приходната част в бюджета зависи от тях.

Не сте прави. Приходната част в бюджета не зависи от МВР. Приходната част в бюджета зависи от МВР точно толкова, колкото и от Министерството на здравеопазването. Ако няма ваксини и профилактика, всички български граждани могат да се разболеят едновременно, да не отидат на работа, фирмите да бъдат принудени да затворят, да понесат тежки загуби и да нямат оборот и печалба, върху които да платят данъци. Давам този пример, за да стане ясно, че в съвременното общество всичко по някакъв начин е зависимо от заобикалящата го среда. Но това изобщо не е причина премиерът и вътрешният министър да продължават да твърдят, че едва ли не МВР пълни бюджета.

Тяхната теза звучи горе долу така: МВР се бори срещу корупцията, срещу източването на еврофондове, срещу контрабандата. И колкото повече се преборва, толкова повече държавата събира пари от данъци. На пръв поглед логично, но съвсем невярно. Или е вярно за количества, които дори не може да бъдат забелязани на фона на намаляващите бюджетни приходи.

Преди няколко години МВР не работеше толкова активно. Нямаше всекидневни операции, нямаше много арести. Обществото не вярваше на полицията и на министъра на вътрешните работи. Сега е различно. Общественото мнение оценява високо полицията, а още по-високо министъра на вътрешните работи. В онези години обаче приходите в бюджета бяха добри и всяка година имаше излишък. Сега е различно. Този кратък исторически преглед показва, че по-добрата работа на МВР не носи по-добри приходи. Значи има нещо друго, което пълни бюджета. Не е точно МВР.

За повечето хора това е очевидно, но подобно опростяване понякога е необходимо, за да откриеш, че слънцето изгрява сутрин и залязва вечер. За да има високи приходи в бюджета, цялото управление трябва да създаде подходящи условия за бизнеса. Само който работи и печели, плаща данъци. Само високото потребление увеличава приходите от ДДС и акцизи. За държавата остава да създаде гъвкава и прозрачна администрация, която да си събере парите. И да направи така, че заобикалянето на закона да стане по-скъпо, отколкото спазването му. И гражданите и фирмите да си плащат данъците. Къде тук има роля МВР?

По време на празника на МВР премиерът Борисов демонстрира своето раздразнение от “измишльотините за полицейска държава”. Някои критици на правителството използват този израз във връзка с шумните полицейски операции. Ако са успешни, показността изобщо не е проблем. По-притеснително е, когато първите държавни мъже поставят МВР в центъра на света, а не свободната инициатива на свободните граждани. Дори Веселин Маринов го е казал. Не пее изобщо за бюджет, а за това, че полицаят трябва “да служи в редовете на България и Мевере”.

статия от днешния брой на в-к “Пари

снимка: МВР

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване