07/10/10 00:08
(http://komitata.blogspot.com)

Докога публични медии без публичност


От случайни места научавам, че тези дни ще се провежда конкурс за директор на БНТ. Не, нямам амбиции да го заемам.

Това, което ме дразни за пореден път е, че всичко пак се очертава да премине полулегално и почти проформа. В 21-ви век, в страна от ЕС.

Как пък на никой не му дойде наум да излъчи публичното изслушване на кандидатите поне по интернет и да им публикува концепциите за развитие. Телевизия е, все пак, ще се намери техника, ще се намерят монтажисти. Ако е толкова напечено с интригите вътре, могат да се докарат дори от чужбина екипи. Щом така се избират еврокомисари, защо да не си назначим така и шефа на най-важната обществена медия в България. Аз не съм голям фен на БНТ, въобще не съм убеден, че рационално харчат народната пара, но реформата трябва да започне отнякъде. Защо не от директора?

Имената на кандидатите са: Радослав Главчев, Люба Кулезич, Светлана Божилова. Александър Бешков, Радомир Чолаков, Вяра Анкова и Емилия Стоева.

Аз имам впечатление от следните личности.


Вяра Анкова - едно време водеше прилично токшоу, после поизчезна. Сега научавам, че е шеф на новините в БНТ, което е в неин плюс, защото новините са най-доброто в БНТ. Научавам, че и екипът на новините като че ли я подкрепя, което пък означава, че най-добрите в БНТ я подкрепят, т.е. още една червена точка. Но трябва да има и още - какво, защо...


Радомир Чолаков - Видях го на живо за пръв път по време на Дните на свободното слово в Софийския университет през 2008г., когато екипът на легендарното студентско предаване "Ку-ку" беше дошъл да разкаже на студентите как стават тия работи. Историята на зачеването е прелюбопитна - на кръглата маса опозицията и БКП излъчили по няколко доверени студента от средите си да правят телевизия. Е, Радомир Чолаков бил от доверените на партията лица. Сега работи във ВАЦ като главен юрист.


Люба Кулезич - Напоследък я забелязвам да раздава акъл в реалити програмите по "Нова Телевизия". В "Нова Телевизия" присъствах на нейна случайна среща с Митьо Гестапото и Бай Цвятко, с които спорихме в студиото по злополучната Наредба 40.  На излизане от сградата така се разцелуваха и разпрегръщаха с Люба, че ме впечатлиха.

Другите не ги познавам, единствено за Светлана Божилова чух добри думи от нейни студенти.

И сега, пак ли на тъмно? На тъмно си избираме химн на МВР,  на тъмно ще ни сложат директор на БНТ, който ще има властта да разпределя и дозира вниманието на аудиторията, а и да разполага с немалък гарантиран бюджет. Плюс сладката хапка на цифровизацията, за която срамежливо ще се мълчи чак докато гръмнат скандалите (БНТ е това, там без скандали не може)

А толкова лесно може да стане с повечко публичност, с въпроси от публиката и с нормална обратна връзка.

Програмата на новия директор на БНТ мисля да я включа и в новия проект на 14-ти януари.

Личен бонус от мен на който обещае да разкара гадното червено станишевско лого на телевизията.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване