07/31/10 12:15
(http://komitata.blogspot.com)

Изтупване на данъчния чувал

Силно обезпокоен съм от ВСИЧКИ идеи, които правителството проповядва, за закрепване на бюджета и стабилизиране на данъчната политика. Идеите варират от радикално леви (ограбващи, но с някаква „философска“ обосновка) до откровено ограбващи (без обосновка или със смехотворна такава).

Очевидно, положението с финансите в държавата е трагично. Първо, наднормен бюджетен дефицит (3,7%), който предизвиква наказателна процедура, и драстично падане на доверието в българското правителство (които лъжат или не могат да смятат!), бързо стопяване на фискалния резерв (харчене на готови пари, което автоматично води до увеличение на риска и съответно на лихвите на потенциални нови заеми) и накрая за капак – актуализация на бюджета (публично признание в некадърност). И всичко това в ситуация, в която светът мъчително се е изкачил над най-тежкия етап от кризата.

Данък иновации – най-просташкото изпълнение от последните дни. 2-3% данък, който уж трябва да отива за финансиране на иновативни дейности. Кой избира дейностите и фирмите, които ще бъдат финансирани – доверени партийни чиновници, кой друг. Типична, христоматийна лява мярка, позната от първите дни на съществуването на „народните демокрации“ – наказвани са фирми с над 10-тина работещи. Също така и неявно вдигане на плоския данък.

Имуществен ценз за упражняващите свободни професии – да се чудиш защо дясната ГЕРБ трябва да подкрепя мярка в полза на олигархичните структури и левите партии. Нито левите партии, нито олигархията има полза от съществуването на свободни хора (т.нар „самонаети“), които сами планират приходите и времето си, не участват в колективни трудови договаряния, не биват изнудвани на тристранни съвети, поради факта че сами изкарват парите си имат собствено мнение за всичко и т.н. Това са истинските свободни хора в България, които тази промяна има намерение да изтреби.

Облагане по АНАЛогия (гледай след 22-рата минута) Идеята е следната – отивате на даден пазар, например, и си избирате дадена сергия, която използвате за „сергия – еталон“. Виждате колко пари внася сергията в бюджета и какви пари плаща на работниците си. Започвате да проучвате другите сергии наоколо, и ако някъде има разминаване (например съседна сергия плаща по-малко на продавачите си или внася по-малко ддс), удряте здраво с данъчната брадва. Няма значение, че ниските разходи може да са резултат от разумна политика по отношение на приходи и разходи, или пък потокът от хора при другата сергия е минимален, стоката не става или продавачът е по-добър търговец. Така неефективните ще бъдат ползвани за еталони, а ефективните ще бъдат порязани с брадвата, защото са твърде ефективни (100% социализъм!). А най-вълнуващото е, че презумпцията за невинност напълно се изпарява. Виновен си и те санкционират, защото СЪСЕДЪТ ти е направил нещо. А на аргумента, че сергиите и фирмите „еталони“ ще бъдат избирани компетентно и по съвест, взимайки предвид всички фактори, влияещи на цените и заплащането, позволете ми само да се изсмея грозно. ХА ХА ХА!


Освен изтупването до дупка на данъчния чувал, са необходими и РЕФОРМИ!
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване