08/03/10 06:00
(http://theplamen.blogspot.com/)

На 170 километра от Бузлуджа

Въобще не искам да се занимавам с жалката картинка, която представлява българската левица, току що навлязла в 120-тата си година. Но пък изоставените паметници на партията в частност са любопитно отражение на нейната еволюция, или по-скоро деволюция.

Това е къщата-музей на "първия учител" Димитров на улица Опълченска. За по-невръстните читатели на блога, Георги Димитров е онзи от Коминтерна, Лайпцигския процес и старите десетолевки, неволният кръстник на меката на чалгата, съветският гражданин, чиято мумия стоя 40 години на хладно и тъмно в мавзолей, преди Бъки Бомбата да му види сметката, за да се направи там най-елитния паркинг в центъра на София. Едноетажната къща, в която по едно време с Димитров през 20-те години на миналия век е живял и Петър Дънов, е в окаяно състояние, с килната дървена ограда и виснали кабели по фасадата, сградата е опасна за хората и поради това (а и сигурно поради липса на интерес) е затворена за посещение.

Според надписа тази сграда е паметник на културата, поради това, че там са се намирали ЦК на Българската работническа партия и Работническия младежки съюз, както и редакцията на вестник Работническо дело, в по-нови времена известен като Дума. Двуетажната къща с лющеща се мазилка е на бившия площад Позитано (бивш, защото върху него сега се разполага това), точно срещу настоящата централа на БСП. От прозорците на БСП най-вероятно сградата не се вижда особено добре, може би само дръвчето изникнало от покрива й, с което си обяснявам нехайството на червените към състоянието й. Надписът впрочем също не се забелязва веднага, закрит от клончетата на храсталака, поникнал от мазето на къщата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване