08/19/10 17:30
(http://ikonomika.org/)

БВП по компоненти и аспекти на възстановяването

Вземаме данни за 2007 година, преди каквито и да са ефекти от кризата. Виждаме, че като сума домакинското потребление и износът са най-големите компоненти на БВП, следвани от инвестициите.


БВП по разходни компоненти, млн. лв, 2007 г.



Да погледнем динамиката. За периода 2000-2007 година най-бързо нарастват инвестициите и износът. Те "теглят" икономиката напред, инвестициите и износът са двигателите на растежа. Останалите компоненти на БВП биват теглени – "на буксир". Домакинствата и правителството увеличават потреблението си едва след като икономиката произведе повече доход, създаде работни места.


Динамика на основните компоненти, 2000-2007



Няколко аспекта относно възстановяването от кризата:

1. Износът зависи от външното търсене и конкурентността/производителността (т.е. ако правителството не се меси, износът се възстановява – това наблюдаваме вече почти година)

2. Инвестициите зависят от очакванията, доверието в икономическата политика, притока на капитал към страната (от своя страна, притокът на капитал също зависи от доверието в икономическата политика и от външната среда)

3. Потреблението на домакинствата зависи от броя на заетите (по-малко заети – по-малко доход), от очакванията за движението на безработицата (рискът от безработица стимулира предпазното спестяване), от растежа на икономиката и доходите (които се влияят от износа и инвестициите), от достъпа до кредитно финансиране (вкл. желание за вземане на кредити, желание на банките за отпускане на кредити, приток на финансиране към страната, нива на лихви)

Правителството може да влияе върху конкурентността (данъци и осигуровки, други разходи, бизнес среда), върху доверието и притока на капитали (стабилна фискална и макрополитика, структурни реформи), кредитиране и лихви (чрез доверието към политиката) и частично върху безработицата (облагане на труда, пазар на труда, реформи насърчаващи развитието и заетостта). Съответно, правителството може както да ускори, така и да забави възстановяването чрез правилни или неправилни политики.




Блогът за икономика 2010

Публикувана на 08/19/10 17:30 http://ikonomika.org/?p=4345
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване