09/01/10 14:47
(http://ruslantrad.wordpress.com/)

На кого в България пречи един православен митрополит?

Интидар, като един своеобразен български вариант на WikiLeaks, ще предостави документи, които показват желанието за намеса на израелското посолство във вътрешни дела в България, нещо което няма право да извършва. Става дума за писмо от посланика на Израел Ноах Гендлер до общинския съветник в община Пловдив, г-жа Дани Каназирева. На 3 септември на посещение в България ще бъде Теодосиус Аталлах Ханна (дай боже да няма проблеми!), митрополит на Севастия и важна фигура в Православната църква в Йерусалим, по случай отбелязване на международния ден на Йерусалим. Покана е направена от Центъра за близкоизточни изследвания, чиито ръководител е известно име в България и отдавна спомага за връзките на България с Близкия изток.

И това, разбира се, предизвика остра реакция в израелското посолство, което открай време търси повод да набеди Н.В.Пр. Теодосиус Аталлах Ханна и да очерни името му пред българското общество. Този повод дойде с планираното посещение на Аталлах Ханна в България. Изглежда г-н Ноах Гал Гендлер, посланик на Държавата Израел, е много против Н.В.Пр. Теодосиус да отслужи молитва редом до Н. Светейшество патриарх Максим в катедралата Св. Александър Невски. На 30 август в кабинета на г-жа Дани Каназирева, общински съветник в община Пловдив, се получава следното писмо в отделен плик. Тонът е меко казано „препоръчителен“:

Защо това писмо е опасно и популистко? Защото съдържа лъжи. А в днешно време лъжата както продава продукта, така може да реже глави. Ясно е, че в своята нота посолството на Израел всячески се стреми да очерни митрополит Аталлах Ханна, като привежда недоказани твърдения и чисти лъжи.

Нека кажем някои истини, за да не горчи толкова лъжата. Палестинската национална власт никога не е настоявала пред Гръцката православна „да не изпраща Аталлах Ханна за участие в събитието поради неговата прохамаска позиция”. Организацията за освобождение на Палестина, Палестинската национална власт и йерусалимското палестинско общество гледат на Митрополит Аталлах Ханна като на ярък символ на палестинското присъствие в Светия град.

От друга страна, посоченото в нотата на Посолството на Израел „отстраняване на Митрополит Аталлах Ханна като говорител на Гръцката православна патриаршия” бе предизвикано от категоричното му противопоставяне на съглашателски отношения и нечисти сделки на предишния патриарх, довели до продажбата на църковна собственост в окупираната част на Йерусалим на израелски фирми. Отстраняването му от поста говорител предизвика остър протест сред палестинската източноправославна общност, която излезе с открито писмо с предупреждение за съществуващ заговор между Патриаршията и Израел с цел да бъдат прогонени от църквата отците патриоти. Протестът доведе до отстраняването на патриарха.

Решителните граждански позиции на Митрополит Аталлах Ханна го карат да действа в защита на страдащите палестинци, независимо дали са християни, или мюсюлмани, и той нееднократно подчертава, че тяхното страдание е едно и борбата им е една – против израелската окупация, но не против евреите. Митрополит Аталлах Ханна е председател на Комисията за връзки между християните и мюсюлманите в Светия град Йерусалим, утвърдена от Председателя на Палестинската национална власт Махмуд Аббас.

Следва реакцията на организатора Център за близкоизточни изследвания (изтеглете тук- позицията в pdf формат). Тя, разбира се е очаквана, защото г-н Гендлер не бива да си въобразява, че подобно писмо ще остане без отговор. Годините на мълчание отдавна са отминали и е редно обществото да започне да получава знания по въпроси от този тип. Посолството на Палестина също е отправило въпроси относно това писмо, но все още няма реакция. Не знаем каква е реакцията и на г-жа Каназирева.

Част от изявлението на ЦБИ:

На 3 септември 2010 година Центърът за близкоизточни изследвания съвместно с общинския съветник  г-жа Дани Каназирева организираха среща разговор „Заедно за един мирен свят”, с представители на етническите и религиозни общности от България и Негово Високо Преосвещенство Теодосиос (Аталла Хана), митрополит на Савастия и говорител на Православната църква в Йерусалим. На събитието бяха поканени генералните и почетни консули в град Пловдив. Четири дни преди срещата беше оказан натиск от страна на Израелското посолство над еврейската общност, която се отказа от участие въпреки, че  предварително нейните представители бяха заявили съгласие. От посолството изпратиха на г-жа Каназирева нота, в която категорично се противопоставя на планираното мероприятие и обвинява митрополита във връзки с терористични организации, а Центъра, че е враждебно настроен. Въпреки официалната позиция на Палестинското посолство, което отрече отправените обвинения по адрес на митрополит Аталла Хана и центъра, срещата беше отложена…

… Смятаме че това е груба намеса във вътрешните дела на България. София не е задния двор на Израел и заглушаването на гражданското общество е в разрез с духа на Евроинтеграцията и ценностите на ЕС. Това са опити от израелска страна да дискредитира Йерусалимската православна патриаршия и палестинските християни като цяло, чрез лъжливи обвинения срещу един от символите на православието в арабския свят. Ние като българска институция и български граждани, виждаме в опитите на израелското посолство да обиди всички български граждани и Българската православна църква. Призоваваме българските държавни институции да излязат с официална позиция по въпроса.

Центърът потвърждава позицията си в подкрепа на идеята Пловдив да бъде домакин на кръг от близкоизточните мирни преговори. (пълен текст на позицията)

Утре от 11:00 ч. в БТА ще има пресконференция, където ще бъдат казани същите неща и всеки може да отиде да чуе. Няма да пропуснем  никоя медия, тъй като има още документи, които могат да бъдат представени на обществото. Срамно е, че посолството на Държавата Израел има подобен посланик, някак не отива на името.


Публикувана на 09/01/10 14:47 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/09/01/5974/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване