09/17/10 06:35
(http://asenov2007.wordpress.com/)

КОГА РАЖДАТ БРЕМЕННИТЕ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 60 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/. За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!  

/Фили/ С няколко свои изяви през последните дни президентът Георги Първанов отново влезе във фокуса на общественото внимание.

В резултат на дълго настояване от страна на премиера Бойко Борисов, той най-после съвсем еднозначно заяви, че наистина подготвя свой политически проект за времето след малко повече от година, когато вече няма да е президент и се ангажира да бъде “алтернатива на управлението на ГЕРБ”.

„В държава, в която премиерът се опитва да превърне осем милиона сънародници в обекти на своята политика, не е зле да има и един политически субект с алтернативна визия и политика“ – каза той в понеделник. Няколко дни по-късно Георги Първанов  уточни, че под алтернатива има предвид просто по-добро управление, но добави, че известното публично напрежение, което се поддържа между него и премиера Борисов е “конструктивно” и не означава, че двамата не се срещат и не постигат съгласие по наистина важни за страната теми.

За публиката така и остана неизвестно обаче дали точно като проява на алтернативно мислене или по друга причина президентът Първанов, който по Конституция има преки отговорности към външната политика на страната, изрази силно разминаващо се с официалната българска позиция мнение по въпроса за депортираните неотдавна от Франция няколко десетки български граждани от ромски произход. За разлика от външния министър Николай Младенов, според когото “връщането на ромите не е групово депортиране в нарушение на човешките права”, той каза, че “изгонването на български и румънски роми не е нормално и се разминава с европейските ценности”.

Така или иначе обаче, стремежът на българския президент да се представи за алтернатива на сегашното управление и да подготви почвата за оставането си в активната политика по-късно, поражда много въпроси и най-малкото може да се окаже един от важните фактори в предстоящото предизборно разместване на политическите пластове в страната. 

- Пламен, Георги Първанов обикновено държи премерен тон, но сякаш вложи доста емоция в изказването си, свързано с депортирането на ромите от Франция. Каква може да е причината сега да си изпусне нервите? 

- В чисто психологически план, Фили, това сякаш беше реакция на човек, на когото  някой е припомнил нещо вярно, но нелицеприятно, нещо, което самият той се опитва да забрави, като го изтласка в глъбините на подсъзнанието си. Георги Първанов много добре знае колко тежко е положението с интеграцията на ромската общност в България, но нито аз, нито някой друг може да си спомни поне един случай през последните девет години, когато президентът да се е застъпил за решаване на проблема. И изведнъж се появи бившият вече френски посланик Етиен дьо Понсен, който в публична лекция определи ромския проблем като стратегически за страната, препоръча България да назначи министър по ромските въпроси и настоя да се изясни къде са отишли парите, получени по различни европейски интеграционни програми през годините. 

- Всъщност Първанов е реагирал на критиките на Понсен, не на самия акт на депортиране….. 

- Да, Фили, той не каза нито дума преди няколко седмици, когато ромите бяха върнати от Франция в България. Той реагира едва когато някой припомни твърде болезнени истини и възникна опасност от проверка на някои каси. По този начин маската, че президентът е загрижен за човешките права, за европейските принципи или за защита на българския суверенитет от намеса на чужди дипломати всъщност става прозрачна. 

- Подобно нещо май не се случва за първи път с българския президент? 

- Съвсем не, Фили. Преди време, както вероятно си спомнят слушателите ни, той реагира остро срещу документален филм на британската ВВС, който показа ужасяващите условия в един български дом за изоставени деца. Президентът обаче не реагира срещу ужасяващите условия, а срещу самата телевизия – заради това, че излага България, като я показва от недобра страна. Преди това пък проведе цяла публична кампания срещу едно научно изследване в Германия на картина, свързана с Баташкото клане. Не остана по-назад и в епизода с чешкия художник Давид Черни, който представи в Брюксел инсталация, в която България беше изобразена като турска тоалетна. И така нататък, примерите за неадекватни президентски реакции са много.

„Ако аз показвам някаква нервност в случая, то е защото изказването на френския посланик ми прозвуча менторски. Ние добре си знаем проблемите, свързани с ромския въпрос“, каза този път Първанов и добави, че проблемът е много сериозен, но въпреки усилията, които са полагани и се полагат и сега, всички са наясно, че той няма да се реши с един замах, а са необходими много години. 

- Всъщност, Пламен, тук Първанов изглежда прав, това е нещо, което и ти си казвал в предишни наши разговори, не можеш да отречеш….. 

- Естествено, не отричам, Фили, казвал съм дори, че ромската интеграция ще отнеме не много години, а много десетилетия. Само че нали знаеш как се прави добрата лъжа – като я поръсиш с щипка истина. Защото ако в изказването на Първанов това за необходимите дълги срокове е истина, то абсолютна неистина е онова, че някакви особени усилия държавата и обществото като цяло е полагало или полага в момента за решаване на проблема. Ето нещо, което също съм казвал в нашите разговори. 

- Освен всичко друго обаче, оказа се, че президентът в този случай се разминава с официалната българска позиция по въпроса. Според теб доколко това е стъпка по пътя на алтернативната политика, която Първанов се закани да води? 

- Вероятно може и така да се приеме, Фили, защото президентът има отговорности по външната политика. И да се стигне до ситуация, в която външният министър казва, че няма проблем с депортирането на ромите, а президентът казва, че има, значи нещо не е наред – или процедурите по съгласуване на позициите не са както трябва, или някой от двамата си е развял байрака нерегламентирано.

Всъщност истината е, че докато е на този пост, Първанов няма възможности да води алтернативна политика в истинския смисъл на думата. Той може да прави доста въртели на правителството в определени посоки – както последно стана например с отхвърлените от него поредица кандидати за поста шеф на военното разузнаване. Може да създава такива проблеми и по отношение на дипломатическото тяло. Може да използва някои публични и някои не публични лостове за провеждане на кампании в полза на едно или друго политическо решение. Но собствената си политика все пак не може да наложи като държавна.

Затова в известен смисъл прокламацията, че президентът ще бъде алтернатива на ГЕРБ, звучи като нещо леко незаконно, тъй като по Конституция той е президент на всички българи, не само на онези, които са срещу ГЕРБ. 

- Все пак заявката му не се ли отнася за времето, когато вече няма да бъде президент? 

- Теоретично е така, Фили, но смяташ ли, че практически това дистанциране във времето може да се реализира? То е все едно бременна жена да декларира, че ще роди не когато дойде моментът, а когато законът разреши.

Освен това, тъй като политиката на ГЕРБ, както виждаме, е доста разтегливо понятие, съществува и въпроса – за какво точно говорим. Защото ако президентът е алтернатива на политиката за справяне с организираната престъпност, това означава да се върнем към старото положение, при което не само съдът пуска бандитите, но и МВР изобщо не ги лови. Или ако е алтернатива на стремежа на ГЕРБ като общество да усвоим повече средства от европейските фондове, дали това ще рече връщане към практиката само хора и групи, свързани с президента и неговата социалистическа партия, да усвояват средствата…..Изобщо, проявите на алтернативно поведение в тази ситуация никак не изглеждат лесна работа. А лично аз, Фили, имам сериозни съмнения в способностите на сегашния ни президент изобщо да мисли в посока на положителната алтернатива. 

- Защо смяташ така? 

- Натрупаният емперичен материал е недвусмислен, Фили. По времето на Иван Костов, когато още беше само партиен лидер, единствената алтернатива на управлението, която Първанов успя да измисли, бе да брани България от влизане в НАТО. После на власт дойде Симеон в прегръдка с Доган и алтернативното поведение на президента се състоеше от публично мълчание за безобразията им и задкулисни договорки с тях, а алтернативните му идеи се простираха до желанието му да бъде избран за втори мандат. След това Първанов създаде Тройната коалиция по свой образ и подобие, но леко сгреши, защото тя всъщност беше алтернатива на собствената му партия БСП. Така стоят нещата и с всичките му останали идеи.

Не, не съм прав. Все пак през последните години той произведе и една съвсем истинска алтернативна политика, като за учебник. Е, за онзи дял от учебника, където са добрите поуки от лошите исторически уроци, но все пак. Искам да кажа, че с настойчивото си застъпничество за изграждане на големите руски енергийни проекти в България Георги Първанов създаде алтернатива на европейското развитие на страната.

Наистина, това може да се нарече алтернатива само ако се разглежда в абстрактно-теоретичен план, в практически е точно обратното. Но така или иначе – достатъчно ясно показва какво може да се очаква като политическа визия от президента, ако той получи сериозна подкрепа и продължи да бъде фактор в българската политика, дори след като изтече вторият му, последен президентски мандат.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване