09/20/10 08:15
(http://ruslantrad.wordpress.com/)

Студената война продължава в Близкия изток

През уикенда стана ясно, че Русия ще предостави на Сирия нови ракети от типа P-800 Oniks (известни и с алтернативното си име Яхонт):

П-800 «Оникс» (Индекс УРАВ ВМФ — 3М55, экспортное наименование — «Яхонт», по классификации МО США и НАТО — SS-N-26 Strobile) — советская/российская универсальная противокорабельная ракета среднего радиуса действия, предназначена для борьбы с надводными военно-морскими группировками и одиночными кораблями в условиях сильного огневого и радиоэлектронного противодействия.

Руският министър на отбраната Сергей Сердюков обяви пред американския си колега Робърт Гейтс, че сделката е направена в рамките на договорите на страната му, подписани през 2007 г.

Яхонт е дълга 9 метра, тежи близо 3 тона и е с обхват от 300 км. Може да носи 200 кг. бойна глава и е създадена да противодейства на атака по море. Израел се опасява, че подобни ракети могат да се озоват в Ливан, където от дълги години патрулират израелски кораби.

Е, щом за едните може, може и за другите. Нали така. В същото време САЩ отделиха над 30 милиарда долара за въоръжение на Израел. Явно Студената война не е свършила.


Публикувана на 09/20/10 08:15 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/09/20/6139/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване