09/25/10 23:31
(http://ruslantrad.wordpress.com/)

Назад към Средновековието

„Търси науката от люлката до гроба.“, пише в Корана, и Ибн Араби го спазва. „Не можеш да научиш никого на нищо, а можеш само да му помогнеш да го открие в себе си.“, казва Галилей. И двамата учени са обречени на забвение в своите епохи. Какво се случва днес?

Последните събития ме карат да се замисля и в крайна сметка да се разтревожа. В рамките на дни бяха проведени протест против религията и такъв в защита на религията. В две различни страни, Великобритания и България, но с близки цели. И двата протеста имаха желанието да наложат мнението си. А днес да говорим отново за религия и наука е нещо, което би трябвало да сме забравили от 19 век насам.

Аз харесвам религията си. Нещо повече, уважавам я. Реагирал съм остро, ако някой я засегне, но има нещо, което не искам да става и това е тя да се намеси в държавата. Древното значение на „църква“ или „синагога“ е общност, а не институция или сграда. Общност на духовното, стояща далеч от властта. Религията би трябвало да е станало нещо абстрактно в днешно време, нещо лично, с което да не парадираш. Но, уви, не е така. Днес религията е по-парадна от всяка друга епоха. Ето какво се случи за няколко дни.

Във Великобритания:

I never expected to hear a middle-class crowd that almost filled up Piccadilly chanting „Fuck the Pope“. But yesterday’s anti-pope demo in London took even the organisers by surprise. I don’t know how many people there were, but 10,000 seems a reasonable minimum estimate. It wouldn’t be surprising if there had been 15,000.

The higher figure would be nearly a tenth of the number of people who paid to see the Pope over the last three days but it is still a lot more hostility than sober observers had expected.

There was a mixture of slogans from the policy wonkish to the straightforwardly abusive. „Boss of the world’s largest sex abuse gang“ said one, next to „Vatican promotes segregated schools“. „Thou shalt not bugger boys“ marched next to the Gay and Lesbian Humanist Association. „Despicable, Twisted, Vile hypocrite“ marched ahead of „Why not women priests?“ (Guardian)

В България:

Повече от 10 хиляди свещеници се събраха в София на първото в историята на българската църква шествие. Духовниците настояха православието да се изучава като редовна дисциплина в училищата. Още по темата от Рада Домусчиева:

Шествието започна от НДК. Всеки владика предвождаше хората от епархията си с хоругви и национални знамена.

„Това национално литийно шествие вдъхновява всички ни за добри усилия и по-нататъшни сериозни усилия за предоставяне на възможност за българските деца да се запознаят с истините на православната вяра и да живеят съобразно нея“, заяви митрополит Неофит, владика на Русенската епархия.

„В края на краищата, като кажем църквата, това не са само тия с расата, църквата са 85% от населението, в края на краищата каквото реши министерството, това ще бъде, но ние сме данъкоплатците, ние плащаме данъците, но ние свидетелстваме, че с любов и благословение има фактори, които не бива да бъдат забравяни, децата вече растат във взаимна омраза”, коментира митрополит Григорий. (bTV)

Изводи:

България е явно на поне 50 години развитие от останалите европейски страни. Да, религия се учи в редица от тях. Но религията е останала романтична останка от минало, което всички европейци искат да забравят. Тя се изучава, като теория, а не защото ще направи децата по-добри.

Няма да ги направи по-добри.

Аз лично не знам защо Църквата изведнъж си спомни, че българските деца са израснали в омраза. Дали от уплахата, че или ще станат атеисти, или мюсюлмани (защото техният брой се увеличава) или защото заплатите им не стигат, не мога да бъда сигурен. Доверието в институцията Църква е отдавна загубено. Не заради комунистите, нито заради нещо друго, а единствено заради самите водачи на Църквата.

Единственият път на модерното общество е светският. Единствената религия днес е Човекът. Отдавна е минало времето на кладите и преследванията на учени и инакомислещи. Да не говорим за хомосексуални. Тук религиозните институции имат какво да кажат. Никоя религия днес не трябва да взема позиции във властта, това би означавало връщане с много векове назад.

Дори да има предмет по религия, той трябва да е единствено на научна основа и нищо повече. Децата израстват в омраза, не защото Бог се е отрекъл от тях (а той не е), нито защото свещеници не ходят по домовете на рабите Божии. Те са изключително и само продукт на обществото. И с шествия нищо няма да се постигне.


Публикувана на 09/25/10 23:31 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/09/26/6195/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване