08/13/10 07:09
(http://ivanbedrov.com/)

Една правилна стъпка назад

Само за 150 дни МВР успя да признае проблема и да предложи решение. Паспортите, разбира се. Едва ли има друга дума, за която да се сещат българските граждани тази година при споменаването на МВР. И въпреки че ако тенденцията продължи, скоро няколкото останали теми ще разчистят изцяло пространството в медиите за МВР, все пак преживяването покрай издаването на нови документи е малко по-незабравимо.

От началото на септември всички паспортни служби и КАТ в София ще работят от 6 сутринта до 9 вечерта. Това са цели 15 часа! Освен това всяко управление ще трябва да осигури по един служител, който да раздава номера на гражданите. Така раздаването на номерца вече ще стане и професия. Ретро е, но все пак е решение. Затова МВР трябва да бъде поздравено, че 150 дни след началото на “голямото чакане” най-после призна проблема. И още по-важно - припозна проблема.

А всичко започна в последните дни на март, когато МВР започна да приема заявления за издаване на новите документи за самоличност. Снимки на място, отпечатъци, едно заявление. Всичко трябваше да бъде лесно и бързо. Системата обаче се срина още първия ден. Ръководството на МВР се закани на фирмата изпълнител. По това време от Гърция продължиха да идват новини по мегаскандала с подкупените от Siemens политици. Така четящите малко повече асоциираха двете новини. После премиерът шумно се накара пред телевизионните камери на представителя на компанията по време на срещата си с германския бизнес. Така гражданите трябваше еднозначно да знаят кой точно е виновникът.

Личният ми опит обаче показа, че не е точно така. Вероятно опитът на хиляди други показва същото. Системата спираше работа няколко пъти и ако компанията изпълнител има вина за това, разбира се, че трябва да понесе отговорност. През останалото време системата работеше, но опашките не намаляваха. Значи има нещо друго. Голямото губене на време е причинено от слабата организация, необяснимото обикаляне между гишетата и от банката. Да, банката, която събира таксите с безумни комисиони отгоре и която увеличава чакането.

Няколко пъти висши представители на МВР бяха питани дали ще променят организацията, за да не губят гражданите по няколко часа, а понякога и по няколко дни. Виновни бяха гражданите, че искат точно сега нови документи. Виновна беше и фирмата отново. МВР не признаваше, че има някаква отговорност за “голямото чакане”. Затова решението за нова организация на работата в София (където проблемът е най-сериозен) е стъпка в правилната посока. Понякога правилните стъпки са и назад. Назад към признаването на отговорността.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване