10/01/10 23:47
(http://ruslantrad.com/)

По-добре си мълчи,активисте

Арестите, които ФБР организира срещу антивоенни активисти миналата седмица, са ясно предупреждение, че свободата на словото в Щатите е на път да бъде ударена още по-силно след времето на Буш. Това, което се случва напомня на филми, като „Еквилибриум“ и книгата „1984″ -несъгласните с политиката просто биват закопчавани.

Администрацията на Обама одобри нахлуването в домовете на няколко лица, предимно членове на лявата организация Freedom Road Socialist Organization (известна и като Organización Socialista del Camino para la Libertad), от където са иззети компютри, мобилни телефони, фотоапарати и политически материали. Тези „улики“ ще бъдат представени в делото, което ще бъде повдигнато срещу активистите. Обвинението е едно от най-тежките в последните години- терористична дейност.

Каква е основната причина за тези действия? Групата влиза в графата на т.нар. терористични групи. Това понятие е много обширно и неясно, а от правна гледна точка няма уточнение кой може да бъде обвинен в такава дейност. Прави впечатление, че всички активисти, арестувани в САЩ, освен членове на ислямистки организации, са част от движения, несъгласни с интересите на САЩ в Близкия изток, Латинска Америка и Азия. При това не говорим просто за една акция, а за мащабна организация на територията на Щатите.

Медийното отразяване е сравнително малко. Ню Йорк Таймс е поместил едно съобщение на вътрешните си страници и с това всичко се приключва. На всеки фронт Обама продължава политиката на Буш, включително разширяване на държавния шпионаж в страната, лишаване от свобода, мъчения и убийства. Не само това, но администрацията на Обама, в деня на арестите, обяви намерението си да следи дейността на американски граждани във Facebook, Skype  и Twitter. Когато медиите призоваха за прозрачност на делата, отговорът на администрация бе „държавна тайна“.

Постепенното стопяване на американската демокрация си има своето обяснение. Wikileaks обвинява американската армия в антихуманно отношение и абсолютно нарушаване на човешките и военни правила. Бяха публикувани над 90 000 документа, които не намериха обяснение от страна на администрацията. От друга страна войните, водени от САЩ, правят това, което е очаквано-населението все повече се настройва срещу Белия дом. Властта трябваше да търси оправдания за мъченията в Абу Гариб и Гуантанамо, но не ги откри. Накрая раздаваше затворници на приятелски страни, за да се отърве от тях.

Не само това. Обама води кървава офанзива в Афганистан. Ирак може би е затворена тема, но изглежда не е така. И ако съдим по статията на Стивън Фарел, там всичко е по старому, въпреки новото лидерство.

От друга страна, кризата на американската демокрация е свързана и с нарастващото социално недоволство от кризата в самите Щати. Неравностойно положение, обедняване, липса на работа, намаляване на заплатите и строги икономии. Тези фактори влияят на обществото, а и на властта, която намира врагове във всеки гражданин. Свободата на словото е висши човешко право. Постулат на модерното общество. Но явно не винаги, не постоянно и не навсякъде.


Публикувана на 10/01/10 23:47 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/10/02/6229/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване