10/07/10 08:32
(http://ikonomika.org/)

Какво искат синдикатите?

Установявам голямо неразбиране за това какво всъщност искат синдикатите. А те са си го казали съвсем ясно:

Категорично преустановяване намаленията на осигурителнитe вноски и провеждане на плавно и постепенно възстановяване на размерите им до ликвидиране на чистия дефицит на фонд „Пенсии” в ДОО… Като първа стъпка, още в 2011 година, да се възстанови 2-процентното намаление, въведено през 2010 г. като 1% е за фонд безработица.

Вдигането на осигуровките през 2011 година е първа стъпка от вдигането на осигуровките. Знаем и какви ще са следващите стъпки.

Националният осигурителен институт има изчисления какво вдигане на осигуровките е необходимо, за да се постигне ликвидиране на дефицита в НОИ, по фондове:



Източник: НОИ, ГД „АПП”, 05 Август 2010 г., отговор на запитване от в. Капитал


За фонд пенсии НОИ изчислява, че осигурителната вноска трябва да се вдигне от 16% на 37% – т.е. увеличение с 21 процентни пункта. Общо за всички фондове – увеличение с 23.2 процентни пункта. А понеже синдикалисти предлагат отдавна идеи и за вдигане на здравните вноски, сме включили и такъв сценарий в графиката по-долу. 60-70% данъчно-осигурително бреме (още по-зле става ако включим и исканата от синдикатите отмяна на плоския данък)


Осигуровки + данък върху доходите



И накрая, ще отбележа, че тези изчисления са статични – т.е. допускат, че рязкото вдигане на данъчното бреме няма да увеличи сивата икономика, няма да повлияе негативно на пазара на труда, заетостта, заплатите, икономиката. Понеже то ще повлияе, всъщност е необходимо дори по-високо данъчно-осигурително бреме, за да се постигне целта на синдикатите. Ако тя въобще може да се постигне по този начин. С други думи, синдикатите искат постоянно вдигане на осигуровките докато се стигне до изключително висока осигурителна тежест. Ако правителството отстъпи и приеме първата стъпка от плана им, как ще може да спре следващите?




Блогът за икономика 2010

Публикувана на 10/07/10 08:32 http://ikonomika.org/?p=4639
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване