10/08/10 07:28
(http://vasvalch.com/)

Как блогът да ви намери работа?

WordCampВреме е и аз да се похваля с участието си в WordCamp и да изкажа малко впечатления. Макар че видях малко от събитието, дори това ми беше достатъчно, за да съжалявам, че не мога да остана до края на програмата. За сметка на това и малкото време ми стигна, за да се запозная с интересни нови хора.

WordCamp всъщност беше моят дебют в публичното презентиране. Самото усещане е интересно и се надявам на публиката да й е било толкова интересно, колкото и на мен. Презентацията на тема “Как блогът да ви намери работа?” Всъщност беше просто интересна формулировка на темата за персоналния брандинг. Блогът може да е много ефективен канал, чрез който да печелиш признание в професионалната си среда и да извличаш имиджови позитиви от него – а с това в един момент идват предложения за работа, външни проекти, нови ценни контакти и какво ли още не. В презентацията си събрах само някои основни точки за това, което работи при мен – как пиша и защо мисля, че това е правилният начин. Голяма част от съветите са известни, но често се забравят.

Ето и какво имам предвид с презентацията. Накратко, личната ми история включва вече 3,5 години блогване, но всичко започна с много малки и неуверени стъпки (както често се случва) Тогава разни хора ми казваха, че само си губя времето, но успях да покажа (всъщност всички блогъри заедно успяхме да покажем), че от блога има смисъл и той наистина може да ти помогне. Понастоящем в един или друг смисъл всичките ми доходи са дошли като предложение през блога.

За мен формулата може да се синтезира в 4 основни точки, като първите 2 касаят характера, който представяш в блога, а останалите – поведението, което имаш.

Разбира се, на първо място трябва да покажеш, че си професионалист, за да те приемат хората като такъв. Задължително е да пишеш редовно (поне 2 пъти седмично), за да наложиш блога като познаваемо име. За да си намериш теми, може да се “образоваш” от всякакви специализирани блогове, сайтове и издания, а и да намираш паралели и вдъхновение във всички други сфери (можеш да направиш пълен анализ за позиционирането на база продажбата на зеленчуци на Женския пазар). За да покажеш, че си в течение с новостите, а и да се наложиш като доверен източник, трябва да споделяш редовно нови и интересни идеи. А в твой интерес е да предоставиш лесни начини на читателите да споделят твоето съдържание (бутони за Facebook и Twitter са едно добро начало) – така репутацията ти ще се разпространява много по-бързо и ефективно. Добър начин за разширяване на познаваемостта е да гостуваш в други блогове – както по професионални теми (здравей, eTimes!), така и по лични интереси (здравей, AzCheta!). И последно тук, професионалистът не трябва да се страхува да изрази мнение, дори когато това може да доведе до спорове. Стига да имаш добра аргументация, смелостта може да ти донесе само позитиви.

Естествено, ако се концентрираш само върху изтъкване на професионализъм, нещата стават много скучни много бързо. Затова е добре да покажеш и човешката си страна. Без проблем сериозните постове може да се разнообразят с теми за хобитата – така се генерира допълнителен трафик от нови посещения и идващата с него познаваемост. Човешкото се изразява и в това понякога да си признаеш, че не разбираш от нещо – все пак специалистите обикновено си имат съответна сфера. Това няма да навреди на имиджа ти и е много по-добър вариант отколкото да се правиш на всезнайко.

Стигаме до поведението и по-точно до отношението към аудиторията ти. Отговорите трябва да са навременни и в синхрон с тона на коментиращия/питащия. Често първият коментар, който някой остави на блога е и първото му впечатление за теб – затова трябва да се постараеш то да е положително. С отговор на чужд коментар ти като автор приветстваш четящия и му показваш, че го чуваш – а това е ключов елемент за мотивацията му той да се върне отново. Редовното и навременно отговаряне важи не само за блога – активността в социалните мрежи също е начин да си създадеш имидж на професионалист, например като отговориш на общо питане във Facebook или на въпрос в LinkedIn.

И определено не на последно място, създаването на диалог е адски важно. Надали мога да обясня колко е важно всъщност. Диалогът е белег само на наистина интересните блогове – никой никога няма да отдели време да коментира нещо, което не е привлякло вниманието му. Полагането на усилия този разговор да процъфтява създава истинска връзка между автор и аудитория, показва, че си no-bullshit-guy и ти помага да намериш лоялна аудитория.

Забележка: тук използвам думата “четящи” и “аудитория” много условно. Всъщност трябва да мислиш за аудиторията като съавтор на блога – all these “Comment” buttons are there for a reason!!!

Ако не съм ви отегчила до смърт (или точно заради това), вижте презентацията на Стефан Кънев – никога досега не съм била по-впечатлена от БГ-лектор. Дзвер също е казал интересни неща.



Още по темата:

  1. Блогът: кому е нужно!?!
  2. Подкастите – университет на път за работа
  3. Маркетинг – работа за завиждане!

Публикувана на 10/08/10 07:28 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/HNG7SY4Vocw/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване