10/14/10 14:04
(http://sulla.bg/)

Пролетарии от вси страни, управлявайте!

 

„Ако един богат бизнесмен е забравил да си внесе осигуровките, да – затвор, но ако човекът е беден и няма доходи и затова не е платил здравната си осигуровка, за него – не”.

Това заяви в интервю по bTV министърът на здравеопазването Стефан Константинов, цитиран от “Фокус”.


В този кратък цитат аз долавям една цяла управленска философия. И донякъде потръпвам от гордост, че живея в страна с такова болезнено чувство за справедливост, че възприема дори слабата памет за престъпление: забравил – затвор! Обаче някои неща не ми стават ясни и това, разбира се, се дължи единствено на моя недоразвит ум, неспособен да следва министерските мозъчни гънки. Не разбирам например как ще става категоризацията. Кой за закона ще бъде „бизнесмен” и кой ще бъде „човек”? Кой ще е „богат” бизнесмен и кой „беден” бизнесмен? Може би богатият бизнесмен ще е този, който има над 10 апартамента и трябва да внася осигуровки, а този, който има 9 апартамента, не трябва. Още по-голямо объркване внася въпросът кой е „обикновен” човек и кой „необикновен” човек. Вероятно обикновеният човек е млекопитаещо с четири крайника, а необикновеният човек е нещо друго и затова ще лежи в затвора, ако не си плати осигуровките, понеже стана ясно, че при неплащане на осигуровки в затвора няма да лежи само обикновеният човек.

Значи, ако „обикновеният човек” е беден и няма доходи, няма да му търсим осигуровки. Ами ако „богатият бизнесмен” поради прекрасните условия за бизнес, които му е осигурило правителството, няма никакви приходи от бизнеса си? Явно ще лежи в затвора. И то не защото е направил нещо по-различно от „обикновения човек”, а защото е „богат бизнесмен”. Едно провинение – два подхода. Значи не е важно за какво наказваме, а кого наказваме. Мога да помогна на правителството в дефиницията на обществените групи, за да му е по-лесно да вкарва в затвора. Деленето на „богати бизнесмени” и „обикновени хора” е добро, но много по-добро, а и изпитано по хълмовете на времето, е деленето на „пролетариат”, „недобита буржоазия” и „интелиХенция”, като последните две категории могат да се обединят в общото „врагове на народа”, за да не се затормозява с много информация мозъка на първата категория.

Излиза, че „дясното” правителство на България ще вкарва в затвора единствените хора, които създават принадена стойност и плащат данъци, откъдето идват и пенсиите, и тлъстите заплати на държавната администрация, която вече се е превърнала в каста, чиято цел не е да служи на обществото, а да кара обществото да й служи. Тях правителството ще вкарва в затвора, а циганите и лумпените, които никога нищо не са плащали, нито имат намерение някога да плащат, ще щипка по бузката и закачливо ще им се заканва с пръст. С престорена строгост. По-„дясно” от това няма накъде!

За щастие, малоумното видение на здравния министър и на премиера няма как да придобие юридическа форма, поне докато държавата ни продължава да бъде поне привидно правова. Да се облече то в закон е все едно да кажем: синеоките ще наказваме за убийство, но къдравите – не; високите ще наказваме за измама, но дебелите – не; мъжете могат да гласуват, но жените – не. Макар че е много по-лесно и от правна, и от всякаква друга гледна точка да определиш кой е синеок, кой е къдрав, кой е висок или дебел, мъж или жена, отколкото да дадеш дефиниция на това кой е „богат бизнесмен” и кой – „обикновен човек”. Такава простотия не е имало нито по времето на Френската революция, нито по времето на ВОСР! За който не знае какво е ВОСР – както е тръгнало, скоро ще разбере.

_________________________


Между другото, този пореден здравен министър ми е бил клиент на предишните местни избори в качеството си на кандидат за общински съветник в Кюстендил. Тогава се беше записал в листата на сдружението на кюстендилския БИЗНЕС, който, види се, сега иска да вкарва в затвора за невнесени здравни осигуровки.

Публикувана на 10/14/10 14:04 http://sulla.bg/2010/10/14/1710.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване