10/19/10 13:00
(http://ivanbedrov.com/)

Консултантът очаква нови клиенти

618x346(коментар от в.Пари)

150 лева. Тази сума ще напусне бюджета на Народното събрание и ще отиде в банкова сметка на Ахмед Доган. Това е резултатът от упражнението, наречено “Да докажем, че Доган е в конфликт на интереси”. Тези 150 лв. ще се прибавят към онези 1 955 830 лв., които лидерът на ДПС е получил като консултант по хидроенергийни проекти.

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли (пълния текст на решението вижте тук)искането за установяване на конфликт на интереси и осъди парламентът да заплати 150 лв. за разноските по делото.

Историята напомня онзи стар виц за спечеления мерцедес и откраднатото колело. Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика към Народното събрание се опита да спечели мерцедес, но накрая й откраднаха колелото. Сега всички “консултанти” могат да почерпят, защото видяхме, че законът не ги засяга и не ги достига.

Две от трите съдийки - Илиана Славовска и Виолета Главинова, са преценили, че в този случай няма конфликт на интереси: защото хонорарът е бил получен преди влизането в сила на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси и защото Доган лично не е участвал в гласуване в полза на този, който е изплатил хонорара - “Институт по строителство и минно дело” АД.

Третата съдийка обаче - Марина Михайлова, е на различно мнение. Според нея, въпреки че консултантският договор на Доган е сключен преди влизането на закона в сила, по-голямата част от парите са изплатени след това. И въпреки че не е участвал лично в гласуване в парламента в полза на въпросния институт, Ахмед Доган е бил мандатоносител и е бил потърсен за консултант точно в това си качество. Тоест все пак е бил във властта.

Това са двете версии за случая. Първата версия е споделена от две съдийки, а втората - само от една. Затова първата версия се е превърнала в съдебно решение, което може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред 5-членен състав на ВАС.

Въпреки решението на съда оценката за получения от Ахмед Доган хонорар не може да бъде друга  освен осъдителна. Въпреки решението на съда гражданите и данъкоплатците имат своята еднозначна присъда - нагло е. Поредното разминаване между обществените очаквания и реалните резултати ще разсее и малкото появила се надежда, че нещата в България ще започнат да се нормализират.

От резултата на това дело трябва да се срамуват и двете страни. Парламентарната комисия не успя да постигне успех, въпреки че членовете й бяха убедени в това. Представители на ДПС ще започнат публично да коментират “добрия” изход на делото и с това ще настроят още повече гражданите срещу себе си. Не очаквайте обаче Ахмед Доган да се появи скоро и да се похвали публично със спечеленото дело. Чак такава наглост… Да заповядат следващите консултанти. Съдът каза: Законно е.

снимка: БГНЕС

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване