10/21/10 12:50
(http://www.gorichka.bg/)

Лекторите на форум Храна: Димитър Стоянов за биодинамичното земеделие

d0bad18ad189d0b0d182d0b0-d181-d0b1d0b0d0bcd0b1d183d0bad0b02

В България засега изглежда има само едно семейство, което отглежда реколтата си според принципите на биодинамичното земеделие. Това са Мария и Димитър Стоянови, които през 1998 г. наследяват от родителите си 3,5 декара земеделска земя в землището на село Бачково и започват да отглеждат плодове, зеленчуци и грозде, следвайки правилата на биодинамичното земеделие. Днес средногодишното им производство е около 600 кг. зеленчуци, 1500 кг. плодове и 1200 кг. грозде. Една трета от продукцията си предават, а останалото ползват за собствени нужди. Произвеждат компоти, сладка, конфитюри, лютеница, ракия (под името “джинджифирка”) и вино от сертифицирани биологични плодове и зеленчуци.

––––
Какво е хубавата храна?
Това е определение за външния вид на храната, което не показва качеството. Здравословна храна е нужното определение - екологически чиста,
произведена по биологичен начин.

Кои са най-разпространените заблуди в България, свързани с храненето?
Че качеството на храната се определя от количеството на месото в нея и от нейния външен вид - лъскави и дебели плодове, но пълни с нитрати.
Че режимът на хранене няма значение.

Какво е здравословно хранене за вас?
Използване на храни и продукти произведени по биологичен метод и по възможност в района в който живеем.

Трудно ли е да бъдеш земеделец?
В момента да! Но при добро желание и работа с много любов е възможно за всеки човек. Нужно е обучение на всички.

Коя книга/блог за хранене бихте препоръчали?
Малахов, Дънов, Пол Брег, Рудолф Щайнер, проф. Виши. Трябва да храним и тялото и душата.

Как и защо решихте да започнете да се занимавате с биодинамично земеделие?
Първата искра беше запалена на един семинар, проведен в с. Павелско, община Чепеларе от екип на Агроекологичния център към бившия ВСН гр. Пловдив, ръководен от професор Стойчо Каров. През 1998 г. поканих екипа в с. Бачково, където бях кмет. От двудневния семинар и личните контакти с проф. Каров ми стана ясно, че това е бъдещето на земеделието. Вероятно във всеки човек има заложен някакъв огън и е нужна искра за да го запали. Затова голям тласък ми бе даден и от опита, който бях натрупал като учител в областта на екологията и опазването на околната среда.
Биодинамичното земеделие е една от малкото човешки дейности, които зачитат природните закони, пазят и увеличават биологичното разнообразие и чистотата на земеделската земя – земята, която ни храни. При тази дейност, човек намира своето истинско място на партньор на съдружник с растенията и животните. Това не е само дейност, а специфичен начин на живот заедно с растенията и животните във фермата.

Регистрирай се за форум Храна!

Публикувана на 10/21/10 12:50 http://blog.gorichka.bg/?p=2444
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване