10/25/10 17:15
(http://petyr.blogspot.com/)

Еx-terminator

Според науките има три типа легитимно господство: рационален, традиционен и харизматичен (по Макс Вебер). Предполага се, че в съвременна Европа съществува вече единствено рационалният тип.

Бойко Борисов не знам да има нещо общо с каквито и да било науки, но неговото "господство" в началото много повече ми приличаше на харизматично, отколкото на базирано на какъвто и да бил рационален избор, вяра в принципи, закони и т.н. Харизмата, уви, винаги е до време и бойковата власт в момента не само не се крепи на идеята за неговата извънвсекидневна сила и мъдрост, ами изглежда тотално разпадаща се.

Срещу Бойко са:

- социалистите, което си е така от началото, но продължава да е важно заради голямата им вкопаност във властовите структури на държавата
- десните, които си сложиха превръзка на очите и гласуваха за него (пряко или косвено), но сега вече не издържат и искат да хвърлят превръзката в непостроения завод за боклук в София
- националистите, които му се ядосват, че подкрепя влизането на Турция в ЕС
- мюсюлманите, които няма как да са доволни от полицейщината по разни малки села и глупостите за ислямски фундаментализум
- лекарите, които виждат, че няма никаква реформа
- лекарите, които не искат реформа, а само повече пари
- Софийски университет, който не знае какво иска, но не се кефи на сегашното си положение
- десните икономисти, защото виждат колко ляв е станал Бойко
- левите икономисти, защото все още го смятат за десен
- синдикатите, които постоянно правят стачки
- работодателите, които виждат как слуша синдикатите
- пенсионерите, защото видимо проваля пенсионната реформа
- инвеститорите, защото постоянно си играе с данъците и му липсва предсказуемост
-не на последно място, доскорошните му близки приятели като Алексей Петров, с които Бойко влезе в недообмислена война, сега даваща лоши резултати

Изобщо не съм си мислел, че към октомври 2010 ситуацията на Бойко ще е такава. Смятах, че точно харизматичният му тип управление ще е предостатъчен за задоволството на политически неукия масов избирател, който ще благославя здравата ръка на премиера въпреки все по-видимата икономическа криза.

Дано сегашното фиаско е знак освен всичко за събудената рационалост у избирателите, които не биха повторили същата грешка при следващи избори. Макар че поне от днешна перспектива, единствен голям бъдещ конкурент се очертава наш Гоце, пред който Бойко ще изглежда като символ на политическо здравомислие и модерност.

Бих предположил обаче, че на следващи избори няма да е фактор злополучният вътрешен министър Цветан Цветанов. Кокошкарските атаки, на които е подложен, логично изглеждат абсурдни на хора свикнали с по-развита политическа система, но в българска среда те няма как да не се отразят зле на имиджа му. Още повече, че те биха могли да са знак и за смяна на отношението на самия екс-харизматичен премиер Борисов, който сега търси да си разчисти пътя.

Снимка: "За града"
Публикувана на 10/25/10 17:15 http://petyr.blogspot.com/2010/10/x-terminator.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване