10/26/10 08:00
(http://asenov2007.wordpress.com/)

КАТАЛОГ НА БЪЛГАРСКИТЕ ИНОСКАЗАНИЯ

  • Ако знаех, че толкова лесно е издигането в българската политика, щях да се запиша симпатизант при Янето. Пък и всички щяха да се запишат, доколкото в България всички сме мераклии – ако не в сексуалния, то поне в политическия смисъл на мерака 

Пламен Асенов

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 60 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!   

Жените са странни същества, цял живот се опитвам да ги разбера и все не успявам. С изненада забелязвам например, че когато жена поиска любовта ви да трае вечно, според нея това имплицитно включва и ангажимент от твоя страна вечно да и купуваш нови обувки. Истински си загазил обаче, ако я разбереш неправилно, когато в момент на откровение тя, без връзка с другите обсъждани теми, подхвърли, че не иска палто от норки, защото към него пак ще трябва да се купуват нови обувки, които пък вече няма къде да се държат в тази малка къща…..

“Неправилно разбиране” тук означава да кажеш – ОК, мила, няма да те затруднявам с палто от норки. А правилното е веднага да отърчиш, да купиш нова къща със специална стая за обувките, и много нови обувки, за да се запълни специалната стая. Тогава ще видиш как тя няма да се мръщи изобщо, когато и поднесеш палтото от норки и семейният живот ще ти се стори песен.

Напоследък забелязвам обаче, че страстта към иносказание сериозно е овладяла не само жените, но и други субекти в цялостния български живот.

Според думите на Алексей Петров например се оказва, че една от главните причини за правителствения заговор срещу него е не създаването на престъпна група, а мнението му, споделяно в свободни разговори, включително с Бойко Борисов, за необходимостта да се свалят банковите лихви и да се преместят парите на големите държавни фирми в банката за развитие, за да се финансират с тях малки и средни предприятия.

Що за своеволие, граждани – да казваш ти на държавата в кой джоб да си държи парите. Явно, че управляващите са го разбрали точно по този начин, напълно погрешно, и не са доловили загрижеността за общата полза, заложена в думите му. А може и да са били погрешно информирани от ДАНС, че Петров има пряко или косвено влияние във въпросната банка за развитие и да са помислили, че е решил да се справи с управлението на държавните парички, както се справи с управлението на частните в НЗОК. Не знам, но вероятно някъде сред тези причини ще да е истинската, която доведе до там Цветанов да го тикне в кауша, вместо да го зарадва с палто от норки като подарък.

Самият ни премиер Борисов не остана по-назад в произнасянето на загадъчни фрази. “В ГЕРБ мъжете обичат жени, жените обичат мъже, а финансирането е публично” – заяви онзи ден той, думи, които предизвикаха силен смут в душата ми. Защото първом помислих, че Борисов говори за финансиране на различните видове обич. И правилно, кой не би се смутил, ако схване изявлението на премиера еднозначно – в смисъл, че чрез публичните финанси на държавата, тоест, с нашите данъци, партия ГЕРБ плаща за апетитите на своите членове и симпатизанти към хетеросексуалната любов.

И трябваше доста да помисля, за да се сетя, че с приказките за това кой кого и като какъв го предпочита в ГЕРБ, премиерът просто хвърля поредния хетеро фишек по посока на РЗС и нейния лидер Яне Янев, притиснат напоследък по хомосексуална линия. Докато всъщност темата за финансирането, макар поставена от премиера в същото изречение, е съвсем отделна от темата за вътрепартийните сексуални наклонности и визира обвиненията, че Тракторът бил финансирал ГЕРБ при създаването на партията, пък сега така да му се отплащат те на него…..

И докато сме на вълната ГЕРБ – РЗС – АП, да отбележим и непреходния принос на самото Яне за попълване на каталога с нови български иносказания. По повод писмото, изпратено от Алексей Петров до политическия съвет и парламентарната група на РЗС, Янето първо го похвали много за мъдростите, написани вътре, като например онази, че е необходимо свикване на Велико народно събрание и изработване на нова Конституция. Но после заяви категорично, че Алексей Петров “все още е само симпатизант на РЗС и предстои да мине през демократичната процедура за членство”. След което веднага допълни обаче: “Все още не е решено дали и каква ще бъде кандидатурата, с която РЗС ще издигне Петров като алтернатива на сегашното управление”.

Абе, граждани, аз ли нещо съм спрял да разбирам смисъла на изреченията напоследък или момчето грешно е подредило думите? Какъвто и да е случаят обаче, така и не ми станаха ясни поне две неща. Първо – как става така, че партията “ще издигне Петров като алтернатива” /гарантирано ще го издигне/, а в същото изречение преди това е казано, че “все още не е решено дали…..” /дали ще го издигне, нали и вие така го схващате?/. И второ – каква е тази демократична политическа сила, чиито бъдещ кандидат за нещо си, за президент примерно, сега тепърва ще се запише в партията, ще поработи достойно няколко месеца, за да се видят и преценят в работна атмосфера истинските му политически качества и способности, а после изведнъж ще се засили като моторетка по стълбата на властта и ще кацне на самия връх.

Къде дават така – от симпатизант, почти направо президент, а? Или може би  председател на бъдещото Народно събрание – защото нали с реформата в политическата система, замисляна от Трактора, страната щяла да се спаси от гнета на премиерското управление през последните 20 години и да се върне към истинската, широко разгърната форма на парламентарна демокрация. `Ми то ако знаех, че толкова лесно става издигането в българската политика, граждани, и аз щях да се запиша симпатизант при Янето и другите редосеялки. Още повече, по принцип харесвам доста политическия консерватизъм, пък Алексей Петров обяви, че с помощта на РЗС иска да прави чисто нов консервативен проект.

Пък, дето се вика, по тази логика и целият български народ можеше да се запише симпатизант при Янето, `щото нали в България всички сме мераклии…..Така де, като казвам мераклии, не забравяйте, че за политиката и за политическите постове говорим все още, не сме се върнали на разюзданите сексуални страсти в отделните партии и техния хетеро или хомо характер.

Както съобщиха колегите от Холандия, режисьорът Антон Корбин е произвел най-краткия филм в историята на киното. Филмът представя сюжета за това как самият Корбин си гризе ноктите и е с продължителност около една секунда. Та по аналогия се сетих, че нищо чудно и консервативният проект на Трактора да се окаже най-краткият консервативен проект в историята на света. Колко точно ще изкара той, засега е трудно да се прогнозира, но ако се съди по свързаните с него идеи, които се лансират, и по хората, които ги лансират – доста кратък ще да е. Само не е ясно дали, след като го изгледаме целия, ще видим също как някой си гризе ноктите и кой точно ще бъде въпросният  гризач – режисьорът или потърпевшите в политическия киносалон.

Ето че от дума на дума, та се сетих за един приятел, който винаги нарича жена си “потърпевшата”, като има предвид “потърпевша от мен”. Прави го с ясното съзнание хем че самият той е нетърпим като човек, хем че тя наистина си заслужава да е потърпевша, щом не роптае, когато я наричат така. Затова ми се стори малко чудно, че лидерът на БСП Сергей Станишев също реши да стане иносказателен и определи като потърпевш целия българския народ.

Според Станишев народът ни станал такъв вследствие лошия имидж, създаден му от Цветан Цветанов насред Брюксел с думите, че Европа ни е приела през 2007-ма, без да бъдем готови за това. Ама, граждани, писна ми от опити да си прикриваме голото дупе с празни приказки. То тази политика никога никого не е извела на добро, няма и нас да изведе, казвам ви. Защото всички ние си знаем прекрасно, че така си беше, приеха ни само поради геополитически съображения, иначе ако трябваше докрай да държат на критериите, щяха да вземат Хърватска, която е далеч по-напреднала – и икономически, и всякак…..

Но тук номерът е друг. Всъщност народът ни наистина е потърпевш, но не поради казаната от Цветанов истина, а до голяма степен поради некадърността на самия Станишев – некадърност като премиер да подготви страната възможно най-добре за еврочленството. И е потърпевш още заради собствената си склонност да мълчи, когато вижда, че някакъв нетърпим човек го е яхнал и го води към пропастта. Или просто се клати с неприлични движения откъм гърба му.

Не само политиците ни са гении на иносказанието обаче. Забелязвам че и ние, обикновените граждани, ставаме все по-изпраксани в тази посока. Да вземем онова момче на морето, дето данъчните съобщиха за него, че притежавал не знам си колко имота, плюс една от най-известните дискотеки, пък за периода 2005-2009 е подал данъчна декларация само през една година. И от нея се вижда, че горкият е получил  незавидния доход от 42 лева месечно.

На мнозина това изглежда като данъчна измама, като пример за характера на честния частен български бизнес, който като народ ни докара до там, че да започнем да губим доверие в устоите на капитализма, преди още тези устои да са се състояли в България както трябва. Но не е това, граждани.

Всичко опира до там, че сме малка страна и всеки е ако не брат`чед, то поне съученик, състудент или съказарменик на някой друг. Или най-малкото е баджанак с половината село. Та като ти дойде такъв един приятел в дискотеката, ти не можеш да му вземеш пари за пиенето, нали, сърце не ти дава. Затова черпиш. И така си върви денонощно, черпиш този, черпиш онзи, а накрая като туриш хесапа – доход от 42 лева на месец през 12 от общо 60 месеца. В останалите месеци пък – изобщо без доход.

И сега като го изпитат данъчните, той какво да им каже, човекът, да им даде пълен списък на почерпените през годините ли? Затова само вдига ръце и вика – невинен съм. И е прав, невинен е, но не обяснява правилно, а иносказателно, затова данъчните го гледат подозрително изпод вежди и смятат, че крие истината. Или ако не истината, то поне че  укрива някакви пари, които непременно трябва да подели с тях. Разбирам ги, ако аз бях на тяхно място, щях да поискам и на жената да купи някои и друг чифт обувки, че ми е дошло до гуша от тази нейна ненаситна вечна любов.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване