10/27/10 18:36
(http://ruslantrad.wordpress.com/)

Какво ми отговори г-н Ставрос Ламбринидис на въпроса ми за блоговете и ЕС?

Днес в страницата на Европейски парламент във Facebook имаше организиран чат със Ставрос Ламбринидис. Той е член на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. В страницата на парламента е традиция да се организират подобни чатове, времетраенето на които е приблизително 30-40 минути. Днешната дискусия беше продиктувана от темата за същността на ACTA. А какво означава това съкращение?

Въпросът около Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA) е много актуален в момента, тъй като засяга правомощия за издаване на съдебни разпореждания, надхвърлящи предвидените в законодателството на ЕС.

Ставрос Ламбринидис е съавтор на декларацията относно липсата на прозрачен процес за Търговското споразумение заборба с фалшифицирането (ACTA) и потенциалната оспоримост насъдържанието му. Автори са Françoise Castex, Zuzana Roithová, Alexander Alvaro, Stavros Lambrinidis (текст на декларацията).

Че напрежение около АСТА има, си личи от постоянните питания на членове на парламента относно споразумението. Така например на 20 октомври членът на Зелените в ЕП, Карл Шлитер, пита:

В раздел „Прилагане на гражданското право” на Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA) параграф 1 на член 2.X „Съдебни разпореждания” позволява на съдебните органи да издават заповед (съдебно разпореждане) срещу страна, или трета страна, с цел „предотвратяване навлизането на стоки, нарушаващи правилата, в търговските канали”. Това право за издаване на съдебни разпореждания е значително по-различно от съществуващото съгласно законодателството на ЕС (член 9 от директивата относно упражняването на права върху интелектуалната собственост (Директива 2004/48/EО), което позволява съдебни разпореждания „с цел предотвратяване на предстоящо нарушение”. Освен това третите страни трябва да бъдат замесени в нарушението („срещу посредник, чиито услуги се използват”). Текстът на ACTA по същество премахва праговете по отношение на правомощията за издаване на съдебни разпореждания, които съществуват в съответствие със законодателството на ЕС.

Имайки предвид, че чрез определянето на праговете за съдебните разпореждания законодателството на ЕС е постигнало деликатен баланс между правоприлагането и защитата на основните права, как ще гарантира Комисията запазването на тази защита съгласно действащото законодателство на ЕС?

Как ще гарантира Комисията предвидените понастоящем прагове в законодателството на ЕС?

 

Много добри въпроси, които бяха тема и днес в чата във Фейсбук. Аз се възползвах също да задам своя въпрос. Чатът започна в 12:15 българско време. Моят въпрос бе за блогърите и как вижда ЕС тази нова медия.

Радвам се, че въпреки ужасния ми английски език, г-н Ламбринидис успя да ме разбере и да отговори кратко и ясно.

Иска ли ЕС и системата да признае блоговете, че са наистина една нова медия? Според този отговор, поне лично г-н Ламбринидис, да и трябва да стане задължително. Ако се замислим, системата би имала голяма изгода от това да си сътрудничи с блогъри, тъй като често именно те стават свидетели на събития, които медии рядко отразяват. Разбира се включваме и дискусионната функция на блоговете, където се развиват интересни и полезни дискусии.

По-надолу стана интересна дискусия, която бе съпроводена от още отговори на Ставрос Ламбринидис. Един от участниците сподели мнение, включващо акция на блогъри от Италия срещу следенето в Интернет. Ще стане дума по-долу.

Въпросът за правото, блоговете и ACTA е много важен. Той трябва да бъде и предмет на дискусия не само в ЕП. Миналата година италиански блогъри, по идея на активиста Давиде Касаледжио, отправиха апел срещу идеята блоговете да бъдат лицензирани от държавата. Освен, че това е безумно, това е и много смущаващо обстоятелство, показващо колко е тънка линията между свобода на словото и искрено следене. Това не бе изненада за наблюдателите, тъй като Италия на Берлускони често е репресивна спрямо журналистите. Самият факт, че политик номер едно на Апенините държи голяма част от телевизиите е сам по себе си смущаващ и за съжаление, познат и в България.

 


Публикувана на 10/27/10 18:36 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/10/27/6438/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване