10/29/10 11:24
(http://www.gorichka.bg/)

Форум Храна – представяне на лекторите: Сава Чанков за пермакултурата

img_4199Сава Чанков е на 32, бакалавър по информатика от Софийския университет и сертифициран пермакултурен дизайнер. В момента прави цялостен дизайн на градината на първия си клиент. Когато попадне на интересна тема, пише статии за списание Едно и Капитал Light. Твърди, че не спира да учи.
–––

Сава ще говори за пермакултура – с конкретни примери и снимки ще обясни какво е това. Междувременно ето краткото определение, което той самият ни даде:  интердисциплинарен научен подход в земеделието и начина на организация на човешкото общество, който работи със, а не срещу природата.

___

Какво е хубавата храна?
Храната, която въздейства на вкусовите рецептори толкова мощно, че изживяването може да сравним само с оргазъм – един вид кулинарен оргазъм. Например родопският пататник, домашният тиквеник, постните сърмички по асеновградски, босилековото песто, което прави Спас Божанов…

Кои са най-разпространените заблуди в България, свързани с храненето?
Че месото и белият хляб са ни нужни редовно. Не съм вегетарианец, но за мен е излишно на всяко ядене да се яде месо. И двете храни до Втората световна война са били статус-символ – само заможните са можели да си ги позволят всекидневно, останалите са ги вкусвали по големи празници.

Друга голяма заблуда е, че знаем по-добре от децата какво, колко и кога е полезно те да ядат.

Какво е здравословно хранене за теб?
Когато храната е приготвена с любов и ѝ се радваш, докато я ядеш. Не може да се храниш с плодове и зеленчуци, които си купил от сърдита зарзаватчийка и след това да се чувстваш добре. Лично на мен продукцията на индустриалното земеделие – без значение дали е химическо или биологично – ми е ужасно безвкусна. Но това е може би защото често похапвам градински плодове и зеленчуци.

Също така ми  се струва, че в България, за разлика от целия Балкански полуостров, най-малко си угаждаме. Вижте например колко трудно е да се купи хубава баничка – почти навсякъде ги правят с маргарин и извара. Мръднете само стотина километра западно от София и бюрекът, с истинско масло и сирене, е наистина вкусен!

Защо реши да смениш професията от ИТ на пермакултура?
Винаги съм искал да правя нещо за околната среда, а работата ми като програмист беше в пълно противоречие с това. Чувствах се много зле, почти непрекъснато бях в депресия. Вътрешният конфликт ме правеше избухлив и гаден, държах се ужасно с най-любимите ми хора.

Когато прочетох за курса по пермакултура в Йордания, веднага извадих картата и проверих как може да се стигне дотам с наземен или морски транспорт (не искам да летя със самолет заради вредните емисии). Това обучение наистина промени живота ми – след като напуснах програмисткото поприще се чувствам много по-спокоен и щастлив.

Коя книга/блог за хранене би ни препоръчали?
The Chinese Study на д-р T. Colin Campbell, която по научен начин доказва, че неправилното хранене разболява, а правилното - лекува. Любимият ми български блог за хранене, въпреки че не съм суровоядец, е zemianazaem.com.

РЕГИСТРИРАЙ СЕ за форум Храна!

Публикувана на 10/29/10 11:24 http://blog.gorichka.bg/?p=2530
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване