11/04/10 22:20
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Dukatenbuchteln – кнедла или бухта?

Убедих се, че немците са много добри в хляба и изобщо всички тестени изделия. От сладките вече приготвих няколко, които както разбирам по коментарите, някои също са пробвали. Забелязвам, че сладките теста с мая не се различават особено по съставки, а смяната на термичната обработка и добавянето на различни плодове и подправки оформят различни десерти. Един от тях е следващият, който по-скоро върви да се поднесе за закуска или със следобеден чай.

Сега, на въпроса какво точно се явява това тестено произведение, никой от заобикалящите ме немскоговорящи не можа да ми отговори. Buchteln, кнедла ли е или бухта? Каквото и да е, на мен ми е удобно тези пухкави сладки хлебчета да наричам бухти. Виж, знам откъде идва името им Dukatenbuchteln. Идва от старата златна европейска монета дукат, заради кръглата им форма и златистата коричка.

Тези печени бухти (или кнедли) са част от кухнята на няколко страни от централна Европа, от които традиционо се приготвят в Австрия, Словения и Унгария, а в Бавария се наричат Rohrnudl(n), което трябва да рече печени кнедли. Всъщност, историята им започва някъде в Бохемия и явно не могли да устоят на сладките хлебчета, започнали да ги приготвят масово и в съседните страни. Традиционно се сервират с ванилов крем или сладко от сини сливи, но и самостоятелно са си една ароматна експлозия, особено след като се разчупят топли. Едва извадени от фурната разгръщат аромат на цитрус и сладка ванилия. М-м-м…

Dukatenbuchteln

Адаптирано от книгата My Bavarian Cookbook

В Бавария, тестото за Dukatenbuchteln се оставя да втаса два пъти преди да се оформи на топки - веднъж след като е замесено и втори път след първоначалното втасване. Така тестото ще има фини пори и ще бъде по-ароматно. - казва Алфонс Шубек.

Продукти:

  • 200 мл. топло прясно мляко
  • 30 гр. прясна мая за хляб
  • 450 гр. брашно + допълнително за омесване
  • 100 гр. захар
  • 3 жълтъка, от яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 1 супена лъжица Амарето
  • 1 супена лъжица тъмен ром
  • щипка сол
  • 1 шушулка ванилия
  • 1 чаена лъжица настъргана портокалова кора
  • 1 чаена лъжица настъргана лимонова кора
  • 80 гр. меко масло
  • 50 гр. разтопено масло за намазване

Маята се разтваря в топлото мляко.

Шушулката ванилия се разполовява  по дължина и с нож се остъргват семената. Запазват се настрана.

Брашното се пресява в купа, прави се кладенче в средата и се добавят захарта, жълтъците, бадемовият ликьор, ромът, ваниловите семена, щипка сол, портокаловата и лимоновата кора. По малко се изсипва млякото с маята и се замесва меко тесто. Накрая в тестото се добавя маслото. Меси се няколко минути докато тестото стане гладко и еластично.

Тестото се слага в намаслена купа. Покрива се със стреч фолио или кърпа и се оставя за 30 минути да втаса. След като удвои обема си, се премесва още веднъж и отново се оставя за 30 минути.

Тестото се разделя на 14 равни части, от които се оформят топки. Подреждат се в тава намазана с мазнина. Покриват се с кърпа и се оставят за 20-30 минути на топло място.

Фурната се нагрява на 180°C.

Бухтите се намазват с разтопено масло и се пекат в предварително нагрятата фурна за 20 минути или докато придобият златист цвят на повърхността.





Кулинарно - в кухнята с Йоана Dukatenbuchteln – кнедла или бухта? от Йоана Петрова - Кулинарно - в кухнята с Йоана
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 11/04/10 22:20 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/Kd5eud2Ie2g/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване