11/09/10 15:24
(http://nname.org/)

Ех тоя Комунизъм

Бойко не знае какво е лява и дясна партия, и смята, че по Татово време се е живяло по-добре от сега.

Да, имаше храна и раздаваха панелки, но нямаше нищо друго. Пари имаше – стоки не. Всяко предприятие се беше заело да става държава в държавата. Железничарите имаха собствени болници, полиция, войски, строителство, почивни станции и каквото се сетиш, ограничено с “наши” хора от “системата”. Без “връзки” не можеше да си купиш хладилник, или чакаш по няколко месеца.

Сега мога да си купя 5 или 10 хладилника с една заплата, в зависимост от претенциите ми. Ще ми ги докарат с кораб от Китай, какъвто цявят и размер ми хрумне. Лощото обаче е, че трудно ще ги напълня, не остана кой да работи на село и да ми праща продукти :) По-добре сме, ама с малко, хамстерите въртим колелото, малко по-бързо.

Коментари от поста:

Тук трябва да се отбележи, че дори и мизерните резултати от онова време се дължат не на някакво постижение на Тодор Живков, а на нарастващият външен дълг и съветските субсидии. Логичният резултат от това естествено е фалит.

—-

victualia:

Дефицитът на млякото не помня кога се появи, но дефицитите започнаха около 1987 година. Например, имах “щастието” тогава да лежа в болница и мизерията вече беше факт – от къщи се носеха пижами и чаршафи, нямаше елементарни превързочни материали, за които се плащаше под масата или се купуваха на черно – става въпрос за обикновени бинтове, марля и лигнин.Упойките също се даваха на свои хора или срещу заплащане. Започнаха да изчезват продукти – не от първа необходимост като мляко и хляб, но нямаше тоалетна хартия за бога, или “лукс” като дамски превръзки и млека за бебета, за телевизор и пералня се чакаше ред с месеци, а на много места бяха въведени купони, ако сте забравили. Храната се субсидираше до последно естествено.

Така че фалитът на социалистическата икономика доведе до естествения фалит на държавата през 1989та. Дефицитите на стоки от през 90та бяха продължение и следствие на тези процеси, започнали в средата на 80-те.

Публикувана на 11/09/10 15:24 http://feedproxy.google.com/~r/nname/~3/vE4qUL0KSD4/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване