11/26/10 09:38
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Слънцето и Луната

В категорията ревюта ти представям магазини за храна и подправки (може би по-късно и за вина), в които обичам да пазарувам и които най-често може да срещнеш в страницата „Кое откъде?“. До момента представих малкото златно магазинче, което вече си има име – Бахара, Be Fit – тук и тук, и много бегло Слънце Луна. От последното ревю на магазина на Слънце Луна измина доста време и мисля, че настъпи момента, в който да ти покажа новостите там.

Пазарувам често там и понякога прекарвам известно време в преглед на интересна книга с чаша кафе. Кафето, което се предлага е Origin и е сравнително ново за българския пазар. Не е разпространено навсякъде. Аз като пиеща много кафе ти го препоръчвам. Цената му в опаковка, смея да твърдя е висока, но мога да си позволя чаша кафе в неделния следобед.

Обичам да пазарувам там, защото мога да разглеждам на спокойствие предлаганите продукти, атмосферата ме кара да се чувствам като у дома. Получавам компетентно мнение или препоръка, а хората там са винаги весели и дори в мрачен ден мога да усетя Слънцето.

Има голямо разнообразие на зърнени храни, от които мога да си взема точно колкото ми трябва (за една манджа, например), защото са насипни. И няма да ми ги сложат в найлонов плик.

Откакто открих Слънце Луна, все по-рядко меся хляб вкъщи. И причината е, че те произвеждат пълнозърнест хляб, замесен с квас, който ако опиташ, няма да посмееш да вземеш друг. Имам два любими хляба – пълнозърнест пшеничен хляб с мак, слънчоглед и мащерка и пълнозърнест пшеничен хляб с орехи. А, обичам и хлябът наречен ръжена спелта – замесен от пълнозърнесто ръжено брашно и брашно от древния сорт пшеница спелта, също пълнозърнесто. Всъщност, като си говорим за Слънце Луна, споменавайки брашно, ми се струва излишно да пиша, че е пълнозърнесто. То винаги е такова и е смляно на каменна мелница, както дядо е правел преди, а баща ми му е помагал.

Дори веднъж занесох на баща ми в Ловеч от този хляб, а той след като го опита ми каза: “Като си идваш, винаги такъв хляб да ми носиш!“ Спомни си, как преди, на село, се е пеклъл пълнозърнест хляб, замесен с квас. В пещ. И се е правил хляб за цяла седмица напред. Баща ми ме изненадва понякога с тези негови спомени. Сигурно, защото прекалено бързо живеем във времето.

Отскоро там има и истинско кисело мляко и сирене които се произвеждат от монаси. А какъв кашкавал има! Опитах го суров и като във филма Рататуй се върнах в детството си, когато баба приготвяше сирене и кашкавал от млякото на няколкото овчици, които си гледаше. После, приготвих огретен и го наръсих обилно с въпросния кашкавал. Няма друго такова нещо! Миришеше си подобаващо – на овчица. Така мирише истинският овчи кашкавал.

Последният път видях да се продават круши и три сорта есенни ябълки. Пак от монасите. Въпреки, че са екологично чисти, няма да ги слагам под вече комерсиалния знаменател „био“. Те са си такива, но за мен са круши и ябълки, расли в слънчева градина. С грапава повърхност тук-там, но много сладки и сочни.

За моята страст – сладкарството, си купувам какаови зърна, какаова паста, какаово и кокосово масло, краве масло (българско, но уникално), тахани от различни ядки, агаве. И още много неща, които няма да ти изреждам сега. Като споменах масло се сетих, че винаги съм ти казвала да купуваш българско краве масло, само ако си сигурен от източника. Е, това е мястото.

Минавам на следващите асортименти, извън храните – козметика. Предлага се козметика от две от най-известните (и много добри) био козметични фирми - Logona и Sante (немска) и Cattier (френска). Ползвам продукти и от двете фирми. Има и други женски глезотийки.

За финал няма да ти представям рецепта. Защото там има толкова много вкусни неща за хапване, че решавам да се оттегля за кратко от моята кухня и да се насладя на тяхната във вегетарианския ресторант. С обедното меню винаги ме изненадват. Съчетават се продукти по такъв начин, че оставам озадачена и приятно изненадана.

Хлебопекарна и вегетариански ресторант Слънце Луна се намира на ул. Гладстон 18 Б, София

Магазин Слънце Луна се намира на ул. Юрий Венелин 1, София

За повече информация посети техния сайт – sunmoon.bg





Кулинарно - в кухнята с Йоана Слънцето и Луната от Йоана Петрова - Кулинарно - в кухнята с Йоана
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 11/26/10 09:38 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/K70ghF5F1Fg/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване